Dodaj do ulubionych

blender Moulinex czy Braun???

13.01.09, 16:37
Mam dylemat blenderowy smile

Potrzebuję blender - poręczny, z metalową końcówką. Funkcje: siekanie, miksowanie, ubijanie.

Wacham sie pomiedzy dwoma modelami:

www.megamedia.pl/blender-reczny-moulinex-click-and-mix-600w-stalowa-koncowka-dd7021.php?off=8
www.megamedia.pl/blender-reczny-braun-multiquick-professional-mr-6550-m-ca.php?off=8
Każdy ma swoje zalety, ale nie do końca też całkiem mi odpowiada.
Braun wydaje się lepszą firmą. Ma dodatkowe pojemniki, sensowną ubijaczkę do piany. Natomiast Moulinex ma dodatkowo kruszarkę do lodu, ale kiepska ubijarkę - i plastykowe końcówki, które nie budzą zaufania jeśli chodzi o gorące potrawy.

Macie może doświadczenia z tymi "zabawkami"? Który lepiej kupić?
Obserwuj wątek
    • agata1979-fr Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 17:04
      Witam wink Od ponad roku jestem posiadaczką zestawu ( trochę większy niż w
      prezentowanych linkach ) Braun'a . Niestety nie jestem zadowolona ! Silnik w
      blederze jest za słaby aby wykonać niektóre czynności np. po roku nie jest
      wstanie ubić piany z 3 białek ( a często robię ciasto )...Inne funkcje są bardzo
      przydatne i nie sprawiają większych problemów ! Pozdrawiam i życzę trafnego
      wyboru wink
      • gazetaforum Braun!! 13.01.09, 18:11
    • nikoru Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 19:43
      Wprawdzie nie blender, ale od kilku lat jestem posiadaczką malaksera Moulinexu.
      Bardzo szybko (po ok. roku zupełnie nieintensywnego używania) zaczął nam
      przeciekać blender i misa główna. Teraz padł silnik! Przy ucieraniu warzyw i
      owoców zostawały bardzo duże niestarte kawałki.
      Zraziłam się do tej firmy, więc nie polecam.
      P.S. Moi rodzice kupili identyczny malakser razem ze mną i mają identyczne
      objawy (przeciekanie, duże resztki). Tylko, że u nich jeszcze silnik nie padł.

• pitahaya1 Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 20:34
      Ja mam tego Brauna. Działa całkiem nieźle, zwłaszcza sama końcówka do rozdrabniania i noze do cięcia. Niezastąpiony na święta (orzechy, czosnek, cebula w małych ilościach, zioła niemal zmieli...). Trochę gorzej dziala ubijaczka do piany, potrafi rozbryzgać poza pojemnikiemsad

ps. jak tam ogoniaste?
      • ajlii Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 23:55
        A jak z ubijaniem śmietany? Daje radę? I jak z ilością jajek/śmietany do ubicia?

Ogoniaste mają się świetnie, blender to m.in ze względu na nich. Bo jak któryś raz znalazłam każdy kawałeczek marchewki, dokładnie oblizany i wyrzucony, to spasowałam... Muszę im miksować jedzenie, albo kupować gotowe wink
        • pitahaya1 Re: blender Moulinex czy Braun??? 14.01.09, 09:37
          Niestety, śmietany nie ubijałam. Generalnie w tym przezroczystym pojemniku (tym wysokim) niewiele ubijesz, zaraz połowa wyleci poza pojemniksmileAlbo ja jestem taka doskonałasmile)
          Mimo tego sam blender świetnie wszystko rozdrabnia (zupy, przeciery). Chyba największe wrażenie zrobiły na mnie zioła, taka pietruszka czy rozmaryn...

• aleksandra2323 Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 20:38
      Ja mam od kilku lat Brauna, i jestem zadowolona. Zwłaszcza pojemnik
      z nożami przydaje się do siekania mniejszych ilości np. sera do
      posypania spagetti. Fajna jest też trzepaczka. Mój ma kila
      prędkości, ale nawet na najmniejszej trzepaczka jest tak silna, że
      zasłaniam dłoną naczynie aby nie chlapało ciasto na naleśniki. Nie
      można ładować do pojamnika za dużo, bo zniszczy się trzpień. Tak
      rozwaliłam mój pierwszy blender (też brauna), ale to była moja wina.
      • johana19 Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 21:25
        Mam większy zestaw Brauna już ponad rok i jest rewelacyjny! Jak
        chcesz to mogę dokładnie sprawdzić model. Wszystko działa jak należy
        i kruszyć lód też nim można!

LENA 27-01-2005
        i lipcowy LOKATOR
        • ajlii Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 23:52
          No właśnie, ta kruszarka by mi się przydała bardzo, ale nie chcę inwestować w większy zestaw. Mam dobrego robota, choć też bez tej funkcji. W sumie sam blender mi potrzebny do małych porcji i szybkich dań.
      • kiecha3 Re: blender Moulinex czy Braun??? 14.01.09, 07:29
        witaj..
        ja swojego blendera spaliłam właśnie przy cieście z naleśników...
    • madzior2711 Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 22:57
      ja kupilam teraz brauna w sklepie internetowym juka MR 6550 MFP+HC ale czekam
      jak sie bedzie sprawdzal ale tak patrze na linki ktore wstawilas i jakos drogo w
      tym sklepieuncertain
      • ajlii Re: blender Moulinex czy Braun??? 13.01.09, 23:56
        To takie przypadkiem znalezione linki. Oglądałam oba modele w sklepach - cena od 269 do 299 zł za Brauna i 229 zł za Moulinex.
        Gdzie kupiłaś swój blender?
        • johana19 Re: blender Moulinex czy Braun??? 14.01.09, 09:21
          Ja mam dokładnie taki zestaw: tiny.pl/vm85

LENA 27-01-2005
          i lipcowy LOKATOR
        • pitahaya1 Re: blender Moulinex czy Braun??? 14.01.09, 09:41
          Ja takie rzeczy kupuję na Allegro lub w sklepach netowych. Ale najpierw ogladam w Saturnie/MM. Trudno, darmo, za duża różnica w ceniesmile
          Aaaa i niedawno kupiłam odkurzacz Philipsa, bezprzewodowy. Kupiłam w sklepie netowym, cena była podejrzanie niska ale towar nowy, gwarancja producenta. Tylko nie pytajcie o nazwę tego sklepu, musiałabym się nieźle naszukać, żeby go odnaleźć.
        • madzior2711 Re: blender Moulinex czy Braun??? 14.01.09, 18:11
          czesc kupilam na allegro dam ci link
          www.allegro.pl/item529176102_blender_robot_braun_mr_6550_mfp_hc_nowosc.html
          juz sie nie moge doczekac odbioru bo mam tutaj malego szkraba co mu trzeba zupki
          miksowacsmilea i znalazlam sklep gdzie mozna sobie dokupic czesci np.do kruszenia
          lodusmilepozdrawiam
    • undomestic_goddess Re: blender Moulinex czy Braun??? 14.01.09, 20:21
      Ja juz nigdy nie kupie niczego, co moulinex wyprodukowal. Ich produkty maja
      nedznej jakosci plastik, albo ja mialam do tej pory takiego pecha, a reperacja
      po gwarancji kosztuje drogo. Braun jest natomiast swietny smile
    • loukanita Re: blender Moulinex czy Braun??? 18.01.09, 21:37
      Ja mam Brauna, dostaliśmy w prezencie ślubnym, 2,5 roku temu. Spisuje się
      świetnie, jest doskonały do rozdrabniania warzyw, siekania ziół, serów, miksuję
      nim sosy, pasty. Śmietanę ubijałam, ale nie w tym wysokim plastiku tylko w
      swojej misce, jakoś poręczniej mi byłosmile Tworzywa, z których są zrobione
      pojemniki nie "łapią" zapachów, szybko, bez trudu można je umyć. Polecam!
    • tweety_28 Re: blender Moulinex czy Braun??? 19.01.09, 12:38
      Nie wiem jaki jest Moulinex, bo go nie posiadam, ale Braun sie swietnie sprawdzasmile
    • a_gnieszka0 Re: blender Moulinex czy Braun??? 19.01.09, 14:13
      Braun!Moulinex jak sie zapsuje możesz go wywalic do kosza wiem to z
      własnego doświadczenia, w serisie usłyszałam że moulinexa sie nie
      naprawie jego sie wyrzucawink
    • szarsz Re: blender Moulinex czy Braun??? 19.01.09, 14:21
      Ja też mam Brauna, starszego, z plastikową końcówką. Używałam go do miksowania zup i kasz dla Młodego, teraz miksuję zupy na krem i ubijam sos vinaigrette (końcówką z nożykami).

Smietanę wolę jednak ubijać tradycyjnym mikserem, braunem próbowałam raz i wyszło mi masło (to wina mojego braku wprawy, nie blendera)

Nic się z nim nie dzieje, poza żółtym, od curry i kurkumy, zabarwieniem tej końcówki.
    • ajlii braun - działał 3 dni... :((( 01.02.09, 18:19
      Kupiłam w piątek - model z kruszarką do lodu. Zrobiłam lody (z przepisu w instrukcji), zmiksowałam gotowaną marchew, posiekałam kilka ząbków czosnku, chciałam zmiksować twaróg... i wysiadł sad(( Silnik działa, ale nie kręci się ta część do miksowania/siekania. Wściekła jestem strasznie, idę zareklamować to cholerstwo sad((
      • magduha1980 electro.pl 03.02.09, 21:57
        kupiłam ten blender w piątek
        www.electro.pl/produkt-BRAUN_Blender_MR_6550_MFPHC_2B_Walentynkowe_czekoladki_GRATIS-85203,139.html
        i jest super, jestem bardzo zadowolona, cena jak widać bardzo korzystna. w tym sklepie kupiłam też maszynkę do mielenia mięsa przesyłka expresowa raptem 2 dni czekałam, kurier do domu sprzęt dostarczył - udały mi się zakupysmile naprawdę polecam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka