Dodaj do ulubionych

Symboliczna rocznica.

20.09.14, 17:41
75 lat temu zginął Tadeusz Dołęga-Mostowicz, jeden z najpopularniejszych pisarzy 20-lecia międzywojennego. Wikipedia podaje, że "Poległ w granicznym miasteczku Kuty, od strzałów oddanych przez czołg radziecki." Jego tragiczna śmierć jest przykladem tego co spotkało wielu Polaków w wyniku agresjii ZSRR na Polskę. Porównywanie tego do Zaolzia jest...

pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Do%C5%82%C4%99ga-Mostowicz
Obserwuj wątek
    • elka-sulzer Re: Malky, 21.09.14, 03:43
      jak myslisz, czy Kubanczyk, Irakijczyk, Libijczyk, Afgan ... bylby potraktowany rownie "symbolicznie" przez wspanialomyslnego bo demokratycznego ... okupanta?
      • boavista4 Re: Malky, 21.09.14, 03:50
        Przypmne rowniez jak zginal Andrzej Lepper, i tylu innych. Za demokratury.
        • eryk2 Re: Malky, 21.09.14, 07:43
          Jak?
      • arkaf ile w tobie polskosci sie ostatnio ? 21.09.14, 08:22
        Co ma piernik do wiatraka?
        • arkaf Re: ile w tobie polskosci sie ostalo? 21.09.14, 08:23
          Tak mialo byc, zeby swolocz znowuz nie wiszczala
      • mara571 Elzbietko 21.09.14, 10:57
        zadaj sobie jedno pytanie: czy Dolega Mostowicz mial ze soba kalacha?
        W regionach, ktre wyliczasz jest to regula.
        • eva15 Re: Elzbietko 21.09.14, 11:26
          mara571 napisała:

> zadaj sobie jedno pytanie: czy Dolega Mostowicz mial ze soba kalacha?

???? Twoim zdaniem nie miał?
    • borrka A Witkacy popelnil samobojstwo. 21.09.14, 09:26
      Ludziom na Kresach swiat sie zawalil niewyobrazalnie.
      Najazd kacapski byl - wiem, ze trudno uwierzyc - czyms gorszym, niz niemiecki.
      (z wyjatkiem Polakow pochodzenia zydowskiego)
      Przyjscie "Niemca" stanowilo pewna ulge, przy calym zbrodniczym charakterze rezimu hitlerowskiego, sowieci byli gorsi.

Ilosc ofiar nigdy nie bedzie znana, ale w bilansie ludnosci polskiego Wschodu "brakuje" okolo 2 milionow.
      • eva15 Boy-Zeleński odczuł ulgę 21.09.14, 11:09
        borrka napisał:

> Najazd kacapski byl - wiem, ze trudno uwierzyc - czyms gorszym, niz niemiecki.
        > (z wyjatkiem Polakow pochodzenia zydowskiego)
        > Przyjscie "Niemca" stanowilo pewna ulge, przy calym zbrodniczym charakterze rez
        > imu hitlerowskiego, sowieci byli gorsi.

Taak, największą ulgę odczuł Boy-Zeleński. Nareszcie miejscowi banderowscy-naziści mogli go swobodnie zabić....
    • eva15 Re: Symboliczna rocznica. 21.09.14, 11:17
      Jedne wersje mówią, że kapral Mostowicz zginął z rąk czerwonoarmisty, bo nie chciał wykonać jego rozkazu lub zbyt długo z tym zwlekał. W innej wersji został zamordowany przez ukraińskich nacjonalistów, w jeszcze innej zabił go polski żołnierz, który miał za to później zostać skazany i rozstrzelany.

www.se.pl/wydarzenia/kraj/tajemnicza-smierc-autora-dyzmy-tadeusz-dolega-mostowicz-mial-zrobic-kariere-w-hollywood_377328.html

Udało się banderowskim nazistom zabić Boya-Zeleńskiego, może udało im się również zabić Dołęgę -Mostowicza.
      • malkontent6 Re: Symboliczna rocznica. 21.09.14, 20:19
        eva15 napisała:

> Udało się banderowskim nazistom zabić Boya-Zeleńskiego, może udało im się równi
        > eż zabić Dołęgę -Mostowicza.

Ewciu, tobie też już rozum odebrało tak jak Elżuni.

Przeczytaj następne zdanie artykułu Super Expressu, który cytujesz:

"Najbardziej prawdopodobna wersja ..."
    • borrka Ja mam symbol w Rodzinie. 21.09.14, 11:39
      Dystyngowana panienka z dobrego domu, moja babka, zwiewala przez Bug przed gminem bolszewickim, z walizka w reku.
      Nigdy Jej tego nie wybaczylem, ze od Marusi, Janka i Szarika, uciekla do faszystow.
      A miala 100% szanse na sowchoz w Kazachstanie.
      • eva15 Re: Ja mam symbol w Rodzinie. 21.09.14, 11:51
        borrka napisał:

> Nigdy Jej tego nie wybaczylem, ze od Marusi, Janka i Szarika, uciekla do faszystow.

To normalne u rodzin banderowskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka