Dodaj do ulubionych

Polityka a ludzie

16.07.15, 14:39
Pani Merkel spotkala sie z uczniami w Rostocku i porozmawiala z mloda Palestynka, ktora przyjechala z Libanu. Dziewczynka opowiedziala, w pieknej niemczyznie, o swoich zyciowych problemach wsrod ktorych najwazniejszym byl czy jej rodziena moze czy nie moze zostac w Niemczech.

Pani Merkel powiedziala, ze moze sie zdarzyc ze jej rodzina bedzie musiala wrocic do Libanu. I dziewczynka sie rozplakala (okolo 8min 30 video)
.

To video polecam wszystkim, ktorzy uwazaja, ze usunac uchodzcow to prosta sprawa i ze wystarczy chciec.

Nie sadze, ze mozna latwo rozstrzygnac o losie takiej dziewczynki.

PF
Obserwuj wątek
    • superspec Jako ateista chrześcijański przyjmuję emigrantów w 16.07.15, 16:39
      UE z otwartymi ramionami. W tym i w Polsce.:)
      • polski_francuz Tak 16.07.15, 16:50
        sie to skonczy, obawiam sie.

Polska chce wspoldzialania Unii w/s agresji rosyjskiej na Ukrainie a Wlochy chca wspoldzialania Polski w/s uchodzcow. Solidarnosc wymaga wspolpracy wszystkich.

PF
        • 5magna Re: Tak 16.07.15, 16:57
          Palestyne przeniosa do Grecji a Israel odetchnie razem z pefcia.....Rozmieszcza ich po tych wyspach ktore zydzi wukupia......
        • frompiter Ale masz z czego sie cieszyc, PF 16.07.15, 17:13
          polski_francuz napisał:
          > sie to skonczy, obawiam sie.
          > Polska chce wspoldzialania Unii w/s agresji rosyjskiej na Ukrainie a Wlochy chc
          > a wspoldzialania Polski w/s uchodzcow. Solidarnosc wymaga wspolpracy wszystkich.

"Arabska wiosna", ktora tak bylesz zachwycony i tak mocno tu na forum wspieralesz, zwyciezyla.
          Glowy robia setkami, ofiary sie licza dziesiatkami tysiacy, uchodcy - setkami tysiacy.
          Demokracja wygrala.
          Hurra!

Nawiasem, pozdrawiam z 14.07.
          Francuzi znow zdobyli Bastille w zwiazku z czym zrobili fajerwerk, palac ponad 700 samochodow
          • polski_francuz Postep jest 16.07.15, 17:27
            ale wolny. Polska sie wyzwolila spod rosyjskiej okupacji i kazdemu bym takiej wolnosci zyczyl.

Ale nie kazdy tak potrafi i nie kazdy jest do tego zdolny.

Oby sie przynajmniej Ukrainie udalo.

PF
            • frompiter Masz problemy z czytaniem, bo Alzheimer zawital? 16.07.15, 17:42
              polski_francuz napisał:
              >Polska sie wyzwolila spod rosyjskiej okupacji i kazdemu bym takiej w olnosci zyczyl.
              > Oby sie przynajmniej Ukrainie udalo.

To ty zalozylesz watek o dziwczynie z Blizkiego Wschodu i wlasnie na to ja odpowiadam.
              Ty, natomiast, wypisujesz jaja w stylu "u was murzynow" czy "sam jestes duren", czyli albo w stylu komuszej propagandy, albo w stylu przedszkola i podstawowki.

Co maja stosunki polsko-rosyjski do problemow setek tysiacy uchodzcow z Blizkiego Wschodu i Polnocnej Afriki?

Po za tym, ty nawet styropianowym patriotem nie jestes.
              Zwialesz z kraju jeszcze za komune, a teraz machasz tenisowa rakieta z odleglosci.
              • polski_francuz Myslec czy wyzywac? 16.07.15, 18:05
                Robisz aluzje do Arabskiej Wiosny. Wiec Ci tlumacze dlaczego ja popieralem. I w rozwazaniach kazdego Polaka z mojego pokolenia, Rosja gra podstawowa role.

Jesli Ci sie nie podoba mozesz zawsze wrocic na rosyjskie fora.

PF
                • ubiquitousghost88 Pefcia i styropian to to samo... 16.07.15, 18:28
                  Czy odpad wyjechał z kraju przed, czy po 89-tym nie robi żadnej różnicy.
                  Wiadomo, wcześniej ruszyły łachudry i złodzieje, potem bezrobotni...

forum.gazeta.pl/forum/w,50,158202611,158211232,Re_Wyjasnienia_niezbedne.html
                  • polski_francuz Re: Pefcia i styropian to to samo... 16.07.15, 18:33
                    Tematem watku sa uchodzcy. Znow nie zrozumiales?

PF
                • frompiter Oj tam, oj tam:-) 16.07.15, 18:31
                  polski_francuz napisał:
                  > Robisz aluzje do Arabskiej Wiosny. Wiec Ci tlumacze dlaczego ja popieralem. I w rozwazaniach kazdego Polaka z mojego pokolenia, Rosja gra podstawowa role.

Na czym polega podstawowa rola Rosji w diskusji palestynskiej dziwczyny z kanclerem Niemiec?
                  Gdzie i czym ty tlumaczysz?
                  Cos przegapilem?
                  Czytam ten watek i nic nie widze.

>I w rozwazaniach kazdego Polaka z mojego pokolenia, Rosja gra podstawowa role.

Czyzby? Twojego pokolenia powiadasz?
                  A mnie sie wydawalo ze ostatni 300-400 lat.

Ale jaki to ma zwiazek z dziwczyna palestynska?

Chyba ze sa tacy, komu wszystko z doopa sie kojarzy:-)

> Jesli Ci sie nie podoba mozesz zawsze wrocic na rosyjskie fora.

No prosze, jakos mi troche pop@dolila sie twoja przynaleznosc narodowa..:-)
                  A prawo pisania na francuzskich forach tez muse u ciebie uzyskac?
                  A muse cie pytac tylko o polskojezyczny fora, czy o frankojezyczny rowniez?
                  Udzelisz mi mi zgody na pisanie na fo w Haici?:-)
                  • polski_francuz Miedzy wronami 16.07.15, 18:40
                    "Na czym polega podstawowa rola Rosji w diskusji palestynskiej dziwczyny z kanclerzem Niemiec?"

Powstanie Izraela, ktore poprzedzilo emigracje Palestynczykow zostalo spowodowane przez m.in. Rosje wystepujaca podowczas pod ksywa Zwiazek Sowiecki.

"A musze Cie pytac tylko o polskojezyczne fora, czy o frankojezyczne rowniez?"

Fora mozesz sobie wybierac jak chcesz. Tyle ze jak jestes na polskich to stosuj sie do polskich zwyczajow. Jesli wlazles miedzy wrony to krakaj jak i one.

PF

• frompiter Nie ma sprawy 16.07.15, 19:06
                      polski_francuz napisał:
                      > "Na czym polega podstawowa rola Rosji w diskusji palestynskiej dziwczyny z kanclerzem Niemiec?"
                      > Powstanie Izraela, ktore poprzedzilo emigracje Palestynczykow zostalo spowodowane przez m.in. Rosje wystepujaca podowczas pod ksywa Zwiazek Sowiecki.

Owswzem.
                      Mam rozumiec, ze ty nie wspierasz prozydowskich dzialan Stalina i wspierasz palestynska intifade?
                      Dobrze cie zrozumialem?
                      Jesli nie, to po prostu daj znac.

> "A musze Cie pytac tylko o polskojezyczne fora, czy o frankojezyczne rowniez?"
                      >
                      > Fora mozesz sobie wybierac jak chcesz.

Dziekuje cie uprzejmie.
                      Mam stac na kolana, jak zadalesz w zwiazku ze smiercia Boja-Zelenskiego, czy wystarcze ustnych przeprosin i podziekowan?

>Tyle ze jak jestes na polskich to stosuj sie do polskich zwyczajow. Jesli wlazles miedzy wrony to krakaj jak i one.

Ornitologu, po czyjej stronie mam byc na polskich forach?
                      Zwolennikow "in vitro" czy przeczywnikow?
                      Zwolennikow zamachu smolenskiego czy przeczywnikow?
                      Zaczynam sie gubic, wiec pomoz mi.
                      Polskie wrony krakaja roznie.
                      • polski_francuz Re: Nie ma sprawy 16.07.15, 19:09
                        "Ornitologu, po czyjej stronie mam byc na polskich forach?"

Orlem byc nie musisz. Dobre maniery wystarcza.

PF
                        • ubiquitousghost88 Pefcia, ty popełniłeś błąd... 16.07.15, 21:31
                          ...gdy zamieniłeś lojalkę na butterbrod...
                          Ale jak IPN cię weźmie pod lupę to i małe Francuziki cię nie uratują...
                          "piszi kući pro'palo" /srb. "napisz do domu, że wszystko stracone".../
                          • polski_francuz Nie sadze 17.07.15, 00:04
                            Podyskutuje z Taba tak dlugo az Cie naucze rozumu. A zes serbski cep troche to potrwa:)

PF
                  • karbat Re: Polityka a ludzie 16.07.15, 18:52
                    Polityka udostepnia domy dla uchodzcow, ludzie je podpalaja .

Dla kogo Merkel robi polityke ....

Merkel jak kazdy wyrafinowany polityk robi sobie zdjecia z dziecmi,
                    prymitywny jak cep, wyrafinowany zabieg socjotechniczny .
                    majacy robic wrazenie na podstarzalych/ zdziecinnialych polskich francuzach .

• mara571 Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 16.07.15, 21:37
      zastawili.
      Na poczatek radze zajrzec na ta kontrowersyjna mape Niemiec:
      www.spiegel.de/netzwelt/web/asylbewerber-muss-google-karte-mit-fluechtlingsheimen-loeschen-a-1043845.html
      Miasta i gminy juz nie moga znalezc obiektow, w ktorych moga zakwaterowac chetnych na uzyskanie azylu. Najgorzej w punktach pierwszych przyjec. Postapaki krzycza z oburzeniem, ze ludzie musza nocowac w namiotach. Niestety musza, bo nikt sie nie spodziewal, ze przybedzie ich az tyle. Mimo prognoz, ktore sie sprawdzaja.

Dziewczynka placze, bo jest juz w Niemczech 4 lata, a rodzice nadal maja nieuregulowany status. Procedura odwolywania sie od negatywnej decyzji moze trwac bardzo, bardzo dlugo, bo to zrodlo utrzymania dla wielu fundacji i wielu kancelarii adwokackich.
      Zastanow sie PF, co staloby sie z toba, kiedy w czasie twojego pobytu w Niemczech mialbys mialbys takiego czy innego statusu w ciagu miesiaca. Powiem: Ausländeramt odstawilby cie do polskiej granicy najpozniej po miesiacu.

Mnie te dzieci tez wzruszaja. Szczegolnie te male. Ale zaraz potem widze kolejne kadry filmu Lehrer am Limit. Lewicowa dziennikarka z Hamburga zostala na dwa tygodnie druga nauczycielka w szkole, do ktorej uczesczaja glownie dzieci migrantow. Znajomosc niemieckiego nie jest konieczna.
      Mala Palestynka miala w pewnym sensie szczescie, ze rodzicow wyslano do Rostocku przed 4 laty.
      • polski_francuz Re: Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 17.07.15, 00:10
        Francuscy politycy scigali sie na ogol w tym by zwiekszyc liczbe wywiezionych azylantow: odstawionych do samolotu i odwiezionych do siebie. I trwalo to tak dlugo, jak pokazano takie odstawienie do samolotu i jak jeden z azylantow zostal przy tym pobity przez policje i zmarl.

Od tej pory mowie sie juz o tych "odstawieniach" mniej a przede wszystkim juz sie ich nie pokazuje.

Wrazliwa opinia publiczna nie mogla zniesc takich obrazow.

A co do Rostocku to nie jestem pewny czy Palestynka miala szanse. Pewnie jej Ossis dokuczaja w szkole.

PF
        • eva15 Re: Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 17.07.15, 00:30
          Francuzi powinni przyjąć wszystkich uciekinierów z Libii. To chyba oczywiste.
          • ubiquitousghost88 Re: Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 18.07.15, 11:03
            Gdyby oni nie liczyli na to, że ich wpieprzą zakompleksionym po II WŚ Niemcom, Kadaffiemu by włos z głowy nie spadł i na Morzu Śródziemnym byłby do dziś spokój.

• polski_francuz Kilka wskazowek 18.07.15, 11:09
              Sprobuj napisac to co chcesz powiedziec bez uzywania "brzydkich" slow i bez daleko idacych metafor.

Rozumiem, ze widzisz jakis zwiazek miedzy "arabska wiosna". Zgadzam sie, ze ten zwiazek istnieje. A zatem rozwin te mysl w sposob zrozumialy. Mamy bowiem na forum ludzi, ktorzy polskiego jezyka sie uczyli w zyciu doroslym. I trzeba pisac prosto.

PF
              • polski_francuz Re: Kilka wskazowek 18.07.15, 11:10
                ...zwiazek miedzy arabska wiosna a uchodzcami...

Sorry

PF
        • mara571 Re: Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 18.07.15, 15:06
          polski_francuz napisał:

> A co do Rostocku to nie jestem pewny czy Palestynka miala szanse. Pewnie jej Os
          > sis dokuczaja w szkole.
          >
          > PF

"Diaspora" azylacka na terenach bylego DDR byla do zeszlego roku nieliczna. Oczywiscie, jesli pominac Berlin.
          Z tego prozaicznego powodu dzieci azylantow musialy sie szybko nauczyc niemieckiego. Malo tego, w bylym DDR Kuschelpädagogik jeszcze sie tak nie rozprzestrzenila i nadal nauczyciele probuje sie utrzymac dyscypline i realizowac program. Kazda analiza slynnych testow PISA w rozbiciu na landy wywoluje na zachodzie Niemiec szok. O ile dobrze pamietam to ostatni test najlepiej zdali mlodzi Saksonczycy, Turynczycy tez nie byli zli.
          • polski_francuz Re: Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 18.07.15, 15:25
            Dyscyplina jest u Ossis wieksza, pewnie tak. Ale i nietolerancja. Nie zapomnij o demonstracjach Pegidy w Dreznie, tam gdzie prawie ze uchodzcow nie bylo.

Zreszta na tej fali Frauke Petry wykolegowala Lucke.

W koncu, czy w nauce/pracy potrzebna dyscyplina? Tak. I te dzisiejsze metody eocjonalnej intelignecji i lagodnej perswazji mozna spokojnie o kant dupy stluc. Tam ich miejsce.

PF
            • polski_francuz Re: Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 18.07.15, 15:35
              ..emocjonalnej inteligencji...Ich miejsce jest na smietniku.

Sorry

PF
            • karbat Re: Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 18.07.15, 16:07
              polski_francuz napisał:

> Dyscyplina jest u Ossis wieksza, pewnie tak. Ale i nietolerancja. Nie zapomnij
              > o demonstracjach Pegidy w Dreznie, tam gdzie prawie ze uchodzcow nie bylo.

dlaczego tacy jak ty berlinska wladza nie rozumieja i nie pozwalaja grupom
              lokalnym gminom decydowac , gdzie , kiedy i ilu azylantow ma sie przyjac . bo co .

czy ci co decyduja w Berlinie mieszkaja blok w blok , dom w dom z azylantami ,
              uchodzcami . taaak ? , no to pokaz mi takiego jednego .

NRD owcy mowia ,- zanim sie zaczniecie rozczulac na azylantami ,

sprobujcie cos zrobic dla bezrobotnych niemcow , dla niemieckich
              rencistow biedakow -zebrakow , dla milionow niemcow na umowach
              smieciowych, dla bezdomnych niemcow . itd itp .
            • mara571 Re: Niemcy w pulapce, ktora sami na siebie 18.07.15, 16:48
              polski_francuz napisał:

> W koncu, czy w nauce/pracy potrzebna dyscyplina? Tak. I te dzisiejsze metody eo
              > cjonalnej intelignecji i lagodnej perswazji mozna spokojnie o kant dupy stluc.
              > Tam ich miejsce.
              >
              > PF
              Tu sie wreszcie zgadzamy, ale trynd dzieki lewakom jest inny.
    • antyk-acap Re: Polityka a ludzie 18.07.15, 15:14
      Ale przyjmowanie emigrantów szkodzi samym krajom z których emigrują. Przecież odczuwamy to na włsanej skórze - z Polski emigrują specjaliści. Gdy rozwiązaniem jest emigracja brakuje motywacji do wprowadzania zmian. Tej Palestynce należy pomóc w prosty sposób - robiąc porządek na bliskim wschodzie.
      • karbat Re: Polityka a ludzie 18.07.15, 16:27
        antyk-acap napisał:

> Tej Palestynce należy pomóc w prosty sposób - robiąc porządek na bliskim wschodzie.

?. he

przeciez tam juz od lat, tym biedakom pomagaja, zwlaszcza zydzi i amerykanie

postepowe swiatowe demokracje non stop robia tam porzadek , -
        zyd im zasypie jakas studnie , odetnie od wody , ukradnie ziemie itd
        amerykanin sobie cos w tamtym rejonie, od czasu do czasu zbombarduje.
      • mara571 UE obiecala Turcji 70 mln euro 18.07.15, 16:47
        jako pomoc dla 1,8 mln uchodzcow, ktorzy przebywaja w Turcji.
        Do tej poty tej w koncu niewielkiej sumy nie przekazala. Dla Jordanii i Libanu przydaloby sie jeszcze wiecej.
        Jayc nieznani mam decydenci nakazuja te pieniadze wydawac na uchodzcow w krajach Unii.
        • karbat Re: UE obiecala Turcji 70 mln euro 18.07.15, 20:42
          mara571 napisała:

> jako pomoc dla 1,8 mln uchodzcow, ktorzy przebywaja w Turcji.
          > Do tej pory tej w koncu niewielkiej sumy nie przekazala. Dla Jordanii i Libanu
          > przydaloby sie jeszcze wiecej.
          > Jacys nieznani mam decydenci nakazuja te pieniadze wydawac na uchodzcow w krajac
          > h Unii.

to jest ... Unia ! , europejska ....

zaden normalny zachodni europejczyk nie jest w stanie powiedziec - NIE.
          dla pomocy nieszczesnikom , uciekinierom Z Syrii i innych krajow ,
          ktorzy znalezli schronienie wTurcji , Libanie czy Jordanii ...

ale ... uszcesliwianie tych ludzi z dala od swojej ojczyzny ,
          w Francji , Danii , Szwecji czy Niemczech to ... patologia .
    • ubiquitousghost88 Pefcia! - Do kafelek! 18.07.15, 16:41
      Lepiej ci to idzie...
      • polski_francuz Wysilek 18.07.15, 16:47
        by serbskich glupkow kultury duskusji uczyc nie pojdzie na marne. Kiedys, jakos zaprocentuje.

PF
        • ubiquitousghost88 Re: Wysiłek stać się Polakiem olbrzymi być musiał 18.07.15, 18:19
          ...dla rzydziaka, to czmychnął gdzie pieprz rośnie...
          Jasne - "polskiego francuza" ortografia i gramatyka nie obowiązują...
          • polski_francuz Gdzie pieprz rosnie? 18.07.15, 20:28
            Pewnie w Serbii?

PF
        • j-k Przykro mi... ale przyjmowanie uchodzcow w Polszy. 18.07.15, 18:27
          moze jakos przejdzie...
          - gdy beda to np. SYRYJSCY CHRZESCIJANIE...

zwyczajnie pewna instytucja - zwana w skrocie KK - o to zadba....

w innym wypadku bedziemy mieli do czynienia z podobnymi prostestami
          (wlaczajac podpalenia)

- jak w bylej NRD...

PS. Wczoraj z Polszy wrocilem.
          - nastroje - nieciekawe sa...
          • 5magna Re: Przykro mi... ale przyjmowanie uchodzcow w Po 18.07.15, 18:29
            wyborcza.pl/magazyn/1,146875,18376633,profesor-opiewa-putina.html#BoxGWImg
          • polski_francuz Opowiedz cos 18.07.15, 20:31
            "Wczoraj z Polszy wrocilem. Nastroje - nieciekawe sa..."

Mialem na wakacje jechac ale sie nie zlozylo. Bede pod koniec wrzesnia ale bede musial zasuwac i nawet do ksiegarni nie zajrze (szukam ksiazek mego krajana Konwickiego).

PF
            • mara571 Re: Opowiedz cos 18.07.15, 20:36
              moze ktos ci moze zamowic?
              merlin.pl/Konwicki/browse/search.html?section=&phrase=Konwicki&prices=20%2C50%2C100%2C200%2C300%2C500%2C1000&place=0+simple&offer=O&sort=rank&page=1
              • polski_francuz O bezduszna 18.07.15, 21:36
                skutecznosci:)

Najbardziej to chce przeczytac jego wspomnienia z oddzialu AK. Tytul gdzies mam w wywiadzie-rzece, ktora tyle razy czytalem, ze juz sie ksiazka z samych stron sklada. Wreszcie chce zrozumiec ten burdel akcji Burza, ktoa tata mial mi opowiedziec ale nie chcial.

Moze faktycznie przez Amazon zamowie. Wlasnie kupilem ksiazki corce a sam kupuje swoje ksiazki do wykladow.

Ale polazenie po ksiegarniach na Swidnickiej we Wroclawiu jest o tyle bardziej nostalgiczne:)

PF
                • mara571 Re: O bezduszna 19.07.15, 14:39
                  jedno nie wyklucza drugiego.
                  Ksiegarze ci sciagna dowolna ksiazke, ale czasami trzeba czekac dwa, trzy dni.
    • polski_francuz Lzy pomogly 19.07.15, 11:16
      Thomas Oppermann, szef frakcji SPD w parlamencie zaproponowal, zeby dzieci azylantow mowiace bardzo dobrze po niemiecku nie byly usuwane z terytorium Niemiec jesli ich rodzicom nie przyznaja azylu.

Ta propozycja ma na celu wykorzystanie mlodych i zdolnych azylantow w ekonomii niemieckiej, ktorej brakuje ludzi.

Moze sie Palestynka w koncu usmiechnie:)

PF
      • karbat Re: Lzy pomogly 19.07.15, 14:02
        polski_francuz napisał:
        >Thomas Oppermann, szef frakcji SPD w parlamencie zaproponowal, zeby dzieci azylantow >mowiace bardzo dobrze po niemiecku nie byly usuwane z terytorium Niemiec jesli ich >rodzicom nie przyznaja azylu.

czyli rodzicow wypedzic , a dzieci ... zostawic , asymilowac .
        Adolf tez tak kombinowal w Polsce . z dziecmi blondynami .

> Ta propozycja ma na celu wykorzystanie mlodych i zdolnych azylantow w ekonomii
        > niemieckiej, ktorej brakuje ludzi.

ciekawe co on zrobi z bezrobotnymi niemcami z dyplomami , dziesiatki tysiecy .
        ciekawe co on zrobi z milionami niemcow, kaze im z tymi arabskimi fachowcami konkurowac
        na umowach smieciowych ...

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/zdjecia/galeria/495610,1,szturm-imigrantow-na-europe-przez-macedonie-i-serbie.html
        no , to Opperman bedzie mial kolejne setki tysiecy , mlodych zdolnych
        fachowcow , dla niemieckiej ekonomii . juz sa w drodze .

niemiec podpalil w niemczech kilkaset domow dla azylantow, beda sie ...
        palily nastepne . jak Opperman i politykierstwo tak chce , pewnie tak bedzie .
      • mara571 Oppermann bredzi 19.07.15, 14:43
        juz we wszystkich landach Syryjczycy, Irakijczycy i Iranczycy z dyplomami inzynierskimi i lekarskimi dostaja kursy jezykowe OD RAZU.
        Lekarze ida pozniej na staz do szpitala, przychodni, gdzie trafia teraz mnostwo azylantow.
        Potrzebny jest ktos, kto sie z tymi pacjentami dogada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka