Dodaj do ulubionych

Totalne zalganie czyli kremlowska dezinformacja...

02.03.13, 15:48
Kreml w tym bryluje na tle reszty swiata.....
Tak rzecz sie miala ze zdarzeniem smolenskim(raport MAK-u poszedl w swiat,i choc pozniejsze ustalenia go calkowicie obalaja,egzystuje jako wersja oficjalna w swiecie),podobnie rzecz sie ma z adoptowanymi sierotami rosyjskimi przez Amerykanow,podobnie rzecz sie ma ze wszystkim politycznie i gospodarczo powiazanym z Rosja....
Kremlowskie web-brygady klamia,jatrza i dezinformuja ,ku chwale i prosperity "milosciwie im panujacego" ,a medialne falszowanie przekazu,dawno przekroczylo dopuszczalne normy,i przebralo forme groteski.....
A. Golicyn, W. Suworow, W. Bukowski, A. Besancon i in. napisali tak wiele na temat specjalizowania się służb rosyjskich i podporządkowanych im mediów w zakłamywaniu rzeczywistości (w Polsce mamy analogiczną sytuację – mainstreamowe media są od 21 lat podporządkowane służbom), że właściwie tajemnicą poliszynela jest to, iż kłamstwo w świecie zsowietyzowanym jest „chlebem powszednim”. Jeśli zresztą sięgniemy myślą do czasów poprzedniego reżimu, to oprócz poczucia życia w bydlęcych warunkach, bez trudu możemy odtworzyć sobie charakterystyczny dla tamtych czasów „głód prawdy”, który musieliśmy zaspokajać, nasłuchując zachodnich rozgłośni pośród trzasków zagłuszarek lub docierając do wydawnictw niezaleznych.
Istota rzeczy w takim manipulowaniu relacjonowaniem jakiegoś zdarzenia i w kreowaniu pewnego „obowiązującego publicznie”, gotowego (tj. niewymagającego weryfikacji) poglądu na to zdarzenie sprowadza się do odpowiedniego ujęcia tego, co zaszło. Spreparowany przez specjalistów, gotowy pogląd zwalnia obywateli z poszukiwań prawdy i w ten sposób „demobilizuje” ich (Volkoff, „Dezinformacja...”, s. 103).
Polecam ponizszy tekst,ktory wiele objasnia z dzialalnosci dezinformujacej ludzi nie tylko w temacie zdarzenaia smolenskiego,choc zdarzenie smolenskie sluzy jako przyklad...

www.panstwo.net/141-%E2%80%9Efakt-smolenski%E2%80%9D-jako-produkt-dezinformacji
Obserwuj wątek
    • igor_uk Totalna paranoja. 02.03.13, 16:15
      yurek,a czy zdajesz sobie sprawy z tego,ze zamachu na L.Kaczynskiego Rosjanie nie mogli dokonac bez udzialu wladz polskich?
      Oskarzajac o zamach Rosje,Jaroslaw kaczynski,de facto,oskarza o to Tuska i PO.To walka polityczna i dodam ,walka wewnetrzna,w ktora Rosje probuja wciagnac paranoiki.

p.s. Rosja nie dala sie wciagnac,poniewaz zdawala sobie spawe z tego,ze w polskim ZOO swoich malp jest pod dostatek.
      • yurek11111 Totalna paranoja to raport MAK... 02.03.13, 16:25
        Ale dla wiekszosci swiata funkcjonuje jako oficjalna wersja zdarzenia smolenskiego,czy Kreml przyznal ,ze 70%-80% tresci w tym raporcie,mowiac oglednie mija sie z prawda?

igor_uk napisał:

> yurek,a czy zdajesz sobie sprawy z tego,ze zamachu na L.Kaczynskiego Rosjanie n
        > ie mogli dokonac bez udzialu wladz polskich?
        > Oskarzajac o zamach Rosje,Jaroslaw kaczynski,de facto,oskarza o to Tuska i PO.
        > To walka polityczna i dodam ,walka wewnetrzna,w ktora Rosje probuja wciagnac p
        > aranoiki.
        >
        > p.s. Rosja nie dala sie wciagnac,poniewaz zdawala sobie spawe z tego,ze w pols
        > kim ZOO swoich malp jest pod dostatek.
        • igor_uk Och yurek,yurek. 02.03.13, 16:29
          Caly Swiat jest glupi,tylko Jarek i Ty sa madre.
          • yurek11111 och igor,igor... 02.03.13, 16:45
            Caly swiat przyjal do wiadomosci raport Maku ,a potem juz nikt nie sprostowal niscislosci ,ktorych bylo w raporcie 70-80%,i to jest SWIADOME KREMLOWSKIE LGARSTWO,a ty tym wpisem:"Caly Swiat jest glupi,tylko Jarek i Ty sa madre" , stosujesz szyderstwo jako metode majaca za cel podwazenie mojej opinii ,gdyz przeciwstawnych faktow nie masz bo ich NIE MA i to jest DEZINFORMACJA....
            • igor-z-uk yurek. 02.03.13, 16:50
              Dobrze wiesz,ze bylem bardzo aktywny na forum "Katastrofa w Smolensku".Zrezygnowalem z udzialu,poniewaz zrozumialem,ze wszystkie te teorii spiskowe,jak i wysmiewanie ich,jest czyms niegodnym,co poniewiera pamiec ofiar.Radze i tobie to zrobic.
              Jarek gra we wlasna gre,w ktorej jestes tylko statystom.
              • yurek11111 igor,to tylko potwierdza ze.... 02.03.13, 17:00
                ...DEZINFORMACJA dotyczaca zdarzenia smolenskiego ,dla Kremla jest wystarczajaca,raport MAKu poszedl w swiat i obowiazuje jako wersja oficjalna, i teraz Kreml chce zeby temat umarl smiercia naturalna, i dlatego cala agentura zostala wycofana z "bicia piany" i dalszego zaklamywania obrazu , tym bardziej ze drazenie tematu rodzi pytania ,na ktore odpowiedz jest niewygodna dla Kremla...

igor-z-uk napisał(a):

> Dobrze wiesz,ze bylem bardzo aktywny na forum "Katastrofa w Smolensku".Zrezyg
                > nowalem z udzialu,poniewaz zrozumialem,ze wszystkie te teorii spiskowe,jak i wy
                > smiewanie ich,jest czyms niegodnym,co poniewiera pamiec ofiar.Radze i tobie to
                > zrobic.
                > Jarek gra we wlasna gre,w ktorej jestes tylko statystom.
                • igor_uk yurek,daj spokoj. 02.03.13, 17:02
                  jaki ze mnie agent?
                  • yurek11111 Re: yurek,daj spokoj. 02.03.13, 19:51
                    igor_uk napisał:

> jaki ze mnie agent?

Kiepski,trzeci sort.....:-)))))

PS.Ale mieszasz i zaciemniasz niezle, tylko ze "nie ze mna te numery bruner..."
                    • pijatyka Re: Kiepski, trzeci sort 09.08.14, 23:05
                      ;->
        • romrus Re: W sztucznej mgle... 02.03.13, 16:37
          ...Yurek slyszy strzaly.

yurek11111 napisał:
          > Ale dla wiekszosci swiata funkcjonuje jako oficjalna wersja zdarzenia smolenskiego,czy Kreml przyznal, ze 70%-80% tresci w tym raporcie,mowiac oglednie mija sie z prawda?

A kim jest ustalono ze w 80% mija sie z prawda?
          Toba?

Pan Miller tak nie uwaza.
          Oprocz roli Blasika praktycznie wsystko sie zgadza.
          www.se.pl/technologie/internet/raport-millera-z-25072011-w-postaci-tekstowej-strona-po-stronie_197993.html

Ten film powstal w oparciu o raport Millera i wywiady z czlonkami polskiej komisji.
          www.youtube.com/watch?v=TYBE4VopaN0

Czyzby Jankiesow Putin wynajal?

Totalna paranoja - to oskarzac kogos obcego o powstanie wlasnej paranoi.
          • yurek11111 Agenciaki oponuja.... :-))))))))))))))))))) 02.03.13, 16:51
            Wyjasniam ze tematem watku kremlowskie lgarstwa a nie zdarzenie smolenskie , o czym nadmienilem we wpisie rozpoczynajacym watek:
            Polecam ponizszy tekst,ktory wiele objasnia z dzialalnosci dezinformujacej ludzi nie tylko w temacie zdarzenaia smolenskiego,choc zdarzenie smolenskie sluzy jako przyklad...

www.panstwo.net/141-%E2%80%9Efakt-smolenski%E2%80%9D-jako-produkt-dezinformacji
            • romrus Re: Urojeniam sie nie oponuje b/t 02.03.13, 17:09
              yurek11111 napisał:

> Wyjasniam ze tematem watku kremlowskie lgarstwa a nie zdarzenie smolenskie , o
              > czym nadmienilem we wpisie rozpoczynajacym watek:
              > Polecam ponizszy tekst,ktory wiele objasnia z dzialalnosci dezinformujacej ludz
              > i nie tylko w temacie zdarzenaia smolenskiego,choc zdarzenie smolenskie sluzy j
              > ako przyklad...
              >
              > www.panstwo.net/141-%E2%80%9Efakt-smolenski%E2%80%9D-jako-produkt-dezinformacji
              >
              • yurek11111 Rosyjskie urojenia.... 02.03.13, 17:35
                W przypadku rosyjskich i (usłużnych wobec nich) polskojęzycznych mediów można rzec nawet tak: faktem jest tylko to, o czym mówią te środki masowego przekazu. Tak więc to, o czym one nie mówią – nie istnieje. Idąc dalej tym tropem, można dodać: realnym światem jest wyłącznie to, co przedstawiają te media. To zaś, czego one nie przedstawiają, jest jedynie czyimś urojeniem lub prywatnym wymysłem.
                Dokladnie ten sam typ DEZINFORMACJI stosuje forumowa web-brygada, faktem jest tylko to co oni twierdza , przedstawiane fakty przez nich zwalczanych oponentow to wedlug nich urojenia i prywatne wymysly....
        • pijatyka ...i holenderski profesor przepraszający Putina. 05.08.14, 21:42
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,152531633,152531633,Za_co_holenderski_prof_przeprasza_Putina_.html

Niedobrze się robi...
          • yurek11111 Efektywnosc systemu klamstwa ,bo z tym... 06.08.14, 01:59
            ...mamy w przypadku holenderskiego profesora do czynienia...

Neutralizacja mediów niezależnych w agenturokracji

Na tle wszechobecnej, kosztownej, znakomicie wyposażonej, potężnej machiny kłamstwa, jaka funkcjonuje w komunistycznym i neokomunistycznym ustroju, media stojące w opozycji do reżimu jawią się doprawdy jako nieśmiałe próby protestu wobec istniejącego stanu rzeczy. Przede wszystkim nie dysponują te media finansowymi ani instytucjonalnymi środkami, by móc konkurować i stawić czoła na (zwykle zmonopolizowanym przez agenturę) „rynku środków przekazu”. Naturalnie agentura dbająca o możliwie najszerszy zakres kontroli nad obywatelami i ochronę monopolu wkracza także w obszar oddziaływania mediów niezależnych. Czyni to na kilka sposobów – poprzez tychże mediów: 1. zwalczanie (uniemożliwianie swobodnego funkcjonowania, niszczenie, konfiskowanie, zagłuszanie itd.); 2. przemilczanie/ignorowanie; 3.w ostateczności poprzez powoływanie „własnych” mediów „niezależnych”, które imitują opozycję i dają odbiorcy złudzenie uczestniczenia w jakiejś kontestacji reżimu.

To trzecie zjawisko jest niezwykle ciekawe, wiąże się ono bowiem z procesem „konstruowania osobowości” ludzi udających przeciwników systemu kłamstwa. Zadaniem tychże ludzi jest zdobywanie sobie zaufania naiwnych, niezorientowanych w niuansach działania agentury odbiorców, ale też, co tu dużo kryć, odciągania tychże odbiorców od autentycznych „wrogów publicznych”.

www.panstwo.net/print/218?page=1
    • felusiak1 yurek, ocknij się 02.03.13, 18:34
      był błąd pilota, ewidentny.
      nie było żadnego zamachu.
      czas wyleczyć się z paranoi.
      • yurek11111 felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 19:13
        Watek nie jest o zdarzeniu smolenskim,tylko o kremlowskiej sztuce stosowanej szeroko na swiecie o nazwie DEZINFORMACJA ,artykul na przykladzie Smolenska,doglebnie te sztuke analizuje , a nasze SUBIEKTYWNE odczucia kto ponosi wine nie maja TU znaczenia,bo bedac skazani na wylacznosc podawania i interpretacji zdarzen,nie majac dojscia jako pierwsi do skrzynek i innych dowodow,wielu daje rady innym typu:był błąd pilota, ewidentny....
        Gwoli prawdy historycznej,przypominam ci ,ze az do lat 90-tych ubieglego stulecia,ruskie ministerstwo DEZINFORMACJI,przedstawiajac NIEZBITE dowody i dokumenty,twierdzilo ze zbrodni katynskiej dokonali Niemcy,a wszystkiim ktorzy twierdzili ze zbrodni dokonali Rosjanie,radzili wyleczyc sie z paranoi,dysponujac NIEZBITYMI dowodami i dokumentami,ruscy sprawe zbrodni katynskiej,zawlekli do Trybunalu w Norymberdze,domagajac sie by za ich zbrodnie w Katyniu ,zostali osadzeni i ukarani Niemcy, i tylko dzieki przytomnosci umyslu aliantow ,NIE DOSZLO DO PARANOI....
        Wiec sorry,ale ja mam prawo byc w sprawie zdarzenia smolenskiego i wersji przedstawianej przez ministerstwo DEZINFORMACJI,sceptyczny....

felusiak1 napisał:

> był błąd pilota, ewidentny.
        > nie było żadnego zamachu.
        > czas wyleczyć się z paranoi
        • felusiak1 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 19:50
          masz prawo być sceptyczny, masz prawo wierzyć iż był to zamach. masz prawo i ja tego prawa nie neguję. Niemniej jednak uważam, ze dajesz się nabrać na bzdury i szukasz dziury w całym.
          Jesteś jak macierewicz.
          • wojciech.2345 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 20:16
            Felusiak,
            ja nie wierzę w rosyjski zamach.
            Rosjanie byliby idiotami.

Twierdzisz, że błąd pilota?
            Spójrz na ten tekst. Kapitan wydaje komendę "odchodzimy".
            To oznacza wykonanie. Komendy tej "nie widzieli" Rosjanie
            w raporcie MAK.

Stroiński przekonuje również, że nagrany zapis z komendą pierwszego pilota odchodzimy to bardzo istotna kwestia. - Proszę mi wierzyć, gdy dowódca załogi mówi odchodzimy, nikt nie myśli o niczym innym, tylko o tym, że odchodzimy. Już, natychmiast - twierdzi.

Jeszcze jedno. Komenda została wydana 22 sekundy przed uderzeniem w ziemię.

• wojciech.2345 "pull up" 02.03.13, 21:08
              Arkadiusz Protasiuk wydał komendę „odchodzimy”.... gdy w kabinie pilotów słychać pierwszy komunikat "pull up", na 22 sekundy przed katastrofą.

pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_polskiego_Tu-154_w_Smole%C5%84sku
              Pamiętasz Felusiak show generałowej Anodiny?
              Ja pamiętam. To było tak:
              "pull up"
              ...
              "pull up"
              ...
              "pull up"
              ...

A piloci spali.
              Spali po komendzie "odchodzimy"!!!

• felusiak1 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 21:25
              wojtek wytłumacz mi o co ci chodzi z komendą odchodzimy.
              na wykresie wyraźnie widać, że około 5-6 sekund po komendzie odchodzimy samolot zaczyna się wznosić i raptownie traci szybkość co sugerowaloby iż pilot zaczął manewr poderwania maszyny.
              nie mam pojecia jaka jest inercja. przy prędkości 280 km/h w ciagu sekundy samolot pokonuje dystans 77 metrów.
              • wojciech.2345 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 21:40
                Nie znam się na lataniu.
                Jednak zwróć uwagę, że ppłk Stroiński wie co mówi.
                On latał i z Protasiukiem, i w dodatku tym samolotem.
                Zobacz co on mówi:

Dodaje, że "każdy normalny dowódca, gdyby miał zamiar zejść poniżej wysokości decyzji (na ogół 100 m - przyp. red.), przygotowałby na to załogę. Bo jeśli załoga nie jest na to przygotowana, jest to prosta droga do tego, by się stała krzywda".

- Nie odeszli. To jest zagadka, która nie daje mi spać.

(ten sam link)
                • felusiak1 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 21:50
                  przecież katastrofa nastąpiła w trakcie odchodzenia z tym, że samolot rozbił sie poniżej poziomu pasa startowego gdyż przed pasem jest łęboki jar i kiedy samolot jest na wysokości 30 metrów faktycznie jest poniżej pasa. Pilot nie wiedział gdzie znajduje się płupia brawura? Presja dowódcy?
                  W gestej mgle na pułapie 50 metrów nie ląduje sie na lotnisku niewyposażonym w ILS. Kropka.
                  Szukanie dziury w całym i dzielenie włosa nie ma najmniejszego sensu.
                  • wojciech.2345 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 22:06
                    Posłuchaj Felusiak,
                    dobrze wiesz jaka jest różnica między fachowcem i laikiem. Jeśli jesteś laikiem, to żebyś nie wiem jak kombinował nie umiesz patrzeć na rzeczy istotne. Było mnóstwo audycji w tv na temat katastrofy. Wypowiadały się kucharki i piloci. Dopiero teraz pozwolono pilotom kolegom Protasiuka mówić. Dla mnie słowa ppłk Stroińskiego mają duże znaczenie,
                    • felusiak1 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 22:19
                      ja postrzegam słowa pułkownika jako puste naboje. dużo huku. obok tematu.
                      ciekawe, że nikt nie zadaje pytań w sprawie obsługi wieży kontroli lotów.
                      a wieża mogła zapobiec katastrofie wydając jasne i niedwuznaczne polecenie lądowania na lotnisku zapasowym. wystarczyło aby kontrola lotów powiedziała wyraźnie polskim pilotom "lotnisko jest zamkniete".
                      kiedyś oglądałemgodzinny film dokumentalny o pracy kontroli naziemnej na JFK w gestej mgle, tak gąstej, że nie było widać taxiways z wieży. kontroler miał głęboko w doopie, że w jakimś tam samolocie leciał wysoki dygnitarz i zbeształ pilota za niewykonywanie poleceń.
                      Może w białorusi są inne przepisy, może tam kontroler boi się reprymendy, kto wie.
                      dla mnie bład pilota jest ewidentny ale do błedu doprowadził splot wydarzeń.
                      • wojciech.2345 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 22:30
                        felusiak1 napisał:

> ja postrzegam słowa pułkownika jako puste naboje. dużo huku. obok tematu.
                        > ciekawe, że nikt nie zadaje pytań w sprawie obsługi wieży kontroli lotów.
                        ---------------------------
                        Czekamy na Godota
                        ---------------------------
                        > Może w białorusi są inne przepisy, może tam kontroler boi się reprymendy, kto w
                        > ie.
                        > dla mnie bład pilota jest ewidentny ale do błedu doprowadził splot wydarzeń.
                        -------------------------
                        Drobna uwaga.
                        To było w Rosji, a nie Białorusi.

• felusiak1 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 22:52
                          masz rację, faktycznie w rosji.
                          ale gdyby był w białorusi to byłoby bez różnicy.
                          i tu i tam sawietskije ludzi.
                      • pijatyka Re: może tam kontroler boi się reprymendy 22.07.14, 22:56
                        Kontroler w Smoleńsku sprowadzał samolot wespół w zespół z jakimś pałkownikiem z Moskwy...

No i sprowadzili.
                      • pijatyka Re: ciekawe, że nikt nie pyta o wieżę 18.08.14, 01:31
                        No, właśnie - nieproporcjonalnie mało zainteresowania (w przeciwieństwie do kolejnych fantastycznych teorii Macierewicza et consortes)
          • yurek11111 Re: felusiak,ty ocknij się... 02.03.13, 20:16
            Z ktorego palucha wyssales ze ja twierdze ze to byl zamach,wskaz mi GDZIE ja tak powiedzialem?
            W czym jestem jak Macierewicz,romiar stopy czy...,wzrost,czy w tym ze mamy po szesc palcow u rak?

PS.wysciskaj ewcie za wasze podobienstwo,oznajmiania maluczkim PRAWD DOGMATYCZNYCH ,tylko ze ja nie lykam szajsu,wszystko sprawdzam i WSZYSTKO podlega MOJEJ obrobce myslowej...

felusiak1 napisał:

> masz prawo być sceptyczny, masz prawo wierzyć iż był to zamach. masz prawo i ja
            > tego prawa nie neguję. Niemniej jednak uważam, ze dajesz się nabrać na bzdury
            > i szukasz dziury w całym.
            > Jesteś jak macierewicz.
        • j-k cui bono ? 02.03.13, 20:06
          gdy nie mozna udowodnic czegos za , czy przeciw
          bardzo pomocna jest stara rzymska zasada: cui bono ? (kto odniosl korzysc?)

Nie odniesli jej przeciez Rosjanie. Kaczynski byl PEWNYM przegranym zblizajacych sie wyborow prezydenckich. wystarczylo spokojnie poczekac...
          a jego smierc jedynie zaognila stosunki polsko-rosyjskie.

jezeli juz bawisz sie w dociekliwosc - po poszperaj w kwestii smierci gen Sikorskiego pod Gibraltarem w r. 1943. Angole utajnili swoje materialy az do roku 2030.
          stawiam teze, ze maczali w tym palce.
          zalatwili Sikorskiego na prosbe Rosjan, by wyczyscic sobie pole do kontaktu znimi...
          • yurek11111 Temat nie w niewyjasnionych zdarzeniach... 02.03.13, 20:56
            Temat jak dziala ministerstwo DEZINFORMACJI...
            Wczoraj novosti podaly,ze amerykanski adwokat twierdzi,ze Max Kozmin MOGL brac amfetamine,przekaz poszedl do Rosjan,wot ,bladz amerykanska,rebionka amfa faszerowala.....
            Nikt im nie bedzie pozniej objasnial ze to byla nieprawda ,gdy sekcja zwlok wykaze ze to byla witamina"C" ...
            • romrus Re: Temat nie w niewyjasnionych zdarzeniach... 02.03.13, 21:18
              yurek11111 napisał:
              > Wczoraj novosti podaly,ze amerykanski adwokat twierdzi

Nie ogladaj rosijskich kanalow, moze cie pusci.

>bladz amerykanska
              • yurek11111 O tym pisze... 03.03.13, 04:06

Пoгибший Мaкcим Кyзьмин мoг принимaть aмфетaмин
                www.russia.ru/news/society/2013/2/28/8685.html
                Wyglada ze niezle nakreca sie histeria przeciwko oddawaniu w adopcje za granice ,rosyjskich dzieci,w piatek byly dwa marsze...

Зaкoн Димы Якoвлевa
                Линия фрoнтa бoрьбы зa детей прoхoдит в Рoccии

www.russia.ru/news/society/2013/3/1/8756.html
                • jj-k przejmowanie sie dzialaniem sluzb i FSB 03.03.13, 05:35
                  to dzis masochizm.
                  nie maja znaczenia i mozna ich zupelnie zlekcewazyc.
                  • yurek11111 Re: przejmowanie sie dzialaniem sluzb i FSB 03.03.13, 14:46
                    Powiedz to tym w Langley to MOZE ci wyjasnia ,gdzie tkwi blad w takim rozumowaniu....:-)))

jj-k napisała:

> to dzis masochizm.
                    > nie maja znaczenia i mozna ich zupelnie zlekcewazyc.
                    • yurek11111 Sztuka dezinformacji... 03.03.13, 18:47
                      Specjalizujący się w teorii dezinformacji V. Volkoff w swym klasycznym już opracowaniu dotyczącym medialnego fałszowania przekazu pokazuje, w jaki sposób można skutecznie manipulować obrazem jakiegoś rzeczywistego zdarzenia. Jeśli odbiorca nie może osobiście zweryfikować informacji, to podaje się mu fałszywą. Nawet gdyby później trzeba było ją zdementować, to i tak to „w niczym już nie zmieni jej pierwotnego działania” („Dezinformacja oręż wojny”, Warszawa 1991, s. 101). Można też w specjalny sposób dobierać doniesienia, mieszać wieści prawdziwe z nieprawdziwymi, ukierunkowywać komentarze, wypaczać sens podanej informacji, zniekształcać ją itd. Zwracam jednak uwagę na ten „efekt pierwszego wrażenia” związany z niemożliwością sprawdzenia przez odbiorców tego, co się faktycznie wydarzyło i z koniecznością przyjęcia przez nich takiej wersji wydarzeń, jaka jest oficjalnie przekazywana.
                      • yurek11111 Re: Sztuka dezinformacji... 03.03.13, 19:30
                        Istota rzeczy w takim manipulowaniu relacjonowaniem jakiegoś zdarzenia i w kreowaniu pewnego „obowiązującego publicznie”, gotowego (tj. niewymagającego weryfikacji) poglądu na to zdarzenie sprowadza się do odpowiedniego ujęcia tego, co zaszło. Spreparowany przez specjalistów, gotowy pogląd zwalnia obywateli z poszukiwań prawdy i w ten sposób „demobilizuje” ich (Volkoff, „Dezinformacja...”, s. 103). Właściwe (z punktu widzenia dezinformatorów) ujęcie pozwala ponadto na konsekwentne uzupełnianie opisu danego zdarzenia „ekspertyzami”, „wyjaśnieniami”, „symulacjami”, „wizualizacjami”, a nawet – co należy też do tradycji manipulowania odbiorcami – „zeznaniami świadków”.
                        • yurek11111 Re: Sztuka dezinformacji... 03.03.13, 23:33
                          Dezinformację stosuje się w dwóch podstawowych celach: 1) po to, by narzucić odbiorcom jakiś fałszywy pogląd na świat albo (jeśli ten pierwszy wariant nie zachodzi) 2) by zasiać w umysłach odbiorców poważne wątpliwości, co do jakiegoś prawdziwego poglądu. Tak czy tak dezinformatorzy dążą do tego, by trwale zmienić czyjeś myślenie.
                          • yurek11111 Czemu znowu Kreml dezinformuje??? 08.03.13, 00:30
                            Wbrew faktom,Rosjanie wydali oswiadczenie,ze polscy specjalisci brali udzial w badaniech,w ktorych Polacy udzialu nie brali....
                            Potwierdza to stosowana przez Rosjan w zdarzeniu smolenskim,technike zaklamania,zafalszowania i ZALGANIA,majaca na celu oszukanie opinii publicznej swiata,ktora bedac "bombardowana",klamliwymi ,rosyjskimi informacjami,nie majacymi pokrycia w rzeczywistosci, po prostu sie gubi we wszystkim ,co dotyczy sledztwa, a o to ,rosyjskiemu ministerstwu DEZINFORMACJI,chodzi.....
                            "
                            - Przeprowadzona wspólnie przez specjalistów z Rosji i Polski nowa ekspertyza szczątków polskiego Tu-154M nie wykazała na nich śladów wybuchu - poinformował dzisiaj rzecznik Komitetu Śledczego Federacji Rosyjskiej Władimir Markin. - Pobrane próbki zostały przebadane przez rosyjskich i polskich ekspertów z zakresu traseologii, metaloznawstwa i pirotechniki. W wyniku przeprowadzonych oględzin i badań eksperci stwierdzili, iż na poddanych oględzinom i badaniom przedmiotach brak jest jakichkolwiek śladów wybuchu - oświadczył Markin."

"Polscy biegli oraz prokurator wojskowy nie uczestniczyli na terenie Federacji Rosyjskiej w żadnych badaniach (tym bardziej - laboratoryjnych) pod kątem wykrycia materiałów wybuchowych" - napisał z kolei rzecznik prasowy NPW płk Zbigniew Rzepa. Jak zaznaczył w zamieszczonym na stronie prokuratury komunikacie, "efekty wykonanych przez biegłych na terenie Federacji Rosyjskiej czynności poznamy po wykonaniu badań w Polsce (także laboratoryjnych)". Płk Rzepa wyjaśnił, że polscy biegli mają ustalić również, czy na pobranych do badań próbkach znajdują się ślady materiałów wybuchowych.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13519387,Ekspertyza_z_Rosji__brak_trotylu_na_Tu_154M__Plk_Rzepa_.html#TRNajCzytSST
                            • romrus Re: Czemu znowu Kreml dezinformuje??? 08.03.13, 01:16
                              yurek11111 napisał:
                              > Wbrew faktom,Rosjanie wydali oswiadczenie,ze polscy specjalisci brali udzial w badaniech,w ktorych Polacy udzialu nie brali....

Polacy wykryli trotyl.
                              W sztucznej mgle slychac strzaly.

Zaden narod, Yurku, nie potrafi w taki sposob przekstalczyc narodowa tragedie w farse.

Wszystki niezbedny badania, w tym na materialy wybuchowy, byli zrobiony w ciagu pierwszych pary miesiacy po wypadku i przez Rosjan, i przez Polakow.

Jakis palant napisal w mediach ze niby odnaleziono trotyl, wiec po 3 latach wszystki badania od nowa.
                              To paranoja. Badania chemiczny po trzech latach nie maja ZADNEGO sensu.

Jutro znow ktos cos napisze - i od nowa.
                              Wlasnie z tego powodu wrak nie bedzie zwrocony do zakonczenia polskiego sledstwa.
                              • romrus Re: Nowy bol glowy Kremla 08.03.13, 01:20
                                Teraz co roku w marzcu Kreml ma podejmowac decyzje, kto z pierwszych osob ma czolgac sie na kolanach do Smolensku, zeby przepraszac Polakow za ch@owe szkolenie pilotow w 36-m pulku.
                              • edek_vilola Re: Sprawa wydaje sie prosta 08.03.13, 01:27
                                Ktos podal niedawno na tym forum taki dowcip:

- "U nas tumán, nie mozna ladowac."
                                - "U nas dokladnie tak samo, musimy ladowac"

Przeszedl do historii ksiaze Radziwill "panie kochanku"
                                Przeszedl do historii prezydent RP "spieprzaj dziadu"
                                • 5magna Re: Sprawa wydaje sie prosta 08.03.13, 01:34
                                  Co tu dyskutowac o tym wszystkim z tym kartoflem. Ten samolot byl pelny kartofli takich jak on sam. Nawet piloci to byli kartofle......Odwalili posmiewisko swiatowe. Nawet murzyni w Afryce i Indianie z nad Amazoniii sie smieja.....
                                • romrus Re: Sprawa wydaje sie prosta 08.03.13, 01:59
                                  edek_vilola napisał(a):
                                  > Ktos podal niedawno na tym forum taki dowcip:
                                  > - "U nas tumán, nie mozna ladowac."
                                  > - "U nas dokladnie tak samo, musimy ladowac"

Panie Edek, to by bylo bardzo smiesznie, jesli by nie bylo az tak tragicznie.
                                  ~40% Polakow za ten dowcip Panu dowali. Ile jest zwolennikow teorii zamachu?

Mozna sie spierac wypil Blasik kielicha czy nie, ale przeciez na cale wydarzenie to i tak nie mialo zadnego wplywu.
                                  • wojciech.2345 Re: Sprawa wydaje sie prosta 08.03.13, 02:10
                                    romrus napisał:
                                    > Mozna sie spierac wypil Blasik kielicha czy nie, ale przeciez na cale wydarzeni
                                    > e to i tak nie mialo zadnego wplywu.
                                    ------------------
                                    Stężenie alkoholu wykazane przy sekcji zwłok gen. Błasika
                                    jest takie samo jak u osoby niepijącej, u abstynenta.
                                • wojciech.2345 Re: Sprawa wydaje sie prosta 08.03.13, 02:13
                                  edek_vilola napisał(a):
                                  > Przeszedl do historii ksiaze Radziwill "panie kochanku"
                                  > Przeszedl do historii prezydent RP "spieprzaj dziadu"
                                  ----------------------------
                                  Politycy klną jak szewcy. Wiem, że Jarosław Kaczyński nie używa
                                  łaciny i chyba także nie używał jej śp. prezydent.

Ale coś chcemy widzieć i pamiętać.
                                  No i widzimy i pamiętamy.
                                  • edek_vilola Re: Pamietam kazanie pastora 08.03.13, 10:26
                                    Pamietam fragment kazania pastora z Wolnej Gminy Ewangelickiej w Niemczech, ktorego sluchalem pod koniec lat 80-tych. Trzymam nawet nagrania na kasetach do dzis, bo sa po prostu swietne. Powiedzial mniej wiecej tak:

"Bog nie moze byc moim przyjacielem, jezeli uwazam blizniego za wroga."

Kazdemu czlowiekowi moze sie cos "wyrwac" ust w chwili zdenerwowania, ale powinien starac sie "trzymac klase". Szczegolnie dotyczy to osob duchownych oraz pierwszej osoby w chrzescijanskim panstwie, ktora na dodatek ciagle to podkresla. Wiem, ze za Stalina komunisci dawali zadanie swoim agentom, aby szli na seminaria duchowne, a potem pracowali dla wladzy. Dlatego tym bardziej dla przecietnego czlowieka wazne sa slowa "poznacie ich po owocach".

• yurek11111 romrus ,czemu Rosjanie tacy oszusci????? 08.03.13, 20:37
                                Czemu puszczaja w swiat dezinformacje,ze Polacy brali dzial w badaniach,gdy polscy specjalisci temu zaprzeczaja,po co ty mieszasz ,do tej informacji,trotyl,mgle(o brzozie tym razem nie wspominasz,bo niezla bryndza wyszla ze 100 %-owym "dowodem") , a nie masz sensownej odpowiedzi na nastepna rosyjska MANIPULACJE...

romrus napisał:

> yurek11111 napisał:
                                > > Wbrew faktom,Rosjanie wydali oswiadczenie,ze polscy specjalisci brali udz
                                > ial w badaniech,w ktorych Polacy udzialu nie brali....
                                >
                                >
                                > Polacy wykryli trotyl.
                                > W sztucznej mgle slychac strzaly.
                                >
                                • romrus Re: yurek ,czemu masz bryndze w glowie????? 08.03.13, 21:31
                                  yurek11111 napisał:
                                  > Czemu puszczaja w swiat dezinformacje

Swiat ani informacja, ani dezinformacja na ten temat nie interesuje sie od 2 lat.

>o brzozie tym razem nie wspominasz,bo niezla bryndza wyszla ze 100 %-owym "dowodem"

Nie bylo brzozy, byl baobab?
                                  Bryndze masz w glowie, Yurku, a brzoze wysadzil osobiscie Beria.
                                  s44.radikal.ru/i104/1004/aa/eaf49742d2cb.jpg
                • pijatyka "Sytuacja na froncie" czyli kompilacja... 18.08.14, 17:50
                  ...leitmotivów kacapiej propagandy.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,153013714,153013714,Sytuacja_na_frocie_ukrainskim_liczby_.html
      • pijatyka Re: nie było żadnego zamachu 19.07.14, 23:12
        Zapewne.

Ale co np. słychać u kontrolerów lotu ze Smoleńska?

I co - po ponad 4 latach - robi jeszcze w Rosji wrak samolotu?
        • yurek11111 Re: nie było żadnego zamachu 20.07.14, 00:25
          Za Katyn niewiele brakowalo,a osadzono by hitlerowcow w Norymberdze,czego najbardziej domagal sie oczywiscie sam bandyta ktory dokonal zbrodni-Stalin ,a "Putin to duchowy syn komunizmu, jest ciągłością kontaktu z Leninem, Stalinem, Breżniewem i Andropowem. Putin jest przedłużeniem tego systemu kryminalnego, którego do tej pory nie osądziła historia”,wiec kiedys potomni dowiedza sie z niedostepnych na dzis dokumentow,jak tego dokonal ....
          A co u kontrolerow lotu ze Smoleńska?,to samo co z wiekszoscia wykonawcow mordu w Katyniu, wlos im z glowy nie spadl,bo oni tylko wykonywali polecenia plynace z Kramla...

pijatyka napisała:

> Zapewne.
          >
          > Ale co np. słychać u kontrolerów lotu ze Smoleńska?
          >
          > I co - po ponad 4 latach - robi jeszcze w Rosji wrak samolotu?
          >
        • yurek11111 Re: nie było żadnego zamachu 20.07.14, 00:25
          Za Katyn niewiele brakowalo,a osadzono by hitlerowcow w Norymberdze,czego najbardziej domagal sie oczywiscie sam bandyta ktory dokonal zbrodni-Stalin ,a "Putin to duchowy syn komunizmu, jest ciągłością kontaktu z Leninem, Stalinem, Breżniewem i Andropowem. Putin jest przedłużeniem tego systemu kryminalnego, którego do tej pory nie osądziła historia”,wiec kiedys potomni dowiedza sie z niedostepnych na dzis dokumentow,jak tego dokonal ....
          A co u kontrolerow lotu ze Smoleńska?,to samo co z wiekszoscia wykonawcow mordu w Katyniu, wlos im z glowy nie spadl,bo oni tylko wykonywali polecenia plynace z Kremla...

pijatyka napisała:

> Zapewne.
          >
          > Ale co np. słychać u kontrolerów lotu ze Smoleńska?
          >
          > I co - po ponad 4 latach - robi jeszcze w Rosji wrak samolotu?
          >
          • yurek11111 Jak prowadzono sledztwo w Smolensku? 20.07.14, 00:53
            niezalezna.pl/57382-tupolew-mniej-wazny-od-topolowa-jak-powinno-sie-badac-katastrofe
            Tupolew – niszczejący wrak

Podjęte na miejscu wypadku w Topolowie działania to elementarz, jeśli chodzi o zabezpieczanie dowodów podczas badania przyczyn katastrofy lotniczej. Niestety – nie dla ekspertów zajmujących się katastrofą smoleńską. Dość powiedzieć, że niemal żadna z czynności, które przeprowadzono w Topolowie, nie została w Smoleńsku wykonana poprawnie.

Nie zabezpieczono chociażby podstawowej dokumentacji; nie została ona też przekazana stronie polskiej przez Rosjan. Polscy eksperci nie dostali np. dokumentu określającego minimalne warunki do lądowania na lotnisku w Smoleńsku, jak również dziesiątków innych kluczowych dokumentów. W pkt 1.15 polskich uwag do raportu MAK nasi specjaliści napisali, że strona rosyjska „nie przekazała stronie polskiej informacji o czynnościach dochodzeniowych prowadzonych na miejscu wypadku i stosownej dokumentacji miejsca zdarzenia przed przemieszczeniem ciał ofiar wypadku”.

Na skandal zakrawa również „zabezpieczenie” wraku polskiego samolotu na lotnisku w Smoleńsku. Zamiast przewieźć szczątki maszyny do hangaru, zrzucono je na płytę lotniska, pod gołym niebem. Wrak przykryto brezentową plandeką dopiero w... październiku 2010 r., a więc pół roku po katastrofie. Pod brezentem znalazły się jednak tylko większe części, bo mniejsze fragmenty maszyny pozostawiono obok. A ówczesny szef MSW i przewodniczący państwowej komisji badającej katastrofę Jerzy Miller wyjaśniał: – To nie jest tak, że wrak jest niezbędny. Niezbędne jest pozyskanie informacji, które pozwalają postawić diagnozę o głównych, podstawowych przyczynach wypadku.

Wcześniej zaś – gdy resztki Tu-154 znajdowały się na miejscu katastrofy – samolot niszczono, m.in. wybijano jego szyby. Działo się to 11 kwietnia 2010 r., czyli zaledwie kilkadziesiąt godzin po tragedii, gdy nie przeprowadzono jeszcze żadnych poważnych badań wraku. Analiza szczątków maszyny była zresztą wtedy niewykonalna, bo pierwszą próbę podniesienia największego fragmentu Tu-154 podjęto dopiero 12 kwietnia. Na domiar tego, w czasie gdy demolowano wrak, wciąż znajdowały się w nim szczątki ofiar. Jak informował prokurator generalny Andrzej Seremet, do 12 kwietnia wyciągnięto zwłoki jedynie 87 z 96 osób.

Ciała ofiar znajdowano zresztą pod Smoleńskiem jeszcze przez długi czas. 23 września 2010 r. polscy prokuratorzy wojskowi oficjalnie przyznali, że na miejscu katastrofy smoleńskiej wciąż odkopywane są szczątki pasażerów tragicznego lotu. Równie skandalicznie wyglądała kwestia sekcji zwłok ofiar. W lipcu 2010 r. płk Zbigniew Rzepa z prokuratury wojskowej ujawnił, że nie uczestniczyli w nich ani polscy śledczy, ani patomorfolodzy.
    • marsaqua Totalne zalganie czyli zio-neokonska dezinformacja 20.07.14, 00:37
      Wszystko co sie pojawia nt. stracenia tego samolotu w mafio-korpo-mendiach to wierutne klamstwo. Tylko w niezaleznych zachodnich mediach podaja troche prawdziwych faktow.
      • pijatyka Troll. Kosz. 09.08.14, 14:37

• pijatyka M. Czech: Kreml uprawia "bieda-PR"- sprzedaje jako 11.08.14, 18:38
      ...własną pomoc istotnie humanitarny konwój - tyle że zorganizowany i wyposażony za pieniądze UE, który do Donbasu tylko jedzie (ze względów logistycznych) od strony Rosji"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka