Dodaj do ulubionych

odejsc od dollara i euro -przejsc na juana i rubla

25.03.13, 21:39
komu to, kutwa, przeszkadza ?
nie moge sie doczekac odpowiedzi na tym foro.
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: odejsc od dollara i euro -przejsc na juana i 25.03.13, 22:07
      j-k napisał:
      > komu to, kutwa, przeszkadza ?
      > nie moge sie doczekac odpowiedzi na tym foro.
      -----------------
      Ja jestem futurystą. Już zbieram na igloo w kopiejkach.
      Ciekawe w jakiej walucie oszczędza Effcia?
      • polski_francuz To nie jest dobre pytanie 25.03.13, 22:33
        bo oszczedza w Euro. Dobre pytanie jest kto jej placi?

PF
    • gambit_smolenski3 Re: odejsc od dollara i euro -przejsc na juana i 25.03.13, 22:07
      > odejsc od dollara i euro -przejsc na juana i rubla

Odejść od juanów i rubli, a przejść na muszelki i koraliki. Jakie pytanie, taka i odpowiedż... A na poważnie: PRZEJŚĆ na jakąkolwiek walutę opartą o kruszec! Choćby i zimbabweńską!

> komu to, kutwa, przeszkadza ?
      > nie moge sie doczekac odpowiedzi na tym foro.

Banksterom dziecię, banksterom. Money-masterom. Kreatorom pustego, inflacyjnego pieniądza; stojącym zarówno za kreacją $, jak i euro.
      • j-k raz potraktuje Cie powaznie , hloopcze. 25.03.13, 22:31
        gambit_smolenski3 napisac chcial:
        Banksterom, Wielce Szanowny Panie Doctorze, banksterom.
        Money-masterom. Kreatorom pustego, inflacyjnego
        > pieniądza; stojącym zarówno za kreacją $, jak i euro.

No dobrzi.
        Jednak, jesli tak jest - to kreacja Rubla i yuana bylaby alternatywa.
        przecie export rassijskij i chinkij w i ch narodowych walutach moznaby spokojnie rozliczac
        zasoby zlota (jako zabezpieczenie) tesz jakies maja....

Tfu(j), jak zawsze, Dr.J.K.
        ekonomista

i pytanie dodatkowe: czego im brakuje ?
        • aso62 Re: raz potraktuje Cie powaznie , hloopcze. 25.03.13, 22:52
          j-k napisał:

> i pytanie dodatkowe: czego im brakuje ?

Rynku kapitałowego.
          • j-k to tesz :) 25.03.13, 22:57
            aso62 napisał:
            > Rynku kapitałowego.

ale chinczycy maja zasoby finansowe.
            rassijanie - zasoby naturalne...

problem lezy - gdzie indziej...
            • gambit_smolenski3 Re: to tesz :) 25.03.13, 23:05
              No to dosadniej:
              a) strach przed "demokratyzacją" a la Irak/Afganistan/Libia/Syria;
              b) strach przed totalnym kollapsem systemu, ergo - IIIWŚ.

To pierwsze odnośnie np. Libii - Kaddafi próbował ze złotym dinarem, i dostał po łapkach.
              To drugie odnośnie obaw Rosji i Chin względem konsekwencji kollapsu Stanów i amer. dollara.
              • j-k a dlaczego nie rubel + yuan ? 26.03.13, 21:18
                jestem za.

popieram te strefe.
                my euro + dollar
                a oni swoje.
                • wojciech.2345 Re: a dlaczego nie rubel + yuan ? 26.03.13, 21:25
                  j-k napisał:

> jestem za.
                  >
                  > popieram te strefe.
                  > my euro + dollar
                  > a oni swoje.
                  ----------
                  I niech całe Czeka przeniesie się do strefy "rubel + yuan".
                  I tam będą żyli długo szczęśliwie, i będą mieli po 100 dziecek.

Jestem za.
                  • przyjacielameryki Re: a dlaczego nie rubel + yuan ? 27.03.13, 14:55
                    wojciech.2345 napisał:

> I niech całe Czeka przeniesie się do strefy "rubel + yuan".
                    > I tam będą żyli długo szczęśliwie, i będą mieli po 100 dziecek.
                    >
                    > Jestem za.

Ja też jestem za.
                    I nich kupują sobie od Chin mleko w proszku(to od którego umierają dzieci chińskie) i niech kupują sobie żywność chińską, zdrowe i ekologiczne mięso chińskie, warzywa chińskie(pomidory wielkości arbuza), . . . . . . etc.

• j-k Nauka chinska robi skok na naukowe osiagniecia USA 27.03.13, 15:08
                      przyjacielameryki napisał:
                      > I nich kupują sobie od Chin warzywa chińskie (pomidory wielkości arbuza), . . . . . . etc.

Nauka chinska robi wlasnie skok na naukowe osiagniecia USA.
                      - wielkosci arbuza - to beda tam niezadlugo genetycznie zmodyfikowane ziarnka ryzu :)
                      • przyjacielameryki Re: Nauka chinska robi skok na naukowe osiagnieci 27.03.13, 15:51
                        j-k napisał:

> przyjacielameryki napisał:
                        > > I nich kupują sobie od Chin warzywa chińskie (pomidory wielkości arbuza),
                        > . . . . . . etc.
                        >
                        >
                        > Nauka chinska robi wlasnie skok na naukowe osiagniecia USA.
                        > - wielkosci arbuza - to beda tam niezadlugo genetycznie zmodyfikowane ziarnka r
                        > yzu :)

Cha!, cha! Ja pamiętam z czasów studenckich w Poznaniu(koniec lat 70-tych) - na Targach Poznańskich Chińczycy już w tamtych latach pokazywali pomidory wielkości melonów jako efekt ich nauki. Pękaliśmy ze śmiechu!
                        • j-k Soft & hard :) 27.03.13, 16:03
                          przyjacielameryki napisał:
                          > Cha!, cha! Ja pamiętam z czasów studenckich w Poznaniu(koniec lat 70-tych) - n
                          > a Targach Poznańskich Chińczycy już w tamtych latach pokazywali pomidory wielko
                          > ści melonów jako efekt ich nauki. Pękaliśmy ze śmiechu!

To bylo soft :)
                          ja znalem wersje hard :
                          po radziecko-chinskiej wojence nad Amurem udalismy sie na poczatku 1969
                          do Ambasady CHRL w Warszawie.
                          W srodku, w hallu Ambasady, byla spora wystawa: - na zdjeciach kupy zdobycznej radzieckiej broni i opisy, jak to Wielka Armia Chinska pokonala ZWYCIEZKO nad Amurem caly ZSRR :)
                          • przyjacielameryki Re: Soft & hard :) 27.03.13, 16:13
                            j-k napisał:

>
                            > To bylo soft :)
                            > ja znalem wersje hard :
                            > po radziecko-chinskiej wojence nad Amurem udalismy sie na poczatku 1969
                            > do Ambasady CHRL w Warszawie.
                            > W srodku, w hallu Ambasady, byla spora wystawa: - na zdjeciach kupy zdobycznej
                            > radzieckiej broni i opisy, jak to Wielka Armia Chinska pokonala ZWYCIEZKO nad A
                            > murem caly ZSRR :)

Tak, i to jest niezbity dowód na zrozumienie wyjątkowego charakteru współpracy rosyjsko-chińskiej, jak wiemy od zawsze doskonałej i olbrzymiej siły twórczej duetu walutowego - rubel-juan!
                            Przyszło na żyć w fascynujących czasach!
    • felusiak1 Re: odejsc od dollara i euro -przejsc na juana i 26.03.13, 00:35
      The overarching reason is that China lacks fundamental institutions, such as the rule of law and democratic leadership selection, that provide what analysts call "credible commitments" to the financial market about the sanctity of debt and derivative instruments. As large as the Chinese financial system is today (with nearly $21 trillion in assets, according to global rating agency Fitch Ratings), state-owned entities such as state banks and insurance companies own most of the financial assets. The government has not been able to credibly demonstrate to private investors that it will keep its hands off their money. Because the counterparties in most international financial transactions will be state-owned entities, global investors are unsure whether these state actors will renege on agreements or whether the opaque Chinese legal system will fairly adjudicate claims against state-owned counterparties or even the government itself.
    • johnny-kalesony Dlaczego dolar? 26.03.13, 02:16
      Dlaczego dolar, a nie wróbel i jakiś don juan?
      Zdrowy rozsądek podpowiada mi, że światem rządzi ta waluta, której kraj posiada w zanadrzu wiedzę i potencjał, gwarantujący postęp technologiczny. A nie ten kraj, który ma w skarbcu jakieś złote (brązowe, czerwone albo inne) blaszki ...

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • 5magna Re: Dlaczego dolar? 26.03.13, 08:01
        www.bloomberg.com/news/2013-03-25/brics-nations-plan-new-bank-to-bypass-world-bank-imf.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka