Dodaj do ulubionych

Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki

IP: *.acn.pl 29.04.04, 19:58
nie poparte zapleczem globalnej współpracy instytucji naukowych, ośrodków wdrażania i zakładów produkcyjnych? Bez sięgania do osiągnięć poprzedników?

Wrzaski na temat nikłości arabskiego wkładu do rozwoju światowej nauki tylko mnie śmieszą. Faceci od Intela budują na już przygotowanym gruncie, robią to "wspiąwszy się na plecy olbrzymów". Arabowie, Chińczycy, Hindusi z pewnością mają swój w rozwój nawet najnowocześniejszych technologii.
Obserwuj wątek
    • werw Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 29.04.04, 20:58
      Bez wątpienia. Z tym, że pracują oni w ośrodkach zachodnich (lub chińskich ew.
      hinduskich).
      • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 29.04.04, 21:11
        Zauważ, że iracki projekt przebicia się do światowej czołówki nauki i techniki został w pewnym momencie uziemiony, dosłownie. Coś ze dwadzieścia lat temu. Dzisiaj można gadać, że nic nie zrobili. Jasna sprawa, że nic. Ciekawe, dla których krajów zaczęli pracować iraccy naukowcy ze zniszczonego kompleksu w Tarmuz. Bo chyba nie zajęli się wypasem wielbłądów czy sprzedażą daktyli z chodnika.
        • werw Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 29.04.04, 21:21
          iracki projekt przebicia się do światowej czołówki nauki i techniki (...)- coś
          ze dwadzieścia lat temu

:)))

To je dobre!
          • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 29.04.04, 21:29
            werw napisał:

> iracki projekt przebicia się do światowej czołówki nauki i techniki (...)- coś
            > ze dwadzieścia lat temu
            >
            > :)))
            >
            > To je dobre!

Tak to widzę - opanowanie pewnych gałęzi zaawansowanej techniki skutkuje zmianami w znacznie szerszej skali. Irakowi na taki eksperyment nie zezwolono. Nigdy nie dowiemy się, czy by się udał.
            • werw Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 29.04.04, 21:31
              Bój się Boga, CCCP! Dalej pijesz to wino od wczoraj? ;)
              • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 29.04.04, 22:01
                werw napisał:

> Bój się Boga, CCCP! Dalej pijesz to wino od wczoraj? ;)

Nie. Mówię absolutnie poważnie. Zrobiono wszystko, żeby Arabowie pozostali na poziomie konsumentów zysków z ropy, oraz producentów daktyli i dywaników modlitewnych.
    • obrotowy dyktatury maja to do siebie, ze koncentruja srodki 29.04.04, 21:15
      na wybranych przez siebie programach,
      takze naukowych.
      stad rosyjska technika kosmiczna (mimo upadku ZSRR) nadal jest na swiatowym
      poziomie.
      Nie zmienia to faktu, ze w zwyklym bloku mieszkalnym obecnej Rosji,
      tak jak i za czasow ZSRR, drzwi nadal nie pasuja do futryny.
      • Gość: White Rower Re: dyktatury maja to do siebie, ze koncentruja s IP: *.acn.pl 29.04.04, 21:19
        obrotowy napisał:

> Nie zmienia to faktu, ze w zwyklym bloku mieszkalnym obecnej Rosji,
        > tak jak i za czasow ZSRR, drzwi nadal nie pasuja do futryny.

To zupełnie jak w bloku, w którym mieszkam.

Nawiasowo: produkcja daktyli również zasługuje na szacunek. Podobnie jak lnu czy kartofli.
        • lee.miller Re: dyktatury maja to do siebie, ze koncentruja s 29.04.04, 22:09
          > Nawiasowo: produkcja daktyli również zasługuje na szacunek. Podobnie jak lnu
          cz
          > y kartofli.

daleko bardziej :)
          obstawałabym jednak przy uprawie ;)
          • Gość: White Rower Re: dyktatury maja to do siebie, ze koncentruja s IP: *.acn.pl 29.04.04, 22:17
            lee.miller napisała:

> > Nawiasowo: produkcja daktyli również zasługuje na szacunek. Podobnie jak l
            > nu
            > cz
            > > y kartofli.
            >
            > daleko bardziej :)
            > obstawałabym jednak przy uprawie ;)

Zgoda - ja jednak myślałem o czymś tochę szerszym, co wychodzi poza samą uprawę - no wiesz, zbiór, przechowywanie, pakowanie, zbyt. Jeśli idzie o to, to sporo związków frazeologicznych łączy rolnictwo z produkcją.
            • Gość: MM Re: dyktatury maja to do siebie, ze koncentruja s IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 29.04.04, 22:41
              Hej, u nas niedlugo juz nawet przewracanie hamburgerow bedzie produkcja.
              W porownaniu z tym, uprawa i rozprowadzanie/przetworstwo daktyli to
              zaawansowana technika ;o)
              • Gość: Tysprowda Re: dyktatury maja to do siebie, ze koncentruja s IP: 5.5R* / *.qualitynet.net 30.04.04, 11:12
                Hej, krok nastepny to zaliczanie konsumentow wyprodukowanych hamburgerow do
                pracujacych, czyli produkujacyh produkcje hamburgerow.

Zero bezrobocia, jesli kazdy bedzie konsumowal wyprodukowane hamburgery.
            • lee.miller Re: dyktatury maja to do siebie, ze koncentruja s 29.04.04, 22:46
              Gość portalu: White Rower napisał(a):

> lee.miller napisała:
              >
              > > > Nawiasowo: produkcja daktyli również zasługuje na szacunek. Podobnie
              > jak l
              > > nu
              > > cz
              > > > y kartofli.
              > >
              > > daleko bardziej :)
              > > obstawałabym jednak przy uprawie ;)
              >
              > Zgoda - ja jednak myślałem o czymś tochę szerszym, co wychodzi poza samą
              uprawę
              > - no wiesz, zbiór, przechowywanie, pakowanie, zbyt. Jeśli idzie o to, to
              sporo
              > związków frazeologicznych łączy rolnictwo z produkcją.

Domyślam się, o co Ci chodziło i musze Cie zmartwić.
              Zbytem i pakowaniem niekoniecznie zajmuja się Arabowie :))))
              I doprawdy nie piszę o tych, ktore są uprawiane w Indiach czy Meksyku ;)

Mówi Ci to fanka degletów :)
    • esther-leah Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 29.04.04, 23:17

> Wrzaski na temat nikłości arabskiego wkładu do rozwoju światowej nauki tylko
      mn
      > ie śmieszą.

A mnie smuci brak wrzasku na niklosc arabskiego wkladu do rozwoju w dziedzinie
      umozliwienia dostepu do nauki dla 50%obywateli wlasnych spoleczenstw, czyli
      kobiet, ktore przewaznie sa analfabetkami, a czesto nie tylko podstawowe
      wyksztalcenie, ale i praca zarobkowa sa im zabronione. Moze niklosc wkladu do
      rozwoju swiatowej nauki w jakiejs mierze sie z tym laczy...
      • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 29.04.04, 23:39
        Esther-leah napisała:

> Gość portalu: White Rower napisał(a):
        >
        >
        > > Wrzaski na temat nikłości arabskiego wkładu do rozwoju światowej nauki tyl
        > ko
        > mn
        > > ie śmieszą.
        >
        > A mnie smuci brak wrzasku na niklosc arabskiego wkladu do rozwoju w dziedzinie
        > umozliwienia dostepu do nauki dla 50%obywateli wlasnych spoleczenstw, czyli
        > kobiet, ktore przewaznie sa analfabetkami, a czesto nie tylko podstawowe
        > wyksztalcenie, ale i praca zarobkowa sa im zabronione. Moze niklosc wkladu do
        > rozwoju swiatowej nauki w jakiejs mierze sie z tym laczy...

A mnie smuci znacznie więcej: nikłość wkładu społeczeństw Afryki, Ameryki Pd. i Środkowej, Azji Centralnej, Południowej i Południowo-Wschodniej. Wkurza mnie, że nadal ok. 200 mln. mieszkańców Indii to niedotykalni. Itd. Typowanie Arabów na Czarnych Piotrusiów współczesnego świata jakoś mnie nie przekonuje. Świat w ogóle nie jest skonstruowany do równości. Gdyby był, tzw. państwa rozwinięte (głównie post-kolonialne) nie konsumowałyby wiekszości zasobów świata. I to rabunkowo. W ostatecznym rozrachunku postęp sprowadza się do tego, że gospodyni domowa z Michigan może spokojnie go przetrawić - obżerając się ponad miarę. To oczywiście banały - wypisuję je tylko dlatego, że już naprawdę nadojadło mi czytanie choćby nagłówków postów publikowanych tutaj przez zgraję ludzi, którzy chcieliby za wszelką cenę wywołać we mnie wrażenie, że Arabowie to podludzie. A ja nie wierzę ani w pod- ani w nad-ludzi. Mimo że jedni tylko pasą kozy, a inni szykują się do lotu załogowego na Marsa.

A co do szans edukacyjnych dla kobiet - masz oczywiście rację. Ale to problem nie jedynie Arabów i nie jedynie krajów muzułmańskich.
        • esther-leah Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 00:01
          Skoncentrowalam sie na Arabach - a scisle mowiac na niektorych spoleczenstwach
          arabskich, gdyz o nich byl watek.

Staram sie po prostu zrozumiec przyczyny trudnosci ekonomicznego rozwoju tych
          panstw. Mysle, ze jedna z nich - nie jedyna ale o wiele bardziej istotna
          anizeli mozna przypuscic - jest traktowanie polowy ich wlasnego spoleczenstwa
          wlasnie jak podludzi, zwalajac cala wine na gospodyni domowa z Michigan.

• Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 30.04.04, 09:01
            esther-leah napisała:

> Skoncentrowalam sie na Arabach - a scisle mowiac na niektorych spoleczenstwach
            > arabskich, gdyz o nich byl watek.
            >
            > Staram sie po prostu zrozumiec przyczyny trudnosci ekonomicznego rozwoju tych
            > panstw. Mysle, ze jedna z nich - nie jedyna ale o wiele bardziej istotna
            > anizeli mozna przypuscic - jest traktowanie polowy ich wlasnego spoleczenstwa
            > wlasnie jak podludzi, zwalajac cala wine na gospodyni domowa z Michigan.
            >

Mogłabyś rozwinąć tę myśl? Nie chodzi mi o gospodynię domową z Michigan, to był mój skrót myślowy - skojarzyłem sobie po prostu przypisywanie bezwzględnej wartości postępowi technologicznemu z widokiem koszmarnie otyłych kobiet w miasteczkach Ameryki - dla mnie to był swoisty symbol. Kobiet, które (choć korzystają z wszelkich swobód i mają pełny dostęp do edukacji) w istocie rzeczy są wtórnymi analfabetkami, o wiedzy o świecie równie ograniczonej co ich koleżanki z krajów o kulturach preferujących tzw. tradycyjny model rodziny. (Co nie oznacza, że twierdzę, jakoby wszystkie amerykańskie grubaski były ignorantkami, a wszystkie szczupłe geniuszkami. Czy że wyłączam z wtórnego analfabetyzmu mężczyzn - broń mnie Panie Boże!) Chcę jedynie powiedzieć, że spora część efektów postępu technicznego, generowanego przez rabunek zasobów świata, jest przeznaczana na bezsensowną konsumpcję. W wybranych krajach.

Pewien znany indyjski antropolog kultury powiedział: gdybym miał być młodą kobietą, z pewnością wolałbym żyć na Zachodzie. Jako matka - z pewnością na Wschodzie. Myślę, że coś w tym jest. Mam ograniczone doświadczenie USA. Tak się złożyło, że nie trafiłem do żadnego domu, gdzie żyłyby z sobą trzy pokolenia, żadnych dziadków i babć, żadnych starców. Na Wschodzie obraz był inny - i wiesz, widok starych kobiet otoczonych gromadą wnucząt, pełniących w domu ważne funkcje, otoczonych miłością i szacunkiem, na swój sposób szczęśliwych - jakoś nie budził we mnie negatywnych skojarzeń.

Ale masz oczywiście rację -
            • Gość: dana33 Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.jazo.org.il 30.04.04, 09:50
              mylisz sie. te babcie wnosza bardzo duzo do ogolnej atmosfery panujacej w danym
              kraju.
              • Gość: dana33 Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.jazo.org.il 30.04.04, 09:53
                aa, a propos wynalazkow, indii.....

Israeli firm to construct desalination facility in India. Israel Desalination
                Engineering (IDE) technologies have announced winning a 11.5 million Dollar
                international contract to construct a desalination facility for one of the
                largest oil refineries in Gujarat. IDE will build a thermal desalination plant
                capable of treating 15,000 cubic metres of water per day. Since its inception
                in 1965, the company has installed more than 320 desalination and water
                treatment plants in nearly 40 countries."

• Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 30.04.04, 10:25
                Mam nadzieję, że Ty też będziesz mogła w niedalekiej przyszłości wnosić. Wyrzucanie starych ludzi na Florydę (co pytam amerykańskich znajomych o rodziców, to zaraz mi mówią, że mieszkają w jakimś condominium na FA, i że mają tam dobrze, bo mogą być z rówieśnikami) jakoś mnie nie przekonuje.

Wiem, że Ty łączysz babcie z wielkich palestyńskich rodzin z terroryzmem. Ale, droga Dano, to nawet nie jest margines roli babć - gdziekolwiek. One stanowią standard moralny rodziny, co w czasach podminowywania podstawowych wartości przez różne trendy wcale nie jest mało istotne. I dają dzieciom kontakt ze starością - nie tylko z mądrością wieku, ale też z jego słabością, z niezbędnością odchodzenia. Podobnie dziadkowie - choć wśród nich jakoś więcej dziwaków i ekscentryków (ujmując rzecz łagodnie).
                • Gość: dana33 Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.jazo.org.il 30.04.04, 11:23
                  nie wykrakuj, cepie, ja moim spadkobiercom wmowilam, ze przed 30 nie warto im,
                  tak ze mam czas na wnoszenie. mysle, ze "wyrzucanie" starych ludzi na floryde
                  (nie sa tak wyrzucani, sami sie przenosza, bo im tak cieplej i lawiej znosic
                  zime niz w new york), to wcale nie taki zly pomysl. wysadzanie starych
                  eskimosow na odlegly kawalek lodu, bez jedzenia i picia to lepiej? jak widac,
                  rasa ludzka zdaje sobie zprawe z tego, ze ludzie starzt, w niewielu przypadkach
                  sa jeszcze potrzebni mlodej generacji. przykre dla nas moze, to "murzyn zrobil
                  swoje murzyn moze odejsc", ale prawdziwe. a z drugiej strony, to znowu pozyc
                  pare latek w ciszy i spokoju, to zupelnie niezle...... :)
                  • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 30.04.04, 11:32
                    Gość portalu: dana33 napisał(a):

> nie wykrakuj, cepie, ja moim spadkobiercom wmowilam, ze przed 30 nie warto im,
                    > tak ze mam czas na wnoszenie.

E.eee... będziesz zaskoczona... jak znam życie.

mysle, ze "wyrzucanie" starych ludzi na floryde
                    > (nie sa tak wyrzucani, sami sie przenosza, bo im tak cieplej i lawiej znosic
                    > zime niz w new york), to wcale nie taki zly pomysl. wysadzanie starych
                    > eskimosow na odlegly kawalek lodu, bez jedzenia i picia to lepiej? jak widac,
                    > rasa ludzka zdaje sobie zprawe z tego, ze ludzie starzt, w niewielu przypadkach
                    >
                    > sa jeszcze potrzebni mlodej generacji. przykre dla nas moze, to "murzyn zrobil
                    > swoje murzyn moze odejsc", ale prawdziwe. a z drugiej strony, to znowu pozyc
                    > pare latek w ciszy i spokoju, to zupelnie niezle...... :)

Tu mamy całkowicie odmienne poglądy. Ja jestem w duchu wieśniak, chociaż skazany przez różne okoliczności na zycie w mieście. Ale wiesz co - moja córucha zaprasza mnie do siebie, jak już mnie wywalą na emeryturę. Może doczekam się prawnuków? Przynajmniej będę miał do kogo ględzić i udawać mądrego, zamiast tkwić wśród innych staruchów. Fe... condominium -
                    • Gość: z daleka Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.inter.net.il 30.04.04, 11:45
                      Jesli mozna? Otoz zgadzam sie(sic!) z welocypedem. Rzeczywiscie dozywanie na
                      lonie rodziny wsrod wnukow, prawnukow, kochajacych dzieci, w zdrowiu, bez
                      problemow finansowych etc.etc. to piekny obrazek i piekne marzenie. Ale...
                      wracajac na ziemie, to my, ludzie z doswiadczeniem, znajacy zycie wiemy, ze tak
                      piknie to nigdy nie jest. Stary czlowiek jest z reguly malo zdrowy, malo
                      pomocny, upierdliwy( niestety takie jest zycie); a dzieci sa zapracowane, nie
                      maja cierpliwosci ani czasu, za to (jak Bog da) maja pieniazki. Tu pojawia sie
                      druga, rownie sympatyczne mozliwosc: condominium. O tej trzeciej opcji narazie
                      pomilczmy.
                      • Gość: White Rower Co jest, Żołędny --- znowu się IP: *.acn.pl 30.04.04, 11:59
                        wtranżalasz?

Już przecież postanowiłeś mnie ignorować, a teraz - co? No nie rozumiem Ciebie.

A z drugiej strony, to osobiście uważam, że nie pieniądze, nie zdrowie wszystkich, a właśnie wzajemny respekt (już nie mówię o cierpliwej miłości, żeby mnie nie posądzono o skłonność do kiczu) najbardziej cementuje rodzinę. Wyrzucanie starości, choroby i śmierci poza dom rodzinny niczemu nie służy, a na pewno wiele odbiera. Ale fakt - jak się coś takiego zrobiło z własnymi rodzicami i ustanowiło regułę postępowania ze starością, to nie mozna oczekiwać specjalnie lepszego traktowania od własnych dzieci. I tak się to kręci. Każdy udaje, że tak jest najlepiej. Ale to nieprawda. Tak jest tylko najwygodniej.

Ta trzecia możliwość - eutanazja w szpitalu. Ludzie -
                        • Gość: z daleka Re: Co jest, Żołędny --- znowu się IP: 5.5R* / *.inter.net.il 30.04.04, 13:00
                          Lubie sie wtranzalac.To moja jedyna zaleta.
                          A nt. To zaczne od konca. Otoz nie myslalem wogole o eutanazji, na to jestem
                          zbyt optymistyczny. Chociaz? Mozna i o tym porozmawiac. Wracajac do bardziej
                          zyciowych rozwiazan, to pragne zauwazyc, ze jak najbardziej popieram Twoja
                          komcepcje szczesliwej starosci. Jednak skoro mowimy o doswiadczeniu zyciowym i
                          staniu obydwiema nogami na tym, a nie innym padole, to powiedzmy sobie
                          uczciwie, ze zycie uklada sie nie zawsze wg. tych pieknych wyobrazen w
                          panoramie i technocolorze. Jak to juz ktos mniej optymistyczny zauwazyl: zycie
                          jest jak dziecinna koszulka - za krotmie i zasrane.
                          • Gość: White Rower Re: Co jest, Żołędny --- znowu się IP: *.acn.pl 30.04.04, 13:25
                            Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Lubie sie wtranzalac.To moja jedyna zaleta.

Ale widzę, że lubisz się wtranżalać do inteligentnych wątków. No i dobra. Niech Ci tam.

I dobrze, że pamiętasz polskie skrzydlate słowa.
                            • Gość: z daleka Re: Co jest, Żołędny --- znowu się IP: *.inter.net.il 30.04.04, 13:40
                              staram sie jak moge.
                              Skoro wspomniano tu o eutanazji, przypomnial mi sie czytany nie tak dawno temu,
                              w polskiej prasie opis ostatniego dnia zycia pewnej samotnej, schorownej(chyba
                              Wloszki), ktora zdecydowala sie na tekie wlasnie opuszczenie togo padolu.
                              Czytajac to bylem wstrzasniety. Nie tyle samym "aktem" lecz wyobrazeniem sibie
                              ogromu samotnosci i cierpienia tej kobiety.
                              • Gość: White Rower Re: Co jest, Żołędny --- znowu się IP: *.acn.pl 30.04.04, 13:49
                                Nie wiem, ile w tym prawdy, ale słyszy się tutaj, że ponoć w Holandii niektórzy starzy ludzie wychodząc poza dom biorą z sobą papier-oświadczenie - stwierdzające, że nie zyczą sobie, żeby zabierano ich do szpitala.
                                • Gość: z daleka Re: Co jest, Żołędny --- znowu się IP: 5.5R* / *.inter.net.il 30.04.04, 13:56
                                  Czy trzeba byc starym, zeby stwierdzic, ze wszystko je gowno warte?
                                  • Gość: White Rower Re: Co jest, Żołędny --- znowu się IP: *.acn.pl 30.04.04, 14:01
                                    Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Czy trzeba byc starym, zeby stwierdzic, ze wszystko je gowno warte?

No chyba nie. Ale na pewno -
                                    • Gość: dana33 Re: Co jest, Żołędny --- znowu się IP: 5.5R* / 192.114.47.* 01.05.04, 01:56
                                      ja zam taka osobe, co zrobilam extra testament, ze w razie czego, zeby nie
                                      przdluzali jej zycia.
                                      ale wy to jacys tacy tego, skrajni, albo na lonie wnukow i prawnukow, albo
                                      eutanazja. ja to czlowiek srodka. ja to odwiedzam takiego jednego starszego
                                      pana, tez lodzianina, okol 90+, w bardzo ladnym domu zlotego wieku, jak to sie
                                      u nas nazywa. zaproponowalam mojemu iszowi. mowie wam, pierwsza klasa. kazdy ma
                                      swoje miszkanko, wahajace sie miedzy 2 a 4 pokojami z katem kuchennym. jest tez
                                      restauracja. jesli komus nie chce sie gotowac. i koncerty i odczyty.... w
                                      podziemnym pietrze jest szpital geriatryczny.... :) nu, tam sobie mieszkac
                                      mozna niezle, partnerow do brydza ile chcesz. a dzieci, wnuki i prawnuki moga
                                      odwiedzac, ale to do wytrzymqnia... :)
            • esther-leah Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 13:13
              Gość portalu: White Rower napisał:

widok
              > starych kobiet otoczonych gromadą wnucząt, pełniących w domu ważne funkcje, ot
              > oczonych miłością i szacunkiem, na swój sposób szczęśliwych - jakoś nie
              budził
              > we mnie negatywnych skojarzeń.
              >
              > Ale masz oczywiście rację -
              • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 30.04.04, 13:46
                esther-leah napisała:

> Gość portalu: White Rower napisał:
                >
                > widok
                > > starych kobiet otoczonych gromadą wnucząt, pełniących w domu ważne funkcje
                > , ot
                > > oczonych miłością i szacunkiem, na swój sposób szczęśliwych - jakoś nie
                > budził
                > > we mnie negatywnych skojarzeń.
                > >
                > > Ale masz oczywiście rację -
                • esther-leah Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 14:38
                  Gość portalu: White Rower napisał):

Nie wiem, skąd masz wiadomości o wdowach z dziećmi,
                  > które mogą przezyć tylko żebrząc. Jeśli by tak było, oznaczałoby to, że dana
                  sp
                  > ołeczność uległa kompletnej dezintegracji.

Chodzilo mi glownie o Pakistan i Afganistan. Do niedawna nawet wizyta u
                  fryzjera czy glosny smiech byly dla kobiet wielce ryzykowne. Reportaz o
                  zebrzacych afganskich kobietach, ktory widzialam, byl nagrywany uktyta kamera
                  przez jedna z czlonkini podziemnej organizacji na rzecz dostepu do nauki dla
                  dziewczynek.
                  Oczywiscie duzo sie tam zmienia od trzech lat, ale wplyw fanatykow dalej jest
                  w tym regionie bardzo silny i los kobiet, szczegolnie na wsi, niepredko sie
                  zmieni.

Zadnemu spoleczenstwie nie uda sie przekazac nastepnemu pokoleniu wartosci
                  zmuszajac kobiety do tradycji i do uleglosci mezczyznom.
                  Ten model moze "dzialac", czyli chronic rodzine, ale wylacznie jesli zarowno
                  mezczyzna jak i kobieta sa do niego przekonani. Uleglosc spowodowana strachem
                  nie ma nic wspolnego z ulegloscia wynikajaca z szacunku i zaufania. W krajach w
                  ktorym mezczyzni gardza kobietami, predzej czy pozniej dochodzi do rozlewu krwi.

Tradycje trzeba zrozumiec aby ja w odpowiedni sposob szczerze przekazywac
                  potomstwu

> Moi amerykańscy przyjaciele mówią mi, że raczej agresywnie zajmujący wszelkie
                  d
                  > ostępne nisze.

To znak, ze imperium otylych wyzyskiwaczy niedlugo padnie. Zobaczysz
                  • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 30.04.04, 15:31
                    esther-leah napisała:

> Gość portalu: White Rower napisał):
                    >
                    > Nie wiem, skąd masz wiadomości o wdowach z dziećmi,
                    > > które mogą przezyć tylko żebrząc. Jeśli by tak było, oznaczałoby to, że da
                    > na
                    > sp
                    > > ołeczność uległa kompletnej dezintegracji.
                    >
                    > Chodzilo mi glownie o Pakistan i Afganistan.

No to masz społeczeństwa w kryzysie. Afganistan: okupacja rosyjska, wojna domowa + talibowie, okupacja amerykańska. To chyba wystarczy - jeden z najciężej doświadczonych wojną krajów swiata. Można się spodziewać, że tam własnie ujawnią się skutki dezintegracji lokalnych społeczności, a tam, gdzie one (społeczności) zdołały przetrwać - mechanizmy obronne.

Pakistan - kraj niezwykle zróznicowany. W górach na zachodzie + Beludżystan masz społeczności plemienne z ich prawem, niekiedy surowszym niż islamskie; równiez one są uwikłane w konflikt - trzeba wziąć pod uwagę obecność milionowych rzesz uchodźców. Na wschodzie bogaty rolniczy Pendżab, gdzie tradycyjnie kobiety cieszyły się znacznymi swobodami. Przemiany rynkowe powodują pauperyzację wielu rodzin - i to od nich wychodzą impulsy do zaostrzenia reguł wobec kobiet. Właśnie kwestia honoru rodzinnego. Na zasadzie: może nie mamy nic, ale nikt nam nie zarzuci, że nie dbaliśmy o czystość własnych kobiet. To obrona statusu. Zjawisko socjologicznie rozpoznane i opisane dla wielkich połaci Azji (nie wiem, jak jest w Chinach), nie tak dawno obecne również w Europie. Podobnie na zmiany reagują Hindusi, więc nie jest to bynajmniej zjawisko ograniczone wyłącznie do świata muzułmańskiego.

> Oczywiscie duzo sie tam zmienia od trzech lat, ale wplyw fanatykow dalej jest
                    > w tym regionie bardzo silny i los kobiet, szczegolnie na wsi, niepredko sie
                    > zmieni.

Reformatorzy to rozumieją i dlatego nie zalecają rewolucji od góry (jak, zdaje się, Amerykanie w Iraku i Afganistanie). Zmiana jest mozliwa na poziomie niskim, tzw. grass roots, a energię do niej można czerpać z już istniejącego zakresu swobód, jakimi realnie dysponuja kobiety, ale z których nie w pełni korzystają. Sam widziałem, co moze zrobić z mężem pyskata baba. A jeśli jeszcze ta pyskata baba zacznie się znać na rachunkowości rolnej, zapobieganiu chorobom, jesli uzyska rozeznanie w lokalnej polityce, to wtedy zaczną się z nia liczyć. W obecności obcych mężczyzn nadal będzie zasłaniać twarz, ale będzie miała realny wpływ na zycie lokalnej społeczności, a przez nią na życie kraju. Takie zadania stawiają sobie dzisiaj liczne NGO działające na rzecz kobiet w tych krajach. Chciałbym Ci zwrócić uwagę, że rzadko ogląda się filmy o pozytywnych zmianach. Takie coś jest raczej pozbawione dramatycznej otoczki. Zamiast systematycznych drobnych zwycięstw odnoszonych przez kobiety lepiej pokazać dramatyczną klęskę -
                    • lee.miller Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 15:54
                      Jakośc relacji z matka nijak ma się do faktu jej pracy zawodowej.

Poza tym, czyżby cały świat muzułmański tkwił w kryzysie?
                      • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 30.04.04, 16:07
                        lee.miller napisała:

> Jakośc relacji z matka nijak ma się do faktu jej pracy zawodowej.

Nie. Nie zgadzam się. Ma się. A już szczególnie w krajach dawnego soc-bloku.

>
                        > Poza tym, czyżby cały świat muzułmański tkwił w kryzysie?

Tak. Łącznie z innymi światami tworzącymi tzw. "Południe" czy Trzeci Świat. Ten kryzys ma swoje wewnętrzne zróznicowanie. Fazę gorącą obserwuje sie na obszarach pogranicznych. Powody lokalnych konfliktów bardzo rózne i rozmaite interpretacje. Mogę je wyliczyć, ale lista jest długa, zresztą raz już to na tym Forum robiłem. Reszta w fazie przewlekłej. Niestety.
                        • lee.miller Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 16:49
                          > lee.miller napisała:
                          >
                          > > Jakośc relacji z matka nijak ma się do faktu jej pracy zawodowej.
                          >
                          > Nie. Nie zgadzam się. Ma się. A już szczególnie w krajach dawnego soc-bloku.

Twoja niezgoda faktów nie zmieni. Tylko kobieta z zaspokojonymi ambicjami moze
                          być dobrą matką. Nie ma to też związku z iloscią czasu dziecku poświęcanego,
                          albowiem liczy się jego jakość, co psychologia rozwoju dawno dowiodła.

>
                          > >
                          > > Poza tym, czyżby cały świat muzułmański tkwił w kryzysie?
                          >
                          > Tak. Łącznie z innymi światami tworzącymi tzw. "Południe" czy Trzeci Świat.
                          Ten
                          > kryzys ma swoje wewnętrzne zróznicowanie. Fazę gorącą obserwuje sie na obszara
                          > ch pogranicznych. Powody lokalnych konfliktów bardzo rózne i rozmaite
                          interpret
                          > acje. Mogę je wyliczyć, ale lista jest długa, zresztą raz już to na tym Forum
                          r
                          > obiłem. Reszta w fazie przewlekłej. Niestety.

W ten sposób mozna dowieść, że cały swiat tkwi w kryzysie. Oraz że zawsze tkwił.
                          Pudło nad pudłami.
                          • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 30.04.04, 17:04
                            lee.miller napisała:

> > lee.miller napisała:
                            > >
                            > > > Jakośc relacji z matka nijak ma się do faktu jej pracy zawodowej.
                            > >
                            > > Nie. Nie zgadzam się. Ma się. A już szczególnie w krajach dawnego soc-blok
                            > u.
                            >
                            >
                            > Twoja niezgoda faktów nie zmieni. Tylko kobieta z zaspokojonymi ambicjami moze
                            > być dobrą matką.

Pudło nad pudłami. Kto powiedział, że kobieta nie może zaspokoić swoich ambicji i tym samym być dobrą matką nie pracując zawodowo? Pracując w domu na rzecz własnej rodziny?

Nie ma to też związku z iloscią czasu dziecku poświęcanego,
                            > albowiem liczy się jego jakość, co psychologia rozwoju dawno dowiodła.

Tak tak, praca zawodowa matki oczywiście gwarantuje dziecku jakość poświęconego mu czasu.

Ale psychologia rozwoju ma rację. Jakość -
                            • lee.miller Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 22:09
                              > Pudło nad pudłami. Kto powiedział, że kobieta nie może zaspokoić swoich
                              ambicji
                              > i tym samym być dobrą matką nie pracując zawodowo? Pracując w domu na rzecz wł
                              > asnej rodziny?

Ktoś w tej rozmowie postawił taką tezę? Nie widzę. Czytaj co jest napisane, a
                              nie co chciałbyś, żeby było :)

Ambicje zawodowe, ktorych nie ma, nie mogą być niezaspokojone. Bede się
                              upierała, ze to jest jednak logiczne :)

> Nie ma to też związku z iloscią czasu dziecku poświęcanego,
                              > > albowiem liczy się jego jakość, co psychologia rozwoju dawno dowiodła.
                              >
                              > Tak tak, praca zawodowa matki oczywiście gwarantuje dziecku jakość
                              poświęconego
                              > mu czasu.

Och, i znów czytasz przez ideologiczne okulary :)

Jakość poświęconego dziecku czasu ma bezpośredni zwiazek z zaspokojeniem
                              ambicji życiowych jego matki.

Ewidentnie mieszkamy w innej Polsce :))))
                              Zmiana nie jest synonimem kryzysu. Mozna mówić o kryzysie instytucji
                              tradycyjnego małżeństwa na przykład (ewentualnie, bo kryzys to za mocne słowo)
                              ale napewno nie o jakimś ogólnym kryzysie społecznym.

> Możesz tak sądzić, jeśli sprawia ci to satysfakcję. Ja się nie upieram.
                              Przedst
                              > awiam tylko własny punkt widzenia.

Nikt nie podejrzewa, że jest inaczej, ale dzięki za przyzwolenie ;)
                          • esther-leah Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 17:29
                            lee.miller napisała:

> Twoja niezgoda faktów nie zmieni. Tylko kobieta z zaspokojonymi ambicjami
                            moze
                            > być dobrą matką.

:)
                            Czy to znaczy, ze kobiety w krajach objetych wojna, uzdolnione plastycznie, ale
                            ktore utracily wzrok, zmuszone do zrezygnowania z ambicji zawodowych np; ze
                            wzgledu na chorobe wlasna czy dziecka (sa ich miliony na swiecie), te ktore
                            zostaly wywalone z pracy, albo zdradzone przez faceta sa wszystkie zlymi
                            matkami?

Terrific!

Nie ma to też związku z iloscią czasu dziecku poświęcanego,
                            > albowiem liczy się jego jakość, :)) Tylko, ze jak odbierasz wymeczonego synka
                            o 18.30 od opiekunki i biegniesz odgrzac cos w mikrofalowce, a potem ziewasz
                            czytajac mu do snu, obiecujac, ze pomozesz mu w matmie przy cholernie wczesnym
                            sniadaniu, to mimo dobrych checi jakosc relacji dramatycznie spada, a w kilka
                            lat pozniej zaczynaja sie klopoty. o psychologia rozwoju z przerazeniem
                            alarmuje.

• lee.miller Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 22:14
                              esther-leah napisała:

> lee.miller napisała:
                              >
                              > > Twoja niezgoda faktów nie zmieni. Tylko kobieta z zaspokojonymi ambicjami
                              > moze
                              > > być dobrą matką.
                              >
                              > :)
                              > Czy to znaczy, ze kobiety w krajach objetych wojna, uzdolnione plastycznie,
                              ale
                              >
                              > ktore utracily wzrok, zmuszone do zrezygnowania z ambicji zawodowych np; ze
                              > wzgledu na chorobe wlasna czy dziecka (sa ich miliony na swiecie), te ktore
                              > zostaly wywalone z pracy, albo zdradzone przez faceta sa wszystkie zlymi
                              > matkami?

Nie lubie słowa "wszyscy". Chyba że to licentia poetica ;)

Masz wątpliwości co do korelacji między poczuciem zadowolenia z życia a
                              jakością tworzonych relacji społecznych? :))

> Terrific!
                              >
                              > Nie ma to też związku z iloscią czasu dziecku poświęcanego,
                              > > albowiem liczy się jego jakość, :)) Tylko, ze jak odbierasz wymeczonego sy
                              > nka
                              > o 18.30 od opiekunki

dlaczego jest wymęczony?
                              kiepska opiekunka :(

i biegniesz odgrzac cos w mikrofalowce, a potem ziewasz
                              > czytajac mu do snu, obiecujac, ze pomozesz mu w matmie przy cholernie
                              wczesnym
                              > sniadaniu, to mimo dobrych checi jakosc relacji dramatycznie spada, a w kilka
                              > lat pozniej zaczynaja sie klopoty. o psychologia rozwoju z przerazeniem
                              > alarmuje.
                              >
                              >

Nie, o niczym takim nie alarmuje.
                              Nie ma tak: mama w domu = z dziećmi pikuś :)))
                              • esther-leah Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 02.05.04, 01:14
                                lee.miller napisała:

Nie lubie słowa "wszyscy".

Przyznasz zatem, ze pasowalo do "Tylko kobieta z..." :)

> Masz wątpliwości co do korelacji między poczuciem zadowolenia z życia a
                                > jakością tworzonych relacji społecznych? :))
                                >
                                > Zalezy, kto sobie zaklada jakie ambicje, w jaki sposob je zaspakaja i jak to
                                sie ma do zadowolenia z zycia...

dlaczego jest wymęczony?
                                > kiepska opiekunka :(
                                >

Droga Lee :), nie wiem jak Twoje potomstwo , ale po calym dniu szkoly, dzieci
                                spedzajace dzien w dzien popoludnie (a nierzadko czesc wieczoru) w swietlicy
                                lub u opiekunki bywaja czesto b. zmeczone.

>
                                >
                                > Nie, o niczym takim nie alarmuje.

Niestety...

> Nie ma tak: mama w domu = z dziećmi pikuś :)))

Ale zwykle: mama i tata notorycznie dlugo poza domem - z dziecmi cos nie pikus :
                                (((

• esther-leah Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki 30.04.04, 16:20
                      White Rower napisał:

Na zasadzie: może nie mamy nic, ale nikt nam nie zarzuci, że nie dbaliśmy o
                      czystość własnych kobiet.

Zupelnie mnie to nie przekonuje. Co innego dbanie o czystosc wlasnych kobiet, a
                      co innego znecanie sie nad nimi.

To obrona statusu. Zjawisko
                      > socjologicznie rozpoznane i opisane dla wielkich połaci Azji (nie wiem, jak
                      je
                      > st w Chinach), nie tak dawno obecne również w Europie. Podobnie na zmiany
                      reagu
                      > ją Hindusi, więc nie jest to bynajmniej zjawisko ograniczone wyłącznie do
                      świat
                      > a muzułmańskiego.

Ale na Zachodzie, Azjaci i Hindusi nie znecaja sie nad zonami, corkami,
                      siostrami i kuzynkami, a w miescie gdzie mieszkam, ze strony wielu muzulmanow
                      jest to na porzadku dziennym. Chodzilam z nimi do szkoly, mam niejedna znajoma
                      muzulmanke, dzis moje dziecko uczy sie razem z muzulmanskimi dziecmi w klasie,
                      i gwarantuje Ci, ze wiekszosc seksistowskich zachowan ma podloze nie finansowe,
                      czy polityczne, tylko religijne lub po prostu: tak robil tatus, bo tak robil
                      dziadek.

> Zmuszanie ma miejsce tylko wtedy, jeśli tradycja zostaje wciśnięta w formy
                      ekst
                      > remalnych wyobrażeń o istocie własnej kultury.

Ty jestes optymista.
                      Zmuszanie bierze sie z przykladu, z wychowania.
                      Czasem zas wystarcza kieliszek wodki.

Refleksja przychodzi dopiero, kiedy pojawia się
                      > możliwość porównania.

Dzisiejszy swiat jest skazany na mozliwosc porownania i refleksji.

Młoda muzułmanka, z którą kiedyś rozmawiałem, powiedział
                      > a mi z zazdrością w głosie: u was macie dobrze -
                      • Gość: White Rower Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki IP: *.acn.pl 30.04.04, 16:51
                        esther-leah napisała:

> White Rower napisał:
                        >
                        > Na zasadzie: może nie mamy nic, ale nikt nam nie zarzuci, że nie dbaliśmy o
                        > czystość własnych kobiet.
                        >
                        > Zupelnie mnie to nie przekonuje. Co innego dbanie o czystosc wlasnych kobiet, a
                        >
                        > co innego znecanie sie nad nimi.

Też tak uważam. Ale tak to własnie działa.

>
                        > To obrona statusu. Zjawisko
                        > > socjologicznie rozpoznane i opisane dla wielkich połaci Azji (nie wiem, jak
                        > jest w Chinach), nie tak dawno obecne również w Europie. Podobnie na zmiany
                        > reagują Hindusi, więc nie jest to bynajmniej zjawisko ograniczone wyłącznie do świata muzułmańskiego.
                        >
                        > Ale na Zachodzie, Azjaci i Hindusi nie znecaja sie nad zonami, corkami,
                        > siostrami i kuzynkami, a w miescie gdzie mieszkam, ze strony wielu muzulmanow
                        > jest to na porzadku dziennym. Chodzilam z nimi do szkoly, mam niejedna znajoma > muzulmanke, dzis moje dziecko uczy sie razem z muzulmanskimi dziecmi w klasie, > i gwarantuje Ci, ze wiekszosc seksistowskich zachowan ma podloze nie finansowe,> > czy polityczne, tylko religijne lub po prostu: tak robil tatus, bo tak robil > dziadek.

Problemy róznego rodzaju są wyrażane z użyciem języka religii. Zarzucę Tobie z kolei naiwność, jesli nie dostrzegasz faktu przemocy wobec kobiet w rodzinach hinduskich. To się tylko wyraża inaczej.

> Młoda muzułmanka, z którą kiedyś rozmawiałem, powiedział
                        > > a mi z zazdrością w głosie: u was macie dobrze -
    • koszalekopalek2 Re: Czy obecnie są możliwe ważne wynalazki NIE! 30.04.04, 16:11
      Żadne wynalazki już nie są możliwe z tej prostej przyczyny że wszystko już
      zostało wynalezione. Nawet nie rozumiem co to za pytanie. :-P

Dam przykłady:
      Windę wynalazł Elisza Ocisowski (var. Otisowski) z Góry Kalwarii w roku
      1853
      inventors.about.com/library/inventors/blelevator.htm
      Lodówkę wynalazła (w 1805 roku) Oliwia Ewansówna (w tym samy roku na
      podstaewie jej wynalazku, Dr. Jan Górralski zbudował peirwszą lodówkę w
      Szklarskiej Porębie)
      inventors.about.com/library/inventors/blrefrigerator.htm
      Aparat fotograficzny wynalazł Józef Niceforski w 1827 roku w Warszawie
      inventors.about.com/library/inventors/blphotography.htm
      Kalkulator wynalazł Wiliam Siewardowski w Krakowie w roku 1857
      inventors.about.com/library/inventors/blcalculator.htm
      Komputer został wynaleziony przez Konrada Zusiewskiego w 1936 roku we
      Wrocławiu. Chociaż niektórzy twierdzą że nijaki Atanasow był pierwszym
      wynalazcą komputera. Ale jak wiadomo Rosjanie zawsze chcą przekonaćświat że to
      oni wszyskto wynaleźli :-P
      inventors.about.com/library/blcoindex.htm
      Korkociąg wynalazł Jan Winiarski w 1795 roku. A korek – Jan Korek w
      1796 roku. Oboje z Lublina.
      inventors.about.com/library/weekly/aa122000a.htm
      Samolot był wynaleziony przez braci Wrajckich w 1903 roku w Białymstoku
      inventors.about.com/library/inventors/blairplane.htm
      Karol Marcin Hallewski wynalazł folię aluminiową w 1889 roku w
      Wałbrzychu.
      Dwa lata później Paweł Glin odkrył aluminium.
      inventors.about.com/library/inventors/blaluminum.htm
      Pierwszy samochód był zbudowany przez Henryka Fordzikowskiego w 1409
      roku na zamówienie Króla Jagiełły w Krakowie.
      inventors.about.com/library/inventors/blford.htm
      Spodnie były wynalezione przez Adama Portka w 1024 roku w Gnieźnie. Do
      tej pory mężczyźni chodzili wyłącznie w togach rzymskich (albo nago – jak np
      Karzeł Mieszko Pierwszy)
      monika.univ.gda.pl/~literat/gal/p001.htm
      Biustonosz to wynalazek Sierotki Marysi Jakubówny (1913 rok)
      inventors.about.com/library/weekly/aa042597.htm:-P
      • Gość: White Rower Protestuję IP: *.acn.pl 30.04.04, 16:40
        koszalekopalek2 napisał:

> Żadne wynalazki już nie są możliwe z tej prostej przyczyny że wszystko już
        > zostało wynalezione. Nawet nie rozumiem co to za pytanie. :-P
        >
        > Dam przykłady:
        > Windę wynalazł Elisza Ocisowski (var. Otisowski) z Góry Kalwarii w roku
        > 1853
        > inventors.about.com/library/inventors/blelevator.htm

Nieprawda - wynalazł Moinud-Din Windavi w Qatarze, 1234

> Lodówkę wynalazła (w 1805 roku) Oliwia Ewansówna (w tym samy roku na
        > podstaewie jej wynalazku, Dr. Jan Górralski zbudował peirwszą lodówkę w
        > Szklarskiej Porębie)
        > inventors.about.com/library/inventors/blrefrigerator.htm

Nieprawda. Wynalazł Shiv Kumar Ladda-ji, w 1720, Lucknow

> Aparat fotograficzny wynalazł Józef Niceforski w 1827 roku w Warszawie
        > inventors.about.com/library/inventors/blphotography.htm
        > Kalkulator wynalazł Wiliam Siewardowski w Krakowie w roku 1857
        > inventors.about.com/library/inventors/blcalculator.htm

Nieprawda. Wynalazł Fo-tu Xuanzang-ling, w 620, Beijing

> Komputer został wynaleziony przez Konrada Zusiewskiego w 1936 roku we
        > Wrocławiu. Chociaż niektórzy twierdzą że nijaki Atanasow był pierwszym
        > wynalazcą komputera. Ale jak wiadomo Rosjanie zawsze chcą przekonaćświat że to
        >
        > oni wszyskto wynaleźli :-P
        > inventors.about.com/library/blcoindex.htm

Nieprawda. Wynalazł lama Qong-pu-tel, Aksayqin, 1543

> Korkociąg wynalazł Jan Winiarski w 1795 roku. A korek – Jan Korek w
        > 1796 roku. Oboje z Lublina.
        > inventors.about.com/library/weekly/aa122000a.htm

Nieprawda. Wynalazł Sayyid Ahmad Qurq Khan, Herat, 1045

> Samolot był wynaleziony przez braci Wrajckich w 1903 roku w Białymstoku
        > inventors.about.com/library/inventors/blairplane.htm

Nieprawda. Wynalazł Hawwa Maqin Sheikh, Khartoom, 1569

> Karol Marcin Hallewski wynalazł folię aluminiową w 1889 roku w
        > Wałbrzychu.
        > Dwa lata później Paweł Glin odkrył aluminium.
        > inventors.about.com/library/inventors/blaluminum.htm

Nieprawda. Wynalazł Ibn Al-min ben Galin, Casablanca, 1206

> Pierwszy samochód był zbudowany przez Henryka Fordzikowskiego w 1409
        > roku na zamówienie Króla Jagiełły w Krakowie.
        > inventors.about.com/library/inventors/blford.htm

Nieprawda. Sundareshwaran Phartt, Seringapatam, 1406!

I nie przykro ci, ty zakłamywaczu dziejów?
        • koszalekopalek2 :-P 30.04.04, 16:52
          Do każdego wynalazku który wymieniłem podałem link który opisuje historię
          danego wynalazku. A Pan? Pan to wyssał z brudnego palca. Prawdopodobnie
          kciuka!

:-P
          • Gość: White Rower Re: :-P IP: *.acn.pl 30.04.04, 17:07
            koszalekopalek2 napisał:

> Do każdego wynalazku który wymieniłem podałem link który opisuje historię
            > danego wynalazku. A Pan? Pan to wyssał z brudnego palca. Prawdopodobnie
            > kciuka!
            >
            > :-P

Rozczaruję Cię: z palucha u lewej nogi. Sprawdziłem - wrośnięty paznokieć, i rzeczywiście nie za czyste toto.

PS. Wytłumacz mi tak, zupełnie przy okazji, co znaczą te :DD, :-P, czy jeszcze inne zestawy liter?
            • koszalekopalek2 :-> Re: :-P 30.04.04, 18:27

> PS. Wytłumacz mi tak, zupełnie przy okazji, co znaczą te :DD, :-P, czy
              jeszcze
              > inne zestawy liter?
              · :-) normalny uśmiech.
              · ;-) z podmrugnięciem.
              · :-( z niesmakiem.
              · :-I obojętny
              · :-> sarkastyczny
              · >:-> bardzo sarkastyczny
              · >-> bardzo sarkastyczny z podmrugnięciem.
              · (-: hebrajski uśmiech.
              · :*) pijany.
              · [:] robot.
              · 8-) uśmiech w okularach na slonce.
              · B:-) Okulary na czole.
              · ::-) Uśmiech cztero-okiego.
              · B-) Uśmiech faceta w starych okularach.
              · 8:-) uśmiech małej dziewczynki.
              · :-)-8 Uśmiech “dużej” dziewczynki.
              · :-{) uśmiech z wąsikiem.
              · {:-) uśmiech z peruką.
              · }:-( z peruką i wieje wiatr.
              · :-[ wampir.
              · :-E krzywozęby wampir.
              · :-F krzywozęby wampir któremu brakuje jednego zęba.
              · :-7 ironicznie.
              · :-P pokazał język
              · :-* zjadł coś kwaśnego.
              · :-)~ leci ślinka.
              · :-~) lecą gile.
              · :'-( płacze.
              · :'-) śmieje się do łez.
              · :-@ wrzeszczy.
              · :^) ze złamanym nosem.
              · :v) złamany nos ale w drugą stronę.
              · :-& język zawiązany na supeł.
              · :=) mam dwa nosy.
              · +-:-) jestem księdzem.
              · `:-) zgoliłamjedną brew.
              · ,:-) to samo z drugiej strony.
              · |-I śpię.
              · |-O ziewam.
              · :-Q palę.
              · :-? Palę fajkę.
              · O :-) jestem aniołkiem
              · :-` spluwam na Ciebie
              · :-S język mi się plączy.
              · :-D śmiję się z Ciebie
              · :-X Zaklejam usta.
              · :-C Skrzywiłem się.
              · <|-) Jestem Chińczykiem.
              · <|-( Jestem Chińczykiem bez poczucia humoru.
              · :-/ wątpię.
              · C=:-) jestem kucharzem.
              · @= popieram wojnę atomową.
              · :-o Uh oh!
              · (8-o Baba Jaga
              · *:o) Błazen
              · 3:] mój pies się śmieje.
              · 3:[ zły pies.

chcesz wiecej? :-P
              • Gość: White Rower :-> Re: :-P IP: *.acn.pl 30.04.04, 18:31
                koszalekopalek2 napisał:

· 3:] mój pies się śmieje.
                > · 3:[ zły pies.
                >
                > chcesz wiecej? :-P

Nie - na Boga! Dzięki - chwaćit!
      • Gość: jarek-Zyd Doskonaly link, tylko mogles wiedziec, ze w tych IP: *.fastres.net 30.04.04, 16:47
        miastach o ktorych piszesz w tych czasach bardzo trudno bylo znalesc ludzi z
        polskimi nazwiskami.
        • koszalekopalek2 No kidding :-) 30.04.04, 16:52
          Gość portalu: jarek-Zyd napisał(a):

> miastach o ktorych piszesz w tych czasach bardzo trudno bylo znalesc ludzi z
          > polskimi nazwiskami.
    • Gość: jarek-Zyd Nie tylko wynalazki---moze sobie CCCP IP: *.fastres.net 30.04.04, 16:59
      przeczytasz historie Zegarow a szczegolnie ich historie i produkcje na Bliskim
      Wschodzie, to moze dla ciebie bedzie to trudni zrozumiec, ze nie tylko zegary na
      bliski wschod przywiezli nie-wierni, ale po ich zgonie sposob wytwarzania
      zaczymal sie w miejscu ( nic nie ulepszono), moze sobie tez przeczytasz historie
      pewnego transportu broni mysliwskiej i osobistej, b roni wytworzonej w
      Cieszynie ( Tesinki) ,ktory zdobyli Turcy na poczatku XVII wieku na Wegrzech i
      ta sama bron przez " naukowcow " (znawcow broni zachodnich) po jej odebraniu
      Turkom( pod Wiedniem) byla uwazana jako wyprodukowana w Istabulu( choc wyraznie
      mozna bylo na niej przeczytac inicjaly rusznikarzy cieszynskich) i najlepsze
      jest to ,ze jeszcze przez 100 lat Turcy ja kopiowali bez modyfikowania ( widac
      ,ze nie bardzo rozumieli jak dziala)i Rosjanie kilka sztuk z tego transportu
      zdobyli na Krymie w latach 1769-72.
      Bron ta zamowil Doga wenecjanski.
      • Gość: White Rower Re: Nie tylko wynalazki---moze sobie CCCP IP: *.acn.pl 30.04.04, 17:11
        Gość portalu: jarek-Zyd napisał(a):

> Bron ta zamowil Doga wenecjanski.

Później oddał Dalmatyńczykom. Oni Dachshundom, a oni Airedale-Terrierom, a oni Huculskim Burkom, a oni Turkom. I tak sie to odbyło.
        • Gość: jarek-Zyd Nie majac jak odpowiedziec - uzywasz sposoby CCC IP: *.fastres.net 30.04.04, 21:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka