Dodaj do ulubionych

Informacje dla rozpatrzenia.

20.01.13, 17:46
Pamjetacie radziecki film "Siedemnaście mgnień wiosny" i ten glos z za kadra?

Otoz,ja rowniez chce podac wam informacje dla rozpatrzenia:
1. W grudniu 2012 roku Korea Polnocna wystrzelila w kosmos sztucznego satelite.
2. Stany szykuja rezolucje Rady Bezpieczenstwa ONZ,ktora ma nie tylko potepic te dzialania "komuchow",a i nalozyc sankcje na nich.
3.Chiny Ludowe juz wyrazili poparcie dla tej inicjatywy Washingtonu.
4.Rosja,wszystko na to wskazuje,rowniez poprze Stany w tych dzialaniach.

Czy zna ktos odpowiedz na to pytanie:
Czemu Rosja i Chiny wspieraja USA w nakladaniu sankcje na Koree Polnocna?

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • igor_uk Zabraklo czegos. 20.01.13, 18:03
      A mianowicie tego,skad ja te informacje mam.

U.S., China in deal on U.N. North Korea rebuke; Russia to back it
      • misterpee Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 18:11
        ano chyba ze Korea Polnocna jest krajem niezaleznym od Rosji i Chin, Tym samym w obliczu niezpieczenstwa Amerykkanskiego. Korea bedzie musiala wybrac opiekuna. Jednym slowem to nic nie znaczy. Gdyby nie wybrali opiekuna , w razie militarnego ataku. Korea i tak bedzie broniona przez 2 pozostale strony. Wiadomo jest ze Korea Polnocna nie zagraza zadnej stronie, jest za mala i za slaba.
        • igor_uk Nie,Bracie. 20.01.13, 18:16
          Korea Polnocna jest mocno uzalezniona od Chin i od Rosji.Zwlaszcza od Chin.
        • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 18:32
          Korea Polnocna mala, lecz nie slaba. Ma wojsko w czasy pokoja wiecej niz Rosja. A i jesli zdarzy sie wojna na pewno potrafi mobilizowac nie mniej zolnierzy niz mial ZSRR w czasy II WS.
          • igor_uk Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 18:42
            Ale to,Aleksandr,nie tlumaczy zachowanie Chin i Rosji w tej sytuacji.
            • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 21:24
              Pojecia nie mam jaki specjalny interes ma w Polnocnej Korei Rosja. Ten teren zawsze w historii byl pod protektoratem i mocnymi wplywami Chin. Z rezymem Poludniowej Korei Rosja ma rzeczewiscie wspolne interesy. Nawet corka Putina wziela slub z poludniowym Koreanczykem, jesli to nie byla jakas kaczka gazetowa (w rodzaju prima aprilis). Co rzeczewiscie tworzy sie w Korei Polnocnej nikt ze zwyczajnych obywatelow nie wie. Nie ma informacji zeby gadac dlaczego politicy takich roznych krajow sa jednomysleni w stosunku tego panstwa. Oni napewno cos wiedzaja, lecz nam nie mowia.
              • igor_uk Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 21:33
                Aleksandr,o interesach wspolnych z Korea Poludniowa zauwazyles dobrze.Ale sa jeszcze inne czynniki.

p.s. Nie jest do konca prawda,ze Korea zawsze byla pod protektoratem i mocnym wplywem Chin
                • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 22:06
                  No tak: byla i pod mongolskim, i pod japonskim i pod sowieckim protektoratem. Lecz to byla nie wiecznosc, tylko momenty, ktore nie mieli jakiegos systemnego znaczenia. Chinskie wplywy przeciwne sformowali same Koree. Chiny dla Korei to jak Rzym i Konstantynopol dla Europy razem wzieci. Tylko jak Rzym i Konstantynopol, ktore istnieli zawsze i istnieja dotychczas.
                  • igor_uk Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 22:14
                    Zgadza sie,ale to nie tlumaczy w zaden sposob tego,czemu Rosja i Chiny popra rezolucje RB ONZ,przygotowana przez Stany.
                    • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 23:14
                      A co ona da ta rezolucja? Korea polnocna i bez sankcji autarkia. No zdechna od glodu para milionow, ale rakety i bomby wszystko jedno robic beda. I armia mniej nie stanie. Nie rozumem, czym te sankcji moga realne zaszkodzic rezimowi mlodego Kima. Powstanie narodowe bedzie? Chyba nie. Raczej narod jeszcze ciasnej zgrupuje sie dookolo wodza. Kraj jak oblozona ze wszystkich stron twierdza jedynie prawdziwego komunizmu (monarchii Kimow). czy moze bedzie ktos w tym swiecie taki smialy zeby zrobic wojenku z Polnocna Korea nawet bez jej sojusznikow? Watpie. Bezpecznosc Korei Polnocnej mniej nie bedzie. Bieda jej narodu ani polnocno-koreanskich ani obcych politykow (tym bardziej) nie obchodzi. Nic Chiny z Rosja nie traca. A wzamian za ''zdrade'' Korei Polnocnej moga cos trzebowac dla siebie.
                      • igor_uk Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 23:20
                        Aleksandr,nie zaprzeczam temu,co Ty piszesz,ale to nie daje odpowiedzi na postawione pytanie.

p.s. O zadna zdrade tu nie chodzi,to napewno.
                        • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 20.01.13, 23:54
                          Oficjalnie Moskwa, jak mowisz, dumaje przylaczyc sie do sankcji przeciwko Korei Polnocnej, a tym czasem Zyrinowski proponuje Polnocnej Koree przylaczyc sie do Celnej Unii i zeby rosyjski jezyk byl drugim jezykiem panstwowym. Nigdy nie uwierze ze Wolfowicz bedzie tak bredzic wbrew opinii Putina czy nie w kursie jego politiki. Zeby zrozumiec takie byzantyjskie gry, trzeba miec jakus informacje, lecz nie domysly. Jesli Moskwa chcie jakas oszukac caly swiat, miec nadzieje, ze ja jestem zdolny domyslic sie do sedna wszystkiej tej gry, trzeba miec bardzo wysoka zarozumialosc.
                          • igor_uk Re: Zabraklo czegos. 21.01.13, 00:10
                            Aleksandr,jak Korea Polnocna dolaczy do Unii celnej,to w Jekaterynburgu zabraknie srodkow na oplate Tadzykow,sprzatajacych ulice.Zreszta nie tylko w jekaterynburgu.
                            • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 21.01.13, 00:30
                              No w takim razie beda sprzatac ulice bezplatnie. A do domu wszystko jedno za nic nie wroca.
                              • igor_uk Re: Zabraklo czegos. 21.01.13, 00:37
                                Aleksandr,a wiesz,ze ja urodzilem sie w Tadzykistanie?
                                Moi rodzice akurat wtedy tam pracowali.
                                To w tym miescie ja urodzilem sie:

Popatrz,tam normalne ludzi zyja
                                • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 21.01.13, 00:48
                                  Kiedy to bylo? Dzis Tadzykistan nie bardziej przyjemnie miejsce do zycia niz jego poludniowy sasied. Sami Tadzycy nie mowia po co ich polkraja juz tu. Lecz duzo mozna uslyszac o tych wspanialoscach od naszych ludzi, co sluzyli tam.
                                  • igor_uk Re: Zabraklo czegos. 21.01.13, 00:53
                                    to obchody dnia zwyciestwa z 2010 roku
                                    • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 21.01.13, 01:00
                                      Kimy w KP jeszcze piekniej swietuja swoi dni zwyciestwa. A co to ma do zycia prostego ludu, osobliwie w prowincji? W Kabule tez zbudowali pare pieknych budynkow, w tej liczbie luksusowych supermarketow.
                                      • mongolszuudan Re: Zabraklo czegos. 21.01.13, 01:02
                                        A i w Rosji wszystkie zycie w miastach wiecej miliona osob. A co tworzy sie w malych miastach, na wsi - koszmar.
                                        • igor_uk Aleksandr. 21.01.13, 15:49
                                          To zadna metropolia,to "zagubione" wsrod gor niewielkie miasteczko (11 tysiecy czlowiek),nazywalo sie za moich czasow Taboszar .
                                          Jak zesz ty malo wiesz o tym,o czym nie raz wypowiadasz sie.
                                          ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%88%D0%B0%D1%80
          • asmall4 Re: Zabraklo czegos. 21.01.13, 17:27
            Bzdura na bzdurze.

W dzisiejszych czasach nie liczy sie ilość ,ale jakość wojska.

Nawet durak z Rosji powinien to wiedzieć :)
    • wojciech.2345 Wojtuś to Ciebie Igorku to wytłumaczyć 20.01.13, 19:38
      Drogie Dziecko,
      Świat nie boić siem silnego rozsondnego
      państwa.

Świat siem boić warituf i pijanyh jenerałów.
      • igor_uk wojtus - in the neighboring countries . 20.01.13, 19:40
        Znow tobie to przypominam.Bo pamjec masz slaba,jak sam chwaliles sie.
        • wojciech.2345 Re: wojtus - in the neighboring countries . 20.01.13, 19:46
          igor_uk napisał:
          > Znow tobie to przypominam.Bo pamjec masz slaba,jak sam chwaliles sie.
          ------------------------
          Pudło Igorku,
          zachowujesz się jak rosyjski oficer śledczy.
          Wyciągasz na wierzch to co nieistotne.

Pamiętasz historię ze słoikami z ogórcami?

• igor_uk Znow zapomniales? 20.01.13, 19:49

Ten angielski wyraz po polsku znaczy - w sasiednich panstwach.
            • wojciech.2345 Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 19:52
              igor_uk napisał:
              > Ten angielski wyraz po polsku znaczy - w sasiednich panstwach.
              -------------
              Drogie Dziecko,
              Wojtuś przyznaje się do błędu zawsze i natychmiast.
              Wojtuś nie przyznał się.
              Ergo.

Twój kłopot.
              • igor_uk Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 21:34
                Ergo jest takie,wojtus.
                Ze angielskiego nie znasz.
                • wojciech.2345 Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 21:41
                  igor_uk napisał:
                  > Ergo jest takie,wojtus.
                  > Ze angielskiego nie znasz.
                  ----------------
                  Zdradzę Ci tajemnicę.
                  Zawodowe teksty po angielsku
                  czytam bez słownika.

Ale o tym cichosza.
                  • igor_uk Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 21:48
                    Wojtus,jak nawet napiszesz,ze i po polsku rozumiesz bez slownika,to ja tobie nie uwierze,bo klamiesz tak czesto,ze tylko glupi moze w twoje slowa uwierzyc.

Zreszta,mnie to malo obchodzi.To ze angielskiego nie znasz,wiem ja i wiesz ty.Cala twoja gadka,to tylko dla innych.
                    A teraz napisz o cenie kartofle na jutro.
                  • mongolszuudan Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 21:50
                    wojciech.2345 napisał:

> Zdradzę Ci tajemnicę.
                    > Zawodowe teksty po angielsku
                    > czytam bez słownika.

Czy naprawde umiesz czytac po angielsku ''Poradnik mlodego hydraulika''? A bez obrazkow tez potrafisz?
                    • wojciech.2345 Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 21:56
                      Aleksandrze,
                      kłamstwo to strata czasu.
                      • mongolszuudan Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 22:08
                        Tez tak mysle. Mozesz objasnisz po co tracisz tak duzo czasu? Jesli to nie jakas tajemnica.
                        • wojciech.2345 Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 22:11
                          mongolszuudan napisał:
                          > Tez tak mysle. Mozesz objasnisz po co tracisz tak duzo czasu? Jesli to nie jak
                          > as tajemnica.
                          -------------------
                          Aleksandrze,
                          kłamstwo to wiedzieć coś i mówić coś innego.

Ja tego nie robię.
                          Po co?
                          • mongolszuudan Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 22:17
                            W takim razie, jesli nie klamesz, moze byc, nie jestes klamcem. Moze, naprawde, piszesz roznie smiesznie nonsensy, bo niczego nie wiesz i nie rozumiesz.
                            • wojciech.2345 Re: Znow zapomniales? 20.01.13, 22:33
                              mongolszuudan napisał:
                              > W takim razie, jesli nie klamesz, moze byc, nie jestes klamcem. Moze, naprawde,
                              > piszesz roznie smiesznie nonsensy, bo niczego nie wiesz i nie rozumiesz.
                              ------------------
                              Jak mówisz, piszesz,... coś, to musisz adresować to jakiegoś adwersarza.
                              Wtedy używa się wspólnej dla obu stron aksjologii.

Jeśli coś piszesz i to nie jest zrozumiałe, to popełniasz błąd.
                          • yurek11111 wojciech,gratuluje metody...:-)))) 20.01.13, 22:20
                            Wodzisz tych pridurokow po igloo i polach ziemniakow, a oni tracac czas ,ciesza sie zw ich watki na gorze,zapominajac o zleconych zadaniach,powtarzam trzeci sort...:-)))))
                            • wojciech.2345 Re: wojciech,gratuluje metody...:-)))) 20.01.13, 22:35
                              Cichosza.
                              Pisałem już Igorkowi, że mógłbym uczyć
                              sofistyki tych z Łubianki.

Igorek nadal mi nie wierzy.
                            • igor_uk yureczek. 20.01.13, 22:38
                              Pridurkami sa wy.Bo nie zdajecie sobie sprawy z tego,ze jak ktos wchodzac na forum i klikajac na gorny watek,to jemu otwiera sie najpierw post zalozyciela watka.Mnie wiecej od was nie trzeba.
                              • wojciech.2345 Drogie Dziecko 20.01.13, 22:41
                                na forach GW kiedyś wiele się działo.
                                Były wątki po 2,5 tys postów.

O czym Ty piszesz?
                                • igor_uk staruszek. 20.01.13, 22:43
                                  I o to chodzi.To forum,to przytulek dla nierobow,ktore nie maja nic do roboty.A takich jest nie wielu na Swiecie.
                                  • wojciech.2345 Re: staruszek. 20.01.13, 22:47
                                    igor_uk napisał:
                                    > I o to chodzi.To forum,to przytulek dla nierobow,ktore nie maja nic do roboty.A
                                    > takich jest nie wielu na Swiecie.
                                    -----------
                                    Igorku,
                                    tego forum młodzi ludzie nie czytają.

KGB ma za dużo pieniędzy opłacając piszących
                                    tutaj czekistów.
                                    • igor_uk Re: staruszek. 20.01.13, 22:52
                                      Tu pisza,wojtus,lub takie przyglupy,jak ty,lub ludzi,ktore musza zabic czyms czas,czyli takie,jak ja.
                                      To forum,to dno,juz dawno by go opuscilem,ale lubie pare forumowicze,a do tego niechce dac satysfakcje przyglupom ,ze mnie wypedzili z tego forum. W sumie ,to ty mnie tu trzymasz :-)))
                                      • wojciech.2345 Re: staruszek. 20.01.13, 22:58
                                        Drogie Dziecko,
                                        nigdy moje dzieci lub ich rówieśnicy nie wypowiedzieli
                                        słowa Rosja. Mówią o Grecji, Egipcie, Hiszpanii, Gruzji,
                                        Austrii, Niemczech, ... . O tych krajach, które zwiedzili
                                        na wczasach lub pojechali na narty.

Rosja nie istnieje.
                                        • igor_uk Re: staruszek. 20.01.13, 23:02
                                          Coz ,wojtus,jak ojciec jest przyglupem,..........Takim jak ty,wojtus,powinni zabronic miec dzieci.
                                          • wojciech.2345 Re: staruszek. 20.01.13, 23:05
                                            igor_uk napisał:
                                            > Coz ,wojtus,jak ojciec jest przyglupem,..........Takim jak ty,wojtus,powinni za
                                            > bronic miec dzieci.
                                            --------------------
                                            Jeszcze raz Igorku,
                                            dla młodego pokolenia Polaków Rosja nie istnieje.

Oni nie mówią o Rosji, ani dobrze, ani źle!!!
                                            • igor_uk Wiem o tym,wojtus. 20.01.13, 23:10
                                              Rzeczywiscie,teraz jest juz za pozno.Dzieci sa i nic z nimi nie zrobisz.
                                              Czy uczysz ich sprzedawac kartofle na bazarze?
                                              • wojciech.2345 Re: Wiem o tym,wojtus. 20.01.13, 23:14
                                                igor_uk napisał:
                                                > Rzeczywiscie,teraz jest juz za pozno.Dzieci sa i nic z nimi nie zrobisz.
                                                > Czy uczysz ich sprzedawac kartofle na bazarze?
                                                ----------------
                                                Nawet o żurawiu alfa nie mówią.

Skandal.
                                                • igor_uk A to szkoda,wojtus. 20.01.13, 23:21
                                                  Komu zostawisz budke na bazarze?
                                    • elka-sulzer Re: A ja dalej zachodze w glowe 20.01.13, 22:56
                                      czemu Chiny i Rosja w tym wypadku popieraja rezolucje?
                                      Czyzby znow gra - cos za cos - poswiecajac KP w ktorej i tak nic nie ma jesli o jakies surowce chodzi?
                                      • igor_uk Elka,nareszcie ktos rozumny odezwal sie! 20.01.13, 23:00
                                        Nawet nie wiesz,jak ja temu rad.
                                        Nie Elka,tu nie chodzi o poswiecenie Korei Polnocnej.Wrecz przeciwnie.
                                        Ale moze sama domyslisz sie?

p.s. Jak tobie spodobal sie post,otwierajacy watek.Postaralem sie. Znalazlem podklad dzwiekowy,zapisalem zdjecie z reuters i zmontowalem film dla was.A nikt nawet jednym slowem o tym nie wspomnial :-))))
                                  • bywszy1 Re: staruszek. ajgor+ 20.01.13, 22:54
                                    igor_uk napisał:

> I o to chodzi.To forum,to przytulek dla nierobow,ktore nie maja nic do roboty.A
                                    > takich jest nie wielu na Swiecie.
                                    <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                                    alez pan samokrytyczny.
                                    Zbyt surowo panie ajgor pan siebie ocenia.
                                    • igor_uk bywszy. 20.01.13, 22:56
                                      Wielokrotnie pisalem,ze zabijam tu czas.To co ty odkryles?
                                      • elka-sulzer Re: Elka,nareszcie ktos rozumny odezwal sie! 20.01.13, 23:28
                                        Igor, czola chyle twojej tworczosci :), to jedno.

Powracajac do rezolucji i snakcji na KP .... to jest wojna "by other means". Chiny i Rosja przyklepujac tej wojnie jednoczesnie KP oszczedzaja? Od czego? Od bombardowan?
                                        • igor_uk Dobra,Elka. 21.01.13, 00:06
                                          za to,ze docenila moja tworczosc,powiem tobie,co o tym sadze.
                                          Podkreslam,to moi przemyslenia ,a nie oficjalne stanowisko rzadow Chin i Rosji,ktorych ja nie znam na razie,zreszta nigdy oni i nie beda opublikowane.
                                          Otoz,sa dwa powody,ktore decyduja o stanowisku Chin i Rosji .
                                          1.Korea Polnocna,silna i uzbrojona w bron atomowa,a co wazniejsze,majca srodki przenoszenia tej broni,nie jest potrzebna,a nie Rosji,a nie Chinom.
                                          To oni musza zagwarantowac bezpieczenstwo Korei Polnocnej,a ona musi byc lojalna wobec nich.
                                          Ale to nie najwazniejszy powod.
                                          Wazniejsze jest drugie.
                                          2. Korea Polnocna,prowadzac prace nad rozwojem programow nuklearnego i rakietowego,daje Stanom pretekst wzmacniac swoi sily,budowac tarcze antyrakietowa w poblizu granic Rosji i Chin i na wszystkie sprzeciwy tych Panstw odpowiadac - przeciez to nie przeciwko wam,a tylko przeciwko komuchom uzbrojonym w bron nuklearna,i majacych srodki jej przenoszenia.

A teraz czemu to ma sluzyc bezpieczenstwu Koreanczykow z Polnocy?
                                          Oni nie dlugo zabroja sie na smierc i padna .
                                          Powstrzymujac ich od bardzo kosztownych prac,tak naprawde Rosja i Chiny ich ratuja od smierci glodowej :-))).
                                          • elka-sulzer Re: Dobra, Igor 21.01.13, 00:13
                                            w pewnym sensie sie z toba zgadzam - z tym uchronieniem ich od smoerci glodowej :)))
                                            nie jestem przekonana jednak co do reszty.

A teraz idz spac. Pora pozna u was. U mnie dopiero sie obiad szykuje, hahaha.
                                            • igor_uk Re: Dobra, Igor 21.01.13, 00:28
                                              Nie stawie przed soba zadacze,kogo kolwiek do czegos przekonac.Zdaje sobie sprawe z tego,ze kazdy,kto bierze udzial w takich dyskusjach,ma cos swoje do przekazania innym.
                                              Dla mnie jest waznym,zapodac temat i zmusic ludzi nad zostanowieniem sie nad nim.
                                              Jak ty w tej chwile szukasz odpowiedzi,na postawione przez mnie pytania,dla mnie to juz jest sukcesem:-)))
                                          • mongolszuudan Re: Dobra,Elka. 21.01.13, 00:35
                                            Nie pomoze. Koreanczyki beda robic swoi bomby i rakety do tych por dopoki polowa ludnosci nie zdechnie od glodu. Bez jawnego wroga rezymowi Kima bedzie kaputt.
                                            • elka-sulzer Re: Dobra,Elka. 21.01.13, 00:44
                                              Rezim Kima nie rozni sie zatem niczym od rezimu "diermokryzatorow"....
                                              Ani jeden ani drugi bez 'wroga" nie przetrwa.
                                              "Diermokryzatorzy" maja nieokreslonego wroga bez granic, tzw. "terror".
                                              Kogo ma Kim za wroga?

• mongolszuudan Re: Dobra,Elka. 21.01.13, 00:54
                                                Teraz wszystkich w swiecie oprocz moze byc Chin i Rosji (no i roznej tam meloczy jak to Syrii, Irana, Kuby, Wenezuely, Nicaragua, Vietnama, Laosa i t.p.). Jesli Chiny i Rosja podpisza rezolucje przeciw PK - mozna powiedziec ze caly swiat.
                                                • elka-sulzer Re: Dobra,Elka. 21.01.13, 00:59
                                                  A wiec na jedno wychodzi. Oszolomy po stronie "diermokryzatorow" i oszolomy w PK.
                                                  Biada reszcie.
                                                  • igor_uk Zgadza sie,Elka. 21.01.13, 17:20
                                                    Kazda skrajnosc jest zla.
    • wojciech.2345 ukochane czekistki 20.01.13, 23:53
      Idę spać.
      Papatki.

Ceny kartofli w hurcie bez zmian.
      • elka-sulzer Re: Dobrych snow gluptasku 21.01.13, 00:09
        moze ci sie jakies "wyzwolencze dzialania" broniace interesow zachodu przysnia, jakies drony strzelajace ... do ciebie i twojej dziatwy we snie... bedziesz mial radoche jak sie obudzisz i zdasz sprawe, ze to tylko sen byl.
        Bedziesz mogl wroci do swoich kartofli.
        Takiej samej mozliwosci nie maja ludzie, ktorym "wyzwolenczej dzialalnosci" zyczysz.
        Pomysl o nich przed snem.

P.S.
        Pamietaj, kiedy zachodnia diermokracja mowi o obronie "intersow zachodu" to nie jest tu mowa o twoich czy moich interesach, wojtus. Mowa tu tylko o interesach garstki ludzi, ktorym cena kartofla akurat wisi jak pewien organ.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka