Dodaj do ulubionych

przykro mi igor, ewka i inni: kadafi kaputt

22.08.11, 01:54
jast mi naprawde was dzis szkoda. niewesoly dla was dzien.
nato przydalo sie na cos, ale wy trajkotaliscie i pewnie bedziecie trajkotac swoje:
o zniewoleniu przez imf, o kontraktach na rope, o tym jak to w rebelianci to al kaloidy i ze wszystko zostalo nagrane. a nie widzicie arabskiej wiosny i tego, ze stalo sie doskonale!
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: przykro mi igor, ewka i inni: kadafi kaputt 22.08.11, 11:59
      you-know-who napisał:

> jast mi naprawde was dzis szkoda. niewesoly dla was dzien.
      > nato przydalo sie na cos, ale wy trajkotaliscie i pewnie bedziecie trajkotac sw
      > oje:
      > o zniewoleniu przez imf, o kontraktach na rope, o tym jak to w rebelianci to al
      > kaloidy i ze wszystko zostalo nagrane. a nie widzicie arabskiej wiosny i tego,
      > ze stalo sie doskonale!

Wreszcie napisałeś jakąś rozsądną opinię.
    • igor_uk YKW,nie trzeba. 22.08.11, 15:29
      Jak by uwazniej czytales moi posty,to by zauwazyles,ze ja odrazu na Kaddafim postawilem krzyzyk.Mnie caly czas chodzilo o to,i chodzi nadal,ze to nie byl wybor libijskiego narodu,bo jak by bylo tak,pierwszy by bylem za tym,zeby Kaddafi ,jak najszybciej,odszedl.
      Czy Ty naprawda nie widzisz,ze "rewolucja" byla zorganizowana z zewnatrz?
      Czy Ty nie widzisz,ze jedna z najwazniejszych rol odegrali obce wojska?
      Czy Ty ,nareszcie,nie uznajesz prawa Narodow do samostanowienia?
      • przyjacielameryki Re: YKW,nie trzeba. 22.08.11, 15:54
        igor_uk napisał:

>
        > Czy Ty naprawda nie widzisz,ze "rewolucja" byla zorganizowana z zewnatrz?

Cha!, cha!, cha! To tak samo jak wasza rewolucja bolszewicka - "też była zorganizowana z zewnątrz" - winny Zachód! Cha!, cha!, cha!
        Czy Ty Igorek nie nazywasz się przypadkiem Macierewicz?
        • igor_uk dupolizek. 22.08.11, 16:01
          A co ty mozesz wiedziec w tym temacie?
          • bywszy1 Re:cos ten kacapek sie rozbrykal+ 22.08.11, 16:29

• jot-es49 Y-k-w! 22.08.11, 15:51
      Popatrz tylko sobie jak wspaniale prezentują się powstańcy libijscy! na tym górnym zdjęciu. A i podpis nie pozostawia złudzeń!

ONZ może sobie gadać do woli, przyjmować rezolucje i co tam jeszcze chce!
      Czy ty nie chcesz tego zauważyć?

Warto jeszcze postawić inne pytanie. Ok! Kadafi kaput! A co dalej?
      Co z tymi zwycięskimi "bandami" po zęby uzbrojonymi m.in. przez Polskę?
      Kto im będzie w stanie wyrwać broń z ręki? NATO?

Oj, zapłaczą jeszcze Francuzi, Anglicy i w końcu Amerykanie, zapłaczą!
      Afgańców też zbroili przeciw Ruskim a co z tego wynikło wiemy!
      Nie chcę krakać - ale scenariusz może być całkiem podobny...
      Tym bardziej, że centralna Libia jeszcze nie padła!

Tak, że na razie jeszcze nie mów "hop"!
      • lubat Re: Y-k-w! 22.08.11, 16:22
        jot-es49 napisał:

> Warto jeszcze postawić inne pytanie. Ok! Kadafi kaput! A co dalej?
        > Co z tymi zwycięskimi "bandami" po zęby uzbrojonymi m.in. przez Polskę?
        > Kto im będzie w stanie wyrwać broń z ręki? NATO?

Pytanie rzeczywiście istotne. Bo durnie typu ykw czy samozwańczy przyjaciel się cieszą, jakby sami wygrali los na loterii. Tymczasem wszystko wskazuje na to, że Libijczycy ockną się za kilka miesięcy nie tylko z ręką w nocniku, ale cali skąpani w nim.

Dzisiaj słyszałem opinię jednego z najlepszych polskich znawców Bliskiego Wschodu, Mariusza Borkowskiego. Powiedział, że jedyną ideą spajającą libijskich rebeliantów jest chęć usunięcia Kaddafiego, ale kiedy go już usuną, rzucą się sobie do gardeł w walce o panowanie. A ponieważ nie ma jakiegoś zdecydowanego przywódcy, a ci, co są, to w dużym stopniu byli sojusznicy i wysocy urzędnicy Kaddafiego, tak więc zanosi się na długą "rozrywkę", w dosłownym tego słowa znaczeniu - z rozrywaniem żywych bomb.

Najprawdopodobniej jednak będzie scenariusz, o którym na innym wątku pisali m.in. eva15 i walter622, a mianowicie sprawę wezmą w swoje troskliwe łapki Amerykanie i "zdemokratyzują" kraj tak jak to się stało z Irakiem, a wtedy Libijczycy zatęsknią za Kaddafim.

Co się zaś tyczy broni będącej w rękach rebeliantów, to ona bez dostaw amunicji ma wartość złomu, a nawet przy dostawach amunicji jest skuteczna przeciw uziemionej armii Kaddafiego, ale już nie poradzi nic na helikoptery i piechotę morską "wyzwolicieli".
        • jot-es49 Re: Y-k-w! 22.08.11, 16:35
          Widzisz - ja nie przywykłem do nazywania swoich interlokutorów durniami. Nie przeszkadza mi ani ten amerykański przyjaciel ani y-k-w.
          Z tym ostatnim bardzo często dyskutowałem na KwS i niczego durnego nie zaobserwowałem.
          Cóż, każdy ma prawo do swojego punktu widzenia a szczególnie jeśli pokrywa się on z punktem siedzenia.

Co zaś do meritum - zgadzam się choć nie do końca.
          Rebelianci już się sobie rzucają do gardeł - to było do przewidzenia. Nie zapominaj o tym, że po 42 latach trzymania za buźkę poczuli "wolność"...
          Nie wiem czy jest taka siła na świecie, która byłaby w stanie "zdemokratyzować" tą wolność czujących...
          A poza tym dla państw "broniących demokracji" w Libii ważne jest aby ropa płynęła we właściwym kierunku i po właściwej cenie...
          A Araby będą arabami lub nie będzie ich wcale...
        • zlotamajka Re: Y-k-w! 22.08.11, 16:35
          Trzeba tez wziasc pod uwage plemiona. Kadafi sam przeciez nie rzadzil a mial instytucje i system rzadzacy w ktorym plemiona graly duza role. Wiekszosc tych plemion nie jest wcale ani za NATO ani za tym NTC. Tu sie szykuje na dluga i krwawa wojne domowa wraz z demokratyzacja NATO. Cos w stylu Iraku i Afganistanu.
          • jot-es49 Re: Y-k-w! 22.08.11, 16:39
            Dokładnie tak! Cała centralna Libia to właśnie Libia Kadafiego! Czy on jest czy tylko pamięć o nim pozostanie - nie jest ważne!
            Zresztą pamięć i legenda może nawet być bardziej niebezpieczna od żywego Kadafiego!
          • mara571 sluszne spostrzezenie 22.08.11, 20:16
            przypomnij sobie jak sie dziwilas, kiedy sily Kadaffiego zlapaly na pustyni brytyjskiego dyplomate z obstawa?
      • kaszebe12 Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 16:27
        ...,ze nie zaplaca FAKTYCZNI rozkazodawcy tej agresji.....-BANKSTERZY.
        • jot-es49 Re: Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 16:40
          Niestety!
          To im "wolni i demokratyczni" Libijczycy płacić będą na wieki wieków.
          I to się już nie cofnie!
          • walter622 Re: Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 16:51
            jot-es49 napisał:

> To im "wolni i demokratyczni" Libijczycy płacić będą na wieki wieków.

To pewne - przecież wiadomo, że nic za friko, a taka wartość jak "demokracja" jest
            bezcenna, więc trza za nią słono zapłacić.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
            • jot-es49 Re: Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 16:57
              No cóż!
              Najwyżej Libijczycy przesiądą się ze swoich klimatyzowanych merców na osiołki i wielbłądy... i wiśta wio! Wolni i swobodni!
              • przyjacielameryki Re: Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 17:03
                Fascynująca rozmowa forumowych "wielbicieli demokracji". Macie rację komsomolcy - jednak nie ma to jak dyktatura np. w wydaniu putinowskim a nie ta ohydna demokracja. Cha!, cha!
                • jot-es49 Re: Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 17:34
                  Widzisz jankeski przyjacielu!
                  Jeśli miałbym, tak jak ty, miłować amerykańską demokrację niesioną na bagnetach, wolność ogłaszaną detonacjami bomb, sprawiedliwość topioną w morzu to zaprawdę wolę zostać komsomolcem w reżimie Putina.

No ale póki możesz to kochaj swoją Amerykę, bo niedługo może się okazać Chińskimi Stanami Zjednoczonym Ameryki!
                • kaszebe12 Re: Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 20:30
                  Widzisz ,przyjacieluhameryki, ten dyktator ma odkryta twarz , w odroznieniu od twoich dyktatorow..
                  • walter622 A tym czasem 22.08.11, 20:43
                    kaszebe12 napisał:

> w odroznieniu od twoich dyktatorow..

Na facia, który jest święcie przekonany, że A Sutton jest "komsomolcem" (niezły dowcip)
                    skoda czasu.
                    Znacznie ciekawszym jest obserwowanie rynków. Złoto dzielnie wdrapało się na 1889,46/oz, a Brent na poziomie 108,30/bl ( a miał stanieć).
                    Innymi słowy z braku chleba można być pewnym kolejnych igrzysk - w kolejce Syria i Turcja.

**************************************************************
                    "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
              • walter622 Re: Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 17:08
                jot-es49 napisał:
                > Najwyżej Libijczycy przesiądą się ze swoich klimatyzowanych merców na osiołki i
                > wielbłądy... i wiśta wio! Wolni i swobodni!

Na to się chyba nie zanosi. Toyoty spotkasz nawet w Somali i Sudanie.
                Natomiast sądząc po ilości kałachów szykuje się somalijski wariant z drobnymi oazami spokoju, w których szmal będą zarabiały firmy nafciarskie i ochroniarskie.
                Przy tym ciekaw jestem jak będą pilnowali ropociągów - nawet Kurdowie nie mają żadnych kłopotów z ich pedantycznym dziurawieniem.

• jot-es49 Re: Jednego szkoda ,jot... 22.08.11, 17:39
                  Z ropociągami to sami "wolni i demokratyczni libijscy wojownicy" dadzą sobie radę.
                  Ale w końcu ropy tam dostatek!

A czasem za wiaderko może się uda dostać butelkę wody?

A poza tym ciężko jechać toyotą po piaskach pustyni - na osiołku łatwiej... I mniej pali...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka