Dodaj do ulubionych

Czym jest amerykanski liberalizm?

06.02.13, 19:36
Tak sadze,ze kazdy z forumowicze juz przeczytal ksiazke "The Cause: The Fight for American Liberalism from Franklin Roosevelt to Barack Obama",ktora w bardzo ciekawy sposob opisuje dzieje wielkich amerykanskich liberalow,ale przy okazji i zmusza "zadumac sie" nad pytaniem - A czy byl w USA liberalizm?

Otoz,felus,chce Cie zapytac,czy istnieje cos takiego,jak AMERYKANSKI LIBERALIZM ?

Osobiscie sadze,ze kiedys byl,a czy istnieje dzis ? Watpie.

p.s. Prosze nie mylic liberalow z "liberastami".

--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Czym jest amerykanski liberalizm? 06.02.13, 19:46
      Igor,
      o czym ten wątek?

Nie postawiłeś jakiegokolwiek problemu, hipotezy,... .
      Kiedyś Felusiak napisał coś takiego.
      USA ma tylko partie prawicowe, a Francja tylko lewicowe.
      I wtedy pojęcie liberalizmu w obu tych krajach pracuje zupełnie inaczej.
      • igor_uk Re: Czym jest amerykanski liberalizm? 06.02.13, 20:02
        Wojtek,najpierw musisz przeczytac ksiazke,tytul ktorej zapodalem w poscie,otwierajacym watek.A pozniej sam bedziesz wiedziec,o czym ten watek.

p.s. to co kiedys felus napisal,ma rece i nogi i on mial duzo racji.Szkoda,ze takiego felusia ja nie zastalem na forum "Swiat".
        • pimpus18 Re: Czym jest amerykanski liberalizm? 06.02.13, 21:13
          Ile to ma tomów?
          • igor_uk Tylko jeden,Pimpus. 06.02.13, 23:08
            Ale jest dosc gruba -ponad 500 stron.
      • polski_francuz Wojciechu 06.02.13, 20:10
        wyrazy uznania. Rozmawiasz z tym dzieckiem jakby byl doroslym czlowiekiem. Uderzyles rowniez we wlasciwa strune z Eva15.

Masz cierpliwosc i pomyslunek jak z tymi dziwami netu rozmawiawiac.

Chapeau bas.

PF
        • elka-sulzer Re: Igor, 06.02.13, 20:42
          ksiazki nie czytalam tak wiec spojrzenie autora na "amerykanski liberalizm" jest mi obce.

Dla mnie "amerykanski liberalizm" to kolejny termin ktory w praktyce nic nie znaczy. Ot nalepka, jak antysemityzm, wolne media czy terrorysta, ktora sie eksponuje kiedy zachodzi tego potrzeba.
          • igor_uk Zgadza sie,Elka. 06.02.13, 20:49
            Chociaz ja ksiazke przeczytalem,odnosze to samo wrazenie.
            Z lektury ksizaki mnie wyniklo,ze juz w 20-tych latach XX wieku w Stanach doszli do wniosku,ze liberalizm stracil jakikolwiek sens.
            • pimpus18 Re: Zgadza sie,Elka. 06.02.13, 21:19
              Igor, jesteś masochistą?

Po to musisz czytać takie książki?
              • igor_uk Nie ,Pimpus. 06.02.13, 23:07
                Nie jestem masochista.Raczej sadysta :-))))
            • wojciech.2345 Re: Zgadza sie,Elka. 06.02.13, 21:29
              igor_uk napisał:
              > Chociaz ja ksiazke przeczytalem,odnosze to samo wrazenie.
              > Z lektury ksizaki mnie wyniklo,ze juz w 20-tych latach XX wieku w Stanach doszl
              > i do wniosku,ze liberalizm stracil jakikolwiek sens.
              -------------------
              Igorze,
              jedź do USA na pół roku. Amerykę trzeba zobaczyć.
              Nie trafiasz w diagnozach.
              • pimpus18 Re: Zgadza sie,Elka. 06.02.13, 21:40
                Albo do Iraku, Afganistanu lub Kosowa.

Jankesi już tam są.
                • wojciech.2345 Re: Zgadza sie,Elka. 06.02.13, 21:49
                  pimpus18 napisał:
                  > Albo do Iraku, Afganistanu lub Kosowa.
                  >
                  >
                  > Jankesi już tam są.
                  ---------------
                  Zgadłeś Pikuś.
                  W Iraku i chyba Afganistanie działają rosyjskie firmy naftowe.
                  Kto je chroni?

Widzisz Pikus.
                  Świat jest dość skomplikowany.
          • pimpus18 Re: Igor, 06.02.13, 21:18
            Odczuwasz jakąś potrzebę?
        • pimpus18 Re: Wojciechu 06.02.13, 21:16
          Najlepiej porozmawiać z samym sobą.

Nikt tak człowieka nie zrozumie.
        • wojciech.2345 Re: Wojciechu 06.02.13, 21:24
          PF-ie,
          cieszą mnie Twoje słowa uznania. Ja zajmuję się światem symboli i liczb.
          Punkt materialny i coś takiego jak życie (biologia) to dla mnie magia.
          Wiele korzystam z Twojego zakotwiczenia w materialności i indukcji.

Pozdrawiam serdecznie.
          • pimpus18 Re: Wojciechu 06.02.13, 21:31
            Pan tu o tym punkie materialnym pisze już od lat.

Kobiet nie wolno podrywać na filozofię.

Spotka Pana zawód.

Niewytrzepany dywan jest tak nieromantyczny.
            • wojciech.2345 Re: Wojciechu 06.02.13, 21:36
              A co to znaczy "wytrzepaj"?
              Nie chcę o to pytać kolegów lingwistów.
              Wytłumaczysz mi?

Dobrze, że dzisiaj nie masz halunów.
              • pimpus18 Re: Wojciechu 06.02.13, 21:43
                Zrób coś fizycznie, to będziesz bardziej lotny.
                • wojciech.2345 Re: Wojciechu 06.02.13, 21:51
                  pimpus18 napisał:
                  > Zrób coś fizycznie, to będziesz bardziej lotny.
                  -------------
                  W jakim regionie Polski mówi się "wytrzepaj"?
                  Jeśli możesz odpowiedz.

Zaciekawiło mnie to.
    • felusiak1 co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 21:09
      w polsce mówimy miliard a w ameryce na to samo mówimy billion.
      liberalizm w usa ma zupełnie inne znaczenie niż w europie gdzie na określenie tego nurtu uzywa się terminu socjalizm.
      to powinno wyjaśnić igorowi w czym tkwi jego błąd. rzecz jasna nie czyta bo gdyby czytał to wiedziałby co to liberalizm.
      ps. ostatnio liberal stał się terminem na wpół pejoratywnym i na pomoc przyszedł termin progressivism.
      • elka-sulzer Re: co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 21:18
        felusiak1 napisał:

> ps. ostatnio liberal stał się terminem na wpół pejoratywnym i na pomoc przyszedł termin >progressivism.

Ktory tez nic nie znaczy bo o jednym sie mowi a calkowicie co inego sie robi, ale nalepka jest.
        A to ze towar nie jest zgodny z nalepka? A kto by sie o to martwil.
        • felusiak1 Re: co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 21:22
          elżuniu znowu ćwierkasz banialuki.
          liberalizm oznacza w usa liberalizm społeczny a to przekłada się w praktyce na nurt budowy państwa opiekuńczego co jest celem obamy. nie ulega najmniejszej watpliwości, że budowa państwa opiekuńczego idzie pełną parą. wystarczy spojrzeć na wydatki rządu federalnego aby stwierdzić, że niemal 70% to wydatki socjalne czyli praktycznie transfer pieniędzy.
          • pimpus18 Re: co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 21:27
            Gdzie jankesi zbudowali państowo opiekuńcze: w Wietnamie, Iraku, Afganistanie, Kosowie, Libii, Syrii?

Podaj ciemniaku jakieś państwo, w kórym się to udało?
          • elka-sulzer Re: co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 22:35
            felusiak1 napisał:

> elżuniu znowu ćwierkasz banialuki.
            > liberalizm oznacza w usa liberalizm społeczny a to przekłada się w praktyce na
            > nurt budowy państwa opiekuńczego co jest celem obamy. nie ulega najmniejszej wa
            > tpliwości, że budowa państwa opiekuńczego idzie pełną parą.

Tiaaaa, temu ta cala opiekuncza militaryzacja - drony z opiekunczym okiem na wszystko, temu te kill listy bez sadu i wyroku, NDAA, podsluchy bez nakazow, no-fly-listy bez mozliwosci odwolania, free speech cages .... Czy cos jeszcze dodac?

wystarczy spojrzeć
            > na wydatki rządu federalnego aby stwierdzić, że niemal 70% to wydatki socjalne
            > czyli praktycznie transfer pieniędzy.

Tiaaaa ..... Pentagon by sie usmial razem z Goldmanem

• igor_uk Elka. 06.02.13, 22:38
              felus nie ma pojecia czym jest liberalizm. To znaczy on "wie",ale zgodnie z obecnie obowiazujaca wykladnia.
              W Stanach ,zreszta i na calym Swiecie,zrobili wszystko,zeby ludzi zapomnieli to,czym jest liberalizm.
              • mlody776 Re: Igor 06.02.13, 22:52
                Kiedyś liberalizm określało się jako system, który niema żadnych ustalonych czy obowiązkowych praw. Wszytko się akceptuje. Żeby zostać liberałem trzeba nic nie wiedzieć i nie rozumieć dlaczego społeczeństwo potrzebuje jakiś praw np. Biblijnych aby mogło się rozwijając.
                • igor_uk mlody. 06.02.13, 22:57
                  To o czym Ty piszesz,nazywa sie - samowola i nie ma nic wspolnego z wolnomyslicielstwem.
                  • mlody776 Re: mlody. 06.02.13, 23:11
                    Przykład liberała: Ludzie nazywają się liberalnymi jak: godzą się na zboczenia seksualne, nie wtrącają się jak ktoś popełnia przestępstwo a oni są tego światkami, jak godzą się na wszytko co szkoła uczy ich dzieci, jak godzą się na wyciąganie z biedy banksterow, jak uważają, ze rzad zawsze będzie o nich dbał, jak nie wieża w oszustwa wyborcze itd. Przy tym są dumnie z tego i uważają ze inni powinni być tacy sami. A pamiętasz, ze nigdy nie doszliśmy do porozumienia co to takiego jest Kapitalizm, bo raczej wszyscy używają definicje komunistów tego systemu?
                    • igor_uk Re: mlody. 06.02.13, 23:16
                      To o czym ty piszesz,to odnosi sie do liberasta.
                      • mlody776 Re: mlody. 06.02.13, 23:20
                        OK. Hahaha
              • felusiak1 igor jesteś zbyt cienki 06.02.13, 23:32
                termin liberalizm ma w usa inne znaczenie niż w europie. to co w europie określa się mianem liberalizmu w usa nosi nazwę libertarianizm.
                autorzy książki rozumieją liberalizm w jego amerykańskim znaczeniu.
                niestety ty jesteś zbyt cienki i do tego kłamisz, że czytałeś.
                • igor_uk felus,pewnie,ze jestem cienkim. 06.02.13, 23:37
                  Bo odzywiam sie zdrowo,a nie jak ty fast foodami.
                  A teraz serio.
                  Napisalem,ze masz nasrane w glowie i Ty swoim postem to podtwierdziles.

p.s. widze,ze troche polatales po internetu,szukajac znaczenia slow.
                  Chyba jednak nie mylilem sie,kiedy pisalem o tobie,ze jestes tylko googlarzem.
                • zlotamajka Felus, moze bys przestudiowal chociaz definicje 07.02.13, 00:49
                  zanim zaczniesz "pizdzic".

Terminy liberalizm i konserwatyzm pochodza z 19tego wieku. W Europie faktycznie maja odmienne znaczenia. Liberalizm w Europie to konserwatyzm w Pln. Ameryce i odwrotnie. Oba te nurty powstaly w pierwszej polowie 19tego wieku. Libertarianism to odlaczenie od liberalizmu. Socjalizm to calkiem inny nurt polityczny i powstal osobno w drugiej polowie 19tego. Liberalizm i konserwatyzm w miedzyczasie tak zmienil znaczenie wielokrotnie i dzisiaj maja malo wspolnego z teoriami poczatkujacymi te nurty polityczne poza nazwa. Socjalizmu w USA NIGDY NIE BYLO. To slowo jest uzywane jako infektywa bez jakiegokolwiek poparcia. Np. foxnews uwaza ze poczta panstwowa to socjalizm. Kompletna bzdura. Jesli chcesz komus tlumaczyc znaczenie slow to najpierw sie naucz ich sam i poznaj ich historie.
                  • zlotamajka Re: Felus, moze bys przestudiowal chociaz definic 07.02.13, 00:50
                    Chcialam powiedziec ze LIBERTALIZM TO ODLAM LIBERALIZMU.
                    • igor_uk majka,nie dobijaj felusia. 07.02.13, 15:47
                      On dopiero wczoraj o tym wszystkim dowiedzial sie.Daj mu czas,moze wykaze sie wieksza wiedza.
            • mlody776 Re: co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 22:48
              Elka oni już nam nie służą(nawet nie my ich wybieramy), dlatego swoja bron, w pełni automatyczna, nazywają bronią obronna a nasza pul automatyczna (strzelająca pojedyncze strzały, za jednym naciśnięciem cyngla) bronią napadająca.
          • mlody776 Re: co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 22:41
            I Obama musi to robić, czy chce czy nie, jak robili to jego poprzednicy. Choć robili to na mniejsza skale, bo za ich kadencji jeszcze trochę przemysłu było w USA i nie trzeba było ratować banksterow na taka skale jak obecnie. Widzisz Feluś bez tych pomocy socjalnych to rewolucja tutaj była by już za dziadka Busha. Dodam, ze bez konfiskaty broni palnej, jeszcze długo będą to robić nawet republikanie. No chyba, ze ustanowią cła na wszelki import do tego kraju i naprawia centralny bank system. Wspomniana książka powinna omawiać cła i skutki ich liberalnego/socjalistycznego zniesienia. Czyli jest ona następna "mądrą" dezinformacja.
      • pimpus18 Re: co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 21:23
        I po to jankesom jest potrzebne tyle broni?

Jak się ktoś wkur....i, bierze winchestera i idzie do szkoły, w której się kiedyś nauczał czytać.
      • mara571 Re: co to jest liberalizm w usa 06.02.13, 22:00
        felusiak1 napisał:

> w polsce mówimy miliard a w ameryce na to samo mówimy billion.
        > liberalizm w usa ma zupełnie inne znaczenie niż w europie gdzie na określenie t
        > ego nurtu uzywa się terminu socjalizm.
        > to powinno wyjaśnić igorowi w czym tkwi jego błąd. rzecz jasna nie czyta bo gdy
        > by czytał to wiedziałby co to liberalizm.
        > ps. ostatnio liberal stał się terminem na wpół pejoratywnym i na pomoc przyszed
        > ł termin progressivism.
        >
        Nie tyle liberal jest slowem na wpol pejoratywnym, co neoliberal. W kontekscie pogladow na gospodarke.
        • felusiak1 neoliberał? 06.02.13, 23:36
          takie pojęcie w usa nie istnieje.
          neoconservative było w modzie na poczatku poprzedniej dekady ale dzisiaj mał kto tego terminu używa.
          • zlotamajka Re: neoliberał? 07.02.13, 00:58
            Felus, a do jakiego nurtu zaliczaja sie twoi bohaterowie: Friedman i Harberger
      • igor_uk felus,alez ty masz nasrane w tej glowie. 06.02.13, 22:35
        To o czym ty piszesz,nie ma niz wspolnego z tym,co w Ameryce bylo liberalizmem do lat 20-ch ubieglego wieku.
        Liberalizm,felus,to przedewszystkim - wolnomyslicielstwo ,moze dla ciebie bedzie bardziej zrozumiale -freethought.
        Ty wszystko sprowadziles do koryta - czy w nim pokarm jest wrzucony przez panstwo,czy ludzi samo sobie na to zapracowali.
        Wlasnie to okazalo sie w Stanach nie potrzebno -freethought i dla tego postanowili od liberalizmu odejsc,wprowadzajac neoliberalizm,ktory zastapil wam wolnosc na pelne koryto.
        felus,musisz koniecznie przeczytac ta ksiazke.Tylko po wole i myslac przy tym.
        • elka-sulzer Re: felus,alez ty masz nasrane w tej glowie. 06.02.13, 22:42
          Ja mu sie Igor nie dziwie. Polega jak widac na autorytecie koszernych thinktankow. Tresura jak widac nie idzie na marne.
          • igor_uk Re: felus,alez ty masz nasrane w tej glowie. 06.02.13, 22:50
            Elka,ale felus probuje tu uchodzic za najmadrzejszego,ktory wyznaczyl sam siebie na arbitra,ktory ocenia innych.
            Zabral glos w watku,a nie ma pojecia o tym,o czym ten watek jest.
        • mlody776 Igor 06.02.13, 23:02
          Jak ty sobie to wyobraziłeś, ze Europejczyk pisze coś pożytecznego o amerykańskim liberalizmie. To jest paranoja. Tu trzeba być co najemnie 10 lat żeby to coś rozumieć. Naprawdę. Słyszałeś: "Im więcej wiem, tym więcej wiem, ze nic nie wiem". No to odwróć to i czytaj: " Im mniej wiem, tym więcej wiem, ze coś wiem". W tym ostatnim, opisuje się dzisiejszego Europejczyka poza Szwajcaria. Nie gniewaj się i przyjaźń jest ciągle możliwa ale.................
          • igor_uk mlody. 06.02.13, 23:06
            Przeczytaj uwazniej moj post,otwierajacy watek,to wtedy nie bedziesz musial wysilac sie na zbedne uwagi.

p.s. Czlowiek moze i 100 lat mieszkac w jakims kraju,a i tak nic nie wiedziec o nim .I takich jest wiekszosc.
            • mlody776 Re: mlody. 06.02.13, 23:15
              Prawda, ale jest wymagane co najmniej 10 lat aby coś można było zacząć łapać (nie można nic złapać jak się tu nie mieszka), co innym z cala pewnością nie wystarczy.
        • eva15 Igor, poczytaj Alexisa de Tocqueville 06.02.13, 23:18
          On już znacznie wcześniej bo w połowie XIX w. niezwykle przenikliwie zauważył, skąd może wynikać przyszła tyrania w USA. Jego książka sprzed ponad 160 lat "O demokkracji w Ameryce" jest bardzo przenikliwa i nadal ważna, jeśli chce się poznać źródła, przyczyny subtelnej, ponieważ duchowej, myślowej amerykańskiej tyranii (prowadzącje do braku wolnego myślenia, o którym piszesz).

Tej duchowej tyranii Ameryki przeciwstawił fizyczną tyranię ówczesnej Rosji carskiej i pokazał oba potężne systemy/państwa jako dwie strony tego samego medalu przewidując już wówczas (!) że staną one kiedyś w przyszłości do ostrej konfrontacji.
          • igor_uk Ewa. 06.02.13, 23:25
            Juz z niecierpliwoscia czekam na ten moment,kiedy ta "ksiazka" znajde w internecie.
            Czy podany przez Ciebie tytul jest prawidlowy?
            • mlody776 Re: Igor 06.02.13, 23:36
              A czytałeś już "The Law" by Frederic Bastiat ? To tylko broszurka i w 1850 roku Francuzi rozumieli Stany/Amerykę. Gwarantowane, bo opisali to dobrze.
              • mlody776 Re: Igor 06.02.13, 23:41
                Tu jest link do tej broszurki:
                bastiat.org/en/the_law.html
                • igor_uk Dzieki,mlody. 06.02.13, 23:43
                  Jutro o tym pogadamy.
            • felusiak1 de toqueville jest w internecie igor 06.02.13, 23:46
              ale to i tak zbyt trudna lektóra dla ciebie. jako znawca ameryki, czesto piszacy o niej powinieneś znać te toqueville'a na pamieć. kazdy kto kiedykolwiek inyteresował sie historią usa zna.
              no to masz i czytaj: ale uwaga, toqueville pisze bardzo pozytywnie books.google.com/books?id=gTX-uSzS2fAC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
              • igor_uk felus.jak ty to zrozumiales. 06.02.13, 23:55
                To dla mnie to bedzie lektura przy sniadaniu.

p.s. Ameryka mnie nigdy nie interesowala.Dopiero w ostatnim czasie zaczalem interesowac sie tym Krajem .Jak widze,poznalem go dobrze,co ty podtwierdzasz swoimi wscieklymi uwagami.

felus,jestes chory . Przeciez to tylko forum,gdzie ludzi zabijaja czas. Ty to traktujesz zbyt powaznie .
              • eva15 Re: de toqueville jest w internecie igor 07.02.13, 00:23
                Owszem, pisze pozytywnie porównując ówczesną Amerykę ze skostniałą Europą i ma tu dużo racji. Ale jego prawdziwa, niezwykła przenikliwość polega nie na opisaniu stanu aktualnego, lecz na przewiddywaniu niebezpieczeństw, jakie drzemią w amerykańskim systemie i jakie są jego cechą immanentną.
            • eva15 Re: Ewa. 07.02.13, 00:19
              "Democracy in America" - angielski tytuł.
          • mlody776 Re: Igor, poczytaj Alexisa de Tocqueville 06.02.13, 23:30
            Ewa, już w chwili podpisywania Deklaracji Niepodległości wiedziano, ze jak społeczeństwo amerykańskie nie będzie ograniczało wpływów europejskich banksterow, to ich losy będą takie jak ówczesnych i obecnych Europejczykow (niewola). Bledem jest doszukując się jakiejś dyktatury amerykańskiej w samej Ameryce, bo banksterzy i ich miłość do pieniędzy jest wszędzie co jest powodem problemu. Wiec gdzie banksterzy tam jest NWO i wszytko jest temu podporządkowane.
            • igor_uk Mlody,jestes prawdziwym patriotem swojego Kraju. 06.02.13, 23:34
              Tak trzymaj.

p.s. To zadne kpiny,dawno zauwazylem,ze Ameryke traktujesz,jako swoja ojzyzne,za ktora gotow jestes walczyc. U innych "amerykanow" forumowych,tego nie widac.
              • ubiquitousghost88 Starsi cię z błotem zmieszali, to u młodzieńca... 07.02.13, 09:55
                ...schronienia szukasz?

Biedna psina, sponiewierana jak zwykle...
                • igor_uk ubi. 07.02.13, 15:46
                  To wszystko nie na twoj rozumek.

p.s. Cos mi sie wydaje,ze jestes koszerna swolocz.Bo macisz,jak oni.

*****************************************************************
                  Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja i swiat"

forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_.html
    • ubiquitousghost88 Niech nam żyje i podrasta... 06.02.13, 21:46
      ...nasz Igruszka liberasta...
      • mara571 Re: Niech nam żyje i podrasta... 06.02.13, 21:53
        gdyby jeszcze wyjasnil, kto jest tym liberasta...
        • igor_uk mara. 06.02.13, 22:36
          Co raz bardziej przypominasz mnie przekupke.
          • wojciech.2345 Re: mara. 06.02.13, 22:40
            Igorku,
            ale my naprawdę nie wiemy co to ten "liberasta".
      • igor_uk ubi. 06.02.13, 22:39
        czytaj moi posty i ucz sie. Moze kiedys zmadrzejesz i zaczniesz myslec. (z mysleniem pozartowalem,to raczej niemozliwe -zbyt tepy jestes).
        • igor_uk Wyjasniam dla mary,czym jest liberast. 06.02.13, 22:43
          To slowo pochodzi od dwoch slow :
          liber - wolny i koncowka od slowa pedarast (pol.pederasta) .Czyli - czlowiek,ktory ma wolnosc w doopie.
          • wojciech.2345 humor stulecia 06.02.13, 22:46
            igor_uk napisał:
            > To slowo pochodzi od dwoch slow :
            > liber - wolny i koncowka od slowa pedarast (pol.pederasta) .Czyli
            > - czlowiek,ktory ma wolnosc w doopie.
            ----------------------
            Toż to człek wolny od wolności.
            • wojciech.2345 hasło kanibali 06.02.13, 22:50
              Zjemy wszystkich ludożerców.
            • mara571 Re: humor stulecia 06.02.13, 22:50
              no coz logika nie jest mocnna strona Igorka.
              • igor_uk mara. 06.02.13, 22:53
                ja cie rowniez lubie.
        • mara571 masz naprawde przedziwna maniere 06.02.13, 22:48
          sadziasz, ze inteligentni ludzie czytajacy forum nie wiedza, kto jest kto?
          Tylko chlopaki z twojej formacji Timur i jego druzyna nie sa w stanie tego wykombinowac.
          • igor_uk Mara,co cie jest? 06.02.13, 22:52
            Pytam po raz kolejny.
            Przeciez sama zechciala ,zeby ja wytlumaczylem to,co to slowo znaczy.
            Masz zaniki pamieci,czy cos gorszego?
            • mara571 pozwolisz, ze zacytuje Evcie 06.02.13, 22:57
              znowu nie zrozumiales.
              Spojrz na drzewko : to byl komentarz do twojej wypowiedzi:
              ubi
              czytaj moi posty i ucz sie. Moze kiedys zmadrzejesz i zaczniesz myslec. (z mysleniem pozartowalem,to raczej niemozliwe -zbyt tepy jestes).
              • igor_uk mara. 06.02.13, 23:02
                Popatrz na drzewko. Moj post ,w ktorym wyjasnilem czym jest liberast,okazal sie o godzinie 22:43.Twoj post okazal sie o godzinie 22:48 i byl akurat pod moim postem z wyjasnieniem.

Tak co cytowac Ewe nie musisz .
                • mara571 okulary i linijka pomoga wyjasnic 06.02.13, 23:08
                  i to prawidlowo na ktory post odpowiadalam.
                  Nie zapomnij, w wieku 50+ osoba spedzajaca 16 godzin na dzien przed komputerem powinna przynajmniej raz na rok zbadac dokladnie wzrok.
                  • wojciech.2345 Re: okulary i linijka pomoga wyjasnic 06.02.13, 23:12
                    mara571 napisała:
                    > i to prawidlowo na ktory post odpowiadalam.
                    > Nie zapomnij, w wieku 50+ osoba spedzajaca 16 godzin na dzien przed komputerem
                    > powinna przynajmniej raz na rok zbadac dokladnie wzrok.
                    ----------------
                    Igorek oślepł?

Przecież mieszkańcy igloo świetnie czytają czerń i biel.
                  • igor_uk Mara. 06.02.13, 23:14
                    czy przypadkiem nie pomagasz wojtku sprzedawac kartofle na bazarze?
                    • wojciech.2345 Re: Mara. 06.02.13, 23:22
                      igor_uk napisał:
                      > czy przypadkiem nie pomagasz wojtku sprzedawac kartofle na bazarze?
                      -------------------
                      Igorku,
                      piszesz coraz śmieszniej.

Napisz jeszcze coś o bolszewicach.
            • wojciech.2345 Re: Mara,co cie jest? 06.02.13, 22:57
              igor_uk napisał:
              > Pytam po raz kolejny.
              > Przeciez sama zechciala ,zeby ja wytlumaczylem to,co to slowo znaczy.
              -------------------
              Igorku,
              trzymaj się z daleka od swoich 13-naściorga dzieci.
              Ty im nic nie tłumacz.

Zrobisz im krzywdę.
    • felusiak1 karózel i kirk na cołach 07.02.13, 18:00
      wszyscy dyskutujecie nie wiedząć co oznacza termin liberalizm w USA.
      Próbowałem wam uzmysłowić, ze znaczenie tego terminu w USA jest zupełnie inne niż w Europie ale na próżno. Wikipedia mówi o tym ale wy lenie myslicie, że w USA liberalizm odnosi się do ekonomii i dlatego bajdurzycie, że wytrzymać nie idzie.
      • igor_uk Ha,ha,ha. 07.02.13, 18:10
        Wlasnie o tym watek i jest,felus,ze w Stanach pojecie tego terminu zmienili,poniewaz nie pasowalo.

p.s. czy zaczniesz nareszcie myslec?
        • felusiak1 igor, ty jesteś 07.02.13, 18:38
          beznadziejnym przypadkiem skrajnego moronzmu.
          wiesz mniej niż ameba i dyskusja z tobą mija sie z celem. szkoda czasu.
          • igor_uk felus. 07.02.13, 18:45
            Zapomniales jeszcze napisac,ze jestem gnida i zeby ja пoшел нa хyй.
            • wojciech.2345 znowu Igorku wygrałeś 07.02.13, 18:49
              Kroczysz od zwycięstwa do zwycięstwa.

Ty jesteś gieroj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka