Dodaj do ulubionych

Wspolczesne niewolnictwo

23.11.13, 21:20
Trzy kobiety zyly w Londynie przez 30 lat w niewolnictwie zanim mialy na tyle odwagi by zadzwonic o pomoc. Co dziwniejsze re kobiety zyly w normalnym, mieszczanskim domu zupelnie odciete i od swiata i od wiedzy tego jakie sa ich prawa.

We Francji jest dosc duzo przypadkow pomocy domowych, podobnie zyjacych w warunkach niewolniczych, glowne z Afryki zachodniej ale tez z Filipin czy z Indonezji. I, nawet, by temu niewolnictwu zapobiec wprowadzono korekcje do kodeksu karnego.

Skad sie to bierze? Na pewno z mentalnosci kolonizatorow, ktorzy wierza ze sa lepsi przez sam fakt, ze sa tymi, ktorzy potrafia cos narzucic innym. Na pewno tez z mentalnosci kolonizowanych, ktorym mozna probowac wcisnac byle ciemnote byle glosno i bezczelnie. Pewnie tej pierwszej mentalnosci jest troche wiecej niz tej drugiej. Ale i ta druga istnieje, szczegolnie wsrod osob slabszych: sierot, ludzi bardzo mlodych albo bardzo starych.

Tym niemniej zadziwia fakt, ze w spoleczenstwie komunikacji gdzie wiadomisci rozchodza sie w oka mgnieniu takie przypadki niewolnictwa mozna jeszcze spotykac.

PF
Obserwuj wątek
    • igor_uk Genialny wywod,godny prawdziwego naukowca:-) 23.11.13, 21:31
      polski_francuz napisał: Skad sie to bierze? Na pewno z mentalnosci kolonizatorow,

A w Polsce bywalo tak,ze rodzice trzymali zwloki swoich dzieci w beczkach do kiszenia kapusty.Widac to bierze sie z mentalnosci amatorow kiszonej kapusty.

Polski_francuz,nie bierz sie za tematy,ktore ciebie przerastaja .
      • polski_francuz Pisz 23.11.13, 21:37
        na temat, ktorym jest niewolnictwo wspolczesne. O tym jest watek.

PF
        • igor_uk Przeciez napisalem. 23.11.13, 21:47
          Ten temat przerasta ciebie.
          To podtwierdza chociaz by te twoi slowa:
          "Tym niemniej zadziwia fakt, ze w spoleczenstwie komunikacji gdzie wiadomisci rozchodza sie w oka mgnieniu takie przypadki niewolnictwa mozna jeszcze spotykac. "
          Te slowa mogl napisac czlowiek,ktory nie ma pojecia o tym,jak funkcjonyuje zachodnie spoleczenstwo,ale na pewno mogl czlowiek, ktore cale zycie mieszka w Tomaszowie,gdzie kazdy o kazdym wszystko wie.I jak ktos w niedziele do kosciola wybierze sie w podartych skarpetach,to o tym cale miasto bedzie gadac przez tydzien :-)
          • polski_francuz Dziekuje 23.11.13, 21:52
            za opinie. Jako, ze malo wnosi do rozmowy poczekam raczej na inne wpisy.

Do widzenia

PF
            • igor_uk Nie ma spraw.Zawsze jestem gotow tobie pomoc. 23.11.13, 21:54
              Ale postaraj sie zrozumiec to,co napisalem do ciebie.
              • eva15 Szkolne wypracowanie 23.11.13, 22:57
                P_f wywalił wątek na poziomie szkolnego wypracowania, gdy dzieci piszą wzruszone o swych odczuciach po przeczytaniu "Chaty wuja Toma".
                • igor_uk Re: Szkolne wypracowanie 24.11.13, 00:45
                  A czytal on "Chate wuja Toma" ? Sadzac po jego bardzo malemu zapasu slow,on wiele nie czytal w swoim zyciu.
                • polski_francuz Coz 24.11.13, 09:11
                  mozna powiedziec czytajac o niewolnikach w dzisiejszych czasach? Pewnie ze mozna sie wzruszyc.

Dobrze przespana noc pozwolila mi zrozumiec dlaczego rosyjski emigrant tyle wpisow na tym forum zostawil. Sadze, ze sie czuje jako ex-kolonizator, ktory chacialby traktowac innych jako niewolnik.

Problem ma z tym, ze mu inni na to nie pozwalaja:)

PF
    • polski_francuz Przypomina mi 23.11.13, 22:26
      mi sie film, ktory niedawno ogladalismy z rodzina,Le Majordome, o murzynie, ktory przezyl za mlodu niewolnictwo na poludniu Stanow a skonczyl jako kamerdyner w Bialym Domu

Film byl chyba nakrecony przez Afro-amerykanina i bardzo przekonywujaco pokazuje "rosniecie" swiadomosci swojej wartosci, zanikanie strachu przed bialymi. I poczatek walki o swoje, ktora zakonczyla sie czarnym prezydentem Stanow.

PF
      • felusiak1 Re: Przypomina mi 24.11.13, 04:56
        polski francuz napisał: zanikanie strachu przed bialymi. I poczatek walki o swoje, ktora zakonczyla sie czarnym prezydentem Stanow.

no ale ten czarny prezydent został w wiekszości wybrany przez białych, którzy nie wybiorą czarnrgo prezycenta przez długie lata.
        • mara571 Re: Przypomina mi 24.11.13, 07:55
          korespondet wpolityce.pl J.Matysiak o Obamie
          • felusiak1 Re: Przypomina mi 24.11.13, 08:41
            To tylko czubek góry lodowej, że nie wspomnę o tej części co po wodą.
            • igor_uk To prawda,felus. 24.11.13, 08:47
              To co dzieje sie pod woda,bardzo szeroko opisuja prasa izraelska.
              Jak sadzisz,czy dojdzie tym razem w Genewie do podpisania porozumienia z Iranem?
              • mara571 Brak rewolucyjnej czujnosci Igor 24.11.13, 08:53
                www.reuters.com/article/2013/11/24/us-iran-nuclear-idUSBRE9AI0CV20131124
                wisi od godziny!!!
                • igor_uk mara. 24.11.13, 09:09
                  ja o tym juz wzoraj isalem do Ewy .
                  tak co w moja rewolucyjna czujnosc nie watp :-)
                  • mara571 Jasnowidz 24.11.13, 09:23
                    do porozumienia doszlo dzisiaj w nocy!!!
        • polski_francuz Obama 24.11.13, 09:07
          jest jest tematem. Jest nim mentalnosc niewolnicza.

PF
    • felusiak1 Drogi pf 24.11.13, 04:51
      proszę cię nie wypisuj takich farmazonów bo wtede muszę zgodzić się z igorem a to mnie boli.
      sprawiasz, że stoję obok bolszewika a to wiecej niż ból.
      • igor_uk Dolaczam sie do prosby felusia. 24.11.13, 08:48
        Bo i mnie stac obok felusia nie przynosi zadnej przyjemnosci :-)
        • polski_francuz Watkow 24.11.13, 09:06
          sie nie pisze dla przyjemnosci ale dla komentowania aktualnosci. I moja prosba jest, ze jak nie masz nic do powiedzenia na jego temat bys sie nie wpisywal.

Nie zastosujesz sie do tej prosby, to bede traktowal twoje "watki" jak na to zasluguja.

PF
    • mara571 wiecej dystansu PF 24.11.13, 08:02
      nadal nie wiadomo o co chodzi, policja londynska nie ma ochoty na zwierzenia.
      Para malzenska nie byla tabula rasa w policyjnych aktach.
      Teza o niewolnictwie moze sie okazac bledna.
      • kaszebe12 - Cos w tym jest... 24.11.13, 08:53
        - "Mentalnosc kolonizatorow" .- We Francji absolutna wiekszosc przypadkow stosowania metod niewolniczych dotyczyczy "pracodawcow" arabskich(zwlaszcza saudyjskich i katarskich) , murzynskich i chinskich.-Temat bardziej godny uwagi , anizeli niewolnicza praca dzieci w Azji czy Ameryce poludniowej , poniewaz w Europie , tudziez Tomaszowie, istnieje siec internetowa...
        -Wracajac niedawno z Grenoble musialem przedzierac sie przez ostra sniezyce.-Przejechalem kilkanascie kilometrow , by nagle trafic na olbrzymia swietlna plansze z napisem ..."SNIEG", dzieki ktorej moglem w pelni zrozumiec , jakie sa warunki pogodowe za szyba obsypanego sniegiem samochodu. - Powyzsza dygresja ma malo wspolnego ze wspolczesnym niewolnictwem , ale bardzo wiele ze slowem "mentalnosc".
      • polski_francuz Rozmawialem 24.11.13, 09:03
        z zona n/t tamt. I ona twierdzi, ze "zatrudnianie" pomocy domowej bez papierow to dosyc czesta sprawa wsrod kadr francuskich. Przypadkow opisanychprzez artykul moze byc zanzcnie wiecej.

PF
        • mara571 Re: Rozmawialem 24.11.13, 09:08
          ale w brytyjskich gazetach coraz czesciej pojawia sie hipoteza psychsekty. A policja nie zaprzecza.
          Z tymi pomocami domowymi czy sprzataczkami wszedzie w Eusropie i USA jest problem. Jesli je oficjalnie zglosisz, musisz placic skladki na ubezpieczenia spoleczne, a to podnosi cene usugi. O ile sie orientuje, to mozna cos odpisac od podatkow. Ale tylko w przypadku osob wymagajacych opieki i malych dzieci.
          • polski_francuz Wierzcholek 24.11.13, 09:15
            gory lodowej. Schemat jest taki bierzesz do domu kogos bez papierow i on(a) juz nigdy z tego nie wyjda bo i papierow nie ma i nie ma dokad pojsc.

I tak, na wsiegda, pozostajecie w stosunku kolonizator-niewolnik.

Chyba jakis amerykanski polityk wylecial za posiadanie takiej pomocy domowej z Filipin bez papierow.

PF
            • kaszebe12 -Rozmowy z zona... 24.11.13, 09:23
              ...sa czesto bardzo pouczajace , a USA nie Francja.- Nieco nizej zamiescilem watek p.t. "Mentalnosc republiki"...-to tez ma zwiazek z pewna forma niewolnictwa we Francji i "wierzcholkiem gory"...
    • mara571 Aravindan Balakrishnan And Wife Chanda Were 'Radi 25.11.13, 21:23
      cal Maoist!!

A tyle sie palikocieta napocily, aby sugerowac, te to "katole" (jedna osoba z Irlandii), a tu taka niespodzianka!
      www.huffingtonpost.co.uk/2013/11/25/lambeth-slavery-maoist_n_4337118.html
      • kaszebe12 Re: Aravindan Balakrishnan And Wife Chanda Were ' 25.11.13, 21:29
        -Pomyslec , ze nasz kochany pefcio dolepil im "mentalnosc kolonizatorow"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka