Dodaj do ulubionych

Czy Zachod ma czym ukarac Rosje?

03.03.14, 21:34
1.Militarnie -nie wchodzi w gre.
2. Politycznie - sobie drozej,tyle nie rozwiazanych problemow na Swiecie.
3.Ekonomicznie - teoretycznie mozno,ale trzeba liczyc sie z tym,ze pierwszymi padna sasiedzi Rosji ,w tym i Polska,a sankcje zaczna dzialac dopiero za jakis czas,moze i za kilka lat,o ile w ogole zaczna dzialac.
4.Towarzysko - a to jak najbardziej.Merkel moze nie chodzic do sauny z Putinym.Obama - olac propozycje Putina obalic pol-litra "Stolicznej",a Cameron - odmowic Putinu spotkanie na polu golfowym.Celowo nic nie wspominam o polskich politykach,bo z nimi wszystko jasno,co by Putin nie robil,oni im i tak zawsze gardza.

p.s. Pierwszy dzien wojny psychologicznej mamy za soba.
Relacja z linii frontu:
Gielda moskiewska padla -Hurrraaa!
Padla i gielda polska - trudno,straty na wojnie to rzecz normalna.
Wzrosla cena ropy - trudno,Polska musi poswiecic sie.Jedynie co boli,ze Putin dostanie wiecej kasy.

Obserwuj wątek
    • wojciech.2349 Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 21:39
      Igorku,
      zobacz sobie relację RUB/PLN
      stooq.pl/q/?s=rubpln&c=3y&t=l&a=lg&b=1
      Jak tak dalej pójdzie to będziemy dla Kacapów bogaczami.
      • nie-tak Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 21:45
        wojciech.2349 napisał(a):

> Igorku,
        > zobacz sobie relację RUB/PLN
        > rel="nofollow">stooq.pl/q/?s=rubpln&c=3y&t=l&a=lg&b=1
        > Jak tak dalej pójdzie to będziemy dla Kacapów bogaczami.
      • igor_uk Wojtus,analityk ty nasz kartoflany. 03.03.14, 21:47
        Putin po prostu wykorzysta zwiekszone dochody ze sprzedazy ropy na to,zeby podniesc ludziom swiadczeniaZ czego Polakom wyrownaja wieksze ceny na rope i gaz? A trzeba pamjetac jeszcze i o tym,ze import z Polski do Rosji w ten sposob stanie drozszy i ktos znajdzie sie z tanszym towarem.I kto na tym ucierpi,zgadnij?
        • wojciech.2349 Re: Wojtus,analityk ty nasz kartoflany. 03.03.14, 21:50
          igor_uk napisał:

> Putin po prostu wykorzysta zwiekszone dochody ze sprzedazy ropy na to,zeby pod
          > niesc ludziom swiadczeniaZ czego Polakom wyrownaja wieksze ceny na rope i ga
          > z? A trzeba pamjetac jeszcze i o tym,ze import z Polski do Rosji w ten spos
          > ob stanie drozszy i ktos znajdzie sie z tanszym towarem.I kto na tym ucierpi,z
          > gadnij?
          --------------------
          Igorku,
          nie pisz o giełdzie i komputerach.
          Nie umiesz tego.
    • nie-tak Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 21:44
      A czy mialby zachod ukarac Rosje skoro 80% zachodniego jak i srodkowoeuropejskiego przemyslu jest zalezne od Rosji, kto komu moze podskoczyc? Unia Rosji czy Rosja Unii?
      • wojciech.2349 Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 21:50
        nie-tak napisała:
        > A czy mialby zachod ukarac Rosje skoro 80% zachodniego jak i srodkowoeuropej
        > skiego przemyslu jest zalezne od Rosji
        , kto komu moze podskoczyc? Unia Ros
        > ji czy Rosja Unii?
        ---------------------------
        Zmień papierosy.
      • johnny-kalesony Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 21:53
        Skoro 80% przemysłu Europy jest uzależnione od Rosji, to dlaczego Rosja musi uciekać się do działań militarnych, żeby wywrzeć presję?
        Czy nie lepeij byłoby, gdyby wywarła presję ekonomiczno-gospodarczą, skoro ma takie możliwości? ; )

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
        • nie-tak Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 22:10
          johnny-kalesony napisał:

> Skoro 80% przemysłu Europy jest uzależnione od Rosji, to dlaczego Rosja musi uc
          > iekać się do działań militarnych, żeby wywrzeć presję?
          > Czy nie lepeij byłoby, gdyby wywarła presję ekonomiczno-gospodarczą, skoro ma t
          > akie możliwości? ; )
          ------------------------------------------
          Nie martw sie ekonomiczna presja przyjdzie na nas wszystkich.
          Zachodni przemysl smieje sie z tych sankcji amerykanskounijnych i odmawia posluszenstwa unii. Kto zrezygnuje z lukratywnego rynku w Rosji, o tym pisal juz austriacki Wirtschaftsblatt.
      • igor_uk Nie znam tych liczb ,nie-tak. 03.03.14, 21:54
        Ale wiem o tym,ze rosyjski rynek samochodowy jest dla niemieckiego przemyslu samochodowego nie prosto wazny,a decydujacy o jego przyszlosci.

p.s. Kiedys Obama, na pytanie dziennikarza:
        Czemu sankcje gospodarcze na Iran nie odnosza zamierzonego skutku ?
        odpowiedzial:
        Bo Iran jest zbyt duzym Krajem i trzeba cierpliwie czekac (Pisze z pamieci ).
        Jak Iran jest ZBYT DUZY ,to co powiemy o Rosji?
        • wojciech.2349 Re: Nie znam tych liczb ,nie-tak. 03.03.14, 21:56
          Igorku,
          a wiesz, że wymiana handlowa Polski z Niemcami jest
          większa niż Rosji z Niemcami.

Kacapia nie podskoczy.
        • adamusb Re: Nie znam tych liczb ,nie-tak. 03.03.14, 21:59
          sankcje wizowe mogą Was bardzo zaboleć.
          • igor_uk Sankcje wizowe? 03.03.14, 22:15

Komu odmowia wizy? Putinu?
            A moze Abramowiczu?
            A moze milionom rosyjskich turystow,z wypchanymi portfelami?
            • adamusb Re: Sankcje wizowe? 03.03.14, 22:20
              Właśnie o te miliony turystów chodzi.
              Putin, a dlaczego nie. Łukaszenki w Europie nie przyjmują.
              • igor_uk Re: Sankcje wizowe? 03.03.14, 22:23
                Miliony rosyjskich turystow,ktorym odmowia wizy,to nie beda sankcje przeciwko Rosji,bo ci turysci pojada do Turcja lub do.......Soczy,a tylko przeciwko hotelarzom i sklepikarzom z zachodu.

Nie dac wizy Putinu? to byloby zabawno :-)

p.s. ile masz lat? Czy rodzice wiedza,ze bawisz sie na forum dla doroslych?
                • johnny-kalesony Re: Sankcje wizowe? 03.03.14, 22:25
                  Odkąd ty zacząłeś tutaj swoje dziwactwa odstawiać, to już zdecydowanie nie jest forum dla dorosłych.

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
                • adamusb Re: Sankcje wizowe? 03.03.14, 22:35
                  Gdzie pojadą? Do Turcji?
                  Jednak faktycznie nie myślisz, Turcja właśnie przygląda się temu co wyprawia wasz moskiewski Hitlerek na Krymie i z tego z widać jest tak samo niezadowolona jak reszta cywilizowanego świata, poza tym Turcja jest członkiem NATO.
                  • igor_uk U was w piaskownice nie ma internetu? 03.03.14, 22:47
                    Turcja nie tylko poprala Rosje,a i na prosbe Chin zobowiazala sie nie wpuszcac w razie czego amerykansjkich okretow do Morza Czarnego.
                    Rosyjskie okrete desantowe z floty baltyckiej,w ilosci dwoch sztuk,przepuscila nie pytajac.
                    • adamusb Re: U was w piaskownice nie ma internetu? 03.03.14, 23:17
                      Możesz podać źródło tych rewelacji?

Bo jak do tej pory to znalazłem informacje o dwóch okrętach, ale amerykańskich z 600 żołnierzami na pokładzie
                      • man_sapiens Re: U was w piaskownice nie ma internetu? 04.03.14, 11:29
                        Prawda
                      • nie-tak Re: U was w piaskownice nie ma internetu? 04.03.14, 20:29
                        adamusb napisał:

> Możesz podać źródło tych rewelacji?
                        >
                        > Bo jak do tej pory to znalazłem informacje o dwóch okrętach, ale amerykańskich
                        > z 600 żołnierzami na pokładzie
                        -----------------------------------------------------------------
                        Oj ciemny ten narod w Polsce jak i z Polski, daj sobie czlowieku przetlumaczyc czy amerykanskie okrety obojetnie jakie maja prawo do przeplywania cisniny Bosfora albo zatrzymywac sie na Morz Czarnym.
                        Cytat z wyciagu miedzynarodowej umowy w Montreux:
                        "Für Kriegsschiffe gelten besondere Regeln. In Friedenszeiten muss die Durchfahrt eines Kriegsschiffes der Türkei auf diplomatischem Wege vorher mitgeteilt werden, in der Regel acht Tage zuvor. Kriegsschiffe von Staaten, die nicht zu den Anrainern des Schwarzen Meeres gehören, dürfen sich nicht länger als 21 Tage im Schwarzen Meer aufhalten. Ausserdem gibt es Beschränkungen der Tonnage von Kriegsschiffen. Nicht mehr als 15.000 Tonnen dürfen gleichzeitig durch die Meerengen fahren. [b]Weiterhin dürfen Überwasser-Kriegsschiffe mit mehr als 10.000 ts Verdrängung und U-Boote von Staaten, die nicht zu den Anrainern des Schwarzen Meeres gehören, sowie Flugzeugträger generell die Meerenge nicht passieren." [/b]
                        _______________________________________________________________
                        www.schweizmagazin.ch/nachrichten/schweiz/18151-Russland---Bashing-United-Racists-Mass-Media.html
                        www.schweizmagazin.ch/nachrichten/ausland/18208-Obama-erhht-Kriegsgefahr-Europa.html
                        www.zerohedge.com/news/2014-02-12/luxury-brand-ceo-poor-stop-whining-or-move-china
                • adamusb Re: Sankcje wizowe? 03.03.14, 22:42
                  dzieciaków, zapewne więcej niż ty, tak więc nie muszę prosić rodziców o pozwolenie.
            • nie-tak Re: Sankcje wizowe? 03.03.14, 22:25
              Igor to jest pic na wode fotomontarz, plecenie i gledzenie i nic wiecej. Ile firm w Europie wspolpracuje z Rosja? Ogrom. No i co gdyby zachod odmowil wizy wiazdowe dla ludzi musial by tez ograniczyc wizy wjazdowe dla ludzi z przemyslu, wiesz jaka bylaby reakcja przemyslu? Oni by pogrozili palcem Unii jak i swoim rzadom.
              Znam przypadki (troche sie w tym temacie znam :-))), tylko troszeczke) ze niektore niezorientowane panstwa (nazw nie wymienie) tez zadaly zaswiadczen przy zalatwianiu wizy o niechorobie ADIS, wiesz jak szybko zniesli te zadania? Przemysl pogrozil i rzady zmiekly.
              • igor_uk Przeciez ja to wiem,nie-tak. 03.03.14, 22:30
                Ale wytlumacz to tym dzieciakom, z nickami od kalesonow:-)
                • johnny-kalesony Ja ci tylko wysyłam liniki do statystyk :o) 03.03.14, 22:35
                  Ja przestałem ci przynudzać przecież ... Nawet nie musisz czytać mię!
                  Wysyłam ci yeno statystyki.

Popzdrawiam
                  Keep Rockin'
                  • adamusb Re: Ja ci tylko wysyłam liniki do statystyk :o) 03.03.14, 22:43
                    Przecież żeby je zrozumieć trzeba umieć je odczytać i samodzielnie myśleć, tego jeszcze dzieciak w szkole nie miał
            • poddanywujasama Re: Sankcje wizowe? 04.03.14, 03:13
              Pare lat temu widzialem turystow rosyjskich z wypchanymi portfelami. W Wenecji widzialem.
              Byla chyba 13ta, dwaj rosyjscy turysci, dodawac nie musze - zdrowo nawaleni, bardzo zdegustowani byli tym, ze w bistro jest duzy wybor win...a wodki, jak na lekarstwo. Stojace obok dzentelmenow malzonki nalegaly na powrot do hotelu. Tak wyglada przecietny turysta rosyjski. Sa oczywiscie bogaci turysci, tych jednak jest o niebo mniej.....
        • adamusb Re: Nie znam tych liczb ,nie-tak. 03.03.14, 22:01
          Dla niemieckiego rynku samochodowego to ważne są Chiny, Rosja to przy nich biedaki.
          • igor_uk Ha,ha. 03.03.14, 22:16
            Dziecinada. A czemu nie porownujesz z rynkiem polskim?
            • johnny-kalesony Re: Ha,ha. 03.03.14, 22:21
              A to może być?

openeuropeblog.blogspot.com/2013/11/us-and-germany-trade-blows-over-macro.html

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
            • adamusb Re: Ha,ha. 03.03.14, 22:22
              Jaka dziecinada, pokazałem ci jasno, że wbrew pozorom rynek samochodowy w Rosji nie jest tak ważny dla zachodnich koncernów, są ważniejsi gracze.
              • igor_uk Re: Ha,ha. 03.03.14, 22:27
                Tu jeden twierdzilze rosyjski gaz ,to tylko 30% zapotrzebowanie Europy.
                Ty,jak widze,z tej samej piaskownicy.
                • johnny-kalesony A może zerkniesz ... 03.03.14, 22:33
                  A może zerkniesz na to? Wprawdzie dane z roku 2010, bo szukałem "na kolanie" ...

www.arcticgas.gov/Europe-a-loosening-link-to-oil-prices

Pozdrawiam
                  Keep Rockin'
                  • igor_uk A moze ty zerkniesz tu? 03.03.14, 22:52

Polska,jak i inne kraje z tej czesci swiata,zaliczaja sie do Europy srodkowej i w twoim linku nie zostali uwzglednione.
                    A w moim tak:
                    www.geopolityka.org/analizy/2027-gaz-ziemny-jako-element-bezpieczenstwa-energetycznego-unii-europejskiej
                    I wyglada na to,ze Unia Europejska 34% jest zalezna od Rosji.
                    • nie-tak Re: A moze ty zerkniesz tu? 03.03.14, 23:08
                      Igor przed godz 20:00 u nas w TV sa wiadomosci z gieldy i prrowadzi je przewaznie Anja Kohl, (tej kobiecie wierze), wyjasnila co dzieje sie na gieldach przy tym nadmienila ze 80% europejskiego przemyslu jest zalezne od Rosji.
        • adamusb Re: Nie znam tych liczb ,nie-tak. 03.03.14, 22:05
          "Z ok. 83 mln samochodów, które według KPMG będą sprzedane w tym roku, najwięcej - bo 21 mln - pojazdów zostanie sprzedanych w Chinach, które odpowiadają za 25 proc. światowego rynku. 22 proc. światowej sprzedaży przypada na region Ameryki Północnej, gdzie nabywców w tym roku znajdzie 18 mln pojazdów. Trzecim co do wielkości rynkiem jest Europa Zachodnia, w której sprzedaż sięgnie 12,6 mln aut (15 proc. światowej sprzedaży). Indie i kraje ASEAN, czyli Azji Południowo-Wschodniej, odpowiedzialne są za 9 proc. światowej sprzedaży - w br. sprzedanych tam będzie 7,1 mln pojazdów."

Gdzie w tym wszystkim jest Rosja?

• nie-tak Re: Nie znam tych liczb ,nie-tak. 03.03.14, 22:13
          Nie tylko rynek samochodowy, jest wiele amerykanskich jak i niemieckich koncernow w Rosji, kto bedzie ryzykowal sankcjami wobec Rosji? Przemysl? Politycy sa zalezni od przemyslu, jak przemysl nie wypracuje, panstwo nie ma czym dzielic, co dla ciemnego Polaka z Polski jak i z Jackowa jest jeszcze niezrozumiale.
          Liveticker zur Krise in der Ukraine zum mitdiskutieren
          • poddanywujasama Re: Nie znam tych liczb ,nie-tak. 04.03.14, 03:22
            Zupelnie niedawno niejaki s.p.Chavez wyprosil z Wenezueli koncerny zachodnie, po czym szybko znacjonalizowal to co po nich zostalo. Poczytaj sobie jak dzis radzi sobie Wenezuela, na ropie siedzaca. Wyproszenie koncernow zachodnich z Rosji uderzy w Rosje najbardziej.
            Pewnie wiesz, ze Rosja do poteg technologicznych nie zalicza sie, napisz co ten wielki kraj produkuje samodzielnie ....
      • adamusb Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 21:58
        Obroty Polski z Rosją to jakieś 14%, całego obrotu zagranicznego, oczywiście, firmy nastawione tylko i wyłącznie na wymianę handlową z tym krajem, mogą mieć bardzo duże problemy, ale reszta?
        Poza tym Rosja również potrzebuje towarów z Europy i USA.

Co do ropy, to trzeba mieć ją komu sprzedawać, co z tego, że cena na świecie urośnie, jeżeli nikt jej nie będzie chciał od tego bandyckiego kraju kupować.
        • igor_uk 14% obrotow z Rosja. 03.03.14, 22:19
          Sa wieej warte,niz 50% obrotow z Niemcami.
          Bo obroty z Niemcami,to przewaznie produkcja niemieckich producentow,ktore w Polsce maja tania robotizne.
          Z kolei obroty z Rosja,to produkty rolnictwa,meblarstwa,krotko mowiac - to Polak na tym zarobia,a nie Niemiec.
          • adamusb Re: 14% obrotow z Rosja. 03.03.14, 22:27
            Jakieś konkretne przykłady?

Osobiście to wolę mniejszy, ale pewny i uczciwy zarobek w handlu z Niemcami, niż kokosy w handlu z Rosjanami.
            Niemcy są przewidywalni, Rosja nie.
            • igor_uk Re: 14% obrotow z Rosja. 03.03.14, 22:38
              Poszukaj sobie sam o eksporcie produkcji rolnej do Rosji.
              • adamusb Re: 14% obrotow z Rosja. 03.03.14, 22:48
                To nie ja mam coś udowodnić tylko Ty.
                Jak widać przekracza to twoje możliwości
                • igor_uk Re: 14% obrotow z Rosja. 03.03.14, 22:53
                  Przeciez to y mnie zaczeles udowadniac,ze Rosja nie jest wazna.
                  jak nie jest wazna,to skad tyle wrzasku,jak tylko Rosja wprowadza jakies ograniczenia na import z Polski?
      • kylax1 Ja bym powiedział, że nawet 800%. 03.03.14, 22:06
        Tak musi być.
    • eva15 Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? Oczywiście, że ma 03.03.14, 22:03
      Myślę, że nie ma gorsszej kary, jak spotykanie się tak błyskotliwych, inteligentnych ludzi jak Ławrow z mądrymi inaczej jewrokomisarzami i ministrami MSZ-etów poszczególnych krajów EU.
      • igor_uk Tak,Ewa. 03.03.14, 22:20
        O cierpieniach Lawrowa nie pomyslalem :-)
        • johnny-kalesony Re: Tak,Ewa. 03.03.14, 22:28
          To pomyśl o moich, kiedy ciebie czytam ...

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
          • igor_uk kalesony. 03.03.14, 22:55

Juz dawno domyslalem sie,ze z toba cos nie tak.
            Teraz juz wiem - jestes masochista.Bo nikt ciebie nie zmusza czytac mnie.
        • adamusb Re: Tak,Ewa. 03.03.14, 22:30
          O kurczę, to ty sam myślisz? Jestem w szoku, bo do tej pory to miałem wrażenie, że czytam biuletynu propagandowe, a nie własne przemyślenia.
        • eva15 Re: Tak,Ewa. 03.03.14, 22:57
          Biedny facet, nikt o nim nie myśli:-))) A on naprawdę ma ciężko z tymi idiotami - tym razem piszę bez smajlika, to wcale nie żart.
          • igor_uk Re: Tak,Ewa. 03.03.14, 23:02
            A to tak samo, jak mnie z tymi bystrzakami,co dyskutuje caly czas.
            Tylko Lawrow za to bierze gruba kase,a ja to samo robie wprawie za darmo :-)
            • eva15 Ha, ha, świetne! 03.03.14, 23:04
              ja też za darmo!
              • eva15 Re: Ha, ha, świetne! 03.03.14, 23:05
                Czyli - oboje nie mamy co współczuć Ławrorowi!!!
                • igor_uk Re: Ha, ha, świetne! 03.03.14, 23:11
                  Na to wyglada.
                  Tak co niech pracuje i nie narzeka :-)
    • arkaf Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 22:08
      nie odwiedzi luwru, grube ruskie portfele nie poprowadza ni chelsea, ni monaco, ni inne tego typu placowki gospodarcze, po prostu bedzie sie sosic w odosobnieniu w swym gumiastym sosie,a dlaczego gumiasty?, to zapraszam do watku o podobnym tytule
      • pc_maniac Hehe, może zachód nie, ale z pomocą CHIN I OWSZEM 03.03.14, 22:22
        Chiny tak angażują się w politykę światową jak im pasuje.
        Ale w tym przypadku raczej bardzo im pasuje by Rosji się nie udało. Po pierwsze z Rosją mają na pieńku jeśli chodzi o wszelkie aneksje. Po drugie wolą dmuchać na zimne by Świat nie upomniał się kiedyś o Tybet czy Tajwan.

Po trzecie - na umoczeniu finansowym Rosji oni zbiją największy kapitał. Ceny surowców Rosyjskich spadną (już spadają) na łeb na szyję. A produkty nadal będą tak samo drogie, bo to raczej Zachód je kupuje.
        Poza tym to jedyne państwo, które ma nadwyżki finansowe, więc spokojnie może sobie przetrwać nawet kilka lat recesji w Rosji, a Rosja raczej po Łolimpiadzie nie może sobie na to pozwolić.
        • nie-tak Re: Hehe, może zachód nie, ale z pomocą CHIN I OW 03.03.14, 22:38
          pc_maniac napisał:

> Chiny tak angażują się w politykę światową jak im pasuje.
          > Ale w tym przypadku raczej bardzo im pasuje by Rosji się nie udało.
          ---------------------------
          Daj namiar / link / Info na twoja nadzwyczajna madrosc.
          Cytat:
          China stellt sich an die Seite Russlands. Die Aussenminister von Russland und China, Lawrow und Van Yi haben in einem Telefonat betont, dass sie ähnliche Ansichten über die Lage in der Ukraine haben.

Pomoc dla zrozumienia pierwszego zdania:
          Stellt = postawila sie
          an die Seite = na stronie
          Russlands = rosyjskiej
          China = nie trzeba tlumaczyc
          Link do cytatu:
          Liveticker zur Krise in der Ukraine zum mitdiskutieren

Jeszcze bardziej ciekawsze linki:
          hinter-der-fichte.blogspot.de/2014/03/eunatoukraine-die-meute-bellt.html
          www.youtube.com/watch?v=_EOyz8yS5cc_______________________________________________________________
          www.schweizmagazin.ch/nachrichten/schweiz/18151-Russland---Bashing-United-Racists-Mass-Media.html
          www.schweizmagazin.ch/nachrichten/ausland/18208-Obama-erhht-Kriegsgefahr-Europa.html
          www.zerohedge.com/news/2014-02-12/luxury-brand-ceo-poor-stop-whining-or-move-china
          • kylax1 Chiny mówią co Rosjanie chcą usłyszeć. 03.03.14, 22:45
            Ale politykę prowadzą taką, która jest korzystna dla nich samych.
        • igor_uk I znow strasza Rosje Chinami. 03.03.14, 22:57
          Przeciez wy o Chinach wiece tylko tyle,ze tam produkuja podrobione addidasy :-)
          • johnny-kalesony Re: I znow strasza Rosje Chinami. 03.03.14, 23:03
            Putina też by potrafili ... A swoją drogą - dyabli wiedzą, czy nie podrobili, sądząc z ostatnich szaleńczych decyzji. Może to wcale nie Puciaty, a jego chiński klon.

Pozdrawiam
            Keep Rockin'
          • romrus Re:I znow strasza Rosje Chinami-Koszmarny sen... 03.03.14, 23:21
            igor_uk napisał:
            > Przeciez wy o Chinach wiece tylko tyle,ze tam produkuja podrobione addidasy :-)

Koszmarny sen Zachodu:-)

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3605570
    • yurek11111 Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 03.03.14, 22:21
      Niezle strach za doope sciska,jak juz takie watki sie zaklada.....:-))))))

PS.Kaze sie zwykle winnego.....:-)))))
      • igor_uk yurek. 03.03.14, 23:03
        Jaki strach? Przeciez wysmiewam tych wszystkich,ktore strasza Rosje sankcjami.
        Ale ty tego nie zrozumiesz i nawet nie probuj.
        • yurek11111 igor... 03.03.14, 23:21
          Jak ja sie czegos nie boje,to nawet o tym nie wspominam,tu masz,ze nawet rabom wmawiacie,ze jak Stany/Zachod zastosuje sankcje Rosji,to sami sie izoluja na tym straca,w Rosja jeszcze bardziej pojdzie wpierod.....
          Rabom to mozecie wszystko wmawiac....:-))))
          Wytluscilem ci najsmieszniejsze, zebys ponial...:-)))))))

Втoрoй вaриaнт – пoлитикa изoляции Рoccии, o кoтoрoй cейчac гoвoрят в Вaшингтoне. Хoтя гoccекретaрь Керри пoкa и yверяет, чтo США не хoтят нoвoй хoлoднoй вoйны, пoнятнo, чтo пoпытки дaвления нa Рoccию бyдyт нaрacтaть c кaждым днем. Откaз oт caммитa «бoльшoй вocьмерки» в Сoчи yже прaктичеcки гaрaнтирoвaн, a в cлyчaе выбoрa Зaпaдoм кoнфрoнтaциoннoгo вaриaнтa Рoccия, cкoрее вcегo, мoжет быть иcключенa из «бoльшoй вocьмерки». Бyдyт введены экoнoмичеcкие caнкции, нaчнетcя мaccирoвaннaя инфoрмaциoннo-прoпaгaндиcтcкaя aтaкa. Цель пoнятнa – бyдyт нaдеятьcя нa тo, чтo пoд дaвлением извне рaнo или пoзднo мы кaк минимyм пoйдем нa ycтyпки, a кaк мaкcимyм – cитyaция в Рoccии бyдет рaдикaлизирoвaтьcя и вызoвет ревoлюцию или cменy влacти.

Пoнятнo, чтo Зaпaд в реaльнocти прocтo не мoжет ycтрoить нaм никaкoй блoкaды, – не тoлькo пoтoмy, чтo этo гoрaздo бoльше бьет пo егo интереcaм, чем пo нaшим. Вcе прoще – рacклaд cил нa мирoвoй aрене тaкoв, чтo, пoпытaвшиcь coбрaть кoaлицию пo «oргaнизaции изoляции», Штaты oчень быcтрo yбедятcя, чтo ocтaютcя в меньшинcтве: дaже не вcе члены НАТО пoддержaт рaзрыв cвязей c Рoccией.
          В резyльтaте Зaпaд мoжет изoлирoвaть cебя oт Рoccии, a не Рoccию oт мирa, причем c oднoзнaчнo негaтивными пocледcтвиями для cебя caмoгo.

vz.ru/politics/2014/3/3/675299.html
    • igor_uk Moze to slaby glos. 03.03.14, 22:44
      Ale to glos Polakow:
      STANOWISKO PREZYDIUM PARTII SAMOOBRONA
      WS. NAPIĘTEJ SYTUACJI NA KRYMIE.

Prezydium Partii Samoobrona wzywa rząd polski do podjęcia wszelkich działań na rzecz dialogu z Federacja Rosyjską w celu uniknięcia wojny domowej na Ukrainie, która zagraża bezpieczeństwu i stabilności wszystkich sąsiednich państw. Samoobrona apeluje o podjęcie działań, które pozwolą uniknąć niepotrzebnego rozlewu krwi.

Nowy rząd Ukrainy, powołany niezgodnie z konstytucją w wyniku zamachu stanu i wbrew zapisom umowy zawartej między opozycją a prezydentem Wiktorem Janukowyczem w obecności m.in. polskiego ministra spraw zagranicznych, rozpoczął swoją działalność od agresywnych przepisów uderzających w mniejszości narodowe na Ukrainie.

Zlikwidowana została ustawa gwarantująca mniejszościom posługiwanie się ich językami na terenach, gdzie stanowiły one zwartą grupę. Było to jawne uderzenie w mniejszość rosyjską, ale i inne, np. węgierską, zamieszkującą Ruś Zakarpacką. Może to również rodzic określone skutki dla sytuacji mniejszości polskiej.

Wielotysięczne demonstracje Ukraińców i Rosjan, m.in. w Charkowie, Doniecku, Sewastopolu czy Kerczu ujawniły olbrzymie niezadowolenie narodu z powołania Arsenija Jaceniuka na nowego Prezesa Rady Ministrów Ukrainy. Na ulicach miast ukraińskich dochodzi do aktów terroru i brutalnej przemocy dokonywanych przez wywodzące się z Majdanu bojówki skrajnej, szowinistycznej prawicy.

Samoobrona ze zrozumieniem odnosi się do stanowiska władz rosyjskich, pragnących ustabilizowania sytuacji na obszarze upadajacego państwa ukraińskiego. Polska, jako zachodni sąsiad Ukrainy, powinna podjąć niezwłocznie dialog z Moskwą w celu podjęcia wspólnych działań stabilizujacych sytuację na Ukrainie.

Szczególną odpowiedzialność polskie władze powinny wykazywać względem zachodnich regionów ukraińskich, których stabilizacja leży w naszym interesie. Wspólna polsko - rosyjska misja pokojowa mogłaby zapobiec dalszemu pograzaniu się w chaos państwa ukraińskiego.

/ - / Prezydium Partii Samoobrona

p.s. Kiedys wszysci nasmiewali sie z Leppera i jego terrorystach,a dzis Polska glupie miny robi,tlumaczac sie ze swoich tajnych wiezienie.
      • arkaf Igor myslalem zes madrzejszy 03.03.14, 22:47
        a ty jednak glupi i to strasznie
        z czym ty do nas ruski chamie, z kolezkami o takim samym poziomie jak ty
        glupi ty, oj glupi
        • igor_uk Ciesze sie,arkaf. 03.03.14, 22:59
          Bo nie chcialbym od ciebie uslyszac zadnego dobrego slowa pod moim adresem.
          Bo ty nienawidzisz Rosjan i Polakow i pochwalisz mnie tylko wtedy,kiedy ja sqrwie sie.A tego nigdy nie bedzie.
          Tak co,dzieki za te mile slowa dla mnie.
          • arkaf Polakami sobie geby nie wycieraj 03.03.14, 23:02
            Jak w tytule
            • igor_uk Nigdy tego nie robilem. 03.03.14, 23:04
              Tym roznie sie od was.
              • wojciech.2349 zawsze to robiłeś /bt 03.03.14, 23:29
      • asmall4 Re: Moze to slaby glos. 03.03.14, 22:52
        Agenturalny , mikroskopijny pisk ...
      • wojciech.2349 Re: Moze to slaby glos. 03.03.14, 22:55
        Igorku,
        te propagandowe bzdety nawet dzieci w piaskownicy rozumieją.
        Jutro następny dzień na giełdzie.
        Dzisiaj straty były większe niż koszt Soczi.
        Jutro powinien być podobny dzień.

Igorku, będzie bolało.
    • lubat Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 10:41
      J.J. Sztaudynger: "Dwaj starcy ujrzeli Zuzannę w kąpieli, chcieli ją postraszyć, lecz czym nie mieli".
      Jeden starzec to USA, drugi - UE.

To wcale nie przenośnia. Dzisiaj w TVN biznes jeden z ekspertów ekonomicznych mówił, że ewentualne sankcje były by bardziej dotkliwe dla Zachodu, niż dla Rosji. Rosja ma kasę a nie długi i może szczuć "starców" na siebie, np. poprzez pozbywanie się dolarów a kupowanie euro, lub wyrzucając jednych inwestorów, a hołubiąc innych.
      • wtopek Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 10:50
        a inni mówią coś innego , towarzyszu :)))

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15561813,Piechocinski__Odciecie_dostaw_gazu_byloby_wiekszym.html
        • pc_maniac Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 10:58
          wtopek napisał:

> a inni mówią coś innego , towarzyszu :)))
          >
          > rel="nofollow">wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15561813,Piechocinski__Odciecie_dostaw_gazu_byloby_wiekszym.html

Ależ Piechociński ma całkowitą rację.
          Polska płaci nie za gaz zużywany lecz za gaz zakontraktowany (więc więcej niż go obecnie zużywamy. W przypadku zakręcenia kurka, według umowy gazowej nie musimy płacić za towar nie dostarczany. No i problem, bo przecież trzeba Rosji na gwałt pieniędzy.

W obecnej sytuacji ceny koncesji na wydobycie gazu łupkowego na terenie Polski wzrosną, zasilając polski budżet. Wiecej znajdzie się chętnych na jego wydobycie. Szybciej zaczniemy go wydobywać. Gminy zyskają więcej pieniędzy, a rynek pracy miejsc pracy. W konsekwencji zaś polski gaz za kilka lat może stać się dużo bardziej atrakcyjny niż Rosyjski (no i Gerhard Schroeder umoczy z Nordstream, o nacjonaliście Putinie nie wspomne).
          • nie-tak Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 18:05
            pc_maniac napisał:
            > Ależ Piechociński ma całkowitą rację.
            > Polska płaci nie za gaz zużywany lecz za gaz zakontraktowany (więc więcej niż g
            > o obecnie zużywamy. W przypadku zakręcenia kurka, według umowy gazowej nie musi
            > my płacić za towar nie dostarczany.
            -----------------------------
            Cakowita racja jak podpisalo sie taka umowe!!! Skoro nie maialo sie orientacji w zuzyciu trzeba placic, tak jest zawsze i wszedzie. Cena zalezy zawsze od ilisci produktu, czym wieksza ilosc sie kupuje jest nizsza cena, tak jest z wszystkimi nie tylko energetycznymi produkatami / surowcami jak wolicie. Jak tluki tego nie rozumia sami sa sobie winni. Baltycka rura pozdrawia, gdyby przylaczyla sie Polska mogla by miec tanszy gaz. Kaczor zabronil, nie chcial wiec teraz trzeba bulic jak za zboze, Kaczora na to stac, a was? Za durnote trzeba teraz sromotnie placic.
            • xystos Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 19:49
              tyz,swienta prawda,ajusci !

ZEN
              • nie-tak Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 19:54
                xystos napisał:

> tyz,swienta prawda,ajusci !
                ----------------------------------------

No coz mozna wymagac od ministra oderwanego od sochy, wiedzy? Przez to glosi populizm manipulujac i tak juz zgluialymi rusofobami co polazuje ze niezbyt kompetentni ludzie rzadza Polska jak i podpisuja miedzynarodowe umowy skoro najprostrzych rzeczy nie rozumieja. Piechocinski wydal sam o sobie swiadectwo.

• pc_maniac Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 20:00
              nie-tak napisała:
              > Cakowita racja jak podpisalo sie taka umowe!!! Skoro nie maialo sie orientacji
              > w zuzyciu trzeba placic, tak jest zawsze i wszedzie. Cena zalezy zawsze od ilis
              > ci produktu, czym wieksza ilosc sie kupuje jest nizsza cena, tak jest z wszystk
              > imi nie tylko energetycznymi produkatami / surowcami jak wolicie. Jak tluki teg
              > o nie rozumia sami sa sobie winni. Baltycka rura pozdrawia, gdyby przylaczyla s
              > ie Polska mogla by miec tanszy gaz. Kaczor zabronil, nie chcial wiec teraz trze
              > ba bulic jak za zboze, Kaczora na to stac, a was? Za durnote trzeba teraz sromo
              > tnie placic.

Polska, nauczona kilkoma przykładami zachowań Rosji, wykorzystującej dostawy gazu, do szantażu, magazynuje jego dostawy w ilościach przekraczających jego zużycie.
              Jak widać całkiem rozsądnie.
              A czy nam się to opłaca?
              W dłuższej perspektywie tak, bo wkrótce i tak będziemy całkowicie niezależni od Rosji co do gazu. Ba, ilość gazu w Polsce pozwoli jej nawet na spory eksport. Więc zapobiegliwość jest dużo lepsza niż "obudzenie się z ręką w nocniku".
              • nie-tak Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 20:35
                @pc_maniac
                Przestan sie blamowac czlowieku, niedlugo Polska nie dostanie z rurociagiem przez Ukraine gazu jak Ikraina nie zaplaci rachunku
                Cytat:
                Der ukrainische Energiekonzern Naftogaz kann nur einen kleinenTeil der Rechnung der Gaslielieferung vom Monat Februar an den russischen Lieferanten Gazprom bezahlen, so eine Quelle bei Gazprom.

Jak sadzisz bankrut zza oceanu jak unijny pomoze?

Obiecanki cacanki a glupim radosc.
      • pc_maniac Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 10:51
        ubat napisał:

> i. Rosja ma kasę a nie długi i może szczuć "starców" na siebie, np. poprzez poz
        > bywanie się dolarów a kupowanie euro, lub wyrzucając jednych inwestorów, a hołu
        > biąc innych.

Brak tu logiki. Pozbywanie się waluty jednego przeciwnika, zastępując ją walutą drugiego przeciwnika powoduje się wyłącznie wzmocnienie tego drugiego, nie zaś wzmocnienie kupującego.
        Bo co z tego, że Rubel będzie spadał wobec Euro zamiast do dolara, jeśli Euro z dolarem jest ściśle powiązane i tak samo Rubel będzie pikował w dół wobec dolara.

Jeszcze miałoby to sens gdyby Rosja zmieniła opcję na Juana, problem w tym, że Juan jest raczej niebezpieczną walutą. Szczególnie biorąc pod uwagę wyhamowywanie gospodarki Chin.
    • xystos Re: Podstawowa różnica między Zachodem i Rosją... 04.03.14, 15:13
      ubiquitousghost88 napisał:

Zachód ch.uja ma,
      a Rosja ma ch.uja...

.. z jajami !

ZEN
    • igor_uk Kolejna lekcja od rosyjskiego MSZ. 04.03.14, 20:39
      Кoмментaрий oфициaльнoгo предcтaвителя МИД Рoccии А.К.Лyкaшевичa в cвязи c зaявлениями oфициaльных лиц США o caнкциях прoтив Рoccии
      • nie-tak Re: Kolejna lekcja od rosyjskiego MSZ. 04.03.14, 20:55
        Szwajcarzy byli dobitniejsi i tak to zinterperetowali:
        Cytat:

Die Politik des Westens in der Ukraine ist eine Farce," sagte Putin. Ich habe manchmal den Eindruck sie seien Labormitarbeiter, die die Bürger wie Ratten betrachten, mit denen sie Experimente machen".

www.zwissle.com/UkraineNews------------------------------
        Putin jak i Szwajcarzy sprowadzili wypowiedz do dosc dobitnego punktu.
        Polityka Zachodu na Ukrainie jest farsą ", tak okreslil Putin. Czasami roni na mim, że zachodni poltycy to pracownicy laboratorium, którzy uważają obywateli za szczurow, z którymi robią eksperymenty/doswiadczenia."
    • nie-tak Re: Czy Zachod ma czym ukarac Rosje? 04.03.14, 20:42
      @Igor.
      USA niesamowicie nerowe, musi im przypiekac bieda okropnie, szczegolnie to ze Rosja zamierza zaprzestanie handlu w dolarach.
    • pijatyka Re: "sankcje zaczna dzialac za jakis czas" 10.10.14, 10:05
      "Jakiś czas" chyba już minął ;->

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka