Dodaj do ulubionych

Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia.

16.11.11, 23:36

Po cichu i niespodziwanie ruskie przygotowali kolejna "niespodzianke" dla wojtusia.
O ile w przypadku gazrurki N-S chodzilo raczej o symbol(wszak tylko 1/3 potrzebnego gazu Polska kupuje od kacapow) ,o tyle ta sprawa jest o wiele powazniejsza,wbrew temu,co pisali w swoim czasie rozne borci i jaski,ze naftoport postawi ruskow na kolana.

"Projekt BTS-2 wpisuje się w kremlowską strategię eliminowania pośredników i uniezależniania się od krajów tranzytowych w eksporcie ropy i gazu do Europy Zachodniej. Dzięki takim projektom, jak Nord Stream i BTS-2, Rosja będzie mogła jeszcze skuteczniej wywierać naciski na państwa Europy Wschodniej, stosując szantaż energetyczny."

I kto bedzie nadal twierdzic,ze Putin to tylko bezwolna marionetka w rekach Zachodu?
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 16.11.11, 23:47
      Igorku,
      nie mam teraz czasu.
      Reinstaluje system operacyjny.

Sorry.
      • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 16.11.11, 23:52
        Wiem wojtus,ze wlasnie w trakcie reinstalu systemu wysylanie kolejnych postow jest utrudnione(he,he).

wojtus ,wiem o co chodzi ,tylko prosze ciebie o jedno,nie zrob sobie harakiri.
    • wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 00:03
      Oj Igorku,
      jakie te Wasze szachmaty naiwne.

Więcej o tym jutro.
      • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 00:07
        wiem,wiem,jestes w trakcie reinstalu(he,he).Ale pamjetaj o mojej prosbie.
        • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 00:09
          Вдрyг oткyдa не вoзьмиcь пoявилcя врoт ебиcь…
        • wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 00:13
          A Ty Igorku
          umiesz zainstalować system i aplikacje?
          • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 00:16
            wojtus,to jest tym,z czego ja mam 40 % swoich dochodow.Wlasnie dla tego mnie smieszy,ze ty w trakcie reinstalacji systemu potrafisz korzystac z komputera.
            • wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 00:21
              igor_uk napisał:
              > wojtus,to jest tym,z czego ja mam 40 % swoich dochodow.Wlasnie dla tego mnie smieszy,ze ty w trakcie reinstalacji systemu potrafisz korzystac z komputera.
              ------------------
              No widzisz Igorku,
              czegoś się nauczyłeś.

• dystans4 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 01:47
              Domyślam się, że nadaje z laptopa, a może z telefonu. Takiej bzdury by nie napisał.
              Pozdr.
              bul.
              • wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 07:37
                dystans4 napisał:
                > Domyślam się, że nadaje z laptopa, a może z telefonu. Takiej bzdury by nie napisał.
                ---------------
                Zapytaj jakiegoś linuksowca.

Igorek jest informatycznym ignorantem.
                • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 09:56
                  wojtus,sam chwaliles sie,ze windowsa nie dotkniesz.A korzystanie z komputera, w trakcie reinstala Linuxa, jest mozliwa tylko wtedy,kiedy w "okienku" masz zainstalowany Windows. Czyz by masz na jednej partycji dwa systemy? Jak tak,to czego sa warte twoi slowa?

p.s. chociaz by nie wykluczylem,ze moze byc i cos innego.Linux mnie nigdy nie pociagal i nigdy specjalnie im nie interesowalem sie.Tym bardziej,ze w pracy mam Windowsa,co automatycznie zmusza mnie do korzystania z tego oprogramowania i w domu.
                  • wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 10:35
                    Igorku,
                    Ty jednak tego nie rozumiesz. Są płytki instalacyjne linuksowe (CD/DVD) gdzie uruchamiasz
                    w pamięci RAM system i instalacja jest robiona w tle.

W czasie instalacji Windows nie możesz korzystać z np. Firefoxa, a w Linuksie TAK.

Igorku to abecadło.
                    • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 10:51
                      wojtus,przeciez zaznaczylem,ze mnie linux nie interesuje.Kiedys my juz o tym z toba rozmowiali.

• wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 11:00
                        igor_uk napisał:
                        > wojtus,przeciez zaznaczylem,ze mnie linux nie interesuje.Kiedys my juz o tym z
                        > toba rozmowiali.
                        ---------------
                        No dlaczego twierdzisz, że jest niemożliwa jednoczesna instalacja systemu i korzystnie z komputera.

• igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 11:10
                          wojtus,napisalem cos takiego:
                          p.s. chociaz by nie wykluczylem,ze moze byc i cos innego.Linux mnie nigdy nie pociagal i nigdy specjalnie im nie interesowalem sie.Tym bardziej,ze w pracy mam Windowsa,co automatycznie zmusza mnie do korzystania z tego oprogramowania i w domu.
                          Jak widzisz,nie wykluczylem tego .Ty ze,zamiast wymadrzac sie,mogl by odrazu mnie przypomniec,ze korzystasz z linuxa.Chociaz pamiec mam dobra,ale nie raz potrzebny jest impuls dla jej uruchomienia .
    • eva15 Przecież to świetna wiadomość dla Polski 17.11.11, 00:43
      Ja już ni z tego nie rozumie, TVN24 podaje:

Ewentualna rezygnacja przez Rosję z transportu ropy tą drogą i przekierowanie surowca do Ust-Ługi (a potem jego transport tankowcami) niesie duże zagrożenie dla polskiego bezpieczeństwa energetycznego

Jak TO? Przecież zagrożeniem dla polskiego bezpieczeństwa energetycznego jest, jak nam to wbijają od ca 20 lat głów, Rosja. Całe zło (energetyczne i nie tylko) stamtąd pochodzi. Polska na to od lat pomstuje, ale nie umie się sama z siebie z niewoli wyzwolić. Ruskie, jak to Ruskie, są poczciwe i znów pomogły, no i teraz teraz gdy Rosja litościwie Polskę od zła uwalnia to też źle?
      No to jak takim dogodzić?

• walter622 niezbyt 17.11.11, 01:05
        eva15 napisała:

> Ja już ni z tego nie rozumie,

Jak sprawdzisz stany własnościowe PCK Schwedt i Mider Spergau to przypuszczam, że zrozumiesz.
        Pozdr.
        • eva15 Re: niezbyt 17.11.11, 01:11
          Jeszcze mnie rozumiem, pomóż mi proszę.
          • walter622 Re: niezbyt 17.11.11, 01:13
            Zaraz napiszę na pocztę .

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
            • eva15 Re: niezbyt 17.11.11, 01:18
              Z góry spasibo.
    • dystans4 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 01:03
      Oczywiście, technicznie to możliwe. Ale trudno mi sobie wyobrazić przerwanie dostaw do państwa, które płaci i bez względu na rozmaite "wybryki werbalne" własnych przedstawicieli, w Europie ma coraz bardziej stabilną pozycję. Nie opłaci się.
      Pozdrowienia
      bul.
      • eva15 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 01:09
        Jak się nie opłaci? A po grzyba płacić komuś za tranzyt i przesył, skoro można to zrobić samemu i samemu zarobić tą kasę?
        Dostaw dla Polski na polskie potrzeby nikt nie przerwie, ale przecież nie o to tu chodz, i lecz o tranzyt - ten może i pewnie będzie przerwany lub mocno ograniczony. Dokładnie po to powstała ta kolejna rura.
        • walter622 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 01:13
          eva15 napisała:
          > Dokładnie po to powstała ta kolejna rura.
          P I - ledwie dyszy i wymaga kapitalnego remontu, a P III jeszcze nie ukończona (planowane zakończenie robót w 2013 r.) .

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
          • eva15 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 01:20
            walter622 napisał:

> eva15 napisała:
            > > Dokładnie po to powstała ta kolejna rura.
            > P I - ledwie dyszy i wymaga kapitalnego remontu, a P III jeszcze nie ukończona
            > (planowane zakończenie robót w 2013 r.) .

Ruskie nie mają kasy na remont, bo miały wydatki na BTS-2, taki pech. Moża da ciotka Unia? Ona lubi beznadziejne projekty.
            • walter622 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 01:24
              eva15 napisała:
              > Ruskie nie mają kasy na remont, bo miały wydatki
              P I to chyba nie ich problem ?

> Ona lubi beznadziejne projekty.

OBG odpoczywa.
    • przyjacielameryki Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 09:37
      Żadna zła wiadomość. Normalna wiadomość. Rosja robi to co chce a my nie mamy na to wpływu, podobnie my będziemy robić i robimy różne rzeczy na które nie ma i nie będzie miała żadnego wpływu Rosja. Gdańsk traci funkcję przesyły rosyjskiej ropy i kropka. Ale z kolei w Gdańsku powstaje duża baza paliw która będzie pełniła już inne zadania.
      "Umowę joint venture o jej budowie i eksploatacji 20 września podpisze Przedsiębiorstwo Eksploatacji Rurociągów Naftowych "Przyjaźń" i niemiecki koncern Oiltanking.

Pojemność magazynowa bazy w gdańskim porcie ma wynieść około 400 tys. m sześc. na ropę naftową i 300 tys. m sześc. na produkty paliwowe i chemiczne. Koszt inwestycji szacowany jest na 800 mln zł.

Jak podał "Dziennik Bałtycki" do realizacji projektu Lotos i PERN powołają spółkę celową, której szczegółowa struktura udziałów zostanie określona w wyniku dalszych negocjacji."

Rosja robi zwoje a my robimy i będziemy też robić swoje i tyle.
      • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 09:49
        p.a. wyczuwam w twoich slowach gorycz i rozpacz,a wszystko przez to,ze czujesz sie bezsilnym.
        Coz,p.a. ,rzeczywiscie w tym nic Polska nie moze zrobic,oprocz jednego-liczyc straty. Bo widzisz li,Polska nadal bedzie blisko 90 % ropy kupowac od Rosjan,ale naftoport,ktory dzieki nim od dluzszego czasu przynosil olbrzymie zyski,teraz moze zawisnac na szyje polskich podatnikow,czyli i twojej. Ale nie martw sie,jak pisze czesto wojtus,w Ameryce zbudowano sporo portow dla odbioru LNG ,ktore rowniez sa bezuzyteczne.
        • przyjacielameryki Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 10:47
          igor_uk napisał:

> p.a. wyczuwam w twoich slowach gorycz i rozpacz,a wszystko przez to,ze czujesz
          > sie bezsilnym.
          > Coz,p.a. ,rzeczywiscie w tym nic Polska nie moze zrobic,oprocz jednego-liczyc
          > straty. Bo widzisz li,Polska nadal bedzie blisko 90 % ropy kupowac od Rosjan,a
          > le naftoport,ktory dzieki nim od dluzszego czasu przynosil olbrzymie zyski,tera
          > z moze zawisnac na szyje polskich podatnikow,czyli i twojej. Ale nie martw sie,
          > jak pisze czesto wojtus,w Ameryce zbudowano sporo portow dla odbioru LNG ,ktor
          > e rowniez sa bezuzyteczne.

Bo Amerykanie maja gaz łupkowy i nie muszą importować gazu min. z Rosji. Gazoporty w USA zostały wybudowane do importu gazu. Polski gazoport będzie działał pełną parą a jak wszystko będzie szło to powstanie kolejny. Wszystko jest ok. Rynek gazu i jego dystrybucja ulegają zmianom tak jak wszystko. Gdańsk nie będzie przesyłał rosyjskiej ropy ale będzie miał wielki magazyny ropy i chemikaliów. W Gdańsku już jest potężny port kontenerowy i rozbudowuje się. W Gdańsku powstaje olbrzymie centrum dystrybucyjne i ropy i wszelkich ropopochodnych produktów i wszystkich innych produktów które można transportować do wszystkich krajów bałtyckich, do Czech i Słowacji, do Austrii itd. W ramach UE powstała Agencja Wykonawcza Trans-European do budowania i zarządzania Transeuropejską Siecią Transportową(TEN-T) - korytarze komunikacyjne:drogowe, kolejowe, lotnicze, morskie. Np. powstaje Rail Baltica(dł. - 1142 km) - Tallin - Ryga - Kowno - Warszawa.
          Jednym słowem rola Gdańska jako ważnego portu UE i ośrodka magazynowo-dystrybucyjnego będzie tylko wzrastać co już się dokonuje a działania rosyjskie nie mają na to żadnego wpływu. Jesteście poza UE i nie uczestniczycie w tych projektach, natomiast podejmujecie różne decyzje które nie muszą być zgodne z naszym interesem i macie do tego prawo. Dla nas najważniejsze są jednak projekty i działania unijne wybiegające daleko w przyszłość. Róbta swoje a my tez robimy swoje i tyle.
          • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 10:59
            p.a.,tematem nie jest gazport,a tylko naftoport.ktory po zamknieciu rurtociagu "Przyjazn" bedzie zmuszony przyjmowac rope z Rosji,co calkowicie pogrzebie polskie plany ,zreszta,czy tyb przeczytales zalinkowany artykul?
            "
            Wykorzystanie przez Rosjan BTS-2 kosztem "Przyjaźni" zablokuje też możliwości eksportowe gdańskiego Naftoportu. Zamiast przeładowywać ropę na tankowce wypływające z Gdańska, trzeba będzie przyjmować tankowce przywożące surowiec do portu. Eksport zastąpiony zostanie przez import.

Taka sytuacja postawi pod dużym znakiem zapytania realizację sztandarowego polskiego projektu dywersyfikacyjnego: przedłużenie rurociągu Odessa-Brody do Gdańska. Zamknięcie Naftoportu na eksport (obciążenie importem i brak zdolności magazynowych) może zrazić do projektu Kazachstan i Azerbejdżan - dostawców ropy. "

p.a. ,przeciez to wszystko napisano w polskim jezyku,czyz by nie rozumiales go? W dniu dzisiejszym,ten port przynosi olbrzymie zyski,poniewaz Rosjanie przez ten port wysylaja rope , placac za to ciezkie pienjadze,przy okazji bardzo dobrze zarabia i PERN (operator polskiego odcinka "Przyjazni").O tym wszystkim trzeba bedzie zapomniec.
            • przyjacielameryki Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 11:56
              No i trzeba będzie zapomnieć. To już napisałem i o tym wiemy. Trudno. Nie wiem co masz na myśli mówiąc o tym,, cieszysz się, Twoja małżonka Polka też się cieszy?? Rosja robi co chce i tyle. Ja tylko wyjaśniam, że powstają nowe projekty w Gdańsku i w całym naszym regionie UE co ułatwi transport i rozwój gospodarczy a Gdańsk będzie importował ropę. To przecież było do przewidzenia że tak będzie, nic nowego. Natomiast ropociąg Odess-brody-Gdańsk zawsze stał pod znakiem zapytania bo byłby mało opłacalny a my nie powinniśmy realizować projektów politycznych. Fakt, że tylko patrzeć jak ropociąg "Przyjażń" zacznie być remontowany ale na ten prezent od "braci Słowian" nasi spece powinni być przygotowani.
              • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 12:04
                Nie,p.a. nie ciesze sie,a wrecz wkurza mnie to .Wkurza mnie,ze to efekt antyrosyjskiej propagandy i dzialan,ktore podobne do ciebie ludzi robili w Polsce przez ostatnie 20 lat .Dla was nie liczy sie dobro Polski,a tylko dokopac ruskim.Wy gotowe,na zlosc babcie,odmrozic sobie uszy.Czego swiadkami my i sa.
                • przyjacielameryki Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 12:13
                  igor_uk napisał:

> Nie,p.a. nie ciesze sie,a wrecz wkurza mnie to .Wkurza mnie,ze to efekt antyros
                  > yjskiej propagandy i dzialan,ktore podobne do ciebie ludzi robili w Polsce prze
                  > z ostatnie 20 lat .Dla was nie liczy sie dobro Polski,a tylko dokopac ruskim.Wy
                  > gotowe,na zlosc babcie,odmrozic sobie uszy.Czego swiadkami my i sa.

Aha, chcesz powiedzieć, że Rosja nas ukarała. Super! Niech więc Rosja dalej nas karze, bo my i tak nie zmienimy polityki a na pewno poradzimy sobie a każdy kij ma dwa końce. Powtórzę - dla nas najważniejsze są projektu unijne, integracja europejska, współpraca europejska. A kryzys może tylko jeszcze bardziej zintegrować Europę co właśnie obserwujemy w przypadku strefy euro.
                  Ropę kupowaliśmy i będziemy kupować, a mamy możliwości kupowania od różnych dostawców chociaż ta rosyjska jest względnie tania.
                  • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 12:45
                    Jak ze jestes ograniczony! Szkoda na ciebie czasu.
                  • walter622 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 12:50
                    przyjacielameryki napisał:
                    > Aha, chcesz powiedzieć, że Rosja nas ukarała.

Polskę ukarali kretyni, którzy z uporem maniaka uczestniczyli w niekończącym się konkursie plucia na odległość. Za takie przyjemności trzeba płacić - niestety, nic za darmo. Kretyni bawili się nie na własny koszt lecz wyłącznie na koszt Polski. Gdy kretynom wyjaśniano, że
                    ich działanie przyniesie tylko szkodę Polsce, to się wydzierali, że są jedynymi "prawdziwymi Polakami", a krytycy ich zachowanie to "ruskie ścierwa" i "komsomolcy".

"Przyjacielu" w dużym biznesie liczy się wzajemne zaufanie i poszanowanie. Jeżeli facio ostentacyjnie demonstruje pogardę dla partnerów to automatycznie wypada z gry. Może
                    co najwyżej sprzedawać kartofle ( o ile to potrafi, a co jak widać też nie umie).

> chociaż ta rosyjska jest względnie tania.

Bo jest z naftociagu. Ale ta bajka już się kończy. Tak przy okazji, zanim zaczniesz pisać kolejne bzdurki - sprawdź w locji limitacje cieśnin bałtyckich. Może zrozumiesz na czym polega dowcip i zaczniesz liczyć na ile podrożeje benzyna na stacjach benzynowych.
                    • przyjacielameryki Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 13:11
                      walter622 napisał:

> Polskę ukarali kretyni, którzy z uporem maniaka uczestniczyli w niekończącym si
                      > ę konkursie plucia na odległość. Za takie przyjemności trzeba płacić - niestety
                      > , nic za darmo. Kretyni bawili się nie na własny koszt lecz wyłącznie na koszt
                      > Polski. Gdy kretynom wyjaśniano, że
                      > ich działanie przyniesie tylko szkodę Polsce, to się wydzierali, że są jedynymi
                      > "prawdziwymi Polakami", a krytycy ich zachowanie to "ruskie ścierwa" i "komsom
                      > olcy".

Wania, Rosja realizuje swoją politykę utrudniania życia dawnym demoludom min. Polsce bo tak sobie zaplanowała, bo tak chce, bo taka jest Rosja a robi to i zrobiłaby to niezależnie od czegokolwiek i tyle. Ja się śmieję z tym ukaraniem ale wam jak widać to odpowiada - będziecie grzeczni to będziemy i my cacy. Bujdy.
                      Trudno, Rosja wybrała taką politykę wobec nas i to jej sprawa. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Trudniejsza sytuacja zmusza do zdecydowanych działań. Ostatecznie można importować ropę przez Gdańsk i po modernizacji rury do Płocka normalnie funkcjonować. Byliśmy, jesteśmy i będziemy importerem ropy ale jeżeli Rosja nie chce to będziemy kupować gdzie indziej i do tego trzeba się przygotować. Polska popełniła już tyle byków, Gazoport już dawno powinien powstać, tak samo po remoncie "Przyjażni" do Możejek wiadomo było co to takiego Rosja i należało przygotować się do "remontu Przyjażni" do Płocka.
                      • igor_uk Ha,ha,ha. 17.11.11, 13:15
                        Pisalem swoj poprzedni post,nie widzac odpowiedzi p.a. ,jak widze,mialem racje -we wszystkim winni kacapy ,zdaniem bota proamerykanskiego.
                      • walter622 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 13:28

> Rosja realizuje swoją politykę utrudniania życia dawnym demoludom

Abstrahując od tego, że nie mając żadnych merytorycznych argumentów zachowujesz się
                        jak pospolity cham i pozwalasz sobie wyłącznie na osobiste wycieczki , muszę stwierdzić,
                        że piszesz kolejne demagogiczne głupoty.
                        Powinieneś pojechać na jakiekolwiek międzynarodowe wystawy handlowe do Moskwy - masz tam od groma firm z Czech, Słowacji, Węgier i innych "demoludów". Nikt im nie przeszkadza w robieniu świetnych interesów. Polskich firm na takich targach z zasady nie uświadczysz - za kaczych rządów był nawet zakaz uczestniczenia w tego typu imprezach.
                        Tak więc pozostaje tobie zwykła kacza biegunka informacyjna i bajdurzenie o tym jakie to "ruskie ścierwa" są perfidne. Przygłupie zapoznaj się chociażby z czeskim projektem "Gazel",
                        a po tym rozrzucaj na tym forum kolejną porcję gnojówki.
                    • igor_uk Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 13:13
                      Walter,nie sadze zeby on i jemu podbne,cos zrozumieli z tego wszystkiego.Oni beda nadal twierdzic,ze zly ruski knuja przeciwko Polsce.Chociaz to co robi Rosja,to nic innego,tylko spewnienie ich marzen,czyli Rosjanie robia wszystko,zeby nie miec zadnego doczynienia z Polakami.Co niewatpliwie poskutkuje wymiernymi stratami finansowymi dla Polski,niestety.
                      • przyjacielameryki Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 13:23
                        igor_uk napisał:

> Walter,nie sadze zeby on i jemu podbne,cos zrozumieli z tego wszystkiego.Oni be
                        > da nadal twierdzic,ze zly ruski knuja przeciwko Polsce.Chociaz to co robi Rosja
                        > ,to nic innego,tylko spewnienie ich marzen,czyli Rosjanie robia wszystko,zeby
                        > nie miec zadnego doczynienia z Polakami.Co niewatpliwie poskutkuje wymiernymi s
                        > tratami finansowymi dla Polski,niestety.

Ale ja nie mam palancie o to pretensji. Już wielokrotnie powiedziałem że Rosja robi co chce i ma do tego prawo i ja mam to gdzieś. Tak samo jak my mamy prawo do decyzji, że nie kupicie w Polsce żadnego poważnego podmiotu(Lotos, banki, itd.).
                        A remont "Przyjażni" do Możejek to co to było ???? Co za gniot z tego Igorka!
                        • walter622 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 13:32
                          > A remont "Przyjażni" do Możejek to co to było ????

A po jakiego "Transnieft" miałby remontować rurociąg należący do Białorusinów i Litwinów ?
                          Ostatecznie ten remont mógłby już dawno sfinansować Orlen a nie wydzierać się, że "ruskie ścierwa" nie chcą przesyłać ropę przez dziurawy naftociąg.
          • darekvtb Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 11:31
            "Np. powstaje Rail Baltica(dł. - 1142 km) - Tallin - Ryga - Kowno - Warszawa. "

Jakos latem brat wiezie mnie samochodem wzdluz tej linii kolejowej po ktorej ma isc "Rail Baltica" (teraz to trasa jednotorowa). I opowiada: zeby rozszerzyc trase przyjechali goscie od pomiarow i wbijali kolki w okreslonej odleglosci od torow. Czasem kolek trafial na miedze, czasem na pole a czesto.. na srodek szosy! :-)))
            No to ciekaw jestem jak to zbuduja, skoro ma byc gotowe w 2013 a teraz nawet nie wiadomo jeszcze co przesuwac: szose czy tory?
    • j-k zla wiadomosc Rosji... 17.11.11, 13:57
      goria, juz napisalem Ci odpowiedz i chcialem wyslac na watek vigilante, ale poszedl do kosza :)

Naftoport w Gdansku zostal w ostatnich 10-ciu latach rozbudowany wlasnie po to ,by uniezaleznic se w sytuacjach kryzysowych od Rosji. Polska jest technicznie w pelni niezalezna od importu ropy z Rosji. moze ja kupic gdziekolwiek.

I wlasnie dlatego rope sprzedaje nam Rosja po cenach swiatowych i dalej bedzie ja po takich cenach sprzedawac.

Gdyby nie ten ten Naftoport , to juz dawno robilaby takie cyrki, jak z gazem i sprzedawala nam rope 20 % drozej, niz Niemcom.

PS. Gazoport w Swinoujscu bedzie gotowy za 2,5 roku
      Ruskie cyrki z zawyzonymi cenami gazu dla Polski tez sie skoncza :)

• igor_uk belkot jasia. 17.11.11, 14:46
        jasiek nadal uwaza,ze gdzies po morzach i oceanach plywaja tankowce,ktore tylko i czekaja na to,zeby Polska kupila to,co oni maja wsrodku.
        jasiu,ten temat obgadywal sie wiele razy i ja zaswze twierdzilem,co podtrzymuje i teraz,ze wlasnie to,ze Polska jest uzalezniona praktycznie w calosci od dostaw ropy z Rosji,nie widac zadnych cyrkow z tym - dzieki czemu ty nie masz zielonego pojecia,ile Polska placi za rope Rosjanam.
        Z gazem Polska ma o wiele bardziej komfortowa sytuacje,tak naprawda bez gazu rosyjskiego Polska moze obejsc sie,najwyzej ucierpia zaklady chemiczne i dla tego tak istotne w tym wychodzi sprawa tranzytu,poniewaz Polska z tranzytu gazu czerpie olbrzymie zyski i wlasnie o utrate zyskow z tranzytu Polska martwila sie.
        Jasiu,ten temat,jak i wiele innych,ciebie przerasta,tylko glindzisz i belkoczesz.
        • wojciech.2345 świeży news 17.11.11, 14:49
          wielka inwestycja

Elektrownia mogłaby być na gaz, ale jest zbyt drogi.
        • j-k belkot gorii as usual. 17.11.11, 14:57
          igor_uk napisał:
          dzieki czemu ty nie masz zielo nego pojecia,ile Polska placi za rope Rosjanam.

nie chce cie posadzac o nieuctwo , goria.

posadzam cie zatem o celowa, propagandowa dezinformacje:

Tu masz i o cenie, i o tym ile wynosi przepustowosc Gazoportu w Gdansku i ze Polska
          jest przygotowana na import ropy z kazdego kierunku)
          biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/112846,polska_ma_mozliwosc_wykorzystania_nie_tylko_rosyjskiej_ropy.html
          szczesniak.pl/1842
          • przyjacielameryki Re: belkot gorii as usual. 17.11.11, 16:36
            j-k napisał:

> igor_uk napisał:
            > dzieki czemu ty nie masz zielo nego pojecia,ile Polska placi za rope Rosjanam.
            >
            > nie chce cie posadzac o nieuctwo , goria.
            >
            > posadzam cie zatem o celowa, propagandowa dezinformacje:
            >
            > Tu masz i o cenie, i o tym ile wynosi przepustowosc Gazoportu w Gdansku i ze Po
            > lska
            > jest przygotowana na import ropy z kazdego kierunku)
            > biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/112846,polska_ma_mozliwosc_wykorzystania_nie_tylko_rosyjskiej_ropy.html
            > szczesniak.pl/1842

Jełopek pt. "Igorek" zamilkł!!!! Ale to jest szalenie ciekawe jak komsomolcy marzą o sytuacji kiedy to Polska będzie mogła kupować ropę czy gaz tylko i wyłącznie od Rosji, jak marzą o zależności od Rosji. Taaaaaaaak, Rosja bardzo lubi pomagać "braciom Słowianom". Cha!, cha! Ale my mamy tę pomoc w doopie.

• igor_uk dupolizek 17.11.11, 16:57
              pridurok proamerykanski, takie jak ty robia wszystko,zeby Polska byla marginalizowana i nic do tego nie maja checi komsomolcow .
              • przyjacielameryki Re: dupolizek 17.11.11, 17:01
                igor_uk napisał:

> pridurok proamerykanski, takie jak ty robia wszystko,zeby Polska byla marginali
                > zowana i nic do tego nie maja checi komsomolcow .

Przez kogo marginalizowana? Nasz świat to UE i USA i tutaj jest wszystko ok, a Rosja to pobocze światowej polityki i gospodarki i nie liczy się więc nie wiem o czym ty mówisz?
          • igor_uk Re: Belkot jasia, as usual. 17.11.11, 16:49
            jasiu,a co to wszystko ma do rzeczy? Ja nie pisze o tym,do czego przygotowana Polska,a tylko o tym,do czego jest przygotowany Swiat,a dokladniej o tym,skad by mozno bylo wziac od tak sobie - blisko 20 mln ton ropy.Jasiu,juz pytalem ciebie,czy wiesz ile to bedzie barylek?
            • przyjacielameryki Re: Belkot jasia, as usual. 17.11.11, 16:58
              igor_uk napisał:

> jasiu,a co to wszystko ma do rzeczy? Ja nie pisze o tym,do czego przygotowana P
              > olska,a tylko o tym,do czego jest przygotowany Swiat,a dokladniej o tym,skad by
              > mozno bylo wziac od tak sobie - blisko 20 mln ton ropy.Jasiu,juz pytalem cieb
              > ie,czy wiesz ile to bedzie barylek?

Skąd wziąć ropę??? Jełopek, nie żartuj a to zmartwienie zostaw nam. Wkrótce będzie to samo z gazem. Już ci jełopek pisałem że każdy kij ma dwa końce. Rosja za swoją imperialną politykę zapłaci utratą rynku polskiego a potem kolejnych w UE. Przekonasz się. Chyba że będziecie sprzedawać gaz i ropę poniżej cen światowych.
              • igor_uk Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:12
                pridurok proamerykanski,nie masz pojecia o czym mowa .
                A pro-po,moze ty potrafisz przeliczyc 20 mln ton ropy Urals na barylki? Bo sadzac po temu,z jaka pewnoscia wypowiadasz sie w tm temacie,dla ciebie to pryszcz.
                • wojciech.2345 Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:20
                  Igorku,
                  panikujesz jak autor tego info.

Nie widzę tej paniki w polskich mediach.
                • przyjacielameryki Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:21
                  igor_uk napisał:

> pridurok proamerykanski,nie masz pojecia o czym mowa .
                  > A pro-po,moze ty potrafisz przeliczyc 20 mln ton ropy Urals na barylki? Bo sad
                  > zac po temu,z jaka pewnoscia wypowiadasz sie w tm temacie,dla ciebie to pryszcz
                  > .

Jełopek, wcześniej czy póżniej Port Północny zacznie przyjmować ropę z tankowców bo nie może być 90%-owy import z Rosji, kraju który w każdej chwili może zastosować pod byle pretekstem szantaż, remont "Przyjażni" itp. . Żaden kraj UE nie zaakceptowałby u siebie takiej sytuacji, takiego uzależnienie od jednego kraju i to w dodatku kraju niedemokratycznego, kraju o małej wiarygodności i Polska zmieni tę sytuację. Tak więc nie wysilaj się bo szkoda czasu na tupanie.
                  • igor_uk Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:23
                    20 mln ton ropy Urals -ile to bedzie barylek? reszta mnie nie interesuje.
                    • wojciech.2345 Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:25
                      igor_uk napisał:
                      > 20 mln ton ropy Urals -ile to bedzie barylek? reszta mnie nie interesuje.
                      ---------------
                      Jakie są podpisane kontrakty?

Reszta mnie nie interesuje.
                      • igor_uk Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:33
                        wojtus,podpisane kontrakty na dostarczenie ropy dla rafinerii w Plocku .Wystarcze? Czy zdajesz sobie sprawe z tego,ze jutro "Transneft" oglosi,ze rurociag "Przyjazn" potrzebuje remontu i calosc ropy do Plocka pojdzie ta rura BTS-2 przez naftoport .Czy ty przeczytales artykul? Czy zrozumiales o co idzie gra? Czy dla ciebie polski jezyk -to trudna jezyk?

20 mln ton ropy Urals-ile barylek? Wiesz?
                        • wojciech.2345 Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:35
                          igor_uk napisał:
                          > Czy zdajesz sobie sprawe z tego,ze jutro "Transneft" oglosi,ze rurociag "Przyjazn" potrzebuje remontu ....
                          --------------
                          A to chyba zmartwienie Rosji jak dostarczy ropę?
                          • igor_uk Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:43
                            Nu i wlasnie o to chodzi,wojtus,ty naprawda nie zrozumiales o co chodzi w tej calej sprawie. Jestes bardzo oporny na zrozumienie dosc prostych rzeczy.
                            Juz o tym,ile to bedzie 20 mln ton ropy Urals w przeliczeniu na barylki,to nawet cie nie pytam,dla ciebie to nieosiagalno.

p.s. jak grzecznie poprosisz,to wytlumacze tobie o co idzie gra.
                            • wojciech.2345 Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:45
                              Nie jestem ciekaw Twojego tłumaczenia.
                              Czekam na szantaż Rosji.
                              To przestawi Polskę na inne źródła zaopatrzenia.

Im szybciej tym lepiej.
                              • igor_uk Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:50
                                Boze,jak ze ty jestes oporny na zrozumienie,.
                                Poczytaj co pisalo sie w Polsce w momencie rozpoczencia budowy:
                                "Rosja rozpoczęła budowę ropociągu BTS-2
                                2009-06-10 11:22
                                Rosja przystąpiła do budowy ropociągu BTS-2, czyli drugiej część Bałtyckiego Systemu Rurociągowego (BTS). Uroczystość wykonania pierwszego spawu odbyła się w rejonie Briańska, 400 km na południowy zachód od Moskwy.

Rura ta ma stanowić alternatywę wobec magistrali "Przyjaźń", a także zmniejszyć zależność Rosji od Białorusi i Ukrainy jako krajów tranzytowych.

Ucierpieć na tym może również Polska. Po uruchomieniu BTS-2 Rosja będzie mogła bowiem ograniczyć eksport swojej ropy przez terytorium Polski, w tym przez Gdańsk. "

Chodzi o duza kase,ktora Polska ma,jako kraj tranzytowy,tu nie chodzi o zaden szantaz.
                                Biedaczysko,widac nie jestes wstanie zrozumiec,ze Polska moze sama zarobiac kase,a nie tylko dostawac ja od UE.
                                • wojciech.2345 Re: Belkot p.a, as usual. 17.11.11, 18:54
                                  igor_uk napisał:
                                  > Biedaczysko,widac nie jestes wstanie zrozumiec,ze Polska moze sama zarobiac kase,a nie tylko dostawac ja od UE.
                                  ----------------
                                  Igorku,
                                  Jeśli Rosji bardziej opłaca się wozić ropę tankowcami, to co Polsce do tego.
                                  Niech tak robią.
                                  Rynek rozstrzyga.

Najlepiej jak sytuacja jest jasna.
                                  Rozumiesz?
          • igor_uk Re: belkot jasiai as usual. 17.11.11, 16:54
            jasiu,a co to wszystko ma do rzeczy? Ja nie pisze o tym,do czego przygotowana Polska,a tylko o tym,do czego jest przygotowany Swiat,a dokladnie o tym,skad by mozno bylo wziac od tak sobie - blisko 20 mln ton ropy.Jasiu,juz pytalem ciebie,czy wiesz ile to bedzie barylek?
            • walter622 Re: belkot jasiai as usual. 17.11.11, 16:59
              igor_uk napisał:

>skad by mozno bylo wziac od tak sobie - blisko 20 mln ton ropy

Też pytanie. Jasiu te 20 mln ton kupi na portalu alibaba.com -:)))))
    • wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 14:07
      Igorku,
      co Ci dolega. Ja chciałbym by Rosja odcięła gaz lub ropę.
      Wtedy szybciej będą podjęte konieczne prace nad dywersyfikacją
      dostaw energii.

No i ten gaz głupkowy.
      • eva15 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 14:20
        A to Polska sama odciąć się nie potrafi? Musi czekać, aż Rosja to za nią zrobi?
        • wojciech.2345 Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 14:21
          eva15 napisała:
          > A to Polska sama odciąć się nie potrafi? Musi czekać, aż Rosja to za nią zrobi?
          -----------------------------
          Ano nie potrafi.

Trzeba dążyć do konfrontacji z Rosją.
        • przyjacielameryki Re: Bardzo zla wiadomosc dla wojtusia. 17.11.11, 14:28
          eva15 napisała:

> A to Polska sama odciąć się nie potrafi? Musi czekać, aż Rosja to za nią zrobi?

Polska odcięła możliwość zakupu przez Rosję min. Lotosu, banków i innych ważnych podmiotów. Brawo!
        • facettt Nie, Evuniu 17.11.11, 14:29
          eva15 napisała:

> A to Polska sama odciąć się nie potrafi?

Oczy przecieram ze zdumienia, ze jest cos, czego nie wiesz :)
          ano technicznie jeszcze nie potrafi.
          Gazoport w bedzie gotowy dopiero za ca. 2,5 roku.
    • wojciech.2345 niewiele o tym piszą 17.11.11, 17:23
      Niewiele o tym piszą w naszych mediach.

Może to jakaś kaczka dziennikarska?
      • romrus Re: niewiele o tym piszą 17.11.11, 17:43
        wojciech.2345 napisał:
        > Niewiele o tym piszą w naszych mediach.
        > Może to jakaś kaczka dziennikarska?

U nas tez nie wiele.
        To nie kaczka, po prostu jeszcze za wczesniej cos sadzic.
        Z portala portu Ust-Luga:
        "Premier Putin podpisal dekret na dlugo oczekiwana budowe BPS-2, oglosila wczoraj sluzba prasowa rzadu.
        Na pierwszym etapie moc maksymalna wyniesie 30 mln ton jesenia 2012.
        Wzrost eksportu do czasu wprowadzenia rurki wyniesie 20-25 mln ton . Jednak kwota ta zostanie w pelni wykorystana przez Wschodni rurociag, wypelnienie BTS-2 bedzie wymagac surowcow z innych zrodel, np. "Przyjazni".

• wojciech.2345 Re: niewiele o tym piszą 17.11.11, 17:52
          Przeczytałem kilka artykułu o tej rurze i nie widzę paniki.

Ponadto ciekawe jakie są podpisane kontrakty na ropę
          i na jak długo?
          • wojciech.2345 errata - artykułów /bt 17.11.11, 17:52
        • igor_uk Romrus. 17.11.11, 18:18
          A to czytales?

15 нoября 2011 гoдa ОАО «АК «Трaнcнефть» зaвершилa вcе cтрoительные и пycкoнaлaдoчные рaбoты нa oбъектaх БТС-2.

Прoект БТС-2 реaлизyетcя нa ocнoвaнии рacпoряжения Прaвительcтвa Рoccийcкoй Федерaции oт 26.11.2008 № 1754-р и нaпрaвлен нa oбеcпечение нaдежных пocтaвoк нефти в еврoпейcкoм нaпрaвлении. В рaмкaх прoектa был пocтрoен мaгиcтрaльный трyбoпрoвoд oбщей прoтяженнocтью 1000 км и мoщнocтью дo 30 млн. тoнн нефти в гoд, две нефтеперекaчивaющие cтaнции, a тaкже нефтебaзa «Уcть-Лyгa». Крoме этoгo, ocyщеcтвленa рекoнcтрyкция дейcтвyющих НПС «Унечa» и «Андреaпoль». Трacca нефтепрoвoдa прoхoдит пo территoрии Брянcкoй, Смoленcкoй, Тверcкoй, Нoвгoрoдcкoй и Ленингрaдcкoй oблacтей.

В нacтoящее время cтрoительcтвo мaгиcтрaльнoгo нефтепрoвoдa и oбъектoв инфрacтрyктyры нефтебaзы «Уcть-Лyгa» зaвершенo в пoлнoм oбъеме, cиcтемa БТС-2 зaпoлненa технoлoгичеcкoй нефтью и гoтoвa к экcплyaтaции.
    • borrka Czekistowskie ciury i wolontariat. 17.11.11, 17:53
      Zaczynam powaznie wierzyc, ze Polska nie liczy sie wkalkulacjach Matuszki.
      Poziom plodow intelektualnych web brygady siegnal dna.
      Widac, ze na forum polskie kieruja intelektualnych bojcow drugiej swiezosci.

Jasne, Rosja lekkim twistem zrezygnuje z najwiekszego klienta na swa marna rope, by pokazac Pszekom, kto tu rzadzi.
      Co wiecej, transport tankowcami, ktory jest interesem zycia dla |Matuszki, bez watpienia polozy polskie rafinerie, gdyby probowaly kupowac inna, niz zanieczuszczony syf urals, rope.
      • romrus Re: Czekistowskie ciury i wolontariat. 17.11.11, 18:04
        borrka napisał:
        > Widac, ze na forum polskie kieruja intelektualnych bojcow drugiej swiezosci.

Z Kolomyi?
      • igor_uk borcia. 17.11.11, 18:21
        To juz dno w twoim wykonaniu.Widze ,ze w ogole nie zrozumiales o co chodzi .
        • wojciech.2345 Re: borcia. 17.11.11, 18:24
          igor_uk napisał:
          > To juz dno w twoim wykonaniu.Widze ,ze w ogole nie zrozumiales o co chodzi .
          ---------------
          A Igorku,
          może wiesz jakie kontrakty na dostawy ropy są podpisane między
          Polską i Rosją?

To może mieć kluczowe znaczenie w tej dyskusji.
          • igor_uk Re: borcia. 17.11.11, 18:35
            Znam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka