Dodaj do ulubionych

"Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane.

17.03.25, 21:52

Dla Polski będącej w bloku wschodnim zachodnie radiostacje miały olbrzymie znacznie, gdyby nie te informacje to Solidarność nie miałaby racji bytu. Dla mnie były źródłem alternatywnej informacji tzw. "zachodniego imperializmu"

Kolejny krok Trumpa sugerujący porozumienie ciche porozumienie Trumpa z Putinem?
Kłótnia w gabinecie owalnym, żądanie ustąpienia Zełenskiego, wyśmiewanie prezydenta Ukrainy też to sugeruje.
Nie bez znaczenia jest też skłócanie krajów Zachodu z USA.
Wdzięczność za pomoc w wyborach? A może większą rolę odgrywa szantaż Putina?
Bo jak to logicznie inaczej tłumaczyć?
Obserwuj wątek
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 17.03.25, 22:50
      adam.eu napisał:

> Dla Polski będącej w bloku wschodnim zachodnie radiostacje miały olbrzymie znac
      > znie, gdyby nie te informacje to Solidarność nie miałaby racji bytu. Dla mnie b
      > yły źródłem alternatywnej informacji tzw. "zachodniego imperializmu"

> Kolejny krok Trumpa sugerujący porozumienie ciche porozumienie Trumpa z Putinem
      > ?
      > Kłótnia w gabinecie owalnym, żądanie ustąpienia Zełenskiego, wyśmiewanie prezyd
      > enta Ukrainy też to sugeruje.
      > Nie bez znaczenia jest też skłócanie krajów Zachodu z USA.
      > Wdzięczność za pomoc w wyborach? A może większą rolę odgrywa szantaż Putina?
      > Bo jak to logicznie inaczej tłumaczyć?

Przeciez jest bardzo proste wytlumaczenie dlaczego zabrano finansowania tych szczekaczek.
      W czasie Zimnej Wojny, kiedy ludziom w Ostblocku sie wydawalo ze Zachod to Wspanialy Swiat te szczekaczki byly skuteczne w rozwalaniu krajow. Pomagalo naturalnie to ze komuna napewno w czasach poststalinowskich byla coraz mniej produktywna co naturalnie podnosilo skutecznosc tej propagandy. Dodam ze po czasie naturalnie wiadomo, ja wiem, ze byly te szczekaczki klamliwe ale chytrze klamliwe.

A teraz wplyw propagandowy na ludzi w Rosji tych szczekaczek jest niewiele ponad ZERO Absolutnego, do tego odpada ten czynnik gospodarczy bo i w Rosji maja kapitalizm wiec wydawano sporo pieniedzy ale efekty byly mizerne.
      Wiec Trumpowi wyszlo ze stosunek zysku do kosztow utrzymywania tych szczekaczek jest mizerny wiec skreslil kase.
      Smieszne jest ze te redakcje to chyba w Pradze teraz byly wiec sporo tych pracownikow to tubylcy wiec teraz dra mordy bo im praca znika a wiec musza sie zza inna zapewne mniej platna ogladac.
      • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 17.03.25, 22:52
        Dodam ze te USAID likwidowane przez Trumpa tez ma obcinane pieniadze a one mialy za zadanie softpower USA na Swiat rozdzielac. I skutecznosc tez sie slaba okazuje, 7 miliardow ludzi USA nienawidzi wiec i tu decyzja Trumpa wyglada na byznesowo poprawna. 40 miliardow $/rok a efekty mizerne
        • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 17.03.25, 23:25
          jorl11 napisał:

> Dodam ze te USAID likwidowane przez Trumpa tez ma obcinane pieniadze a one mial
          > y za zadanie softpower USA na Swiat rozdzielac. I skutecznosc tez sie slaba oka
          > zuje, 7 miliardow ludzi USA nienawidzi wiec i tu decyzja Trumpa wyglada na byzn
          > esowo poprawna. 40 miliardow $/rok a efekty mizerne

Efektów to teraz Trump innych oczekuje. Prawda?
          I już ma Twój efekt, piszesz o 40 miliardów dolarów na rok.
          • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 17.03.25, 23:34
            adam.eu napisał:

> Efektów to teraz Trump innych oczekuje. Prawda?
            > I już ma Twój efekt, piszesz o 40 miliardów dolarów na rok.

Nie bardzo rozumiem co pizdzisz. Moze jasniej? Albo najlepiej wal sie palancie bo to co juz napisales dyskwalifikuje ciebie
            • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 17.03.25, 23:42
              Przeczytaj swój post. Poszukaj go sam w tym wątku.
      • malkontent6 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 17.03.25, 23:45
        jorl11 napisał:

> byly te szczekaczki klamliwe ale chytrze klamliwe.

Były klamliwe? Wyjaśnij to, bo jak wiesz mam słaby umysł.
        • j-k nie znasz Jörla ? 18.03.25, 17:55
          malkontent6 napisał:
          > Były klamliwe? Wyjaśnij to, bo jak wiesz mam słaby umysł.

nie znasz Jörla ?

byly "klamliwe", bo byly anty-sovieckie, a potem anty-rosyjskie.
      • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 18.03.25, 00:17
        > bo i w Rosji maja kapitalizm

powiedz to Rosjanom na zadupiu, gdzie muszla klozetowa jest luksusem
        • zenon47 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 27.12.25, 10:38
          Sprawdź sobie osiołku ilu ludzi w twojej Warszawce nie ma łazienki i dla ilu kibel w mieszkaniu jest nieosiągalnym marzeniem. GUS to podaje.
    • krabat01 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 17.03.25, 23:14
      adam.eu napisał:

> Kolejny krok Trumpa sugerujący porozumienie ciche porozumienie Trumpa z Putinem
      > ?

Adas .. Nie potrafi sobie czegos wytlumaczyc, tlumaczy to Putinem . Hahaha . Putin wszechmocny ..

Jak nie wiesz o co chodzi , najczesciej chodzi o kase

I kto ma tego sluchac . W dobie internetu .
      Moze ci w Libii, Jugoslawii, Iraku, Afganstanie, moze w
      Azji ... , albo w Afryce .. wywalac kase w bloto ? .

• adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 17.03.25, 23:28
        krabat01 napisał:

> I kto ma tego sluchac . W dobie internetu .
        > Moze ci w Libii, Jugoslawii, Iraku, Afganstanie, moze w
        > Azji ... , albo w Afryce .. wywalac kase w bloto ? .

Cos mi się wydaje, że opozycjoniści w Rosji mieli inne zdanie.

• jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 17.03.25, 23:32
          adam.eu napisał:

> Cos mi się wydaje, że opozycjoniści w Rosji mieli inne zdanie.

Tzw opozycjonisci w Rosji jezdzili na szkolenia na Zachod, przyjezdzali do Rosji z kasa od CIA, dostawali np. przez telegram zadania i opozycjonowali jak im kazano.
          A te szczekaczki radiowe to nie sluchali, zawracanie glowy to dla nich bylo
          • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 17.03.25, 23:48
            jorl11 napisał:

> Tzw opozycjonisci w Rosji jezdzili na szkolenia na Zachod, przyjezdzali do Rosj
            > i z kasa od CIA, dostawali np. przez telegram zadania i opozycjonowali jak im k
            > azano.
            > A te szczekaczki radiowe to nie sluchali, zawracanie glowy to dla nich bylo

Radio jest dla ogółu społeczeństwa, szczególnie dla tych, co byli karmieni tylko z krajowej propagandy.
            A nie dla tych, co mieli jeździć na Zachód.
            Przecież wiesz o tym.
            • j-k oczywiscie, ze Jörl to wie... 18.03.25, 18:18
              adam.eu napisał:
              > Przecież wiesz o tym.

oczywiscie, ze Jörl to wie...

ale w swojej prorosyjskiej, imperialnej propagandzie nigdy nie ustanie

pocieszajace, ze biologia nie na wiele mu juz pozwoli...

PS.
              za Imperializm Rosjan specjalnie nie winie.
              Anglicy i Niemcy byli w tym im podobni.
          • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 19.03.25, 04:42
            a ty Jorłow w której to organizacji przeszedłeś szkolenie?
        • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 17.03.25, 23:34
          To jest jedna z ostatnich rzeczy, na których powinno się drastycznie oszczędzać pieniądze,
          Z tego typu oszczędności dobrze, aby administracja dokładnie się wytłumaczyła, a nie decyzja podejmowana od tak sobie np w sobotę.
          I przy obcinaniu kasy na radio z dnia na dzień nie ma nic a nic wspomniane, ze ze względu na nieskuteczność radia środki zostaną przeznaczone na inną skuteczniejszą działalność.
          • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 17.03.25, 23:35
            adam.eu napisał:

> To jest jedna z ostatnich rzeczy, na których powinno się drastycznie oszczędzać
            > pieniądze,

Sam finansuj
            • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 17.03.25, 23:39
              jorl11 napisał:

> Sam finansuj

Widzisz, od razu mogłeś tak pisać.

• 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 18.03.25, 00:00
                RWE ,GA kierowane przez CIA zajmowalo sie prymitywna propaganda w odpowiedzi na rownie prymitywna propagande krajow RWPG
                Nikt plakac nie bedzie

komunikat RWE:
                ..teraz podajemy prawdziwe numery toto-lotka..
                • melikles Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 18.03.25, 15:14
                  Napisz, co tam słuchałeś przed 89, kiedy świat ci się zawalił i musiałeś uciekać z kraju na kapitalistyczny zmywak?
                  • 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 19.03.25, 07:59
                    melikles napisał(a):

> Napisz, co tam słuchałeś przed 89

W latach 60-tych chodzac do liceum sluchalem radia Luxemburg i Caroline(Anglia)
                    Kumpel chodzil do "Kasprzaka" i tworzyl rozne rozniste anteny i wzmacniacze by lepiej bylo slyszec i ewentualnie nagrywac na magnetofon "melodia" by odtwarzac pozniej na prywatkach.

RWE to byla domena mojego dziadka,mniej taty, prawie zadna nas nastolatkow w tych czasach.
                    Kiedy wkraczalismy w dorosle zycie,ostatnia chyba rzecza bylo tracic czas na sluchanie RWE,kiedy tyle fajnych imprez sie odbywalo(warszawskie kluby studenckie),wypady z namiotami na Mazury,nad morze czy na narty w gory,wszystko za psie pieniadze.
                    Zycie towarzyskie kwitlo,w malym M-3, 15-20 osob imprezowalo na imieninach.(nie bylo miesiaca bez nich)

Czy do tego wszystkiego potrzebna byla RWE lub GA?
                    Finansowane przez CIA czyje interesy reprezentowaly...polskie?? c'mon

Co wyprawialy solidaruchy nie trzeba bylo sluchac RWE,to bylo widac.
                    Strajki w calej Polsce w 1980 i pisanie nie konczacych sie postulatow zamiast pracy ,jeden wielki bajzel i zagrozenie interwencja
                    Trzeba bylo wiac .nie na zmywak na azbest.
                    • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 19.03.25, 08:12
                      > Finansowane przez CIA czyje interesy reprezentowaly...polskie?? c'mon

Polskie interesy za to reprezentowała Partia, która była myślą przewodnią narodu.
                      • 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 19.03.25, 08:42
                        boomerang napisał:

> [i]> Finansowane przez CIA czyje interesy reprezentowaly...polskie?? c'mon[
                        > /i]
                        >
                        > Polskie interesy za to reprezentowała Partia, która była myślą przewodnią narod
                        > u.

Parti przewodnich mysli rowniez nikt nie sluchal
                        (dot. to nas mlodych w latach 60-70 tych)
                        • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 19.03.25, 10:06
                          1.melord napisał(a):

> Parti przewodnich mysli rowniez nikt nie sluchal
                          > (dot. to nas mlodych w latach 60-70 tych)

Mnie to zastania jedno. Po zmianie ustroju okazuje się, że wszyscy byli przeciw socjalizmowi i to w sposób czynny, szczególnie widać to w internecie.
                          Tak się składa, ze miałem przyjemność być na ówczesnych wyborach.
                          Ci którzy nie znają tych czasów, była z góry ustalana lista kilkunastu nazwisk według słusznej kolejności, z tej listy musiało przejść szacunkowo około 75 do 85% pierwszych miejsc, była to tzw lista Frontu Jedności Narodu.
                          Przy tym wszystkim była natrętna kampania, aby głosować bez skreśleń, czyli zgodnie z góry sugerowaną listą, za dalszym rozwojem Polski i pogłębianiem współpracy ze Związkiem Radzieckim.
                          I teraz sedno sprawy, były kabiny i stoliki jak jest obecnie, podczas mojego pobytu w lokalu wyborczym nie było nikogo, kto odważyłby się cokolwiek skreślać. Frekwencja wyborcza to około 98 procent.
                          • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 19.03.25, 22:13
                            Melord też nie skreślał, bo po co się narażać. Najważniejsze żeby spędzić fajnie czas w pociągu przyjaźni do Moskwy z młodzieżą NRD.
                            • bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 19.03.25, 22:58
                              boomerang napisał:

> Melord też nie skreślał, bo po co się narażać. Najważniejsze żeby spędzić fajni
                              > e czas w pociągu przyjaźni do Moskwy z młodzieżą NRD.

A w drodze powrotnej nazwozić kryształy, pierścionki i złote zęby.
                              • 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 19.03.25, 23:53
                                bmc3i napisał:

> A w drodze powrotnej nazwozić kryształy, pierścionki i złote zęby.

krysztaly z Rosji??
                                Ty bmc wspominasz chyba swoje urlopowe krysztalowe powroty z Rosji/Polski do USA
                            • 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 19.03.25, 23:48
                              boomerang napisał:

> Melord też nie skreślał, bo po co się narażać.

slusznie prawisz,po co glupio i niepotrzebnie narazac sie
                              Skreslac ,kogo? nikogo nie znalem,wiec jaki sens. Obecnie w III RP jest podobnie woza kandydatow z jednego konca Polski na drugi,zaadaptowali z PRL "jedynki"
                              Zaleta polskiego systemu jest,ze niema obowiazku glosowania jak w komunistycznej Australii,wiec niema kar pienieznych....no i jednomandatowych okregow wyborczych,wiec latwo w IIIRP krecic lody.

> Najważniejsze żeby spędzić fajnie czas w pociągu przyjaźni do Moskwy z młodzieżą NRD.

Ponownie slusznie prawisz
                              Nie wspomniales jednak,ze kiedy ja z setkami innych w zatloczonym pociagu odbijalem pierwszego jabola na Dworcu Gdanskim,Ty z wiechuszka popijaliscie szampanskoje w salonce lotniska Okecie.

"Z wielu pieców się jadło chleb
                              Bo od lat przyglądam się światu
                              Nieraz rano zabolał łeb
                              I mówili zmiana klimatu
                              Czasem trafił się wielki raut
                              Albo feta proletariatu
                              Czasem podróż w najlepszym z aut
                              Częściej szare drogi powiatu

Ale to już było i nie wróci więcej
                              I choć tyle się zdarzyło
                              To do przodu wciąż wyrywa głupie serce
                              Ale to już było znikło gdzieś za nami
                              Choć w papierach lat przybyło
                              To naprawdę wciąż jesteśmy tacy sami"
                              • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 01:27
                                > Skreslac ,kogo? nikogo nie znalem,wiec jaki sens.

Należało skreślać wszystkich. Pierwszy raz poszedłem na wybory z rodzicami i siostrą. Oni wrzucili kartki wyborcze prosto do urny, podczas gdy ja poszedłem za kotarę, gdzie skreśliłem wszystkich kandydatów, mając świadomość że mój głos zostanie uznany za nieważny. Rodzina najadła się przeze mnie wstydu i strachu. Do kolejnych wyborów już mnie ze sobą nie brali, a co gorsze ojciec dzwonił już z rana do pracownicy placówki wyborczej i prosił, pani Zosiu niech tam pani za nas wrzuci kartki wyborcze do urny, za mnie, żonę i dzieci i pani Zosia łamała prawo wyborcze oddając głosy do czego nie była upoważniona. Bardzo byłem z tego powodu niezadowolony, ale co było robić.

>Ty z wiechuszka popijaliscie szampanskoje w salonce lotniska Okecie.
                                Nie zgadłeś. Już jako uczeń liceum pijałem piwo wraz z klasą robotniczą w tej mordowni do której akurat piwo rzucili, a z bracią studencką i poststudencką wlewałem alkohol w siebie Pod Jaszczurami, albo też U Polera, albo z braćmi artystami w restauracji Hotel Polski na przeciwko muru koło Bramy Floriańskiej, gdzie wystawiali oni swój kicz na sprzedaż. Nigdy później nigdzie na świecie się z taką przyjemnością nie piło jak za PRLu w Krakowie.
                                • krabat01 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 02.04.25, 09:14
                                  boomerang napisał:
                                  > Nie zgadłeś. Już jako uczeń liceum pijałem piwo wraz z klasą robotniczą w tej m ordowni do której akurat piwo rzucili, a z bracią studencką i poststudencką wle
                                  > wałem alkohol w siebie Pod Jaszczurami, albo też U Polera, albo z braćmi artyst ami w restauracji Hotel Polski na przeciwko muru koło Bramy Floriańskiej, gdzie
                                  > wystawiali oni swój kicz na sprzedaż. Nigdy później nigdzie na świecie się z taką przyjemnością nie piło jak za PRLu w Krakowie.
                                  .
                                  Akurat piwo rzucili ... Pic chlac piwo w krakowskich mordowniach, brzydzilem sie tam wejsc .Ten smrod nie do zniesienia.
                                  Wowczas To piwo, ten syf, wlewac w siebie , widzac je, na sam widok zle sie robilo
                                  Przez smakoszy tej bryji zwanej piwem - Obszczany Krakow.. Kazimierz kamienice , ciekawe wowczas byly te krakowskie klimaty
                                • pijatyka Re: Należało skreślać wszystkich 04.04.26, 23:09

No i finalnie - 4 czerwca - skreślilim; wbrew wszystkim urządzonym w dupie ;->

• j-k Jörl, finanse Ameryki cie interesuja ? 18.03.25, 18:28
              jorl11 napisał:
              > Sam finansuj

Jörl, finanse Ameryki cie nagle interesuja ?

Amis dadza sobie sami rade :)
    • adam.eu Cały kwiat na forum "Świat" 18.03.25, 07:56
      No to mamy na forum fachowców od propagandy medialnej, szczególnie za pośrednictwem radia i ekonomistów tu nie brakuje.
      Wystarczy przeczytać ich teksty.
      Eksperci.
    • igor_2025 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 18.03.25, 09:25
      Nie znam danych statystycznych, ale mi sie wydaje, ze liczba slluchacze tych stacje radiowych zbliza sie do zero. W swiecie, gdzie internet odgrywa kolosalna role w rozprzestrzenienia sie informacje, radio stalo przezytkiem. I jestem pewien, ze te stacje obecnie sluza nie tyle cela propagandowym, czyli niesienie jedynej slusznej prawdy, a tylko jako koryto, przy ktorym karmi sie dosc sporo osob w nich pracujacych. To rodzaj zasilkow dla zasluzonych w walce z komunizmem i innymi zagrozeniami dla "wolnego swiatu".
      • boavista4 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 18.03.25, 14:01
        A po co RWE i VOA jezeli mamy Forum Swiat, NYT, O’GLOBO.

• polski_francuz Czasy sie zmienily 18.03.25, 09:53
      adam.eu napisał:

" Dla Polski będącej w bloku wschodnim zachodnie radiostacje miały olbrzymie znacznie, gdyby nie te informacje to Solidarność nie miałaby racji bytu.

Radio Wolna Europa byla czesto sluchana przez Polakow mojej generacji. Bo ruska okupacje nie byla akceptowana i RWE dawala szanse odetchniecia od zaruszczonych do zescierwienia polskich mediow. Ale wonczas Stany byly przeciwko ruskim scierwom. Teraz szachownica swiata sie zmienila i Polska jest proamerykanska. Amerykancy moga nadawac przez radio "Wolne Chiny" albo "Wolna Korea Polnocna".

Po drugie radio przestalo byc najwazniejszym medium. I jak ktos chce przekonac do polityki czy do lidera to raczej przesyla informacje i propagande przez internet.

By podsumowc, miliarder co sie na wladze w Stanach zalapal rozumie to i modyfikuje polityke. Sposob modyfikacji jest niebanalny ale, pelna zgoda, ze czasy sie zmienily.

PF
    • jk2007 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 18.03.25, 13:32
      „Amerykanie poddani są wpływom agendy woke, LGBT, mnogości płci, antykultury, odbierania szacunku dla roli ojca i matki zamienianych w rolę rodzica 1, rodzica 2 przez ludzi chcących kreować społeczeństwo posthumanistyczne (nieludzkie?). To zjawisko tworzy zdecydowanie antychrześcijański świat, więc nie mogą zrozumieć Rosji, ponieważ Rosja jest bardzo tradycyjna i chrześcijańska”.
      • boavista4 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 18.03.25, 14:04
        Czytajcie O’GLOBO’
        oglobo.globo.com/
    • oszol-lom-z-rm Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 18.03.25, 17:42
      W ostatnich latach to był głos skrajnego zdemoralizowanego do cna lewactwa obyczajowego
    • felusiak1 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 18.03.25, 18:08
      adamie.eu czy dopuszczasz mozliwośc, że tych rozgłosni nikt nie slucha? Że utrzymywanie nadajników i obsługi jest wyrzucaniem pieniedzy w błoto? Piszą, że nadają do 23 krajów w 27 językach i docierają do 50 milionów ludzi ale nie piszą ile ludzi tego slucha.
      W czasach przedinternetowych to było jedyne źrodło informacji w PRL-u. Pamietam, że we wtorkowy wieczór mial być wegierski film w TVP a tu raptem pokazuja Deszczową Piosenkę. Pierwsza myśl. Coś się dzieje ale nie wiadomo co. W radio właczam stację z warkotem traktorowego motoru i dowiaduję się, ze tym razem w Radomiu i Ursusie. PRL-owskie media milczą. Teraz w dobie internetu wiadomości mam w telefonie, z różnych źrodeł.
      Ludzie przed czterdziestką wogóle nie sluchają radia.
      • bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 05.04.26, 09:09
        felusiak1 napisał:

> Ludzie przed czterdziestką wogóle nie sluchają radia.

To co robią w samochodzie jadąc rano do pracy?
        • engine8t Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 05.04.26, 19:30
          bmc3i napisał:

> felusiak1 napisał:
          >
          >
          > > Ludzie przed czterdziestką wogóle nie sluchają radia.
          >
          >
          > To co robią w samochodzie jadąc rano do pracy?

Nie wiesz? Gadaja i pisza smsy na smartfonach.
          • bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 05.04.26, 21:16
            engine8t napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > felusiak1 napisał:
            > >
            > >
            > > > Ludzie przed czterdziestką wogóle nie sluchają radia.
            > >
            > >
            > > To co robią w samochodzie jadąc rano do pracy?
            >
            > Nie wiesz? Gadaja i pisza smsy na

Groźne dla żyvia ich a przede wszystkim innych
    • krabat01 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 18.03.25, 18:55
      adam.eu napisał:

> Dla Polski będącej w bloku wschodnim zachodnie radiostacje miały olbrzymie znacznie, gdyby nie te informacje to Solidarność nie miałaby racji bytu.

Dzisiaj , musialbys ludziom zaplacic, by tego sluchali .

• boavista4 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 18.03.25, 20:07
        Znalem paru dziennikarzy z RWA i VOA.
        Najbardziej utkwiła mi rozmowa z panem Ladislawem Slivka, Spotkalem go na Uniwersytecie Arequipa, Peru.
        Pan Ladislaw bardzo sie ucieszył, że poznaje jeszcze innego Słowianina. W czasie okupacji pan Ladislav był w czeskim podziemiu, po wojnie pracował w RWE , potem w VOA w Waszyngtonie, Następnie zrezygnował z dziennikarstwa i został kierownikiem katedry języków germańskich na Uniwersytecie Arequipa. Peruwiańczycy przedstawili go jako jednego z najlepszych poetów Arequipy. Pan Ladislav przyznał , że woli peruwiańska biedę niż zakłamanie tych rozgłośni. i jego największym marzeniem był powrót do Pragi i spotkanie swojego najlepszego przyjaciela Václava Havela, uwiezionego przez komunę.
        Innym moim znajomym był Waclaw Pomorski, korespondent RWE we Wiedniu. Wtedy ja byle podziwiałem zwycięstwa Izraela i samych Żydów, Waclaw skomentował moja opinie - poznasz Nowy Jork to zmienisz zdanie!
    • adam.eu Ogólnie do sceptyków i nie tylko. 18.03.25, 21:08
      Wydaje się, że Musk wyciął dziennikarzy, bo jego zdaniem byli za bardzo lewicowi.

Proponuję zapoznać się z artykułem w Rzeczpospolitej

www.rp.pl/media/art41948621-donald-trump-uciszyl-glos-ameryki-elon-musk-nikt-ich-juz-nie-slucha
      Poniżej fragment z tego artykułu broniący radiostacji

"Komu potrzebne są rozgłośnie amerykańskie?
      Jednak wiele osób się nie zgadza z takimi opiniami. Zwolennicy wskazują na tych nadawców jako bastion demokracji. Głosy te obejmują także Republikanów. „Zniszczenie Radio Free Asia i innych platform U.S. Agency for Global Media jest sprzeczne z zasadami wolności, na których został założony nasz naród, i oddaje wpływy Komunistycznej Partii Chin, Korei Północnej i innym reżimom” — powiedział portalowi „Politico” Young Kim, republikanin z Kalifornii, który przewodniczy Komisji ds. Azji Wschodniej i Pacyfiku Izby Reprezentantów."

W tych krajach, do których docierało radio Głos Ameryki jest przecież cenzura internetu.
      W innym miejscu tego artykułu pisze, że
      tygodniowo słuchało radia około 360 mln słuchaczy, dane z 2024 roku.
    • bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 19.03.25, 03:55
      adam.eu napisał:

> Dla Polski będącej w bloku wschodnim zachodnie radiostacje miały olbrzymie znac
      > znie, gdyby nie te informacje to Solidarność nie miałaby racji bytu. Dla mnie b
      > yły źródłem alternatywnej informacji tzw. "zachodniego imperializmu"
      >
      > ?
      > Kłótnia w gabinecie owalnym, żądanie ustąpienia Zełenskiego, wyśmiewanie prezyd
      > enta Ukrainy też to sugeruje.
      > Nie bez znaczenia jest też skłócanie krajów Zachodu z USA.

Agent Krasnow wykonuje polecenia.
    • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 19.03.25, 04:45
      no to Pravda i Izwiestia wyszły zwycięsko z frontu ideologicznego
      • boavista4 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 04:47
        Rozglosnie panstwowe , kto je slucha? Teraz wszyscy Czytaja i ogladaja blogi.
        • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 04:56
          prawdziwa inteligencja natomiast słucha przez radio pornograficznej literatury
          • bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 05:03
            boomerang napisał:

> prawdziwa inteligencja natomiast słucha przez radio pornograficznej literatury

Mogę powiedzieć że wychowałem się na wieczornych audycjach polskiego wydania Voice of America jako nastolatek, czasem też BBC, zupełnie nie znałem natomiast Wolnej Europy. Może dlatego, ze była chyba zbyt zagłuszana.
            • j-k "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- ocena. 20.03.25, 22:56
              bmc3i napisał:
              > Mogę powiedzieć że wychowałem się na wieczornych audycjach polskiego wydania Vo
              > ice of America jako nastolatek, czasem też BBC, zupełnie nie znałem natomiast W
              > olnej Europy. Może dlatego, ze była chyba zbyt zagłuszana.

BBC - byla najbardziej obiektywna.

Glos Ameryki - byl nijaki i po prostu Amerykanski (w dobrym i zlym tego slowa znaczeniu - ale swietna muzyka)

Najbardziej lubilem "Wolna Europe"
              byla najbardziej propagandowa, ale i najciekawsza.

gdy mnie nudzila juz swoja propaganda, to sluchalem BBC - by dowiedziec sie czegos obiektywnego.
              • bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- ocena. 21.03.25, 00:22
                j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                > > Mogę powiedzieć że wychowałem się na wieczornych audycjach polskiego wyda
                > nia Vo
                > > ice of America jako nastolatek, czasem też BBC, zupełnie nie znałem natom
                > iast W
                > > olnej Europy. Może dlatego, ze była chyba zbyt zagłuszana.
                >
                >
                > BBC - byla najbardziej obiektywna.
                >
                > Glos Ameryki - byl nijaki i po prostu Amerykanski (w dobrym i zlym tego slowa z
                > naczeniu - ale swietna muzyka)

Fajne były też proste porady w zakresie języka angielskiego. Do dziś pamiętam niektóre amerykańskie wyrażenia idiomatyczne, których wówczas się nauczyłem.

> Najbardziej lubilem "Wolna Europe"
                > byla najbardziej propagandowa, ale i najciekawsza.
                >
                > gdy mnie nudzila juz swoja propaganda, to sluchalem BBC - by dowiedziec sie cze
                > gos obiektywnego.

Ja już niewiele z tego wszystkiego pamiętam. Byłem wówczas wczesnym nastolatkiem, i to był jakiś tam, wieczorny rytuał
                • 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- ocena. 21.03.25, 00:56
                  bmc3i napisal:

>Ja już niewiele z tego wszystkiego pamiętam. Byłem wówczas wczesnym nastolatkiem, i to był >jakiś tam, wieczorny rytuał

dawno bylo,lecz nalezy wspolczuc zmarnowanych mlodych lat(teenager) spedzonych wieczorami na sluchaniu trzeszczacego radia,zamiast uganiac sie za d...ktorych pelno krecilo sie wieczorami przy osiedlowych "trzepakach" liczac,ze moze sie zdarzy...

teraz rozumiem twoj upor i udawadnianie rzeczy niemozliwych...to wplyw propagandy RWE/GA w mlodosci
                  • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- 21.03.25, 01:02
                    a ty zdradź nam, melordzie, jak i czym sobie radziłeś z opryszczką, rzęsistkiem czy też rzeżączką
                    • 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- 21.03.25, 01:16
                      boomerang napisał:

> a ty zdradź nam, melordzie, jak i czym sobie radziłeś z opryszczką, rzęsistkiem
                      > czy też rzeżączką

podobnie jak u Ciebie-antybiotyk
                      • bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- 21.03.25, 01:38
                        1.melord napisał(a):

> boomerang napisał:
                        >
                        > > a ty zdradź nam, melordzie, jak i czym sobie radziłeś z opryszczką, rzęsi
                        > stkiem
                        > > czy też rzeżączką
                        >
                        > podobnie jak u Ciebie-antybiotyk

Nie kłam, wtedy nie było w PRL-u antybiotyków na opryszczkę. Niczego w latach 80. nie było. Tylko ocet i sól.
                        • 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- 21.03.25, 02:15
                          >Nie kłam, wtedy nie było w PRL-u antybiotyków na opryszczkę. Niczego w latach 80. >nie było. Tylko ocet i sól.

w latach 80-tych to ja juz bylem w USA

Dokładnie 1 stycznia 1950 roku 37 specjalnie przeszkolonych pracowników rozpoczęło stałą produkcję penicyliny. W tym samym roku pierwsza polska penicylina pojawiła się w aptekach, a cztery lata później rozpoczęto jej eksport.

nie laska zajrzec do wujka googla,zaczynasz byc sola FS,octem wkrotce jesli wiecej bzdur bedziesz wypisywal.
                          • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- 21.03.25, 05:59
                            Opryszczka to wirus więc nie mogłeś tego leczyć antybiotykami takimi jak penicylina. Trzeba było to leczyć tak jak grypę, czyli organizmem, czyli odczekać tydzień+. Aciclovir, który o parę dni skraca czas wstrzemięźliwości płciowej po złapaniu opryszczki, wprowadzono dopiero w 1981, w UK, w PRLu mógł być dostępny co najwyżej w Jaruzelskiej końcówce. Miałeś jakieś domowe sposoby?
                            • 1.melord Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- 21.03.25, 08:21
                              boom o co ciebie biega?
                              doczepiles sie z jakas opryszczka,syfem i malaria jak rzep do psiego ogona

nigdy nic takiego nie zlapalem gdyz z qrfami do czynienia nie mialem,czasami z dziewczynami niesmialymi co nie smialy odmowic
                              • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- 21.03.25, 08:40
                                to właśnie od takich nieśmiałych co kręciły się przy osiedlowych trzepakach można było załapać opryszczkę, czyli po naszemu herpes
              • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- ocena. 21.03.25, 08:32
                j-k napisał:

Tu pełna zgoda, BBC była najbardziej obiektywna. Tak zdecydowanie twierdzili wszyscy, co kiedykolwiek słuchali zagranicznych radiostacji.
                Polskie media moim zdaniem za Stefana Bratkowskiego również miały swoje 5 minut w obiektywności.

> Glos Ameryki - byl nijaki i po prostu Amerykanski (w dobrym i zlym tego slowa z

Słabo go kojarzę mimo że czasem słuchałem, a nic mi nie wiadomo o muzyce w GA. Pod względem rzetelności oczywiście klasyfikuję poniżej BBC, ale powyżej RWE.

> Najbardziej lubilem "Wolna Europe"
                > byla najbardziej propagandowa, ale i najciekawsza.

A super propagandowa to oczywiście była Tirana, Pekin i Moskwa,

RWE miała bardzo ciekawą audycję "Fakty, wydarzenia, opinie" o godz 16:10.i później powtarzana. To zdarzało mi się chętnie słuchać i miałem wrażenie, że w tej audycji nie było przesadnej propagandy,

Oprócz wymienionych radiostacji w języku polskim nadawał jeszcze Paryż, Kolonia z RFN, Toronto z Kanady w bardziej ograniczonym czasie.

Być może pominąłem jeszcze jedną zachodnia radiostacje.

Nawiązując do propagandy RWE, dyrektorem był Jan Jeziorański, którego głoszone poglądy wówczas nieco mnie raziły, ale już po zamknięciu sekcji polskiej bardzo szanowałem i zgadzałem się z jego wypowiedziami i otwierałem oczy ze zdumienia, czy to tan sam człowiek

A na koniec, RWE było zakłócane, ale zawsze była jedna częstotliwość dobrze słyszalna. Mówiono, że rząd też chce słuchać RWE.
                Mieli ponad 15 częstotliwości, na których nadawali w ciągu doby. Sorry, bodajże mieli kilka godzin przerwy w nadawaniu.
                • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- ocena. 21.03.25, 08:38
                  adam.eu napisał:

> Nawiązując do propagandy RWE, dyrektorem był Jan Jeziorański, którego głoszone
                  > poglądy wówczas nieco mnie raziły, ale już po zamknięciu sekcji polskiej bardzo
                  > szanowałem i zgadzałem się z jego wypowiedziami i otwierałem oczy ze zdumienia
                  > , czy to tan sam człowiek

20 stycznia upłynęła 20 rocznica śmierci Jana Jeziorańskiego, jak ten czas szybko biegnie.
                • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- ocena. 21.03.25, 08:42
                  to właśnie od takich nieśmiałych co kręciły się przy osiedlowych trzepakach można było załapać opryszczkę, czyli po naszemu herpes
                  • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- 21.03.25, 08:51
                    nie wiem jak te qtasy to zrobiły
                • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- ocena. 21.03.25, 08:45
                  Trochę mniej zakłócali o 18:10 bo wtedy leciało "Rendez vous o 6:10" z najnowszymi przebojami z angielskiej listy przebojów, których w Warszawie jeszcze nie mieli.
                • pijatyka Re: czy to tan sam człowiek 19.02.26, 13:46

Nowak-Jeziorański, jakim go wszyscy szerzej poznaliśmy po 1989 roku, swoim charakterem bardziej pasowałby do BBC niż RWE ;)

• bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki- ocena. 05.04.26, 09:20
                j-k napisał:

> bmc3i napisał:
                > nia Vo
                > > ice of America jako nastolatek, czasem też BBC, zupełnie nie znałem natom
                > iast W
                > > olnej Europy. Może dlatego, ze była chyba zbyt zagłuszana.
                >
                >
                >

Dla mnie to były pierwsze lekcje angielskiego. Pamiętam że dokładnie z Voice of America, dowiedziałem się znaczenia idiomu Go bananas
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 20.03.25, 18:16
      malkontent6 napisał:

> jorl11 napisał:
      >
      > > byly te szczekaczki klamliwe ale chytrze klamliwe.
      >
      > Były klamliwe? Wyjaśnij to, bo jak wiesz mam słaby umysł.

To wyjasnie bo slabe umysly ma tu cale stado palantow.

A wiec co gadala Radio Wolna Europa i tym podobne szczekaczk ijak glos Ameryki itd ludom w Ostblocku powiedzmy w PRLu?
      Najpierw sytuacja ekonomiczna. Komunizm jako gospodarka planowa zawsze jest mniej produktywny jak kapitalizm. Roznie mniej, stalinowski byl dosc niezly, gomulkowski gorszy a gierkowski juz byl calkowicie do dupy.
      Bo nie korzystano z tak dobrze kreatywnosci ludzi jak to robi kapitalizm a do tego coraz bardzej ludzie mogli gruchy obijac, najmniej za Stalina potem coraz gorzej. Towarow bylo w kapitalizmie dla ludzi duzo wiecej a w komunie bylo duzo gorzej. A wiec szczekaczki z Zachodu jechaly po tej lini tak naprawde, mowily na Zachodzie swietnie a u was nedza. To trafialo do ludzi bo powierzchownie bez wchodzenia w szczegoly co za co byla to prawda. Ale te szczekaczki NIGDY nie powiedzialy ze to dzieki kapitalizmowi jest na Zachodzie lepiej a staraly sie powiedziec ze to
      1. komunisci przy wladzy kradna
      2. Do ZSRR sie wysyla wiec on kradnie

Do tego twierdzily ze to dzieki demokracji jest jak bogato na Zachodzie a nie dzieki kapitalizmowi o kapitalizmie ani slowa. A wiec rozwiazaniem jest w prowadzic w Ostblocku demokracje i bedzie wspaniale. No i nie wysylac towarow do ZSRR i nie dac sie okradac przez komunistow bedacych przy wladzy.
      A komuna, panstwowa gosporaka musialy miec dyktature aby byc jakos tam produktywyna. Bo to tak jakby w kapitalistycznym przedsiebiorstwie byla demokracja i pracujacy mogliby wlascicielowi powiedziec co ma robic. Taka kapitalistyczna gospodarka by sie rozleciala jakby wlasciciel musial demokratycznie byc wybieranym. A tego zadaly te szczekaczki z Zachodu dla gospodarki Ostblocku i to mialo dac ladne towary w sklepach jak na Zachodzie.
      Fajnie bylo jak przyjezdzalem w latach 90tych do Polski rozmawialam z kolegami mieszkajacymi tam to slyszalem u nich ze „mamy demokracje“ Ja im na to ze kapitalizm i tego jakos nierozumieli tak mieli mozgi zamulone tymi szczekaczkami.
      Teraz to zostalo zmienione zauwazylem i macie w Polsce wolnosc dlatego jest fajnie.

Ty drogi m6 tez sie zorientowales jak jest w demokracjach jak wyjechales do USA. Tam spotkales sie z kapitalizmem, brales straszenie w dupe od niego, pracowales jako robotnik, zona Twoja sprzatala po chalupach i mogles stwierdzic ze jest calkiem inaczej jak Tobie szczekaczki z Zachodu mowily.
      Potem udalo sie Twojej zonie dostac sie do panstwowej czyli komunistycznej roboty w USA Ty tez i dopiero odetcheliscie. Bo nareszcie mogliscie gruchy obijac jak to w PRLu bylo ale towary miales bo je wytwarzala ciezko pracujacy czesc spoleczenstwa w kapitalizmie. Z ktorego tam uciekles do komuny bedac caly czas w USA.

Dlatego wlasnie tym wszystkim antykomunistom z Ostblocku, z PRLu, wydalbym dozywotni zakaz pracy w komunistycznej czyli panstwowej gospodarce w kapitalistycznych krajach, na calym Swiecie. Niech maja to o co walczyli. A walczyli bo szczekaczki im nagadaly ze demokracja daje towary a nie kapitalizm.

Za trudne, prawda drogi m6?
      • adam.eu Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 20:06
        jorl11 napisał:

> A wiec co gadala Radio Wolna Europa i tym podobne szczekaczk ijak glos Ameryki
        > itd ludom w Ostblocku powiedzmy w PRLu?...........
        ....................

Przypuszczam, że w ogóle w ówczesnym czasie nie słuchałeś żadnych rozgłośni. Tacy jak Ty nie czuli potrzeby spojrzenia na świat różnymi oczami, z różnych punktów.
        Skąd więc Twoje potężne, nazwę je chore frustracje?
        Nie masz żadnych zastrzeżeń do propagandy w Rosji?
        A może ich będziesz wychwalał, tak jak Igor widzi szeroką różnorodność w mediach Putina?

• malkontent6 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 22:46
        jorl11 napisał:

> Ale te szczekaczki NIGDY nie po
        > wiedzialy ze to dzieki kapitalizmowi jest na Zachodzie lepiej a staraly sie pow
        > iedziec ze to
        > 1. komunisci przy wladzy kradna
        > 2. Do ZSRR sie wysyla wiec on kradnie

Mam wrażenie, że nigdy nie słuchałeś tych "szczekaczek".
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 20.03.25, 18:19
      boomerang napisał:

> no to Pravda i Izwiestia wyszły zwycięsko z frontu ideologicznego

Jaki front ideologiczny? kapitalizm czyli gospodarka prywatna czy komuna czyli gospodrka panstwowa? izwestia jest kapitalistyczna
      • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 21:11
        W Rosji jest kapitalizm, a ty się na tym znasz i jesteś inżynierem, no to mam dla ciebie, Jorłow, pomysł na wyśmienity biznes. Sprowadzaj z Zachodu do Rosji muszle klozetowe, równolegle z budową przez twoją firmę sieci kanalizacyjnych obejmujących zadupia wokół dużych miast. Bardzo szybko zostaniesz Trumpem w Rosji, no i karierę polityczną w demokratycznej Rosji będziesz miał zaklepaną oddolnie.
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 20.03.25, 18:21
      bmc3i napisał:

> Mogę powiedzieć że wychowałem się na wieczornych audycjach polskiego wydania Vo
      > ice of America jako nastolatek,

No i jak teraz? Powiedzieli tam Tobie ze przyjdzie Trump i demokracje w USA zniszczy? Nie powiedzieli? No to naklamali bo przyszedl. Calkiem demokratycznie
      • bmc3i Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 18:38
        jorl11 napisał:

> bmc3i napisał:
        >
        >
        > nia Vo
        > > ice of America jako nastolatek,
        >
        > No i jak teraz? Powiedzieli tam Tobie ze przyjdzie Trump i demokracje w USA zni
        > szczy? Nie powiedzieli? No to naklamali bo przyszedl. Calkiem demokratycznie

Wtedyvw xzasach Reagana nikomu nie przychod iło do glowy że przyjdzie dovwladzy ktos taki jak Trump, a partia republikanska przestanie isnieć.
        • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 18:51
          bmc3i napisał:

> Wtedyvw xzasach Reagana nikomu nie przychod iło do glowy że przyjdzie dovwladzy
          > ktos taki jak Trump, a partia republikanska przestanie isnieć.

Powinien Glos Ameryki to wiedziec. Ze przyjdzie taki jak Trump. Jak nie wiedzial to powienien trzymac pysk na klodkw a nie chwalic pod niebiosa demokracji amerykanskiej
          • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 20.03.25, 21:16
            > Powinien Glos Ameryki to wiedziec. Ze przyjdzie taki jak Trump.

Nie wiedział bo nie działał w warunkach gospodarki planowej. Był za mało radziecki. Ale ty Jorłowie, jako żeś giętki choć emerytowany komsomolec, powinieneś wiedzieć kto przyjdzie po Putinie.
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 21.03.25, 10:01
      malkontent6 napisał:

>
      > Mam wrażenie, że nigdy nie słuchałeś tych "szczekaczek".

Nie sluchalem ciagle ale wystarczajaco aby byc pewien o tych metodach propagandy ktore wyzej opisalem. I wlasnie ktore uwazam za zaklamane i to celowo i skuteczne aby ludziom w Polsce falszywy obraz Swiata wmowic. I falszywy, bo to wazniejsze obraz kmuny.

Ale to dla ciebie m6 za trudne tez dla innych tu piszacych palantow. Dlatego tez nie potrafisz sie odniesc merytorycznie do tego co napisalem.
      • malkontent6 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 21.03.25, 16:43
        jorl11 napisał:

> ktore uwazam za zaklamane i to celowo i skute
        > czne aby ludziom w Polsce falszywy obraz Swiata wmowic. I falszywy, bo to wazniejsze obraz kmuny.

Znałem ludzi, którzy mówili podobnie w czasach PRL-u. To byli generalnie komuniści, którzy popierali zagłuszanie tych "szczekaczek", żeby nie mieszały ludziom w głowach.

Mnie wyjazdy na Zachód potwierdziły tezy tych rozgłości, że gospodarka rynkowa jest dużo bardziej efektywna niż planowa gospodarka socjalistyczna. Krótko mówiąc kapitalizm jest lepszy od socjalizmu.
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 21.03.25, 10:21
      adam.eu napisał:

> Przypuszczam, że w ogóle w ówczesnym czasie nie słuchałeś żadnych rozgłośni.

Jak wyzej wystarczajaco sluchalem aby opisac to co wyzej.

>Ta
      > cy jak Ty nie czuli potrzeby spojrzenia na świat różnymi oczami, z różnych punk
      > tów.

Punkt widzenia RWE i tym podobnych szczekaczek nie pomagal aby miec obiektywne spojrzenie na Swiat a wciskal sluchaczom w PRlu np. zaklamana propaganda do niszczenia swojego kraju

> Skąd więc Twoje potężne, nazwę je chore frustracje?

Ja i frustracje???
      A wiec ja pracowalem 10 lat w PRLu w komunie konstruujac elektronike w fabryce ktora potem byla tam produkowana. I to byly lata 70te XXw. I osobiscie obserwowalem jak wielkie niewykorzystanie potencjalu ludzi wtedy bylo i do tego jak w tych 10 latach sie pogarszalo. Dlatego patrzac na to mialem uczucie, i sluszne, ze takie gospodarcze gowno musi wjechac w sciane. Bo takie marnowanie mozliwoscie ludzkich sie tak musi skonczyc. Do tego uwazalem z na Zachodzie jako ze jest kapitalizm musi produktywnosc ludzi byc wieksza a to sie przeklada na te ukochane „ladne rzeczy w sklepach tamze“.
      Wyemigrowalem przed stanem wojennych do Berlina Zachodniego, zaczelem zaraz pracowac w kapitalistycznej fabryce z wlascicielem paresete ludzi konstruowalem tam dalej elektronike, przemyslowa, i tam nareszcie osiagnelem to co uwazalem za sluszne. Bo wysoka produktywnosc nie jak w komunie. Zaraz pozem zostalem szefem biura konstrukcyjnego elektroniki, mialem inzynierow Niemcow pod soba i cholernie mi sie podbalo pracowac. Nawet pracowalem 6,5 lat duzej po osiagnieciu regularnego wieku emerytalnego w Niemczech, wlascisciel mi ciagle nastepne umowy podsuwal. A podobalo mi sie dlatego ze trzeba bylo solidnie pracowac nie jak w komunie. I robilem to co lubilem.
      I wlasnie dlatego nazywam szczekaczki bo jak wyzej oszukiwaly ludzi w PRLu co do powodu nedznego zycia materialnego w komunie.

> Nie masz żadnych zastrzeżeń do propagandy w Rosji?
      > A może ich będziesz wychwalał, tak jak Igor widzi szeroką różnorodność w mediac
      > h Putina?

Teraz jest co innego z propaganda. Nie ma roznic gospodarczych pomiedzy Rosja a Zachodem i tu i tam sa kapitalizmy a inaczej bylo za PRLu a wiec pozostaje propaganda poza gospodarcza a dokladnie geopolityczna.

Ja nie opieram sie na szmatlawcach zachodnich polskich czy niemieckich jak chce wiedziec co sie dzieje w Rosji a czytam w necie co media rosyjskie pisza i mowia. Dziscia wciskam meniu „Przetlumacz“ i mam po niemiecku nie musie sie z rosysjkim meczyc.
      I jak porownam zaklamanie propagand obu stron, zachodniej (niemieckiej i polskiej w szczegolnosci) a rosyjskiej to duzo wieksze zaklamanie jest po stronie Zachodu.

Wem, wiem za trudne dla was palantow
      • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 21.03.25, 10:34
        > Dziscia wciskam meniu „Przetlumacz“ i mam po niemiecku nie musie sie z rosysjkim meczyc.

Ty tu nie kokietuj, przecież twój niemiecki nie może być lepszy od twojego ojczystego rosyjskiego.
        • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 21.03.25, 11:51
          boomerang napisał:

> Ty tu nie kokietuj, przecież twój niemiecki nie może być lepszy od twojego ojcz
          > ystego rosyjskiego.

Dobra dobra, zaden jezyk u mnie nie jest dobry ale niemiecki czytam i rozumiem tak samo plynnie jak polski a rosyjski to juz nie.
          Mnie Bozia pokarala emigracja ale tez uwazam ze albo matematyka/fzyka albo jezyki. Bo jezyki na pamiec a scisle to myslenie.

Przed tygodniem jechalem przez Baltow, wlasciwie dookola Baltyku. Chyba na Lotwie w hotelu gdzie melismy kolacje byl bar gdzie trzeba bylo sobie cos do picia zamowic jak sie chcialo. Podszedlem zamowic wino i zapytalem po rosyjsku czy mowia po rosyjsku, pani powiedziala po rosyjsku ze tak. Kelner ktory sie pojawil kolo baru akurat powiedzial ladnie po roysjsku „ja nie mowie po rosyjsku“. Usmialem sie.

Acha jechalem z moja qrwa/kochanka.
          • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 21.03.25, 19:00
            > niemiecki czytam i rozumiem tak samo plynnie jak polski a rosyjski to juz nie.

z tego by wynikało że żaden język nie jest twoim językiem ojczystym, który z reguły zna się najlepiej, a ty żadnego języka dobrze nie znasz, co mnie dziwi, bo to wydaje mi się niemożliwe - musiałeś przejść w życiu przez jakieś dziwaczne wychowanie i mieć jakieś psychiczne zahamowania
          • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 21.03.25, 19:13
            Twierdzisz że twój niemiecki jest lepszy niż rosyjski, dlaczego więc na Łotwie zechciałeś mówić po rosyjsku, a nie po niemiecku? osiedliło się tam mnóstwo Rosjan, ale dziś są oni elementem zakłócającym łotewską narodowość i nie zdziwiłbym się gdyby Łotysze zaproponowali im siłą powrót do Rosji. Uważam że to obciach gadać z Łotyszami po rosyjsku, niemiecki byłby lepiej widziany, zwłaszcza że były tam kiedyś mocne wpływy niemieckie.
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 21.03.25, 10:58
      boomerang napisał:

> a ty Jorłow w której to organizacji przeszedłeś szkolenie?

Ja? w zadnej. Komuna mi sie tez nie podobala bo moja ksiazeca krew, tak uwazam, powodowala ze uwazalem ze ludzie powinni byc w hierarchi. A nie jak w PRL ze robotnicy to sol ziemi.

Ale jak juz to opowiem przypadek z czasow studenckich z marca 1968.Zaczely sie strajki i studentow u mnie na Politechnice Gdanskiej, wtedy zauwazylem od razu ze pojawili sie jacys ktory mowili co mamy robic. Dano nam do pisania ulotki, tekst byl w punktach. Pisalismy jednego wieczoru w akademiku recznie przez kalki aby bylo tego wiecej. Pamietam doskonale jeden z punktow:
      Nie jestesmy przeciw socjalizmowi a przeciw jego wypaczeniom“

napisalem to tez ale juz nastenego dnia sie wstydzilem ze dalem sie oszukac. Bo ja wewnetrznie bylem przeciw socjalizmowi, przeciw urawnilowce przeciw gospodarce kmunistycznej.
      Jak wyzej, krew ksiazeca moze mi w tym pomogla i od tego czasu sie nigdy nie angazowalem w rozruchy. Tez nie mialem zamiaru byc przy wladzy bo i rozruchy i wladza byly dla mnie komuna czyli nie dla mnie.

Pod koniec lat 70tych zaproponowano mi stanowisko dyrektora naukowego w jednej fabryce w Gdansku warunek przystapienie do PZPR, odmowilem.

I mialem racje na 100% ze tak uwazalem a przekonalem sie o tym jak wyjechalem na Zachod i zaczelem pracowac w kapitalizmie. I to bylo wlasnie to co przeczuwalem jako mlody chlopak i w tym 1968 za wlasciwe.
      • polski_francuz Filozofia kariery 21.03.25, 11:55
        jorl11 napisał:

" Pod koniec lat 70tych zaproponowano mi stanowisko dyrektora naukowego w jednej fabryce w Gdansku warunek przystapienie do PZPR, odmowilem."

Takze i mi zaproponowano wstapienie. Po doktoracie i dajac powachac pozycje dyrektora instytutu. Ale pomyslalem troche o Tacie i o Kaludze i i o tym, ze ulegne systemowi narzuconego przez ruskich. Ty zas przed ruskimi i niemieckimi chodzisz na kolanach i lizesz im obsrane imperialne zady. Cos niezbyt spojna ta Twoja filozofia kariery...

PF
        • jorl11 Re: Filozofia kariery 21.03.25, 11:58
          polski_francuz napisał:

> Takze i mi zaproponowano wstapienie. Po doktoracie i dajac powachac pozycje dyr
          > ektora instytutu. Ale pomyslalem troche o Tacie i o Kaludze i i o tym, ze ulegn
          > e systemowi narzuconego przez ruskich.

kja jak wyzej, wladza robotniczy nie dla mnie

>Ty zas przed ruskimi i niemieckimi chodz
          > isz na kolanach i lizesz im obsrane imperialne zady. Cos niezbyt spojna ta Twoj
          > a filozofia kariery...

Mialem uczucie ze Niemcy mnie potrzebowali. I jak co mi lizali zad abym pracowal i kierowal innymi Niemcami inzynierami. Niemieccy inzynierowie prosili wlascisciela anby mi proponowal abym dalaj ich gonil do roboty
      • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 21.03.25, 19:18
        Mnie na te bajki nie nabierzesz, Jorłow. Twoja bezpieczniacka mentalność jest aż nadto oczywista.
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 23.03.25, 18:50
      boomerang napisał:

> Twierdzisz że twój niemiecki jest lepszy niż rosyjski, dlaczego więc na Łotwie
      > zechciałeś mówić po rosyjsku, a nie po niemiecku?

Nie mialem potrzeby tam cokolwiek mowic bo jako przewodnika ktory nasza wycieczke oprowadzal mielismy oania z j. niemieckim. Hotel byl zorganizowany przez biuro podrozy, mielismy szefoa ktora zalatwiala wszystko.
      A na kolacji w hotelu picie zamawialo sie i kupowalo indywidualnie, przy barze, wiec podszedlem i aby wlasnie przetestowac czy mowia po rosysjku zapytalem w tym jezyku. Okazalo sie, jakw yzej, mowili ppo rosyjsku bezblednie. I 1 jezyk

>osiedliło się tam mnóstwo Ros
      > jan, ale dziś są oni elementem zakłócającym łotewską narodowość i nie zdziwiłby
      > m się gdyby Łotysze zaproponowali im siłą powrót do Rosji.

No to moze dokladniej o powrotach Rosjan z bylych republik po rozpadzie ZSRR. To mi wyjasino w Kaliningradzie., tam mialem nauczycielki j. rosyjskiego ktore do Kaliningradu przyjechaly niedlugo po tym rozpadzie ZSRR. Byly nauczycielkami rosyjskiego w Kirgizji dokladnie akurat te. I mi powiedzialy ze Rosjanie z tych republik nie mieli praktycznie formalnej mozliwosci wrocic do Rosji ale byl wyjatek mogli do Kaliningradu. Dlaczego tak bylo? Dla mnie oczywiste dlaczego.Rosja, elity rzadzace, wtedy Jelzin nie pozwalal przyjezdzac do Rosji Rosjanom aby miec w tych republikach swoich ktorzy w przyszlosci, jak Rosja wroci do swojej sily, trwalo 30 lat jak wiadomo, byli pomocni w przylaczaniu tych republik. Wyjatek Kaliningrad bo tam trzeba bylo aby Rosjanie tam zostali a nie wyjezdzali do Rosji wlasciwej gdzie sytuacja gospodarcza byla co raz lepsza i lepsza w stosunku do Kaliningradu. To co jak Berlin Zachodni w ktorym mieszkalem. Tez byly utrudnienie, te przejazdy przez DDR z kontrolami i tylko 3 trasy dlatego aby Berlinczycy zachodni nie emigrowali do BRD byly zachety gospodarcze. Np. do pensji, tez w kapitalistycznych przedsiebiorstwach czyli wszystkim, panstwo doplacaco chyba (nie pamietam dokladnie ile bo juz dawno tego mie ma) 10% jej. Firmy mialy subwencje dlatego byla tam tez dosc masowa produkcja, Westberlin zyl. I Kalinigrad tez.
      Jak juz o tym tez byly prodblemy nie tylko formalne wyjazdu Rosjan do Rosji z tych roznych -Stanow bo np. mieli tamposkomunistyczne mieszkania na wlasnosc jakby wyjechali do Rosji by je sprzedali aby w Rosji kupic dla siebie. Ale tamte republiki byly biedniejsze, duzo mniejszy PKB/leb jak w Rosji wiec duzo mniej by dostali ze sprzedarzy swojego mieszkania np. w Uzbekistanie jak musieliby wydac na podobne w Rosji.
      Mam tu u mnie w moim fitnesstudiu dziewczyne Rosjanke z Uzbekistanu, pracuje przy kontuarze, ona tam jezdzi na urlopy, do rodziny, pytalem czy po rosyjsku da sie tam rozumiec i gadac, powiedziala ze oczywiscie ze tak.

te baltyckie republiki zachowuja sie wg norm praw czlowieka paskudnie w stosunku do zyjacych tam Rosjan. Aby Rosjanin dostal obywatelstwo np. Lotwy musi zdac egzamin z tego smiesznego jezyka, takieh´go indianskiego kz´torym mowi z 1 milion ludzi tylko na Swiecie. I komisje ich oblewaja. A dlacxzego? Bo bez obywatelstwa nie maja prawa wybiorczego a jakby mieli, przy tej ich tam ilosci powstalyby partie prosrosyjkie i by sie moze skonczylo oficjalnym wystapieniam Z NATO o EU a przylaczeniem sie do Rosji.
      Dlatego te szykany.
      Zachod o tym milczy no ale Zachod jest klamliwy jak zwykle.

Dodam ze Rosja, elity rzadzace, nie spodziewala sie ze tak dlugo zajmie im zbudowania kapitalizmu ktory bedzie odporna na sankcje Zachodu co dalo Zachodowi na Ukrainie uzywajac wszystkich mozliwych instrumetow od przekupstwa do terrory przerobic tam spra czesc pozostalych Rosjan na Antyrosjan. No i dlatego ta krwawa wojna ale Rosja swoje cele osiagnie jak widac.

>Uważam że to obciach
      > gadać z Łotyszami po rosyjsku, niemiecki byłby lepiej widziany, zwłaszcza że b
      > yły tam kiedyś mocne wpływy niemieckie.

Jeszcze raz chciaem sprawdzic czy mam do czynienie z Rosjanami tam wlasnie. I sie okazalo ze mam. To byl test.

A wplywa niemieckie poprzez Hanse to u tych 3 baltow byly ogromne, to sie dowiedzialem bedac tam. W kazdej stolicy 2h przewodnika dobre bylo jak cholera.
      Zreszta Finlandia i Szwecja tez duzo z Niemcami porzez Hanse miala. Porty kupcy towary.
    • jorl11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 23.03.25, 19:04
      > jorl11 napisał:
      >
      > > ktore uwazam za zaklamane i to celowo i skute
      > > czne aby ludziom w Polsce falszywy obraz Swiata wmowic. I falszywy, bo to
      > wazniejsze obraz kmuny.

> Znałem ludzi, którzy mówili podobnie w czasach PRL-u. To byli generalnie komun
      > iści, którzy popierali zagłuszanie tych "szczekaczek", żeby nie mieszały ludzio
      > m w głowach.

Do tego jak ja mowie to zaden daleko nie jest podobny, nie pizdzij m6. To ze uwazali komunisci ze szczekaczki sa szkodliwe to jedno ale to ze prawdziwym powodem ze sa szkodliwe jest to ze socjalizm/komuna czyli gospodarka planowa jest tym podstawowym gruntem dlaczego te szczekaczki RWE Gl. Ameryki, BBC sa szkodliwe bo byl gospodarczo do dupy to juz nie mowili. I tym sie roznia odemnie napewno. Radykalnie.
      Bo trzeba bylo komune zmienic na kapitalizm juz dawno, niedlugo po Stalinie. Tego Twoi komunisci i Ty sam m6 tez nie mowiles ani wtedy ani teraz.

> Mnie wyjazdy na Zachód potwierdziły tezy tych rozgłości, że gospodarka rynkowa
      > jest dużo bardziej efektywna niż planowa gospodarka socjalistyczna. Krótko mów
      > iąc kapitalizm jest lepszy od socjalizmu.

Twoje wyjazdy na Zachod na roboty jako student dawaly Tobie falszywy obraz. Bo siedziales tam te 3 miesiace w biedzie zaiwaniales gdzies w szklarniach, glodowales bo drogo jak cholera bylo dla Ciebie tam no ale znosiles to bo wiedziales ze jak wrocisz do Polski z tymi walutami to bedziesz Panisko.
      Ale jak juz wyemigrowales na stale do USA to sie okazalo ze zaiwaniajac dalej juz nie 3 miesiaca ale wiele lat podobnie jak wtedy w czasach stdenckich ale musiales juz mieszkac nie w namiocie jesc jakos tam normalnie bac sie choroby bo ubezpieczenia i wtedy juz kapitalizm sie Tobie az tak nie podobal. I dalej z wyzej:

jorl11 napisał:

> Ty drogi m6 tez sie zorientowales jak jest w demokracjach jak wyjechales do USA
      > . Tam spotkales sie z kapitalizmem, brales straszenie w dupe od niego, pracowal
      > es jako robotnik, zona Twoja sprzatala po chalupach i mogles stwierdzic ze jest
      > calkiem inaczej jak Tobie szczekaczki z Zachodu mowily.
      > Potem udalo sie Twojej zonie dostac sie do panstwowej czyli komunistycznej robo
      > ty w USA Ty tez i dopiero odetcheliscie. Bo nareszcie mogliscie gruchy obijac j
      > ak to w PRLu bylo ale towary miales bo je wytwarzala ciezko pracujacy czesc spo
      > leczenstwa w kapitalizmie. Z ktorego tam uciekles do komuny bedac caly czas w U
      > SA.
      >
      > Dlatego wlasnie tym wszystkim antykomunistom z Ostblocku, z PRLu, wydalbym dozy
      > wotni zakaz pracy w komunistycznej czyli panstwowej gospodarce w kapitalistyczn
      > ych krajach, na calym Swiecie. Niech maja to o co walczyli. A walczyli bo szcze
      > kaczki im nagadaly ze demokracja daje towary a nie kapitalizm.

Wiec nie pizdzij m6
      • boavista4 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 23.03.25, 19:24
        Za Hitlera moja prababka byla aresztowana za posiadanie radia z krotkimi falami, Grozila jej kara smierci, Za Stalina wszystkie BBC i VoA byly zagluszane, Teraz nikt krotkich fal nie ma, ale mamy internet! Nozemy sluchac i ogladac cokolwiek i od kogolwiek, Ludzi starsi przyzwyczaili sie do telewizji i polykaja cala ta propagande, Mlodziez nie ma czasu na TV bo traci czas na swoich komorkach i laptopach, A oto ostatnia wiadomosc z NBC
        "Rosjanie ogłosili natychmiastowy odwrót wszystkich sił z Ukrainy z powodu "mocnego przesłania Ksiecia Williama"
      • malkontent6 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 28.03.25, 15:39
        jorl11 napisał:

> Bo trzeba bylo komune zmienic na kapitalizm juz dawno, niedlugo po Stalinie.

Szkoda, że nie powiedziałeś tego Breżniewowi.

P.S. Gadasz jakbyś był cały czas pijany.

• boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 31.03.25, 04:36
          > P.S. Gadasz jakbyś był cały czas pijany.

Jorłow pija kumys w dużych ilościach. Taka jego tradycja rodowa.
    • adam.eu Radio Wolna Europa odzyskało finansowanie 28.03.25, 08:41
      Administracja Donalda Trumpa przywróciła dotację dla Radia Wolna Europa po decyzji sądu.

Moim zdaniem można i należy dyskutować, dyskutować, a nie stawiać autorytatywne tezy o skuteczności lub nie oddziaływania różnej rodzaju docierania z informacją do różnych społeczeństw.
      I radio oczywiście nie powinno wykluczać internetu i na pewno nie wyklucza internetu, Natomiast internet paradoksalnie być może w krajach totalitarnych łatwiej kontrolować

Wiem, na tym forum dla niektórych jedynie prawdziwe i pluralistyczne media ma Rosja która reprezentuje 8 mld ludzi na świecie.
      • pijatyka Re: przywrócona dotacja dla RWE 28.03.25, 17:20

To na razie - docelowo Radio Wolna Europa pewnie i tak trafi do EUuropy.

A trumpowska kretynka Kari Lake niech się już dalej wozi z Głosem Ameryki i resztą.

• jankowski1965 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 28.03.25, 16:03
      Czas najwyzszy
    • jorl-11 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki" likwidowane. 30.03.25, 22:28
      malkontent6 napisał:

> jorl11 napisał:

> > Bo trzeba bylo komune zmienic na kapitalizm juz dawno, niedlugo po Stalin
      > ie.

> Szkoda, że nie powiedziałeś tego Breżniewowi.

Ja raz gdzies pod koniec lat 70tych spotkalem jednego faceta ktory powiedzial ze zna kogos z komitetu Wojewodzkiego PZPR w Gdansku. On mi wlasnie o tym wprowadzeniu kapitalizmu powiedzial ze mu ten sasiad o tym powiedzial ze jak sie kapitalizm w Polsce wprowadzi to bedzie taki mnie wiecej jak w Ameryce Lacinskiej. Ze tak uwazaja. To raz.

Ale teraz wiem ze pod koniec lat 70tych w ZSRR, byl taki Andropow (?) krotko rzadzl, rozwazal wprowadzenie kapitalizmu w ZSRR. Bo widziano ze ekonomicznie tamtejsza komuna jest do dupy. Bo komuna jest jako taka produktywna taka stalinowska. Gdzie za bledy w gospodarce dostaje sie w dupe solidnie. Wazny nawet rozstrzelanie mniej wazny oboz pracy.
      Cofnac sie do tamtego systemu juz nie mieli sily, zreszta nawet Gierek podobnie mowil, naturalnie duzo pozniej, a wiec kapitalizm wprowadzic. Problem byl dla ZSRR ze wiedziano ze wtedy kraj bedzie oslabiony i ze wtedy Zachod wykorzysta to do geopolitycznego rozwalenia ZSRR. I siedzieli miedzy mlotem a kowadlem. Tez zbrojenia Reagana jeszcze bardziej odsuwaly perspektywe wprowadzenia kapitalizmu bo nacisk militarny byl za duzy i jak wyzej za radykalna zmiana z komuny na kapitalizm byla, tak uwazali, i mieli racje, dla panstwa rosysjkiego niebezpieczna.
      Dlatego wlasnie nawet rozwiazano ZSRR bo by im Zachod 10 Czeczeni uzadzil a nie ta jedna ktora prawie tez oslabiona Rosje na lopatki prawie polozyla. Mieli racje jak to niebezpieczne dla Rosji.

Wlasnie dzieki Reaganowi odsunieto wprowadzenie kapitalizmu w Rosji o ca. 10 lat ale to Reagan wiedzial i chcial. Bo im dluzej trwala nedzna komuna tym bardziej Rosja byla slabsza a wiec latwiejsza do pokonania podczas tej reorganizcji.
      Wlasnie dlatego Radio Eolna Europa taka jak wyzej propagande prowadzile. Nie ze trzeba kapitalizm a ze trzeba demokracji.

> P.S. Gadasz jakbyś był cały czas pijany.

Nie ja pijany a ty po prostu jestes moj drogi komsomolcu za tepy aby to wszystko zrozumiec.
      A jestes komsomolcem bo kochasz komune. Bo dopiero odzyles na emigracji do USA jak zaczeles „pracowac“ w panstwowej czyli komunistycznej gospodasrce tamze. Czyli obijac gruchy jak to w komunie jest.

• malkontent6 Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 31.03.25, 01:33
        jorl-11 napisał:

> pod koniec lat 70tych w ZSRR, byl taki Andropow (?) krotko rzadzl, rozwazal wprowadzenie kapitalizmu w ZSRR.

Podaj źródło tej informacji.
        • boomerang Re: "Wolna Europa" i "Głos Ameryki 31.03.25, 04:44
          To można było usłyszeć na zamkniętych zebraniach partyjnych, w których Jorłow brał udział w przerwach między pałowaniem nieprawomyślnych buntowszczików.
        • pijatyka Re: Podaj źródło tej informacji 31.03.25, 21:30

Z ruskiej dupy te bzdety - takie źródlo (zresztą jorlowe standardowe)

Jasne, towarzysze aż się rwali wprowadzać w kacapii kapitalizm - tylko zły Reagan im nie dał ;-D

• oszol-lom-z-rm Re: Podaj źródło tej informacji 02.04.25, 08:38
            KGB była na kapitalizm przygotowana bo operowała na zachodzie
          • jorl11 Re: Podaj źródło tej informacji 02.04.25, 11:36
            pijatyka napisała:

> Z ruskiej dupy te bzdety - takie źródlo (zresztą jorlowe standardowe)
            >
            > Jasne, towarzysze aż się rwali wprowadzać w kacapii kapitalizm - tylko zły Reag
            > an im nie dał ;-D

Wal sie polaczku
      • polski_francuz System vs. lud 02.04.25, 08:59
        jorl-11 napisał:

" Ale teraz wiem ze pod koniec lat 70tych w ZSRR, byl taki Andropow (?) krotko rzadzl, rozwazal wprowadzenie kapitalizmu w ZSRR. Bo widziano ze ekonomicznie tamtejsza komuna jest do dupy. Bo komuna jest jako taka produktywna taka stalinowska. Gdzie za bledy w gospodarce dostaje sie w dupe solidnie. Wazny nawet rozstrzelanie mniej wazny oboz pracy."

rosja jest krajem, gdzie ludzie maja stracha przed wladza. Dobra gospodarka i dobra ekonomia wymagaja autodyscypliny i wladza nie powinna odgrywac duzej roli. Da ist der russische Hund begraben...

PF
        • jorl11 Re: System vs. lud 02.04.25, 10:42
          polski_francuz napisał:

> jorl-11 napisał:

> rosja jest krajem, gdzie ludzie maja stracha przed wladza. Dobra gospodarka i d
          > obra ekonomia wymagaja autodyscypliny i wladza nie powinna odgrywac duzej roli.
          > Da ist der russische Hund begraben...

Odmawiam Tobie PF jakiekolwiek sensownej wiedzy o gospodarce. Kapitalistycznej. Bo tylko w komunie pracowales, w gospodarce panstwoewj. Tez na Zachodzie w ktajach kapitalistycznych.

A wiec daj se siana z takimi uwagami bo musuza byc durne. I sa takie.

Ale jak juz z tymi poslusznymi wladzy Rosjanami. Jakby tak bylo to by przestepczosc w Rosji byla (prawie) ZEROWA. A z drugiej strony uwaza sie Rosjan za urodzonych bandytow a to znaczy przeciez ze WLADZY nie sluchaja.

Poza tym, to naturalnie nie mozesz wiedziec bo skad, kapitalizm ma sie w Rosji bardzo dobrze. A to znaczy wolnosc gospodarcza.
          Nawet uwazasz tez ze kapitalisci rosyjscy so oligarchami a to znaczy oprocz wladzy tej normalnej dla kapitalistow czyli gospodraczej maja wladze polityczna. Czyli wladza polityczna w Rosji jest mala bo spora jej czesc nalezy sie kapitalistom rosyjskim czyli oligarchom.

Jak sam widziesz powinienes sie leczyc na schizofrenie bo jednoczesnie dwie przeciwne sobie sprawy uwazasz jednoczesnie ta prawdziwe.

No i jak nie nazywas Ciebie palantem?

OK jestes w duzym tu towarzystwie. Palantow podobnych do Ciebie.
          Ale to Ciebie nie tlumaczy z glupoty.
          • polski_francuz Nie odmawiaj mily nie odmawiaj 02.04.25, 11:10
            jorl11 napisał:

" Odmawiam Tobie PF jakiekolwiek sensownej wiedzy o gospodarce. Kapitalistycznej. Bo tylko w komunie pracowales, w gospodarce panstwowej. Tez na Zachodzie w krajach kapitalistycznych."

Juz ci wielokrotnie pisalem, ze rabotalem w prywatnej firmie w Berlinie w latach 80-tych XX wieku. Gdzie rozwinelem produkty z mojej specjalnosci. Dociera to trudno do Ciebie. Wolisz jak Poljak kradnie, oszukuje i klamie, he? Pora sie obudzic i zaczac widziec rzeczy tak jakie one sa. Czego was tam w wyzszej szkole technikow w Elblagu uczyli. Bo nie sadze, zes byl na PG...

PF
            • jorl11 Re: Nie odmawiaj mily nie odmawiaj 02.04.25, 11:35
              polski_francuz napisał:

> Juz ci wielokrotnie pisalem, ze rabotalem w prywatnej firmie w Berlinie w latac
              > h 80-tych XX wieku. Gdzie rozwinelem produkty z mojej specjalnosci.

Pare lat a potem jak juz Ciebie nie potrzebowali wyleciales stamtad. Dlatego tez masz dotad zal do Niemcow i ich wyzywasz od masowych mordercow.
              A te pare lat to duzo za malo aby kapitalizm poznac. Zwlaszcza ze nie uczestniczyles w procesach zarzadzania firma kontraktow konkurencji. Miales za zadane wprowadzic jakas licencje gdzies indziej opracowana. Tak kiedys mowiles.

A ja pracowalem 10 lat w Polsce w komunistycznej gospodarce a poem35+ lat w kapitalistycznej. I z dzialaniami nie tylko bezposrednio technika a zarzadzenie przedsiebiorstwe, zaleznosci konkurencyjne, kierowanie ludzmi.

A Ty nie masz o tym pojecia.
              • polski_francuz Re: Nie odmawiaj mily nie odmawiaj 02.04.25, 11:58
                jorl11 napisał:

" Pare lat a potem jak juz Ciebie nie potrzebowali wyleciales stamtad. Dlatego tez masz dotad zal do Niemcow i ich wyzywasz od masowych mordercow."

Jak rozwinelem produkty to zlozylem dymisje. Lubilem R&D i te materialy w ktorych sie specjalizowalem. I znajomy profiesor z Malborka mi zaproponowal prace nad owczesnym interesujacym materialem YBCO i tak wyladowalem u bumeranga. A berlinska firma mi placila kilka lat pol pensji bym tylko nie poszedl do ich konkurentow:)

PF

P.S. Co do spraw (w tym Niemcow) to staram sie je widziec tak jakie (jacy) sa. Zawod mnie tego nauczyl. W koncu mozesz mnie pocalowac w ... zostawiam ci wybor:)

• pijatyka Re: radiostacje 13.12.25, 20:10

Przede wszystkim - dziś to już nie jest samo radio, jak w latach 60-tych.

Radiostacja dziś to także portal internetowy, podcasty wideo etc. - a emisja radiowa tylko w takim zakresie w jakim (i tam, gdzie) ma to sens...

• boavista4 Re: radiostacje 28.12.25, 01:01
        Feliz Ano Novo!
        Fernando Pessoa – Ano Novo

Ficção de que começa alguma coisa!

Nada começa: tudo continua.

Na fluida e incerta essência misteriosa

Da vida, flui em sombra a água nua.

Curvas do rio escondem só o movimento.

O mesmo rio flui onde se vê.

Começar só começa em pensamento

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka