Dodaj do ulubionych

Arogancja wynajniemca

15.06.21, 08:57
Od kilka miesiecy wpisuje sie na forum niejaki vermieter czyli wynajemca po niemiecku, ktorego wpisy sa aroganckie, bezczelne i nie maja zadnego szacunku do innych forumowiczow. Skad to chamstwo i ta arogancja warto zapytac?

Ano zacznijmy od sytuacji z nieruchomosciami w Niemczech. Otoz ceny domow jednorodzinnych eksplodowaly, szczegolnie w duzych miastach. W Monachium w 2012 bylo 20% domow o cenie ponad 1 mn € zas w 2020 juz 73 % domow ma taka cene. Kto moze taki dom kupic? Ano popatrzmy na rodzine z rodzicami o wyzszym wyksztalceniu, ktozy zarabiaja rocznie netto 70 tys. €. Nawet jesli para ma 200 tys. € oszczednosci, to za pozyczke na taki milionowy dom musieliby miesiecznie placic 1750 € (Za Spieglem no. 20 z 15 maja str. 11). Banki zadaja coraz wiecej pieniedzy z wlasnego wkladu i coraz czesciej odmawiaja finansowania bo im za duze ryzyko.

Co zrobic? Ano pierwsze rozwiazania to miec bogatych dziadkow czy rodzicow. I tak w Niemczech jest rocznie ponad 134 mld € dziedziczonych pieniedzy.

Drugie rozwiazanie, i tu wracamy do wynajniemca, to wynajmowanie. I ceny wynajmowanych mieszkan rosna w zawrotnym tempie. Okazuje sie ze (badajac 100 tys. ludzi z 77 duzych miast), ze polowa placy wiecej niz 1/3 dochodow za wynajem. I ceny wynajmu (bez ogrzewania dla mieszkan od 60 do 80 m^2) w Berlinie na ten przyklad siegaja 10 €/m^2.

Czy trzeba Niemcom wspolczuc? Ano statystyki mowia, ze kazden jeden ma w Niemczech 45 m^2 mieszkania a wiec bardzo duzo.

Raczej popyt na domy i mieszkania spowodowal, ze wynajmowanie mieszkan stalo sie bardzo dobrym interesem i ci, ktorzy kiedys zainwestowali w nieruchomosci moga dobrze/bardzo dobrze z tego zyc. I zasmiecac nam forum. Na szczescie, jeszcze kilka lat i popyt na domy i mieszkania spadnie, ceny zmaleja i bedzie coraz wiecej wlascicieli.

I wynajniemcy spuszcza z tonu. Cierpliwosci zatem.

PF
Obserwuj wątek
    • vermieter Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 10:22
      jesteś głupi jak but

jak zwykle podajesz nieprawdziwe dane, w Niemczech dziedziczone jest rocznie ok. 400 mld euro

krew ciebie zalewa, bo przy każdej okazji demaskuję twój brak wykształcenia oszuście zza Buga
      • j-k vermieter, ty tania belkotko pro-niemiecka. 15.06.21, 17:09
        vermieter napisał(a):
        > krew ciebie zalewa, bo przy każdej okazji demaskuję twój brak wykształcenia osz
        > uście zza Buga

demaskujesz swoja glupote, vermieter.

Prof. P_F urodzil sie na Ziemiach Zachodnich.

gdzie , nie powiem, bo nie mam do tego uprawnien.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
        warszawiak
        (Dr., a nie dr - bo mam zachodni doctorat)

• polski_francuz Uroczyste nadanie uprawnien 15.06.21, 17:33
          j-k napisał:

"P_F urodzil sie na Ziemiach Zachodnich."

Daje Ci uprawnienia: urodzilem sie we Wroclawiu. Ale rodzina z okolic Wilna:)

Pozdro

PF
          • vermieter Re: Uroczyste nadanie uprawnien 15.06.21, 23:43
            zapamiętałeś, że mówi się TRZEBA a nie trza, inteligencie zabużański?
            • j-k vermieter, zapamietalos, belkocie pro-niemiecki..? 16.06.21, 06:38
              vermieter napisał(a):
              > zapamiętałeś, że mówi się TRZEBA a nie trza, inteligencie zabużański?

zapamietales belkocie pro-niemiecki, ze zaden normalny Polak. nie nadal by sobie tu nicka "vermieter" ?

z "Gleiwitz von Oberschlesien" tu cie przygnalo na to foro ?

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
              warszawiak.

• de_oakville Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 11:46
      polski_francuz napisał:

> Od kilka miesiecy wpisuje sie na forum niejaki vermieter czyli wynajemca po nie
      > miecku, ktorego wpisy sa aroganckie, bezczelne i nie maja zadnego szacunku do i
      > nnych forumowiczow. Skad to chamstwo i ta arogancja warto zapytac?

"Ein Sonderling" ("ein sonderbarer Gast"), czyli "dziwak", pielegnuje mentalnosc sprzed 82 lat - mentalnosc folksdojcza z polsko-niemieckich kresow z roku 1939. To tacy wlasnie pluli na polskich jencow - pracownikow Poczty Polskiej w Gdansku, kiedy prowadzono ich przez miasto z rekami na karku. A inni wylewali na nich z okien zawartosc nocnikow. Ale takie czasy dawno minely i normalni ludzie po obu stronach granicy nie maja z nimi nic wspolnego. Tylko jakies "fajtłapy", chcace sie dowartosciowac, bo maja kompleksy. A moze to jakis "Kloss" ze wschodu, ktory ma za zadanie niszczyc dobre polsko-niemieckie stosunki ze strachu przed zbyt dobra integracja Unii Europejskiej. Kto wie? Nalezy ich calkowicie ignorowac, bo w koncu niewielu tu "czeresniakow" dajacych sie zlapac na taki haczyk dosc prymitywnej prowokacji.
      • polski_francuz Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 12:30
        de_oakville napisał:

" A moze to jakis "Kloss" ze wschodu, ktory ma za zadanie niszczyc dobre polsko-niemieckie stosunki ze strachu przed zbyt dobra integracja Unii Europejskiej. Kto wie? Nalezy ich calkowicie ignorowac, bo w koncu niewielu tu "czeresniakow" dajacych sie zlapac na taki haczyk dosc prymitywnej prowokacji."

Moze masz racje. Ja sie nauczylem na wykladach "filozofii marksistowskiej" z 1-szego roku studiow, by szukac interesow ekonomicznych. Stad poszukiwanie zrodel arogancji.

Pozdro

PF
    • a.jej.rkoniak Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 12:14
      Popyt na domy i mieszkania nie spadnie, nie licz na spadek wartości.
      A Lokator uprawia płodozmian, od jednej uprawy działka dziczeje. Ja już grzecznie wcześniej zauważyłem, że jesteś niezwykle płodny.
      Literacko. Pisanie podobno bardzo pomaga.
      • polski_francuz Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 12:26
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" Ja już grzecznie wcześniej zauważyłem, że jesteś niezwykle płodny."

Tym mnie lepiej nie strasz (jesli to do mnie). Bo bede musial sie zaczac dowiadywac u bylych przyjaciolek, czy nie maja, przypadkiem, jakis dzieci:)

Pozdro

PF
        • a.jej.rkoniak Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 13:29
          Do tej pory już byś płacił :(
    • szwampuch58 Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 13:07
      Czy te prywatne przemyslemia durnego ulanka nadwislanskiego nadaja sie na forum Swiat ???Moderatorze ,pozwole ci zapytac to co masz pomiedzy uszami 3x
      • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 14:39
        szwampuch58 + vermieter + caesar.pl = szlezjery
        • polski_francuz Re: Arogancja wynajniemca 15.06.21, 15:31
          Ty tez pewnie a Ci wcale nie odbija.

PF
        • caesar_pl Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 09:43
          Bylem przedwczoraj w moim slaskim rodzinnym miasteczku w restauracji cos zjesc.Przyjechalem w odwiedziny,mimo korony i mimo ze nie jestem zaszczepiony,i nie mam zamiaru.Otoz zamowilem ,kluski z roladöm oraz modröm kapustöm.Nie patrzac do jadlospisu,to danie bylo dlugie lata w menu jako jedzenie tradycyje.Kelnerka powiedziala ze nie ma modrej kapusty ale zestaw surowek.Siedzimy ,czekamy ,pijemy piwo i widzimi kelnerke,ktora jakiemus gosciowi niesie talerz a na nim modra kapusta!!!Pytamy kelnerke,to jednak jest modra kapusta a ona mowi - to jest kapusta czerwona.Moj heimat pustoszeje i jest zaludniany gorolami,chadziajam,kozlami,zabojadami.Mowia o sobie -
          ми - нові верхньосілезькі
          my - novi verkhnʹosilezʹki
          • peace2u Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 09:52
            Większych płaczek niż "rodowici" Ślązacy nie znajdzie się nigdzie w Polsce. Pamiętam jak w PRL narzekali na goroli a w tym samym czasie kradli "państwowe" ile się tylko dało. Mieszkałem na Górnym Śląsku pierwsze 25 lat mojego życia i to co napisałem widziałem na własne oczy.
            • caesar_pl Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 10:36
              Gorole kradli tak samo plus dodatkowo kradli to,co dla Slazaka bylo bez wartosci a dla Gorola czy Hadziaja bylo marzeniem dziecinstwa czyli jakies duperele,swiecidelka,taki szrot odpustowy.Uwierzyl by ktos,ze Gorole czy Chadziaje pastowali skorzanne buty robocze,ktore otrzymywali w pracy i szli w nich do kosciola?Czarne ubrania,biala koszula i krawat plus buty robocze!!Starsi Slazacy o tym opowiadali,wiec jako male bajtle zagladalismy na mszy kto ma takie buty.Wlasnie to mieli kozy,zabojady i inne paskudne Chadziajswo Gorolskie.
              • peace2u Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 10:43
                To zabawne ale ja to widziałem zupełnie odwrotnie. I jeszcze ta nędza umysłowa rodowitych u której szczytem aspiracji było pójście do pracy w górnictwie i pogarda dla studiów wyższych.
                • caesar_pl Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:03
                  Na kopalni na dole pracowali wylacznie Gorole i Chadziaje.Slazacy pracowali glownie na powierzchni,byli spawaczami,elektrykami i oczywiscie sztajgerami.Gorole i Chadziaje otrzymywali nawet dodatek strachowy.Kopalnie wysylaly do Polski autobusy i werbowali roboli do pracy na Slasku.Stawali w dziedziele przy kosciele,rozwieszali plakaty z zarobkami,mieszkanie po jakims czasie w bloku 10 ciopietrowym.My Slazacy nazywalismy ich Lapancami.Mieszkali w hotelach robotniczych,to cos podobnego jak dzis w Niemczech Asylheime,burdy,policja dziennie,a mlodziez mieszkala w Hufcach pracy,to bylo prawie to samo,tylko waga lekka,porownujac do boksu.Jak dzis przejdziecie sie po osiedlach z plyty NRDowskiej i posluchacie jak ci ludzie tam mowia,to stwierdzicie ze to chyba Wschodniacy,mowa calkowicie inna niz miejscowych.
                  • peace2u Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:06
                    Początki szkolnictwa wyższego na Górnym Śląsku to Politechnika Śląska w Gliwicach w której kadrze naukowej rodowitych nie stwierdzono za to bylo sami ze Lwowa. Podobnie było z ludźmi z wyższym wykształceniem na Górnym Śląsku. Rodowitych nie było.
                    • peace2u Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:07
                      Za to byli miało być zamiast za to było
                    • szwampuch58 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:14
                      Bo polityka goroli polskich z Warszawy na Slasku nie byla zainteresowana rozwojem obcym im autochtonow,mieli pozostac glupimi robolami....w szkole tempiono z premydytacja jezyk slaski a mlodziez slaska nie miala szans na punkty za pochodzenie
                      • peace2u Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:21
                        Czyżby? Każdy rodowity po studiach dostawał na Śląsku od razu kierownicze stanowiska prrzed gorolami. Miałem kiedyś do czynienia z takimi marnymi cwaniaczkami wiecznie korzystającymi z pracy innych.
                        • szwampuch58 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:38
                          Zadne czyzby gorolu to historyczny fakt a twoj belkot potwierdza tylko zaklamanie goroli.
                          • peace2u Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:43
                            Historycznym faktem jest to że rodowici to największe płaczki a szczytem ich hipokryzji jest to że narzekają na najazd goroli a to samo zrobili Niemcom.
                            • szwampuch58 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:48
                              Wiem,wiem wasze gorolskie"alibi" to nie my to oni....jest dobre na wszystko
                              • peace2u Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 11:51
                                A ja ty się Niemcom tłumaczysz? Że cię z Polacy ze Śląska wypędzili?
                                A te gorole co Politechnikę Śląską stworzyły to są do zaakceptowania dla ciebie czy nie?
                                • szwampuch58 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 12:28
                                  Jestem Slazakiem ,nie Niemcem czy Polakiem zapamietaj to gorolu!!!!
                                  Na partie szachow z golebiem nie mam teraz ochoty
                                  • peace2u Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 12:42
                                    To jesteś pierwszym znanym mi tylko Ślązakiem. Bo moi rodowici kumple od dziecka uważali się za Polaków a wyjeżdżali do Efu żeby poprawić sobie życie. I ja ich rozumiem bo życie w PRL było wiadomo jakie.
                                    • borrrka Dawno nie słyszałem "do Efu" :) 16.06.21, 14:01
                                      hamujcie Panowie. Ślązacy są OK, a szczególnie ja inaczej mówić nie mogę z wiadomych względów rodzinnych!
                                      • peace2u Re: Dawno nie słyszałem "do Efu" :) 16.06.21, 14:56
                                        Spokojnie borrrka. Większość Ślązaków jest w porządku. Wielu z moich przyjaciół od czasów dzieciństwa to "rdzenni" Ślązacy. Ale zaraz doprowadzę szwampucha do wściekłości gdy powiem że uważam Górny Śląsk za swoją małą ojczyznę bo nie jestem tu od 7 pokoleń. Po zesłaniu na Syberię moich przodków po powstaniu styczniowym nie umiemy się nigdzie dłużej utrzymać niż przez 2 pokolenia.
                                        • polski_francuz Re: Dawno nie słyszałem "do Efu" :) 16.06.21, 15:04
                                          peace2u napisał(a):

" Spokojnie borrrka. Większość Ślązaków jest w porządku. Wielu z moich przyjaciół od czasów dzieciństwa to "rdzenni" Ślązacy."

Ani mi nigdy by nie przyszlo na mysl, ze Slazacy sa inni. We Wroclawiu mialem na studiach kolegow z Gliwic, sasiad i kardiolog mojej s.p. Mamy byl Slazakiem i dzis mam przyjacielskie stosunki z kolegami Pol. Gliwickiej robiacych w bliskim temacie.

Zadziwily mnie wrogie i Polsce i innym forumowiczym, ktorym Polska jest wazna wpisy o ktorych mowa.

PF
                    • caesar_pl Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 17:04
                      1921 - Warsiawka - 40% analfabetow,wies slaska Boguszowice - 5% analfabetow,glownie przybyszow z Polszy(Kongresowka rosyjska)
      • 1.melord Francuz odpusc... 15.06.21, 14:58
        jestes zbyt dlugo na tym forum by cie strofowac
        Na FS kazdy ma prawo?? pisac(obecnie w-k decyduje),mozna wpisy ignorowac...olewac,wiesz o tym doskonale
        Wulgaryzmy ,nawet jak sie pojawiaja, zaczely niestety stanowic podstawy nowego polskiego jezyka,podobnie jak wszelkie odmiany poprawnosci...o globalnym ocipieniu nie wspone

btw.apropos ocieplenia,tydzien temu byl najzimniejszy dzien w Sydney 0d 35 lat.....poprzedni 122 lata temu
        Official observations in Sydney began in 1859
        • polski_francuz Opatrznosc 15.06.21, 15:30
          1.melord napisał(a):

"..,mozna wpisy ignorowac...olewac,wiesz o tym doskonale"

Caly numer 20 Spiegla, ktory wlasnie mecze jest poswiecony niebotycznym cenom nieruchomosci. Skojarzylem to z vermieterem i uznalem za znak opatrznosci.

" btw.a propos ocieplenia,tydzien temu byl najzimniejszy dzien w Sydney 0d 35 lat...poprzedni 122 lata temu
          > Official observations in Sydney began in 1859"

A u nas do srody wieczorem +30°C. Zobacz sam dzisiejsza mape temperatur Europy:

PF

• 1.melord Re: Opatrznosc 15.06.21, 15:59
            >>A u nas do srody wieczorem +30°C. Zobacz sam dzisiejsza mape temperatur Europy:

Lato w Europie sie zaczyna 30 st to zadne halo...jak przekroczy 40st podnos alarm
            Wtedy ,moze Sw.Greta znow sie odezwie(zamilkla ostatnio)
            Dawno temu,za mlodych lat pod koniec maja/poczatek czerwca w Wisle chodzilismy sie kapac
          • felusiak1 Re: Opatrznosc 15.06.21, 17:59
            Ta mapka z temperaturami przeszla chyba operacje plastyczną. Takiej mapy nie ma w ClimateReanalyzer.
            • polski_francuz Re: Opatrznosc 15.06.21, 18:32
              felusiak1 napisał:

" Ta mapka z temperaturami przeszla chyba operacje plastyczną. "

U mnie powyzej 30°C co stwierdzam ledwo dyszac po joggingu. A mapa stad. I do niego pretensje..

We mnie jest samo dobro!

PF
              • senioryta13 Re: a co, zona w pracy ? 15.06.21, 18:43
                polski_francuz napisał:
                > U mnie powyzej 30°C co stwierdzam ledwo dyszac po jogging

W taki upal ? toz to istne samobojstwo.
                • polski_francuz Re: a co, zona w pracy ? 15.06.21, 19:25
                  senioryta13 napisał:

" W taki upal ? toz to istne samobojstwo."

Pamietam Edberga i jego dynamiczna gre przy siatce w Melbourne pod koniec lat 80-tych. Nie tylko temperatury byly T> 86 °F ale i slonce palilo przez dziure ozonowa jak szalone.

Nie bedzie klimat dyktowal co mamy robic!

PF
                  • senioryta13 Re: zarty ? 15.06.21, 22:22
                    polski_francuz napisał:
                    > Nie bedzie klimat dyktowal co mamy robic !

Jak to, nie ufasz Grecie , liderom G -7 ?
                    wydatek 40 trylionow uwazasz, ze to przekret stulecia ?

• polski_francuz Re: zarty ? 15.06.21, 22:45
                      senioryta13 napisał:

" Jak to, nie ufasz Grecie , liderom G -7 ? wydatek 40 trylionow uwazasz, ze to przekret stulecia ? "

Krecisz! Juz wiem, zaczelas czytac "Der Spiegel":)

Ciekawym cos robila w zyciu zawodowym?

Dobranoc

PF
                      • senioryta13 Re: zarty ? 15.06.21, 22:50
                        polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
                        >
                        >
                        > " Jak to, nie ufasz Grecie , liderom G -7 ? wydatek 40 trylionow uwazasz, ze
                        > to przekret stulecia ?
                        "
                        >
                        > Krecisz! Juz wiem, zaczelas czytac "Der Spiegel":)

dales sie zlapac, niestety

• polski_francuz Re: zarty ? 16.06.21, 08:43
                          senioryta13 napisał:

" dales sie zlapac, niestety"

Dalem sie zlapac przypuszczalnictwu. Zgaduje, ze byla szefowa human ressources w jakiejs firmie. Stad ustalone normy jak traktywac tych czy tamtych. A mnie zamurowalo, jak zwiazalas patriotyzm z pochodzeniem z Litwy.

Jak bym Mickiewicza czytal:)

PF
                          • senioryta13 Re: zarty ? 16.06.21, 13:29
                            polski_francuz napisał:
                            > Dalem sie zlapac przypuszczalnictwu. Zgaduje, ze byla szefowa human ressourc
                            > es
                            w jakiejs firmie. Stad ustalone normy jak traktywac tych czy tamtych.

Ty to wlasnie zrobiles, a zarzucasz innym.
                            Wielkie, puste pudlo.

>A mnie zamurowalo, jak zwiazalas patriotyzm z pochodzeniem z Litwy.

alez skok, z klimatu na patriotyzm, malo kto tak potrafi.
                            Pewnie grywasz w warcaby.

• polski_francuz Re: zarty ? 16.06.21, 14:55
                              senioryta13 napisał:

" Ty to wlasnie zrobiles, a zarzucasz innym. Wielkie, puste pudlo."

Bo ciekawym. A wiec ciekaw jestem co robilas?

PF
                              • senioryta13 Re: zarty ? 16.06.21, 15:26
                                polski_francuz napisał:
                                > Bo ciekawym. A wiec ciekaw jestem co robilas?

byl tu juz taki jeden ciekawski i zniknal.
                                Lubie konkrety, a nie przelewac z pustego w prozne.
                                Czy jestes za porozumieniem paryskim ?
                                • polski_francuz Zanim znikne 16.06.21, 15:34
                                  senioryta13 napisał:

" Czy jestes za porozumieniem paryskim ?"

Za porozumieniem podparyskim. Z kolezanka malzonka:). Co klimatu wazne by zdac sobie sprawe z tego, ze zmienia i starac sie temu zapobic. O ile mozliwe.

No to znikam

PF
                                  • senioryta13 Re: hipokryzja 16.06.21, 15:42
                                    polski_francuz napisał:
                                    > Za porozumieniem podparyskim. Z kolezanka malzonka:).

A kolezanka malzonka pewnie w pracy kiedy ty robisz popisy na FS ?

>Co klimatu wazne by zdac
                                    > sobie sprawe z tego, ze zmienia i starac sie temu zapobic.

jednoczesnie krzyczac, ze ten ci nie bedzie nakazywal co masz robic.
                                    • polski_francuz Inna mozliwosc 16.06.21, 15:46
                                      senioryta13 napisał:

" A kolezanka malzonka pewnie w pracy kiedy ty robisz popisy na FS?"

Inna mozliwosc to praca w sadownictwie. A co do ciekawosci, popracuj troche i poszukaj w roznych przeszlych moich wpisach to co Cie interesuje. Znane mi Polki sa pracowite. Do roboty zatem!

Mowie to tez do siebie:)

PF
                                      • senioryta13 Re: Inna mozliwosc 16.06.21, 15:55
                                        polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
                                        >
                                        >
                                        > " A kolezanka malzonka pewnie w pracy kiedy ty robisz popisy na FS?"
                                        >
                                        > Inna mozliwosc to praca w sadownictwie.

Nie jestem ciekawska na tyle aby trwonic swoj czas.
                                        Znowu jakies warcaby ? Szachy lepsze.
        • a.jej.rkoniak Re: Francuz odpusc... 16.06.21, 01:59
          zdajesz sobie sprawę, że przeżyłeś już 3krotną manipulację danymi przez BoM?
          jonova
          realclimatescience
          dr morohasy
      • j-k schwammtuch - buzie wytrzyj. 15.06.21, 17:11
        sciera do reki, a nie smecenie na foro:
        .
        www.alamy.com/a-yellow-sponge-cloth-with-a-dirty-handprint-on-it-image279024764.html
        • szwampuch58 Re: Helga,zamulacz 15.06.21, 20:43
          j-k napisał:

> sciera do reki, a nie smecenie na foro:
          > .
          > www.alamy.com/a-yellow-sponge-cloth-with-a-dirty-handprint-on-it-image279024764.html
          • j-k odpie*dol sie od Profesora. 15.06.21, 21:35
            a (brudna) sciera - to jest to, co ci najlepiej sluzy.

Tfu)j), jak zawsze, Dr. J.K.
            • szwampuch58 Re: Helga,znowu Borygo 15.06.21, 21:49
              j-k napisał:
              Chlejesz
              > a (brudna) sciera - to jest to, co ci najlepiej sluzy.
              >
              > Tfu)j), jak zawsze, Dr. J.K.
              • boavista4 Re: Helga,znowu Borygo 15.06.21, 23:31
                Profesor to nie piedola, on mieszka w namiocie uniwersyteckim
              • j-k schwammtuch - buzie wytrzyj i pij tylko LIZOL. 16.06.21, 06:43

borygo ci nie sluzy, hloopcze,
                a Lizol lepiej kopie.
                .

www.flipkart.com/lizol-disinfectant-surface-cleaner-floral/p/itmfb5cyuav4hkfd
    • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 07:48
      „Vermieter“ komentuje na różnych forach, często późno w nocy, nieraz i o 2 lub 3 nad ranem, często o tej porze w weekendy. Dlaczego? Podejrzewam, że ten forumowicz nadużywa alkoholu lub innych środków odurzających, ponieważ jest niezadowolony ze swojego życia

vermieterRe: Sposób na bezsenność29.12.20, 01:55
      po dobrym seksie śpisz jak suseł

Analiza krótkiej wypowiedzi „vermietera“ pozwala nam stwierdzić, że „vermieter“ w tygodniu po Bożym Narodzeniu ale przed Sylwesterm miał wolne, bo komentował o 1.55 we wtorek. I nie spał jak suseł o tej porze. Dlaczego?

forum.gazeta.pl/forum/w,22,171022395,171022395,Sposob_na_bezsennosc.html
      • polski_francuz Wynajmowanie 16.06.21, 09:03
        petronella.kozlowska napisała:

"„Vermieter“ komentuje na różnych forach, często późno w nocy, nieraz i o 2 lub 3 nad ranem, często o tej porze w weekendy."

On nie jest tematem.

Tematem sa rzeczywiscie koszty wynajmu w Niemczech. Jak skonczylem prace w Berlinie mialem troche oszczednosci i moglem zainwestowac w male mieszkanie. Juz po roku, bo w 1989 roku, jak Ossis ruszyli na zachod, inwestycja by mi sie zwrocila. Dzis zona mi to wyrzuca, bo ona inwestuje w nieruchomosci. Ale, przyznam sie, wowczas mi to nawet przez glowe nie przeszlo. Pieniadze zostawialem na ksiazeczce oszczednosciowej w Berliner Bank. I jak czytam, jorl, dosc podobnie robi.

Wniosek? Ano do takich inwestycji trzeba "mentalnie" dorosnac. To znaczy widziec dalsza perspektywy i dalsza przyszlosc. W 1988 roku niezbyt te przyszlosc widzialem.

PF
        • petronella.kozlowska Re: Wynajmowanie 16.06.21, 09:32
          Podane przez ciebie przykłady Berlina i Monachium nie są typowe dla rynku nieruchmości w Niemczech.
          • polski_francuz Re: Wynajmowanie 16.06.21, 09:51

" Podane przez ciebie przykłady Berlina i Monachium nie są typowe dla rynku nieruchmości w Niemczech."

Atrakcyjne sa tez Kolonia, D'dorf, Hamburg a u Ossis Drezno. Dalej sa miasta strefy C i strefy D. Problem jest taki, ze uslugi Kita itp sa tym lepsze im wieksze miasto i im blizej jego centrum.

Jeden z moich znajomych od kilku dobrych lat na emeryturze, przeniosl sie z Hesji do Görlitz. Jak widac naweet Hesja (juz miasteczka nie pamietam) byl mu za droga.

PF
            • petronella.kozlowska Re: Wynajmowanie 16.06.21, 16:00
              Komunikat prasowy nr N 079 z dnia 26 listopada 2020 r.

- Wskaźnik przepełnienia w Niemczech około 9 punktów procentowych poniżej średniej UE (17,1 %)
              - Około 340.000 osób więcej niż w roku poprzednim mieszkało w Niemczech w zbyt małych mieszkaniach
              - Osoby mieszkające samotnie, osoby zagrożone ubóstwem, samotni rodzice i dzieci dotknięte są tym problemem częściej niż przeciętnie

W Niemczech dotknęło to w 2019 r. około 6,4 mln osób, o 340 tys. więcej niż w roku poprzednim. Jednak, jak donosi Federalny Urząd Statystyczny (Destatis) według najnowszych wyników badania Living in Europe Survey (EU-SILC), wskaźnik przepełnienia w Niemczech w 2019 r. wyniósł 7,8%, nadal dobre 9 punktów procentowych poniżej średniej UE-27 (17,1%). Mieszkanie jest uważane za przepełnione, jeśli ma zbyt mało pokoi w stosunku do liczby osób.

Mieszkańcy miast coraz częściej cierpią z powodu przeludnienia
              Tendencja do życia w miastach w tym kraju znajduje również odzwierciedlenie w rosnącej liczbie przeludnionych mieszkań. Ze względu na rosnący popyt, czynsze i ceny mieszkań, stało się jasne, że coraz więcej ludzi mieszka na małej przestrzeni. Jedna na osiem osób (12,7%) mieszkała tu w 2019 roku w zbyt małej przestrzeni - to wzrost o około 3 punkty procentowe w porównaniu z rokiem 2010. Coraz mniej mieszkań jest także w małych miastach i na przedmieściach. W 2019 roku 5,5% osób mieszkało tu w zbyt małym metrażu, co oznacza wzrost z 4,7% w 2010 roku. Z kolei na wsi mamy do czynienia z odwrotną tendencją. Tutaj w 2019 r. tylko 4 proc. mieszkań było przeludnionych - wcześniej było to 4,7 proc.

www.destatis.de/DE/Themen/Gesellschaft-Umwelt/Wohnen/_inhalt.html
              • petronella.kozlowska Re: Wynajmowanie 16.06.21, 16:25
                Opisywanie rynku mieszkaniowego na przykładzie Berlina jest dosyć karkołomne, ponieważ żadne miasto europejskie nie przeżyło takiego boomu jak Berlin, którego ludność zwiększyła się w ciągu ostatnich lat o 300 tys. osób.

Jakiś czas temu pani senator ds socjalnych Dilek Kolat powiedziała z uśmiechem na ustach, że Berlin osiągnie niedługo 4 miliony mieszkańców.

Obecnie miasto liczy 3.664.088 mieszkańców

de.wikipedia.org/wiki/Einwohnerentwicklung_von_Berlin
                • caesar_pl Re: Wynajmowanie 16.06.21, 17:11
                  Trzeba przypomniec,ze Berlin zostal stolica Niemiec po Bonn a to kosztuje,by przeniesc stolice.Cieszy mnie ,ze ukonczono pruski Zamek Cesarski budowany nie przez Makrele czyli Panstwo niemieckie lecz prywatnie.
              • caesar_pl Re: Wynajmowanie 16.06.21, 17:06
                Polacy osiagna ten dobrobyt mieszkaniowy za 30 lat optymistycznie liczac.
                • petronella.kozlowska DDR 16.06.21, 18:31
                  caesar_pl napisał:

> Polacy osiagna ten dobrobyt mieszkaniowy za 30 lat optymistycznie liczac.

Domek 284m² w 06712 Zeitz za 6 tys. euro
                  www.immobilienscout24.de/expose/128483494

Dwa domy obok siebie po 95 m² w 06712 Zeitz za 12 tys. euro
                  www.immobilienscout24.de/expose/128510347
                  i tutaj domek w 06722 Wetterzeube w którego części był kiedyś chlewik ze stodołą i kurnikiem za 19.900 euro
                  www.immobilienscout24.de/expose/128136812

i tak możemy przejść cały dawny DDR oraz spore połacie północnych Niemiec oraz Hesji lub Bawarii

i to są te powierzchnie statystyczne

i znowu wyszedłeś na głupka

• caesar_pl Re: DDR 16.06.21, 18:35
                    No chyba ze Polacy kupia NRDowskie nieruchomsoci.Wtedy doscigna wczesniej.
                    • petronella.kozlowska Re: DDR 16.06.21, 18:39
                      tego dziadostwa nikt nie kupi. Polacy na pewno nie, bo za daleko od granicy

tu masz sortowanie w landzie od najniższej ceny, najtańszy dom jest oferowany za 2 tys. euro.

www.immobilienscout24.de/Suche/de/sachsen-anhalt/haus-kaufen?sorting=4
        • senioryta13 Re: Wynajmowanie 16.06.21, 13:20
          polski_francuz napisał:
          > Tematem sa rzeczywiscie koszty wynajmu w Niemczech. Jak skonczylem prace w Berl
          > inie mialem troche oszczednosci i moglem zainwestowac w male mieszkanie.

Nie wiem, czy zauwazyles ale taka sytuacja jest omalze na calym swiecie.
          Dlaczego zawsze robisz za niemieckiego experta, a nie za francuskiego.
          Pol wieku juz tu mieszkasz, a ty ciagle co Spiegel pisze.......
      • vermieter Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 18:18

> „Vermieter“ komentuje na różnych forach, często późno w nocy, nieraz i o 2 lub
        > 3 nad ranem, często o tej porze w weekendy. Dlaczego? Podejrzewam, że ten forum
        > owicz nadużywa alkoholu lub innych środków odurzających, ponieważ jest niezadow
        > olony ze swojego życia
        >
        > ***
        >
        > vermieterRe: Sposób na bezsenność29.12.20, 01:55
        > po dobrym seksie śpisz jak suseł
        >
        > ***
        > Analiza krótkiej wypowiedzi „vermietera“ pozwala nam stwierdzić, że „vermieter“
        > w tygodniu po Bożym Narodzeniu ale przed Sylwesterm miał wolne, bo komentował
        > o 1.55 we wtorek. I nie spał jak suseł o tej porze. Dlaczego?
        >
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/w,22,171022395,171022395,Sposob_na_bezsennosc.html

nie bądź taka domyślna głupia fizdo, może mam nocny dyżur w szpitalu i nic się nie dzieje, skoro znajduję czas na trollowanie,

albo prostata uciska i wstałem żeby się odlać,

albo....
        • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 18:30
          gdybyś miał dyżur w szpitalu to byś pisał kilka dni pod rząd o drugiej w nocy, a nie tylko w weekend
          • felusiak1 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 19:58
            Może on w weekendy chodzi na zastepstwa jako salowy?
            • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 20:41
              On pisze nieraz pijany, także salowy nie wchodzi w grę, raczej jako dozorca.
              • tuttifrutti1234 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 23:06
                najwięcej piją chirurdzy
                • felusiak1 Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 23:31
                  zatem vermieter jest chirurgiem.
          • vermieter Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 23:17

> gdybyś miał dyżur w szpitalu to byś pisał kilka dni pod rząd o drugiej w nocy,
            > a nie tylko w weekend

w takim razie prostata uciska i obudziłem się,

w weekend dorabiam jako kelner, to muszę być trzeźwy
            • boomerang Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 09:07
              W życiu nic ci nie wyszło (tak jak włosy) i pewnie dlatego jesteś takim niesympatycznym staruszkiem. Inna sprawa że to niewesoło mieszkać wśród Niemców.
            • felusiak1 Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 23:33
              szkoda bo tuttifrutti twierdzi, o chirurgu napomknąl.
    • felusiak1 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 17:30
      Nic nie jest mi wiadomo na temat cen nieruchomosci i wysokości czynszów w Niemczech natomiast znany jest mi mechanizm zjawiska. Mala podaż domow na sprzedaż wywołuje wzrost cen i te ciagna czynsze w gore.
      Ja to już przechodzilem 3 razy w Ameryce.
      • vermieter Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 18:20
        felusiak1 napisał:

Mala podaż domow na sprzedaż wywołuje wzrost cen i te ciagna czynsze w gore.

Twój móżdżek jest bardzo mały.
        • caesar_pl Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 18:30
          Na Zachodzie od lat spada udzial wlasnosciowych nieruchomosci na korzysc wynajmu.Kto chce byc przywiazany do domu czy mieszkania?Ludzie sie mobilni,jak pojde kiedys na emeryture,moze znajde czynszowke na Wegrzech.Niedaleko Balatoniu bylo by dobrze.Szwagier ma dom rzedowy pod Dortmundem,ile on byl na urlopach?Ja z czynszowki wydalem na uropy czyli szpas tyle,ze moglbym miec domek.On tylko Majorki i Bulgarie.Teraz chce sprzedac domek za 300 tys euro i przeprowadzic sie do Czech albo czynszowka albo apartament.Ale ja mialem piekniejsze zycie,po co mi na starosc forsa?
          • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 18:50
            caesar_pl napisał:

> Na Zachodzie od lat spada udzial wlasnosciowych nieruchomosci na korzysc wynajmu.Kto chce byc przywiazany do domu czy mieszkania?

--
            Spada tylko w regionach nieatrakcjynych tak jak zasyfiony Dortmund. Kto chce mieć domek w Dortmundzie obok getta.

W Berlinie są też getta, ale miasto jest atrakcyjne to i jest popyt.
            • caesar_pl Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 21:03
              W Holandii tez spada,smierdzielu Poltonski.
        • felusiak1 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 18:32
          To muwisz, ze podarz jest durza i ceny ida w gorę? I muwisz, ze masz dóży murzdrzek?
          Gratólóję.
          • boomerang Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 23:07
            Niemieckojęzyczni to lud umysłowo wybrany.
            • caesar_pl Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 14:54
              Niemieckojezyczni maja najwiecej Noblistow.Angelsachsen to tez niemieckojezyczni.
              • boomerang Re: Arogancja wynajniemca 18.06.21, 00:56
                Zabierz sobie Anglię, tylko odwal się od Polski.
        • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 18:45
          vermieter napisał(a):

> Twój móżdżek jest bardzo mały.

ty durniu, felusiak ma rację bo to są odobne mechanizmy rynkowe, opisane powyżej w moich komentarzach -
          • tuttifrutti1234 Re: Arogancja wynajniemca 16.06.21, 23:11

> vermieter napisał(a):
            >
            > > Twój móżdżek jest bardzo mały.
            >
            >
            > ty durniu, felusiak ma rację bo to są odobne mechanizmy rynkowe, opisane powyże
            > j w moich komentarzach -

twoje komentarze też są do dupy, opisane mechanizmy rynkowe dotyczą być może marchewki czy pogłowia trzody chlewnej ale nie rynku nieruchomości, tam rządzą inne prawa
            • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 08:24
              tuttifrutti1234 napisał(a):

rynku nieruchomości, tam rządzą inne prawa

Opisz te prawa!

Czekamy!
              • tuttifrutti1234 Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 08:30

> Opisz te prawa!
                >
                > Czekamy!

Pocałuj mnie w dupę, proszę!
                Czekam!
                • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 09:07
                  tuttifrutti1234 napisał(a):

Pocałuj mnie w dupę, proszę!

Poproś vermietera, ten z pewnością ma w tym zakresie spore doświadczenie.
                  • tuttifrutti1234 Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 23:10

> Poproś vermietera, ten z pewnością ma w tym zakresie spore doświadczenie.

nie jestem taki zwinny, gdybym był, to w pierwszej kolejności lizałbym sobie jaja
                    • boomerang Re: Arogancja wynajniemca 18.06.21, 00:53
                      aleś się zniemczył
            • felusiak1 Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 17:54
              Prawa są dokladnie takie same.
              • tuttifrutti1234 Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 23:08
                felusiak1 napisał:

> Prawa są dokladnie takie same.
                >

Tak, w podręcznikach do ekonomii, ale wątek jest o niemieckim rynku nieruchomości, gdzie diabeł (wpływ państwa i polityki) tkwi w szczegółach.
                • felusiak1 Re: Arogancja wynajniemca 17.06.21, 23:39
                  Wszędzie wpływ państwa i polityki ma miejsce. To jedynie wykrzywia wartość ale mechanizmy wszedzie są takie same. Większa podaż zbija ceny, mniejsza je winduje. To z kolei sprawia, ze wzrasta liczba wypedzonych z rynku, ktorzy muszą gdzieś mieszkać a to sprawia że czynsze ida w gore. Wiekszy popyt przy stalej podazy. Efekt jest wszedzie taki sam poza Koreą Pólnocna i Kuba.
                  • tuttifrutti1234 Re: Arogancja wynajniemca 18.06.21, 01:18
                    ja ja, tak tak, bla bla...
                    • felusiak1 Re: Arogancja wynajniemca 18.06.21, 08:38
                      Chcesz powiedzieć, ze jest inaczej?
      • boomerang podaż rzeczywiście mała, bo wkroczyła Wall Street 16.06.21, 22:58
        Firmy inwestycyjne zamiast inwestować w bonds, inwestują w nieruchomości. Blackrock właśnie kupił ponad 20 000 domów na Florydzie poniżej 500 000 USD. Rodziny poszły z kwitkiem.
        • senioryta13 Re: wall street 16.06.21, 23:22
          boomerang napisał:

> Firmy inwestycyjne zamiast inwestować w bonds, inwestują w nieruchomości. Black
          > rock właśnie kupił ponad 20 000 domów na Florydzie poniżej 500 000 USD. Rodziny
          > poszły z kwitkiem.

Podobno wykupuja cale dzielnice z domkami,
          beda rentowac, rent mocno w gore .
          Nie chca powtorki z 2008 r.
          • boomerang Re: wall street 18.06.21, 00:59
            znowu trzeba będzie posyłać z Polski śpiwory dla bezdomnych w USA
            • senioryta13 Re: wall street 18.06.21, 04:54
              boomerang napisał:
              > znowu trzeba będzie posyłać z Polski śpiwory dla bezdomnych w USA

Nie wiem nawet czy przyjma, pewnie, nie ten standard.
              W L.A. i okolicach, znajduja sie 'campingi ' namiotowe dla bezdomnych, kazdy rozstawiony namiot kosxtuje miasto 2600 $ na miesiac. W tej sumie wliczone sa 3 posilki dziennnie i security 24/7.
              W San Francisco natomiast osoby zajmujace sie bezdomnymi zarabiaja nawet 53 000 $ a kierownik od bezdomnych potrafi nawet zarobic 80 000 $. Komus zalezy aby bylo takich jak najwiecej.
              Poza tym BLM, tlumaczy/glosi, ze sklepy sa ubezpieczone, wiec mozna krasc, co stalo sie wielka plaga w San Fran.
              Mysle, ze niedlugo do nich dolacza nielegalni, przyjmowani przez Mayorkas w setkach tysiecy juz i kunca nie widac, zapewnic im 'godnosc', jest to dla niego najwieksze wyzwanie. Tak mowil.
              O hotelowych bezdomnych juz wczesniej pisalam, wiec daruje wam ponownych opowiesci. Przypomne tylko, ze ci dostaja narkotyki, papierosy i alcohol, no, caly package niezbedny do zycia.
              D-Mafia, trzeba przyznac, ma gest. Wydatki ida juz w tryliony i tez kunca nie widac.
              Jak tak dalej pojdzie, to pewnie niedlugo bedziemy odwiedzac sie na campingach.

• petronella.kozlowska Re: wall street 18.06.21, 13:08
                Pan z pomocy bezdomnym w Berlinie jeździł maserati i zarabiał tyle, że kupił sobie willę na jeziorkiem

www.rbb24.de/politik/hintergrund/Hintergrund-Maserati-Affaere-Treberhilfe-Skandal.html

www.welt.de/vermischtes/article12158429/Treberhilfe-Berlin-verliert-Gemeinnuetzigkeit-Status.html
                • petronella.kozlowska Re: wall street 18.06.21, 13:29
                  potem były liczne afery w kilku landach z AWO. Miliony płynęły do kieszeń.

Najbardziej spektakularna była afera z organizacją ASB w Hannowerze, jej szef Mohamed Abou-Taam otrzymywał na telefon setki tysięcy euro na pomoc dla uchodźców od rządu landu i kilka milionów wylądowało w jego kieszeniu.
                  Dostał 6,5 roku za 3,6 milionów przesłanych do Libanu, bo wartości w Niemczech zostały zarekwirowane. Przy dobrym sprawowaniu wyjdzie po 4 latach. MIał pecha, bo został aresztowany, podczas przygotowań do lotu do Libanu.

www.focus.de/regional/hildesheim/kriminalitaet-haftstrafen-wegen-millionenbetrugs-mit-fluechtlingsheimen_id_11402606.html

• senioryta13 Re: ludzie 'ocknijta' sie 18.06.21, 16:10
                    > potem były liczne afery w kilku landach z AWO. Miliony płynęły do kieszeń.

Ktos nas tu wyraznie robi w trabe i kunca nie widac.
                    Zalozycielka BLM, po kupnie kilku milionowych willi, zrezygnowala z przewodzenia tej nowatorskiej grupie.
                    Jest czarna, ciekawe co z tym fantem teraz zrobia.
                    Najbardziej dziwuje, ze jeszcze sa tacy i to wielu, ze wierza w rozne komunistyczne bajki, no matter what,
                    omalze sa gotowi oddac ostatni swoj dech, tak glosno krzycza, zagluszajac wprost innych.
                    • petronella.kozlowska Re: ludzie 'ocknijta' sie 18.06.21, 16:51
                      Po prostu wszędzie rządzi political correctness, szczególnie w takich przypadkach jak przez ciebie lub przeze mnie opisanych. Powoduje to reakcje ludności, które następnie zwalcza się jako rasizm lub radykalizm.
    • petronella.kozlowska Re: Arogancja wynajniemca 18.09.25, 18:10
      polski_francuz napisał:

> Od kilka miesiecy wpisuje sie na forum niejaki vermieter czyli wynajemca po nie
      > miecku, ktorego wpisy sa aroganckie, bezczelne i nie maja zadnego szacunku do i
      > nnych forumowiczow. Skad to chamstwo i ta arogancja warto zapytac?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka