Dodaj do ulubionych

Sprzedam licencje,za każdą cenę.

04.12.12, 18:08

Talisman, Exxon said selling shale-gas permits

Exxon decided earlier this year to exit Poland after drilling just two wells, saying it didn't find enough oil or gas to justify additional drilling.

Koniec marzen o drugim Kuwejcie? Druga Japonia nie udala sie,a szkoda.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Sprzedam licencje,za każdą cenę. 04.12.12, 19:27
      “I’m a bit perplexed as to why anyone would drill just two wells and then leave,” said John Buggenhagen, exploration director for Aim-quoted San Leon Energy, which has concessions near the Baltic coast, as well as in the west and south of the country.

“We believe it will take dozens of wells to explore just a small area. San Leon believes Poland has huge potential.”
      • igor_uk Re: Sprzedam licencje,za każdą cenę. 04.12.12, 19:32
        felus,czy malo na Swiecie jest ludzi,ktore sa czyms zadziwione?
    • mara571 rozumiem prowokacje, ale odpowiadam 04.12.12, 19:32
      Zrodlem twojego linka jest ten artykul w Rzepie:
      www.ekonomia24.pl/artykul/532645,957568-Globalni-gracze-rezygnuja-z-lupkow.html
      Poczytaj to podyskutujemy.
      Spelnia sie marzenie wielu Polakow: polskie zloza dla polskich firm.
      Nie zakladam, ze dajesz sie nabrac na tabloidowe tytuly z Kuwejtem w roli glownej.
      I potwarzam kolejny raz: polski interes narodowy wymaga uniezaleznienia sie od jedynego dostawcy, bo kazdy monopolista bedzie to wykorzystywal do srubowania cen.
      Troche wlasnego gazu mamy (ca 30%), gazoport sie buduje, gaz lupkowy bedzie dodatkowo zwiekszy zabezpieczenie przed zakreceniem kurka na polecenie Kremla.

Prawde powiedziawszy spelnia sie marzenie polskiej prawicy i narodowcow. Ciekwawe co z innymi licencjami, gdzie wedlug roznych zrodel mialy miejsce przejecia przez rosyjski kapital.

Po drodze sa inne mniejsze sukcesy: dzisiaj ruszyla mala elektrocieplownai wykorzystujaca metan z kopalni Staszic

Przypomne tylko, ze tzw efekt cieplarniany wywolywany przez czasteczke metanu jest 4-krotnie wyzszy w porownaniu z molekula CO2.
      • igor_uk Zadna prowokacja. 04.12.12, 19:36
        A jak juz,to WSJ.
      • igor_uk mara,a tak troche wczesniej. 04.12.12, 19:41
        Mowilo sie o przyczynach wyjscia Exxon Mobil z Polski:
        "Oil and gas giant Exxon Mobil Corp. (IW 500/1) is set to leave Poland, after prospecting for shale gas deposits but not finding enough for commercial use at its test wells, according to company officials."
        wiecej mozesz poczytac tu:
        www.industryweek.com/global-economy/exxon-ends-shale-gas-prospecting-poland
        • mara571 Re: mara,a tak troche wczesniej. 04.12.12, 19:49
          ja to znam. I czas ogloszenia tej decyzji tez.
          Nie odniosles sie do tego co napisalam.
          • igor_uk Re: mara,a tak troche wczesniej. 04.12.12, 19:56
            A co tam odnosic sie?
            Nie jestem prawicowcem ,a nie nacjonalista polski.Dla mnie liczy sie tylko jedno,stan mojej wlasnej kiszeni .Jak w Polsce i UK ceny na gaz drastycznie spadna,to bede tylko cieszyc sie z tego powodu i nic mnie nie obchodzi,skad ten gaz pochodzi.To samo dotyczy i ropy.Nic mnie tak nie wkurza,jak tankowanie na CPN.
      • przyjacielameryki Re: rozumiem prowokacje, ale odpowiadam 05.12.12, 17:18
        Nic dodać, nic ując mara. Igor to prowokator, cziełowiek o sowieckiej mentalności. To propagandysta marnej jakości. Żona Polka - hi!, hi!, niezły kit. Niby związany z Polską(ale tylko po to że niby zna Polskę i Polaków i wypowiada się niby w imieniu Polaków, zawsze krytycznie odnośnie Polski po 1989 r. NATO, i UE).

Te prace uniezależniania się od rosyjskich dostaw gazu i ropy przebiegają cały czas równo i systematycznie. Norwegowie już zabiegają o dostawy gazu do polskiego Gazoportu, ale może być Katar, USA(Sikorski już rozmawiał w USA n/t temat) . . ! Wiadomo, że na pewno całkowicie odpada Rosja! Batalia n/t gazu łupkowego cały czas trwa, również w UE ale jeżeli w Polsce zostanie potwierdzona jego przemysłowa ilość to nic nie zatrzyma jego wydobycia. Jest ogłoszony konkurs na przygotowanie technologii wydobycia gazu łupkowego(na zasadzie B+R) a polskie firmy i naukowcy z branży górniczo-gazowej jak wiesz mają olbrzymi potencjał i już dużą wiedzę w tym temacie.
        Ten gaz łupkowy jeżeli będzie wydobywany, ma przede wszystkim uniezależnić nas od Rosji ale nie tylko w sensie ceny, również politycznie bo Rosja putinowska to chuligan.
        Tak też się stanie. Rosja przez swoją głupią, chuligańską politykę traci ważnego klienta a trend jest już nie do zatrzymania. Podobnie będzie z innymi państwami, Ukraina pomimo tej ostatniej wpadki również wybuduje Gazoport i inni . . . ! Gra rozpocznie się zaraz po 2015 r.

Przyszło nam żyć w fascynujących czasach.
        • igor_uk p.a. 05.12.12, 17:48
          jestes idiota,ktory nie zna zadnego jezyka obcego,do tego nie rozumie polskiego.Przeciez mara wkleila link do zrodla w jezyku polskim. Co ja mam do tego,co tam napisano?Ja tylko zalinkowalem tekst,ktory okazal sie w WSJ.
    • wojciech.2345 nieprawda 04.12.12, 19:36
      Nieprawda, zostajemy w Polsce. Tak do publikowanych od kilku dni spekulacji o wyjściu Talismana z Polski odniosła się Jadwiga Święcicka, rzecznik spółki.
      • 5magna Re: nieprawda 04.12.12, 19:49
        Tylko idiota mysli ze mozna bedzie wiercic tysiace szybow i wpampowac tam "Wisle i Odre". Bardzo niebezpieczne wydobycie gazu.Fracturing powoduje tez male trzesienia ziemi ktore w miejscach napiec plyt tektonicznych moga wyzwolic te duze. New Madrit Fault w USA zaczyna sie zle zachowywac. Bywaly tam trzesienia w skali 9. Skala 9 to zmiena kontynenty. Tak wiec mozliwe ze "szturgaja diabla kijem". Exxon to nie idioci, wiedza co robia...

endoftheamericandream.com/archives/monster-sinkholes-an-indication-that-major-earth-changes-are-coming-along-the-new-madrid-fault?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=monster-sinkholes-an-indication-that-major-earth-changes-are-coming-along-the-new-madrid-fault
        • mara571 nastepny z zielonymi komorkami 04.12.12, 20:08
          nie wiem czy na terenach New Madrit Fault prowadzi sie wydobycie gazu lupkowego, moze felusiak poda link do jakiejs mapki.
          Jako osoba urodzona, wychowana i nadal czesciowo mieszkajaca w Zaglebiu oswiadczam ci, ze kazda, powtarzam kazda, dzialanosc gornicza prowadzi do lokalnych wstrzasow. W gorniczej gwarze nazywaja sie tapnieciami. Przezylam ich setki, widzialam ich skutki.
          Istnieje jedna relacja: kiedy wegiel wydobywany byl na duzej glebokosci tapniecia byly slabsze i ich skutki niewielkie. Kiedy jedna z nieistniejacych juz kopalni wydobywala a koncu lat 80-tych wegiel 180 m pod poziomem ziemi przezylismy male co nieco.
          Podobno gaz lupkowy w polskich pokladach znajduja sie na glebokosci ok 3 km.

PS. New Madrit Fault jest regionem sejsmicznie czynnym, bo w tym regionie przesuwaja sie płyty tektoniczne.
          • borrka Igorek troska sie o Matuszke. 04.12.12, 20:16
            Coraz mniejsze zapotrzebowanie na gaz matuszkanski i szalencza polityka zniechecania klientow polityka cenowa.
            Koniec krola zurawi bedzie spektakularny.
          • felusiak1 Re: nastepny z zielonymi komorkami 05.12.12, 17:44
            new madrit fault i łupki to typowa zadyma aktywistów.
            jeszcze kilka lat a z przejechanie psa bedzie się szło do wiezienia, a za sarnę bedą karę śmierci dawać.
            surrealizm w ataku.
      • borrka Igorek nie rozumie... 04.12.12, 20:11
        Ze ludzie dorabiaja sie uczciwa praca, a nie wierceniem dziur w ziemi.
        • igor_uk boriska. 04.12.12, 20:15
          Czy ty w ogole wiesz,o czym mowa?
          mara wkleila link do artykula w jezyku polskim,poczytaj sobie.Bo jezyk angielski,jak kazdy inny zachodni, ty nie znasz.
          • borrka Mnie gaz lupkowy malo obchodzi, Igorku. 04.12.12, 20:18
            Ja zyje z ratowania Matuszki.
            • maly.jasio Zachwyciles mnie Borrrka :) 05.12.12, 17:27
              To jeszcze dlugo pociagniesz.

Rzym upadal 150 lat.
              • borrka A nie dostrzegasz juz poprawy ? 05.12.12, 19:27
                Krola zurawi pokrecilo.
          • maly.jasio a jusz myslalem... ze masz jakas recepte ... 05.12.12, 17:24
            na te problemy
            a ty ciagle dla FSB.

coz bywa.

J.K.
    • 5magna Re: Sprzedam licencje,za każdą cenę. 04.12.12, 21:22
      New Madrit Fault jest aktywny ale spi. Moze spac dlugo ale ludzie mu nie daja. Efekty moga byc katastrofalne. A jak by sie uparli w Polsce wiercic to go ahead, be my guest. Ja tam nie mieszkam.....PS. Moj ziec pracuje przy wierceniu tych szybow (nie w Polsce)

endoftheamericandream.com/archives/monster-sinkholes-an-indication-that-major-earth-changes-are-coming-along-the-new-madrid-fault?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=monster-sinkholes-an-indication-that-major-earth-changes-are-coming-along-the-new-madrid-fault
      • mara571 Re: Sprzedam licencje,za każdą cenę. 05.12.12, 18:34
        a gdyby nie mial te pracy przy wierceniu szybow to mialby szanse na inna?

PS. Nie on jeden (New Madrit Fault). Od wielu lat sejsmolodzy zapowiadaja wielkie trzesienie ziemi w okolicach Istambulu. Na razie rozeszlo sie po bokach ( doslownie).
    • tegyvuoja.draugyste Re: Sprzedam dziewictwo, za każdą cenę. 05.12.12, 20:46
      Studentka z Brazylii wystawiła na aukcji w internecie swoje dziewictwo. Sprzedała je za równowartość 2,5 mln złotych.
      media.wp.pl/kat,1022943,wid,15041314,wiadomosc.html?ticaid=1f7c0
      • igor_uk To jest debilizm. 05.12.12, 21:26
        Placic za cos,co nie przynosi przyjemnosci nikomu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka