Dodaj do ulubionych

Czy wroca Czterej Spiacy ?

08.07.14, 23:34
To pytanie ideologiczne, wykraczajace poza tematyke warszawska.
No i problem, niczym w Tallinnie:)
Na razie, skitrani w jakiejs praskiej pakamerze, nie beda straszyc w czasie obchodow 70 Rocznicy Powstania.
Ale pozniej ktos musi zadecydowac.
tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,czterej-spiacy-nie-wroca-na-prage-w-tej-kadencji-samorzadu,125587.html
Sklaniam sie do sposobu myslenia Kalisza.
Obserwuj wątek
    • remez2 Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 00:00
      borrka napisał:
      Tak.

> Sklaniam sie do sposobu myslenia Kalisza.
      W sprawie Czterech Śpiących - tak.
      W sprawie L.Kaczyńskiego - nie.
      • borrka Odrebny temat. 09.07.14, 08:58
        Problemy z pomnikiem Lecha Kaczynskiego, to temat na forum Kraj i nie te czesc wypowiedzi Kalisza mialem na mysli.

Nie da sie ukryc, ze jakas czesc politykow i "dzialaczy" chetnie pozbylaby sie "smutnych" w imie tego, czy tamtego.
        W koncu pomnik wybudowalo NKWD, jako pierwsza inwestycje" warszawska.

Ale jest to fragment praskiego "krajobrazu" i dotyczy zolnierzy, rowniez polskich, a nie towarzysza Stalina.
        Pol mojej Rodziny walczylo w Armii Berlinga i nie sadze, by byli mniej zasluzeni, niz drugie pol, od Andersa:)
        • borrka Zreszta, jak mowi Kalisz... 09.07.14, 08:59
          Tez sie umawialem z dziewczynami pod smutnymi.
          • indeed4 Szkoda, że nie pod tymi "smutnymi" :-> 09.07.14, 15:54
            www.tvn24.pl/pomorze,42/zolnierz-radziecki-gwalcacy-ciezarna-kobiete-kontrowersyjny-pomnik-w-gdansku,362576.html
    • j-k Nie wroca... 09.07.14, 09:02
      Jeszcze rok temu - by wrocili.
      Ale konstelacje sie zmienily

• borrka Pewnie masz racje. 09.07.14, 09:08
        Ale ja jestem za pozostawieniem.
        600 000 zginelo w Polsce i nie byly to rodziny Stalina, Berii i Molotowa..
        • polski_francuz Szacunek 09.07.14, 09:22
          tym, ktorzy za pogonienie Niemcow zgineli, sie nalezy. Szkoda slow.

Zaden szacunek nie nalezy sie tym, ktory chca odbudowac imperium.

PF
          • j-k tu bede okrutnie szczery, PF. 09.07.14, 09:26
            Rosjanie nie wyzwalali Polski - ale szli "Na Bierlin"

A Zgineli (w Polsze) - bo bylo im po drodze.

J.K.
            Syn Powstanca Warszawskiego.
            • remez2 Re: tu bede okrutnie szczery, PF. 09.07.14, 09:48
              j-k napisał:

> Rosjanie nie wyzwalali Polski - ale szli "Na Bierlin"
              >
              > A Zgineli (w Polsze) - bo bylo im po drodze.
              Zastanów się przez chwilę nad takim scenariuszem - w 1944 r. Rosjanie dochodzą do Bugu, zawierają rozejm z Niemcami i nie giną "po drodze" na Berlin. I wyobraź sobie konsekwencje dla Polski.
              • j-k Nie mam nad czym. 09.07.14, 09:53
                remez2 napisał:
                > Zastanów się przez chwilę nad takim scenariuszem - w 1944 r. Rosjanie dochodzą
                > do Bugu, zawierają rozejm z Niemcami i nie giną "po drodze" na Berlin. I wyobra
                > ź sobie konsekwencje dla Polski.

Niemozliwe.
                po wygranej bitwie na Luku Kurskim latem 1943 - mieli zwyciestwo - jak na dloni
                Tylko idiota nie poszedlby dalej.

Mimo wszystko nie musieli "Polszy" sowietyzowac.
                zrobili to - gdyz CHCIELI.
                Czechoslowacje (do 1948) - jak wiesz, odpuscili.
                "Polsze" tez mogli.
                - tyle, ze znalezli u nas Kolaborantow.
                • remez2 Re: Nie mam nad czym. 09.07.14, 10:01
                  j-k napisał:

> remez2 napisał:
                  > > Zastanów się przez chwilę nad takim scenariuszem - w 1944 r. Rosjanie doc
                  > hodzą
                  > > do Bugu, zawierają rozejm z Niemcami i nie giną "po drodze" na Berlin. I
                  > wyobra
                  > > ź sobie konsekwencje dla Polski.
                  >
                  > Niemozliwe.
                  > po wygranej bitwie na Luku Kurskim latem 1943 - mieli zwyciestwo - jak na dloni
                  > Tylko idiota nie poszedlby dalej.
                  Pomyśl ilu żołnierzy by nie zginęło
                  > Mimo wszystko nie musieli "Polszy" sowietyzowac. zrobili to - gdyz CHCIELI.
                  Za pełną aprobatą aliantów.
                  > Czechoslowacje (do 1948) - jak wiesz, odpuscili.
                  A dwadzieścia lat później już nie.
                  > "Polsze" tez mogli.
                  > - tyle, ze znalezli u nas Kolaborantow.
                  Świat czarno - biały.
                  • j-k alesz tak :) 09.07.14, 10:09
                    remez2 napisał:
                    > Świat czarno - biały.

alesz tak to jezd :)))
                    - gdy sie jest synem Powstanca Warszawskiego i dzialaczem "S" z 1981...

- tym niemniej:
                    przegrali w latach 1989-91 bez honoru.
                    po co im to bylo ?
                    • remez2 Re: alesz tak :) 09.07.14, 10:14
                      j-k napisał:

> remez2 napisał:
                      > > Świat czarno - biały.
                      >
                      > alesz tak to jezd :)))
                      > - gdy sie jest synem Powstanca Warszawskiego i dzialaczem "S" z 1981...
                      Argument za zamykaniem oczu na realia?
                      > - tym niemniej:
                      > przegrali w latach 1989-91 bez honoru.
                      > po co im to bylo ?
                      Kto i co przegrał?
                      • j-k Rosja przegrala Europe Srodkowo-Wschodnia 09.07.14, 10:16
                        remez2 napisał:
                        > Kto i co przegrał?

Rosja przegrala Europe Srodkowo-Wschodnia
                        . ktora podporzadkowala sobie w latach 1945-49.
                        od Estonii, po Bulgarie.

cos niejasne ?

• remez2 Re: Rosja przegrala Europe Srodkowo-Wschodnia 09.07.14, 10:23
                          j-k napisał:
                          > Rosja przegrala Europe Srodkowo-Wschodnia
                          I bardzo dobrze.
                          > . ktora podporzadkowala sobie w latach 1945-49.
                          > od Estonii, po Bulgarie.
                          Podporządkowała sobie w Jałcie i Poczdamie o czym warto pamiętać.
                          > cos niejasne ?
                          Tak, wzmianka o honorze. Rosjanie po prostu uznali realia.
                          • j-k NIE. 09.07.14, 14:42
                            remez2 napisał:
                            > Podporządkowała sobie w Jałcie i Poczdamie o czym warto pamiętać.
                            > > cos niejasne ?

- NIE. Jalta i Poczdam zakladaly tylko ogolny nadzor ZSRR nad tymi krajami (jak w Czechoslowacji w latach 1945-48), a nie narzcanie im wlasnego systemu rzadow.
                            POrozumienia z Jalty i Poczdamu ZSRR przy slabych protestach Zachodu ("zelazna kurtyna" Churchilla z 1946) zlamal.

> Tak, wzmianka o honorze. Rosjanie po prostu uznali realia.

- nie uznali (przyklad: Naddniestrze).
                            to te realia ich "uznaly" .)
              • vladexpat Re: tu bede okrutnie szczery, PF. 09.07.14, 10:02
                remez2 napisał:

> j-k napisał:
                >
                > > Rosjanie nie wyzwalali Polski - ale szli "Na Bierlin"
                > >
                > > A Zgineli (w Polsze) - bo bylo im po drodze.
                > Zastanów się przez chwilę nad takim scenariuszem - w 1944 r. Rosjanie dochodzą
                > do Bugu, zawierają rozejm z Niemcami i nie giną "po drodze" na Berlin. I wyobra
                > ź sobie konsekwencje dla Polski.

Wyobraź sobie konsekwencje dla ZSRR. Zmarginalizowany kolos w ciągłym zagrożeniu ze strony Niemiec. Naprawdę sądzisz, że Stalin choć przez chwilę brał pod uwagę takli wariant kiedy miał w perspektywie podbicie połowy Europy?
                • remez2 Re: tu bede okrutnie szczery, PF. 09.07.14, 10:07
                  vladexpat napisał:
                  > Wyobraź sobie konsekwencje dla ZSRR. Zmarginalizowany kolos w ciągłym zagrożeni
                  > u ze strony Niemiec.
                  To alianci nie poszliby na Berlin?
                  > Naprawdę sądzisz, że Stalin choć przez chwilę brał pod uwa
                  > gę takli wariant kiedy miał w perspektywie podbicie połowy Europy?
                  Mogę sobie wyobrazić inny wariant, właśnie taki jak wyżej napisałem. I konsekwencje dla Polski.
      • remez2 Re: Nie wroca... 09.07.14, 09:10
        j-k napisał:

> Jeszcze rok temu - by wrocili.
        > Ale konstelacje sie zmienily
        HGW wiele zrobi przed wyborami samorządowymi.
      • dystans4 Re: Nie wroca... 09.07.14, 10:22
        Konstelacje się zmieniły.
        Tak. Dlatego, przypuszczam, sprawa zostanie odłożona. Chyba wrócą później, tak myślę.
        --
        Opozytura to bardzo ładne słowo, bo zawiera i działanie PiS w charakterze ekspozytury - © Miętowe Loczki.

ZBANUJĄ buldoga DO KOŃCA - płaczu nie będzie.
        • j-k Re: Nie wroca... 09.07.14, 14:50
          dystans4 napisał:
          > Konstelacje się zmieniły.

> Tak. Dlatego, przypuszczam, sprawa zostanie odłożona. Chyba wrócą później, tak
          > myślę.

Nie wykluczam. Tyle, ze gdzies na pobocze.
          Ale nie do Centrum Warszawy.
          Na to dzisiaj NAROD sie nie zgodzi.
          • remez2 Re: Nie wroca... 09.07.14, 15:17
            j-k napisał:
            > Nie wykluczam. Tyle, ze gdzies na pobocze.
            > Ale nie do Centrum Warszawy.
            > Na to dzisiaj NAROD sie nie zgodzi.
            Rozumiem, że wypowiadasz się w imieniu narodu.
            Ale dlaczego Narodu?
            btw - to sprawa warszawiaków i tylko ich.
            • j-k Oczywiscie. 09.07.14, 15:33
              remez2 napisał:
              > btw - to sprawa warszawiaków i tylko ich.

Oczywiscie. Zapomnialem dodac: "Narodu Warszawskiego" - czyli i moj.

Dziadek przyjechal z Plocka do Warszawy w pamietnym Roku 1926
              (zamach "Majowy" marszalka Pilsudskiego)
    • brat_ramzesa Borrata mozna podejrzewac o nekrofilne ciagoty 09.07.14, 09:44
      bo przeciez tego ciaglego zawodzenia nad pomnikami nie mozna inczej interpretowac.Nie moze sie w realu popastwic nad Ruskimi to chociaz nad symbolami walki o wolnosc od nazizmu
    • vladexpat Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 09:45

A może, by uniknąć niepotrzebnych awantur, postawić ten pomnik na terenie sowieckiego cmentarza na Żwirki i Wigury? Jak dotychczas na szczęście żaden idiota nie biegał tam robić demonstracji. Mam nadzieję, że w przyszłości też tak zostanie.
      • j-k Swietny pomysl. 09.07.14, 09:46
        przyklaskuje.
      • remez2 Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 09:52
        vladexpat napisał:
        > A może, by uniknąć niepotrzebnych awantur, postawić ten pomnik na terenie sowie
        > ckiego cmentarza na Żwirki i Wigury?
        I przenieść tam PKiN, zamiast burzyć jak chce R.Sikorski.
        > Jak dotychczas na szczęście żaden idiota n
        > ie biegał tam robić demonstracji. Mam nadzieję, że w przyszłości też tak zostanie.
        Obyś miał rację.
      • brat_ramzesa Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 09:53
        Wazne waby te pomniki byly na pierwszej stronie patriotycznych brukowcow, przeciez tylko o to chodzi aby borratoidy mogly sie pastwic nad pamiecia poleglych i mogli pokaza poprzez to Ruskim jakie z nich gieroje
        • vladexpat Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 09:59
          brat_ramzesa napisał:

> Wazne waby te pomniki byly na pierwszej stronie patriotycznych brukowcow, przec
          > iez tylko o to chodzi aby borratoidy mogly sie pastwic nad pamiecia poleglych i
          > mogli pokaza poprzez to Ruskim jakie z nich gieroje

Nikt się nie pastwi nad pamięcią poległych, nikt nie rusza warszawskiego cmentarza żołnierzy Armii Czerwonej. I niech tam trafi ten pomnik.
          • remez2 Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 10:02
            > Nikt się nie pastwi nad pamięcią poległych, nikt nie rusza warszawskiego cmentarza żołnierzy Armii Czerwonej. I niech tam trafi ten pomnik.
            Cmentarz nie jest właściwym miejscem dla pomników.
            • vladexpat Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 10:06
              remez2 napisał:

> > Nikt się nie pastwi nad pamięcią poległych, nikt nie rusza warszawskiego
              > cmentarza żołnierzy Armii Czerwonej. I niech tam trafi ten pomnik.
              > Cmentarz nie jest właściwym miejscem dla pomników.

A skąd ci to przyszło do głowy. Akurat na tym cmentarzu jest już jeden kilkudziesięciometrowy pomnik w postaci klasycznego obelisku. Można dostawić jeszcze jeden w innym miejscu cmentarza. Ja nie widzę problemu.
              • remez2 Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 10:11
                vladexpat napisał:
                > A skąd ci to przyszło do głowy. Akurat na tym cmentarzu jest już jeden kilkudzi
                > esięciometrowy pomnik w postaci klasycznego obelisku. Można dostawić jeszcze je
                > den w innym miejscu cmentarza.
                Jest istotna różnica pomiędzy tego typu pomnikiem a obeliskiem.
                > Ja nie widzę problemu.
                Ja widzę. I musimy pozostać przy swoich zdaniach. :-)
          • brat_ramzesa bzdury Wladzio , bzdury 09.07.14, 10:08
            te pomniki co rusz i nawet nie mowie o Czterech spiacych ulegaja wesolym igraszkom patriotycznej dziatwy z farba i lomem w reku
            Tak sie sklada ze co nie co uczestnicze w rekonstrukcjach pewnych wydarzen, przywracaniu tego co pograzylos ie w ziemi i jakze daleka jest prawda od od pohukiwan politykow i rownych pseudohistorykow spod znaku IPN
            • vladexpat Re: bzdury Wladzio , bzdury 09.07.14, 10:13
              brat_ramzesa napisał:

> te pomniki co rusz i nawet nie mowie o Czterech spiacych ulegaja wesolym igrasz
              > kom patriotycznej dziatwy z farba i lomem w reku

Dosyć często przejeżdżam obok cmentarza czerwonoarmiejców i zawsze widzę świetnie utrzymany i zadbany teren. Czy były jakieś poważniejsze incydenty na cmentarzu w Warszawie?
              • brat_ramzesa Re: bzdury Wladzio , bzdury 09.07.14, 10:16
                Ni pamietasz ostatniego incydentu a wlasciwie wilokrotnego zwiazanego z wiyta Bronka ktory mial uczestniczyc w oficjalnym otwarciu?
                • vladexpat Re: bzdury Wladzio , bzdury 09.07.14, 10:26
                  brat_ramzesa napisał:

> Ni pamietasz ostatniego incydentu a wlasciwie wilokrotnego zwiazanego z wiyta B
                  > ronka ktory mial uczestniczyc w oficjalnym otwarciu?

Nie pamiętam. A co miało być otwierane? Cmentarz? Był zamknięty?
    • przyjacielameryki Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 10:06
      Z grubsza tez tak myślę jak Kalisz. Ale w ogóle takie pomniki i podobne w całym kraju powinny wylecieć do jakiegoś muzeum albo do Rosji. Niech sobie zabierają i czczą to badziewie. Nas, one kompletnie nie interesują. Co innego cmentarze. O nie trzeba dbać i należy je pielęgnować, tak jak wszystkie cmentarze i żydowskie i żołnierzy niemieckich.
      • jabbaryt Ja się z tym nie moge zgodzić 09.07.14, 11:54
        aby pomniki wysyłać do Rosji. One sa zrobione z brązu a to cenny metal i szkoda go oddawać za darmo. Punkty złomu przejmą to chętnie. Ruscy jak chca niech zapłacą za metal i transport.
        Ja się podpisałem pod akcją na fejsie aby 4 śpiacych nie wróciło na postument.
        Jak można stawiac pomniki kacapom co stali sobie na Pradze i oglądali gołym okiem jak dogorywa powstanie. Żeby było bardziej ponuro pomnik jest umieszczony naprzeciwko Starówki, gdzie powstańcy ginęli czekając na desant. Trzymanie tego bałwana to ponury żart.
        Na polach Mokotowskich jest też jeszcze jakieś mauzoleum armii czerwonej. Z dala w parku, jakoś mniej mi przeszkadza w kwestiach symbolicznych.
        • jabbaryt Czterej śpiacy nie wróca wcześniej 09.07.14, 11:59
          niz czterej pancerni w ruskim tanku.
        • remez2 Re: Ja się z tym nie moge zgodzić 09.07.14, 12:42
          Nienawiść to nie jest dobry sposób na ułożenie właściwych stosunków z sąsiadami.
          • przyjacielameryki Re: Ja się z tym nie moge zgodzić 09.07.14, 14:11
            remez2 napisał:

> Nienawiść to nie jest dobry sposób na ułożenie właściwych stosunków z sąsiadami
            > .

To nie jest żadna nienawiść palancie a fakty. Trzeba mieć trociny zamiast mózgu żeby stawiać pomniki sowim oprawcom, pielęgnować i czcić je, dla tzw. dobrych stosunków z sąsiadem, który bezczelnie kpi sobie z historii.

Ten sąsiad niech w końcu solidnie rozliczy się z II w.ś. tak jak zrobiły to Niemcy i niech nie robi sobie żartów z okupacji Polski po 1945 r. nazywając to wyzwoleniem. Zamiana jednej okupacji na drugą nigdy nie była żadnym wyzwoleniem.

Co za tumaństwo!
            • vladexpat Re: Ja się z tym nie moge zgodzić 09.07.14, 14:58
              przyjacielameryki napisał:

> Zamiana jednej okupacji na drugą nigdy nie była żadnym wyzwoleniem.
              >

Niestety Rosjanie (w swojej masie) nigdy tego nie zrozumieją. Oni do dziś święcie wierzą, że przynieśli wyzwolenie wschodniej Europie a potem przez 45 lat utrzymywali wszystkie demoludy. I nie wytłumaczysz im, że było inaczej.
              • remez2 Re: Ja się z tym nie moge zgodzić 09.07.14, 15:20
                vladexpat napisał:

> przyjacielameryki napisał:
                >
                > > Zamiana jednej okupacji na drugą nigdy nie była żadnym wyzwoleniem.
                > >
                >
                > Niestety Rosjanie (w swojej masie) nigdy tego nie zrozumieją. Oni do dziś święc
                > ie wierzą, że przynieśli wyzwolenie wschodniej Europie a potem przez 45 lat utr
                > zymywali wszystkie demoludy. I nie wytłumaczysz im, że było inaczej.
                Nie ma sensu tłumaczyć i nie ma również sensu żyć przeszłością.
              • przyjacielameryki Re: Ja się z tym nie moge zgodzić 09.07.14, 15:44
                vladexpat napisał:

>
                > Niestety Rosjanie (w swojej masie) nigdy tego nie zrozumieją. Oni do dziś święc
                > ie wierzą, że przynieśli wyzwolenie wschodniej Europie a potem przez 45 lat utr
                > zymywali wszystkie demoludy. I nie wytłumaczysz im, że było inaczej.

W zasadzie jest mi obojętny wtórny analfabetyzm Rosjan w zakresie historii i nie mam zamiaru już niczego nikomu tłumaczyć. My wiemy i robimy swoje a z Rosjanami nie mam i nie chcę mieć nic wspólnego i żadnych kontaktów.
                Niech więc żyją sobie w swoim błogim zakłamaniu, byle jak najdalej od nas.
            • remez2 Re: Ja się z tym nie moge zgodzić 09.07.14, 15:23
              przyjacielameryki napisał:
              > To nie jest żadna nienawiść palancie a fakty.
              Jesteś przekonany, że pisanie na forum tego, co mówisz do lustra ma sens?
    • wojciech.2349 Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 14:15
      Skasować ten pomnik.
      To pomnik okupanta Polski.

• j-k To pomnik polskiej kolaboracji. 09.07.14, 14:48
        wojciech.2349 napisał(a):
        > To pomnik okupanta Polski.

Gorzej , Woytek. To pomnik polskiej kolaboracji.
        I dobrowolnego podporzadkowania sie jednej z kilku formacji Polski Walczacej okupantowi
        - w imie "koniecznosci dziejowej" (jak Aleksander Newski podporzadkowal Dawna Rus - Tatarom).

Pomnik ten powinien zostac - jako ostrzezenie dla przyszlych pokolen.
        W jakims "Parku Historii" razem z pomnikiem Lenina z Nowej HUty.
        • remez2 Pomnik wróci na swoje miejsce. ntx 09.07.14, 15:25
          • j-k Wroci, ale nie na dawne miejsce w Centrum Miasta. 09.07.14, 15:36
            Zrobmy zaklady:
            jak np. te.

Final: Niemcy - Holandia: - 1 : 0 :)))
            • remez2 Re: Wroci, ale nie na dawne miejsce w Centrum Mia 09.07.14, 15:40
              j-k napisał:

> Zrobmy zaklady:
              > jak np. te.
              > Final: Niemcy - Holandia: - 1 : 0 :)))
              Kiedy dwóch się zakłada, to jeden jest oszust a drugi głupi. Ani Tobie, ani sobie żadnej z tych ról nie życzę. ;-)
              PS - Argentyna - Holandia 2:1.
              • j-k pominmy... 09.07.14, 15:47
                remez2 napisał:
                > Kiedy dwóch się zakłada, to jeden jest oszust a drugi głupi.

pominmy - kto jest kim :)
                zaklad (dla mnie) stoi :)))
                • remez2 Re: pominmy... 10.07.14, 00:45
                  j-k napisał:

> remez2 napisał:
                  > > Kiedy dwóch się zakłada, to jeden jest oszust a drugi głupi.
                  >
                  > pominmy - kto jest kim :)
                  > zaklad (dla mnie) stoi :)))
                  Argentyna w finale!!! ;-)
    • jk2007 Czterej Spiacy i PKiN 09.07.14, 14:21
      jak syrenka sa symbolem Warszawy
    • indeed4 Lektura obowiązkowa: 09.07.14, 15:39
      "W obecnych realiach politycznych z krajobrazu naszego kraju zniknęło wiele pomników dokumentujących poprzednią epokę. Również obiekty „Wdzięczności Armii Radzieckiej” oraz „Braterstwa Broni” powinny ulec rozebraniu, tym bardziej, iż takie wnioski były składane już dwukrotnie"

www.tvp.info/11746433/sad-nad-pomnikami
    • borrka Odkłamanie historii Powstania. 09.07.14, 22:42
      Usunięcie pomnika sprowadzi do farsy haniebna rolę Sowietów i Rosjan z RONA,
      Zaczną sie protesty, demonstracje wMoskwie i odwracanie uwagi od istoty zbrodni hitlerowsikiej.
      Tymczasem należy pisać prawdę:
      To oczywiście Niemcy ponoszą główna odpowiedzialność, ale dokonali tego przy pomocy RONA i przy milczącej akceptacji Stalina. Byli wspólnicy z. pobudek quasi ideologicznych i mitycznych chcieli zniszczenia polskich elit.
      • remez2 Re: Odkłamanie historii Powstania. 09.07.14, 22:51
        Wybacz ale co ma do rzeczy Powstanie Warszawskie?
        • borrka Sporo. 09.07.14, 23:18
          Znany jest zachwyt Hitlera w momencie wybuchu Powstania - w jego oczach było to przyzwolenie na eksterminację elit patriotycznych. W 1944 obsesyjne usuwanie polskiej przeszkody w odwiecznym dążeniu niemieckim na Wschód, było już utrudnione.
          Trafiła sie okazja.
          Sowieci pozbywali sie za jednym zamachem i cudzymi rekami, stawiających opór antykomunistow.
          Pomnik był drwina NKWD, pierwsza budowla martwej Warszawy.
          W dodatku z materiałów przygotowanych na monument 1920 !
          • remez2 Re: Sporo. 09.07.14, 23:24
            borrka napisał:

> Znany jest zachwyt Hitlera w momencie wybuchu Powstania - w jego oczach było to
            > przyzwolenie na eksterminację elit patriotycznych. W 1944 obsesyjne usuwanie
            > polskiej przeszkody w odwiecznym dążeniu niemieckim na Wschód, było już utrudn
            > ione. Trafiła sie okazja
            Kto ją stworzył?
            > Sowieci pozbywali sie za jednym zamachem i cudzymi rekami, stawiających opór an
            > tykomunistow.
            To już radosna twórczość IPN.
            > Pomnik był drwina NKWD, pierwsza budowla martwej Warszawy.
            > W dodatku z materiałów przygotowanych na monument 1920 !
            Nie wiem skąd czerpiesz informacje ale:
            Pomnik został odsłonięty 18 listopada 1945 w pobliżu gmachu Dyrekcji Kolei Państwowych, będącego wówczas tymczasową siedzibą m.in. prezydenta Warszawy, Krajowej Rady Narodowej i Rządu Tymczasowego Rzeczypospolitej Polskiej.
            Początkowo rzeźby były gipsowanymi odlewami, pomalowanymi farbą imitującą brąz[4]. Odsłonięcie pomnika w wersji z odlewami z brązu nastąpiło 27 sierpnia 1947 roku[7].

• borrka Jest w necie artykuł o pomniku. 09.07.14, 23:36
              Zawiera szczegóły o patronacie NKWD, kamieniu na postument i pośpiechu w budowie. Pisze z iPada i trudno mi szukać.
              IPN ?
              Raczej analiza sowieckiej postawy i pozorowanych działań.
              • remez2 Re: Jest w necie artykuł o pomniku. 09.07.14, 23:47
                borrka napisał:

> Zawiera szczegóły o patronacie NKWD, kamieniu na postument i pośpiechu w budowi
                > e. Pisze z iPada i trudno mi szukać.
                Artykuł zawiera informacje nieprawdziwe.
                > IPN ?
                > Raczej analiza sowieckiej postawy i pozorowanych działań.
                W 1944 r. gdybyś w Warszawie zaproponował powstanie przeciwko Armii Czerwonej, ochotników zmieściłbyś na jednej kanapie. Oficjalnie Powstanie wywołano przeciwko Niemcom.
                W rzeczywistości skierowane było przeciwko Rosjanom o czym ci którzy zginęli nie mieli pojęcia. Pretensje do Stalina, że nie pomógł powstaniu skierowanemu przeciwko sobie, są co najmniej dziwne.
                W wyniku/efekcie zbrodniczej decyzji z powierzchni ziemi zniknęło miasto i ca 200 000 jego mieszkańców. Wykorzystywanie tragedii Powstania do rozgrywek politycznych jest ohydnym s....m.
                • borrka Ja mam pretensje d Stalina.? 10.07.14, 07:54
                  Raczej do Mikołajczyka.
                  Stalina oceniam i oceniam tzw. Wyzwolenie Warszawy, które co roku musiałem obchodzić w szkole.
                  O jakim powstaniu przeciw armii czerwonej piszesz?

Takich planów nigdy nie było, burza obejmował kooperację z Sowietami w aspekcie militarnym.
                  Plany politycznie naiwne, aleto jest jasne dziś.
                  Rownie dobrze można pisać o naiwności Obrony w 1939
                  • indeed4 Korepetycje dla nieuka: 10.07.14, 13:50
                    "Powstanie warszawskie było wymierzone militarnie przeciw Niemcom, a politycznie przeciw ZSRR oraz podporządkowanym mu polskim komunistom. Dowództwo AK planowało samodzielnie wyzwolić stolicę jeszcze przed wkroczeniem Armii Czerwonej, licząc, że uda się w ten sposób poprawić międzynarodową pozycję legalnego rządu RP oraz zahamować realizowany przez Stalina proces sowietyzacji Polski"
                • indeed4 Maksymalnie 120-130 tysięcy. 10.07.14, 14:42
                  forum.gazeta.pl/forum/w,28,146170859,146185476,120_130_tysiecy.html

Ty też nie kłam i nie manipuluj.

remez2 napisał:

> W wyniku/efekcie zbrodniczej decyzji z powierzchni ziemi zniknęło miasto i ca
                  > 200 000 jego mieszkańców.
                  • remez2 Re: Maksymalnie 120-130 tysięcy. 10.07.14, 14:58
                    Nie jest znana dokładna liczba ofiar cywilnych. Niemcy na użytek propagandowy szacowali, że wynosiła ona ok. 250 tys. osób[260]. Jeszcze podczas trwania powstania przewodniczący PKWN Edward Osóbka-Morawski mówił o 200 tys. ofiar[261]. Polscy i zagraniczni historycy przyjmują zazwyczaj, że straty ludności cywilnej wyniosły od 150 tys. do 200 tys. zabitych[26
                    > Ty też nie kłam i nie manipuluj.
                    Koniecznie chcesz usłyszeć bajkę o wężu?
                    • indeed4 Tu czytać, komuszy łgarzu: 10.07.14, 15:21
                      forum.gazeta.pl/forum/w,28,146044496,146090659,120tys_200_tys_.html
                      • indeed4 EOT. 10.07.14, 15:22
                      • remez2 Zgłaszam Cię do admina. ntx 10.07.14, 16:54
              • indeed4 Człowieku - skończże wreszcie bredzić. 09.07.14, 23:52
                jeśli nie wiesz co upamiętnia Pomnik Braterstwa Broni to się doucz - wiki na poziom tego trollowiska wystarczy.

pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Braterstwa_Broni_w_Warszawie
          • indeed4 Nic. 10.07.14, 00:19
            > Pomnik był drwina NKWD, pierwsza budowla martwej Warszawy.
            > W dodatku z materiałów przygotowanych na monument 1920

Owszem - miał tam stać pomnik ks. Ignacego Skorupki, ale powtarzam nie ma to nic (!) wspólnego z Powstaniem i z łaski swojej skończ pleść bzdury.

• borrka To subiektywne odczucia... 10.07.14, 07:37
              I nie będziesz mnie pouczaj o związkach zPowstaniem.
              Dla mnie są oczywiste.
              • indeed4 Pytam: czego wybitny znawca pomników nie zrozumiał 10.07.14, 09:18
                pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Braterstwa_Broni_w_Warszawie
    • tirol1 Re: Czy wroca Czterej Spiacy ? 09.07.14, 23:03
      Martwi rosjanie na cmentarz
      • indeed4 Autor rżnie głupa i udaje, że nie potrafi czytać 09.07.14, 23:57
        www.tvp.info/11746433/sad-nad-pomnikami
    • indeed4 Czerwonoarmiści siali strach 10.07.14, 00:57
      ... kobiety bały się gwałtów.

"W czasie II wojny światowej wypadki gwałtów zdarzały się we wszystkich armiach, także tych najbardziej cywilizowanych jak angielska i amerykańska. Jednak z chwilą przekroczenia granic III Rzeszy żołnierze radzieccy przekroczyli nie tylko tę granicę"

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/284023,1,czerwonoarmisci-siali-strach-kobiety-baly-sie-gwaltow.read

Kolejna pozycja obowiązkowa dla Kalisza i fanów Armii Czerwonej :->
    • arkaf minelo 69 lat ..... 10.07.14, 08:15
      taka wlasnie cena za system narzucony przez wyzwolicieli, ktorych cokoly nigdy powstac nie powinny - systemu nie ma a on ciagle dzieli norody, budzi zle emocje....

Osobiscie dla mnie: zachowanie z calym szacunkiem cmentarzy wojennych i to bez wzgledu na narodowosc poleglych, likwidacja (moze byc stworzenie skansenu) wszelkiego rodzaju pomnikowstwa wlazodubczego sovietom.
      • indeed4 Re: minelo 69 lat ..... 10.07.14, 09:24
        Gość sobie uzbdurał, że to pomnik Powstania Warszawskiego i tłucze te bzdury z uporem maniaka - na głupotę jednak nie ma lekarstwa :->
        • borrka Zachowujesz sie jak cham... 10.07.14, 09:30
          I ewidentne kłamiesz. Będziesz traktowany odpowiednio do swych kwalifikacji.
          Melancholia kroczy za mna, niczym czarny pies.
          • indeed4 Nie znoszę kłamców, mącicieli i manipulatorów. 10.07.14, 13:35
            Pozdrowionka dla idola Kalisza :->
            • indeed4 EOT. 10.07.14, 13:36
    • jk2007 uczcijmy pamięć wyzwolicieli 10.07.14, 13:50
      i dajmy wyraz poczuciu własnej godności...
      • indeed4 Kiedy gwałciciel uwolni twoją matkę z rąk mordercy 10.07.14, 14:39
        a potem zamknie w piwnicy i będzie gwałcił przez 45 lat - też będziesz mu dziękował i stawiał z wdzięczności pomniki?

Zastanawiam się, co trzeba mieć w głowie, żeby nie rozumieć tak prostej rzeczy :->
        • jk2007 Wolisz robić łaskę? 10.07.14, 14:55
          indeed4 napisał:
          > Zastanawiam się, co trzeba mieć w głowie, żeby nie rozumieć tak prostej rzeczy :->
          • indeed4 Niby komu :-> 10.07.14, 15:23
          • indeed4 Totalitaryzm komunistyczny odbił Polskę z rąk 10.07.14, 15:39
            totalitaryzmu faszystowskiego, po czym sam ją zniewolił na 45 lat - musiałbym być ciężko poszkodowany na umyśle, żeby za to dziękować :->
            • indeed4 EOT. 10.07.14, 15:40

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka