Dodaj do ulubionych

Rozmowa czy propaganda?

20.10.13, 10:32
Forum sluzy rozmowom, wymianie pogladow a takze moze byc zrodlem informacji jesli ktos, przypadkowo na czyms dobrze sie zna albo jest w jakims temacie obyty. Jak ktos slusznie na sasiednim watku powiedzial, po pewnym czasie powstaja sympatie czy antypatie wynikajace z "miedzyludzkiej chemii" i to jest nieuniknione. Jesli sie zachowa kulturalna forme rozmowy nawet z tymi, ktorych sie nie lubi nic sie nie dzieje i kazdy moze z tym zyc i funkcjonowac.

Dla pewnej grupy formowiczow, takich jak igor, eva, walter, lubat, syn ramzesa, i innych tworzonych na pilna potrzebe nickow forum nie jest miejscem rozmow ale jest miejscem propagandy prorosyjskiej (zuraw powraca do Putina - niezastapionej evy). Tacy ludzie jak blueelvic czy kylax sieja propagande proamerykanska (dolar über alles - jeden z ostatnich watkow blueelvica). Dadajmy uczciwie, ze te proamerykanskiej propagandy jest troche mniej i jest o wiele mnie natretna i o wiele mniej chamska niz propaganda prorosyjska.

Po czym te propagande mozna rozpoznac? Ano po stalej linii politycznej reprezentowanej przez wiele nickow, po wzajemnym poklepywaniu sie po plecach na watkach i po konsekwentnym tepieniu przez te nicki ludzi, ktorzy im w szerzeniu ich pogladow przeszkadzaja. Epitety jak borat, kartoflana glowa, pefcia czy francowaty sa stosowane zamiast argumentow.

W koncu mozna uwazac, ze Putin jest dobrym prezydentem swego kraju ale tworzenie na jego temat setek watkow jest juz zwyczajna propaganda i niczym wiecej. Miejsce Putina jest na forach rosyjskich i niech mu tam bedzie dobrze.

Wizja wydarzen to jedna sprawa, zas to co mozna zrobic aby forum przestalo byc miejscem propagandy jest sprawa inna.

Ogolnie, to mozna zrobic porzadek na sile albo z wlasnych sil.

Na sile, to moze podzialac tylko admin. Admin, ktory rozumie sytuacje i ma jasna wizje spraw tego do czego forum sluzyc powinno. Kropka takim adminem byla. Miala swoje, nazwijmy to oglednie, subiektywizmy ale forum mialo jakis charakter i nie bylo na nim propagandy.

A wlasnych sil, jest troche trudniej. Pisuje na forum Aquanet, ktore nie jest administrowane, ale jakims cudem nie ma tam wpisow glupich. Jak to sie dzieje? Ano ludzie znaja sie tak jak "lyse kobyly" i intruza o niecnych zamiarach ingnoruja po prostu. Dodajmy, ze tamtejsi forumowicze znaja sie od 10 lat i wielu jest, po prostu, inteligentnych. Czy forum Swiat, moze sie pozbyc propagandy z wlasnych sil trudnomi powiedziec, bo sadze ze nastepny watek o Putinie urosnie znowu do setki wpisow poprzez akcje propagandzistow, sympatyzujacych nickow i nickow sworzonych ad hoc. A wiec liczna wpisow nie moze byc jakimkolwiek kryterium jakosc watku.

I tu wracamy do jakiejs formy administrowania. Moze kilku administratorow byloby tez uzytecznych. Takich "poza wszelkimi podejrzeniami" najlepiej.

PF
Obserwuj wątek
    • borrka Czekalem na twoj watek, PF. 20.10.13, 10:43
      Lubie przeciwstawiac sie web-brygadzie "moskiewskiej" i czuje sie na silach:)
      No, znam te klimaty.
      Bojkotuje totalnie dwoch quasi-brygadzistow i to na tle raczej "intelektualnym" (zenujacy upadek formy i tresci).
      I to, moim zdaniem, jedyna forma walki o sensownosc forum.
      Mnie, na przyklad, Effcia nie razi.
      Ja ... doceniam demagogie, polot czarnej propagandy i czekistowski "bilet" na piersi !
      • polski_francuz Lubisz 20.10.13, 10:49
        Eve i to jest OK. I ja ja lubilem az do czasu powstania web-brygady. Wtedy znalazla swoje miejsce i tym lepiej dla niej.

Jak ona sie do forum zaadaptuje (a nie odwrotnie) to bedzie mozna z nia funkcjonowac.

PF
      • borrka Dodam jeszcze... 20.10.13, 10:52
        Bez demagogii, logicznie poprawne i rzeczowe, forum byloby strasznie nudne.
        Poswiecamy, jak Pawka Korczagin i Pawlik Morozow, logike dla erystyki, a kulture formalna dyskusji, dla celow nadrzednych:)
        Mowic po robotniczo-chlopsku:
        web-brygada jest bezradna wobec ironii, sarkazmu i naglych wolt w dyskusji.
        PS.No, i nigdy ... przenigdy sie nie tlumaczymy:)))
        • polski_francuz Reguly gry 20.10.13, 10:57
          sa potrzebne Borka. Bo inaczej nie ma gry...

PF
        • pijatyka Re: web-brygada bezradna wobec ironii, sarkazmu 21.07.14, 11:46
          Owszem; choć dość często zdobywa tzw. przewagę optyczną - jak w

www.lunchtimers.com ;)
    • przyjacielameryki Re: Rozmowa czy propaganda? 20.10.13, 11:17
      Bardzo dobry wątek i ciekawy temat. Wymieniłeś PF propagandystów rosyjskich i nie ulega najmniejszej wątpliwości, że ci ludzie "lobbują" na rzecz tzw. interesów rosyjskich, amatorsko lub zawodowo ale tego jak jest na prawdę, nigdy nie będziemy wiedzieli. Moim zdaniem oni uprawiają propagandę, to nie są żadne poglądy a propaganda. Ale to moja opinia.
      Ja tu na FŚ mocno reprezentuję interes polski, staram się bronić Polski przed często absurdalnymi oskarżeniami, kpinami, "wyprzedażą majątku i państwa", niby to złymi sojuszami, fatalną UE, . . . . . itp.
      Reprezentuję wyrazne i jasne poglądy liberalne, proamerykańskie, proizraelskie, proniemieckie i prounijne. Nie wierzę w żadne spiski, żydowskie, banksterów czy jakiekolwiek. Gazeta Wyborcza moim zdaniem to zdecydowanie najlepsza polska gazeta, pomimo wielu wad i z pewnością nie jest lewacka. Nie podoba mi się Rosja KGB-owska, jej polityka i wyraznie o tym piszę, również o tym że to Rosja jest dla Polski grozna a nie Niemcy . W zamian otrzymałem wyzwiska "przygłup proameykański", nazwano mnie lemingiem, propagandystą GW i Agory, propagandystą PO, itp. brednie. Ja nigdy nie należałem do PO ale organicznie nie znoszę takiego bezmyślnego plucia na państwo polskie, niezależnie od opcji politycznej, np. bardzo drażniły mnie kpiny Palikota ze św. Prezydenta L.Kaczyńskiego.

I jeszcze jedno. To ja dla wielu tu na FŚ jestem propagandysta a tak Eva15 czy igor to dyskutanci bo oni mają poglądy. No cóż, takie życie!
      • polski_francuz Epitety 20.10.13, 11:31
        epitetami, wytrzymasz je i przezyjesz jak i wojciech, borka czy ja. Przypomnij sobie pokolenie naszych Ojcow, ktorzy mieli o tyle mniej szans niz my!

Wazny punkt, jak dla mnie to wlasnie:

"Ja tu na FŚ mocno reprezentuję interes polski"

Mozna sie klocic, bo ten interes nie jest latwy do zdefiniowania (bo w polityce jest, jak to sie ladnie po niemiecku mowi Qual der Wahl) ale sadze, ze antypolskich wpisow nie powinno sie tolerowac.

PF
        • przyjacielameryki Re: Epitety 20.10.13, 12:35
          polski_francuz napisał:

> epitetami, wytrzymasz je i przezyjesz jak i wojciech, borka czy ja. Przypomnij
          > sobie pokolenie naszych Ojcow, ktorzy mieli o tyle mniej szans niz my!
          >
          > Wazny punkt, jak dla mnie to wlasnie:
          >
          > "Ja tu na FŚ mocno reprezentuję interes polski"
          >
          > Mozna sie klocic, bo ten interes nie jest latwy do zdefiniowania (bo w polityce
          > jest, jak to sie ladnie po niemiecku mowi Qual der Wahl) ale sadze, ze
          > antypolskich wpisow nie powinno sie tolerowac.
          >
          > PF

Zgadza się. Ale chodzi o interes ponadpartyjny o polską rację stanu, która powinna być całkowicie wolna od bieżącej polityki.
          Ten interes to całokształt działań na rzecz integracji europejskiej to nasze członkostwo w NATO i wzmacnianie zdolności obronnych Paktu, to dobre stosunki z Niemcami ale i pozostałymi sąsiadami, to krzewienie demokracji, otwartości i wolności gospodarczej, to sojusz z USA, to wspieranie europejskiej i niepodległościowej drogi Ukrainy, Gruzji, Mołdawii czy Białorusi . . . . . . . ! Tak z grubsza.

Ale są tacy którzy podkopują wartość tych sojuszy, wietrzą nieustanne spiski, podskakują do góry z radości jak Dreamliner ma kłopoty czy jakąś autostradę trzeba poprawić, albo jak zmarł biegacz na maratonie w Wa-wie. Wszystko dla nich się wali, wszystko zle, beznadziejna służba zdrowia itp. - co nie jest prawdą. Z igły robią widły i są dumni ze swojej mądrości a wtóruje im zadowolona WEB-brygada. Zauważ, jak pięknie czekiści współpracują z niektórymi "polskimi patriotami"!!!
        • wojciech.2345 aksjologia fałszu 20.10.13, 12:57
          To co z uporem lansuje tutaj na forum delegatura z Łubianki, to aksjologia fałszu. Np. delegatura doskonale wie, że przy granicach między państwami UE zacierają się różnice między narodami. Kiedyś o tym tak pisałem: kładka

Jednak ktoś czytający to forum zza oceanu może myśleć tak jak serwuje to delegatura, że jednak Polacy, Czesi, Niemcy, ... czekają na moment by rzucić się do gardeł. To jest absurd, ale takie zadanie postawiła Łubianka, a forumowi żołnierze wykonują rozkazy.
          • przyjacielameryki Re: aksjologia fałszu 20.10.13, 13:21
            wojciech.2345 napisał:

> To co z uporem lansuje tutaj na forum delegatura z Łubianki, to aksjologia fałs
            > zu. Np. delegatura doskonale wie, że przy granicach między państwami UE zacie
            > rają się różnice między narodami. Kiedyś o tym tak pisałem: kładka
            >
            > Jednak ktoś czytający to forum zza oceanu może myśleć tak jak serwuje to delega
            > tura, że jednak Polacy, Czesi, Niemcy, ... czekają na moment by rzucić się do
            > gardeł. To jest absurd, ale takie zadanie postawiła Łubianka, a forumowi żołnie
            > rze wykonują rozkazy.

Dokładnie tak. Rosja zawsze skłócała inne narody i państwa i na tym korzystała. W interesie Rosji nie jest dobra współpraca państw UE, czy pogłębiona integracja a jej rozpad bo tylko wówczas będzie mogła skutecznie rozgrywać jednych przeciwko drugim i zbijać swój kapitał polityczny a potem gospodarczy. I to Rosja cały czas stara się robić(np. to różnicowanie cen gazu - jednych nagradza niskimi cenami, innych karze wysokimi), tyle że min. dzięki Polsce uruchamiane są kontrdziałania, jak np. wspólna polityka energetyczna UE, finansowanie różnych inwestycji wzmacniających bezpieczeństwo energetyczne UE: gazoporty, łączniki gazowe pomiędzy sąsiadami, korytarze gazowe jak u nas Płn.- Płd.

Ps. I zawsze musimy pamiętać, że ewentualny rozpad UE będzie tylko i wyłącznie w interesie Rosji.
      • borrka I tu kryje sie podstawowa sprzecznosc, Przyjacielu 20.10.13, 11:31
        Strona przeciwna nie reprezentuje ZADNYCH pogladow - wykonuje polecenia sluzbowe, w roznej formie, bo rozna jest ich zaleznosc sluzbowa i organizacyjna.
        Te zaleznosc widac po elementach wspolpracy i stalego porozumiewania sie poza forum.

My tego nie dowiem sie nigdy, bo jak.
    • wojciech.2345 Re: Rozmowa czy propaganda? 20.10.13, 11:29
      PF-ie,
      ja rozmawiając z kimś z nich, zakładam, że rozmawiam z grupą,
      a nie tylko z adwersarzem który jest na posterunku. Kłamią jak
      najęci. Ale są też i dobre strony ich występów. Wiemy jak Łubianka
      ustawia swoją propagandę.

I ma rację Borrka. Ironia, zmiana tempa, poczucie humoru, ...
      wybija im oręż z rąk. Dobrze czasami pokazać im,
      że kłamią i są dyletantami.
      • polski_francuz Jestescie 20.10.13, 11:34
        "I ma rację Borrka. Ironia, zmiana tempa, poczucie humoru, ...wybija im oręż z rąk."

obydwoje z borka sprytni i "czujni" ale jest wielu naiwnych, ktorzy sie daja na wystepy web-brygady nabrac. Do takich wlasnie "ofiar" web-brygady zaliczam kaszebe czy misterpee. Dali sie zlowic.

Juz Goebbi mowil, ze klamstwo powtorzone wiele razy zamienia sie w prawde...

PF
        • wojciech.2345 Re: Jestescie 20.10.13, 11:50
          Liczą się dwie rzeczy. Rzetelność i dłuższy dystans w dyskusji.
          Obserwator po jakimś czasie ma rozeznanie kogo warto, a kogo
          nie warto czytać. I czy można polegać na słowach danego nicka.

Mam wrażenie, że czekiści nie lubią gdy się ich traktuje jak dzieci.
      • przyjacielameryki Re: Rozmowa czy propaganda? 20.10.13, 12:10
        wojciech.2345 napisał:

> PF-ie,
        > ja rozmawiając z kimś z nich, zakładam, że rozmawiam z grupą,
        > a nie tylko z adwersarzem który jest na posterunku. Kłamią jak
        > najęci. Ale są też i dobre strony ich występów. Wiemy jak Łubianka
        > ustawia swoją propagandę.
        >
        > I ma rację Borrka. Ironia, zmiana tempa, poczucie humoru, ...
        > wybija im oręż z rąk. Dobrze czasami pokazać im,
        > że kłamią i są dyletantami.

Absolutna racja!
      • przyjacielameryki Re: Rozmowa czy propaganda? 20.10.13, 12:57
        wojciech.2345 napisał:

> PF-ie,
        > ja rozmawiając z kimś z nich, zakładam, że rozmawiam z grupą,
        > a nie tylko z adwersarzem który jest na posterunku. Kłamią jak
        > najęci. Ale są też i dobre strony ich występów. Wiemy jak Łubianka
        > ustawia swoją propagandę.
        >
        > I ma rację Borrka. Ironia, zmiana tempa, poczucie humoru, ...
        > wybija im oręż z rąk. Dobrze czasami pokazać im,
        > że kłamią i są dyletantami.

I właśnie min. świetnie punktuje ich i ośmiesza F1.
    • borrka Bagatelizowana Ursa. 20.10.13, 11:37
      A nieslusznie.

Ewidentnie niektore posty web-brygady maja prowokowac polskie reakcje, ktore potem czekistka Ursa przelumaczy na matuszkanski.
      Dobrze tlumaczy, dobrze kosztuje - to juz nie sa zabawy dzieci neostrady, tylko mrowcza, kwalifikowana praca.
      Na rynek wewnetrzny Matuszki.
      • wojciech.2345 Re: Bagatelizowana Ursa. 20.10.13, 11:46
        Borrka,
        ona chyba już nie tłumaczy.
        Tak mi się wydaje.
        • borrka Mozliwe. 20.10.13, 11:48
          Dawno nie patrzylem, a lubilem jej kongenialne tlumaczenia.
          Dobra jest.
          • wojciech.2345 Re: Mozliwe. 20.10.13, 11:51
            borrka napisał:
            > Dawno nie patrzylem, a lubilem jej kongenialne tlumaczenia.
            > Dobra jest.
            -------------
            Gdybyś sprawdził, to napisz o tym.
      • tmu Re: Bagatelizowana Ursa. 20.10.13, 23:07
        Panie Borrko! Niech już Pan się uspokoi. Przecież pisałam. Pan albo nie przeczytał, albo nie zrozumiał. Nie tłumaczę Pana. I nie zamierzam. Nudny Pan jest, przepraszam, i monotonny.
        Komentarze pani Ewy dość często czytam, to prawda, no a Pan tu ciągle plącze się ze swymi strachami i rozterkami i niekiedy wpada mi w oko. Naprawdę szkoda człowieka. Proszę Pana – nie czyham na Pana, nie interesuje się Panem, nie jest mi Pan do niczego potrzebny. Zupełnie. No, ulżyło Panu? Odetchnęło się? To jestem ucieszona.
        Pozdrawiam. Ursa.
        • borrka Pieknie, tylko calkiem klamliwie:))) 20.10.13, 23:18
          Przeczy temu ilosc moich przetlumaczonych postow - to jest praca na caly etat.
          I akurat efekty bardzo mierzalne i w necie ruskim widoczne.
          Takze darujmy sobie te figle niewinnej czekistki.
          • tmu Re: Pieknie, tylko calkiem klamliwie:))) 20.10.13, 23:27
            To proszę wskazać te Pana przetłumaczone posty. O link poproszę. Gdzie i kto Pana tłumaczy? Zwidy Pan ma?
            Ursa
            • eva15 Biedny, zlekceważony borrcia:-)))) 20.10.13, 23:38
              Ale numer! Borrcia myślał, że jest ważny, że mądrze pisze i go w Rosji dlatego tłumaczą, a tu masz diable kaftan! Nie czytają, nie tłumaczą:-)

Ursa, pani nie ma litości!
              • borrka Effciu poczciwa... 20.10.13, 23:42
                Znowu wysilek chybiony, ale doceniam i prace Tamary Michajlowny, i Twoj zapal wolontariuszki FSB:)
                • eva15 Borrciu, beidaku ty mój 20.10.13, 23:46
                  No właśnie wysiłek chybiony. Ty tu się na forum prezentuejsz jako ktoś, kogo z zapałem i zainteresowaniem tłumaczą na rosyjski, a tu masz - tłumaczka się pojawiła i bańka pękła:-)
                  • borrka Tlumaczka cos cicho siedzi. 20.10.13, 23:52
                    Kiedys czytalem jej tlumaczenia moich postow i dobrze to robila, wiec nie mam pretensji.
                    A wiersz zalaczylem - taki utwor na rosyjski, to i piekne, i poruszajace:)))
                    • eva15 Tlumaczka cos cicho siedzi. A co ma mówić? 20.10.13, 23:57
                      Borrcia, Ursa prosiła o linki do tych miytycznych tłumaczeń... Zapewne się nie doczeka.
                      Jak ona miałaby cię tłumaczyć, skoro uważa twoje posty za nudne, marne?

Trzymaj się mnie borrcia, ja cię przynajmniej czytam. Czasem.
                      Faktem jest, że coraz rzadziej, bo coraz głupsze wątki otwierasz. Mało masz wpisów pod nimi, więc gnasz na płaczliwy wątek p_fa i tu wylewasz swe żale, że cię nie rozumieją, nie cenią:-)))) Za karę wyzywasz innych od web-brygady.
                      • borrka Tlumaczka lze. 20.10.13, 23:59
                        A Ty Effciu moze sobie poszukac.
                        Tez tam bywasz tlumaczona, choc rzadziej:)))
                        • eva15 Borrcia, przecież trochę się znamy 21.10.13, 00:01
                          Łgarstwo to TWOJA druga natura.
                          • borrka Twoja pierwsza:) 21.10.13, 00:03
                            I tak sobie konwersujemy, Effciu.
                            • eva15 Moją pierwszą naturą jest humanizm! 21.10.13, 00:05
                              Pochylam się nad człowiekiem, zwłaszcza ułomnym, ze zrozumieniem i współczuciem. Dlatego sobie konwersujemy:-)
                              • borrka Ale juz nie dzis. 21.10.13, 00:08
                                Matuszka sie sypie, jutro musze ratowac na gwalt.
                                Pa !
                                • eva15 Re: Ale juz nie dzis. 21.10.13, 00:09
                                  Idó spać - to dobry pomysł. Często go na tym forum polecam!
                                • tmu Re: Ale juz nie dzis. 21.10.13, 00:15
                                  A jak po polsku nazywa się człowiek, który kłamie i przyłapany na kłamstwie wykręca się nieporadnie? Link poproszę. Do Pana komentarzy przetłumaczonych na rosyjski.
                                  • borrka Metody czekistow skutkuja. 21.10.13, 08:35
                                    Lamie swoje zasady nieodpowiadania na bezczelne klamstwa czeka:
                                    Parszywy zawod pani wykonujesz, ale sluzba nie druzba.

Wystarczy wpisac borrka do szukarki (search) i beda dziesiatki tlumaczonych na rosyjski MOICH postow.
                                    www.inosmi.ru/search/
                                    • tmu Re: Metody czekistow skutkuja. 21.10.13, 09:21
                                      No tak. Przekłady 2008 roku. Od tego czasu nie tknęłam żadnego Pańskiego słówka. A Pan wciąż przechwala się. Nic czekawego w Pana życiu w ciągu tych lat się nie zdarzyło? Jeszcze raz – nie tłumaczę Pana i nie zamierzam.I niech Pan nie marzy o tym. Pięć lat temu jakoś Pan w tłoku uchodził. Teraz już nie nadaje się Pan do niczego.
                                      Pozdrawiam. Ursa.
                                      • borrka Klamstwo potwierdzone. 21.10.13, 09:57
                                        Nigdzie nie pisalem o jakie lata chodzi.
                                        Wali mnie to zreszta.
                                      • walter622 Kłopoty z "rurą" 21.10.13, 10:41
                                        tmu napisała:
                                        > Teraz już nie nadaje się Pan do niczego.

Nie dziwota, że się nie nadaje. Ostatecznie, jak sam się przyznaje, ma kłopoty z "rurą".
                                        To nawet myśleć logicznie nie jest w stanie -:)
                                        • borrka Prymitywny chamie. 21.10.13, 11:04
                                          Od twoich facecji na wymioty sie zbiera, prostaku.
                                          Ogranicz kontakty, prosze.
                                        • wojciech.2345 Mamrot622 21.10.13, 11:06
                                          Usiłujesz skłócić kogo tylko się da.
                                          Oczywiście poza swoim stadem.
                                        • brat_ramzesa Walter przestan 21.10.13, 11:10
                                          bo robote mi dezorganizujesz
                                          haha
                                      • brat_ramzesa Pani Ursa mnie rozwalila ;))))) 21.10.13, 11:07
                                        malo nie spadlem z fotela ;))) hihi
                                      • pijatyka Re: No tak. Przekłady 2008 roku 21.07.14, 11:51
                                        Aha, czyli wersja ostateczna brzmi: "Nigdy pana nie tłumaczyłam; a jak tłumaczyłam, to było dawno i nieprawda"

LOL
                  • walter622 Re: Borrciu, beidaku ty mój 20.10.13, 23:59
                    eva15 napisała:
                    > bańka pękła:-)

Na dodatek w bezczelny sposób borrat przypisuje sobie autorstwo wiersza, którego autorem jest Józef Szczepański-«Ziutek», zmarły w czasie Powstania Warszawskiego w dniu 10 września 44 r. Kompletne dno i żenada.
                    • borrka Zbyt tepy jestes Wania. 21.10.13, 00:01
                      Daruj sobie uczestnictwo w tej rozmowie.
                    • eva15 Re: Borrciu, biedaku ty mój 21.10.13, 00:03
                      Nawet nie przeczytała tego wiersza. Gdy widzę, że ktoś nie podaje autora wiersza lub tekstu z reguły dalej nie czytam.
                      • borrka Nie kokietuj, Effciu. 21.10.13, 00:05
                        Rocznicowo zamieszczam ten manifest milosci powstanca do Armii Czerwonej.
                        • eva15 Nie kokietuję. 21.10.13, 00:07
                          Wierzysz czy nie, ja naprawdę nie czytam. Uważam, że to nie w porządku ukrywać autora, to wygląda na podszywanie się pod cudze teksty.
                      • walter622 Re: Borrciu, biedaku ty mój 21.10.13, 00:06
                        Kompletnie załgany typek. W kolejnym wpisie dowiedzie, że „Pałacyk Michla” też jest jego autorstwa, a nie Józefa Szczepańskiego. Dno i żenada.
                        • eva15 Re: Borrciu, biedaku ty mój 21.10.13, 00:14
                          A może to z nerwów. Ursa mu dziś ostro dopiekła mówiąc, że jego teksty nie warte są tłumaczenia:-))
                          • walter622 Re: Borrciu, biedaku ty mój 21.10.13, 00:20
                            eva15 napisała:
                            > jego teksty nie warte są tłumaczenia:-))

A może sam tłumaczy swoje teksty ?

> A może to z nerwów.

Fakt, dzisiejszy dzień nie może zaliczyć do udanych. Okazał się być kłamcą i na dodatek "hieną cmentarną", dość bezczelnie zawłaszczając tekst wiersza, autorstwa Józefa Szczepańskiego.
                            • eva15 Re: Borrciu, biedaku ty mój 21.10.13, 00:32
                              walter622 napisał:

> A może sam tłumaczy swoje teksty ?

Oo, to możliwe.
            • borrka Na pismo swiete by starczylo ... 20.10.13, 23:39
              Ale poezje wole:

Приди же, крacнaя чyмa,
              Тебя здеcь ждyт и не дoждyтcя.
              Пycть нaши мёртвые дoмa
              От oтврaщенья coдрoгнyтcя.

Сегoдня твoй держaвный кнyт,
              Сентябрьcкoй крoвью oбaгрённый,
              Оcвoбoдителей тoлпy,
              Кaк cкoт, вперёд, нa зaпaд гoнит.

Он близoк, твoй кaзённый рёв
              И твoй caпoг, прoпaхший хлевoм.
              Мы пoмним брaтьев нaших крoвь.
              Нo мы тебя вcтречaем хлебoм.

Дa, жaждa меcти гoрячa,
              Нo мы cвoё cмиряем cердце,
              Спacенья ждём oт пaлaчa
              И пaлaчy желaем cмерти.

Тебя зoвyт, тебя здеcь ждyт,
              Здеcь кaждый миг и чac измерен.
              И дoбрoтy твoю клянyт,
              И презирaют милocердье.

Мы - дети Вoльнoй и Святoй
              Великoй Речи Пocпoлитoй,
              Твoею рaбcкoй дoбрoтoй
              И ocквернённoй, и yбитoй.

Брaт-cлaвянин тебе не брaт.
              Он пoмнит дедoв злyю дoлю,
              И кaтoрги cибирcкoй aд,
              И cмрaднoе ярмo невoли.
              • tmu Re: Na pismo swiete by starczylo ... 20.10.13, 23:53
                O ile wiem, to nie Pana wiersze. Pytałam o link do tłumaczeń bezcennych Pana mądrości, a Pan się wykręca. Jak nie poda Pan link, to do stwierdzienia, że jest Pan nudny, dodam że jest Pan żałosny kłamczuszek Pan sobie życzy tego?
                • borrka Jest mi to obojetne. 20.10.13, 23:54
                  Bo nie ja klamie i to bezczelnie.
                  • borrka PS. 20.10.13, 23:58
                    Czekisci namietnie tlumacza antysowiecka poezje powstancza:)))
                    Wypieranie sie, Pani Tamaro, jest niecelowe.
                    W kazdej chwili tlumaczenia sa w necie, ale musialbym zglupiec, by wyszukiwac.
                    Google, google i jeszcze raz Google.
                • eva15 Re: Na pismo swiete by starczylo ... 20.10.13, 23:59
                  Ależ borrcia jest forumowym kłamczuszkiem. To nie obraza, to stwierdzenie faktu.
    • zeitgeist2010 Kilka propozycji 20.10.13, 12:27
      polski_francuz napisał:

> Forum sluzy rozmowom, wymianie pogladow a takze moze byc zrodlem informacji jesli ktos, przypadkowo na czyms dobrze sie zna albo jest w jakims temacie obyty. Jak ktos slusznie na sasiednim watku powiedzial, po pewnym czasie powstaja sympatie czy antypatie wynikajace z "miedzyludzkiej chemii" i to jest nieuniknione. Jesli sie zachowa kulturalna forme rozmowy nawet z tymi, ktorych sie nie lubi nic sie nie dzieje i kazdy moze z tym zyc i funkcjonowac(...)

na podstawie innych popularnych forow w innych jezykach:

1. Image z avatarem uczestnika – takie avatary dodaja kolorytu forum

2. Informacja o ilosci postow uczestnika – widac od razu kto mieszka/pelni sluzbe na tym forum a kto jest normalnym uzyktownikiem internetu

3. Mozliwosc kciukow do gory, na dół bylaby jednak pozyteczna aby odczytac popularne trendy. Istnieje to pod artykulami w GW. Widac tam wyraznie, ze PIS-owcy sa baardzo niepopularni wsrod czytelnikow GW. Ciekawe jakie trendy by sie ujawnily wsrod miedzynarodowej ferajny FS
      4. Jakis gorny limit na liczbe postow z jednego konta w ciągu 24 godzin. To juz jest nuzące I zanudzające na smierc jak jakies konto zawala forum swoimi postami

• polski_francuz To jest sedno sprawy 20.10.13, 13:22
        jak pragmatycznie tzn skutecznie podzialac.

Poglowkuje troche, bo mnie wlasnie rodzina na wycieczke rekwiruje. Sonntags Vater gehört der Familie ponoc:)

Wlacze sie pozniej

PF
      • polski_francuz Re: Kilka propozycji 20.10.13, 22:24
        " 1. Image z avatarem uczestnika – takie avatary dodaja kolorytu forum"

Dobry pomysl. Ma to Le Figaro pod artykulami - musisz kliknac na régir by zobaczyc. Czy GW moze to zrobic? fraglich. Moze Wojtek podpowie czy to sie latwo da zrobic. On jest dobry w informatyce.

"Informacja o ilosci postow uczestnika"

Ta informacja jest dostepna przy wyszukiwarce.

"Mozliwosc kciukow do gory"

Jajn. Pomysl o takich, ktorzy sie pod roznymi nickami wlacza by kliknac na swoja chwale...

"4. Jakis gorny limit na liczbe postow z jednego konta w ciągu 24 godzin"

Jak wyzej. Po dojsciu do limitu zmieni sie nicka i pisze sie dalej.

Pozdro

PF
    • borrka Wazna refleksja. 20.10.13, 13:27
      Hamujcie sie z atakami na rosyjskie "swietosci".
      Taka moja rada.
      Kazdy narod ma takie czule punkty i wskazana jest wyrozumialosc.
      Docenicie osiagniecia - to wielki Narod, o wspanialym dorobku kulturowym.
      Trzeba widziec rowniez te osiagniecia.

Na FS mamy kontakt z dziwnymi "patriotami" Rosji:
      Jeden od 20 lat boi sie odwiedzic rzekomo swoj kraj.
      Choc wierzcie mi, to dzis na poziomie przecietnego obywatela, system dosc demokratyczny.
      A wiec ma cos na sumieniu.

Inni robia wrazenie ciagle pijanych i niezbyt rozgarnietych.
      Jeszcze inni, to Czeka.

A taki przecietny "Ruski" jest ogolnie w porzadku.
      Znam ich setki i generalnie sa "na plus".
      • przyjacielameryki Re: Wazna refleksja. 20.10.13, 13:38
        Wiemy borka. Te opinie, uwagi, odnoszą się głównie do KGB-owskiej władzy a nie zwykłych ludzi, chociaż kiedy tak bezrefleksyjnie wspierają KGB-owskie rządy i z taką łatwością przyjmują kremlowskie kłamstwa i mataczenia historyczne ale i obecne, trudno jest nie reagować.
      • wojciech.2345 Re: Wazna refleksja. 20.10.13, 15:19
        borrka napisał:
        > Na FS mamy kontakt z dziwnymi "patriotami" Rosji:
        > Jeden od 20 lat boi sie odwiedzic rzekomo swoj kraj.
        > Choc wierzcie mi, to dzis na poziomie przecietnego obywatela, system dosc demok
        > ratyczny.
        > A wiec ma cos na sumieniu.
        ---------------
        A ja bym nie zdziwił się gdyby się okazało, że klient stuka z igloo.
    • jorl Re: Rozmowa czy propaganda? 20.10.13, 21:13
      Czytam wlasnie ksiazki Möllera. To taki Niemiec ktory ponad 10 lat mieszkal w Polsce. Nauczyl sie polskiego wystepowal w M jak Milosc czyli serialu, jakies kabarety prowadzil. I w TV polskiej byl widoczny. Juz od paru laty chyba nie, wrocil do Niemiec.
      Opisuje Polakow i ich cechy. Jedna jest paranoiczna wiara w spiski. Czy zamachu na Kennedyego itd. Tutaj widze ze to sie potwierdza. Web Brygady. Przeciez to bzdury. Ci co pisza prorosyjsko to robia to z wlasnej woli. Akurat umieja po polsku z roznych powodow ale robia to na wlasna lape. Zadna Lubianka czy jakos tam.
      No OK jednyego moglbym z jakims ale malym prawdopodobienstwem nazwac ze tu "pracuje" to romrus. Ale akurat on pisze najrosadniej tutaj! Wiec nawet jak z Lubianki to slusznie robi Lubianka. Z tym ze szansa ze romrus z Lubianki tez b. mala.
      Poziom tych innych tzw wegbrydady tez nie jest za wysoki, widac chyba ze sie z nimi scinam, mimo ze zapewne uwazany jestem za prorosyjskiego. Scinam sie za ich glupoty a nie za prorosyjskosc.
      Dlaczego ja jestem prorosyjski? A tu mam powazne osobiste powody. Z tym ze automatycznie nie znaczy ze lubie Rosjan. Tych konkretnych.

Pozdrowienia
      • polski_francuz Teoria spiskowa 20.10.13, 22:08
        Na wstepie, ciesze sie, ze juz nie jestes obrazony, i dalej tu piszesz.

Mowisz o roznych rzeczach. Ja mam akurat z Rosjanami wiele kontaktow sluzbowych. Bazujacych na zasadzie zaufania bo inaczej przeciez nie mozna funkcjonowac. I akurat te nicki o ktorych piszesz, tzn romrus i gosc ze Smolenska sa normalnymi nickami z ktorymi rozmawiam. I nic do nich nie mam.

Idzie o obserwacje tych nickow, ktore tu opisalem. Moze to byc jedna osoba pod wieloma wcieleniamu wirtualnymi. Ale moze tez byc tak jak opisalem. Podobnie odbiera kilku rozsadnych kolegow, wiec o paranoi trudno mowic.

Jesli o Twoje poglady chodzi, to prorosyjskosci z Toba nie dziele. Jestem propolski i staram sie byc profrancuski. No i nie da sie ukryc ze szanuje Niemcow a nawet czasami ich lubie. I to mi zupelnie wystarcza.

Pozdro

PF
    • eva15 Re: Rozmowa czy propaganda? 20.10.13, 21:39
      Pod światłym przywództwem p_fa zebrała się dziś wysoka komisja forumowych mędrców oburzonych na sianie propagandy na forum. Szczególnie jej dopieka mityczna web-brygada Kremla, która zaśmieca ponoć rosyjskimi wątkami to forum. Jeden przez drugiego wołają o cenzurę, namawiają do donosów i zakazów.

Chętnie wam pomogę i wskażę, kto zaśmieca forum bzdurnymi wątkami rosyjskimi. Niestety poniższe będzie wam nie w smak, bo to prawie wyłącznie ludzie z waszych świałych szeregów. Podaje wszystkie rosyjskie wątki tylko z ostatnich 2 dni, na więcej nie mam czasu i ochoty, bo tak jest codzień, za dużo tych waszych śmieci panowie kontrolerzy, weźcie się za siebie i pozamiatajcie przed własną chałupą.

yurek 11111:
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147540434,147540434,KGB_zetnie_Putina_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147537895,147537895,Od_Lenina_do_Putina_czyli_Rosja_oczami_sasiadow_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147537931,147537931,List_do_prezydenta_FR_.html

asmall4:
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147534798,147534798,Specnaz_uzywa_najlepszej_broni.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147534776,147534776,Rosja_wraca_do_normalnosci.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147527541,147527541,W_Murmansku_okradli_dzialaczy_Greenpeace.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147527633,147527633,Rosjanki_marza_o_mezu_obcokrajowcu.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147527823,147527823,21_pazdziernika_wyrok_w_sprawie_katynskiej.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147527432,147527432,Rosja_bezzmiennie_jak_Zlota_Orda_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147527764,147527764,Rosja_w_koncu_odda_Kaukaz.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147527691,147527691,Bruksela_nie_da_pieniedzy_na_rosyjska_inwestycje_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147525402,147525402,Holenderski_dyplomata_pobity_w_Moskwie.html

borrka:
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147518981,147518981,Pierwsza_pomaranczowa_1956_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147526104,147526104,Pozegnanie_Slowianki_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,147520576,147520576,Strasburg_o_Katyniu_.html

To jakaś wasza zbiorowa paranoja tak zaśmiecać FS.

• polski_francuz Akcja=reakcji 20.10.13, 22:10
        bym powiedzial.

PF
        • eva15 hucpiarze z was 20.10.13, 22:15
          tak śmiecić i zwalać na innych to hucpa.
      • yurek11111 ewcia,ty juz zglupialas do konca...:-))))) 22.10.13, 03:36
        Od kiedy zakladanie watkow o Rosji,to propaganda prorosyjska,ja podobnie jak borrka,chce pomoc Rosji wyjsc z impasu w jakim sie znalazla pod rzadami Putina,to i wskazuje ,gdzie Rosji slabe punkty i co maja zrobic by Rosja rosla w sile ,a ludziom zylo sie dostatniej,a swoja droga niepotrzebnie sie mnie czepiasz,w ciagu ostatnich trzech tygodni,otworzylem TYLKO trzy watki o Rosji,a ty zamiast dawac rady zeby pozamiatac przed chalupa,rzuc kompa i pozamiataj w swojej chalupie,bo przy prawie 26 000 wpisow ,ktore dokonalas,to za duzo czasu na porzadki ci nie pozostaje,o pracy nie wspominajac.....:-)))

eva15:

> Pod światłym przywództwem p_fa zebrała się dziś wysoka komisja forumowych mędrc
        > ów oburzonych na sianie propagandy na forum. Szczególnie jej dopieka mityczna w
        > eb-brygada Kremla, która zaśmieca ponoć rosyjskimi wątkami to forum. Jeden prze
        > z drugiego wołają o cenzurę, namawiają do donosów i zakazów.
        >
        > Chętnie wam pomogę i wskażę, kto zaśmieca forum bzdurnymi wątkami rosyjskimi. N
        > iestety poniższe będzie wam nie w smak, bo to prawie wyłącznie ludzie z waszych
        > świałych szeregów. Podaje wszystkie rosyjskie wątki tylko z ostatnich 2 dni, n
        > a więcej nie mam czasu i ochoty, bo tak jest codzień, za dużo tych waszych śmie
        > ci panowie kontrolerzy, weźcie się za siebie i pozamiatajcie przed własną chału
        > pą.
        >
        > yurek 11111:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,50,147540434,147540434,KGB_zetnie_Putina_.html
        > forum.gazeta.pl/forum/w,50,147537895,147537895,Od_Lenina_do_Putina_czyli_Rosja_
        > oczami_sasiadow_.html
        > forum.gazeta.pl/forum/w,50,147537931,147537931,List_do_prezydenta_FR_.html
    • jorl Re: Rozmowa czy propaganda? 20.10.13, 21:50
      borrka napisał:

> Na FS mamy kontakt z dziwnymi "patriotami" Rosji:
      > Jeden od 20 lat boi sie odwiedzic rzekomo swoj kraj.
      > Choc wierzcie mi, to dzis na poziomie przecietnego obywatela, system dosc demok
      > ratyczny.
      > A wiec ma cos na sumieniu.

A na to nie wpadles ze go po prostu nie stac? Pojechac do Rosji? Na Ukraine tak bo ma tam rodzine i moze sie tam zatrzymac. A w Rosji nie ma nikogo a hotele kosztuja. No i moze na Ukraine jakos sie da pojechac taniej. Przez Polske, moze pociagiem. A do Rosji trzeba samolotem a to j.w. kosztuje znacznie wiecej.
      Ja bylem w Rosji ceny dosc zachodnie a nawet liczac jakosc/ceny powyzej zachodnich. Mala konkurencja, maly rynek.

> A taki przecietny "Ruski" jest ogolnie w porzadku.
      > Znam ich setki i generalnie sa "na plus".

E tam normalni ludzie. Ale z innego juz jesli chodzi odemnie kregu kulturowego wiec mi nie pasuja za bardzo. jestem Zachodem rozpaskudzony. Bylem, widzialem.

Pozdrowienia
    • 1blueelvic Ty z kolei rozsiewasz glupota. 20.10.13, 22:39
      Wiem, ze na takie postrzeganie przez innych bardzo ciezko pracujesz.

Nie bede pisal o innych, ale zamierzam skonfrontowac twoja logike i wiarygodnosc w swojej tylko li i wylacznie sprawie.

Tytul mojego watku, na ktory sie powolujesz, byl taki: Kundle szczekaja, a dolar ciagle krolem

Dlaczego taki tytul? Ano dlatego, ze bardzo wielu piszacych na tym forum od kilku dni (kryzys finansowy w USA) wieszczylo bankructwo Stanow i odejscie od dolara jako waluty rezerwowej.

W zwiazku z tym podalem link do artykulu w The Telegraph :

www.telegraph.co.uk/finance/comment/jeremy-warner/10378666/The-sun-is-setting-on-dollar-supremacy-and-with-it-American-power.html
      Jedynym moim komentarzem, ktory byl adekwatny do przesmiewcow i wrozacych z fusow forumowiczow byl taki:

Mozecie pluc, zaklinac, a nawet wielka koope z nienawisci zrobic, ... ale zmienic poki co, niczego nie mozecie. Pobozne zyczenia, to jeszcze nie wszystko i o tym wiedza zarowno Chiny jak i cala reszta.

A teraz prosze bardzo, abys publicznie oswiadczyl czy czytales zalinkowany artykul?

Osmielam sie w to watpic poniewaz twoja inzynierska dusza i logika powstrzymalaby sie od idiotyzmu, ktory palnales w przypadku mojej osoby.

Zwracam tobie uwage inzynierku, ze uogolninie i synteza zdarzen socjologicznych, to troszeczke bardziej nobilitujace zajecie od ... rzucania g@@nem, ktore tutaj nam serwujesz.

Nie badz przyjacielu bufonem i zejdz z oblokow na ziemie.

Jak znajdziesz moje inne watki siejace propagande proamerykanska, to badz uprzejmy mnie o tym poinformowac.

Ps. Pomysl czasami o tym, ... co chcesz napisac. W przeciwnym razie ludzie nie odroznia tanczacego osla na lodzie od ciebie.
      • polski_francuz Zachecasz do rozmowy 20.10.13, 22:49
        innych forumowiczow tytulujac watek "Kundle szczekaja a dolar ciagle krolem"?

Zachecasz do rozmowy mnie piszac "inzynierku", "nie badz bufonem", i porownujac mnie do "osla tanczacego na lodzie"?

Moze troche skromnosci by sie przydalo, moze troche uprzejmosci i wowczas ustosunkuje sie moze do Twojej prosby.

Poki co nie spelniasz warunkow.

PF
        • 1blueelvic O tak? 20.10.13, 22:55
          A tobie Pan Bog dal monopol na przeklamania i kamstwa. Ty mozesz insynuowac i obrazac?

Gdybys przeczytal wskazany artykul, gdybys ... mial odrobine tej inzynierskiej logiki ... No wlasnie, gdybys.

Z toba zadnej dyskusji wiecej nie bedzie. Smierdzisz wybiorczoscia.
      • swiblowo Re: Ty z kolei rozsiewasz glupota. 20.10.13, 23:19
        Chetnie przywitam watki rozsiewajace twoja "kulinarna propagande". Pomysl o tym. Moze jakis klub wielbicieli marcepanow? :)
        • 1blueelvic A wiesz, ze myslalem o tym ... 20.10.13, 23:27
          Mam nawet pomysl na tytul.
          • swiblowo Re: A wiesz, ze myslalem o tym ... 20.10.13, 23:38
            No, no...dobrze! Bardzo dobrze! A ja pomysl na pierwszy przepis: "jak z kiepskich kartofli zrobic arcydzielo". - mowie zupelnie serio.
            Bede ci przypominac od czasu do czasu. O tym. :)
            • 1blueelvic Hahaha ... 21.10.13, 00:15
              Sadzilem, ze pierwszy bedzie o pieprzonych babcinych pierogach.

Sadze, ze odgadlem Twoje mysli. Tak po prawdzie mam pare przepisow rodem ze staropolskiego kredensu pewnego aptekarza.

Nie podpowiadaj prosze, napisze, a pozniej skonfrontujemy nasze mysli.
              • swiblowo Czuje zblizajaca 21.10.13, 01:09
                sie "euforie biegacza". Stan na piec minut przed morderczym treningiem. Najgorsze jest wtedy, gdyby trening sie nie odbyl...
                • 1blueelvic Hahaha ... 21.10.13, 14:32
                  Slomiany zapal powiadasz?

Wiesz, znacznie latwiej pisac o agresywnej polityce jak rowniez o ulomnosci charakteru. Ale zeby oddac charakter i nadzwyczajnosc trunkow i wykwintnosc polmiskow ... oj oj oj, w tym miejscu nalezy mocno sie zastanowic.
    • swiblowo Re: Rozmowa czy propaganda? 20.10.13, 23:09
      Czasem rozmowa, czasem propaganda a czesto "leczenie kompleksow". Mozna znalesc cos "nastrojowego" dla siebie.
      • polski_francuz Podsumujmy 20.10.13, 23:15
        "Czasem rozmowa, czasem propaganda a czesto "leczenie kompleksow".

te dzisiejsza dyskusje zatem tak, ze warto by proporcje aktywnosci w kierunku rozmowy zmienic.

Na mnie juz pora

Dobranoc

PF
        • swiblowo Re: Podsumujmy 20.10.13, 23:23
          Na tematy polityczne nie ma zadnej "rozmowy". Zawsze musi byc kompromis - kto pierwszy nie wytrzyma, tego i nerwy zawodza i zegnaj...dobre wychowanie.
    • felusiak1 a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 00:03
      a te są takie jakie są.
      no i mam awersję do rozpoczynania wątków ale reaguję taki ze mnie reakcjonista.
      nie znoszę sensacyjności, kospiracjonizmu i głupoty.
      Wulgaryzmy i obelgi nie przeszkadzają mi. Uchodowałem grubą skórę co wszystkim doradzam.
      • eva15 Re: a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 00:13
        felusiak1 napisał:

> Wulgaryzmy i obelgi nie przeszkadzają mi. Uchodowałem grubą skórę co wszystkim doradzam.

Mogłeś sobie co najwyżej wyhodować grubą skórę.
        No ale zaraz zaczniesz się kłócić, że ty masz rację:-))
        • felusiak1 Re: a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 00:31
          wpisałem słowo wychodować w gugla i pokazało 245 tysięcy rezultatów. Coś w tym musi być.....
          • eva15 Re: a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 00:34
            Naturalnie, że tak. Jest w tym tyle samo prawidłowości, co w twoim wczorajszym linku.
          • walter622 Re: a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 00:35
            felusiak1 napisał:
            > Coś w tym musi być.....

Zawsze twierdziłem, że nie forma lecz treść jest istotna. Tak więc czasem można coś wychodować.
            • eva15 Re: a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 00:39
              walter622 napisał:

> Zawsze twierdziłem, że nie forma lecz treść jest istotna. Tak więc czasem można
              > coś wychodować.

No ale wtedy nie można tylko morzna!
              • walter622 Re: a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 00:42
                eva15 napisała:
                > No ale wtedy nie można tylko morzna!

Owszem, nie tylko morzna ale tżeba
                • eva15 Re: a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 00:51
                  słósznie!
            • malkontent6 Re: a ja staram się reprezentować fakty 21.10.13, 21:29
              walter622 napisał:

> Zawsze twierdziłem, że nie forma lecz treść jest istotna. Tak więc czasem można
              > coś wychodować.

masz rację, Wołodia, czasami mężczyzna może się ożenić na kobiecie a nie z kobietą. :)

"Kubańcy tradycyjnie żenili się na Czerkieskach i kabardynkach"

forum.gazeta.pl/forum/w,154812,140740409,140764680,Lubo_.html
              • mara571 Malkontencie badz milosierny dla w622 21.10.13, 22:47
                tak jak on jest dla innych.
                W koncu ozeniec sie na to tylko rusycyzm, nie germanizm lub co gorsza anglicyzm pochodzenia amerykanskiego.

PS. Czy ty aby nieprogramowales stron internetowych Obamacare? I to w przerwach, kiedy znudzilo ci sie nasze forum?
                • malkontent6 Tak, to ja... 22.10.13, 04:43
                  mara571 napisała:

> PS. Czy ty aby nieprogramowales stron internetowych Obamacare? I to w przerwach
                  > , kiedy znudzilo ci sie nasze forum?

Tak, to ja za szwagrem zrobiłem im tę stronę, ale byliśmy obydwaj ciągle pijani i coś nam nie wyszło.
                  • mara571 no to mam nadzieje, ze 22.10.13, 19:47
                    NSA potrzebuje troche czasu, aby przetlumaczyc z polskiego na angielski.
                    I ze masz odpowiednio wysokie ubezpieczenie od odpowiedzialnosci za wlasne bledy.
                    Slyszalam, ze calosc internetowego portalu kosztowala 300mln zielonych.
                    Aha, na wypadek gdyby chlopcy z jednej z licznych tajnych sluzb zaierzali cie odwiedzic w domu, powinienes ewkuaowac corke i zone. Oni nie zartuja.
    • swiblowo Akurat! - zeby ochlonac! 21.10.13, 01:20
      www.youtube.com/watch?v=WupYyRFevzM
      sie sobie wsluchajcie
      • 5magna Re: Akurat! - zeby ochlonac! 21.10.13, 04:31
        www.youtube.com/watch?v=ksFr8-pK3I0
        • 5magna Re: Akurat! - zeby ochlonac! 21.10.13, 05:12
          www.youtube.com/watch?v=Gtd8stZPXNc
    • j-k Resume : - byla Rozmowa a jest propaganda :) 21.10.13, 05:54
      Ustalmy podstawowe fakty:
      Jest to foro polskie.
      I osoby piszace zgodnie z PIN-em (Polskim Interesem Narodowym) nie musza sie tu z niczego tlumaczyc.

To sobowosci polskojezyczne, podwazajace ten Interes musza stosowac wszelkie zabiegi uzasadniajace ich poglady.
      Efektem koncowym tych wieloletnich przepychanek WEB-brygady z "Realistami" jest to , ze wiekszosc Mlodzi i inych politycznie niezorientowanych uciekla z tego foro i malo kto tu przychodzi - by sie czegos dowiedziec.
      W tym kontekscie antypolska propaganda WEB brygady oddaje strzaly w powietrze, zatem sama zapracowala sobie na te porazke.
    • krzysiozboj Re: Rozmowa czy propaganda? 21.10.13, 08:13
      Taki drobiazg ale może razić - przełożyłeś swoje prozachodnie sympatie na sposób w jaki potraktowałeś obie skrajne grupy. Czepiłeś się "Putina" i słusznie ale "zapomniałeś" o USA demokratyzującym świat i likwidującym złych satrapów.

A co do głównej tezy - niestety podzielam zdanie że ciężko o wymianę zdań tam gdzie demagogia, prowokacja i ostre naciąganie faktów.
      • polski_francuz Sympatia 21.10.13, 08:33
        do Stanow to sprawa pokoleniowa. Ci, z lat 50-tych jak ja, lubia Stany po pamietaja ich role w latach zimnej wojny i maja w stosunku do nich pozytywne nastawienie. Dosc podobnie mysla Niemcy z mego pokolenia. Pokolenia z nastepnych dziesiecioleci juz sympatii maja tyle na ile Stany zasluguja.

Takie watki jak blueelvica o szczekajacych kundlach i o dolarze sa obrazliwe dla czytelnikow, pamietam tez wpisy kylaxa pelne pogardy dla nieamerykanskiej "reszty swiata". Powiedzmy, ze popracowali sobie na rosnaca niechec sympatykow. Infantylna reakcja na ten watek bleelvica, ktory zaczal mnie obrazac, potwierdza jego infantylizm. Chcialo by sie powiedziec, nikt nie jest poza prawem do krytyki otoczenia.

PF
        • krzysiozboj Re: Sympatia 21.10.13, 08:48
          Ja nie pytam skąd sympatia w takim czy innym kierunku a tylko zasugerowałem przeniesienie jej na ocenę dwóch skrajnych "obozów", moim zdaniem nie odmierzyłeś tą samą miarką i niejako sam wpadłeś w to co krytykujesz, w takie "poklepywanie" swoich a ostrzejsze dowalenie tym drugim.

A wchodzić w tematy "Putin/Rosja zbawcą i ostoją narodów" czy "dolar/USA uber alies" jest bez sensu, wartościowego tam i tak nic nie ma. Co najwyżej pozostaje niesmak że nowi na takie miny wchodzą.
    • jk2007 wole propagande 21.10.13, 14:17
      polskiej kuchni
      ru.poland.gov.pl/%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B8%D0%B5,%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8,%D0%BE,%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC,%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B5,%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D1%8B%D1%82%D0%B8%D1%8F,7076x3067.html
    • jorl Re: Rozmowa czy propaganda? 21.10.13, 19:17
      polski_francuz napisał:

> Na wstepie, ciesze sie, ze juz nie jestes obrazony, i dalej tu piszesz.

Tak naprawde obrazony nie bylem ale nie mam czasu normalnie. Praktycznie kazdego dnia po pracy, a 16.15 nie rzucam roboty jak sie ona konczy formalnie, robie sport. Czy zumba ostatnio czy Krafttrening, 4-5 razy w tygodniu. W weekendy wyjazd.
      Teraz akurat sie przeziebilem musze sporty odstawic to i pisze troche. Ale mam nadzieje ze bede za pare dni zdrowy i znikne. Wk..wia mnie ta bezczynnosc.

Faktem jest ze moglbym jeden post co pare dni napisac ale potem wywiazuje sie dyskusja dla mnie puszka Pandory bo wtedy potrzebuje czas. Wiec lepiej nie pisac nic. Poza tym mam inne forum, Militaria, gdzie nawet chetniej pisze jak tu.
      Czasem sie faktycznie wku..m ale to raczej na to ze stracilem czas w moim niedoczasie.
      Czytuje forum czesciej bo na komorce jak jade SBahn czy pociagami do Polski, wiec wiem wiecej.

> I
      > akurat te nicki o ktorych piszesz, tzn romrus i gosc ze Smolenska sa normalnym
      > i nickami z ktorymi rozmawiam. I nic do nich nie mam.

romrus jest dla Ciebie OK? To sie zdziwilem ale moze Twoich reakcji na jego wpisy nie widzialem, niech bedzie. Od niego mozna sie sporo dowiedziec, przyklada sie, to lubie, wiec dlatego moze nawet jako jedyny tu z Lubianki? Mi wszystkojedno skad, kogos z BND czy CIA tez bym chetnie czytal.

> Idzie o obserwacje tych nickow, ktore tu opisalem. Moze to byc jedna osoba pod
      > wieloma wcieleniamu wirtualnymi. Ale moze tez byc tak jak opisalem. Podobnie o
      > dbiera kilku rozsadnych kolegow, wiec o paranoi trudno mowic.

Paranoje. Borrce napisalem dlaczego Igor do Rosji nie jezdzi, gwarantowanie jest jak pisalem i dlatego widac ze Borrka paranoik.

> Jesli o Twoje poglady chodzi, to prorosyjskosci z Toba nie dziele. Jestem propo
      > lski i staram sie byc profrancuski. No i nie da sie ukryc ze szanuje Niemcow a
      > nawet czasami ich lubie. I to mi zupelnie wystarcza.

Mam powody byc taki jaki jestem ale co nie znaczy ze z tzw webbrygada sie nie uzeram. I do tego ja wlasnie mam prawo ich wychowywac. A wlasciwie i obowiazek.

Pozdrowienia
    • jorl JK 21.10.13, 19:36
      j-k napisał:

> Ustalmy podstawowe fakty:
      > Jest to foro polskie.
      > I osoby piszace zgodnie z PIN-em (Polskim Interesem Narodowym) nie musza sie tu
      > z niczego tlumaczyc.

A jaki to jest wlasnie ten Twoj PIN? Przeciez polscy politycy w 1989r jak wylezli z piwnic i dorwali sie do wladzy byli ciemni jak tabaka w rogu. Nie chwaliles sie JK ze mogles byc ministrem? Sam rozumiesz ze nedznym. Ale bys sie u kolegow nie wyroznial.
      Podstawowy problem byl ze polscy politycy po 1989 sie na gospodarce nie znali, bo sie nac nie mogli. A mieli zadanie budowac kapitalizm
      A wiec w skrocie drogi JK rozmiany przez Ciebie PIN moze, i Ci zdradze ze jest, sprzeczny z optymalnym PIN.
      I co piszesz sie PINem zaslaniajac o kant d.. mozna rozbic.

Pozdrowienia

• przyjacielameryki Re: JK 21.10.13, 19:52
        jorl napisał:

>
        > A jaki to jest wlasnie ten Twoj PIN? Przeciez polscy politycy w 1989r jak wylez
        > li z piwnic i dorwali sie do wladzy byli ciemni jak tabaka w rogu. Nie chwalile
        > s sie JK ze mogles byc ministrem? Sam rozumiesz ze nedznym. Ale bys sie u koleg
        > ow nie wyroznial.
        > Podstawowy problem byl ze polscy politycy po 1989 sie na gospodarce nie znali,
        > bo sie nac nie mogli. A mieli zadanie budowac kapitalizm
        > A wiec w skrocie drogi JK rozmiany przez Ciebie PIN moze, i Ci zdradze ze jest,
        > sprzeczny z optymalnym PIN.
        > I co piszesz sie PINem zaslaniajac o kant d.. mozna rozbic.
        >
        > Pozdrowienia

Nie obraz się, ale to co piszesz to potworny chaos. I taki bałagan u inżyniera?
        Nie wiesz co to takiego jest polski interes? To może ci trochę pomogę:
        To generalnie zakotwiczenie się z strukturach zachodnich we wszystkich dziedzinach i obszarach a więc: członkostwo w UE i w NATO, dobre stosunki i współpraca z Niemcami ale i z pozostałymi sąsiadami członkami UE, to nieustanne wzmacnianie demokracji, państwa prawa, to rozwój gospodarki rynkowej, to sojusz i współpraca(również militarna) z USA, to współpraca z Ukrainą i wspieranie europejskiej drogi Ukrainy. . . . . To tak na szybko!
        I to wszystko jest realizowane, oczywiście nie zawsze najlepiej ale jakoś idzie.

• jorl Re: JK 21.10.13, 20:28
          przyjacielameryki napisał:

> Nie wiesz co to takiego jest polski interes? To może ci trochę pomogę:
          > To generalnie zakotwiczenie się z strukturach zachodnich we wszystkich dziedzin
          > ach i obszarach a więc: członkostwo w UE i w NATO, dobre stosunki i współpraca
          > z Niemcami ale i z pozostałymi sąsiadami członkami UE, to nieustanne wzmacniani
          > e demokracji, państwa prawa, to rozwój gospodarki rynkowej, to sojusz i współpr
          > aca(również militarna) z USA, to współpraca z Ukrainą i wspieranie europejskiej
          > drogi Ukrainy. . . . . To tak na szybko!

Alez ja wiem ze JK tak uwaza. I Ty.
          Ale powiedz jak to jest. Palanty ktorzy wylezli z piwnic w 1989 i sie dorwali do wladzy, nieznajacy sie na gospodarce a napewno nie na tej nowowczesnej, w koncu socjologowie historycy itp wybrali ta wlasciwa droge?
          Jakos ja w swojej praktyce zawodowej wiem ze bez wiedzy to sie spieprzy jak sie cos robi. Cos skaplikowanego. A wprowadzanie kapitalizmu w komunie bylo skaplikowane.
          Myslisz naprawde ze jak w tym niemieckim powiedzeniu ze "najglupsi chlopi zbieraja najwieksze kartofle?"

No to gratulacje bycia takim chlopem.

Pozdrowienia
          • yurek11111 jorl,to kto po 1989 r mial objac wladze w Polsce? 22.10.13, 03:57
            Palanty,niby przygotowani,ktorzy byli przy wladzy ,nie mieli pojecia jak rzadzic,dlatego ich narod pogonil,palanty,jak ich okreslasz,co powylazily z piwnic,tez nie mialy pojecia,pozostawalo poprosic kogos z sasiednich panstw,zeby zajeli sie rzadzeniem w Polsce....
            Jak zwykle oprocz bufonady ,serwujesz abstrakcje...

PS.Podaj jakis numer konta ,to ci wysle 10 $ na slownik ortograficzny,to nauczysz sie pisac bez zenujacych bledow skomplikowane wyrazy.... :-))))
            Serdeczne pozdrowienia...

jorl napisal:

Ale powiedz jak to jest. Palanty ktorzy wylezli z piwnic w 1989 i sie dorwali d
            > o wladzy, nieznajacy sie na gospodarce a napewno nie na tej nowowczesnej, w kon
            > cu socjologowie historycy itp wybrali ta wlasciwa droge?
            > Jakos ja w swojej praktyce zawodowej wiem ze bez wiedzy to sie spieprzy jak sie
            > cos robi. Cos skaplikowanego. A wprowadzanie kapitalizmu w komunie bylo skapli
            > kowane.
            • jorl Re: jorl,to kto po 1989 r mial objac wladze w Pol 22.10.13, 21:23
              yurek11111 napisał:

> Palanty,niby przygotowani,ktorzy byli przy wladzy ,nie mieli pojecia jak rzadzi
              > c,dlatego ich narod pogonil,palanty,jak ich okreslasz,co powylazily z piwnic,te
              > z nie mialy pojecia,pozostawalo poprosic kogos z sasiednich panstw,zeby zajeli
              > sie rzadzeniem w Polsce....
              > Jak zwykle oprocz bufonady ,serwujesz abstrakcje...

Ja po prostu zwracam uwage na to jak bylo. Wlasnie na nieciaglosc wladz w Polsce jest jej tragedia. Nawet teraz nastepny chce poprzedniego wsadzic do pierdla. Niedlugo wybory w koncu, moze Kaczynski wygra..
              A np. w Niemczech jak nastepny jest kanclerzem to mimo ze w walce wyborczej sie z nim zarl to potem nastepuje wielodzienne przekazywanie wladzy. Sekrety z kas pancernych po kolei wycigane przez Starego dla Nowego. Bo to wazne.
              Ja po prostu stwierdzam ze tak jak sie odbylo nie moglo sie odbyc chodzby w sposob zblizony do optymalnego. Chyba ze przez jakis ogromny przypadek. Ale ja w przypadki nie wierze.

Co do prosby kogos z sasiednich panstw o pomoc. Taka byla. Tym razem w kierunku Zachodu. I byla skuteczna aby przemysl polski zniknal. Ten samodzielny, z wlasnymi biurami konstrukcyjnymi.

Ale Ty drogi y11111 i tak tego nie ztrozumiesz. Bo sie na przemysle, takim doroslym zachodnim nie znasz. Nieprawda? Pamietam jak z okazji rokowan USA-EU na temat wspolnej przestrzeni gospodarczej sie wypowiedzailes. Idiotycznie. Bo wlasnie nie rozumiesz jak przemysly wygladaja. Wydaje sie Tobie ze w USA prezne, niebiurokratyczne, w EU ociezale bo biurokratyczne. Nie wiesz jak w prywatnym przemysle rozwinieta jest biurokracja i ze ona musi byc. Jak chlopek roztropek jestes ktory jak ma cos napisac to przeklina. Ja siedze w konstruowaniu ale w miare postepu nowoczesnosci normy, przepisy sa coraz bardziej szczegolowe. I tez w USA. Dlaczego? Bo inaczej sie nie da byc nowoczesnym. Jasne, lenie biurokracje nienawidza no to i odpadaja w konkurencji.
              I jako ze wlasnie do takich nalezysz wyciagam wniosek ze Twoje zycie zawodowe kreci sie na bardzo niskim jesli chodzi o nowoczesnosc poziomie. Mimo ze mieszkasz w nowowczesnym panstwie.

>
              > PS.Podaj jakis numer konta ,to ci wysle 10 $ na slownik ortograficzny,to nauczy
              > sz sie pisac bez zenujacych bledow skomplikowane wyrazy.... :-))))

Moge zaczac pisac jeszcze gorzej, taki juz moj charakterek zlosliwy.
              Mozesz mnie jeszcze poza ortografia itp usilowac napasc ze chedoze dziewczynek. Te dwie sprawy sa dla takich tutaj ktorzy nie potrafia merytorycznie ze mna dyskutowac.

Pozdrowienia
    • misterpee Re: Rozmowa czy propaganda? 22.10.13, 04:46
      w tej rozmowie propagandowej biora udzial w wiekszosci propagandzisci, wiec wylaczam sie.
      • przyjacielameryki Re: Rozmowa czy propaganda? 22.10.13, 08:18
        misterpee napisała:

> w tej rozmowie propagandowej biora udzial w wiekszosci propagandzisci, wiec wyl
        > aczam sie.

A słowa te wypowiedział czołowy propagandysta forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka