kaszebe12 30.07.11, 09:41 Niejaki pan Silverman , i jego braciszkowie rozpoczynaja wojne z krzyzem na terenie bylego WTC.-Nie chodzi o katolicki krzyz.-Chodzi o krzyz CHRZESCIJANSKI. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor_uk Re: Amerykanski krzyz. 30.07.11, 09:48 A czemu ty dziwisz sie? Tam powinna byc gwizda,ale nie taka co na Kremlu w nocy swieci.Wszak Nowy York to druga stolica Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:slusznie+ 30.07.11, 09:55 Tak jest. Tylko nie Izraelska a zydowska stolica. Przy czym nie druga,a n-ta! I nie zalezy o tym zapominac. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Pamiec. 30.07.11, 09:59 Najlepiej,zeby Zydzi nie zapominali historie. Bo od czegos wszystko zaczelo sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Wow ! 30.07.11, 10:12 Tu mnie bywszy zaskoczyl ! -Nareszcie cos z sensem , madrze i logicznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: Wow !+ 30.07.11, 10:42 No,i co poszczekali,poszczekali. A swiat dalej idzie? No,wlasnie i nie nalezy zapominac. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: kaszebe+ 31.07.11, 11:49 Czemu o tym nie piszesz?: opinie występujących przeciw takiemu nazewnictwu ludzi i organizacji, w tym historyka Normana Daviesa, Davida Harrisa - dyrektora wykonawczego Komitetu Żydów Amerykańskich (American Jewish Committee), Laurence'a Weinbauma ze Światowego Kongresu Żydów (World Jewish Congress). Oczka ci ....... zaszly? Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: w koncu+ 30.07.11, 09:58 mozna sie zgodzic na gwiazdy podobne do tych z flagi amerykanskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 kaszebe ty jesteś matacz. 30.07.11, 16:23 przecież wiesz, że pan silverman jest komisarzem amerykańskich ateistów i wszystkie symbole religijne działają na jego wrażliwość. on nie lubi krzyża, choinki i minory i gwiazdy dawida. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 "Matacz" 30.07.11, 17:10 Panie felusiak...-ja panu ,niedawno,przedstawilem pewne suche fakty zadajac proste pytanie...-wac pan zrejterowal. -Ma pan ,panie felusiak , racje ;-jestem mataczem. - Pragne ,jedynie , dodac , ze mamy , we Francji ,taka partie "ateistyczna" , ktorej baronami sa "sami swoi".- Nazywa sie toto partia "socjalistyczna". Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: "Matacz" 31.07.11, 02:56 nie mam zwyczaju rejterowa. by moe przeoczyem. dja link do tego pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: Amerykanski krzyz i gwiazda kremlowska+. 31.07.11, 11:00 Jestem z rownych powodow,negatywnych czy pozytywnych,uczuciowo zwizany,ze wspomniana wyzej gwiazda kremlowska. Pierwszy raz zobaczylem ja na talerzu,wykonanym z plastikopodobnego materialu o kolorze kosci sloniowej.Talerz ten byl wyprodukowany z okazji 800-lecia Moskwy(1147-oficjalnie). Talerz byl plaski z bareliefem Kremla z ta gwiazda rubinowa.Ten talerz mama zawsze uzywala do tortow,kiedy zapraszala "zelannych" gosci.Jak kazdy odkrajal kawalek tortu,to Kreml po kawalku objawial sie w calej swojej krasie.I to byl gwozd´programmy. Talerz ten jest pieczolowiecie przechowywany przez brata w Kanadzie-w czesc´naszego dziecinstwa. Druga gwiazda-jak zostalem w siedem lat Oktiabrionkom.I zawiesila ja mnie moja mama. I nosilem ja z duma. Czytajac,pozniej duzo ksiazek,czytalem o gwiazdach na budionowkach. Albo po reakcjach ludzi jak zobaczyli "rodnyje zwiezdy" na furazkach i pilotkach zolnierzy i oficerow,ktorzy wygoniali faszystow z ich siol i miast. A teraz nawet zolnierze i i oficery maja orly.Czym sie gwiazda kremlowska sprofonowala;ze orly,i nawet dwuglawe na czapkach sie pojawily? Toz ta gwiazda szescioramienna,o swojej czystosci geometrycznej na glowe bije te kremlowska. A swoja droga,sprzed laty corka z mezem byli w Polsce. I chcieli mnie prezent sprawic. Poszli na bazar i kupili mnie prezent. Furazke oficerska z gwiazda kremlewska. Wprawdzie,nie ta prosta "rodnaja" a w oreolce. Nie taka,jak mieli Zukow i Rokkosowskij,a wielka jak lotnisko. I w dodatku sprzedal ja w Polsce jakis oficer z malutka lepetyna. Ale czasami ja wyciagam i glaskam myslac o ojcu. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Najwyższa pora. Ponoć w USA jest rozdział religii 01.08.11, 18:02 od państwa. Tylko, że na publicznej nieruchomości, jaką jest teren po WTC, dziwnym trafem stoi krzyż. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Najwyższa pora. Ponoć w USA jest rozdział rel 02.08.11, 02:48 teren wtc nie jest publiczny. należy do port authority. w usa nie ma separacji państwa i religii. konstytucja mówi, że nie może być ustanowiona państwowa religia dla całego usa. ale to nie dotyczy poszczególnych stanów. te mogą ustanawiać oficjalną religię. Odpowiedz Link Zgłoś