Dodaj do ulubionych

-Co z polskimi wedlinami ?

09.01.14, 10:09
-Podobno UE wprowadza zakaz tradycyjnego wedzenia wedlin. -Czy ktos zna ten temat dokladnie ?
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: -Co z polskimi wedlinami ? 09.01.14, 10:47
      Chodzi o szkodliwy wpływ substancji smolistych powstających podczas tradycyjnego wędzenia w dymie. W Polsce ale i w np. w Szwecji jak i wszystkich krajach północnych stosuje się tradycyjne wędzenie jako sposób na konserwację mięsa i ryb. Na południu Europy - solenie i naturalne suszenie(np. włoskie szynki parmeńskie czy hiszpańska jamón serrano).
      Te substancje smoliste niestety są faktycznie szkodliwe i trujące ale w Polsce taki zakaz uderzy w całą branżę mięsną. W UE debata trwała już 2 lata ale polscy eurodeputowani nie wiele interesowali się tym tematem, teraz wszyscy obudzili się z ręką w nocniku jak przepisy mają już wejść w życie. Być może małe zakłady produkujące produkty regionalne będą zwolnione z tych przepisów.
      Faktem jest jednak duża szkodliwość substancji smolistych i nasi producenci już dawno powinni zmienić technologie. Być może te unijne przepisy wymuszą zastosowanie innych, zdrowszych technologii.
      Ja raczej nie przypisuję tym przepisom jakiejś teorii spiskowej, np. lobbingu krajów południa Europy.
      • kaszebe12 Re: -Co z polskimi wedlinami ? 09.01.14, 11:04
        - Podobno zyjemy w demokracji i jestesmy dorosli... - Starajac sie byc wolnym czlowiekiem uwielbiam obzeranie sie "szkodliwymi i trujacymi substancjami" , ktore zawieraja wedliny. -We Francji dobrych ,naturalnych wedlin doszukalem sie na...Korsyce , a Polska jest (nie tylko dla mnie) synonimem dobrej gastronomii.
        -Nie setki , ale tysiace Polakow straca prace.
        - Czy chemicznoelektryczne wedzenie wedlin jest bardziej "zdrowe" i smaczniejsze ?
        • j-k Spokojnie, jak na wojnie... 09.01.14, 11:17
          Pod wzgledem czysto formalnym Amigo ma naturalnie racje.
          Substancje smoliste sa szkodliwe. tyle, ze nie ma to porownania z papierosami bez filtra.
          Szkodliwosc tych kielbas jest pewnie ze 100 razy mniejsza, niz bylych papierosow Sport.

Ale co to unijni Komisarze nie wymysla:
          wymyslili juz wczesniej zakaz paierosow mentolowych, a nawet kiedys zakaz sprzedazy
          krzywych ogorkow .)

Ps. Seks analny tez bywa szkodliwy.
          (podraznia miejsca do tego nieprzeznaczone)
          radzilbym Komisarzom zajac sie rowniez i tym powaznym problemem :)
          J.K.
          chemik.
          • kaszebe12 Re: Spokojnie, jak na wojnie... 09.01.14, 11:22
            Pod "wzgledem czysto formalnym" mozemy przestac sie nazywac homo sapiens , he,he...
            -Jednal pozwole sobie na ponowienie pytania...- jakie chemikalia sa stosowane w "cywilizowanym" wedzeniu ?
            • j-k Re: Spokojnie, jak na wojnie... 09.01.14, 11:40
              pozwalam sobie z wyzyn mojej wiedzy odpowiedziec:

zapachowe destylaty wydestylowane alkoholem i podgrzewane elektrycznie.
              - zatem zapach ten sam, czy podobny - tylko bez substancji smolistych

proces po prostu technologicznie bardziej zlozony, na co wielu malych producentow Polsce nie bedzie stac.

Mnie to nie martw (bedac w kraju) kupie wedzana kielbase wprost u chlopa na wsi, tak jak czasami kupuje nielegalna Sliwowice pedzana gdzie w stodole, za to smakujava wysmienicie.
          • pijatyka Re: Substancje smoliste sa szkodliwe 09.01.14, 15:29
            Nawet jeśli, to nic nie stoi na przeszkodzie by wszelkie 'produkty tradycyjne' nadal dopuszczać do sprzedaży - najwyżej po oznaczeniu ich (choćby jak papierosy właśnie) stosowną ostrzegawczą nalepką: "Produkt tradycyjnie wędzony [kiszony etc.], zwiększona ilość substancji takich a takich, spożywasz na własną odpowiedzialność"

Inaczej obudzimy się za chwilę w rzeczywistości, gdzie legalnie będziesz mógł się truć alkoholem czy marihuaną, a nielegalne wędzarnie - jak bimbrownie - będą kryć się po lasach ;)
            • j-k zaiste... 09.01.14, 16:00
              pijatyka napisała:
              > Inaczej obudzimy się za chwilę w rzeczywistości, gdzie legalnie będziesz mógł
              się truć alkoholem czy marihuaną, a nielegalne wędzarnie - jak bimbrownie - będą
              > kryć się po lasach ;)

zaiste :)
              Alkohol w UE jest legalnie dopuszczony do obrotu
              (z czego chetnie korzystam)
              a Marycha, poki co nie...
              (ale bendzie)

za to papierochy bez filtra jusz nie.
              - to mosze i dobrze...

za to nielegalnej Sliwowicy - nikt mi nie zlikwiduje :)
              - nie da sie.

• mara571 sluszne uwagi, brak tylko wniosku 09.01.14, 14:44
        zycie jest szkodliwe i zawsze konczy sie smiercia.

Wracajac do tematu: zakladam, ze wedzenie to tylko poczatek.
        Potem urzedasy zabiora sie za naturalne suszenie, zwlaszcza w tych tradycyjnych piwnicach.
        Plesn tez jest skodliwa, wiec trzeb abedzie zakazac produkcji serow plesniowych.

Zwienczeniem dziela bedzie zakaz tradycyjnago grilowania na weglu drzewnym.

Ale dzieki uni celnej z USA dostaniemy chlorowane mieso z kurczakow i wolowine z hormonami.

PS. Nic tak nie zaszkodzilo szynkom i wedlinom i nam oczywiscie jak zgoda na peklowanie metoda wstrzykiwania. A to nadal wolno.
        • kaszebe12 A co tu wnioskowac , Mara ? 09.01.14, 15:20
          -Pamietasz ,z jakim hukiem wyleciala z fotela byla szefowa EFSA , pani Sabati ? -Post factum podalem liste kilkunastu wysokich dostojnikow tej agencji...-wszyscy zwiazani z lobby zywnosciowym , w tym z Monsanto. -Cos sie zmienilo ? -Nic.
          • zeitgeist2010 Re: A co tu wnioskowac , Mara ? 09.01.14, 21:28
            Mój wniosek jest taki, ze tudno mi dostrzec związek szczegolowych i bzdurnych przepisow z historycznym projektem integracji europejskiej na bazie tej ekskluzywnie europejskiej dynamiki, odkrywczosci i sukcesu.

-----------------------------------------------------------
            "Me he sentido guatemalteco en Guatemala, mexicano en México, peruano en Perú, como me siento hoy cubano en Cuba y naturalmente como me siento argentino aquí y en todos los lados, ese es el estrato de mi personalidad, no puedo olvidar el mate y el asado..." Che Guevara
      • zeitgeist2010 zle sie dzieje ... 09.01.14, 21:21
        przyjacielameryki napisał:

(...) Faktem jest jednak duża szkodliwość substancji smolistych i nasi producenci już dawno powinni zmienić technologie. Być może te unijne przepisy wymuszą zastosowanie innych, zdrowszych technologii.

Jezeli wedzenie byloby szkodliwe dla zdrowia , to srodkowo- i polnocni Europejczycy musieliby duzo krocej zyc. A tak nie jest. Ludy srodziemnomorskie zyja co prawda srednio dluzej ale ma na to wplyw caloksztalt ich diety, stylu zycia i klimatu.

Ja raczej nie przypisuję tym przepisom jakiejś teorii spiskowej, np. lobbingu krajów południa Europy.

A ja znajac Katalanow i skutecznosc innych nacji iberyjkich jestem pewien, ze za ta decyzja kryje sie swiadome i przemyslane dzialanie ich politykow i lobbistow. Oni zazwyczaj nie budza sie z reka w nocniku a czerpia umiejetnie korzysci z Unii.
        • przyjacielameryki Re: zle sie dzieje ... 10.01.14, 18:56
          zeitgeist2010 napisał:

>
          > Jezeli wedzenie byloby szkodliwe dla zdrowia , to srodkowo- i polnocni Europejc
          > zycy musieliby duzo krocej zyc. A tak nie jest. Ludy srodziemnomorskie zyja co
          > prawda srednio dluzej ale ma na to wplyw caloksztalt ich diety, stylu zycia i k
          > limatu.

Substancje smoliste są szkodliwe dla zdrowia i nie ma nad czym się zastanawiać. To te same które są w papierosach. A szkodliwość wędlin tradycyjnie wędzonych jest oczywista, tyle że nie przeprowadzono żadnych badań potwierdzających taką tezę ale skoro papierosy są szkodliwe, . . . . W Polsce cały czas dużo osób umiera na raka płuc i to również tych nie palących.
          A wracając do tematu to jedyna nadzieja w produktach regionalnych, a te które już zostały zaakceptowane są chyba nie do ruszenia bo KE zaakceptowała wszystko, również technologię ich produkcji.
          W obecnej produkcji wielkoseryjnej, również kiełbasy krakowskiej czy kabanosów już od dawna są stosowane różne konserwanty, chemia, . . . . i inne badziewia.

> Ja raczej nie przypisuję tym przepisom jakiejś teorii spiskowej, np. lobbing
          > u krajów południa Europy.

>
          > A ja znajac Katalanow i skutecznosc innych nacji iberyjkich jestem pewien, ze z
          > a ta decyzja kryje sie swiadome i przemyslane dzialanie ich politykow i lobbist
          > ow. Oni zazwyczaj nie budza sie z reka w nocniku a czerpia umiejetnie korzysci
          > z Unii.

Ale to wiesz czy tylko tak domyślasz się bo to zasadnicza różnica?
          • zeitgeist2010 ich liebe substancje smoliste 11.01.14, 10:32
            przyjacielameryki napisał:

(...)Substancje smoliste są szkodliwe dla zdrowia i nie ma nad czym się zastanawiać. To te same które są w papierosach. A szkodliwość wędlin tradycyjnie wędzonych jest oczywista, tyle że nie przeprowadzono żadnych badań potwierdzających taką tezę ale skoro papierosy są szkodliwe, . . . . W Polsce cały czas dużo osób umiera na raka płuc i to również tych nie palących.

LUdzie umieraja na raka pluc I w szwajcarskim Zürichu I dunskim Odense.

A fakt ze Polska ma bardzo wysoki poziom smierci kierowcow na drogach nie doprowadzil do jakis sankcji przeciwko motoryzacji. Jak mi czas pozwoli to sprawdze statystyke na liczbe zgonow z powodu “substancji smolistych” (czlowiek nie przestanie sie uczyc do koncza zycia …) i wypadkow drogowych.

A wracając do tematu to jedyna nadzieja w produktach regionalnych, a te które już zostały zaakceptowane są chyba nie do ruszenia bo KE zaakceptowała wszystko, również technologię ich produkcji. W obecnej produkcji wielkoseryjnej, również kiełbasy krakowskiej czy kabanosów już od dawna są stosowane różne konserwanty, chemia, . . . . i inne badziewia.
            >

I o relewantne kwestie wlasnie chodzi. Polska powinna skuteczniej ochraniac swoich obywateli i wlasne regionalne interesy. Musi to oznaczac kreatywne postepowanie z prawda I rzeczywistoscia w danym momencie – ale nie w stylu greckim! To juz kryminal.

A przede wszystkim odwage I determinacje przeciwstawienia sie Brukseli a nawet Berlinowi :)

Mala Szwecja skurczybyki uzyskala pozwolenie na zachowanie panstwowego monopolu na sprzedarz alkoholu I tej slynnej tabaki “snus”, ktora co drugi szwed I szwedka ! zuje nieustannie pod gorną wargą. W Hiszpanii sa lotniska w miejscach, ktorych nawet pies z kulawao noga by nie odwiedzil

> > Ja raczej nie przypisuję tym przepisom jakiejś teorii spiskowej, np. lobbingu krajów południa Europy.
            A ja znajac Katalanow i skutecznosc innych nacji iberyjkich jestem pewienze za ta decyzja kryje sie swiadome i przemyslane dzialanie ich politykow i obbistow. Oni zazwyczaj nie budza sie z reka w nocniku a czerpia umiejetnie korzysciz Unii.

>
            > Ale to wiesz czy tylko tak domyślasz się bo to zasadnicza różnica?

O ile mi wiadomo olimpiada w 1992 roku odbyla sie w stolicy Katalonii a nie Polski.

Portugalia , Hiszpania, Francja, Wlochy opanowaly do perfekcji sztuke wyciagania optymalnych korzysci z Unii, nie bedac bezczelnymi jak Irlandia albo kryminalistami jak Hellada.
            Polska powinna sie uczyc od tych pierwszych. Tylko o to mi chodzi.

Dlaczego ja wszedzie widze Jamon Serrano a nigdzie duzo smaczniejszych polskich wedlin, przetworow grzybnych, owocow, jerzyn etc? Jezeli ”substancje smoliste” – (to dla mnie juz teraz slowo roku! Ja ich tak duzo skonsumowalem, ze szlag ktory mnie trafi jest juz niedalego)
            Sa niezdrowe, to trzeba znalezc jakis elegancki fortel , aby to obejsc. Na modle iberyjska, nie hellenska.

Dlaczego ja nie widze na zachodzie promocji polskich produktow spozywczych, turystyki, polowan na dziki, jelenie i zubry, shoppingu, zabytkow, gor, bryndzy podhalanskiej, parkow naturalnych etc. innych trickow reklamowych? – jak sie nie wie jak to robic, mozna sie wzorowac na reklamie Turkish Airlines

MOtto UE - diversity in unity - roznorodnosc w jednej unii.
    • der-chef Re: -Co z polskimi wedlinami ? 09.01.14, 11:55
      Globalizacja i koncentracja przemysłu w rękach kilku monopoli doprowadziła do tego że wódka smakuje tak samo bez względu na to jak się nazywa, papierosy wszystkie smakują i śmierdzą tak samo (kiedyś po zapachu odróżniało się gatunki fajek), Wędzenie na zimno jest bardziej szkodliwe od tradycyjnego bo trzeba dodać do wyrobu chemiczne spowalniacze gnicia czego nie trzeba robić w wędzeniu tradycyjnym.
      • kaszebe12 Swiat w/g Harrisona... 09.01.14, 12:24
        "Make Room !" - we wtorek zielone sloneczko , w czwartek zolte...
        • misterpee Re: Jeszcze jeden dowod na odrodzona komune w EU 09.01.14, 15:41
          Nic tak nie szkodzi jak chemia i sztuczne zapachy, ktore nigdy nie beda w stanie dorownac smakowi naturalnego wedziena. MARA, tym razem zgadzam sie z jej wpiesem. Wynikiem tej glupoty Jewrourzedasow bedzie to ze chlopskie wedliny pojda w cenie i beda dostepne tak jak marihuana . W Brazyli weedliny sa ohydne dlatego ze nigdy nie byly wedzone. Farmerzy maja swoja sprzedarz tylko w wielkich miastach, a na prowincji pozostaja tylko supermarkety i bardzo zle sklepy.
    • 1blueelvic Odwrzesnia beda obowiazywac ... 09.01.14, 15:31
      nowe przepisy w sprawie wedzenia ...

Dokladnie chodzi o zawartosc smolistych substancji w czasie tegoz procesu.
      • misterpee Re: szkodliwe dla zdrowia 09.01.14, 15:44
        Oskar Niemeyer , slynny Brazylijski architekt, ktory dozyl do 104 lat pracujac do konca swojego zycia, jadl wedzone i grilloane mieso stale. Niech sie Jewrourzedasy dobiora do Monsanto i aspertone.
        • 1blueelvic Powiedz to ... 09.01.14, 15:49
          tym, ktorzy te regulacje wprowadzaja.

Ja juz od wielu lat mialem i bede nadal mial swoja wlasna wedzarnie i nikomu nic do tego.
          • igor_uk Blu,z nieba mnie spadles :-) 09.01.14, 21:13
            Szukam dobrego fachowca,ktory by mnie nauczyl przygotowac mieso do wedzenia.
            Najbardziej mnie interesuje wedzenie kurczaka.

p.s. Mini wedzarnie mam,wiory z roznych drzew owocowych rowniez.Jakie drzewo bylo by najlepsze dla wedzenia kurczaka?
            • 1blueelvic Igor, nie jestem fachowcem ... 09.01.14, 23:24
              Powiedzialbym nawet, ze amatorem, ale co nieco wiem.

Jakie drzewo? Powiem co ja kiedys stosowalem przy wedzeniu kurczaka: olcha, jablon i galezie jalowca - duze kawalki drewna, mniejsze, galazki i trociny.

Wazne, aby temperatura wedzenia oscylowala 40 - 50 St. ... no, moze pod sam koniec nico ja podwyzszyc (60). Czas, ca 5 godzin.

Wazne, ba!! moze raczej najwazniejsze jest przygotowanie kurczaka do wedzenia. Moim zdaniem to zasadnicza sprawa, ktora decyduje o powodzeniu.

Osobiscie wedzilem zawsze polowki kurczaka.

Moczenie w soli i przyprawach - parzenie - suszanie - wedzenie.

Ja moczylem zawsze od 24 do 36 godzin. Parzenie ca 1.5 godziny - temperatura nie moze przekroczyc 70 - 75 stopni.

Powodzenia Igor.
              • igor_uk Dzieki,blu. 10.01.14, 17:06
                A cos wiecej o przyprawach i proporcjach?
                • 1blueelvic Wyslalem nieco wiecej ... 10.01.14, 23:15
                  na prive. Otrzymales?
                  • igor_uk Tak. 10.01.14, 23:23
                    Wielkie dzieki.
                    Jak zrobie,to wyszle probke mailem :-)
        • kaszebe12 Re: szkodliwe dla zdrowia 09.01.14, 15:49
          Moge podac jeszcze raz nazwiska wysokich dostojnikow EFSA , mister...-wszyscy sa zwiazani z Monsanto , ISLI, Syngenta ,itp...wyrzucenie pani Sabati nic nie zmienilo.
          • 1blueelvic Robmy swoje kaszebe ... 09.01.14, 15:53
            Wedzone poledwiczki wieprzowe z mojej wedzarni byly rarytasem wsrod znajomych.
            • 5magna Re: Robmy swoje kaszebe ... 09.01.14, 16:59
              Ja lapie powietrze co przylatuje z Fukoshimy I wedze na tym kielbasy
              • 5magna Re: Robmy swoje kaszebe ... 09.01.14, 17:03
                Jam mysle ze powodem nie sa zyly wodne a wedzone kielbasy......

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15245642,Kolizje_na_jednej_z_ulic_Krakowa__Za_duza_predkosc_.html#BoxSlotII3img
    • zeitgeist2010 hiszpanska kuchnia 09.01.14, 21:10
      Jestem wielkim milosnikiem iberyjskej kuchni. PUlpo a al gallega (kawaleczki duzych czerwonych osmiornic delikatnie przysmazonych w oleju z czosneczkiem I cebulka) albo paella – potrawa ryzowa z safranem, przypominajaca 700 letni kulturowy wplyw Maurow albo przepyszna kawa “con leche” do sniadania – nic sie z tym nie moze porownywac.

sniadanie po hiszpansku - desayuno tak odlegle od portugalsniego cafezinho.

Ale konkretnie iberyjskie szynki – jamon Serrano 1 kg czasmi 100 dolarow albo monotonne chorizo nie umywa sie do klasy wedzonych kielbas srodkowo-europejskich!!!

Jezeli wedzenie byloby szkodliwe dla zdrowia , to srodkowo- i poln Europejczycy musieliby duzo krocej zyc. To prawda, ze dieta srodziemnomorska jest bardzo zdrowa I dauje dlugie zycie nacjom tam zemieszkalym – ale suszone w sloncu kielbasy nie maja z tym nic wspolnego.

Wazny jest natomiast olej z oliwek, owoce morza, dobre wino regularnie ALE w umiarkowanych ilosciach i warzywa. No I najwazniejsze – klimat.

Una caña con tapa por favor!

"Me he sentido guatemalteco en Guatemala, mexicano en México, peruano en Perú, como me siento hoy cubano en Cuba y naturalmente como me siento argentino aquí y en todos los lados, ese es el estrato de mi personalidad, no puedo olvidar el mate y el asado..." Che Guevara
      • mara571 poczekaj troche Zeitgeiscie 09.01.14, 21:28
        wezma sie i za te specjaly Polwyspu Iberyjskiego.
        To tylko kwestia czasu.
        • zeitgeist2010 junk food NO, bigos TAK 09.01.14, 22:28
          mara571 napisała:

wezma sie i za te specjaly Polwyspu Iberyjskiego. To tylko kwestia czasu.

Zgaduje, ze masz na mysli uklad handlowy z USA i otwarcie rynku unijnego na ich nieczyste, manipulowane produkty?

Zobaczymy jak elity poludniowo-europejskie sie zachowaja wobec tego zagrozenia. Z perspektywy ulicy, junk food ala USA przegrywa na froncie iberyjskim z Pulpo ala Gallega i cafe con leche. A przede wszystkim te pyszne churros con chocolate!

Ale supermarkety zalane sa juz polproduktami zza oceanu.

Ja osobiscie bede walczyl do ostatniego naboju :) za krakowską, Roggenmischbrot i “salpicon marisco” ( cos w rodzaju salatki z owocow morza obficie okraszonej olejem oliwkowym i sokiem lime)

Una caña con tapa por favor!

• igor_uk Rece przecz od polskich wedlin! 09.01.14, 21:16
      Jak by nie "polish food" w UK,to nie mialem by z czego zrobic kanapke.
    • martinsam1 Re: -Co z polskimi wedlinami ? 09.01.14, 22:33
      Bedziemy ich bronic jak niepodleglosci!polskie wedliny oraz polska wodka polskie piwo polski chleb i polskie kobiety to sens naszego zycia:)!
      • mara571 uda nam sie czy nie? 09.01.14, 23:23
        Niemcy juz rezygnuja:
        www.br.de/fernsehen/das-erste/sendungen/report-muenchen/videos-und-manuskripte/freihandelsabkommen100.html
    • eva15 Zostaną tylko koncerny 09.01.14, 22:51
      Cała ta akcja jest przygotowaniem do unii handlowej z USA. Z tego co mnie poinformowano nowe wyśrubowane normy substancji smolistych mogą wypełnić tylko koncerny, w warunkach produkcji drobnoprzemysłowej jest to de facto niemożliwe. Padną więc w EU przedsiębiorstwa małe i średnie, padnie lokalna produkcja, na rynku zostaną bezkonkurencyjne wielkie przedsiębiorstwa, które z pomocą substancji chemicznych i/lub innych "nowatorskich" technologii wędzenia ograniczą ilość substacji smolistych.
      Lobby wielkoprzemysłowe jest w EU bardzzo skuteczne, uczy się zresztą na doświadczeniach amerykańskich.

• 5magna Re: Zostaną tylko koncerny 10.01.14, 00:16
        Polowac , jagody zbierac i robaki w lesie....
        • elka-sulzer Re: Zostaną tylko koncerny 10.01.14, 14:53
          Otoz to - "zostana tylko koncerny". I tak to, krok po kroku, swiat staje sie jednym wielkim folwarkiem gdzie jego naturalne zasoby, zywnosc, woda przechodza na wylaczna wlasnascia garstki "panow".
          • misterpee Re: Zdrowe pozywienie 11.01.14, 11:20
            to tylko organiczne, bez Monsanto, miesa, ryb zakazonych rtecia, papierosow, wodki, marihuany, bez wielkich metropoli, wiezowcow, samochodow, chleba z supermarketu, wielkich sklepow , rzadu co kradnie, lekarzy co lecza sie twoimi pieniadzmi, policji, wojska. Zdrowo jest i bylo nad Amazonka, na Syberi.
            Ale troszeczke dobrze wedzonej chudej kielbasy, ryby swierzej, pieczonych ziemniakow na ognisku, malego kieliszka wodki, wina, chleba z maslem - daje nam ogromna przyjemnosc, co przedluza zycie. Jewrourzedasy i korporacje nas przygnerbiaja i skrocaja zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka