marysienka-1 26.03.09, 12:39 Używacie ?Drogie koleżanki-dostałam w prezencie i nie wiem jak wykorzystać.Zupełnie mi brakuje pomysłu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmanthus Re: Syrop klonowy?? 26.03.09, 12:52 marysienka-1 napisała: > Używacie ?Drogie koleżanki-dostałam w prezencie i nie wiem jak > wykorzystać.Zupełnie mi brakuje pomysłu. Pomysl jest podstawowy - kanadyjskie puchate nalesniki(pancakes) obficie polane syropem klonowym (maple syrup) Smacznego! www.deliaonline.com/recipes/canadian-buttermilk-pancakes-with-maple-syrup,1311,RC.html Odpowiedz Link
dzioucha_z_lasu Re: Syrop klonowy?? 26.03.09, 14:09 Albo zestaw śniadaniowy: jogurt bałkański, garść borówek i syrop klonowy. Ewentualnie - jogurt, płatki i syrop. Rewelacyjnie smakuje połączenie naleśników, smazonego boczku i syropu - choć może nieco kontrowersyjnie brzmi, ale warto spróbować. Lody waniliowe polane syropem, szynka pieczona w piekarniku, na jakiś kwadrans przed końcem pieczenia polana syropem zyskuje ciekawy smak... Ananas w kawałkach, z odrobiną imbiru - podpieczony na masełku, potem dodajemy trochę kandyzowanych wisienek koktailowych, polewamy syropem - i jest rewelacyjny deser. Camembert - grilowany bez panierki i polany syropem - doskonała przekąska... Sam syrop wypijany cichaczem... Odpowiedz Link
bri Re: Syrop klonowy?? 27.03.09, 15:30 Uwielbiam ten zestaw: jogurt bałkański, garść borówek i syrop > klonowy. Syropem polewam też córce kaszę manną i owsiankę (zamiast cukru). Robię też czasem chleb maczany w mleku, potem w jajku i podsmażony - też jest dobry z syropem. Odpowiedz Link
agava07 Re: Syrop klonowy?? 26.03.09, 14:42 Polska wersja placków: duży kubek (ok. 400ml) kefiru ( Piątnica, Danon, itp.) 2 całe jaja 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka mąki ( orkiesz, przenna, jak kto lubi) 1. Wszystko wymieszać mikserem lub trzepaczką, dorzucić rodzynki, żurawinę, płatki owsiane błyskawiczne, resztki ryżu ugotowanego nasypko itp. 2. Sprawdzić konsystencję - powinna być dość gęstą, aby nie rozpłynėła się na patelni tylko utworzyła kształtne górki-placuszki. Jak potrzeba, dostpujemy mąki lub dolewamy jogurtu 3. Smarzymy placuszki na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, aby nie były surowe w środku. 4. Jeszczeciepłe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropemlub smarujemy dżemem Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Syrop klonowy?? 26.03.09, 16:04 Ja uzywam do wszystkiego, do czego uzylabym miodu. Glownie do polewania: lodow, nalesnikow, salatek owocowych, owocow, ciast. Uzywam syropu takze do ciast - zamist cukru. Odpowiedz Link
zussanka Re: Syrop klonowy?? 26.03.09, 16:24 kawa latte machiatto z syropem klonowym jest pyszna.... Odpowiedz Link
budzik11 Re: Syrop klonowy?? 27.03.09, 10:23 Chyba w każdym supermarkecie, obok miodu, masła orzechowego, Nutelli itp. pyszności Odpowiedz Link
mjermak Re: Syrop klonowy?? 26.03.09, 19:39 tosty francuskie polac, albo pankejki albo gofry maczac w nim drozdzowe ciasto upiec takie przepyszne ciasto tinylink.com/?SzdExkbRTt polac nim zapiekane jablka lub smazone banany zmisksowac z joguretm i bita smeitana i zamrozic na lody zmiksowac z miekkim maslem i cynamonem na pyszne smarowidelko do bulek zmiksowac z serkiem philadelphia i udekorowac muffiny zrobic sobie tradycyjne amerykanskie sniadanie: pankejki z maslem i syropem klonowym, pikantne cienkie kielbaski, jajko sadzone-mniam! Odpowiedz Link
skiela1 Re: Syrop klonowy?? 26.03.09, 19:43 mozna dodac do miesa albo drobiu, tak jak w tym przepisie: www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/skrzydelka_syrop_klonowy/przepis.html Nie przepadam za syropem klonowym,ma taki specyficzny,ostry smak i moim zdaniem psuje potrawe... no ale jak ktos lubi to przepisow jest masa Odpowiedz Link
agawa70 Re: Syrop klonowy?? 03.04.09, 13:45 > Nie przepadam za syropem klonowym > psuje potrawe... Dokładnie to samo chciałam napisać Jak dla mnie to jest strasznie przereklamowany ten syrop. Słodki ulepek z karmelowym posmakiem, żadna rewelacja - zdecydowanie wolę miód albo mus owocowy. Odpowiedz Link
wiedzma30 Re: Syrop klonowy?? 03.04.09, 17:08 No coz jedni lubia drudzy nie. Jak i wiele innych rzeczy/potraw. Prawdziwy syrop jest gotowanym dosc dlugo sokiem ze specjalnego gatunku klonu. Nie ma dodatkow cukru, karmelu itd. Kolor i intensywnosc smaku zalezy od dlugosci gotowania. Dla mnie nejlepszy jest ten najciemniejszy )) Odpowiedz Link
agawa70 Re: Syrop klonowy?? 03.04.09, 22:11 > Prawdziwy syrop jest gotowanym dosc dlugo sokiem ze specjalnego gatunku klonu. Jeśli sugerujesz że nie próbowałam prawdziwego to się mylisz Był orginalny, czysty, made in Kanada - dla mnie ma posmak karmelu i już Odpowiedz Link
to_ja_nyny Sos do rukoli. Serio serio 06.04.09, 08:30 Sama rukola Sos: syrop klonowy 1 łyżka, 2-3 ząbki czosnku, ocet balsamiczny 1-2 łyżki, łyżka oliwy z oliwek zamieszać i jeść Rewelacyjnie jako np. dodatek do mięs grillowanych. A sezon za pasem Odpowiedz Link
markoo188 Re: Syrop klonowy?? 21.04.09, 13:44 Terapia antynowotworowa syropem klonowym Terapia jest kombinacją czystego 100% syropu klonowego (dużo klasy B syropu dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością) oraz sody oczyszczonej i była pierwsza zgłoszona na Cancer Tutor site. Kiedy zmiksowane i podgrzane razem, syrop klonowy wraz z sodą oczyszczoną, które są wciągane do wnętrza komórki nowotworowej przez syrop klonowy, jest bardzo alkaliczna, zmusza do gwałtownego podniesienia pH i zabicia komórki nowotworowej. W zasadzie formuła polega na zmiksowaniu jednej części sody z 3 częściami (czysty 100%) syropu klonowego w małym rondlu z pokrywką. Zamieszać energicznie i podgrzać miksturę przez 5 minut. Wziąć jedną łyżeczkę herbacianą na dzień co jest zalecane przez Cancer Tutor ale jedna może zrobić to kilka razy dziennie. W podsumowaniu, Dr. Sircus mówi: „Syrop konowy najwidoczniej umożliwia i podwyższa penetracje dwuwęglanu w zakamarkach ciała., nawet tych które są trudne lub nie możliwe do penetracji z innych przyczyn. W te zakamarki wchodzą: centralny system nerwowy (CNS), bariera krew-mózg, stawy, trwałe guzy, i być może nawet oczy. IPT sprawia, że membrany komórkowe są bardziej przenikalne, i wzmaga pobór leków do wnętrza komórek. Syrop klonowy spowoduje ze tkanki będą także bardziej przenikliwe. Umożliwi to transport dwuwęglanu przez barierę krew-mózg i każdą inna barierę wewnątrz ciała dla cukru który jest potrzebny komórką w ciele… Obie terapię IPT i dwuwęglan/syrop klonowy używają mechanizmów szybkiego wzrostu komórek nowotworowych przeciw nim samym.” Odpowiedz Link
chynia Re: Syrop klonowy?? 21.06.17, 11:06 Spróbuj przepisów jak dziewczyny radzą ,może polubisz.Mnie jakoś nie podchodzi.Siostra męża mieszka w Kanadzie i przywozi ten syrop ,oraz ich ciasteczka i cukierki, ale dla mnie żadna rewelacja. Odpowiedz Link