Dodaj do ulubionych

Neo-sarmatyzm

03.09.18, 19:17
Nie chce mi się wierzyć, ale to wypowiedział człowiek podobno myślący, "wybitny" poeta:
Może dlatego, że Polska jest gwoździem wbitym do trumny, w której zostanie pochowana ich [tj. europejskich potęg] gnijąca cywilizacja. Polacy, chcąc bronić swojej cywilizacji, muszą opowiedzieć się przeciwko cywilizacji europejskiej. Cywilizacja europejska kona i nie wiadomo, czy coś może ją uratować. Ale my mamy za sobą wieki polskiej cywilizacji, która potrafiła – wedle wzorów rzymskich i greckich, i chrześcijańskich – ustanowić tutejszą odrębność. Jeśli zachowamy tę odrębność, to upadek cywilizacji europejskiej nie zagrozi Polsce9.
Kto chce do nas, Polaków, przyłączyć, ma do tego prawo, ale nie za bardzo należy o to zabiegać. To jest pytanie eschatologiczne – czy chcesz umrzeć jako Polak, czy jako dziwny twór niby-ludzki, ale pozbawiony tego, co ludzie zawsze w Europie posiadali: rodaków, ojczyzny, państwa i przeszłości. Pojawiają się teraz głosy, że ci ludzie, którzy nie chcą mieć ojczyzny, to są jednak nasi bracia, że musimy o nich zadbać, że musimy ich przekonywać, namawiać do polskości. Nie jestem pewien. Dlaczegóż to, wobec tego wysiłku duchowego, jaki musimy podjąć, polegającego na ocaleniu dla przyszłych pokoleń naszego języka, mowy polskiej, mamy się zajmować tymi, którzy tylko przypadkowo (i bezmyślnie) mowę polską użytkują, z racji urodzenia? To jest ich wybór, kim chcą być. A „jebał was pies” – jak śpiewali żołnierze Pierwszej Brygady. I ja bym się już tym więcej nie zajmował. [...]
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka