bellgirl 23.01.09, 14:05 Czy macie jakieś proste przepisy na fajne domowe kosmetyki? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kluska2cv Re: Domowe kosmetyki 23.01.09, 14:15 Fajny temat kiedyś bardzo się tym interesowałam Polecam peeling do ciała z kawy rozpuszczalnej(tylko stosowac na sucho) Do mycia twarzy(zwłascza cera trądzikowa)- otręby są rewelacyjne do tego tonik z cytryny, maseczka z mąki ziemniaczanej, mąka ziemniaczana też jest świetna na wszelkie zaczerwienienia np. po depilacji, na miękkie łokcie i kolana- połówka pomarańczy albo grapefruita, zamiast balsamu do ust - miód tyle na początek Odpowiedz Link
bellgirl Re: Domowe kosmetyki 23.01.09, 18:55 Otręby wymieszać z jakimś żelem do mycia i jak peeling? Tonik z cytryny to sok rozcieńczony z wodą? Dzięki Odpowiedz Link
kluska2cv Re: Domowe kosmetyki 26.01.09, 13:09 Otręby zalewam ciepłą wodą i robie z nich papkę tym myje twarz- a jak mi się nie chce czekac na papkę to myje tak jak peeligiem. Tonik to sok z wodą w stężeniu dostyc niewielkim, aczkolwiek (kosmetyczki i dermatolodzy by tu za głowę się złapali) ja czasem nie rozcieńczam wcale- troche piecze ale działa (chociaż codziennie bym tak nie robiła) Odpowiedz Link
nomya Re: Domowe kosmetyki 23.01.09, 19:48 Wspaniały peeling do twarzy: Sok z wyciśniętej cytryny lub wit C w kroplach (np. Juvit), cukier i łyżka oliwy z oliwek -wymieszać do konsystencji niezbyt rzadkiej, parę minut masować twarz, szyję i dekolt. Działa wygładzająco, rozjaśnia cerę i likwiduje zrogowaciały naskórek. Stosuję ją ja- cera mieszana, mąż- cera mieszana z tendencja do dość mocnego błyszczenia i siostra- cera sucha. Sprawdza się w każdym z tych trzech przypadków. Odpowiedz Link
grejdi Re: Domowe kosmetyki 23.01.09, 20:00 Peeling z kawy naturalnej. Zaparzamy polską kawę po turecku, napar wypijamy, a fusy odcedzone na sitku mieszamy z balsamem do ciała - wchodzimy pod prysznic i szorujemy się. Bosko Odpowiedz Link
nomya Re: Domowe kosmetyki 23.01.09, 20:10 Bosko na cellulit aczkolwiek zastanawiam się czy to przypadkiem nie efekt placebo Ale ważne, że działa Odpowiedz Link
bellgirl Re: Domowe kosmetyki 26.01.09, 13:56 Dziewczyny dzięki za wszystkie przepisy. Kluska2cv jeśli możesz proszę odezwij się co do tych otrębów - jestem b.ciekawa bo moja cera to kombinacja mieszanej i chwilami trądzikowej;-( Odpowiedz Link
domnapokaz Re: Domowe kosmetyki 26.01.09, 14:33 Super piling z którego korzystam to cynamon,po nim skóra jest gładziutka jak aksamit.A na dodatek poprawia humor. Odpowiedz Link
jurajskameg Re: Domowe kosmetyki 26.01.09, 15:14 Delikatny peeling to kaszka manna lub krupica do buzi i dekoldu z niewielką ilością mleka do ciała z żelem pod prysznic.Do nawilżenia ciała do wanny z wodą dolewam olej z pestek winogron / można się nim wysmarować jak komuś nie chce się myć wanny po takim zabiegu /. Do kąpieli jak również jako dodatek do żelu pod prysznic ojejek cynanonowy /rozgrzewa/ lub grejfrutowy / działa na celulit/. A ten cynamon to sam z wodą czy z jakimś dodatkiem. Odpowiedz Link
agatha-christie Re: Domowe kosmetyki 26.01.09, 15:40 Właśnie wczoraj wieczorem zastosowałam masaż z oliwki dla dzieci oraz olejku cynamonowego na uda, pali mnie żywym ogniem aż do teraz, cała skóra jest czerwona i gorąca. Ale może tak ma być? Olejku było 6 kropelek raptem. Odpowiedz Link
michalina61 Re: Domowe kosmetyki 26.01.09, 18:51 Mam sporo przepisów na maseczki, peelingi, toniki itp. Niestety, nie mogę ich tutaj zamieścić bo jest tego naprawdę DUUUŻŻŻŻOOOO. Jeśli jesteście zainteresowane to piszcie na e-mail. Odpowiedz Link
cimka1 Re: Domowe kosmetyki 18.02.09, 22:13 Polecam stronkę z najfaniejszymi przepisami kosmetycznymi www.wyspa-kobiet.pl/kosmetyka_naturalna/spa/808.html Robiłam ich już dużo, i każdy z nich jest świetny! Odpowiedz Link
jurajskameg Re: Domowe kosmetyki 26.01.09, 19:37 Te olejki to mocne koncentraty do wanny wody daje się trzy kropelki! Do masażu wystarczy jedna na łapkę oliwkę czy balsam i kropelkę olejku paluszkiem wymieszać i wmasować. Tak samo robię z żelem pod prysznic tylko wylewam go na gąbkę do masażu i na niej łączę oba specyfiki. Odpowiedz Link
agatha-christie Re: Domowe kosmetyki 27.01.09, 08:48 No to teraz już wiem, dlaczego tak sobie skórę "poparzyłam". Jak się zagoi, to spróbuję z jedną kroplą, chociaż ciężko jest z tych malutkich buteleczek nalać tylko jedną kroplę, jest dozownik, ale zawsze mi się wyleje więcej niż trzeba. Dzisia skóra na moich udach jest nadal czerwona (ogniste placki) i swędząca. Odpowiedz Link
lorienn Re: Domowe kosmetyki 27.01.09, 10:43 Spróbuj je potraktować Bepanthenem (krem) nawet na ostre poparzenia działa świetnie. Odpowiedz Link
very.martini Re: Domowe kosmetyki 26.01.09, 21:43 Dziewczyny, tylko uważajcie, żeby te olejki były naprawdę naturalne! Pełno w sklepach syntetycznego syfu, który nie jest za wiele wart. Naturalny olejek zawsze będzie w ciemnej buteleczce, to podstawowy wyznacznik. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link
kluska2cv bellgirl...:) 27.01.09, 12:22 odpowiedziałam Ci tylko tam na górze pod Twoim postem Odpowiedz Link
gemini50 Re: bellgirl...:) 20.02.09, 11:53 Przejrzałam sobie przepisy z wyspy kobiet. Bardzo mi się podobają, bo są nieskomlikowane, tanie i obiecujące. Dziś zamierzam wypróbować pierwsze kosmetyki Odpowiedz Link