nihil-istka 16.11.10, 16:18 Amerykanka, ktora wczoraj obchodzila swe 115 urodziny powiedziala , ze chciala by jeszcze pozyc aby zakwalifikowc sie na oficjalny wiek emerytalny, ktory nedlugo bedzie wynosil 120 lat. ha,ha,ha,ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nihil-istka Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 16:27 Na powaznie, obecny wiek przechodzenia na emeryture w USA to 66 lat. Ze wzgledu na korzystna dzietnosc kobiet w usa (powyzej 2) , ten wiek emerytalny utrzyma sie przez dluzszy czas. Wysokosc emerytury panstwowej (SS) to ok 1400 USD miesiecznie. Nie jest to duzo, ale mozna skromnie spedzic czas za te pieniadze w sloneczku Hiszpanii, Portugalii, Wyspa Kanaryjskich lub Dominkany Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka wiek emerytalny w Europie i w USA 16.11.10, 16:45 Wiek emerytalny w Europie ze wzgledu na katastrofe demograficzna przekroczy 70 lat w ciagu nastepnych 10 lat. Wiek emerytalny w USA ustabilizuje sie na poziomie 67 lat na nastepna dekade. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 19:22 nihilistka,a skad te dane o takiej emeryturze? Czy ty przypadkiem lekko nie manipulujesz? Moze bylo by bardziej uczciwie podac takie dane: Wysokosc zarobkow $13,000 $29,000 $68,400 Emerytura (w dolarach) $577 $953 $1,373 Czyli twoim zdaniem w USA kazdy zarabia ok.70 000$ rocznie,czyli miesiecznie - 5 700$. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 19:27 igor_uk napisał: > Czyli twoim zdaniem w USA kazdy zarabia ok.70 000$ rocznie,czyli miesiecznie - > 5 700$. Nie każdy ale wielu ludzi w USA zarabia ok. $70 000 rocznie (brutto). Wielu Polaków zarabia nawet więcej... ja też. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 19:38 malkontent6,nie chcialem chwalic sie,ale jak juz tak,to ja rocznie zarabiam okolo 300 000 £ ,nie chce mi sie przeliczac na wasze smieszne zielone (do niedawna) papierki,ale napewno liczba bedzie sporo wieksza. Czlowieku,nie badz smieszny! Przeciez nikt cie nie pyta ile ty zarabiasz . Jak na czlowieka o zarobkach dosc wysokich,to pokazujesz bardzo niski poziom inteligencji,pon iewaz nie potrafisz zrozumiec to co przeczytales.Przeciez nihilistka napisala ze wyskosc panstwowej emerytury w USA wynosi 1400$ miesiecznie,ja jej zarzucil to,ze manipuluje faktami,pon iewaz podala najwieksza liczbe z tabelki (podejrzewam ta sama co i ta,z ktorej ja zacytowal dane). A ty wylazisz ze swoimi zarobkami. My tu wszysci anonimowe i mozemy pisac o sobie wszystko co tylko nam do glowy przyjdzie,ale wlasnie dla tego widac,co maja niektory w tych glowach.U ciebie nie za wiele tam jest. Bez obrazy,sam jestes sobie winny,ze wyjechales z takim tekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 19:53 Igor, napisałeś "Czyli twoim zdaniem w USA kazdy zarabia ok.70 000$ rocznie..." więc ja zareagowałem, bo wygląda na to, że nie nie wierzysz. Masz rację, mam bardzo niski poziom intelektualny. Dlatego z Tobą rozmawiam na forum. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 20:58 malkontent6,brniesz w glupocie dalej,jak widze. Ty nawet nie rozumiesz tego,ze przytoczony przez ciebie fragment mojej wypowiedzi,robi cie jeszcze bardziej zalostnym. p.s. Moja poprzednia odpowiedz do ciebia,byla ironiczna (ale ty nie rozumiesz ironii,tak wychodzi), naprawda nie myslalem o tobie,przed ostatnim twoim postem ,ze jestes glupkowaty ,ale teraz odrzucilem ironie i pisze na serio,ale to tylko reakcja na twoja przeniekliwosc(he,he). Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Amerykanskie marzenie 16.11.10, 21:25 Amerykanskie marzenie staje sie bardziej realistyczne. NIe kazdy powinien miec wille i ludziom z placa minimalna nie nalezalo udzielac po 500 tys USD kredytow hipotecznych. Zadluzenie Ameryki to trick buchalteryjny. Takie papierowe dlugi to tylko narzedzia w stymulowaniu popytu i unikniecia marazmu. Takich dlugow NIGDY SIE NIE SPLACA. Co do bazy przemyslowej USA to sie usmiecham. Ameryka ma przewage technologiczna przynajmniej jednej generacji w kluczowych dziedzinach technologii stymulowane przez panstwo. Amerykanskim kluczem do sstumulacji nowych technologii jest budzet wojskowy. Ameryka przeznacza na nowe technologie (wojskowo/cywilne) wiecej niz wszystkie kraje swiata razem wziete. Sprytne to. Ale najwiekszym skarbem ameryki jest spoleczenstwo - mlode, zywotne, ekspansywne, energiczne. NIe to co europa drzemiacych starcow biurokratow. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Amerykanskie marzenie 16.11.10, 21:31 nihil-istka,to co ty tym razem napisala,nie moze byc dyskutowane,poniewaz jest bez ladu i skladu-zbiora hasel reklamowych.Czy mozesz wyrazic sie jasniej,o co cie chodzi. > Zadluzenie Ameryki to trick buchalteryjny. Takie papierowe dlugi to tylko narzedzia w stymulowaniu popytu i unikniecia marazmu. Takich dlugow NIGDY SIE NIE SPLACA <. Tu zmieszales wszystko w kupe (masz problemy zoladkowe?). p.s. o co cie chodzi,ze bedac facetem,podpisujesz sie kobieta? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 21:29 igor_uk napisał: > malkontent6,brniesz w glupocie dalej,jak widze. A Ty razem ze mną. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 21:33 malkontent6,tym razem pokazal sie z lepszej strony.(moze nie wszystko stracone?) Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 21:51 Oh, w moim przypadku prawie wszystko stracone. Forum Swiat jest jedynym miejscem, gdzie mam z kim porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 22:02 Alez to moje dobre serce,zawsze mam przez to klpot .Chcesz dam cie moj adres na Skypie,jak bedzie bardzo tobie ciezko,zawsze mozesz zadzwonic i pogadac. malkontent6 napisał: Forum Swiat jest jedynym miejscem, gdzie mam z kim porozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 22:24 igor_uk napisał: > Chcesz dam cie moj adres na > Skypie,jak bedzie bardzo tobie ciezko,zawsze mozesz zadzwonic i pogadac. Pod warunkiem, że jesteś ładną dziewczyną w wieku 20-25 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Amerykanka dozyla 115 lat 16.11.10, 23:22 malkontent6,wlasnie takim ja i jestem,ladna i piekna ,mam tylko mala wade-boczki. Zeby nie bylo pozniej ,ze nie uprzedzilem cie. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Amerykanka dozyla 115 lat 17.11.10, 02:30 Aaaa, rozumiem. Jesteś mężczyzną, który lubi się ubierać w damską bieliznę. Dziękuję, poczekam na prawdziwą kobietę. Odpowiedz Link Zgłoś
darekvtb Re: Amerykanka dozyla 115 lat 17.11.10, 08:16 Ja juz jestem zazdrosny: Igora widzialem na Skype ale boczki mi nie pokazywal! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Amerykanka dozyla 115 lat 17.11.10, 17:55 Dareczku,nie pokazywalem,bo sie wstydzilem,przeciez widzisz sam,jak sa tluste. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Francuska dozyla 122 lat, a Japończyk- 150 16.11.10, 17:14 No to chyba zalapia sie na wiek emerytalny w swych krajach Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Europejska zapasc demograficzna 16.11.10, 17:18 Europejska zapasc demograficzna zwieksza odpowiedzialnosc USA za swojego slabego europejskiego sojusznika. Europa skladajaca sie w wiekszosci ze starcow pograzy sie w marazmie, niskiej kreatywnosci i niskiej produktywnosci. Trzeba bedzie modyfikowac plany Pentagonu w celu ochrony slabej Europy przed Azja i Afryka. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Dopuscimy 16.11.10, 17:25 niewielka emigracje z Ameryki gdzie tyle bezdomnych. Ale tylko z wyzszym wyksztalceniem fachowym a nie finansowym. I statua wolnosci wskaze kierunek emigracji nazad w Ewrope. Ameryke zamieni sie w duze koszary otoczone bankami. PF Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Dopuscimy 16.11.10, 17:51 O rany francuz, a od kiedy cie tak Alzheimer spustoszyl? Przeciez byles kiedys w Las Vegas i nawet oczy miales otwarte. W USA nikt kto chce pracowac nie jest bez pracy w swym zawodzie. Bezrobocie w USA jest nizsze niz w Polsce, ktora uwaza sie za tygrysa epoki kryzysu. Procent ludzi posiadajacych wlasne domy jest w USA 2x wyzszy niz we Francji tloczacej sie w mieszkankach. Domy w USA stracili ci, ktorzy domow miec nie powinni. Nie kazdy ekspedient czy pracowni stacji benzynowej musi mesc wille. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Sin City a wiek pracownikow 16.11.10, 19:57 To jest rzeczywiscie temat zwiazany z Twoim watkiem, bo w Vegas jest bardzo duzo starszych ludzi ciezko pracujacych w barach czy kasynach. Sama wiesz, ze bezrobocie u was rosnie i fabryki zdelokalizowaly. Detroit jest cmentarzem przemyslowym a Kalifornia jest zadluzona na smierc. A wlasciwie to sam wiesz, bo zgaduje zes nowym wcieleniem meerkata. Wcielenie udane bo piszesz "po amerykansku" i sie czuje jakby sie z prawdziwym kowbojem obcowalo. Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Ameryca , moja milosc - nie slepa 16.11.10, 20:38 Tak kocham Ameryke, ale nie slepo i bez stereotypow. Przecietny Smith przechodzi na emeryture ze splaconym domem czyli kapitalem ok. 500 tys, $. Aby przejsc na pelna emeryture w ubieglym roku( ok. 1400 dolarow) wystarczylo byc urodzonym w 1943 roku i zarabiac w roku 1975 22 tys.dolarow a w roku 1985 28 tys dolarow czyli median salary na te lata. (median salary to pensja otrzymywana przez najliczniejsza grupe spoleczna). Dlatego wiekszosc klasy sredniej przechodzaca na emeryture w upieglym roku kwalifikowala sie na najwyzsza emeryture ok 1400 USD miesiecznie. No i preciez nalezy dodac do tego emeryture zony. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz American dream 16.11.10, 20:55 Klasa srednia zanika w Ameryce. W Europie zreszta tez. Delokalizacje zadaly jej morderczy cios. Najbogatsi sa coraz bardziej bogaci. A wielu z klasy sredniej spada do biednych. A glowne issue amerykanskie jest zadluzenie i niekonkurencyjnosc produktow. Daliscie doopy troche z lenistwa troche z idealizmu troche z glupoty. Nie wy jedni. Jak american dream przestaja dzialac na Amerykanow, a przestaje, to przestaje tez dzialac na reszte swiata. Zreszta, ostatnie wielkie odkrycia amerykanskie sa natury serwisowej: google i pejsbook. Samochody elektryczne, alternatywne zrodla energii i inne twory hardware pochodza juz spoza Ameryki. Zle was prowadzono i jestescie nigdzie. Trzeba jakos znalezc wyjscie i znow zaczac marzyc american dream. PF Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Ameryca , moja milosc - nie slepa 16.11.10, 21:15 nihil-istka,jezeli pozwolisz,to troche zredaguje twoj post,zeby byl bardziej prawdziwy. Tak kocham Ameryke, slepo i stereotypowo. Przecietny Smith przechodzi na emeryture ze splaconym domem czyli kapitalem na dzien dzisiejszy 173 tys.$. (Trzeba pamjetac ze najwieksza srednia cena domu w historii USA byla- 230 tys.) Aby przejsc na pelna emeryture w ubieglym roku( od 577 do 1400 dolarow ) wystarczylo byc urodzonym w 1943 roku i zarabiac w roku 1985 od 13,000 do 68,400 dolarow. Dlatego wiekszosc klasy sredniej przechodzaca na emeryture w upieglym roku kwalifikowala sie na najwyzsza emeryture ok 1400 USD miesiecznie. No i preciez nalezy dodac do tego emeryture zony. Do tego co podkreslilem nie mam zastrzezen. w roku 1985 28 tys dolarow czyli median salary na te lata. (median salary to pensja otrzymywana przez najliczniejsza grupe spoleczna). To jest nieprawda (to co wytluszczylem). Ale,zeby cie pocieszyc,jak by ty mnie zapytales-gdzie by ja wolal pracowac do emerytury-w Rosji,czy w Polsce,czy w USA,bez chwile zostanowienia sie odpowiedzial by ,ze w USA.To ze poprawiam twoi niescislosci wcale nie znaczy, ze o USA mysle wylacznie negatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Re: Ameryca , moja milosc - nie slepa 16.11.10, 21:35 Median czyli wysokosc emerytury otrzymywanej prez najwieksza iloosc osob to 1270 dolarow. System emerytur jest dosyc egalitarny i dwukrotnie nizsze zarobki obnizaja wysokosc emerytury jedynie o 30% a pieciokrotnie nizsze zarobki obnizaja emeryture jedynie o 50% Odpowiedz Link Zgłoś
nihil-istka Dlug publiczny ameryki 16.11.10, 21:41 Wielka Brytania miala w 1946 roku dlug publiczny rowny 250%PKB. Nigdy nie splacony , stpnnial do 25% PKB dzieki inflacji. USA ma dlug publiczny rowny 350% PKB . NIgdy nie bedzie splacony, sam stopnieje do 1/10 w ciagu 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: Dlug publiczny ameryki 16.11.10, 22:15 nihil-istka,a slyszala cos o kosztach obslugi dlugu? Czy wiesz ile przeznacza sie co roku na ten cel? I nareszcie,mieszasz wszystko do kupy. Dlug publiczny,dlugi osob prywatnych,ale jest jeszcze i dlug zagraniczny,a ten dla Ameryki jest na dzien dzisiejszy bardzo powaznym zagrozeniem.W sumie tylko strach ludzi i Panstw,ktore trzymaja swoja kase w dolarach,powstrymuje Ameryke przed calkowitym krachem finansowym. Czy ty wiesz,ze cala lewa forsa na Swiecie,plynie do Ameryki (poniewaz tam za bardzo nie pytaja,skad masz ta forse,najwazniejsze,zeby w Stanach na tobie nie ciazyli zarzuty,w Eurolandzie z tym jest o wiele ciezej).Dla tego Rosja,wbrew oczywistym korzysciam, nie rozlicza sie z Europa za gaz i rope w Euro,a tylko w dolarach,moze kiedys,kiedy te mlrd nakradzione w Rosji przekonwertuja w inne waluty,wtedy tak,ale jak na razie na to nie zanoso sie.Jak widzisz,USA to taki pasozyt,ktory zyje cudzym kosztem,ale na kazdy pasozyt przychodzi swoj czas,na ten rowniez przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
berek_p Re: Amerykanka dozyla 115 lat 18.11.10, 09:52 quiz dla ciebie prawicowy knocie. Ile lat istnienia ma Rosja ? :) Odpowiedz Link Zgłoś