Dodaj do ulubionych

Amerykanski krzyz.

30.07.11, 09:41
Niejaki pan Silverman , i jego braciszkowie rozpoczynaja wojne z krzyzem na terenie bylego WTC.-Nie chodzi o katolicki krzyz.-Chodzi o krzyz CHRZESCIJANSKI.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Amerykanski krzyz. 30.07.11, 09:48
      A czemu ty dziwisz sie? Tam powinna byc gwizda,ale nie taka co na Kremlu w nocy swieci.Wszak Nowy York to druga stolica Izraela.
      • bywszy1 Re:slusznie+ 30.07.11, 09:55
        Tak jest.
        Tylko nie Izraelska a zydowska stolica.
        Przy czym nie druga,a n-ta!
        I nie zalezy o tym zapominac.
        • igor_uk Pamiec. 30.07.11, 09:59
          Najlepiej,zeby Zydzi nie zapominali historie.
          Bo od czegos wszystko zaczelo sie.
        • kaszebe12 Wow ! 30.07.11, 10:12
          Tu mnie bywszy zaskoczyl ! -Nareszcie cos z sensem , madrze i logicznie !
          • bywszy1 Re: Wow !+ 30.07.11, 10:42
            No,i co poszczekali,poszczekali.
            A swiat dalej idzie?
            No,wlasnie i nie nalezy zapominac.
          • bywszy1 Re: kaszebe+ 31.07.11, 11:49
            Czemu o tym nie piszesz?:
            opinie występujących przeciw takiemu nazewnictwu ludzi i organizacji, w tym historyka Normana Daviesa, Davida Harrisa - dyrektora wykonawczego Komitetu Żydów Amerykańskich (American Jewish Committee), Laurence'a Weinbauma ze Światowego Kongresu Żydów (World Jewish Congress).

Oczka ci ....... zaszly?
      • bywszy1 Re: w koncu+ 30.07.11, 09:58
        mozna sie zgodzic na gwiazdy podobne do tych z flagi amerykanskiej.
    • felusiak1 kaszebe ty jesteś matacz. 30.07.11, 16:23
      przecież wiesz, że pan silverman jest komisarzem amerykańskich ateistów i wszystkie symbole religijne działają na jego wrażliwość. on nie lubi krzyża, choinki i minory i gwiazdy dawida.
      • kaszebe12 "Matacz" 30.07.11, 17:10
        Panie felusiak...-ja panu ,niedawno,przedstawilem pewne suche fakty zadajac proste pytanie...-wac pan zrejterowal. -Ma pan ,panie felusiak , racje ;-jestem mataczem. - Pragne ,jedynie , dodac , ze mamy , we Francji ,taka partie "ateistyczna" , ktorej baronami sa "sami swoi".- Nazywa sie toto partia "socjalistyczna".
        • felusiak1 Re: "Matacz" 31.07.11, 02:56
          nie mam zwyczaju rejterowa. by moe przeoczyem. dja link do tego pytania.
    • bywszy1 Re: Amerykanski krzyz i gwiazda kremlowska+. 31.07.11, 11:00
      Jestem z rownych powodow,negatywnych czy pozytywnych,uczuciowo zwizany,ze wspomniana wyzej gwiazda kremlowska.
      Pierwszy raz zobaczylem ja na talerzu,wykonanym z plastikopodobnego materialu o kolorze kosci sloniowej.Talerz ten byl wyprodukowany z okazji 800-lecia Moskwy(1147-oficjalnie).
      Talerz byl plaski z bareliefem Kremla z ta gwiazda rubinowa.Ten talerz mama zawsze uzywala do tortow,kiedy zapraszala "zelannych" gosci.Jak kazdy odkrajal kawalek tortu,to Kreml po kawalku objawial sie w calej swojej krasie.I to byl gwozd´programmy.
      Talerz ten jest pieczolowiecie przechowywany przez brata w Kanadzie-w czesc´naszego dziecinstwa.
      Druga gwiazda-jak zostalem w siedem lat Oktiabrionkom.I zawiesila ja mnie moja mama.
      I nosilem ja z duma.
      Czytajac,pozniej duzo ksiazek,czytalem o gwiazdach na budionowkach.
      Albo po reakcjach ludzi jak zobaczyli "rodnyje zwiezdy" na furazkach i pilotkach zolnierzy i oficerow,ktorzy wygoniali faszystow z ich siol i miast.
      A teraz nawet zolnierze i i oficery maja orly.Czym sie gwiazda kremlowska sprofonowala;ze orly,i nawet dwuglawe na czapkach sie pojawily?
      Toz ta gwiazda szescioramienna,o swojej czystosci geometrycznej na glowe bije te kremlowska.
      A swoja droga,sprzed laty corka z mezem byli w Polsce.
      I chcieli mnie prezent sprawic.
      Poszli na bazar i kupili mnie prezent.
      Furazke oficerska z gwiazda kremlewska.
      Wprawdzie,nie ta prosta "rodnaja" a w oreolce.
      Nie taka,jak mieli Zukow i Rokkosowskij,a wielka jak lotnisko.
      I w dodatku sprzedal ja w Polsce jakis oficer z malutka lepetyna.
      Ale czasami ja wyciagam i glaskam myslac o ojcu.
    • kylax1 Najwyższa pora. Ponoć w USA jest rozdział religii 01.08.11, 18:02
      od państwa. Tylko, że na publicznej nieruchomości, jaką jest teren po WTC, dziwnym trafem stoi krzyż.
      • felusiak1 Re: Najwyższa pora. Ponoć w USA jest rozdział rel 02.08.11, 02:48
        teren wtc nie jest publiczny. należy do port authority.
        w usa nie ma separacji państwa i religii. konstytucja mówi, że nie może być ustanowiona państwowa religia dla całego usa. ale to nie dotyczy poszczególnych stanów. te mogą ustanawiać oficjalną religię.
        • kylax1 Port Authority jest podmiotem rządowym. 02.08.11, 23:00

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka