mb_1 02.07.09, 13:53 U mnie od paru dni upał niemiłosierny, coś by się zjadło, ale w sumie na nic nie ma się ochoty, a do tego gotowanie w małym mieszkaniu też zniechęca. Macie pomysły na lekkie, szybkie letnie posiłki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika3411 Re: posiłek na upały 02.07.09, 14:44 Póki są truskawki, to praktycznie codziennie jest makaron z truskawkami. A co będzie jak się skończą, to pojęcia nie mam ;-/ Odpowiedz Link
kasia79a Re: posiłek na upały 02.07.09, 14:59 a u mnie naleśniki z serkiem homogenizowanym waniliowym Rolmlecz i ze zmiksowanymi schłodzonymi truskawkami; albo ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem Odpowiedz Link
monika3411 Re: posiłek na upały 02.07.09, 15:02 Smażysz naleśniki w taka pogodę? Podziwiam. Choć tego opisanego przez Ciebie naleśniczka to z pocałowaniem ręki bym wciągnęła Odpowiedz Link
mujer_bonita Gazpacho 02.07.09, 15:01 Czyli hiszpański chłodnik z pomidorów, ogórków, papryki i cebuli (dokładne przepisy można sobie wygooglać). Brak obróbki termicznej Odpowiedz Link
turzyca i w ogole chlodniki. :) 02.07.09, 15:54 Zazwyczaj zero obrobki cieplnej, a ze wybrac sobie mozna dowolna kombinacje smakow, wiec nie da sie nie lubic. U mnie tez dzis gazpacho. Wlasnie wstawilam do lodowki. A w zlewie schladzam kolejna porcje miety. Zaraz dolaczy do gazpacho. No i salatki z dodatkami typu sery czy gotowane jajko, takie nieco tresciwsze, ale wciaz niezbyt ciezkie do strawienia. Odpowiedz Link
call-una Re: Gazpacho 02.07.09, 16:29 chlodniki... mniam albo mlode ziemniaczki z koperkiem, sadzone jajko i mizeria Odpowiedz Link
mb_1 Re: posiłek na upały 02.07.09, 15:07 >a u mnie naleśniki z serkiem homogenizowanym waniliowym Rolmlecz i ze zmiksowanymi schłodzonymi truskawkami; Na samą myśl pociekła mi ślinka, ale chyba nie wytrzymałabym przy patelni Ja chyba ugotuję dziś ziemniaki, do tego jajeczko sadzone i maślanka Odpowiedz Link
keepersmaid Re: posiłek na upały 02.07.09, 18:53 Salatka typu balkanskiego - salata, pomidor, ogorek, feta w kostkach, oliwki plus sos typu 2/3 jogurtu na 1/3 majonezu + czosnek + ziola. Zagryzc chlebkiem, popic zimnym, bialym winem. Odpowiedz Link
zazaz3 Re: posiłek na upały 02.07.09, 20:15 2 kilo bobu,po jednym na osobę,powinno wystarczyć Odpowiedz Link
allija Re: posiłek na upały 02.07.09, 20:46 leczo, może z 15 min roboty, do tego 10 min dusi się. Ja oprócz warzyw aykorzystuję sos z torebki Knorra, przepis na tejże torebce. Do zjedzenia np z bagietką. Spaghetti, sos ze słoika, gotowe mieso mielone. Przygotowanie także z 15 min. Pieczone piersi kurczaka, piersi przyprawić, polać trochę oliwą, można poprzedniego dnia lub rano przed pracą. Przed obiadem upiec w piekarniku na opiekaczu, w tym czasie ugotowac ryż i zrobic szybką surówkę, ew mizeria, 30 min w sumie. Bardzo wygodnym daniem jest pieczeń. Mieso trzeba tyko przyprawić, piecze sie samo przecież. 2-3 dni mozna spokojnie już tylko gotować ziemniaki i robic surówki. Na razie więcej nie pamietam. U mnie niestety chłodniki nie idą, także wszelkie dania owocowe nie, owoce tylko jako deser. Odpowiedz Link
tia-dalma Re: posiłek na upały 03.07.09, 15:52 Niesamowite Właśnie zrobiłam leczo na dzisiejszy obiad, pierwszy raz dodałam sos z torebki knorra i wyszło przepysznie! A teraz czytam, że ty też tak robisz hehe Odpowiedz Link
malina510 knorr - propaganda 05.07.09, 19:33 widzę, ze propagandyści knorra wzięli do roboty. Odpowiedz Link
tia-dalma Re: knorr - propaganda 05.07.09, 22:55 I co w tym złego? Lepszy Knorr niż jakieś Winiary chociażby... Odpowiedz Link
inguszetia_2006 Re: posiłek na upały 02.07.09, 21:11 Witam, Ja mam apetyt jak nie w upały;-D Jem i jem i jem. Najbardziej mi teraz smakują kanapki z pomidorem i cebulą.Posolone odpowiednio.Pycha;-D Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link
aniamarcelina Re: posiłek na upały 02.07.09, 21:56 Oj te naleśniczki ,ale smaka mi zrobiłaś,chyba jutro się zmusze i pomacham patelnią Odpowiedz Link
szarlotmadzia343 Re: posiłek na upały 02.07.09, 22:01 Bruschetta - dojrzałe pomidory bez skóry, pestek i wody kroję w kostkę skrapiam oliwą z oliwek dodaję czosnek + bazylię. Sałatkę schładzam w lodowce (musi być zimna) i serwuję na gorących grzankach z mozzarellą. Najlepiej smakuje latem z dobrym winem Kubuś 18.11.94 Zosia 31.10.08 Odpowiedz Link
alisaga Re: posiłek na upały 02.07.09, 22:12 Właśnie ugotowałam botwinkę. Będzie z tego chłodnik litewski (schłodzony w lodówce). A do tego jutro ugotuję ziemniaki z koperkiem. Pycha! Odpowiedz Link
mrs.t Re: posiłek na upały 06.07.09, 10:02 mial byc chlodnik z botwinki ( z ziemniaczkim i jajkiem i starta na tarce rzodkiewka, ogorek) ale maz zabral buraczki do pracy zamiast lunchu bo mu sie torebki pomylily Odpowiedz Link
budzik11 Re: posiłek na upały 03.07.09, 13:41 Młode ziemniaczki ze skwarkami, koperkiem + kefir. Odpowiedz Link
kaska82 Re: posiłek na upały 05.07.09, 17:56 Dziś zrobiłam sobie sałatkę z mozarelli i pomidorów, a do tego jajko sadzone. Kucharka ze mnie kiepska, a coś takiego nawet małpa by zrobiła ; ))) Odpowiedz Link
mrs.t Re: posiłek na upały 06.07.09, 10:03 A najczesciej jem makaron z bialym serem i smietana posypany cukrem (waniliowym) i cynamonem Odpowiedz Link
katarzyna4511 Re: posiłek na upały 03.07.09, 15:10 Chłodniki, chłodniki, chłodniki wszelkiego rodzaju. Odpowiedz Link
lesialesia Re: posiłek na upały 04.07.09, 13:13 fasolka szparagowa lub kalafior placki z kabaczka kanapki Odpowiedz Link
budzik11 Re: posiłek na upały 04.07.09, 17:22 Mieliśmy dziś pierogi z czereśniami, polane słodką śmietaną, a na "dobicie" - bób. Mniam Odpowiedz Link
mmonia74 Re: posiłek na upały 04.07.09, 19:56 U nas króluje chłodnik. Na drugie pierogi z owocami (truskawkami, jagodami). Ja z córką mogłabym je jeść codziennie, natomiast małż niekoniecznie i trzeba coś innego gotować. Odpowiedz Link
plum1970 Re: posiłek na upały 05.07.09, 22:44 I jeszcze sałatka z zimnego arbuza, fety, czarnych oliwek i natki. Super! Odpowiedz Link
pitland.pl Re: posiłek na upały 06.07.09, 10:00 wieczorem już po upałach - barszcz biały na prawdziwej mące z młyna z jajkiem i małą ilością ziemniaków Odpowiedz Link
loncia1 Re: posiłek na upały 06.07.09, 10:56 A ja polecam "sałatkę" z pomidora, ogórka małosolnego i cebuli. Doprawić solą, pieprzem ziołami skropić oliwą. Do tego kromka chleba razowego posmarowana serkiem kiri i kefir. Moje ulubione śniadanie latem. Odpowiedz Link