Dodaj do ulubionych

Blokada gospodarcza Rosji

20.05.12, 00:08
Nie mogłem się powstrzymać :)

Z forum militaria.

"We wszystkim panie kolego, we wszystkim. Blokada gospodarcza zrobilaby z nich Kore Pn. w skali makro. "

Tak więc według pewnego Pana z tego forum wystarczy tylko blokada gospodarcza Rosji i zrobią z nich Kore Pn buahahaha wybaczcie ale nie mogłem się powstrzymać :)
Obserwuj wątek
    • yurek11111 Oczym Ty mowisz,przyjacielu???? 20.05.12, 00:11
      Oprocz Moskwy i Pitera,Korea pln,to dla Rosji niedoscigniony wzor.... :-))))
    • eva15 Re: Blokada gospodarcza Rosji 20.05.12, 00:28
      Blokada zrobiłaby z Rosji K. Płn., gdyby Rosja była tak jak Korea Płn. oderwana od zachodniego system gospodarczego. Ale nie jest - w Rosji jest cała kupa zachodnich firm, inwestycji i interesów.
      Łatwiej byłoby z Polski zrobić K. Płn. niż z Rosji, patrząc choćby jedynie na zaangażowanie potężnych zachodnich koncernów. W Polsce te koncerny mają tylko montownie, w Rosji są mniejszościowymi na ogół współudziałowcami w fundamentalnych dla Zachodu branżach i na dużym rynku, który w dodatku w azjatyckiej części jest oknem na najszybsciej rozwijający się świat. .
      • mara571 nie zauwazylas rzeczy najwazniejszej: 20.05.12, 10:07
        blokada ograniczylaby transfer gotowki z Rosji na Zachod.
        • romrus Wspaniala mysl 20.05.12, 10:33
          mara571 napisała:
          > blokada ograniczylaby transfer gotowki z Rosji na Zachod.

W tym gotowki, nalezacej do zachodnich inwestorow.

Bardzo dobrze.
          Teraz prosze wskazac rzad jakiego panstwa zgodzi sie na blokade Rosji.
        • eva15 Re: nie zauwazylas rzeczy najwazniejszej: 20.05.12, 13:17
          Nikt nie transferuje "gotówki" , to są przepływy kapitałowe z różnych przyczyn, m.in. są w tym zyski i dywidendy zagranicznych inwestorów.
          • mara571 Re: nie zauwazylas rzeczy najwazniejszej: 20.05.12, 13:47
            w zeszlym roku nadwyzka wywozu kapitalu nad jego przyplywem do Rosji wyniosla 84 mld $.
            Sadzisz, ze tyle wynosily zyski i dywidendy zagranicznych inwestorow?
            Tu masz link do wypowiedzi Putina z grudnia 2011, jego to tez niepokoi.
            84 mld to kwota, ktora podal pozniej bank narodowy.
            www.de.rian.ru/politics/20111227/262364365.html
            • eva15 Re: nie zauwazylas rzeczy najwazniejszej: 20.05.12, 14:12
              Nigdzie nie twierdzę, że wszystko to to wywóz dywident i zysków. Ale dane są sumaryczne, więc nie sposób stwierdzić, ile czego.
              • mara571 prawda, ze dla nas niemozliwe, 20.05.12, 15:29
                ale obydwie dobrze wiemy, ze Putin ma bardzo dokladne dane i wie.
                I coraz Rosjan zdaje sobie z tego sprawe. Temat offshore byl w wyborach parlamentarnych dosc goracy. I wydano pewien dekret. Ciekawe co z niego wynika i jakie beda konsekwencje.
    • marko125 Re: Blokada gospodarcza Rosji 20.05.12, 09:40
      Ewa a z innej beczki.

Czy wpływy do do budżetu rosyjskiego z eksportu surowców nie są mimo wszystko za duże? około 50 % W przypadku spadku cen ropy mogą mieć jakieś poważniejsze problemy jak to sądzą niektórzy znawcy? Opowiadająć, że gdy ceny ropy by znacznie spadły Rosja miałą by ogromne problemy.
      • romrus Re: Blokada gospodarcza Rosji 20.05.12, 09:49
        marko125 napisał:
        > Czy wpływy do do budżetu rosyjskiego z eksportu surowców nie są mimo wszystko z a duże?

Jasne ze sa. A co z tym faktem zrobic? Zrezygnowac ze sprzedazy surowcow?
        Przemysl sie odradza, tyle ze nie tak szybko jak by sie chcialo.

> W przypadku spadku cen ropy mogą mieć jakieś poważniejsze problemy jak to sądzą niektórzy znawcy? Opowiadająć, że gdy ceny ropy by znacznie spadły Rosja miałą by ogromne problemy.

A- nic nie wskazuje ze spadna, co naimniej na dlugo;
        B- rezerwy zloto-walutowy sa duzy, dlugow nie ma, poprzedni kryzys przezylismy.
        • marko125 Re: Blokada gospodarcza Rosji 20.05.12, 09:59
          Jasne ze sa. A co z tym faktem zrobic? Zrezygnowac ze sprzedazy surowcow?
          > Przemysl sie odradza, tyle ze nie tak szybko jak by sie chcialo.

A czy te wpływy się ostatnio nie zwiększyły ? Chociaż przy wyższych cenach surowców nie ma się co dziwić nawet jak zwiększyły się wpływy z innych branży.

>B- rezerwy zloto-walutowy sa duzy, dlugow nie ma, poprzedni kryzys przezylismy.

No tak ale spadek PKB mieliście spory z +6 spadliście na -7 % to sporo. To była spowodowane spadkiem cen ropy, czy inne czynniki się do tego przyczyniły.
          • eva15 Do Marko - rosyjski PKB 20.05.12, 13:32
            marko125 napisał:

> A czy te wpływy się ostatnio nie zwiększyły ? Chociaż przy wyższych cenach suro
            > wców nie ma się co dziwić nawet jak zwiększyły się wpływy z innych branży.

No właśnie, wysokie ceny surowców zaciemniają obraz. Załączam tabelkę rosyjskiego GUSu, czyli Rosstatu przedstawiającą wzrost % rosyjskiego PKB w porównaniu rocznym (20011/2010) .

Widać z niej, że cały PKB wzrósł o 4,3% , ale np. rolnictwo o 15,8% (!), m przemysł o 5,9%, budownictwo o 4,7% , a wydobycie surowców tylko o skromniutkie 1,6 %. Ceny, ceny na surowce - w tym rzecz.

www.gks.ru/bgd/free/b04_03/Isswww.exe/Stg/d03/68.htm
            • walter622 Re: Do Marko - rosyjski PKB 20.05.12, 17:02
              eva15 napisała:
              > ale np. rolnictwo o 15,8%

Sam w sobie ciekawy temat - kiedyś na ten temat pisałem.
              Wojtuś się załamie.
              "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
              Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
            • bleman A w jakim stopni z tego wzrostu PKB 20.05.12, 19:02
              Korzystają zwykli Rosjanie ?
      • mara571 trafiles w dziesiatke 20.05.12, 10:04
        nawet doradca Putina Arkady Dworkowitcz wyrazil w czwartek na konferencji prasowej niepokoj z powodu spadajacych cen ropy.
        Duma ma rozwazyc zmiany w budzecie Rosji przy zalozeniu , ze roczna srednia cena ropy bedzie wynosila 115$ (budzet kalkulowano dla sredniej 100$).
        Minister finansow Anton Siłuanow potwierdzil, ze spadek sredniej rocznej ceny dla ropy Urals do 110$ oznacza zmniejszenie dochodu budzetu o 7,737 mld $.
        Na razie nie ma zagrozenia z powodu kursu dolara, ktory w ubiegla srode przekroczyl ponownie 31 rubli za dolara.
        en.rian.ru/business/20120517/173503237.html
        de.rian.ru/business/20120517/263610882.html
        • romrus Re: trafiles w dziesiatke 20.05.12, 10:36
          mara571 napisała:
          > nawet doradca Putina Arkady Dworkowitcz wyrazil w czwartek na konferencji prasowej niepokoj z powodu spadajacych cen ropy.

W ten chyba sposob wyrazil zaniepokojenie:

“So far, oil prices are higher than stipulated in our budget projections and so there is no concern about that,” Dvorkovich said.

Jak zawsze bardzo rzetelnie i wiarygodnie.
          • mara571 Re: trafiles w dziesiatke 20.05.12, 11:03
            a co i z czyjej inicjatywy zamierza zrobic Duma?
            Kluczem jest "So far"...
            Ja pisze wyraznie, jak kalkulowano wydatki budzetowe na ten rok.
          • walter622 Znów jakieś mary ? 20.05.12, 11:38
            romrus napisał:
            > Jak zawsze bardzo rzetelnie i wiarygodnie.

Drobne kłamstewka i insynuacje "w słusznej sprawie" dla mary są powodem do dumy - przejawem spełnionego obowiązku.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
        • walter622 Podło 20.05.12, 11:32
          mara571 napisała:

> nawet doradca Putina Arkady Dworkowitcz wyrazil w czwartek na konferencji praso
          > wej niepokoj z powodu spadajacych cen ropy.
          > Duma ma rozwazyc zmiany w budzecie Rosji przy zalozeniu , ze roczna srednia cen
          > a ropy bedzie wynosila 115$ (budzet kalkulowano dla sredniej 100$).

No tak, średnia przyjęli na 100$, tera podnoszą średnią do 115$ ponieważ cena spada :))))
          Jak zwykle bardzo logiczne.
          W sumie sama sprawa budżetu ciekawa i warta dyskusji, lecz chyba nie na tym forum, zdominowanym przez rakarzy, burdelowych wykidajł i fanek Pinocheta.

• marko125 Re: Podło 20.05.12, 11:34
            W sumie sama sprawa budżetu ciekawa i warta dyskusji, lecz chyba nie na tym for
            > um, zdominowanym przez rakarzy, burdelowych wykidajł i fanek Pinocheta.

Czemu nie ? może warto rozwiać różne wątpliwości i mity.
            • walter622 Re: Podło 20.05.12, 11:49
              marko125 napisał:
              > Czemu nie ?
              Po prostu nie widzę sensu kopania się z osłami, których jedynym zajęciem jest wyzywanie kobiet od suk i g#rew oraz w tropieniu "nieprawdziwych Polaków". Przy tym by było śmieszniej ci "prawdziwi Polacy" są wyjątkowo szemranej narodowości.
              Co zaś się tyczy kwestii budżetu ( tak w "dochodach" jak i przede wszystkim "wydatkach"). Podzielam zastrzeżenia, jakie były w stosunku do niego formułowane. Niestety okoliczności i atmosfera w jakiej były wnoszone poprawki nie sprzyjają podejmowaniu rozsądnych decyzji.

• mara571 nie stac cie na merytoryczna dyskusje? 20.05.12, 12:04
            Tak musze stwierdzic po kolejnym nic nie wnoszacym do dyskusji wpisie.
            Jesli ktos okresla uczestnikow forum jako rakarzy, burdelowych wykidajlow swiadomie sie do forumowych chuliganow zalicza.
            W mojej sprawie poprosze o moj wpis udawadniajacy, ze jestem fanka Pinocheta.
            Bo znowu mylisz fakty: jestem pelna podziwu dla Franco szczegolnie w ostatnich latach jego rzadow.
            • igor_uk [...] 20.05.12, 12:51
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • mara571 Re: mara571. 20.05.12, 12:58
                przejdz do wlasciwego watku to podyskutujemy.
                • igor_uk [...] 20.05.12, 13:23
                  • felusiak1 Re: mara571. 21.05.12, 14:52
                    napisałem, ze efka jest podłą suka i pozostaję przy tym. a ty igor nie zareagowałeś kiedy twój towarzysz broni nazawał inną kobietę swołoczą. róznica polega na tym, ze ty i efka to ta sama jaczejka a tamto dziewczę to kontrrewolucja. nikt z was nie reaguje kiedy przeciwnicy w dyskusji wyzywani są od koszernych i czosnkowych. nie wylewaj krokodykich łez.
                    ps. jestem też fanem pinocheta.
                    z tym, że ja w tej dyskusji, w tym wątku nie biore udziału i wasze bluzgi skierowane są pod zły adres. mara jest w dyskusjach na forum przykładem kultury czego nie mozna powiedzieć o was. ja jestem chamem i o tym doskonale wiem. chamem pragne pozostać tak długo jak długo wy bedziecie tu pisać pietrowe banialuki.
                    • igor_uk [...] 21.05.12, 16:01
            • walter622 A po co ? 20.05.12, 13:07
              mara571 napisała:

> Jesli ktos okresla uczestnikow forum jako rakarzy, burdelowych wykidajlow swiad
              > omie sie do forumowych chuliganow zalicza.

Najwidocznie starasz się nie dostrzegać jak twoi parteigenosse , rzecz jasna "prawdziwi Polacy" , wyzywają kobiety od suk i g*rew. Również milcząco akceptowałaś sytuację, gdy twoi parteigenosse wyzywali oponentów od "ruskich ścierw", "ruskiej dziczy" i na dodatek
              faszystowskich zbrodniarzy. To tobie nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie - najwyraźniej poprawiało tobie samopoczucie. Niestety to oni zamienili forum w chlew, tak więc poważnej dyskusji w tych warunkach nie ma sensu oczekiwać.

> W mojej sprawie
              W "twojej sprawie" przypomnę tobie jak wyjątkowo podle i haniebnie się zachowałaś insynuując mnie usprawiedliwianie zabijania przez policję kazakhskich robotników w czasie grudniowych zamieszek w Żanaozen. Przy tym ty - fanatyczna tropicielka forumowych lewaków w tym czasie całkowicie bezkrytycznie rozpowszechniałaś na temat tych zamieszek kompletne bzdury, powołując się przy tym na lewackie fałszywki. Czyżbyś była
              krypto-lewaczką ???

Traktując tę twoją wypowiedź jako zwykłe nieporozumienie dałem tobie kilka razy szansę wyjścia z tej niezręcznej sytuacji z twarzą. Niestety konsekwentnie rżnęłaś głupa udając,
              że nic się nie stało. No cóż, dokonałaś wyboru.

> Tak musze stwierdzic

Stwierdzaj co chcesz - przypadek z "wypowiedzią Gryzłova" jest najlepszym przykładem twoich "stwierdzeń". LOL

• mara571 bardzo rzeczowe argumenty 20.05.12, 13:14
                szkoda tylko, ze stare i nieprawdziwe.
                • walter622 Re: bardzo rzeczowe argumenty 20.05.12, 13:20
                  mara571 napisała:

> szkoda tylko, ze stare

Chcesz bym się grzebał w twych nowych insynuacjach ? Bez przesady.

> i nieprawdziwe.

Niestety w sposób wyjątkowo podły łgałaś , przypisując mnie wymyśloną przez ciebie wypowiedź. To, że do tej pory masz kłopoty z przyznaniem się do ewidentnego kłamstwa, to w chwili obecnej, wyłącznie twój problem - miałaś szansę wyjścia z tej sytuacji z twarzą.
                  Nie skorzystałaś , to miej tylko do siebie pretensje, że traktuję ciebie tak jak na to zasługujesz, Kłamczuszko (uważaj na nosek).
        • igor_uk [...] 20.05.12, 12:41
          • marko125 Re: Nie jest to tak.,marko. 20.05.12, 12:54
            Igor tu piszą, że 50 %

wyborcza.biz/biznes/1,100896,11714209,Imperium_na_lasce_koniunktury_na_rynku_surowcow.html
            Choć wiadomo artykuł tendencyjny.
            • walter622 Re: Nie jest to tak.,marko. 20.05.12, 13:14
              marko125 napisał:

> Igor tu piszą, że 50 %

Tja, kolejny bublik.
              Tu masz leszy przykład "dziennikarskiej rzetelności" i reakcji bydełka na jego treść.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,135982620,135982620,car_oszalal.html
              > Choć wiadomo artykuł tendencyjny.

Materiały źródłowe, dotyczące konstrukcji budżetu( ze szczegółowym rozbiciem na działy)
              są dostępne w internecie. Tak wiec jeżeli ktoś ma czas (sporo), zna język i widzi w tym potrzebę, bez trudu te materiały może znaleźć, pozostawiając bublika forumowym wojtusiom.

• eva15 Igor, Walter albo Romrus 20.05.12, 13:38
                Mam prośbę - nie mając rosyjskiego obłożenia tastatuty strasznie trudno jest wyszukać dane o częściach składowych budżetu po rosyjsku. Dla Was to przypuszczam tylko krótki moment. Gdybyście podrzucili, byłabym wdzięczna.
                • igor_uk [...] 20.05.12, 14:06
                  • eva15 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 14:18
                    Dzięki, Igor. Niestety strona nie chce mi się otworzyć, cały czas wisi i wisi, pracuje i nic.
                    Igor, chodzi mi zestawienie: 1) z jednej strony struktura budżetu od stony jego przychodów (czyli z czego, z jakich dochodów składa się budżet,; 2) z drugiej strony struktura wydatków budżetowych (czyli na co państwo wydaje kasę).
                    • eva15 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 14:19
                      Link się wreszcie otworzył, dzięki. Muszę go postudiować.
                      • igor_uk [...] 20.05.12, 14:29
                        • mara571 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 14:37
                          Igor po kolei:
                          ДОХОДЫ ОТ ВНЕШНЕЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ - 704,6
                          Podatek od firm? Jesli tak to od wydobywczych tez.
                          НАЛОГИ НА ТОВАРЫ (РАБОТЫ, УСЛУГИ), РЕАЛИЗУЕМЫЕ НА ТЕРРИТОРИИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ - 291,0
                          jesli dobrze rozumiem to rosysjki VAT
                          НАЛОГИ, СБОРЫ И РЕГУЛЯРНЫЕ ПЛАТЕЖИ ЗА ПОЛЬЗОВАНИЕ ПРИРОДНЫМИ РЕСУРСАМИ - 402,7
                          A ten to podatek od wydobycia surowcow czy cla eksportowe?
                        • walter622 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 14:39
                          igor_uk napisał:
                          > Z kolei za caly ubiegly rok - 18%

Tja, bubliki napisały "50%" i tego się trzymamy, a nie jakieś "18%" !!!
                          Jak się będziesz upierał, przy "18%" to natychmiast dowiesz się, że jesteś "komsomolcem", złośliwie podważającym wiarygodność tzw. "polskiego dziennikarstwa" .

**************************************************************
                          • eva15 Walterze, 20.05.12, 14:53
                            Dzięki za linki na priva, jeden pokrywa się z tym podrzuconym przez Igora, który teraz dyskutujemy.

Co do podatków - wacki mogły się tym razem nie aż tak bardzo pomylić. Omawiane przez nas statystyki min. fin. podają dochody budżetowe z różnych rodzajów/kategorii podatków. Ale przecież przem. wydobywczy nie płaci tylko jednego podatku, czyli występuje przypuszczalnie pod klkoma kategoriami podatków, co łącznie może dać owe 50%.

Aby dokładnie wiedzieć, ile wnosi przemysł wydobywczy surowców do bużdżetu potrzebna jest statystyka wg gałęzi gospodarki, a nie wg typów podatków.
                            • walter622 Evo 20.05.12, 15:01
                              eva15 napisała:
                              > Ale przecież przem. wydobywczy nie płaci tylko jednego podatku,
                              > czyli występuje przypuszczalnie pod klkoma kategoriami podatków,

Dla oszacowani wpływów z tytułu działalności eksportowej trzeba brać pod uwagę
                              dane z dwóch typów podatków.
                              Podatek od działalności "zewnętrznej" w żaden sposób nie da się do tej wyliczanki podciągnąć.
                              Przecież z tego powodu wysłałem Tobie link z przepisami - przeanalizujesz, to zrozumiesz mechanizm.
                              Na upartego można jeszcze doliczyć podatki osób fizycznych - pracowników firm wydobywczych i podatki firm, świadczących usługi na rzecz przemysłu wydobywczego.

• eva15 Re: Evo 20.05.12, 15:09
                                walter622 napisał:

> Dla oszacowani wpływów z tytułu działalności eksportowej trzeba brać pod uwagę
                                > dane z dwóch typów podatków.
                                > Podatek od działalności "zewnętrznej" w żaden sposób nie da się do tej wyliczanki podciągnąć.
                                > Przecież z tego powodu wysłałem Tobie link z przepisami - przeanalizujesz, to zrozumiesz mechanizm.

Mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie w pół godziny przebrnąć przez wszystkie przepisy budżetowe bo to jest robota na kilka tygodni. Gdybyś mógł wyjaśnij, czemu pod pozycję podatek eksportowy (od działalności zewnętrznej) przem. wydobywczy nie miałby podpadać, jeśli eksportuje np. ropę czy gaz?

• eva15 Re: Evo 20.05.12, 15:13
                                  Стaтья 96.6. Нефтегaзoвые дoхoды федерaльнoгo бюджетa
                                  [Бюджетный кoдекc РФ] [Глaвa 13.2] [Стaтья 96.6]

1. Нефтегaзoвые дoхoды федерaльнoгo бюджетa иcпoльзyютcя для финaнcoвoгo oбеcпечения нефтегaзoвoгo трaнcфертa, a тaкже для фoрмирoвaния Резервнoгo фoндa и Фoндa нaциoнaльнoгo блaгococтoяния.

2. К нефтегaзoвым дoхoдaм федерaльнoгo бюджетa oтнocятcя дoхoды федерaльнoгo бюджетa oт yплaты:

нaлoгa нa дoбычy пoлезных иcкoпaемых в виде yглевoдoрoднoгo cырья (нефть, гaз гoрючий прирoдный из вcех видoв меcтoрoждений yглевoдoрoднoгo cырья, гaзoвый кoнденcaт из вcех видoв меcтoрoждений yглевoдoрoднoгo cырья);

вывoзных тaмoженных пoшлин нa нефть cырyю;

вывoзных тaмoженных пoшлин нa гaз прирoдный;

вывoзных тaмoженных пoшлин нa тoвaры, вырaбoтaнные из нефти.

Znalazłam stosowny paragraf. Tu stoi jak byk że na dochody budżetu z przemysłu wydobywczego składają się podatki od wydobywcia oraz cła eksportowe..
                                  • eva15 Udział surowców w budżecie Rosji 20.05.12, 15:25
                                    Porządkując dotychczasową dyskusję. Wg mnie w statystyce min. fin. dochody budżetu pochodzące z przem. wydobywczego znajdują się w co najmniej w dwóch kategoriach dochodów budżetowych:

1) НАЛОГИ, СБОРЫ И РЕГУЛЯРНЫЕ ПЛАТЕЖИ ЗА ПОЛЬЗОВАНИЕ ПРИРОДНЫМИ РЕСУРСАМИ
                                    (podatki od wydobycia/użytkowania surowców)

2) ДОХОДЫ ОТ ВНЕШНЕЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ
                                    (dochody z działalności eksportowej)

Jeśli tak jest to z całą pewnością przekraczają łączne (z obu źródeł) ZNACZNIE owe 20% o których mówił Igor.
                                    • eva15 Re: Udział surowców w budżecie Rosji 20.05.12, 15:27
                                      P.S. Łącznie może to oscylować wokół 40-50% całego budżetu.
                                      • mara571 Re: Udział surowców w budżecie Rosji 20.05.12, 15:41
                                        tu znajdziesz kilka ciekawych linkow do oficjalnych stron.
                                        savage3000.livejournal.com/20068.html
                                        Pisza o 45% udziale sprzedazy surowcow w dochodach budzetu.
                                        • eva15 Re: Udział surowców w budżecie Rosji 20.05.12, 15:50
                                          No, to to się zgadza z moimi szacunkami.
                                          • mara571 zgadza sie 20.05.12, 15:58
                                            ale warto zajrzec do tabelek w linkach.
                                            • igor_uk [...] 20.05.12, 16:01
                                          • igor_uk [...] 20.05.12, 16:00
                                            • eva15 Re: Udział surowców w budżecie Rosji 20.05.12, 16:18
                                              igor_uk napisał:

> Ewa,nic sie nie zgadza.

Co się nie zgadza w moim rozumowaniu?
                                              • igor_uk [...] 20.05.12, 16:23
                                                • eva15 Re: Ewa,jeszcze jeden link. 20.05.12, 16:32
                                                  Nie, dosyć linków. Przeanalizowałam soldne i poważne tabele z min.fin., które sam mi dałeś. Na ich podstawie doszłam do wniosku (jak doszłam pokazałam dokładnie w postach powyżej), że dochody budżet są w ca 40-50% dochodami z przemysłu wydobyczego. Chodzi o dwie kategorie z tabeli min. fin.- 1) są to dochody/podartki od wydobycia surowców, 2) do tego chodzą dochody (cła) ekspoertowe. Obie te pozycje razem przekraczjaą znacznie podawane przez Ciebie 25%.
                                                  Jeszcze raz pytam - gdzie tu błąd w rozumowaniu?
                                                  • walter622 Re: Ewa,jeszcze jeden link. 20.05.12, 16:47
                                                    eva15 napisała:
                                                    > Na ich podstawie doszłam do wniosku (jak doszłam pokazałam dokładnie w postach
                                                    > powyżej), że dochody budżet są w ca 40-50% dochodami z przemysłu wydobyczego.

Chyba nastąpiło jakieś zapętlenie. Podatek od wydobycia (koncesja) o ile wiem jest naliczana nawet od wody, pobieranej w celach przemysłowych - tak więc trza znać ile w tej kategorii
                                                    stanowi podatek od wydobycia ropy naftowej i gazu ziemnego. Przy tym określając jaka z tego część jest ostatecznie lokowana w eksporcie.
                                                    Podobnie z dochodami z ceł eksportowych - znów trzeba w tej grupie oddzielić produkt "surowy" od produktów przetworzonych ( one są podane łącznie). Instrument cel w tym zakresie jest bardzo skutecznie wykorzystywany - Rosja jest eksportem D-1/D-2/E-590,
                                                    M100, J-54 (które w statystykach podatkowych nie są wyodrębnienie w oddzielną kategorię, choć jako żywo nie są "surowcem" tylko "produktem przetworzonym") itd.
                                                    No i do tego trochę gmatwa statystykę eksport z innych segmentów, z wydobyciem gazu i ropy nic nie mających wspólnego, choć znajdujących się w tym dziale.

• eva15 Re: Ewa,jeszcze jeden link. 20.05.12, 17:05
                                                    Ależ zgoda, właśnie dlatego, ponieważ z tabeli min.fin. nie da się tego rozdzielić piszę o danych szacunkowych 40-50%. J
                                                    Zakładam przy tym, że w podatku od wydobycia lwią część stanowią surowce typu ropa, gaz i podobnie w podatku eksportowym - ropa, gaz i ich przetwory to także zapewne lwia część tego podatku.

Mogę dyskutować o rzędzie wielkości - dlatego od razu napisałam, że jedynie dochód budżetu wg gałęzi przemysłu ma sens, wtedy wiedzielibyśmy jednoznacznie, ile z tego stanowi przem. wydobywczy. Jestem przekonana, że ten udział zamykałby się w moich szacunkowych 40-50%.
                                                    Igor popełnił bląd merytoryczny, bo brał pod uwagę tylko podatki od dzialaności wydobywczej, stąd jego 25%.
                                                  • igor_uk [...] 20.05.12, 17:10
                                                  • igor_uk [...] 20.05.12, 17:00
                                                  • eva15 Re: Ewa,jeszcze jeden link. 20.05.12, 17:16
                                                    Igor, cały czas rozmawiamy o budżecie federalnym!!!!
                                                    Budżety lokalne sąw znacznym stopniu w każdym kraju, w tym i w Rosji, dofinansowywane z budżetu federalnego, więc tu nie ma o czym gadać!
                                                  • igor_uk [...] 20.05.12, 17:25
                                                  • eva15 Igooor, na Booga!!!! 20.05.12, 17:23
                                                    Ty nie możesz sobie sumować budżetów i twierdzić , że suma wszystrkich budżetów to łączny, całościowy budżet Rosji. Budżety llokalne są w dość znacznym dofinansowywane z budżetu federalnego, tak więc liczysz część pieniędzy dwa razy!

Jeśli ja mam dochód budżetowy= 100 euro , a Ty masz dochód budżetowy= 60 euro i jeśli ja Ci dam 30 euro, to Ty masz dochód budżetowy 90 euro, ale razem nie mamy 190 euro! Zrozum, to, co dostajesz ode mnie przelewem, to jest część mojego budżetu.
                                                  • igor_uk [...] 20.05.12, 17:27
                                                  • eva15 Igor na Booga!!!! 20.05.12, 17:35
                                                    Z linkiem czy bez, zasada jest jedna: jak długo budżety lokalne są dofinansowywane z budżetu centralnego, tak długo ich suma nie jest sumą całości dochodów budżetowych. NIC na to nie poradzę, że tak jest, to jest zasada i żaden link jej nie zmieni. Ty chciałbyć liczyś część pieniędzy 2 razy.
                                                  • igor_uk [...] 20.05.12, 17:44
                                                  • walter622 Re: Ewa,otworz link. 20.05.12, 23:30
                                                    igor_uk napisał:
                                                    > A w ogole,wiesz ,ze dyskusja poszla w bardzo dziwny sposob.

Fakt, dyskusja się trochę "rozpełzła" i oderwała się od zadanego przez Makro bardzo konkretnego pytania - na które nie znaleźliśmy odpowiedzi, choć podobnie jak Ty szacuję
                                                    tę cyfrę na poziomie maks ca. 30 %. Ale jak wspomniałem trza byłoby pokopać w danych
                                                    TN WED i do tego dodawać NK.

• walter622 Re: Igooor, na Booga!!!! 20.05.12, 23:26
                                                    eva15 napisała:

>Zrozum, to, co dostajesz ode mnie przelewem, to jest część mojego budżetu.

Tu Igor w pewnym sensie ma rację. Twój przykład nie jest prawidłowy. Są regiony dotowane oraz regiony które nie są dotowane (o ile wiem przekazują część dochodów do budżetu federalnego).
                                                    Część podatków jest naliczana bezpośrednio w regionach, a nie na poziomie budżetu federalnego. No i na dodatek by bardziej pogmatwać - są również takie ciekawostki jak chociażby Tatarstan, gdzie zasady opodatkowania "wniesznij" naliczane są na lokalnym szczeblu, a nie na szczeblu federalnym (no, chyba, że w ostatni czas w tym zakresie się zmieniło).

• eva15 Walter, na Boga! 21.05.12, 00:10
                                                    Nie zrozumiałeś o czym piszę, ale może to moja wina, bo nie wyjaśniam dogłębnie.

W każdym kraju, a już szczególnie w krajach federalnych, do jakich należy Rosja, Niemcy czy Szwajcaria system podatkowy jest kilkuszczeblowy:
                                                    1) są podatki federalne (np. podatek od dochodów osób fizycznych i prawnych, VAT etc. ) i
                                                    2) są podatki regionalne/lokalne (np. specjalny dodatkowy podatek od firm, tzw. Gewerbesteuer, podatek gruntowy czy od psów - to kilka przykładów z Niemiec, podobnie jest z całą pewnością w Rosji) .
                                                    KAZDY region/land/gmina MUSI przekazywać do budżetu centralnego podatki federalne (np. wspomniane podatki od dochodów osób fizycznych i prawnych) i jednocześnie ma prawo zatrzymywać dla siebie podatki lokalne.

Ponieważ w zdecydowanej większości przypadków podatki lokalne nie wystarczają na samodzielne utrzymanie się regionu/landu/gminy następuje transfer części podatków federalnych do regionów/landów/gmin, co jest oczywiste i co należy się im jak psu zupa/kość..

DOTACJE to zupełnie inny temat niż transfer części podatków centralnych do regionów.
                                                    Dotacje nie mają NIC wspólnego z prawem podatkowym. Redystrybucja pobranych podatków nie jest dotacją. Jeśli przy podatkach lokalnych plus redystrybucja podatków federalnych dany region/land/gmina sobie radzi, to znaczy, że nie potrzebuje dotacji.

ZUpełnie możliwe, że bogaty Tatarstan dotacji nie potrzebuje, ale Czeczenia już tak.
                                                  • walter622 Trochę nie tak 21.05.12, 00:23
                                                    eva15 napisała:
                                                    > Zupełnie możliwe, że bogaty Tatarstan dotacji nie potrzebuje,

Na tym polega dowcip, że przykład Niemiec i Szwajcarii jest zawodny.
                                                    Powracając do przykładu Tatarstanu ( nie wiem jak jest obecnie - może Pu. w tym zakresie
                                                    coś zmienił) - dochody z tytułu transakcji eksportowych (głównie chodziło o cła za produkty naftopochodne) były naliczane bezpośrednio do budżetu Tatarstanu, a nie do budżetu federalnego. Te zagadnienia regulowały zasady zawieranych za jelcyna porozumień federacyjnych (w tym okresie sporo miałem do czynienia z rządem Tatarstanu) i przypuszczam, że w innych republikach federacyjnych mogły być również podobne ustalenia.

• eva15 Re: Trochę nie tak 21.05.12, 01:36
                                                    Za Jelcyna różne cuda mogły być. Ale JAK jest teraz? Wątpię, by w silnym państwie federalnym, które odtworzył Putin, zreztą na wzór zachodni, poszczególne republiki miały aż taką dowolność ustałania swych dochodów.
                                                  • eva15 Re: Trochę nie tak 21.05.12, 01:38
                                                    Cały problem za Jelcyna polegał na tym, że budżet federalny był GOŁY, a każdy robił, co chciał, niczym książę udzielny.
                                                  • walter622 Re: Trochę nie tak 21.05.12, 01:52
                                                    eva15 napisała:

> Za Jelcyna różne cuda mogły być. Ale JAK jest teraz?

Niestety nie wiem jak jest obecnie. Ta samodzielność w zakresie podatkowym była konsekwencją wynegocjowania przez Tatarów Wołżskich bardzo korzystnych warunków przystąpienia do federacji ( z tym się solidnie ociągali, zwlekali i solidnie się spierali).

• igor_uk [...] 20.05.12, 15:58
                                          • mara571 Igor, zajrzyj dalej do tabelek 20.05.12, 16:25
                                            w linkach.
                                            минерaльные прoдyкты 2010 wartosc 272,840 mld$ 68,8% calego eksportu
                                            www.gks.ru/free_doc/new_site/vnesh-t/ts-exp.xls
                                            Nie ma podzialu na gaz,rope i inne surowce.
                                            gks.ru to przeciez Rosstat.
                                            • igor_uk [...] 20.05.12, 16:32
                                              • mara571 Re: Igor, zajrzyj dalej do tabelek 20.05.12, 16:39
                                                zajrzyj do punktu 11:
                                                прoдyкция химичеcкoй прoмышленнocти, кayчyк
                                                Benzyna jest zapewne tutaj, razem z nawozami, tworzywami sztucznymi itp..
                                                • eva15 Re: Igor, zajrzyj dalej do tabelek 20.05.12, 16:43
                                                  Nie sądzę, tu raczej Igor ma rację. Petrochemia zalicza się raczej do przemysłu mineralnego niż do chemicznego. Bezyna, diesel etc to produkty petrochemii nie chemii.
                                                  • mara571 Re: Igor, zajrzyj dalej do tabelek 20.05.12, 16:51
                                                    petrochemia czyli przemysl chemii organicznej, to wiecej anizeli benzyna, olej napedowy czy asfalt.
                                                    Inne produkty to etylen, propylen, aceton itp.
                                                • igor_uk [...] 20.05.12, 17:02
                                  • walter622 Re: Evo 20.05.12, 15:41
                                    No tak, nikt przecież nie kwestionuje. Natomiast chyba chodzi o kwestię "wniesznich" (bo z VAT/NDS mara chyba się już uporała).

• eva15 Re: Evo 20.05.12, 15:49
                                      Igor kwestionuje, a raczej sugeruje, że przem. wydobywczy to tylko 20% dochodów budżetowych, to nie jest zgodne z prawdą. 20% to tylko podatki od wydobycia, użytkowania, ale bez dochodów budżetu z eksportu tych surowców. Jeśli się doliczy dochód z eksportu to wyjdzie na to, że przem. wydobywczy daje ok 40-50% dochodów budżetowych.
                                      • walter622 Re: Evo 20.05.12, 16:29
                                        eva15 napisała:

> Igor kwestionuje, a raczej sugeruje, że przem. wydobywczy to tylko 20% dochodów
                                        > budżetowych, to nie jest zgodne z prawdą.

Generalnie to bicie piany - zależy co się przyjmuje do kalkulacji . Np. my dostarczamy
                                        urządzenia dla przemysłu wydobywczego ( głownie dla transakcji eksportowych), z tego tytułu płacimy podatki - niewątpliwie te podatki maja swój ( drobny) udział w tej kalkulacji.
                                        Lecz znacznie istotniejszym, wg. mnie jest kwestia redystrybucji - jej charakter,struktura
                                        i cele.
                                        Tak przy okazji - mam większe zmartwienie - tego zamku (duma San Felice) i faktycznie całego miasta już praktycznie nie ma. Kolejne wyjątkowo przykre informacje (chyba nadal
                                        się tam trzęsie).
                                        www.comunesanfelice.net/index.php
                                        • eva15 Re: Evo 20.05.12, 16:40
                                          Spojrzenie przedsiębiorcy to inny temat, ale rozmawiamy o "spojrzeniu" budżetu państwa.

To niezwykle ważne z czego, z jakich dochodów on się składa i zbytnia zależność od jednej branży/gałęzi przemysłu nie jest dobra. A ta duża zależność w przypadku Rosji jest. Ca 40-50% dochodów budżetu pochodzi z dochodów (podatków i ceł) od przemysłu wydobywającego surowce. Igor wziął pod uwagę tylko JEDNA kategorię dochodów, mianowicie podatki od wydobycia i użytkowania i stwierdził, że to tylko ca 25 % dochodów budżetu. Owszem, ale to nie wszystko,. Podatki od eksportu surowców całkiem w swym rozumowaniu pominął.
                                          -
                                          • walter622 Re: Evo 20.05.12, 16:50
                                            eva15 napisała:
                                            > To niezwykle ważne z czego, z jakich dochodów on się składa
                                            Wyżej odpisałem. Niestety w tych danych nie ma rozbicia na "surowce" (i jakie konkretnie)
                                            oraz "produkty przetworzone" - co solidnie pętli rozumowanie.

• walter622 Re: Evo -cd. 20.05.12, 17:00
                                              Jeżeli faktycznie te dane potrzebujesz to postaram się poszukać strukturę eksportową
                                              i znając stawki celne można będzie na tej podstawie ustalić faktyczne dochody z tytułu
                                              eksportu surowców.
                                              • eva15 Re: Evo -cd. 20.05.12, 17:29
                                                Nie, nie, to nie ma sensu i może jeszcze bardziej zapętlić sytuację. Od liczenia i definiowania skomplikowanych powiązań i zjawisk gospodarczych oraz ich agregowania (!) są urzędy statystyczne, one to normują, i decydują, co i jak liczyć. Jedyne co by się przydało to dane Rosstatu pod tytułem: dochody budżetowe wg działów (branż/gałęzi) gospodarki . Oni to gdzieś piownni mieć. Oni albo min. fin.
                                • walter622 Re: Evo 20.05.12, 15:38
                                  eva15 napisała:
                                  > Mimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie w pół godziny przebrnąć przez wszystkie
                                  > przepisy budżetowe bo to jest robota na kilka tygodni.

Przeciez tego nie wymagam - dałem Tobie konspekt informacji, zdając sobie sprawę, że
                                  samo zgryzienie K.B. zajmuje sporo czasu.

> Gdybyś mógł wyjaśnij, czemu pod pozycję podatek eksportowy

Na privie. Zresztą mnie bardziej pasjonuje ( z zrozumiałych względów) II Rozdział i tam mam sporo zastrzeżeń.

• eva15 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 14:44
                          Igor, nie takie to proste, to zależy co za poszczególnymi pozycjami stoi.

ДОХОДЫ ОТ ВНЕШНЕЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ - 704,6

Co za tym stoi? Podatki od działalności zagranicznej (eksportu) ???

НАЛОГИ НА ТОВАРЫ (РАБОТЫ, УСЛУГИ), РЕАЛИЗУЕМЫЕ НА ТЕРРИТОРИИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ - 291,0

Czy to faktycznie VAT, jak pyta mara?

НАЛОГИ, СБОРЫ И РЕГУЛЯРНЫЕ ПЛАТЕЖИ ЗА ПОЛЬЗОВАНИЕ ПРИРОДНЫМИ РЕСУРСАМИ - 402,7

Czy ta pozycja przemysłu wydobycia surowców to wszystkie podatki łącznie??? Wątpię. Sądzę, że przem. wydobywczy występuje raz jeszcze pod pozycją:

ДОХОДЫ ОТ ВНЕШНЕЭКОНОМИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ

oraz pod pozycją:

НАЛОГИ НА ТОВАРЫ (РАБОТЫ, УСЛУГИ), РЕАЛИЗУЕМЫЕ НА ТЕРРИТОРИИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ

Dlatego lepsza byłaby statystyka dochodów budżetu według gałęzi gospodarki.
                          • walter622 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 14:49
                            eva15 napisała:
                            > Czy to faktycznie VAT, jak pyta mara?

Jest to VAT (NDS).
                            Od towarów i usług podlegających eksportowi nie jest w Rosji naliczany VAT (NDS)
                            - o czym mara nie wie.

• eva15 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 14:57
                              wiadomo, że na eksport VAT się nie nalicza, nie w tym rzecz. Rzecz w tym że statystyka wg kategorii podatkowych nie informuje o łącznej sumie podatków płaconych przez przemysł wydobywczy. Tu potrzebna jest, jak piszę obok, statystyka wg działów/gałęzi gospodarki i ich wkładu do budżetu.
                              • walter622 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 15:05
                                eva15 napisała:

> wiadomo, że na eksport VAT się nie nalicza

To po kiego mara pisze o VAT, w kontekście dyskusji o dochodach budżetu z tytułu transakcji eksportowych ???
                                Również jej wypowiedź o pozycji "z wnieszniej" świadczy, że nasza tropicielka lewaków kompletnie nie wie o czym się wypowiada ( zresztą nie pierwszy raz).

• mara571 tylko zla wola czy objawy chorobowe? 20.05.12, 15:14
                                  pytalam Igora o polskie odpowiedniki poszczegolnych pozycji rosyjskiego budzetu, ktore zostaly wklejone do tekstu po rosyjsku.
                                  Mam dla ciebie rade:
                                  nie osmieszaj sie
                                  • walter622 Re: tylko zla wola czy objawy chorobowe? 20.05.12, 15:33
                                    mara571 napisała:
                                    > Mam dla ciebie rade:

Po twych insynuacjach pod moim adresem, w kontekście zamieszek w Kazakhstanie
                                    ( było to wyjątkowo podłe i czegoś takiego po tobie się nie spodziewałem) twoje wypowiedzi, a tym bardziej "rady", nie robią na mnie żadnego wrażenia. Taki sobie "ubiegłoroczny śnieg".

• eva15 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 15:15
                                  Noe ona tego nie pisła w kontekście eksportu, tylko w kontekście kategorii podatkowych.
                                  Natomiast z "wniesznym" wkopała się całkowicie. Widać nie wie co "wniesznyj" a co "wnutriennyj".

• marko125 Re: Ewa,chyba o to tobie chodzi. 20.05.12, 21:48
                                    Kurde ciężko się już połapać.

Ewa to w końcu ile procent wpływu do budżetu FR to surowce?
                                    • igor_uk [...] 20.05.12, 22:26
                                      • walter622 Re: Ha,ha. 20.05.12, 22:55
                                        igor_uk napisał:

> Zalezy ,jak liczyc,marko.

Chyba by na to pytanie udzielić odpowiedzi tra by było dotrzeć do danych i samemu liczyć w oparciu o kody TN WED , a po tym uzupełnić o dane NK. Ale by to zajęło tak z miesiąc, dwa czasu.

• eva15 Re: Ha,ha. 21.05.12, 00:15
                                          Nie, to Ci niewiele da. Obliczysz po miesiącach mozolnej pracy jedynie podatek eksportowy.
                                          • walter622 Re: Ha,ha. 21.05.12, 00:38
                                            eva15 napisała:

> Nie, to Ci niewiele da. Obliczysz po miesiącach mozolnej pracy

Owszem, robota koszmarna.
                                            > jedynie podatek eksportowy.

Nie tylko - dla tego przecież napisałem, że do tego trza dodać dane z NK, które można
                                            w przybliżeniu wyliczyć w oparciu o dane TN. Tj. trza zsumować pozycje TN i NK.

• eva15 Re: Ha,ha. 21.05.12, 00:26
                                        igor_uk napisał:

> Zalezy ,jak liczyc,marko.Jak brac wylacznie dochody budzetu federalny,ktory
                                        > stanowi tylko czesc budzetu konsolidirowannogo,to bedzie mniej wiecej 40-45 %,
                                        > ale jak brac dochody konsolidirowannogo budzeta,jako calosc dochodow Federac
                                        > ji Rosyjskiej,to wtedy bedzie tak,jak pisalem ja,cos w granicach 25%.
                                        > Ale w zadnym wypadku nie bedzie tak,jak pisales ty,ze to EKSPORT surowcow sta
                                        > nowi 50% dochodow budzetu rosyjskiego.

To fakt, sam eksport surowców na pewno tyle nie stanowi. Widać to wszak po danych z min. fin.To niemożliwe, by dochody (cła) z eksportu surowców stanowiły 50% budżetu, skoro łączne dochody z ceł eksportowych stanowią coś koło 37%.
                                    • eva15 Marko, spoko! 21.05.12, 00:21
                                      marko125 napisał:

> Kurde ciężko się już połapać.

To fakt. Dyskusja się zapętla. Każdy gada o czym innym, jak zwykle w życiu rodzinnym (to z Boya-Zeleńskiego, ale tui pasuje)

> Ewa to w końcu ile procent wpływu do budżetu FR to surowce?

Kładę moją rękę w ogień, że szacunkowo między 40-50% budżetu federalnego jest generowane przez przemysł wydobycia surowców i ich przetwarzanie. Tak wynika z moje analizy danych rosyjskiego min. fin.

• walter622 Re: Marko, spoko! 21.05.12, 00:29
                                        eva15 napisała:
                                        > przemysł wydobycia surowców i ich przetwarzanie.

No i pojawia się kolejny problem. Będę złośliwy i podam przykład - znajomy z Irkucka
                                        eksportuje sporawe ilości ( ma solidne przedsiębiorstwo) desek do Chin i pojawia się problem - te deski to "surowiec", czy produkt przetworzony? Przy tym nie są to jakieś banalne deski
                                        (heblowane i fugowane).
                                        Podobnie będzie z całą grupą produktów naftopochodnych - poczynając od D-1 na jakimś paraksylenie kończąc.

• eva15 Re: Marko, spoko! 21.05.12, 01:32
                                          Walter, Ty rozpatrujesz temat na poziomie firm, tymczasem w skali gospodarki narodowej nie ma takich dowoloności i niejasności interpretacji. To jest skodyfikowane, zagregowane i uregulowane. Dane są przedstawiane wg jasnych kryteriów, które można sobie na stronach urzędów statystycznych i ministerstw finansów przeczytać. Znajomy z Irkucka nie ma tu NIC do rzeczy.

• walter622 Re: Marko, spoko! 21.05.12, 01:36
                                            Ten przykład wskazuje tylko, że co jest "surowcem" a co faktycznie "produktem" jest zagadnieniem niesamowicie płynnym.

• marko125 Re: Marko, spoko! 21.05.12, 17:32
                                        Nie sądzisz Ewa, że te 40-50% to trochę dużo ? Budżet jest za bardzo podatny na ceny surowców? Choć jak twierdzicie taka Norwegia również ma 50 % dochodów do budżetu z surowców.
                                      • marko125 Ewa a co sądzisz o tym artykule ? 22.05.12, 23:00
                                        wyborcza.biz/biznes/1,100896,11677478,Rosja_na_gospodarczym_odwyku_od_ropy_i_gazu__Czy_sie.html
                                        Ewa co sądzisz o tym artykule. Wygląda sensownie.
                                        • romrus Odpowiem za Ewe 22.05.12, 23:22
                                          marko125 napisał:
                                          > wyborcza.biz/biznes/1,100896,11677478,Rosja_na_gospodarczym_odwyku_od_ropy_i_gazu__Czy_sie.html
                                          > Ewa co sądzisz o tym artykule. Wygląda sensownie.

Zgadzam sie. Fachowo, bez hysterii, spokojnie, sesownie.
                                          • marko125 Re: Odpowiem za Ewe 22.05.12, 23:43
                                            Dzięki romrus.

Te szacunki odnośnie zależności spadku ropy o 10 $ i wzrostu PKB są według mnie dosyć dziwne.

Jak pokazał 2008 rok jednak jesteście jeszcze dosyć mocno zależni od cen surowców.
                                        • eva15 Ewa a co sądzisz o tym artykule ? Dobry jest! 23.05.12, 13:07
                                          Marko, prawie bym Cię przegapiła, bo już nie wracałam do "starego" wątku. A szkoda byłoby przegapić, bo dałeś faktycznie dobry artykuł, mądry spokojny, wyważony, bez zwyczajowych fobii. Aż dziw, że to Polak w polskich mediach tak mówi. Chwała M. Rutkowskiemu za rzetelną ocenę.

Mnie w artykule rzuciła się w oczy kluczowa wg mnie sprawa:

Michał Rutkowski: Rosja dobrze poradziła sobie z kryzysem 2008-09.Wiążę to z dwiema rzeczami. Pierwsza to oczywiście wysokie ceny ropy na świecie, które się utrzymują na poziomie powyżej 100 dol. za baryłkę. (....) Ale jest też drugi czynnik. W Rosji sektor finansowy jest w większości rosyjski, tylko 20 proc. jest w rękach głównie europejskich banków, które przede wszystkim koncentrują się tam na bankowości detalicznej. Dlatego też rosyjski sektor finansowy jest znacznie mniej od polskiego zależny od handlu z Europą.

NO WŁASNIE! W Rosji ca 80% banków jest w rosyjskich rękach i służy najwyraźniej przede wszystrkim rosyjskiej gospodarce realnej, a nie zachodniemu kapitałowi bankowemu oraz nie hazardowi na rynkach finansowych. Podobnie jest z koncernami - te mają co najwyżej zagranicznych udziałowców, tylko niektóre z nich należą w pełni do kapitału zagranicznego.

Oba te czynniki - własne banki i koncerny to fundament własnej gospodarki o własnym kapitale i własnych celach ekonomicznych. Gdy się tego nie ma , tak jak Polska , jest się w pełni zależnym od obcych struktur bankowych i przemysłowych i ich celów, a te siłą rzeczy nie zawsze pokrywają się z polskimi, to chyba oczywiste.

P.S. Te szacunki odnośnie relacji spadku/wzrostu ceny ropy do spadku/wzrostu PKB też wydają mi się nieco dziwne.

• eva15 Re: Ewa a co sądzisz o tym artykule ? Dobry jest! 23.05.12, 13:40
                                            A, jeszcze jedno, prawie bym zapomniała - nasze bystrzaki forumowe wyśmiewają się z nauki rosyjskiej i twierdzą, że całkowicie upadła, a naukowcy pouciekali.
                                            Tymczasemw artykule taki kwiatek:

Udaje im się ściągać specjalistów z Zachodu?

- Tak, Rosjanie bardzo dobrze płacą. Zresztą w ogóle najlepsze uczelnie ekonomiczne w Rosji: państwowa Wyższa Szkoła Ekonomii i Rosyjska Szkoła Ekonomiczna (New Economic School) mają zdolność ściągania najlepszych profesorów z zagranicy. To są uczelnie, które - co stwierdzam z przykrością jako absolwent SGH - przewyższają poziomem to, co mamy w Warszawie.

Zastanawiam się czy nie byłoby warto poświęcić temu artykułowi specjalny wątek. Rzetelne spojrzenie na Rosję to wyjątek wart chyba uhonorowania. Zwłaszcza, że wnosi sporo informacji o których bystrzaki, karmione medialną papką, pojęcia nie mają.
                            • mara571 Walter nie wie, ze wszedzie z VAT wylaczone sa tow 20.05.12, 14:59
                              ary wyeksportowane.
                              Co zreszta prowadzi pozwala wielu oszustom podatkowym niezle zarabiac.
                • walter622 Witaj Evo 20.05.12, 14:35
                  eva15 napisała:
                  > Gdybyście podrzucili, byłabym wdzięczna.

Masz na poczcie (ustawodawstwo, budżet 2012 i komentarze) - na forum to nie ma sensu wykładać, bo i tak wojtus nie zna j. rosyjskiego więc kompletnie zbędna robota.

• mara571 Re: Nie jest to tak.,marko. 20.05.12, 12:57
            a masz jakis link do rosyjskiego budzetu?
            Nie szczegolowo, ale jakies zestawienie skad wplywy i na co wydatki. I moze ty Igor napiszesz, czego chce Duma i na czyj wniosek chca korygowac budzet.

Porownanie Norwegii i Rosji nie wydaje mi sie stosowne. Inna skala to po pierwsze.
            Po drugie: od dziesiatkow lat Norwegowie konsekwentnie koncentruja sie rozwoju okreslonych dziedzin gospodarki. Stad potega przemyslu stoczniowego, rozwoj technologii wydobycia gazu i ropy z morza w warunkach arktycznych, energetyka wodna i rybolostwo.
    • lubat Re: Blokada gospodarcza Rosji 20.05.12, 11:22
      Blokada gospodarcza Rosji? Koń by się uśmiał!
      Rosjanie po wejściu do WTO będą mogli wykupić od zachodnich właścicieli niegdyś polskie banki - to kwestia najbliższych paru lat, gdy kryzys na Zachodzie zeżre ostatnie rezerwy.

Ale na tym się nie skończy. Właśnie najnowszy numer "Wprost" przynosi tekst o możliwości zakupu przez Rosjan polskiego megakoncernu (trzecie miejsce w Europie w produkcji nawozów) Azoty. Oczywiście możemy tego Ruskim nie sprzedać i pozwolić koncernowi powoli zdechnąć, lub oddać za pół darmo jakiemuś zachodniemu inwestorowi.
      Perfidia naszej sytuacji polega na tym, że nie sprzedając Rosjanom, poniesiemy olbrzymie straty. Sprzedając zaś, przekreślamy szanse gazu łupkowego, gdyby on rzeczywiście był w skali nadającej się do wydobycia.

I tak oto wygląda "blokada gospodarcza Rosji" w polskim wykonaniu.

www.wprost.pl/ar/323356/Niebezpieczne-zwiazki/?I=1527
      • 7swift sprawa dosc ciekawa 20.05.12, 11:39
        «Акрoн» хoчет кyпить 66% Azoty Tarnow зa 455 млн дoллaрoв, этa ценa не ycтрaивaет влaдельцев aкций
        www.rbcdaily.ru/2012/05/17/industry/562949983855942
    • bleman Rosje trzeba silniej integrowac z UE 20.05.12, 19:12
      Tylko tak rosja bedzie mogla sie zmodernizowac ekonomicznie i cywilizacyjnie.
      Silna współpraca z UE moglaby przede wszystkim zmniejszyc korupcje i rolę siłowników.

A tak, Rosja bedzie próbowała być mocarstwem, tyle, że na dłuższą mete z tego nic nie wyjdzie bo:
      -rosja sie wyludnia, a glowna imigacja jest z chin i krajow muzulmanskich
      -rosja ma nadal bardzo przestarzałą i mało innowacyjna gospodarke
      -korupcja zżera olbrzymią cześć PKB
      -Rosja ponosi niepotrzebne koszty rozbudowy armii, ktore moznaby zmniejszyc sprzymierzająć się z NATO - bo tak naprawdę prędzej rosje zaatakują Chiny lub terroryści muzułmańscy niż którekolwiek europejskie państwo lub USA.
      -ceny surowców będą wysokie, ale na góra kilkadziesiąt lat, a po tym czasie mało innowacyjna rosja oparta na surowcach energetycznych może obudzić się z ręka w nocniku.

Osobiście bardzo lubię Rosję jako krainę i ludzi i żal mi, że cały czas chcą się ustawiać w opozycji do bliskich im kulturowo europy i USA, nie widząc, że prawdziwe zagrożenie mają za plecami i wewnątrz kraju.
      • igor_uk [...] 20.05.12, 19:44
        • bleman Re: Rosje trzeba silniej integrowac z UE 20.05.12, 19:51
          Tutaj masz racje. Rosja stała się w latach 90' ofiarą.
          Otwarcie się Rosji było zbyt szybkie i nie przemyślane, co doprowadziło do zniechęcania się zachodem. I tutaj się nie dziwię, pewnie gdybym był Rosjaninem to też patrzyłbym na zachód z dużą rezerwą.

>Przy tym Zachod okazal sie bardzo hermetyczny wobec Rosji .

Tutaj też masz racje, to był wielki błąd zachodu i UE. Krótkowzroczność ówczesnych(i dzisiejszych też) polityków zaprzepaściła (przynajmniej na jakiś czas) szanse na utworzenie bloku: USA+UE+Rosja, który wg. mnie, powiększony o Amerykę południowa jest naturalnym kierunkiem integracji politycznej i gospodarczej naszego kręgu kulturowego.
          • igor_uk [...] 20.05.12, 20:16
      • romrus Deja vu 20.05.12, 20:11
        bleman napisał:

> Silna współpraca z UE moglaby przede wszystkim zmniejszyc korupcje i rolę siłowników.

Rola silowikow wcale nie jest negatiwna.

> A tak, Rosja bedzie próbowała być mocarstwem, tyle, że na dłuższą mete z tego nic nie wyjdzie bo:
        > -rosja sie wyludnia,

Juz nie. Situacja sie stabilizowala.

>a glowna imigacja jest z chin i krajow muzulmanskich

A skad pochodzi imigracja do EU?

> -rosja ma nadal bardzo przestarzałą i mało innowacyjna gospodarke

Tak, i w tej dzdzinie wiele sie robi zeby to zmienic.
        www.sdelanounas.ru/
        > -korupcja zżera olbrzymią cześć PKB

Korupcja jest problemem, ale jej wplyw na PKB - to czyjesz urojenia.

> -Rosja ponosi niepotrzebne koszty rozbudowy armii, ktore moznaby zmniejszyc sprzymierzająć się z NATO - bo tak naprawdę prędzej rosje zaatakują Chiny lub terroryści muzułmańscy niż którekolwiek europejskie państwo lub USA.

Dziekuje uprzejmie.
        Rozbrojona Rosja to glowne marzenie zachodnich "demokratow".
        Proponuje naiwpierw samim sie rozbroic.
        NATO - to zaden sojusznik dla Rosji.

> -ceny surowców będą wysokie, ale na góra kilkadziesiąt lat, a po tym czasie mało innowacyjna rosja oparta na surowcach energetycznych może obudzić się z ręka w nocniku.

Dodam za Pana - Rosja jeszcze muse wykonywac rozskazy IMF i zaprosic doradcow z USA.

To wszystko szanowny Panie, mieliszmy od 91 do 99 roku, w zwiazku z czym obudzilismy z reka w nocniku.
        Zachodim nocniku.

Jesli trza bedzie jeszcze raz sie obudzic z reka w nocniku, wole zeby to byl nasz nocnik, a nie zachodni.

Jestem w stanie uwierzyc w krasnoludkow, UFO i jeszcze pare rzeczy, ale nie jestem w stanie uwierzyc w dobry intencji USA i GB, a z tego wynika ze i calego Zachodu rowniez.

• bleman Widocznie masz rownie krotkowzroczne podejscie 20.05.12, 22:09
          co politycy Rosyjscy, Amerykańscy i UE.

> >a glowna imigacja jest z chin i krajow muzulmanskich
          >
          > A skad pochodzi imigracja do EU?
          Z krajów muzułmańskich i jet to najtragiczniejszy blad Europy od czasów 2 wojny swiatowej.

> To wszystko szanowny Panie, mieliszmy od 91 do 99 roku, w zwiazku z czym obudzi
          > lismy z reka w nocniku.
          > Zachodim nocniku.
          >
          > Jesli trza bedzie jeszcze raz sie obudzic z reka w nocniku, wole zeby to byl na
          > sz nocnik, a nie zachodni.
          >
          > Jestem w stanie uwierzyc w krasnoludkow, UFO i jeszcze pare rzeczy, ale nie jes
          > tem w stanie uwierzyc w dobry intencji USA i GB, a z tego wynika ze i calego Za
          > chodu rowniez.

Ale w latach 90' popelnione bledy, integracja gospodarcza ze swiatem zachodnim zostala przeprowadzona blednie.

A co do dobrych intencji USA i GB, to zalezy co rozumiesz przez dobre intencje i w jakim horyzoncie czasowym.

Powiedzialbym raczej, że "zachodni" krąg kulturowy ma dobre intencje cywilizacyjne i gospodarcze.
          • romrus Nie udaje z siebie Nostradamusa 20.05.12, 22:16
            bleman napisał:

> A co do dobrych intencji USA i GB, to zalezy co rozumiesz przez dobre intencje i w jakim horyzoncie czasowym.

Co do GB to czasowy horyzont - ostatni ~400 lat, mysle ze tego wystarcze zeby zrobic wnioski.

> Powiedzialbym raczej, że "zachodni" krąg kulturowy ma dobre intencje cywilizacyjne i gospodarcze.

Pod jednym warunkiem - totalnego podporzadkowania kraju swoim zasadam.
            Nie pasuje w zaden sposob.
            Rosja nie bedzie zyc w/g rozskazow z Brukseli.

Po za tym ta ilosc problemow, ktory ma teraz niby "bezbledny" zachodni model, nie zacheca do malpowania.
            • bleman Re: Nie udaje z siebie Nostradamusa 20.05.12, 22:36
              > Co do GB to czasowy horyzont - ostatni ~400 lat, mysle ze tego wystarcze zeby z
              > robic wnioski.

No to przyznam, że niezły wynik ma te 400 lat.
              -Propagacja liberalizmu,
              -wolności jednostki
              -postępu
              -wolnego rynku.
              Można powiedzieć, że GB i USA w 18 i 19 wieku stworzyły podwaliny pod nowoczesną liberalna cywilizacje naukową. Korzystną z pkt. widzenia całej ludzkości.
              Zwróć uwagę, że kraje które przyjęły model europejski w 19 i 20 wieku wyszły na tym całkiem dobrze.
              Np. Japonia, dzisiaj ten kraj jest bardziej europejski pod względem prawnym, ustrojowym i gospodarczym niż 150 lat temu. Przyjmując europejską myśl techniczna, wojskową i gospodarczą byli w stanie w ciągu 60 lat wyjść ze średniowiecza i pokonać Rosję, a w kolejnych 30 lat pokonać 10 krotnie większe Chiny(ktore pozostały w stagnacji). Po 2 wojnie swiatowej przyjmujac europejsko/amerykanski wzorzec polityczny i społeczny + znowu amerykanskie innowacje, stali sie w ciagu 30 lat 2 gospodarka na świecie.

> > Powiedzialbym raczej, że "zachodni" krąg kulturowy ma dobre intencje cywi
              > lizacyjne i gospodarcze.
              >
              > Pod jednym warunkiem - totalnego podporzadkowania kraju swoim zasadam.
              > Nie pasuje w zaden sposob.
              > Rosja nie bedzie zyc w/g rozskazow z Brukseli.

Ale nikt nie mówi o podporządkowaniu wszystkim zasadą i regulacją. Poza tym 99% regulacji UE jest bez sensu.
              Jedyna zasada dla której wg. mnie nie ma wyjątku to poszanowanie wolności jednostki i poszanowanie prawa. Niestety Rosja w tym względzie kuleje.

> Po za tym ta ilosc problemow, ktory ma teraz niby "bezbledny" zachodni model, n
              > ie zacheca do malpowania.

Ale sam przyznasz, że to co ma zachód a nie ma Rosja, to chociaż poszanowanie praw jednostki. Dodatkowo, jakby nie było zachód jest nadal obszarem największego dobrobytu. "biedak" w Niemczech żyje lepiej niż "przeciętny" Rosjanin.
              To już jest duży atut. Poza tym innowacyjność i postęp naukowy. Bez niego Rosja będzie coraz mniej się liczyć. Chińczycy których macie za miedzą już wyprzedzają Rosję pod tym względem o kilka długości.

A co do aktualnych problemów zachodu, to nie uznałbym tego za silny wstrząs który miałby zburzyć system.
              • romrus Re: Nie udaje z siebie Nostradamusa 20.05.12, 23:08
                bleman napisał:
                > No to przyznam, że niezły wynik ma te 400 lat.

Nie zrozumialesz mi, chyba zle napisalem.
                Chodzilo o dobry intencji - wiec tlumacze ze ostatnich 400 lat GB jest zdecydowanie WROGIEM Rosji, niezaleznie od sukcesow GB w zyciu spolecznym.

> Ale nikt nie mówi o podporządkowaniu wszystkim zasadą i regulacją.

Jak to nikt?
                Parlament UE i waszy biurokraci mowia to caly czas.

> Poza tym 99%> regulacji UE jest bez sensu.

Z tym sie zgadzam:-))
                Ale moim zdaniem jednak okolo 80%, bo sa rozsadny przepisy tez.

>Jedyna zasada dla której wg. mnie nie ma wyjątku to poszanowanie wolności jednostki i poszanowanie prawa. Niestety Rosja w tym względzie kuleje.

Abstrakcja.

>Dodatkowo, jakby nie było zachód jest nadal obszarem największego dobrobytu. "biedak" w Niemczech żyje lepiej niż "przeciętny" Rosjanin.

Juz nie.
                Nie wierz mediam, kup sie bilet i sprawdz.

> To już jest duży atut. Poza tym innowacyjność i postęp naukowy. Bez niego Rosja będzie coraz mniej się liczyć. Chińczycy których macie za miedzą już wyprzedza ją Rosję pod tym względem o kilka długości.

Nie az tak duzo, ale sa do przodu.
                Tyle ze z jakiej niby racji nam ma zalerzac na Zachodzie, a nie na zalozmy, Indie i Chinach?
                Co takiego macie do zaoferowania?
                Technologie da sie kupic.
                Abstraktny wartosci poprawnosci politycznej, ktorzy lada chwila was samich zalatwia na amen?

> A co do aktualnych problemów zachodu, to nie uznałbym tego za silny wstrząs który miałby zburzyć system.

Zycie pokaze, poczekajmy.
                Trend jest zly.
                I nie chodzi o tym ze my wam zle zyczyme, raczej na odwrot, chodzi o to ze trza was brac za wzorzec czy nie. Moim zdaniem - nie.
                • bleman Re: Nie udaje z siebie Nostradamusa 20.05.12, 23:21
                  > Z tym sie zgadzam:-))
                  > Ale moim zdaniem jednak okolo 80%, bo sa rozsadny przepisy tez.

zostawiłem na nie 1% ;-)
                  Licząc po kg papieru to pewnie tak by wyszło.

> Nie az tak duzo, ale sa do przodu.
                  > Tyle ze z jakiej niby racji nam ma zalerzac na Zachodzie, a nie na zalozmy, Ind
                  > ie i Chinach?
                  > Co takiego macie do zaoferowania?
                  > Technologie da sie kupic.

No właśnie nie kazdą, poza tym UE i USA nada będą jeszce przez dziesięciolecia motorami postępu technicznego.
                  A co do indii i chin, to Indie rzeczywiście są dobrym kandydatem dla Rosji jak i UE, ale już Chiny mają zdecydowanie rozbieżne interesy z Rosją:
                  -Rosja jest konkurentem do panowania lub przynajmniej dominowania na dalekim wschodzie. Aktualnie Chiny mają tam 2 konkurentów Rosję i USA.
                  -Rosja ma surowce na wyciągnięcie ręki, dlaczego Chinczycy nie mieliby z tego skorzystac w chwili słabości Rosji ?
                  Rosja mogła sie czuć bezpieczna ze strony Chin do może lat 80, kiedy Chiny były jeszcze zacofane.

> Abstraktny wartosci poprawnosci politycznej, ktorzy lada chwila was samich zala
                  > twia na amen?

Proszę odróżnij poszanowanie wolności jednostki, od lewackiej hipokryzji która zatruty jest zachód. :)
                  Tutaj się zgodzę, poprawność polityczna to obok bezmyślnej polityki imigracyjnej największe grzechy zachodu.
                  • romrus Re: Nie udaje z siebie Nostradamusa 20.05.12, 23:39
                    bleman napisał:

> No właśnie nie kazdą, poza tym UE i USA nada będą jeszce przez dziesięciolecia motorami postępu technicznego.

Moze.
                    A moze i nie.

> A co do indii i chin, to Indie rzeczywiście są dobrym kandydatem dla Rosji jak i UE, ale już Chiny mają zdecydowanie rozbieżne interesy z Rosją:

Nie sa az tak rozbiezny, jednak jakies zagrozenie istnieje.
                    Do tej pory jak Rosja ma swoj potecial jadrowy Chin mozeme sie nie obawiac.
                    Zadna agresia ze strony Chin jest nie mozliwa.

> > Abstraktny wartosci poprawnosci politycznej, ktorzy lada chwila was samich zalatwia na amen?

> Proszę odróżnij poszanowanie wolności jednostki, od lewackiej hipokryzji która zatruty jest zachód. :)
                    > Tutaj się zgodzę, poprawność polityczna to obok bezmyślnej polityki imigracyjnej największe grzechy zachodu.

Nie chodzi tylko o immigracje, to po prostu naibardziej widoczny problem.
                    Bleman, moge sie pozwolic co roku okolo pare miesiacy spedzac w Europie, mam tam kupe przyjaciol i kolegow, situacje znam dobrze, ona mi wcale nie cieszy.

Naigorsze - ze waszy biurokraci nie szukaja wyjscia z nej, bo hipokryzja nie pozwala na metody hyrurgiczny. Poparwnosc moze was wykonczyc, niestety.
                    Jest takie przyslowie rosijskie "блaгими нaмерениями вымoщенa дoрoгa в aд", cos w rodzaju "dobry intencji prowadzaja do piekla"
                    • bleman Re: Nie udaje z siebie Nostradamusa 20.05.12, 23:53
                      > Do tej pory jak Rosja ma swoj potecial jadrowy Chin mozeme sie nie obawiac.
                      > Zadna agresia ze strony Chin jest nie mozliwa.

Tylko, chinczycy tez maja i teraz pytanie czy rosja wolala by uzyc broni jadrowej w obronie np. syberii ? Jesli tak, to sama by została zniszczona albo poważnie skażona.

Wiec taki konflikt lepiej rozstrzygnąć "konwencjonalnie". A bron jadrowa wykorzystac do ograniczenia "zakresu" działań.
                      Poza tym migracja Chińczyków na syberie jest tak duża, że za jakiś czas bedzie ich tam więcej niż słowiańskich mieszkancow syberii.

> Naigorsze - ze waszy biurokraci nie szukaja wyjscia z nej, bo hipokryzja nie po
                      > zwala na metody hyrurgiczny. Poparwnosc moze was wykonczyc, niestety.
                      > Jest takie przyslowie rosijskie "блaгими &
                      > #1085;aмерениями в&
                      > #1099;мoщенa дoрoгa в aд"
                      > , cos w rodzaju "dobry intencji prowadzaja do piekla"

Tak, i tutaj się w pełni zgadzam, też to widzę i słyszę jak jeżdżę służbowo na zachód europy, szczególnie do Belgii i Holandii.

A co do przysłowia to w Polsce jest: "Dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane"
                      • marko125 Re: Nie udaje z siebie Nostradamusa 20.05.12, 23:56
                        Poza tym migracja Chińczyków na syberie jest tak duża, że za jakiś czas bedzie
                        > ich tam więcej niż słowiańskich mieszkancow syberii.

Bzdura.
                  • marko125 Re: Nie udaje z siebie Nostradamusa 20.05.12, 23:55
                    Rosja mogła sie czuć bezpieczna ze strony Chin do może lat 80, kiedy Chiny były
                    > jeszcze zacofane.

Pod względem militarnym to Rosja może się nadal czuć bezpiecznie. Posiada nieporównywalnie potężniejszy arsenał jądrowy. Zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym, w siłach pancerny też mają przewagę itp posiada nadal wiele technologii o których Chiny mogą pomarzyć. Ci drudzy nadal mają problem z silnikami lotniczymi do swoich samolotów... i turbinami do swoich okrętów.
                    • felusiak1 Re: Nie udaje z siebie Nostradamusa 21.05.12, 15:22
                      no to ciekawe. chiny doganiają usa a nie moga dogonić rosji.
                      to znaczy, ze przepowiednia chruszczowa spełniła się choć nikt tego nie zauwazył.
        • bleman Re: Deja vu 20.05.12, 22:23
          > Rola silowikow wcale nie jest negatiwna.
          > Korupcja jest problemem, ale jej wplyw na PKB - to czyjesz urojenia.

No właśnie się mylisz, siłownicy to kasta pasożytów, mają równie niekorzystny wpływ na gospodarkę co korupcja. Wytwarzają toksyczy układ w którym należenie do zakonu FSB lub innego jest wymogiem żeby rozwinąć swoją działalność czy mieć na co kolwiek wpływ. To nawet Polska nie jest tak przeżarta przez służby specjalne. Doatkowo siłownicy maja krótkowzroczne interesy, czesto kompletnie rozbieżne z interesem państwa i społeczeństwa.
          To już znacznie lepszą "kastę" rządzącą sobie wyhodowali Chińczycy. Tam góra partyjna nie myśli tylko o utrzymaniu się przy władzy, tam planowanie jest na dziesięciolecia a nie w prespektywnie paru lat.

Co do korupcji, to jak najbardziej, w każdym kraju gdzie jest ona duża prowadzi do poważnego upośledzenia gospodarki. Przede wszystkim korupcja jest połączeniem dodatkowego podatku i interwencji państwowej. Co prowadzi do tworzenia kompletnie bezproduktywnych bodźców dla gospodarki. Np. skutecznie może blokować innowacje, bo mniej innowacyjne firmy przekupią kogo trzeba.

> Dziekuje uprzejmie.
          > Rozbrojona Rosja to glowne marzenie zachodnich "demokratow".
          > Proponuje naiwpierw samim sie rozbroic.
          > NATO - to zaden sojusznik dla Rosji.

Jest mi ono obojętne. Ale z pkt widzenia finansów Rosji, lepiej by wyszła na przeskalowaniu swojej armi. czyli mniej złomu i kosztownych przestarzałych zabawek (po co az 4000 glowic nulearnych?) a więcej nowoczesnych jednostek. Zresztą na szczescie dla rosji powoli zaczyna isc w tym kierunku.

Poza tym powiedz mi czy naprawde wierzysz w to, że NATO czy UE miałaby jaki kolwiek interes atakować rosję ?
          • romrus Re: Deja vu 20.05.12, 22:44
            bleman napisał:
            > No właśnie się mylisz, siłownicy to kasta pasożytów, mają równie niekorzystny wpływ na gospodarkę co korupcja. Wytwarzają toksyczy układ w którym należenie do zakonu FSB lub innego jest wymogiem żeby rozwinąć swoją działalność czy mieć na co kolwiek wpływ.

Niestety, Bleman, korystasz z niewiarygodnych zrodel, bo nie przypuszczam ze to twierdzisz z wlasnego doswiadczenia. Wiec chyba diskusja sie nie uda.

> Doatkowo siłownicy maja krótkowzroczne interesy, czesto kompletnie rozbieżne z interesem państwa i społeczeństwa.

Nie koniecznie.
            Przykladem ich pozytecznej dzialalnosci u nas jest prezydentura Pana P. Kraj rozpadal sie calkowicie i przestal. To zwyciezstwo, nie kleska.

> To już znacznie lepszą "kastę" rządzącą sobie wyhodowali Chińczycy. Tam góra partyjna nie myśli tylko o utrzymaniu się przy władzy, tam planowanie jest na dziesięciolecia a nie w pespektywnie paru lat.

Na jekiej podstawie robia sie wnioski ze u nas jest inaczej?
            Czyzby na podstawe polskiej prasy?:-)))

> Co do korupcji, to jak najbardziej, w każdym kraju gdzie jest ona duża prowadzi do poważnego upośledzenia gospodarki.

Nigdy nie mowilem ze korupcja to dobrze.
            Tyle ze jej rozmiar w Rosji jest mocno przesadzony w polskich mediach, a po drugie - korupcyjne pieniedzy rowniez wpadaja w legalna gospodarke i jaki maja wplyw na PKB to wieie pytanie.
            Facet dostal lapowe 2 mln$ i zbydowal na nich dom - to w plus PKB czy w minus?:-))

> Jest mi ono obojętne. Ale z pkt widzenia finansów Rosji, lepiej by wyszła na przeskalowaniu swojej armi. czyli mniej złomu i kosztownych przestarzałych zabawek (po co az 4000 glowic nulearnych?) a więcej nowoczesnych jednostek. Zresztą na szczescie dla rosji powoli zaczyna isc w tym kierunku.

Dokladnie to sie robi, armija jest zredukowana z 2,5 mln do 1 mln.
            Glowny kierunek - nowoczesny sprzet i wyksztalcony korpus oficerski.
            I to nie "zaczyna sie" i nie "powoli" to juz sie robi bardzo aktiwnie ladych 4-5 lat.

> Poza tym powiedz mi czy naprawde wierzysz w to, że NATO czy UE miałaby jaki kolwiek interes atakować rosję?

Na dzis oczewiszcie ze nie.
            Po za tym trza rozdzielic UE i NATO.
            UE - zdecydowanie nie, i raczej nigdy nie.
            NATO - raczej nie.
            USA - to jedna wielka niespodzianka. Po ataku na europejska stolice - Belgrad - ja osobiscie sie nie zdziwe niczemu. Wystarcze zeby do wladzy przyszed jakis po@eb a-la McCain, i mozna czekac na niespodzianki.

W kazdym razie, nie ma zadnych podstaw dla tego zeby Rosja sie rozbroila ponizej koniecznego poziomu - czyli mozliwozci "inacceptable response".
            • walter622 Re: Deja vu 20.05.12, 23:07
              romrus napisał:
              > Tyle ze jej rozmiar w Rosji jest mocno przesadzony w polskich mediach,

Może się wtrącę do tej ciekawej dyskusji. W polskich mediach , przede wszystkim, nic się
              nie pisze o walce z korupcją w Rosji, choć nie ma tygodnia by jakiegoś cwaniaka/-ków
              tam nie posadzili.
              Przy tym widać już konkretne rezultaty, chociażby przy odprawach celnych (z czym mam dość często do czynienia) - te numery, które były nagminne jakieś jeszcze 10 lat temu są już daleką przeszłością. Nawet lepiej celnikowi o tego typu szemranych "schematach" nie mówić, bo można mieć bardzo solidne nieprzyjemności.

• bleman Re: Deja vu 20.05.12, 23:07
              > Niestety, Bleman, korystasz z niewiarygodnych zrodel, bo nie przypuszczam ze to
              > twierdzisz z wlasnego doswiadczenia. Wiec chyba diskusja sie nie uda.

> Na jekiej podstawie robia sie wnioski ze u nas jest inaczej?
              > Czyzby na podstawe polskiej prasy?:-)))

Raczej nie z polskiej pracy. Osobiscie preferuje prase anglojęzyczną.

> Nie koniecznie.
              > Przykladem ich pozytecznej dzialalnosci u nas jest prezydentura Pana P. Kraj ro
              > zpadal sie calkowicie i przestal. To zwyciezstwo, nie kleska.

Ok, tutaj racja. Ale na tym koniec. Innej pożytecznej działalności nie ma. Na dłuższą metę dzisiejszy wybawiciel może byc ciężarem za lat 10. I niestety w przypadku rosji tak sie dzieje.

> Nigdy nie mowilem ze korupcja to dobrze.
              > Tyle ze jej rozmiar w Rosji jest mocno przesadzony w polskich mediach, a po dru
              > gie - korupcyjne pieniedzy rowniez wpadaja w legalna gospodarke i jaki maja wpl
              > yw na PKB to wieie pytanie.
              > Facet dostal lapowe 2 mln$ i zbydowal na nich dom - to w plus PKB czy w minus?:
              > -))

No właśnie nie tak fajnie to wygląda. Największą wadą korupcji jest to że jest ona dodatkowym podatkiem i tworzy szkodliwe bodźce rozwojowe.

> Dokladnie to sie robi, armija jest zredukowana z 2,5 mln do 1 mln.
              > Glowny kierunek - nowoczesny sprzet i wyksztalcony korpus oficerski.
              > I to nie "zaczyna sie" i nie "powoli" to juz sie robi bardzo aktiwnie ladych 4-
              > 5 lat.

No właśnie to jest powoli, Chinczycy pompuja w armie duzo wiecej a mimo to sami przewiduja, że beda mogli skutecznie blokowac interwencje USA w azji dalekowschodniej dopiero za 20-30 lat.

> USA - to jedna wielka niespodzianka. Po ataku na europejska stolice - Belgrad -
              > ja osobiscie sie nie zdziwe niczemu. Wystarcze zeby do wladzy przyszed jakis p
              > o@eb a-la McCain, i mozna czekac na niespodzianki.

Tutaj racja, ale też w pewnym dosyc przewidywalnym zakresie. Raczej na rosję bez powodu by nie atakowali. Prędzej jako odpowiedz na jakaś interwencje czy agresje ze strony rosji na jakieś trzecie państwo.

> W kazdym razie, nie ma zadnych podstaw dla tego zeby Rosja sie rozbroila ponize
              > j koniecznego poziomu - czyli mozliwozci "inacceptable response".

Tutaj się zgodze. Nie chodziło mi o całkowite rozbrojenie się rosji, ale raczej o współprace militarną z UE i NATO.
          • marko125 Re: Deja vu 20.05.12, 23:51
            >est mi ono obojętne. Ale z pkt widzenia finansów Rosji, lepiej by wyszła na przeskalowaniu >swojej armi. czyli mniej złomu i kosztownych przestarzałych zabawek (po co az 4000 glowic >nulearnych?) a więcej nowoczesnych jednostek. Zresztą na szczescie dla rosji powoli zaczyna isc w tym kierunku.

Idzie i to coraz szybciej. Nawet arsenał jądrowy jest redukowany do ok 1200 głowic, do tego będzie bardzo nowoczesny.
    • malkontent6 Link! 20.05.12, 22:42
      marko125 napisał:

> Nie mogłem się powstrzymać :)
      >
      > Z forum militaria.

Podaj link do tej dyskusji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka