Dodaj do ulubionych

Rosjanie i Rosjanie

09.03.14, 21:59
Forum ma wiele prorosyjskich nickow, ktore prowokuja, wrednie dzialaja aby sklocac ludzi i zawracac im glowe. Nie chce wymieniac ich, bo bywalcy forum je dobrze znaja. Sadze, ze chodzi w rzeczy samej o platnych propagandzistow.

Mamy jednak na forum kilku Rosjan z ktorymi mozna i nalezy rozmawiac. Sa nimi, moim skromnym zdaniem: romrus i gosc ze smolenska. Sadze, ze to ludzie uczciwi, ktorzy pisza co mysla.

Wierze, ze warto ich na forum utrzymac by moc poznac myslenie Rosjan i probowac ich przekonac do polskich i europejskich racji.

PF
Obserwuj wątek
    • romrus Dzieki za zaufanie. Jestem otwarty na diskusje. 09.03.14, 22:10
      polski_francuz napisał:
      > Mamy jednak na forum kilku Rosjan z ktorymi mozna i nalezy rozmawiac. Sa nimi, moim skromnym zdaniem: romrus i gosc ze smolenska. Sadze, ze to ludzie uczciwi, ktorzy pisza co mysla.
      >
      > Wierze, ze warto ich na forum utrzymac by moc poznac myslenie Rosjan i probowac ich przekonac do polskich i europejskich racji.

Tyle ze na diskusje rozsadna, a nie w stylu czesci forumowiczi "ja tu decyduje, kto wygral diskusje", o patoloczycnych rusofobach nie wspominam.
      "Nie chce wymieniac ich, bo bywalcy forum je dobrze znaja":-)
      • krzysiozboj Re: Dzieki za zaufanie. Jestem otwarty na diskusj 09.03.14, 22:55
        Kiedyś już Tobie pisałem że masz tutaj łatwiej jako Rosjanin mimo tego że solidnie "imperialistycznym nacjonalistą" zalatujesz niż ja który nie kryję że za Rosją jako państwem średnio przepadam :D Ty będziesz rozsądnym Rosjaninem a ja płatnym czekistą ;)

Niemniej co do jednego i tak złudzeń nie mam - dla jednych Putin będzie rycerzem na białym koniu i zbawicielem świata a dla drugich zachodnia demokracja największą wartością samą w sobie, dla której warto wyrżnąć połowę globu jeśli zechce kwestionować ową "wartość", resztę forumowiczów się zmarginalizuje ;)
    • wojciech.2349 Re: Rosjanie i Rosjanie 09.03.14, 22:15
      PF-ie,
      jestem przekonany, że 100% Rosjan piszących na forum poprze
      zabijanie Ukraińców.

Niestety.
      • polski_francuz Jesli tak bedzie 09.03.14, 22:26
        a moze tak rzeczywiscie sie stanie, to sprawy sie i dla mnie zmienia.

Mam doktorke z S. Petersburga, kolege z sasiedniego uniwersytetu rodem z Moskwy, zaprzyjaznienionego edytora z czasopisma waznego dla mnie...zerwanie tych wiezow to dla niebanalny krok.

PF
    • brat_ramzesa polowanie na czarownice 09.03.14, 22:16
      to jest ta wasza demokracja??
      Jestes cienki merytorycznie stad frustracja i nie strasz bo sie ze..
    • de_oakville Trzeba sie modlic o pokoj 09.03.14, 22:40
      ...zeby ludzie ponownie nie zwariowali. Pokolenie naszych rodzicow przezylo wojne i nam rowniez wpoilo strach przed nia oraz odraze do niej. Ale byla to madrosc kogos, kto sie raz sparzyl i teraz boi sie ognia do konca zycia. Wie, czym jest ogien i jak boli poparzenie. Niejedno poparzenie pozostawia blizny i oszpecenie ciala na cale zycie. Mamy teraz nowe pokolenie, ktore nie zaznalo wojny i sie nigdy nie sparzylo. Nie boi sie ognia. Czyz ludzkosc jest ciagle na tyle glupia, ze musi sie ciagle uczyc od nowa? Moj ulubiony pastor z pewnej gminy ewangelickiej w Niemczech powiedzial w jednym z kazan:

"Kazdy grzech jest oszustem. Obiecuje zadowolenie, spelnienie, ucieche i rozkosz.
      Przynosi natomiast bol, rozczarowanie, niesmak i zniszczenie. Kazdy grzech bez wyjatku.
      I z pewnoscia kazdy z nas ma w tej dziedzinie podobne doswiadczenia z zycia."
      • krzysiozboj Re: Trzeba sie modlic o pokoj 09.03.14, 23:01
        Wytłumacz to politykom :/ Pokaż mi działania polityków które proponują sensowne kroki w tył przy Ukrainie. To zobaczysz u niektórych prostych ludzi, czasem jakąś manifestację tego że nie chcą być uszczęśliwiani siłowo czy nie chcą podziałów, u polityków tego nie ma, jest natomiast dalsze podjudzanie. Boję sie tego że ludzie dają się ogłupić i skoczą sobie do gardeł ku uciesze polityków.
    • borrka To nie sa przecietni Rosjanie. 09.03.14, 22:58
      Rosjanie znajacy polski studiowali, badz pracowali w Polsce.
      Kto szedl na zagraniczne studia w CCCP ?
      Kto pracowal w przedsatwicielstwach ?
      To nie byli ludzie przypadkowi, lecz dobrani wg bardzo specyficznych kryteriow.
      Politycznych i "sluzbowych".
      W najprostszym wypadku warunkiem byla zgoda na "dozor" innych Rosjan.
      A wiec stukacze.

Znam w zasadzie tylko jedna, odmienna przyczyne nauczenia sie polskiego:
      telewizja polska w rejonach granicznych CCCP i dostep do swiatowej literatury poprzez jezyk polski.

A wie optymizm, statystycznie ciut przedwczesny.
      • ukos Był niesamowity rosyjski użytkownik polszczyzny 10.03.14, 17:01
        borrka napisał:

> Znam w zasadzie tylko jedna, odmienna przyczyne nauczenia sie polskiego:
        > telewizja polska w rejonach granicznych CCCP i dostep do swiatowej literatury p
        > oprzez jezyk polski.

Pod koniec lat 70-tych dyrektor filharmonii moskiewskiej (albo podobnej instytucji), nie pamiętam nazwiska, mówił po polsku bez śladu obcego akcentu, mimo że nie był polskiego pochodzenia, nigdy nie był w Polsce, a polskiego nauczył się już jako dorosły. Można zrozumieć, że słuch absolutny bardzo ułatwia wychwycenie melodii języka, ale przecież trzeba jeszcze wyćwiczyć aparat mowy! Pamiętam wywiad z tym facetem w Polskim Radio. To było zdumiewające.
    • felusiak1 romrus 09.03.14, 23:07
      romrus intelektualnie góruje nad resztą jaczejki ale reprezentuje tę samą wielkoruską ideologie co skazuje na niepowodzenie możliwość porozumienia, innymi słowy nie pogadasz a szkoda.
    • pijatyka Re: chodzi o platnych propagandzistów 10.03.14, 01:42
      A ja to akurat (czy płatny czy nie-płatny) mam gdzieś; choć uważam za skandal, gdy gazeta której podobno "nie jest wszystko jedno" pozwala temu tałatajstwu panoszyć się na swoim forum.

Żaden wielkoruski buc nie jest dla mnie partnerem do dyskusji; i tak niczego istotnego się od takiego nie dowiem, ani do niczego nie przekonam.

Normalni Rosjanie owszem, czasem trafiają się na forum, ale raczej rzadko. Zbyt rzadko.
    • 1blueelvic Smutnie to widze ... 10.03.14, 02:39
      Wlasne doswiadczenie podpowiadaja, iz roznimy sie zasadniczo co do wielu spraw.

Pojecie patriotyzmu, zrozumienie etyki, odmienna osobowosc, inna historia i inne doswiadczenia historyczne. Wspomne jeszcze o wrazliwosci i zwyklej uczciwosci, uczciwosci czlowieka XXI wieku.

W dyskusji serce u nich bierze gore nad rozumem. Udowodnic koniecznie nam chca, ze Zydzi sa wstretni, Amerykanie to gangsterzy, Zachod to geje i wymoczki, a Jozef Stalin byl ok i my winni jestesmy byc mu wdzieczni. W doope jeza ... bez przesady. To nie tylko prowokacja, to jest obraza rzucana w twarz Polakom.

Ignorowanie naszch komentarzy i ich dewaluacja polaczona z obrazaniem jest wrecz nagminna.

W tym miejscu nalezy zapytac: A gdzie u nich ambicja i honor? Gdzie szacunek dla adwersarza? Agresja rodzi reakcje, czy to tak ciezko zrozumiec?

Oni o tym doskonale wiedza, ale nic nie robia aby to zmienic. A wiecie dlaczego?

No wlasnie, to dobre pytanie ... Niech kazdy sproboje sobie na nie odpowiedziec.
      • polski_francuz Re: Smutnie to widze ... (takze F1 i pijatyka) 10.03.14, 07:58
        Sadze, ze macie racje.

Wszyscy, lub prawie wszyscy, Rosjanie mysla podobnie. Marza o wielkiej Rosji. Skad to sie bierze? Ano z tego samego dlaczego Polacy z mojego pokolenia (urodzonych w latach lat 50-tych) sa patriotami, ano z wychowania, z lektur, z faktu ze Rosja byla przeciwnikiem Stanow z zimnej wojnie. Rosja byla wielkim graczem i znow chce nim byc.

Przekonac ich sie nie da, co do tego tez jestem przekonany. Powiedzmy raczej, mozna z uczciwymi porozmawiac i pokazac im nasze polskie przywiazanie do wolnosci i do tego, ze ich marzenia imperialne drogo Rosje beda kosztowac.

Obawiam sie, ze musza przegrac by sie zmienic. Pytanie tylko jak przegrac i mam nadzieje ze wojny nie bedzie.

PF
        • pijatyka Re: Marza o wielkiej Rosji 11.03.14, 13:48
          Jeśli o mnie chodzi to w ogóle nie znoszę żadnych szowinistów; tak rosyjskich, jak polskich, węgierskich, niemieckich, amerykańskich czy ukraińskich.

• aby Rosja, Ameryka, Polacy 10.03.14, 09:03
      Problem zaczyna się od tego, że stanowiska stron i punkty odniesienia nie są przedstawiane rzeczowo, do oceny. Polska wersja wydarzeń na Ukrainie i ich interpretacja jest natomiast zdominowana przez ‘jedynie słuszne’ podejście konfrontacyjne. Romantyczny patos, megalomania i ksenofobiczne resentymenty nakładają się w nim na wizję świata i historii neokonserwatystów / republikańskiej War Party / Fox News.
      Konstatacja, że rzeczywistość nie przystaje do tej wizji i że istnieją inne punkty widzenia rodzi zdenerwowanie i próby racjonalizacji tego stanu rzeczy przez jeszcze intensywniejszą demonizację Rosjan (bo skoro Putin to ohydne, nowe wcielenie Hitlera, to stojąca za nim większość to naziści - taka jest nieubłagana logika tej analogii) oraz próby kryminalizacji wszelkiej krytyki w stylu maccartyzmu i komunistycznych kontrolerów opinii publicznej.
      Do tego dochodzi frustracja i zawód z powodu tego, że zawężony obraz Ameryki nie pasuje do tego jaka Ameryka jest w rzeczywistości. Stąd to zżymanie się na 'słabego' Obamę, zatroskanie o los 'wolnego świata' i pouczanie 'naiwnych' Amerykanów (i Europejczyków w imieniu Amerykanów!) jakie są ich interesy, co mają robić, itd. Te wątki amerykańskiego mocarstwowego patriotyzmu brzmią autentycznie w ustach McCaina i republikańskich senatorów; powtarzane nad Wisłą są nie tylko groteskową mimikrą, świadczącą o zaniku samodzielnego myślenia, ale obowiązującym wzorcem polityczno-ideowej poprawności.
      Inaczej w Ameryce. Tam ten typ myślenia jest równoważony przez inne podejście - otwarte na świat, samokrytyczne, odpowiedzialne w duchu fairness i common sense. Można się o tym przekonać chociażby oglądając np. ostatnie wydanie (9 marca) GPS Fareeda Zacharii o kryzysie ukraińskim, dylematach USA i 'understanding Russia'.
      Polecam Panu zwłaszcza wstęp, pytania i komentarz prowadzącego oraz wypowiedzi profesorów Stephena Kotkina i Stephena Cohena. Cohen ubolewa, że "we don't hear what Russia is saying. Part of the reason for that is, is that anybody who tries to explain what Russia is saying is called a Putin apologist". A jednak ten ‘wredny, płatny propagandzista, siejący zamęt w głowach’, bo na taką etykietkę niewątpliwie - z Pana perspektywy zasługuje - w CNN może mówić (często) i jest traktowany poważnie. W Polsce trudno to sobie wyobrazić, i na tym m. inn. polega różnica między amerykańskim oryginałem, a jego polską kopią.
      ------------------
      • felusiak1 Re: Rosja, Ameryka, Polacy 10.03.14, 12:32
        ubolewam na pańską chorobą i zyczę szybkiego powrotu do pełnego zdrowia.
        • volupte Re: Rosja, Ameryka, Polacy 10.03.14, 12:39
          Przyłączam sie do życzeń:-)
          • remik.bz Re: Rosja, Ameryka, Polacy 10.03.14, 17:17
            volupte napisał:

> Przyłączam sie do życzeń:-)

Ja tez się przyłaczam do tych życzeń :)
      • gosc_ze_smolenska Re: Rosja, Ameryka, Polacy 10.03.14, 21:30
        Polecam Panu zwłaszcza wstęp, pytania i komentarz prowadzącego oraz wypowiedzi profesorów Stephena Kotkina i Stephena Cohena. Cohen ubolewa, że "we don't hear what Russia is saying. Part of the reason for that is, is that anybody who tries to explain what Russia is saying is called a Putin apologist". A jednak ten ‘wredny, płatny propagandzista, siejący zamęt w głowach’, bo na taką etykietkę niewątpliwie - z Pana perspektywy zasługuje - w CNN może mówić (często) i jest traktowany poważnie. W Polsce trudno to sobie wyobrazić, i na tym m. inn. polega różnica między amerykańskim oryginałem, a jego polską kopią.

Dokladnie, bardzo dobrze to ujales/ujelas. Tez ogladalem to wydanie na CNN. Bardzo ciekawa dyskusja. I nie jest to wyjatek. Na BBC Stephen Sackur zaprasza do dyskusji Aleksandra Nekrasova z bodajze z-ca MSZ Ukrainy. U Guenthera Jaucha z tydzien temu goscil szef placowki RT w Niemczech, a u Anny Will amabasador Rosji w Niemczech. Bardzo wywazone i stosunkowo obiektywne reportaze (oczywiscie na ile to mozna ocenic, bo uwzglednia sie racje stron "pro" i "contra") mozna zobaczyc z miejsc wydarzenia tych stacji. Niestety w polskiej telewizji dominuje tylko jedna "prawdziwa" linia, propaganda jest nawet gorsza niz na prorzadowych rosyjskich kanalach. Czym to sie tlumaczy? Brakiem politologow rosyjskich, mowiacych po polsu? Brakiem checi zapraszac niewygodnych gosci? Nie wiem. Od razu powiem, ze nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i dniami i nocami na okraglo nie obserwuje wydarzen, byc moze cos umknelo mojemu tez niepozbawionemu subiektywizmu i sympatii wzgladowi. Bogu dzieki, swiat nie zaczyna sie i nie konczy na Rosji, Ukrainie i Polsce.
        • borrka A co tu jest do wyjasniania ? 11.03.14, 09:50
          Rosja napadla sasiedni kraj, lamiac przy okazji wlasne zobowiazania odnosnie calosci terytorialnej Ukrainy.
          Ja nie widze "drugiej opcji" informacyjnej.

PS. W telewizji polskiej regularnie wystepuje dwojka dziennikarzy rosyjskich, prezentujac stanowisko zblizone do kremlowskiego.
          Czy kogos przekonali, to osobna sprawa.
    • przyjacielameryki Re: Rosjanie i Rosjanie 10.03.14, 11:25
      Moim zdaniem nie ma na tym forum tzw. zwyczajnych Rosjan. W zasadzie wszyscy uprawiają wielkoruską politykę i powtarzają kremlowską propagandę. Czy któryś z nich zająknął się przez moment n/t zalewu ichnich(rosyjskich) mediów kłamstwami od rana do wieczora a potem również przez noc n/t konfliktu na Ukrainie.
      To ci "zwyczajni" Rosjanie są aż tak otumanieni i wierzą w te kremlowskie kłamstwa czy też wierzą bo chcą wierzyć a prawda, fakty nie mają dla nich żadnego znaczenia? Tak zachowują się ci zwyczajni Rosjanie?
      • kaszebe12 -Ladny tekst , pefcia... 10.03.14, 13:28
        -Czyzbys zapomnial o "ruskim scierwie" ?
        • wojciech.2349 Re: -Ladny tekst , pefcia... 10.03.14, 13:48
          kaszebe12 napisał:
          > -Czyzbys zapomnial o "ruskim scierwie" ?
          -----------------
          Pamiętasz złe uczynki, potknięcia,.... bliźnich.
          Nie interesuje Cię u bliźnich leitmotiv, ich natura, ...

Szkoda.
          • kaszebe12 Re: -Ladny tekst , pefcia... 10.03.14, 16:38
            Coz , wojtus...jestem tylko zwyklym gojem.
            • wojciech.2349 Re: -Ladny tekst , pefcia... 10.03.14, 17:40
              kaszebe12 napisał:
              > Coz , wojtus...jestem tylko zwyklym gojem.
              ------------------------------------
              Kaszebe,
              kilka lat temu na tym forum było 90% wątków o gojach i niegojach. Ja i wielu innych tłumaczyliśmy desantowi z Bliskiego Wschodu, że nie myślimy w optyce "goj - niegoj." Desant został skasowany, a Ty, Melord, Puls & Co nadal o tym.

PS. Pomyśl ciepło o Ukrainie.

• kaszebe12 Re: -Ladny tekst , pefcia... 10.03.14, 17:49
                Nie wiem , czy zauwazyles , wojtus , swiatowe postepy neosyjonizmu ? -Rozumiem , ze twoje mozliwosci intelektualne ograniczaja sie do faszystowskiej Rosji i szczesliwej ,demokratycznej Polski , ale sa inni szczesciarze na tym padole...mieszkancy Iraku , Libii , Czarnego Ladu , Palestyny , Afganistanu itp.
                • wojciech.2349 Re: -Ladny tekst , pefcia... 10.03.14, 17:55
                  Na świecie jak zawsze jest dużo nieszczęścia.
                  Nieszczęście Ukraińców jest blisko i je rozumiem.

A Tobie nieszczęście Ukraińców jest obojętne.
    • tornson Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje, 10.03.14, 17:59
      najpierw sami pluli na Rosję, teraz za ich sprawą ludzie w Polsce też patrzą krzywo na siebie!
      Najgorsze ścierwo jakie może być to narodowy szowinizm, czyli postawa reprezentowana przez tych prymitywów z Majdanu, zaadoptowana z powodzeniem także w nienawistnej Polsce.

A Ciebie PF pamiętam z dawnych czasów, byłeś dużo rozsądniejszy. Kiedy się stoczyłeś na poziom typowego rusofoba?
      • wojciech.2349 Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 10.03.14, 18:05
        tornson napisał:
        > A Ciebie PF pamiętam z dawnych czasów, byłeś dużo rozsądniejszy. Kiedy się stoc
        > zyłeś na poziom typowego rusofoba?
        -------------
        To nie rusofobia, to kacapofobia.
        Nie ta optyka.
      • felusiak1 Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 10.03.14, 18:21
        Narodowy szowinizm reprezentuje rosjs a ty nazywasz rosjan scierwem. Jak ci nie wstys
        • romrus Poprosze o definicje szowinizmu, Felus, 10.03.14, 18:44
          felusiak1 napisał:
          > Narodowy szowinizm reprezentuje rosjs a ty nazywasz rosjan scierwem. Jak ci nie wstys

...a potem o wyjasnienie o szowinizm jakiej narodowosci chodzi?

W przypadku Krymu, liczaca ponad 100 narodowsci Rosja, broni liczaca ponad 40 narodowosci rosijskojezyczna ludnosc Krymy.

Nie moge polapac o co chodzi z tym szowinizmem.

• mara571 nie udawaj Romrusie, ze nie znasz znaczenia 10.03.14, 22:01
            slowa szowinizm.

A tak na merginesie: z przykroscia przypominam sobie slowa mojego meza sprzed laty.
            Padly po spotkaniu ze znajomymi z Pietra w latach 90-tych. Ona plakala opowiadajac o swojej starej matce, ktorej nie pozwolono na powrot do Rosji z Kazachstanu, do corki. Bylam wstrzasnieta i zadalam pytanie, po jaka cholere chca, aby cierpiela na stare lata na obczyznie.
            Maz powiedzial dosc trzezwo: Jako mniejszosc beda w przyszlosci wykorzystywani dla rosyjskich celow. I nie wolno robic wyjatkow: pozwolym starym wrac styrym, to mlodzi tez beda chcieli.
            • romrus Ja znam, a felus chyba nie. b/t 10.03.14, 22:34
          • felusiak1 Re: Poprosze o definicje szowinizmu, Felus, 11.03.14, 00:41
            romrus, ty jesteś inteligentny człowiek a duraka walajesz.
            możesz sam siebie oszukiwać a możesz zacząć mysleć samodzielnie.
            wasz, rosyjski szowinizm przejawia sie w bezkrytycznym przywiązaniu do przywódcy (w tym wypadku Putina) i wyolbrzymianiu jego zalet przy jednoczesnym niezauważaniu wad i w tej samej chwili deprecjonujecie innych i uznajecie, że macie prawo ich ujarzmić.
            Wasz Putin szyje grubą nitką, wręcz szpagatem a wy tego nie widzicie. Wasza propaganda wzorowana jest na goebbelsowskich wzorach.
            w przeciwieństwie do wielu na forum ja pojmuję interesy Rosji na Ukrainie i uznaję, że z punktu widzenia Krfemla są uzasadnione. Ale punktów widzenia jest więcej. Z Kijowa widać to inaczej a z Warszawy jeszce inaczej.
            Jako naród doznaliście porażki przed dwudziestu kilku laty i szczerze wierzycie, że wami poniewierani i dalej sie poniewiera a Putin zdobywa wasze serduszka bo nie pozwala poniewierać Rosji poniewierając innych. Znamy analogiczną sytuację z historii. Wtedy wszystkiemu winien był Wersal i żydzi a teraz wszystkiemu winni są amerykanie i unia europejska. Innymi słowy, żyjesz romrus w faszystowskim kraju ale jeszcze nie masz o tym pojecia. Cierpliwości, z czasem oczy ci się otworza.
            • romrus Re: Poprosze o definicje szowinizmu, Felus, 11.03.14, 01:48
              felusiak1 napisał:
              > romrus, ty jesteś inteligentny człowiek a duraka walajesz.

Wzajemnie, drogi Felus, wzajemnie. Ty rowniez czesto rzniesz glupa.

> możesz sam siebie oszukiwać a możesz zacząć mysleć samodzielnie.

Przez cale zycie mysle samodzielnie, co mi pozwolilo zachowac zdrowie psichyczne:-)

> wasz, rosyjski szowinizm przejawia sie w bezkrytycznym przywiązaniu do przywódcy (w tym wypadku Putina) i wyolbrzymianiu jego zalet przy jednoczesnym niezauważaniu wad

Wady jego znam, a zalety mi wystarcze jednej - on konsekwetnie dba o interesy kraju i wiele w tym osiagnal. Nie mam zamiaru niczego uduwodniac, wiec nie bede zasmiecal watku statistyka, wykresami, etc.

> i w tej samej chwili deprecjonujecie innych i uznajecie, że macie prawo ich ujarzmić.

Kogo "ich"? Osetyjczykow, ktory na Putina sie modla? Abchazow, ktory go wyjatkowo szanuja?
              Mieszkancow Krymu, ktorych komuszy palant Chruszcow podarowal Ukrainie, nie pytajac o zdanie?

Przesedleni Tatarzy - to w/g was ofiary (w/g mnie tez), a przesedleni razem z zemia Rosjanie, Grecy, Zydzi - to juz nie (a w/g mnie tez sa ofiarami).

> Wasz Putin szyje grubą nitką, wręcz szpagatem a wy tego nie widzicie. Wasza pro paganda wzorowana jest na goebbelsowskich wzorach.

A wasza, Felus, propaganda na jakich wzorcach bazowana?
              Ile krajow roz@baliscie pod pozorem wprowadzenia demokracji?
              Gdzie bron chemiczna w Iraku? Takiemu klamstwu to sam Goebbels by pozazdroscil.

> w przeciwieństwie do wielu na forum ja pojmuję interesy Rosji na Ukrainie i uznaję, że z punktu widzenia Krfemla są uzasadnione.

Juz nie zle.
              Dodam - w/g Rosjan, a nie tylko Kremlu, sa bardzej niz uzasadniony.
              Jesli chodzi o Ukraine, bo stwor jest absolutnie sztuczny, istniec moze wylacznie jako konfederacja, a nie panstwo unitarne. Kazdy region ma przeprowadzic referendum i sie zdecydowac czego i ile chce. Dal im ktos taka mozliwosc w ciagu 23 lat?

Ja akurat rozumiem, kiedy USA dbaja o swoich obywaceli i swoje interesy.
              Rozwalili Grenade w zwiazku z zagrozeniem dla 7 studentow. No cos, nawet oburzony nie jestem. A na Ukrainie mieszka 7-8 milionow Rosjan. Jesli by to byli Amerikanie i oni byli zagrozeni, to co by twoj kraj zrobil? Siedzial by na dupsku cicho? Watpie.

>Ale punktów widzenia jest więcej. Z Kijowa widać to inaczej a z Warszawy jeszce inaczej.

Zgadza sie. Zapomnialesz ze z Krymu i Doniecku jeszcze inaczej.

> Jako naród doznaliście porażki przed dwudziestu kilku laty

Nie chodzi o nasza porazke.
              To wy 20 iles laty dostaliscie szalu i ejforii, ze niby jestescie glowni na globe i wszyscy musa sie podporzadkowac. Reagan, akurat, taki glupi nie byl, i to on powiedzial, ze "nie trzeba myslac, ze to my zwyciezyli".

Za czasy ZSSR, za ktorym nie tesknie, kazda z dwuch stron znala, gdzie lezy czerwona linia.

To nie Rosja, to wy zmeniace reguly gry, w dodatku w trakcji meczu i w zaleznosci od wynikow.

Rosja blagala nie uznawac Kosowo i co?
              Teraz macie co macie. I to dopiero poczatek.

Metoda rozpracowana, referendum - i mame nowy kraj.

Co do nowych wladz kijowskich, to mozesz sprawdzic w Wizentahl Center zyciorys pary chlopakow. Tiahnibok ze Swobody dostal od nich honorowe 5 miejsce swiatowych antysemitow, akurat za kierownictwem Hamasu, Braci Muzulman i pare mull z Iranu.
              Wtedy po prostu Jarosza jeszcze nikt nie znal.

Przestancie mierzyc podwojna miara i do lustra nie zapominajcie patrzec.

Pozdrawiam
              • kylax1 Romrus. 11.03.14, 02:06
                romrus napisał:

> Nie chodzi o nasza porazke.
                > To wy 20 iles laty dostaliscie szalu i ejforii, ze niby jestescie glowni na glo
                > be i wszyscy musa sie podporzadkowac. Reagan, akurat, taki glupi nie byl, i to
                > on powiedzial, ze "nie trzeba myslac, ze to my zwyciezyli".
                >
                > Za czasy ZSSR, za ktorym nie tesknie, kazda z dwuch stron znala, gdzie lezy cze
                > rwona linia.
                >
                > To nie Rosja, to wy zmeniace reguly gry, w dodatku w trakcji meczu i w zaleznos
                > ci od wynikow.

To Wy przez ostatnie 200 lat z hakiem uważaliście, że wszyscy Wasi sąsiedzi to niewolnicy i możecie robić z nimi, co Wam się podoba. Po II Wojnie Światowej już całkiem oszaleliście, stworzyliście więzienie nie tylko dla siebie samych, ale dla setek milionów ludzi na Waszych granicach, a Ci, którzy chcieli się z tego wydostać, byli brutalnie zabijani (Węgry, Czechosłowacja, Afganistan itd.) A to tylko najnowsza historia.
                • romrus Kylax, 11.03.14, 09:21
                  kylax1 napisał:
                  > To Wy przez ostatnie 200 lat z hakiem uważaliście, że wszyscy Wasi sąsiedzi to niewolnicy i możecie robić z nimi, co Wam się podoba.

Oskarzenie dzisejszej Rosji o to, co sie dzialo ostatni 200, ma taka sama podstawe, jak ciebie oskarzyc o zajecie przez Polakow Moskwy, a Felusiaka - o wyrznecie Indian w Amerikie.
                  Historia nie zawsza byla latwa i lagodna.

> Po II Wojnie Światowej już całkiem oszaleliście, stworzyliście więzienie nie tylko dla siebie samych, ale dla setek milionów ludzi na Waszych granicach, a Ci, którzy chcieli się z tego wydostać, byli brutalnie zabijani (Węgry, Czechosłowacja, Afganistan itd.) A to tylko najnowsza historia.

Kto tu mowi o Afganistanie? Czyzby nie przedstawicel kraju, ktory akurat teraz tam siedzi?
                  Z inwazji na Wegry i szczegolnie na Czechoslowacje dumny nie jestem.

Zapomnialesz policzyc ile "brutalnie wymordowano" cywilow w Iraku pod falszywym pretekstem przez naiwieksza demokracje Swiata.

Kiedy ZSSR budowal wiezenie narodow, w tym samym czasie w Belgii (!) murzynskich dzieci pokazywano w zoo i karmione bananami.

www.avanturist.org/files/messages/2014/02/28/2168679_7020ffb3db4b6e91b2f1635d2683813f.jpg
                  Historia nie zawsza byla latwa i lagodna.

W 1991 roku w Rosji obalono komune, w czym bralem besposredni udzial.
                  Rosja ruszyla w kierunku Zachodu z glupia nadzieja, ze teraz caly Swiat to sa przyjacele, ja ta ejforie dobrze pametam i wiele Rosjan rowniez.

A dalej wasza hipokryzja zaczela wychodzic na jaw.

"Doradcy" od rozwalania gospodarki, klaskanie Jelcynowi, kiedy ten z czolgow rozstrzelal legalny parlament, bazy NATO pod granicy, etc.

Rozstrzal parlamentu Jelcynem pod klaskanie Zachodu, to wlasnie ten moment, kiedy nowonarodzona demokracja w Rosji poszla sie j@bac.

Potem Jugoslawia, Irak, Afganistan i Rosjanie wyciagneli wniosek, ze hipokrytom wierzyc nie mozna w zadnym wypadku.

Potem przyszed Putin, wywalil oligarchie od wladzy, zmusil koncerny zachodni (rosijski tez) placic podatki jak nalezy, zycie w kraju sie poleposzylo, skonczyl sie haos.
                  Pierwszy kadencji Putina jakos scisnac zeby Zachod jeszcze wytrzymal, chociaz juz go opiepszano za Czeczenie, przy tym kiedy Jelcyn zaoral Grozny na amen, Zachod rowniez klaskal.

Im wiecej odradzala sie Rosja, tym wieksza byla obrzydliwa, klamliwa zachodnia propaganda, w dodatku tepa, akurat w twoim stylu - Putin jest pedalem, Putin ma malego fiuta, etc.

Wyjatkowo klamliwa propagande, radosc z kazdej porazki zauwazili nie tylko na Kremlu, ale i zwykli Rosjanie rowniez, bo plucie w glowe panstwa obraza rowniez tych, kto na niego glosowal, i nawet tych kto nie.

Na poczatku lat 90-ch byla szansa na przyjazny stosunki Zachod-Rosja, ale jestem przekonany, ze to Zachod na wlasne zyczenie to zmarnowal.

Jesli ciebie codziennie nazywaja demonem za jakis grzechi przodkow, od ktorych ty sam ucierpilesz wiecej, niz te, kto to mowi, to w koncu nastepuje zmeczenie psichologiczne.
                  I to zmeczenie skutkuje reakcja - "a wyp@dalac, olewam was i tyle, bede robic swoje".

Wlasnie w tym punktie teraz znajdujeme sie.

Sankcji? Prosze uprzejmie, jestesmy wytrzymali i odporny, poza tym oni wroca do was jak boomerang.
                  Nie chcecie traktowac jako rownorzednego partnera? Goowno obchodzi. Jest wielu innych.
                  • kylax1 Odpowiadam. 11.03.14, 14:20
                    romrus napisał:

> Oskarzenie dzisejszej Rosji o to, co sie dzialo ostatni 200, ma taka sama podst
                    > awe, jak ciebie oskarzyc o zajecie przez Polakow Moskwy, a Felusiaka - o wyrzn
                    > ecie Indian w Amerikie.
                    > Historia nie zawsza byla latwa i lagodna.

To nie oskarżanie o czyny przodków, ale stwierdzenie faktu, że Wy także uważaliście, że możecie robić co chcecie.

>
                    > Kto tu mowi o Afganistanie? Czyzby nie przedstawicel kraju, ktory akurat teraz
                    > tam siedzi?
                    > Z inwazji na Wegry i szczegolnie na Czechoslowacje dumny nie jestem.

NATO walczy z fanatykami islamskimi. W porównaniu do inwazji ZSRR, zginęło bardzo mało cywilów. NATO stara się uważać na cywilów, a taktyka ZSRR polegała na celowym ich mordowaniu, żeby złamać morale Afgańczyków, ale to się nie udało.

> Zapomnialesz policzyc ile "brutalnie wymordowano" cywilow w Iraku pod falszywym
                    > pretekstem przez naiwieksza demokracje Swiata.

To fakt, część została zabita przez siły USA w Iraku, ale znaczna część to ofiary międzyislamskich konfliktów między szyitami i sunnitami i różnych islamskich bojówek.

> Kiedy ZSSR budowal wiezenie narodow, w tym samym czasie w Belgii (!) murzynskic
                    > h dzieci pokazywano w zoo i karmione bananami.

Co to jedno, czarne dziecko w klatce, w porównaniu do dziesiątków milionów ofiar Stalina, przymusowych wysiedleń, zsyłek na Syberię itd.?

> A dalej wasza hipokryzja zaczela wychodzic na jaw.
                    >
                    > "Doradcy" od rozwalania gospodarki, klaskanie Jelcynowi, kiedy ten z czolgow ro
                    > zstrzelal legalny parlament, bazy NATO pod granicy, etc.
                    >
                    > Rozstrzal parlamentu Jelcynem pod klaskanie Zachodu, to wlasnie ten moment, kie
                    > dy nowonarodzona demokracja w Rosji poszla sie j@bac.

Jaka hipokryzja? Wszystkie państwa byłego obozu wschodniego miały problemy gospodarcze. Niewydajna i przestarzała gospodarka i brak kapitału na jego unowocześnienie, spowodowały, że jedynie kapitał z zewnątrz był w stanie to unowocześnić.
                    Kryzys z 1993 r. był właśnie wynikiem "terapii szokowej" w gospodarce. Ale winić możecie samych siebie, nikt z Zachodu nie kazał Jelcynowi strzelać.
                    Bazy NATO? Każde państwo samo decyduje, czy chce jakieś bazy u siebie i jakiego państwa. Widać, że większość woli NATO i bazy USA, niż rosyjskie. O czymś to świadczy i powinno Was skłonić do refleksji, dlaczego wolą USA, niż Rosję.

> Potem przyszed Putin, wywalil oligarchie od wladzy, zmusil koncerny zachodni (r
                    > osijski tez) placic podatki jak nalezy, zycie w kraju sie poleposzylo, skonczyl
                    > sie haos.
                    > Pierwszy kadencji Putina jakos scisnac zeby Zachod jeszcze wytrzymal, chociaz j
                    > uz go opiepszano za Czeczenie, przy tym kiedy Jelcyn zaoral Grozny na amen, Zac
                    > hod rowniez klaskal.
                    >
                    > Im wiecej odradzala sie Rosja, tym wieksza byla obrzydliwa, klamliwa zachodnia
                    > propaganda, w dodatku tepa, akurat w twoim stylu - Putin jest pedalem, Putin ma
                    > malego fiuta, etc.

No i dobrze, że skończył się chaos, poprawił się poziom życia itd., ale czy po początkowej "twardej ręce" Putina, nie zauważyłeś, że on zwyczajnie pokochał władzę i teraz zrobi wszystko, by ją utrzymać, nawet kosztem Rosji i Rosjan?

> Na poczatku lat 90-ch byla szansa na przyjazny stosunki Zachod-Rosja, ale jeste
                    > m przekonany, ze to Zachod na wlasne zyczenie to zmarnowal.
                    >
                    > Jesli ciebie codziennie nazywaja demonem za jakis grzechi przodkow, od ktorych
                    > ty sam ucierpilesz wiecej, niz te, kto to mowi, to w koncu nastepuje zmeczenie
                    > psichologiczne.
                    > I to zmeczenie skutkuje reakcja - "a wyp@dalac, olewam was i tyle, bede robic s
                    > woje".
                    >
                    > Wlasnie w tym punktie teraz znajdujeme sie.
                    >
                    > Sankcji? Prosze uprzejmie, jestesmy wytrzymali i odporny, poza tym oni wroca do
                    > was jak boomerang.
                    > Nie chcecie traktowac jako rownorzednego partnera? Goowno obchodzi. Jest wielu
                    > innych.

Nikt nie krytykuje Rosji ot tak sobie, krytykuje się ją za zjawiska, które na Zachodzie są niepożądane (i w innych państwach też), jak korupcja, nieprzestrzeganie praw człowieka, inwazje na inne państwa (tzw land grab) itd.
                    • romrus Re: Odpowiadam. 11.03.14, 15:41
                      kylax1 napisał:
                      > NATO walczy z fanatykami islamskimi.

Zaakowali USA czy Europe, zombi propagandowy?

Przypominam - zaatakowali Saudici, a Bin Laden mieszkal w Pakistanie.
                      Kierunek komus sie pop@dolil?

Poza tym Taliban i Bin Laden byli stworzeni przez USA.
                      Ten link juz dawalem, od 4.45 prosze:
                      www.youtube.com/watch?v=Pi_q66NSywE

> NATO stara się uważać na cywilów

Nawet nie smiesznie.

> To fakt, część została zabita przez siły USA w Iraku, ale znaczna część to ofiary międzyislamskich konfliktów między szyitami i sunnitami i różnych islamskich bojówek.

To po cholere tam sie phali? Zeby ty konflikty podpalic?
                      Powiedz cos o BMR, to w ogole sie zleje.

> Co to jedno, czarne dziecko w klatce, w porównaniu do dziesiątków milionów ofiar Stalina, przymusowych wysiedleń, zsyłek na Syberię itd.?

No i znow katarinka.
                      Przypominam - facet zdech 60 lat temu.

> Nikt nie krytykuje Rosji ot tak sobie

Moim zdaniem w ogole nie macie nic do gadania o naszych sprawach wewnetrznych.
                      Zajmicie sie swoimi. Problemow brakuje?
                      Innych problemow niz pedale rosijski nie pozostalo?
                      Glodu i biedy juz nie ma?
                      • kylax1 Kolejna odpowiedź. 11.03.14, 18:17
                        romrus napisał:

> Zaakowali USA czy Europe, zombi propagandowy?
                        >
                        > Przypominam - zaatakowali Saudici, a Bin Laden mieszkal w Pakistanie.
                        > Kierunek komus sie pop@dolil?

A 9/11, ataki w Madrycie i Londynie, to co? Tak, islamiści zaatakowali Zachód, no więc Zachód poszedł tam, gdzie się chowali (Afganistan, Jemen, Somalia itd.). Irak to trochę inna sprawa, tam bardziej chodziło o wpływy, niż o terroryzm, bo Saddam trzymał islamistów za mordę.

> Poza tym Taliban i Bin Laden byli stworzeni przez USA.

Bin Laden po części tak, ale talibowie to rdzenny, islamski ruch afgański. USA i reszta Zachodu nie miały udziału w jego tworzeniu. Talibowie wypełnili próżnię władzy, bo wielu latach wojen w Afganistanie.

> Nawet nie smiesznie.

To nie jest żart, NATO bardziej uważa na cywilów, niż kiedyś ZSRR. Porównaj liczbę ofiar, jeżeli mi nie wierzysz. Liczby nie kłamią. Przy większej ilości sił zbrojnych NATO w Afganistanie, niż miał ZSRR, liczba zabitych cywilów jest wielokrotnie niższa.

> To po cholere tam sie phali? Zeby ty konflikty podpalic?
                        > Powiedz cos o BMR, to w ogole sie zleje.

Irak to była walka o wpływy i wejście blisko Iranu, który nadal jest wrogiem USA.

> No i znow katarinka.
                        > Przypominam - facet zdech 60 lat temu.

Zdjęcie tej czarnej dziewczynki, też jest sprzed prawie 60 lat.

> Moim zdaniem w ogole nie macie nic do gadania o naszych sprawach wewnetrznych.
                        > Zajmicie sie swoimi. Problemow brakuje?
                        > Innych problemow niz pedale rosijski nie pozostalo?
                        > Glodu i biedy juz nie ma?

Zgodziłbym się, gdyby nie mały fakt, że Rosja właśnie gada o sprawach wewnętrznych Ukrainy. A nawet nie tyle gada, ale zaanektowała część ukraińskiego terytorium.

Głodu i biedy nie ma na Zachodzie (ubóstwo części populacji to nie bieda, bieda jest w Ugandzie, czy innym Jemenie). Dlatego popieramy prawa osób LGBT w Rosji i w innych państwach, bo Zachód ma pewne wartości, jak wolność człowieka, i będzie ich bronił wszędzie. Deal with it.

Wy macie większy problem w Rosji. Ogromny alkoholizm, którego skutkiem jest niska długość życia. Tu macie prawdziwy problem, a nie geje i amerykańskie NGOs.
              • felusiak1 Re: Poprosze o definicje szowinizmu, Felus, 11.03.14, 12:54
                widzisz, w 1937 roku inteligentni niemcy pisali dokładnie tak jak ty. znali wady hitlera a zalety, nie chcieli przytaczać wykresów i widzieli że dba o interesy niemiec.
                napisałeś "Jesli chodzi o Ukraine, bo stwor jest absolutnie sztuczny,". to samo twierdzili niemcy ulegli propagandzie goebbelsa. czechosłowacja była wtedy sztucznym tworem, a w 1939 wasz minister spraw zagranicznych stwierdził, ze wreszcie przestał istnieć sztuczny twór, bękart wersalski. tak powiedział o moim kraju.
                wielkorus z ciebie wyłazi.
                • romrus Re: Poprosze o definicje szowinizmu, Felus, 11.03.14, 13:20
                  felusiak1 napisał:
                  > widzisz, w 1937 roku inteligentni niemcy pisali dokładnie tak jak ty. znali wady hitlera a zalety, nie chcieli przytaczać wykresów i widzieli że dba o interesy niemiec.
                  > napisałeś "Jesli chodzi o Ukraine, bo stwor jest absolutnie sztuczny,". to samo twierdzili niemcy ulegli propagandzie goebbelsa. czechosłowacja była wtedy sztucznym tworem, a w 1939 wasz minister spraw zagranicznych stwierdził, ze wreszcie przestał istnieć sztuczny twór, bękart wersalski. tak powiedział o moim kraju.

Historia zna wiele roznych przykladow, ale wy jak boty internetowy stukacie wciaz to samo.

To ze Ukraina jest sztucznym stworem swiadcza 23 lata jej historii oraz ta mapa:
                  mtdata.ru/u12/photo8A63/20490659561-0/big.jpeg#20490659561
                  W ciagu 23 lat nie potrafili stworzyc spolecznosci, ktora ma wspolny wartosci, nie potrafili wybrac sie w koncy jakas osobe kompromisowa. I nie potrafia.

Czesc mieszkancow Ukrainy nie chca zyc w tym burdelu, ktury tam trwa tyle czasu i nie widza zadnej przyszlosci tego panstwa, wiec chca odejsc.

"Decyzja międzynarodowego sądu ONZ w sprawie Kosowa z 22 lipca 2010 ustalila, ze jednostronne proklamowanie niepodległości przez część państwa nie narusza żadnych norm prawa międzynarodowego".

To nie twoj rzad czasem pchal ta decyzje i az sie palil ze szczescia w zwiazku z niepodlegloscia Kosowa?

Nie miez podwojna miara, a bedzie cie szczescie.

> wielkorus z ciebie wyłazi.

Mam sie wstydzic?

Wielkorus - zwolennik Rosji mocarstwowej
                  sjp.pl/wielkorus
                  • j.jastrzebiec Przed Kosowem byla Osetia Poludniowa. 11.03.14, 14:43
                    Zapomniales?
                    • romrus Czyzby? 11.03.14, 15:22
                      j.jastrzebiec napisał(a):
                      >Przed Kosowem byla Osetia Poludniowa.
                      > Zapomniales?

Ja nie moge zapomniec o Osecii, ba synowa to Osetynka.

A ciebie radze troche wiecej czytac, przed wygloseniem czego kolweik.

Kosowo jednostronnie oglosilo niepodleglosc 17.02.2008 roku, a nastepnego dnia, czyli 18.02 Kosowo uznali USA, Francja i GB, o Afganistanie i Tajwaniu z litosci nie wspominam.

Wojna w Osecii wybuchla 08.08.2008, uznanie nastapilo 26.08.2008.
                • wojciech.2349 Re: Poprosze o definicje szowinizmu, Felus, 11.03.14, 16:52
                  felusiak1 napisał:
                  > widzisz, w 1937 roku inteligentni niemcy pisali dokładnie tak jak ty. znali wad
                  > y hitlera a zalety, nie chcieli przytaczać wykresów i widzieli że dba o interes
                  > y niemiec.
                  ----------------------
                  Felusiak,
                  teraz Putin tokuje, a Rosjanie szczytują.
                  Zdrowy rozsądek działa po porażce.
        • tornson Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 11.03.14, 14:04
          felusiak1 napisał:

> Narodowy szowinizm reprezentuje rosjs a ty nazywasz rosjan scierwem. Jak ci nie
          > wstys
          Żałosny ignorancie! Rosja to państwo federacyjne, wielonarodowe! Tylko jakiś totalny kretyn może mówić o szowiniźmie rosyjskich władz!
      • polski_francuz Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 10.03.14, 18:26
        "A Ciebie PF pamiętam z dawnych czasów, byłeś dużo rozsądniejszy. Kiedy się stoczyłeś na poziom typowego rusofoba?"

Zaatakowal mnie ze 3 lata temu osobiscie jeden z webbrygady: wpisywal sie na moje watki z glupimi pytaniami, prowokowal wobec innych i to wszystko bez zadnego powodu. Od tego sie wszystko zaczelo. Ten atak spowodowal, ze zaczalem sie denerwowac robic wpisy ktorych potem musialem zalowac.

Zlosc mi powoli przeszla i rozsadek wrocil. Ale tego ataku nie zapomnialem i nie zapomne. I pozostal mi zaufania do propagandzistow rosyjskich.

PF
        • polski_francuz Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 10.03.14, 18:27
          ...brak zaufania...

PF
          • 5magna Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 10.03.14, 18:57
            Masz miske? Felus to ci naleje pomidorowki a pewcia popieprzy......
            • xavras_wyzhryn Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 10.03.14, 22:23
              Masz miskę? To merdaj grzecznie ogonkiem może ci wowka putin jakąś kosteczkę rzuci, a evcia popieprzy, że cie spotkał wielki zaszczyt.
        • tornson Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 11.03.14, 14:03
          polski_francuz napisał:

> "A Ciebie PF pamiętam z dawnych czasów, byłeś dużo rozsądniejszy. Kiedy się sto
          > czyłeś na poziom typowego rusofoba?"
          >
          > Zaatakowal mnie ze 3 lata temu osobiscie jeden z webbrygady: wpisywal sie na mo
          > je watki z glupimi pytaniami, prowokowal wobec innych i to wszystko bez zadnego
          > powodu. Od tego sie wszystko zaczelo. Ten atak spowodowal, ze zaczalem sie den
          > erwowac robic wpisy ktorych potem musialem zalowac.
          >
          > Zlosc mi powoli przeszla i rozsadek wrocil. Ale tego ataku nie zapomnialem i ni
          > e zapomne. I pozostal mi zaufania do propagandzistow rosyjskich.
          >
          > PF
          I z powodu jednego trolla tak zradykalizowałeś swoje zapatrywania? Jeśli tak, to patrząc na efekty nie była to żadna web-brygada, a prowokator który świadomie działając przekabacił Ciebie. :>
          • polski_francuz Re: Skłócać ludzi to zaczęli ci banderowscy gnoje 11.03.14, 15:02
            "web-brygada, a prowokator"

Jak dla mnie to jedno i to samo.

PF
    • mara571 link dla Felusiaka 10.03.14, 22:28
      konserwatyzm.pl/artykul/11768/ukrainska-wojna-jako-punkt-zwrotny-w-swiatowej-polityce
      • felusiak1 Re: link dla Felusiaka 11.03.14, 18:25
        Niesamowicie ciezkostrawny tekst rosyjskiego goebbelsa.
        Najbardziej rozbawilo mnie stwierdzenie "Rosja jest potega ladowa a Ukraina potega morska"
    • man_sapiens Re: Rosjanie i Rosjanie 11.03.14, 10:50
      Bywałem w Rosji często i długo w '90, poznałem bardzo dużo ludzi na zawodowej ale i prywatnej stopie. Zdumiewało mnie wtedy to, że wielkoruski imperializm i nacjonalizm to nie pogląd rządzącej kliki, ale mentalność większości rosyjskich inteligentów a co dopiero "prostych ludzi". Nie wiem czy to się zmieniło - ale sądząc z doniesień mediów jest tak dalej. Przeciętnego Niemca z imperializmu wyleczyła klęska i straty w II wojnie światowej. Co zmieni myślenie Rosjan?
      • polski_francuz Re: Rosjanie i Rosjanie 11.03.14, 15:13
        "Co zmieni myślenie Rosjan? "

Porazka. Ale nie zycze porazki militarnej nikomu. Wiec moze porazka bedzie natury politycznej.

PF
        • romrus Kiebsko nas znasz, PF 11.03.14, 15:25
          polski_francuz napisał:
          > "Co zmieni myślenie Rosjan? "
          >
          > Porazka.

W historii Rosji byli dziesiatki porazek, po ktorych ona znow odrodzala sie.
          • polski_francuz Re: Kiebsko nas znasz, PF 11.03.14, 15:28
            Niemcy tez tak mysleli...

PF
            • romrus Re: Kiebsko nas znasz, PF 11.03.14, 15:43
              polski_francuz napisał:
              > Niemcy tez tak mysleli...

No wlasnie ze kiebsko, jesli probujesz porownac z Niemcami.
              • polski_francuz Re: Kiebsko nas znasz, PF 11.03.14, 15:59
                Z Niemcami sprzed 2ws. Z takimi was porownuje. Wasz lider chce przesuwac granice podobnie jak ich owczesny lider. I wowczas tez popierali go wszyscy Niemcy.

Nie lubicie pedalow (on tez ich do ciupy wsadzal), lubicie sile i armie...itd, itp.

Ale, raz jeszcze nie zycze nikomu militarnej porazki. Ale tylko po porazce czlowiek zaczyna sie zastanowic co zrobic by sie ona nie powtorzyla.

Jestes sportowcem, jak i ja. I dobrze to znasz ze sportowego pola walki.

PF
              • europitek Re: Kiebsko nas znasz, PF 11.03.14, 17:18
                Wy sami siebie nie znacie, bo nie macie pojęcia o własnej historii. Żyjecie tradycyjnymi mitami z przeszłości i dlatego nie nadążacie za teraźniejszością. Sami sobie stwarzacie problemy, a potem narzekacie, że cały świat jest przeciwko Wam - w ten sposób napędzacie swój "kompleks oblężonej twierdzy".
                • wojciech.2349 Re: Kiebsko nas znasz, PF 11.03.14, 17:28
                  europitek napisał:
                  > Wy sami siebie nie znacie, bo nie macie pojęcia o własnej historii.
                  --------------
                  To prawda.

Bardzo często nie wiedzą jakich rodziców
                  mieli ich władcy.
    • borrka A o czym chcesz z nimi rozmawiac, PF ? 12.03.14, 07:48
      Poparli w masie bandycka napasc swego kraju na sasiada.
      Nie tylko nie odezwal sie glos protestu, lecz podjeli bezczelna retoryke swego hitlerka.
      Ich trzeba IZOLOWAC, by sie wyniesli.
      Ja zycze im zalamania gospodarczego, nowej fali zamordyzmu i deja vu z "prawdziwego porzadku".
      Moze nie zasluzyli na to ?
      • borrka Rosjanin , to wrog cywilizacji europejskiej. 12.03.14, 07:55
        To, ze do niej nie nalezy, bylo oczywiste, ale mozna bylo sadzic, ze potrafi z nia koegzystowac.
        Nie potrafi.
        Jedynym plusem jest radykalna reorientacja Ukraincow - tam nie ma juz watpiacych w bandytyzm Rosji.
        • wojciech.2349 Re: Rosjanin , to wrog cywilizacji europejskiej. 12.03.14, 09:11
          Za tytuł tego postu 10 lat temu zaatakowałbym Cię.
          Niestety, ale coś w tym jest.

Jeśli wszyscy posłowie Dumy popierają aneksję Krymu,
          to konsekwencje tego stanu rzeczy ponoszą także zwykli
          Rosjanie.

Szkoda.
          • borrka To nie jest agresywne stwierdzenie. 12.03.14, 10:20
            Sam daleki jestem od podziwu dla wspolczesnej Europy.
            Sek w tym , ze oni maja misje - chca innych w walonki ozuc.
            I tu sie konczy tolerancja liberala (konserwatywnego).
      • polski_francuz Re: A o czym chcesz z nimi rozmawiac, PF ? 12.03.14, 07:59
        Jak porownalem dzisiajszych Rosjan z Niemcami sprzed 2ws. romrus zamikl. Moze sie czul obrazony tym porownaniem. Ale je uslyszal. I zareagowal jak uczciwy czlowiek za ktoego go biore.

Rozmawiac trzeba i nalezy mowic co sie mysli. Chodzi o wybor rozmowcy. Igor czy Eva, waltherr zachowuja sie jak niegdysiejsi sowieci, ktorzy chca narzucac ich wole innym. Jak ci Rosjanie, ktorzy gonili AK czy innych Polakow niewygodnych im. A teraz metoda faktow dokonanych odrywaja Krym od Ukrainy. Z tym sowieckim bydlem rozmow nie ma i nie bedzie.

PF
        • borrka Na forum nie bylo slowa krytyki ze strony Rosjan. 12.03.14, 08:21
          Co gorsza, tej krytyki nie ma w realu - czyli zjawisko nie ogranicza sie do "sowieckiego bydla".
          I nie jest to strach przed represjami, jak w Niemczech Hitlera.
          To forma akceptacji .

I nic nie pomoze, ze X jest milym facetem, a panna Y ma ladny tylek.
          Gdy przyjdzie czas, bez zmruzenia oka zastukaja nad ranem w nasze okna za spirtem.
        • przyjacielameryki Re: A o czym chcesz z nimi rozmawiac, PF ? 12.03.14, 11:02
          polski_francuz napisał:

> Jak porownalem dzisiajszych Rosjan z Niemcami sprzed 2ws. romrus zamikl. Moze s
          > ie czul obrazony tym porownaniem. Ale je uslyszal. I zareagowal jak uczciwy czl
          > owiek za ktoego go biore.

>
          > Rozmawiac trzeba i nalezy mowic co sie mysli. Chodzi o wybor rozmowcy.

Nie obraz się ale jesteś jednak trochę naiwny. Przecież romrus w 100% powtarza propagandę kremlowską, wielkoruską i nigdy go nie przekonasz.
          Więc jaki sens ma taka rozmowa?
          • polski_francuz Sens 12.03.14, 16:33
            jest taki zeby kazdy zrozumial pozycje innego. Niemcy tez krzyczeli Heil, heil a Niemki mdlaly na widok wodza. I jak sie to skonczylo?

Nie wiem czy taka rozmowa cos da. Ale wiem, ze warto zawsze powiedziec co sie mysli.

Pozdro

PF
        • romrus Ostatnia odpowiedz, PF 13.03.14, 00:12
          polski_francuz napisał:
          > Jak porownalem dzisiajszych Rosjan z Niemcami sprzed 2ws. romrus zamikl.

Nie zyje tym fo, mam mase innych spraw na glowe, wiec nie czuje sie zobowiazanym sledzic wpisy i na nich natychmiast odpowiadac.

>Moze sie czul obrazony tym porownaniem.

Nie czulem sie obrazony, raczej zdiwionym.

>je uslyszal.

Uslyszalem.

>I zareagowal jak uczciwy czlowiek za ktoego go biore.

Dzieki, ale to bylo troche za wczesniej, bo reaguje dopiero teraz.

Nie mam ani ochoty, ani zamiaru cokolweik komu kolweik udowodniac, czy w czymkolweik przekonywac.
          Jeszcze mniej ochoty mam walczyc z propaganda polskich mediow, a z GW w szczegolnosci.

Ten forum mnie zmeczyl, przeciez to jest nierealnie nudne, kiedy wiesz co i kto napisze, bo prawie kazdy pisze w/g szablonow propagandowych. W zaleznosci od wyksztalczenia mniej lub bardziej chamskich.

Co do sportu, porazek i wnioskow z nich.

Uprawialem troche inny sport, niz ty.

Dobrze wiem, jak to padac, potem zalanym krwia przez bol wstawac i walczyc dalej, dokladnie tak, jak moj kraj robil prez stolecia.
          Po za tym to byl sport zespolowy, wiec kazda sekunde, ktora stracilesz na litosc do siebie, odbija sie na partnerach, a na to nie masz prawa.

Na pamiatke:-)
          www.youtube.com/watch?v=F1A06stpydY
          Pozdrawiam.

>A teraz metoda faktow dokonanych odrywaja Krym od Ukrainy.

Bo Krym to Rosja.
          Nawet diaspora niemiecka na Krymu bedzie glosowala na Rosje.

"Erwarten Sie nicht, einmal ausgenutzt Schwäche Russlands ist, werden Sie immer Dividenden erhalten. Russland immer wieder für ihr Geld. Und wenn sie kommen - nicht auf der Jesuit unterzeichneten Vereinbarung, die Sie verlassen, sind Sie sollen zu rechtfertigen. Sie sind nicht das Papier wert, es steht geschrieben. Deshalb, mit der Russischen Kosten oder Fairplay oder kein Spiel." ((c) Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen)
    • xystos Pan Slowianie 12.03.14, 08:26
      Jakkolwiek w obliczu ostatnich wydarzeń może to zabrzmieć dziwnie, ale logika nakazuje, abyśmy My, Słowianie zdołali zakopać głęboko wszelkie animozje jakie mamy do swoich pobratymców ze wschodu. Trzeba bardzo dokładnie przeanalizować czy w dzisiejszym świecie lepiej jest aby Słowiańszczyzna walczyła ze sobą po przeciwnych stronach barykady czy też może powinna funkcjonować jako jeden byt polityczny.

Na pierwszy rzut oka brzmi to utopijnie i nierealistycznie, ale gdy ktoś się zastanowi nad tym głębiej może się okazać, że stworzenie politycznej Unii Słowiańskiej z Polską, Rosją, Czechami, Słowacją, Ukrainą, Białorusią, Chorwacją, Serbią i innymi chętnymi krajami jest po prostu koniecznością. Unia Europejska jest bytem, który nie może być traktowany poważnie, gdyż jego prawdziwe cele mogą być inne niż nam się wmawia nachalną propagandą.

zmianynaziemi.pl/wiadomosc/unia-slowianska-odpowiedzia-ostatnie-zmiany-ziemi

.. mieszkajacym na ziemiach Slowianskich Zydom tem pomysl z pewnoscia sie niespodoba

ZEN
      • borrka Chyba nie jestem Zydem... 12.03.14, 08:56
        Ale ten pomysl TEZ zupelnie mi sie nie podoba.
      • czlowiek_z_marsa Re: Pan Slowianie 12.03.14, 10:24
        > Na pierwszy rzut oka brzmi to utopijnie i nierealistycznie, ale gdy ktoś się z
        > astanowi nad tym głębiej może się okazać, że stworzenie politycznej Unii Słowia
        > ńskiej z Polską, Rosją, Czechami, Słowacją, Ukrainą, Białorusią, Chorwacją, Ser
        > bią i innymi chętnymi krajami jest po prostu koniecznością

Super i hiper bardzo mi się podoba, unia Słowian jest zapisana w gwiazdach, ale jeśli przejdziemy do szczegółów, to leżymy już na takim drobnym szczególe, że w Polsce nie ma panslawistycznego ugrupowania politycznego, partii itd, które by miało choćby z 1000 członków i miało choćby z 1% poparcia w sondażach.

Pomijając to, że do czego by dążyła taka unia, co dawała by członkom, co poza genetyką i językoznawstwem byłoby jej spoiwem, a sama Rosja to euroazjatycki i islamski problem sam w sobie.
        • xystos Re: Pan Slowianie 12.03.14, 14:15
          poczatkowo bylyby drobne problemy z wzajemna akceptacja

ale EU to martwy plód ktory bez przerwy zostaje poddawany reanimacji,uda sie ?

ZEN
          • czlowiek_z_marsa Re: Pan Slowianie 12.03.14, 17:25
            xystos napisał:

> poczatkowo bylyby drobne problemy z wzajemna akceptacja
            >
            > ale EU to martwy plód ktory bez przerwy zostaje poddawany reanimacji,uda sie ?

Kiedyś się udało, ale było to zjednoczenie siłą, prawdopodobnie było obalenie jakichś obcych rządów w części słowiańszczyzny, bo lud który tego dokonał miał rangę zasłużonych bohaterów u Słowian, co jest w legendach i źródłach.

Później, władza była sprawowana przez Świętego Króla i kogoś o randze kalifa jak piszą Arabowie, (kalif ma trzy znaczenia, namiestnik boga, przywódca muzułmanów, potomek Mahometa) czyli tylko pierwsze znacznie "namiestnik boga" czy może i drugie, jeśli podstawimy Słowian za muzułmanów, który był dysponentem koron, pomniejszych króli, a "sam był bez korony".

Arabowie piszą też, że ten który zjednoczył Słowian był mędrcem czy magikiem, cudotwórcą, dziś pewnie wielkim socjotechnikiem, w każdym bądź razie obecnie Słowinie to demograficznie w 80-90% praktycznie trzy państwa Rosja, Ukraina, Polska trzeba by niezłego magika by zjednoczył te trzy narody w jakąś unię.

By związać to co zostało przez błędy rozwiązane... wszystko jest możliwe, potrzeba tylko odpowiednich ludzi i dużo drogiego sprzętu, niekoniecznie broni;]
            • xystos Re: Pan Slowianie 12.03.14, 18:13
              Marsjaninie drogi,oczywiscie ze na poczatku trzeba bedzie slowian
              przekonac by wzajemnie sie kochali ..ale po czterech pokolemiach
              a juz napewno po osmiu slowianie beda jednym narodem
              • czlowiek_z_marsa Re: Pan Slowianie 12.03.14, 19:24
                xystos napisał:

> Marsjaninie drogi,oczywiscie ze na poczatku trzeba bedzie slowian
                > przekonac by wzajemnie sie kochali ..ale po czterech pokolemiach
                > a juz napewno po osmiu slowianie beda jednym narodem

Co to jest ten początek? W jaki sposób przekonać by się kochali? Poza tym uważam, że Słowianie to jeden naród ale rozbity politycznie, religijnie, nie posiadający tych samych bohaterów, nie znający nawet swojej historii.

Problem w tym, że te ostanie fakty są takie, że bohaterami jednych Słowian, są ci którzy dla innych Słowian, są wielkimi zbrodniarzami itd. itp.

Na szczęście to nie moje problemy, ja żyję w czasach starożytnych słowiańskich bogów i bohaterów, ostatnie tysiąclecie to sama obrzydliwość i nie moja bajka;]
                • xystos Re: Pan Slowianie 13.03.14, 08:39
                  vranovie.wordpress.com/2014/02/17/tysiecznik-czyli-wojewoda/

ciekawa strona,wloze do favorites i poczytam puzniej

Pzdr.

ZEN
                  • czlowiek_z_marsa Re: Pan Slowianie 13.03.14, 17:09
                    xystos napisał:

> vranovie.wordpress.com/2014/02/17/tysiecznik-czyli-wojewoda/
                    >
                    > ciekawa strona,wloze do favorites i poczytam puzniej
                    >
                    To zbiór pewnych faktów i interpretacji z przedchrześcijańskiej historii Słowian okazuje się, że nie ma żadnej białej plamy, a historia Słowian jest ogólnie dość jasna, a szczegółów można się domyślić.
                    pozdrowienia
        • pijatyka Drodzy Pan-Slowianie... 12.03.14, 22:45
          ...rozpuście-że się wszyscy w kacapskim oceanie.

Tak to w jednym zdaniu można streścić.

Dziękuję, postoję ;->
          • czlowiek_z_marsa Re: Drodzy Pan-Slowianie... 13.03.14, 17:17
            pijatyka napisała:

> ...rozpuście-że się wszyscy w kacapskim oceanie.
            >
            > Tak to w jednym zdaniu można streścić.
            >
            > Dziękuję, postoję ;->

Ach co za kompleksy wobec Rosji. To trochę trudno bo słowiański ocean zaczyna się na Łabie i Odrze, do granicy Białorusi i Ukrainy z Rosją mieszka ponad 100 milionów Słowian, w Rosji tylko trochę więcej, czyli takiej groźby nie ma, raczej na tym obszarze potrzebna by była reslawizacja, być może nawet w Rosji byłoby to najtrudniejsze, bo oni raczej są bardziej przywiązani po pojęcia Rusi, niż Słowiańszczyzny.
            • pijatyka Re: Ach co za kompleksy wobec Rosji 13.05.14, 10:40
              Kompleksy? Brednie.
      • volupte Re: Pan Slowianie 12.03.14, 11:06
        I oczywiście ze stolicą w Moskwie.
      • mara571 Re: Pan Slowianie 12.03.14, 19:44
        xystos napisał:

> Jakkolwiek w obliczu ostatnich wydarzeń może to zabrzmieć dziwnie, ale logika n
        > akazuje, abyśmy My, Słowianie zdołali zakopać głęboko wszelkie animozje jakie m
        > amy do swoich pobratymców ze wschodu. Trzeba bardzo dokładnie przeanalizować cz
        > y w dzisiejszym świecie lepiej jest aby Słowiańszczyzna walczyła ze sobą po prz
        > eciwnych stronach barykady czy też może powinna funkcjonować jako jeden byt pol
        > ityczny.

> Na pierwszy rzut oka brzmi to utopijnie i nierealistycznie, ale gdy ktoś się z
        > astanowi nad tym głębiej może się okazać, że stworzenie politycznej Unii Słowia
        > ńskiej z Polską, Rosją, Czechami, Słowacją, Ukrainą, Białorusią, Chorwacją, Ser
        > bią i innymi chętnymi krajami jest po prostu koniecznością.
        Unia Europejska jes
        > t bytem, który nie może być traktowany poważnie, gdyż jego prawdziwe cele mogą
        > być inne niż nam się wmawia nachalną propagandą.

Idea nie nowa. Tylko....

geopolityka.net/rosyjski-panslawizm-jako-idea-geopolityczna/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka