Dodaj do ulubionych

Rosja grozi Google'owi

24.05.21, 18:29
Google ma 24 godziny na usunięcie treści zabronionych w Rosji. Jako iż z 99% prawdopodobieństwem tego nie wykona (podobnie jak nie wykonał Twitter), usługi Google zostaną pewnie znacznie spowolnione w Rosji (podobnie jak Twitter).
Dodatkowo Google grożą kary finansowe.

www.reuters.com/technology/russia-gives-google-one-day-delete-banned-content-threatens-slowdown-2021-05-24/
Putlerowi wydaje się, że jego bandyckie prawo obowiązuje poza granicami matuszki. Otóż nie obowiązuje.
Obserwuj wątek
    • j-k Google - to moga Putinowi naskoczyc... 24.05.21, 18:33
      podobnie jak i Chinom.
      • kylax4 Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 24.05.21, 18:36
        Podobnie jak Putin i Chiny mogą naskoczyć Google.
        Firma ta nie działa na rynku chińskim, a życzeniom rosyjskich organów też się nie podporządkują, ergo raczej zrezygnują z rynku rosyjskiego, na którym i tak nie mają dużego udziału.
        • felusiak1 Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 24.05.21, 18:51
          Pan kolega musi sobie doczytać. 75% smartphonow w Rosji to gugiel.
          • kylax4 Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 24.05.21, 18:54
            Pisałem o wyszukiwarce Google i innych usługach typu cloud itd.
            Z mobile OS Rosja nie zrezygnuje, bo nie ma alternatywy. Może jakieś chińskie, ale nie wiem, czy sami Rosjanie chcieliby, żeby wszystkich ich dane powędrowały na serwery sąsiada.
            • felusiak1 Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 24.05.21, 19:06
              Gugiel to znacznie wiecej niż wyszukiwarka i cloud.
              • kylax4 Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 25.05.21, 17:06
                Doskonale to wiem, ale Rosja nie jest kluczowym rynkiem dla Google.
                • el.commendante Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 25.05.21, 18:58
                  kylax4 napisał:

> Doskonale to wiem, ale Rosja nie jest kluczowym rynkiem dla Google.
                  >
                  Ale świat zobaczy że w swoim postępowaniu amerykańskie Google bierze pod uwagę interes kraju który przez USA traktowany jest jak największy wróg. To im zapunktuje w większości krajów świata, że mimo że są made in USA to od Waszyngtonu niezależni.
                  • kylax4 Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 26.05.21, 18:09
                    Nie wiem, czy reszta świata podziwiałaby korzenie się przed autorytarnym reżimem jakim jest Rosja. Może dyktatury pokroju Algierii, czy Wenezueli.
                    • el.commendante Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 26.05.21, 18:19
                      kylax4 napisał:

> Nie wiem, czy reszta świata podziwiałaby korzenie się przed autorytarnym reżime
                      > m jakim jest Rosja. Może dyktatury pokroju Algierii, czy Wenezueli.
                      Podziwia niezależność Apple i Facebooka od Waszyngtonu, Google ma też szanse taki podziw wzbudzić.
            • el.commendante Aurora OS. 25.05.21, 00:03
              kylax4 napisał:

> Pisałem o wyszukiwarce Google i innych usługach typu cloud itd.
              > Z mobile OS Rosja nie zrezygnuje, bo nie ma alternatywy. Może jakieś chińskie,
              > ale nie wiem, czy sami Rosjanie chcieliby, żeby wszystkich ich dane powędrowały
              > na serwery sąsiada.
              >
              • felusiak1 Re: Aurora OS. 25.05.21, 00:15
                Ostatnia wersja pochodzi z 2009 roku i już nikt tego nie uzywa poza starymi notepadami.
                Rosja rozpoczęła tworzenie systemu operacyjnego "Avrora" w 2019 i już ma dwa smartphony.
      • europitek Re: Google - to moga Putinowi naskoczyc... 24.05.21, 18:40
        "Google" to mogą "naskoczyć" każdemu krajowi, który nałoży na nie jakieś ograniczenia. Weźmy na ten przykład takie Zimbabwe lub Butan.
    • felusiak1 Re: Rosja grozi Google'owi 24.05.21, 18:44
      Fcuk Google. Pasożyt okaraczył życie bardziej niż bolszewicy.
      Cenzuruje mnie w Ameryce i z niewiadomych przyczyn nie chce cenzurować w Rosji. Widocznie dba o wolność.
      • kylax4 Re: Rosja grozi Google'owi 24.05.21, 18:50
        Już pisałem, jak się konserwatystom nie podoba, to niech założą swój Google, Facebook, czy Instagram. Ale nie potraficie, bo słabo u Was ze zdolnościami informatycznymi, co pokazała wtopa Parlera, gdzie zabezpieczenia były na poziomie ucznia high school.
        • felusiak1 Re: Rosja grozi Google'owi 24.05.21, 18:56
          Czyli jak Rosji nie podoba sie Gugiel i Twitter to niech sobie zalozy swój Gugiel i Twitter i Fejsbuk.
          Genialny geniusz z ciebie.
          • europitek Re: Rosja grozi Google'owi 24.05.21, 19:06
            Spytam tak: po co komu "ćwierkacz" i "mordoksiążka"?
            A jeśli już są tak bardzo potrzebne prawie wszystkim do życia to jako usługi powszechne powinny podlegać konkretnym przepisom regulującym ich sposób działania, jak na przykład ma zwykła poczta.
            • felusiak1 Re: Rosja grozi Google'owi 24.05.21, 19:08
              kajlaks jest zdania jak sie poczta nie podoba to sobie swoją pocztę zalóż albo jak ci sie prad nie podoba to sobie zbuduj swoja elektrownie.
              • europitek Re: Rosja grozi Google'owi 25.05.21, 05:08
                Czysto teoretycznie, czyli abstrakcyjnie, to ma sens, ale w praktyce to tak nie zadziała, ponieważ wiele rodzajów działalności wymaga dużego kapitału finansowego, wiedzy i odpowiednich przepisów na starcie.
              • kylax4 Re: Rosja grozi Google'owi 25.05.21, 17:10
                Nie panie felusiak. Jeżeli są to platformy globalne to fakt, że autorytarnemu rządowi Rosji wydaje się, że może zamykać usta swoim obywatelom, nie oznacza, że Google, czy FB ma usuwać treści niewygodne dla bandytów rządzących Rosją.
          • el.commendante Przecież Rosjanie mają swoje VKontakcie czy Yandex 24.05.21, 23:56
            Rosjanie potrafią, a wy prawckie ciule nie!
            • felusiak1 Re: Przecież Rosjanie mają swoje VKontakcie czy Y 25.05.21, 00:17
              To prawda. Potrafią. W końcu pierwsi polecieli w kosmos i nikt im nie dorowna w piciu wodki.
          • kylax4 Re: Rosja grozi Google'owi 25.05.21, 17:08
            Dokładnie tak, zresztą mają swoje odpowiedniki w postaci Yandex, czy innego VKontakte
    • el.commendante Google ulegnie, tak samo jak Twitter czy Apple. 24.05.21, 23:53
      www.komputerswiat.pl/aktualnosci/internet/twitter-ugina-sie-przed-rosja-serwis-usunie-niepozadane-przez-wladze-tresci/260gmwe
      • felusiak1 Re: Google ulegnie, tak samo jak Twitter czy Appl 25.05.21, 00:20
        No to powinieneś sie cieszyć. Nic tak nie cieszy bolszewika jak niepowodzenia ideologicznego wroga.
        • el.commendante Re: Google ulegnie, tak samo jak Twitter czy Appl 25.05.21, 02:08
          felusiak1 napisał:

> No to powinieneś sie cieszyć. Nic tak nie cieszy bolszewika jak niepowodzenia i
          > deologicznego wroga.
          >
          Najbardziej mnie cieszyło jak Biden w tydzień anulował wszystkie patologiczne decyzje Tampka! :oD
          • pijatyka Re: Biden anulował patologiczne decyzje Trampka 30.07.21, 17:04

Patologiczne anulował (czy już wszystkie to nie wiem), a niepatologiczne (jak np. sankcje na Rosję) utrzymał ;->

PS A NS2, wbrew opinii różnych idiotów, to ukłon w stronę Niemiec, nie Rosji (vide całokształt)
      • kylax4 Re: Google ulegnie, tak samo jak Twitter czy Appl 25.05.21, 17:12
        To jest problem z giełdowymi korporacjami, dla zysku sprzedadzą wszystko.
        • el.commendante Re: Google ulegnie, tak samo jak Twitter czy Appl 25.05.21, 18:57
          kylax4 napisał:

> To jest problem z giełdowymi korporacjami, dla zysku sprzedadzą wszystko.
          >
          No nie do końca, Trampka zablokowali i wiele pomniejszych kont faszyzujących dupków i jakieś tam straty w związku z tym na pewno ponieśli. Tak więc mają jeszcze jakieś granice gdzie zysk nie jest najważniejszy.
    • pijatyka "Rosja bije w Google, a trafia... 02.10.21, 10:50

...Rosja bije w Google, a trafia we własny bank centralny"

Próby Kremla zablokowania usług amerykańskiego Google, spowodowały awarię serwerów rosyjskiego banku centralnego. Kreml testuje blokady przed zbliżającymi się wyborami parlamentarnymi. Na celowniku uwięziony Aleksiej Nawalny
      • peace2u Re: "Rosja bije w Google, a trafia... 02.10.21, 10:56
        Oprócz tego Google który jest właścicielem YouTube wywalił z niego propagandowe kanały RT po niemiecku
        Rosja nic nie może zrobić oprócz wyrażenia swego niezadowolenia.
        • pijatyka Re: Rosja nic nie może zrobić 02.10.21, 11:02

Niestety, może

tvn24.pl/swiat/google-i-apple-usuwaja-aplikacje-nawalnego-wybory-w-rosji-5416909

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka