Dodaj do ulubionych

Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic

27.11.25, 12:23
obóz został zbudowany przez Niemców na ówczesnym terenie Niemiec.
Inne KL też, gdyż państwo polskie nie istniało.
Niemcy z funkcjonowania KL osiągali duże zyski ekonomiczne.
Teraz to są muzea na utrzymaniu polskiego podatnika.
Skoro dzisiejsze Niemcy odcinają się od działań swoich przodków to niech to będzie rzeczywiste odcięcie i niech płacą na utrzymanie pamiątek jakie nam zostawili właśnie.
Obserwuj wątek
    • petronella.kozlowska perla.roztocza napisał(a): 27.11.25, 14:15
      > obóz został zbudowany przez Niemców na ówczesnym terenie Niemiec.

Z punktu widzenia ówczesnych Niemiec tak.

Na podstawie dekretu kanclerza Rzeszy Adolfa Hitlera z 12.10.1939 z mocą obowiązującą od 26.10.1939. z części ziem polskich okupowanych przez III Rzeszę utworzono Generalną Gubernię, resztę okupowanego terytorium II RP wcielono do III Rzeszy.

> Inne KL też, gdyż państwo polskie nie istniało.

Istniało.
    • pijatyka No, to akurat miałoby sens. 01.12.25, 18:11
      .
    • caesar_pl Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 01.12.25, 19:00
      To dlaczego cwaniaku trzeba płacić bilet wstępu do Auschwitz?Ile wy Poljaki zarabiacie na nieszczęściu Żydów?Jeśli ci sie nie podoba ze zarobek z biletów wstępu do obozu to za mało to poskarż się albo Niemcom albo Żydom z Izraela.
      • pijatyka Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auschwitz 01.12.25, 19:24

O jakim zarabianiu, matole, bredzisz?

Wstęp na teren Miejsca Pamięci Auschwitz-Birkenau jest bezpłatny, jednak należy wcześniej zarezerwować imienną Kartę Wstępu.
        Istnieje możliwość skorzystania z płatnego zwiedzania z przewodnikiem lub audioprzewodnikiem za dodatkową opłatą

• caesar_pl Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auschwitz 01.12.25, 19:59
          Faktycznie,masz racje,wstep jest bezpłatny.Prawdopodobnie zarabiają tylko busiki stojące w Krakowie i wożące turystów.
          Fundacja Auschwitz-Birkenau (pol.: Fundacja Auschwitz-Birkenau, ang.: Auschwitz-Birkenau Foundation) pozyskuje darowizny od rządów państw na utrzymanie miejsca pamięci Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau. Fundacja ma siedzibę w Warszawie.
          Trzy kraje niemieckojęzyczne należą do największych darczyńców. Oprócz krajów, darczyńcami są również miasta takie jak Paryż, Boulogne-Billancourt i Londyn. Niektóre darowizny pochodzą również od organizacji pozarządowych. Na przykład w 2022 roku niemiecki producent obuwia przekazał 50 000 euro w ramach kampanii crowdfundingowej, aby uratować dziesiątki tysięcy butów należących do ofiar przed zniszczeniem.[2]
          Niemcy to ciekawe panstwo.
          W grudniu 2022 roku minister spraw zagranicznych Annalena Baerbock uroczyście zwróciła Nigerii 20 tzw. brązów benińskich z niemieckich muzeów, w ramach procesu rozliczania się z historią kolonialną Niemiec.
          Okazalo sie ze to nie Niemcy ukradli ale Angole.

Zrabowane archiwa wrócą z Niemiec do Polski. "Nasze skradzione dziedzictwo"
          oprac. Artur Siekaczyński
          1 grudnia 2025, 15:49
          Do Polski powrócą z Niemiec bezcenne krzyżackie archiwa i rzeźba. Poinformowała o tym ministerka kultury Marta Cienkowska.
          Ciekawe czy przetłumaczą archiwa z krzyżackiego niemieckiego na polski?W zbrojowni na Wawelu na moje pytanie, dlaczego wiekszosc strzelb są niemieckie wartownik mnie opierd..

Krzyżacy to polskie dziedzictwo!!!!
          • boomerang Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auschwitz 01.12.25, 20:05
            Co chlejesz dzisiaj? Korn czy obstler?
            • caesar_pl Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auschwitz 01.12.25, 20:09
              Krombacher.
              • petronella.kozlowska caesar_pl napisał: 01.12.25, 20:30
                > Krombacher.

Industriebier

Nie stać cię na dobre piwo z małego browaru?
                • caesar_pl Re: caesar_pl napisał: 03.12.25, 11:57
                  Prywatny Browar MORITZ FIEGE GmbH & Co. KG maly ale piwo Fiege Pils nie smakuje.Wole Krombacher i ewentualnie Warsteiner.Wszystkie maja podobna cene - ok.17euro za 20 piw półlitrowych ale Warsteiner i Krombacher sa zawsze w jakim supersamie z obnizka i kosztuja wtedy ok 11 euro za 20 politrowek.
                  Tyskie w supersamach niemeickich kosztuje ok 17 euro skrzynka.Ale Tyskie to przeciez lura, pewnie kupuja polscy patrioci bedacy na robotach nieprzymusowych w Niemczech.
                • caesar_pl Re: caesar_pl napisał: 04.12.25, 12:30
                  U nas W Zagłębiu są piwa miejscowe które jeszcze 20 lat temu były warzone w małych browarach i dzisiaj te same miejscowe piwa sa warzone w jednym browarze. Podobno dla każdej marki piwa jest oddzielna linia i skład jak za dawnych czasów.Np.Ritter i Kronen w Dortmundzie,kiedys dwa browary a dzisiaj jeden ktory obsluguje nie tyko te dwie marki piwa.
                  Co ciekawe,jedno z najdrozszych piw w Kauflandzie dzisiaj 04.12.2025 to Tyska lura.Sprytny manager Kauflandu nie wystawil szyldu z cena piwa lecz cene ukryl.Mozna sie domyslic czemu,Polacy patrioci nie patrza na cene tylko na nazwe.Jak mozna za takie dziadostwo zaplacic 50-80% wiecej niz za niemeickie piwo?Zauwazcie,niemieckie piwo wlane do szklanki trzyma dlugo piane,Tyskie albo Lech po paru minutach piany juz nie maja.Sa jak woda.
                  postimg.cc/gallery/XjkhWxx
                  Ceny odnosza sie to skrzynek 20 piw pollitrowych,kupiona pojedyncza butelka jest czesto drozsza.
                  • petronella.kozlowska Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 07:26
                    Sprawa osobistego smaku. Ty pijesz Krombacher, które może być dla innych lurą.

• caesar_pl Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 10:45
                      Ciekawostka - srednia cena piwa na Swiecie:
                      www.visualcapitalist.com/where-beer-is-cheapest-and-most-expensive-in-2025/
                      Monachium ,Frankfurt ma tansze piwo niz Warszawa.
                      Ogolnie mozna powiedziec,ze piwo w Polsce juz w cenach bezwzglednych jest drozsze niz w Niemczech.
                      A co dopiero w porownaniu z zarobkiem.
                      • petronella.kozlowska Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 10:54
                        Wierzysz w to - bo ja nie.
                        • caesar_pl Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 11:35
                          Wierze, gdyż pije piwo w Niemczech jak i w Polsce.
                          Najtansze piwo w tej chwili w Kauflandzie w Katowicach kosztuje 2,48 zl czyli 60 centow pol litra.
                          postimg.cc/s1xp0syJ
                          Nienajtansze piwo w tej chwili w Kauflandzie w Dortmundzie kosztuje 55 centow pol litra a kupujac cala skrzynke Oettingera Pils placisz 40 centow za pol litra.
                          postimg.cc/gallery/XjkhWxx#gallery-1
                    • jorl11 Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 10:49
                      petronella.kozlowska napisała:

> Sprawa osobistego smaku. Ty pijesz Krombacher, które może być dla innych lurą.

Ja to sie smieje z takich ocen jakis alkoholow ze dobry, tamten jeszcze lepszy itd. Dla mnie alkohole to moga byc tylko bardziej albo mniej niedobre.
                      Nie to ze jestem abstynent, jak pojde z Moja kochanka do restauracji, i jest okazja bo urodziny jednego z nas to wypije lampke wina. I takiego mniej niedobrego.

Na dyskotece z Moja to tradycyjnie bierzemy w Polsce Jägermeistera, tez z tych mniej niedobrych dla mnie. Ostatnio w ta sobote bylo to w Kostrzyniu, ale nie ta disco 69 a inna niedaleko od tego. Tam bywamy czasami tez.

Piwo to dla mnie jest z tych bardziej niedobrych alkoholi.

Slucham ostatnio audiobooki polskie tez dlatego aby wczuc sie w aktualne rozumawanie ludzi w Polsce, na ile te ksiazki polskiej rzeczywistosci opowiadaja.
                      Tam pija piwo czesto a z alkoholi to whisky. Zadziwia mnie to, taka maniera? ze whisky to takie dobre? Tak sie zachowuja w tych ksiazkach. Mysle ze to symbol statusu a to w Polsce super wazne
                      • boomerang Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 11:33
                        > Dla mnie alkohole to moga byc tylko bardziej albo mniej niedobre.

Chcesz powiedzieć Jurij że ty alkoholu nie pijesz. Zgadza się, ty nie pijesz, ty chlejesz, co widać po twoich chaotycznych i nierównych wypowiedziach na tym forum.
                        • jorl11 Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 12:30
                          boomerang napisał:

> > Dla mnie alkohole to moga byc tylko bardziej albo mniej niedobre.

> Chcesz powiedzieć Jurij że ty alkoholu nie pijesz. Zgadza się, ty nie pijesz, t
                          > y chlejesz, co widać po twoich chaotycznych i nierównych wypowiedziach na tym f
                          > orum.

Pisalem nie jestem abstynent ale pije bardzo malo. Do tego alkohol szkodzi na sex a to dla mnie najwazniejsze miec dobry sex.

Moje pisanem fakt dosc nierowne, to wynika z prozaicznego powodu. Pisze szybko, czesto wracam i wstawiam cos wyzej bo uwazam za potrzebne, to czesto burza strukture tego co poprzednio napisalem, potem sprawdzam lepiej albo gorzej. Jak chce szybko gdzies wyjsc a napisalem, sprawdzam duzo powierzchownie. Albo lepiej i wtedy wygladaja moje wpisy bardzej skladnie
                          • boomerang Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 21:10
                            Robisz wrażenie pijaka, a wynurzeń pijaka nie da się czytaċ. Nie ważne jakim sposobem osiągasz swoje delirium, a jest to delirium, bo gdyby był to tulko rausz to znalazła by się tam choċ odrobina humoru. Ty poczucia humoru nie posiadasz, nawet nie wiesz co to jest, bo nieustannie pogrążony jesteś w swoim delirium, a delirium to poważna sprawa, zupełnie nie do śmiechu. Dlatego najlepiej cię omijać i ja tak robię. Nie trudzę się odczytywaniem twoich długich chorobliwie nudnych tekstów.
                            • jorl11 Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 21:16
                              boomerang napisał:

> Robisz wrażenie pijaka, a wynurzeń pijaka nie da się czytaċ. Nie ważne jakim sp
                              > osobem osiągasz swoje delirium, a jest to delirium, bo gdyby był to tulko rausz
                              > to znalazła by się tam choċ odrobina humoru. Ty poczucia humoru nie posiadasz,
                              > nawet nie wiesz co to jest, bo nieustannie pogrążony jesteś w swoim delirium,
                              > a delirium to poważna sprawa, zupełnie nie do śmiechu. Dlatego najlepiej cię om
                              > ijać i ja tak robię. Nie trudzę się odczytywaniem twoich długich chorobliwie nu
                              > dnych tekstów.

I dobrze tak trzymac
                            • caesar_pl Re: caesar_pl napisał: 06.12.25, 14:31
                              Jak to nie mam humoru.A co to jest?
                              postimg.cc/gallery/3xgFKyN
                              Chce w Polsce widzieć szczęśliwe miny pijących tak szlachetny,drogi trunek.To przecież śmieszne, jacy oni snoby,jak papugują Zachód.
                      • caesar_pl Re: caesar_pl napisał: 05.12.25, 12:28
                        Jade do Polski w przyszłym tygodni i kupie Whisky!To przeciez alkohol statusowy!W Polsce bardzo drogi.
                        W Polsce flszka kosztuje 89,99 zl a w Niemczech 14,99 euro czyli 64 zl.Inny sort wprawdzie ale w Polsce wazne ze nazywa sie Whisky.Oni pija ja nie dlatego ze sa smakoszami ale wiadomo czemu.
                        postimg.cc/gallery/3xgFKyN
                        • petronella.kozlowska Re: caesar_pl napisał: 06.12.25, 06:43
                          W Niemczech "wazne ze nazywa sie Whisky.Oni pija ja nie dlatego ze > sa smakoszami ale wiadomo czemu."

Kaufland lub inne sklepy robią dużę reklamę i sprzedają towar po cenie zakupu bez marży by przyciągnąć klientów, w tym wypadku z pewnością nie migrantów.

postimg.cc/gallery/3xgFKyN#gallery-1

Cena w Polsce to jest cena Kauflandu.

Według niemieckiego portalu idealo można porównać ceny

Jack Daniels Old No.7 Tennessee Whiskey z polskiego Kauflandu ma najniższą cenę w Niemczech 17,49 euro plus koszty wysyłki

www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/883001_-old-no-7-0-7l-40-jack-daniels.html

Na billiger.de jest aktualna oferta z Netto 17,99 euro plus wysyłka, poprzednio 19,99, czyli w sklepie kosztuje około 25 euro.

www.billiger.de/baseproducts/56422-jack-daniel-s-old-no-7-tennessee-40?filter=f_1763_99447

• boomerang Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auschwitz 01.12.25, 20:54
                nie za staryś na piwo?
                • boavista4 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auschwitz 01.12.25, 21:56
                  KL Auschwitz był dla Polakow, dopiero Auschwitz Birkenau Niemcy zbudowali dla Żydów w 1943 roku.
                  Ja miałem 2 osoby z mojej rodziny w KL Auschwitz i ich nazwiska są na liście żydowskich ofiar Holokaustu, choc nie byli Zydami. 5 osób z mojej rodziny Lwowskiej zostało wywiezionych przez NKWD do syberyjskich gułagów. Wujowie (Profesor Uniwersytetu Lwowskiego z zona) zginęli w Gułagach, ich syn i córka wraz z Armia Andersa znaleźli sie w UK, a najmłodszy syn wraz z Armia Czerwona doszedł do Berlina , a potem dołączył do mojej rodziny. Ich posiadłość znalazła sie w rejestrze posiadłością pożydowskich, spreparowanym przez Muzeum Warszawskie, choc Zydami nie byli. Po interwencji rodziny, posiadłość została zdjętą z tego rejestru. NKWD znało adresy profesorów we Lwowie dzięki informacjom otrzymanym przez sąsiadów żydowskch we Lwowie.
                  Obciążanie Polakow za Holokaust i czerpanie z tego tytułu korzyści i przywilejów jest ogromna krzywda dla społeczeństwa polskiego. KL Auschwitz powinien pozostać pomnikiem dla wszystkich narodowości , które tam poniosły straty Również ilość ofiar powinna być zweryfikowana. Najpierw podawano 6 milionów, ofiar, później 4 miliony, a teraz ta liczba spadla poniżej miliona.
                  • 1.melord Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auschwitz 03.12.25, 09:11
                    boavista4 napisal:

>KL Auschwitz był dla Polakow, dopiero Auschwitz Birkenau Niemcy zbudowali dla Żydów w >1943 roku.

Komus wyraznie to nie pasuje
    • monalisa2016 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 01.12.25, 21:39
      Naturalnie Niemcy maja utrzymywac caly swiat, ludzie czy jestescie tego swiadomi co wy tu wypisujecie? Nie sadze, podcinacie galez dzieki ktorej sie rozwineliscie bez zadnej wdziecznosci!!!
      Co bedzie z unia jak Ua padnie? W jakiej pozycji znajdzie sie unia a w tym Polska bez niemickich dotacji, zadaje ktos sobie te pytanie w Polsce eksluzywnie na tym forum? NIE, ale ujezdzac nienawistnie potraficie reke ktora was przez lata karmila i nadal karmi, jak dlugo jeszcze oto jest pytanie, tja. Powiedzcie tak szczerze ile pomogl wam wasz ukochany sojusznik zza wielkiej wody? Ano przypomnijmy sobie Forda i jego obiecane miejsca pracy, przepomnijmy sobie tez Francje, Wielka Brytanie :-) Tja, kto mi podsumuje pomoc ich budowaniu obecnej waszej dobroci:

Warto posluchac najslyniejszego kanadyjskiego historyka Michael Jabara Carley co mowi o "swietosci" Polski z jednoczesnym zadaniem sobie pytania czy ta retoryka, czy te dazenie do wojny sie nie powtorzy.

Wersja angielska:

www.youtube.com/watch?v=mhl5qhHYEi8
      Wersja z lektorem w j. niemieckim

www.youtube.com/watch?v=DylRm86TJfo
      Viel Spaß!!!
      • dunajec1 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 01.12.25, 23:05
        Ale czy tu na tym forum to same pisiory? jest ich kilku, to wiadomo ze trzeba germanca bic i korzyc to sbafca tak kaze, ale reszta?
        • monalisa2016 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 01.12.25, 23:22
          Pisofobia, germanofobia, rusofobia, wegrofobia, ... itd w poskich ustach do czego was to doprowadzi ale przyzjazn i nieograniczona pomoc (linki zza oceanicznych mediow jeszcze sobie oszczedze) z tym co nie powinni, no coz lata trzydzieste oby sie nie powtorzyly bo (przetlumaczony cytat z ponizszego linku)

"(...)Ponieważ antykomunizm i sowietofobia były silniejszymi motywami wśród amerykańskich, francuskich i brytyjskich elit rządzących niż poczucie zagrożenia ze strony nazistowskich Niemiec. Wręcz przeciwnie, elity te w dużej mierze sympatyzowały z Hitlerem. Faszyzm był bastionem obrony kapitalizmu, chroniącym przed rozprzestrzenianiem się komunizmu i ekspansją wpływów sowieckich na Europę.(...)"

No coz nalezalby obecnie zmienic pewne rzeczy i jak ulal do dzisiejszch czasow szczegolnie tych w Polsce i na innym jeszcze panstwie, domyslcie sie sami.

www.sott.net/article/427608-A-History-Lesson-For-Westerners-Parrotting-The-Lie-That-Stalin-Colluded-With-Hitler-to-Start-WW2
          Historie zostawcie prawdziwym historykom, tym co ida do archiwow i badaja mienione wydarzenia krok po kroku, dokument po dokumencie a nie poliytkom ktorzy wykrzykuja niezrozumiale, bez wiedzy pakt-Molotow-Ribbentrop (widomo o kogo chodzi) czy z bozej laski komercjalnym historykom ktorzy odpisuja jeden od drugiego i udaja ze odkryli historie na nowo.
          • monalisa2016 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 01.12.25, 23:33
            Ciag dalszy (przetlumaczony cytat z poprzednio podanego linku)

"(...) Dowody nie pozostawiają wątpliwości, rząd radziecki oferował zbiorowe bezpieczeństwo i wzajemną pomoc Francji, Wielkiej Brytanii, Polsce, Rumunii, Czechosłowacji, a nawet faszystowskim Włochom, i w każdym przypadku ich oferty były odrzucane, a w przypadku Polski, która w okresie poprzedzającym wojnę w 1939 roku była największym niszczycielem zbiorowego bezpieczeństwa, wręcz odrzucane z pogardą. W Stanach Zjednoczonych Departament Stanu sabotował poprawę stosunków z Moskwą. Jesienią 1936 roku wszelkie sowieckie próby wzajemnej pomocy zakończyły się fiaskiem, a ZSRR znalazł się w izolacji. Nikt nie chciał sprzymierzyć się z Moskwą przeciwko nazistowskim Niemcom; wszystkie wyżej wymienione mocarstwa europejskie prowadziły negocjacje z Berlinem, aby odciągnąć wilka od swoich drzwi. Tak, nawet Czechosłowacy. Celem, zarówno jawnym, jak i ukrytym, było skierowanie ambicji Hitlera na wschód, przeciwko ZSRR.(...) itd."

Tego nie bede komentowac, pasuje jak ulal do dzisiejszych czasow. Sadze ze fobie beda zaraz olbrzymie z obrzucaniem mnie onuca, agentem itd, bo coz mozna spodziewac sie po takim zrozumieniu historii, faktow i permamentym braku obiektywizmu.
            • monalisa2016 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 01.12.25, 23:58
              "(...)Litwinow został odwołany ze stanowiska komisarza i zastąpiony przez Wiaczesława Mołotowa, prawą rękę Stalina. Przez pewien czas polityka sowiecka pozostała niezmieniona. W maju Mołotow wysłał do Warszawy wiadomość, że rząd sowiecki wesprze Polskę w walce z niemiecką agresją, jeśli będzie taka potrzeba. Choć może się to wydawać nieprawdopodobne, już następnego dnia Polacy odrzucili wyciągniętą do nich rękę Mołotowa. (...)

Reszte poczytajcie sami sobie, autorem artykulu jest kanadyjski historyk, historyk z prawdziwego zdarzenia ktory nie bal sie pracy w archiwach, a jak wiemy Brytyjczycy nie udostepnili jeszcze wszystkich dokumentow, ciekawe dlaczego. Nawet dokumenty dotyczace generala Swierczewskiego sa pod zamknieciem.
              • boomerang Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 02.12.25, 00:22
                > Polacy odrzucili wyciągniętą do nich rękę Mołotowa

a powinni tę rękę odciąć Mołotowowi szablą
                • monalisa2016 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 02.12.25, 00:31
                  Prowokatorze sadzisz ze wdam sie z toba na glupkowata dyskusje, przeciez widzimy co mozesz nam tu proponowac. Bez odbioru.
                  • boomerang Bój się ty szatana, Moniu 02.12.25, 00:39
                    Podsunęłaś tu wypociny urodzonego w Brooklinie podlizującego się do Putina kanadyjskiego rusofila.

W marcu 2022 roku studenci domagali się jego usankcjonowania, a koledzy czuli się zaniepokojeni jego poparciem dla inwazji Rosji na Ukrainę w 2022 roku. Radio-Canada donosi o wpisach publikowanych na jego zawieszonym koncie na Twitterze, w których bronił rosyjskiej inwazji i wzywał do oczyszczenia kraju z „ukraińskich neonazistów”, powtarzając określenia używane przez Władimira Putina i nazywając go „prezydentem, którego wszyscy chcą mieć”. Jego nazwisko zostało usunięte z listy pracowników naukowych Międzynarodowego Centrum Studiów i Badań Naukowych Uniwersytetu w Montrealu
                    • boomerang Re: Bój się ty szatana, Moniu 02.12.25, 01:21
                      Historyk Карлей
              • petronella.kozlowska monalisa2016 napisał(a): 02.12.25, 09:17
                Maksim Maksimowicz Litwinow, ros. Максим Максимович Литвинов, urodzony jako Enoch Meyer Wallach (ur. 5 lipca?/17 lipca 1876 w Białymstoku, zm. 31 grudnia 1951 w Moskwie) – polityk, dyplomata ZSRR pochodzenia żydowskiego,

3 maja 1939 został usunięty ze stanowiska przez Józefa Stalina, gdy ten zdecydował się zacieśnić współpracę z dyktatorem Rzeszy Adolfem Hitlerem. Po jego usunięciu aresztowano wszystkich jego współpracowników.

pl.wikipedia.org/wiki/Maksim_Litwinow
                • monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 02.12.25, 10:57
                  Pytanie do Petronelli i innych: kto i na czyje polecenie, za czyje pieniadze przeprowadzono rewolucje pazdziernikowa?
                  Wiec?
                  • boavista4 Re: monalisa2016 napisał(a): 03.12.25, 02:02
                    monalisa2016 napisał(a):

> Pytanie do Petronelli i innych: kto i na czyje polecenie, za czyje pieniadze
                    > przeprowadzono rewolucje pazdziernikowa?

Ta odpowiedz jest nam znana

a wiec przystopuje teraz do wiadomości od moich korespondentów:

Аляска. Встречаются два президента. Трамп говорит:
                    - Значит так, Владимир, забираешь Одессу, Николаев, Херсон, Запорожье, ЛНР, ДНР, Харьков, да и Аляску тоже забирай, и прекращаешь эту войну.
                    Путин встал и, пожимая руку Трампу, говорит:
                    – Ладно, договорились, а что ты мне за это дашь?

Путин и Трамп договорились договориться о будущих переговорах о договорах.

Трамп заявил, что прикажет разбомбить Нобелевский комитет, если ему не дадут премию мира

Комментируя удары Израиля по Ирану, Дональд Трамп заявил: "Этого не произошло бы, если бы президентом был не я..."

Н.В.Гоголь. "Повесть о том, как поссорились Дональд Трампович с Илоном Масковичем"

Смотрел фильм, где в конце убили Пушкина, подумал, что если бы Трамп был президентом США, такого бы не случилось.

Из-за победы Трампа мою любимую тёщу могут депортировать. Она въехала в страну нелегально, живёт на 4-ой улице, дом 47, квартира D

Трамп настоящий мужик:
                    – не пропускает мимо ни одной юбки,
                    – пули его не берут,
                    – проигрывает дебаты женщине.

Американские соцсети сейчас добавляют:
                    «Дональд Трамп (президент запрещенный в США)».
                    • monalisa2016 Re: monalisa2016 napisał(a): 03.12.25, 02:20
                      Boa po polsku albo niemiecku, nie znam rosyjskiego. :-)
                      • boavista4 Re: monalisa2016 napisał(a): 03.12.25, 12:09
                        Mona, to presto, kliknij na tlumacza. Wiele z tego brzmi lepiej po rosyjsku.

• petronella.kozlowska Re: monalisa2016 napisał(a): 03.12.25, 06:27
                    Suriz urodził się w 1882 roku w rodzinie żydowskiego jubilera.

Ambasador w Niemczech
                    (11. czerwca 1934 - 7. kwietnial 1937)

11 czerwca 1934 roku Suriz został przeniesiony do nazistowskich Niemiec jako ambasador. Pomimo immunitetu dyplomatycznego, jako Żyd i przedstawiciel państwa socjalistycznego, spotkał się z poważnymi wyzwaniami. Mimo to znajdował się w centrum uwagi kręgów dyplomatycznych w Berlinie i cieszył się uznaniem jako intelektualista. Suriz utrzymywał bliską przyjaźń z ambasadorem amerykańskim Williamem Edwardem Doddem, który opisał Suriza jako „najbystrzejszy umysł wśród tutejszych dyplomatów” i „nieskazitelnego dżentelmena pod każdym względem”[4].

Z jednej strony Suriz starał się wypełniać swoją misję i utrzymywać stosunki niemiecko-radzieckie. Z drugiej strony, jako powiernik ministra spraw zagranicznych Litwinowa, liczył na współpracę Związku Radzieckiego z Anglią i Francją przeciwko Hitlerowi, podczas gdy kierownictwo Józefa Stalina utrzymywało co najmniej ambiwalentne stanowisko wobec nazistowskich Niemiec. W liście do Moskwy wysłanym z okazji zjazdu partii nazistowskiej w 1936 r. Suriz wezwał do zdecydowanych protestów i sankcji ekonomicznych wobec Niemiec.[5] Biuro Polityczne odrzuciło jednak jego propozycję, którą poparł Litwinow, i nie zagłosowało nawet za wysłaniem noty protestacyjnej.[6]

de.wikipedia.org/wiki/Jakow_Sacharowitsch_Suriz

Suriz wurde 1882 in der Familie eines jüdischen Juweliers geboren

Botschafter in Deutschland

POLECAM:

pl.wikipedia.org/wiki/Ustawy_norymberskie
                • jorl11 Re: monalisa2016 napisał(a): 04.12.25, 21:12
                  petronella.kozlowska napisała:

> Maksim Maksimowicz Litwinow, ros. Максим Максимович Литвинов, urodzony jako Eno
                  > ch Meyer Wallach (ur. 5 lipca?/17 lipca 1876 w Białymstoku, zm. 31 grudnia 1951
                  > w Moskwie) – polityk, dyplomata ZSRR pochodzenia żydowskiego,
                  >
                  >
                  > 3 maja 1939 został usunięty ze stanowiska przez Józefa Stalina, gdy ten zdecydo
                  > wał się zacieśnić współpracę z dyktatorem Rzeszy Adolfem Hitlerem. Po jego usun
                  > ięciu aresztowano wszystkich jego współpracowników.
                  >
                  > pl.wikipedia.org/wiki/Maksim_Litwinow

Daj se siana droga petro z przytaczaniem polskich textow o Rosji. Rowno sa zaklamane.

Jak ja chce dowiedziec sie o Stalinie to mam do tego tomy z jego wypowiedziamy pismami ktore sa chronologicznie spisane a wydane w DDRerze w 1952. Bylo ich kilkanascie, udalo mi sie kupic 4 z pierwszych chyba z 8miu na pchlim targu w Berlinie przed chyba 20 laty. To tak do lat poznych 1920

Wszystko co pisza jacys historycy o tych sprawach to nie dla mnie. Klamstwa, przeinaczenie..
                  • boomerang Re: monalisa2016 napisał(a): 04.12.25, 21:38
                    No to czego dowiedziałeś się od Stalina o Litwinowie?
                    • jorl11 Re: monalisa2016 napisał(a): 04.12.25, 22:27
                      boomerang napisał:

> No to czego dowiedziałeś się od Stalina o Litwinowie?

W tych moich ksiazkach do tego nie dotarlem bo ich nie mam ale wiem z tego co czytalem tam a w tym co sie czyta o tym u historykow ze klamia ciagle. Dlatego nie wierze z gruntu
                      • boomerang Re: monalisa2016 napisał(a): 05.12.25, 00:13
                        > Dlatego nie wierze z gruntu

Swoją wiarę pozostaw sobie, Jurij.
                  • petronella.kozlowska Re: monalisa2016 napisał(a): 06.12.25, 07:01
                    jorl11 napisał:

>
                    > Daj se siana droga petro z przytaczaniem polskich textow o Rosji.

Макси́м Макси́мович Литви́нов (имя при рождении Меер-Генох Моисеевич Валлах; 5 [17] июля 1876, Белосток, Гродненская губерния, Российская империя — 31 декабря 1951, Москва, РСФСР, СССР) — революционер, советский дипломат и государственный деятель, народный комиссар по иностранным делам СССР (1930—1939).

Родился в семье еврейского торговца[7]. Учился в хедере, а затем в Белостокском реальном училище. Окончив в 1893 году училище, поступил вольноопределяющимся в армию, служил пять лет в Баку в составе 17-го Кавказского пехотного полка.

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2,_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
    • jorl11 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 04.12.25, 21:05
      perla.roztocza napisał(a):

> obóz został zbudowany przez Niemców na ówczesnym terenie Niemiec.
      > Inne KL też, gdyż państwo polskie nie istniało.
      > Niemcy z funkcjonowania KL osiągali duże zyski ekonomiczne.
      > Teraz to są muzea na utrzymaniu polskiego podatnika.
      > Skoro dzisiejsze Niemcy odcinają się od działań swoich przodków to niech to będ
      > zie rzeczywiste odcięcie i niech płacą na utrzymanie pamiątek jakie nam zostawi
      > li właśnie.

A ja proponuje na terenach ktore Polska zrabowala Niemiecom w latach 1918..20 mordujac i rabujac tam zyjacych Niemcow utworzyc muzea za ktore bedzie placic Panstwo Polskie. I w kazdym pomieszczeniu tego muzeum wielkie napisy „Gdyby tego nie bylo to by nie bylo Auschwitz“. Wielkie, w obydwu jezykach, polskim i niemieckim.
      • boomerang Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 04.12.25, 21:32
        > na terenach ktore Polska zrabowala Niemiecom w latach 1918..20

Jest jeszcze gorzej bo Polacy śmią niemieckie Gniezno nazywać pierwszą stolicą Polski.
        Niemcy zrabowali też ziemie Sorbów, czyli prawie Polaków, z miastami takimi jak Drezno (Dresden), Lipsk (Leipzig), Kamienica (Chemnitz), Ćwików (Zwickau). Budziszyn (Bautzen), Chociebusz (Cottbus).
        Do ciebie Jurij, potomku ugromongołów, nie dociera że mieszkasz na ziemi zrabowanej Słowianom, pod Berlinem, czyli Bralinem.
        • jorl11 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 04.12.25, 22:47
          boomerang napisał:

> > na terenach ktore Polska zrabowala Niemiecom w latach 1918..20
          >
          > Jest jeszcze gorzej bo Polacy śmią niemieckie Gniezno nazywać pierwszą stolicą
          > Polski.
          > Niemcy zrabowali też ziemie Sorbów, czyli prawie Polaków, z miastami takimi jak
          > Drezno (Dresden), Lipsk (Leipzig), Kamienica (Chemnitz), Ćwików (Zwickau). Bud
          > ziszyn (Bautzen), Chociebusz (Cottbus).
          > Do ciebie Jurij, potomku ugromongołów, nie dociera że mieszkasz na ziemi zrabow
          > anej Słowianom, pod Berlinem, czyli Bralinem.

Dobra. To moze jak powstawaly panstwa? Mamy przyklad epoki mysliwstwa i zbieractw u Indian w Ameryce PN. Komanczy Apacze Siuxy itd. kazdy ma swoj jezyk wioski przewozne, kiedys przenosne bo konie to Hiszpanie tam przywiezli.
          Tak samo bylo i w Europie przed np. 4 tys laty. I jak powstawaly wieksze panstwa? Ano wieksze wioski te silniejsze podbijaly mniej czy bardzej pokojowo te slabsze, tamtym jezyk zanikal i sie to robilo wieksze. Normalna kolej rzeczy. Dlatego nie mamy tych jezykow jakis tutejszych Apaczow bo ich np. tutejsi Komanczy zdobyli i zasymilowali bo byli akurat lepsi. Wiecej PKB/leb produkowali. Slabsi sie do silniejszych przylaczaja normalna kolej rzeczy bo Ty sam wyemigrowales do kraju z wiekszym PKB/leb, Twoj syn juz woli po angielsku gadac po polsku slabo. Ty musisz wymrzec z Twoim lamanym angielskim, ja ze swoim lamanym niemieckim.
          I ten podzial Polski nieslusznie nazywany zaborami bylo nic innego jak te pochlaniania przez tych z lepszym PKB/leb tych ze slabszym PKB/leb, Polska miala nedzny PKB/leb wtedy. I gdyby nie 1 Wojna Swiatowa i USA to by w Europie bylo tylko pare wielkich panstw a to znaczy ze PKB/leb bylby wiekszy jak gdyby byly mniejsze. Wiekszy rynek wieksza konkurencja normalna sprawa. Ale Wilsom odwrocil ten naturalny bieg historii. Bo mu sie nie podobalo ze Niemcy bylyby wielkie wiec potworzyl spowrotem Siuxow Apaczy i Komanczy. Ze skutekiem najpierw ze beda biedniejsi w PKB/leb a do tego bedzie piekna mina podlozona po Europe. Wilson byl dr. historii i politologii wiedzial doskonale ze tak to dziala. I sie nie pomyli. jego czlowiek Roosevelt paleczke przejal i mielismy straszna ta wojne.

Ta sama strategie widzielismy w Jugoslawi w latach 90tych. Te ludy mieszkaly ze soba byli kumplami ale Zachod zrobil tak aby sie pozarli. I znowu Siuxy Apacza w malym. I jak co bmbardowal
          EU ma za zadanie skolei wlasnie spowrtem jednoczyc tych Siuxow Apaczow itd. Ale nie wyglada mi na to ze to sie uda. Mozna laczyc te kraje o podobnej struktorzy gospodarczej one wiedza co robia ale ci Ostblokowcy to juz sie nie nadaja. I tak mamy spadek po Wilsonie, nedzny.
          No ale teraz USA jak sie okazuje nie bedzie, co chciala juz kiedys, Wilson tez, Wladca Swiata i Okolic, okazalo sie ze powstaje Blok Wschodu ktore bedzie silniejszy coraz bardziej i mamy co mamy.
          • boomerang Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 05.12.25, 00:08
            > okazalo sie ze powstaje Blok Wschodu ktore bedzie silniejszy coraz bardziej

a jaki będzie język tego Bloku Wschodu? Proponuję przywrócić sanskryt, ale wiem że to mrzonki, bo językiem będzie rosyjski, a Blok Wschodu to będzie po prostu ZSRR-bis, za którym tęsknisz.

Bo widzisz Jurij-koczowniku stepowy, Polska po 1WŚ nie powstała z niczego. Język polski nie wyginął. W zaborze austriackim rozwijał się nurt literacko-artystyczny Młoda Polska, a obywatel Carskiej Rosji Sienkiewicz dostał literackiego Nobla za pisanie po polsku. To wszystko stało się pod nieobecność Polski na mapie.
            Tylko w zaborze pruskim udało się zlikwidować język polski, pomimo że kanclerz Bismarck potrafił mówić po polsku. Filozofowie i matematycy Nietzsche, Leibnitz, a wcześniej Hoenhe-Wroński używali niemieckiego, natomiast przedstawiciel berlińskiej bohemy Przybyszewski pisał w obu językach, polskim i niemieckim.
            Ty Jurij praktycznie nie jesteś biegły w żadnym języku, ani w polskim, ani w niemieckim, ani w rosyjskim, ani w mongolskim.
            • boavista4 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 05.12.25, 01:09
              Ta dyskusja jest zachwycająca! Oczywiście ze Polska zrabowała wszystko od Niemców! Warszawa to naprawdę Warschau (male żydowskie miasteczko na niemieckim pograniczu) , Krakow to Krakau - miasto budowane przez Niemców, To samo Lemberg, O Poseniu i Danzigu lepi nie pisać Nawet Pcim zamieszkały był przez Goralenfolk! Czy Polska istniała kiedykolwiek? Jeżeli ktoś zamieszkiwał Rereny tak zwanej Polski , to tylko Rzymianie i Giermancy! Ja proponuje żeby GW przeszła na Deutsch i jego wostocznij dialekt - Yiddish.
              • boavista4 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 05.12.25, 01:17
                Deutschland, Deutschland über alles,
                Über alles in der Welt,
                Wenn es stets zu Schutz und Trutze
                Brüderlich zusammenhält,
                Von der Maas bis an die Memel,
                Von der Etsch bis an den Belt –
                Deutschland, Deutschland über alles,
                Über alles in der Welt!
                • boavista4 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 05.12.25, 01:20
                  Nowe stroje dla czytelników GW!
        • caesar_pl Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 05.12.25, 12:20
          Ziemie Sorbow sa takze w Polsce ale bez Sorbow.Uciekli do Niemiec.
          Żary - Žarow jo stolica pólskego źěla Dolneje Łužyce.
          Serboluzyczanie ostali sie od 6 wieku naszej ery do dzisiaj jako slowianska mniejszosc w Niemczech.Maja tablice z podwojnymi nazwami miejscowosci ,urzedow,budynkow urzytecznosci publiczne itd.
          Mowiacym jezykiem serboluzyckiech pozostalo ich niewiele,ok.60 tys ale wazne sa dali rade przezyc w Germanskicm srodowisku.
          Ile slowianskich mniejszości ostalo sie w Polsce?Przeciez 1000 lat temu na obszarze dzisiejszej Polski mieszkalo parenascie slowianskich plemion.Do dzisiaj Polacy nie chca przyznac Slazakom praw jako mniejszosci narodowej.Wszystkich slowianskich braci beszczelnie spolszczyli,jak nie dalo rady grzecznie to mieczem,mordowaniem i lupieniem.No tak,trzeba bylo niewiernych ochrzcic wiec tak przy okazji nakrasc,zgwalcic,zabic,zniewolic.
          Przypomnijcie sobie Polacy co wyrabialiscie z białoruska i ukrainska mniejszoscia narodowa w okresie miedzywojennym.Pacyfikacje,polonizacja na sile,palenie cerkwii itd.
          A potem placz ze Wolyn.

• monalisa2016 Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 05.12.25, 13:04
      Ja przytocze jeszcze raz w krotkim wystepie przetlumaczone slowa kanadyjskiego historyka Michael Jabara Carley (cytat)

"(...)Ponieważ antykomunizm i sowietofobia były silniejszymi motywami wśród amerykańskich, francuskich i brytyjskich elit rządzących niż poczucie zagrożenia ze strony nazistowskich Niemiec. Wręcz przeciwnie, elity te w dużej mierze sympatyzowały z Hitlerem. Faszyzm był bastionem obrony kapitalizmu, chroniącym przed rozprzestrzenianiem się komunizmu i ekspansją wpływów sowieckich na Europę.(...)"

Jak mowi powiedzenie „historia się nie powtarza, ale rymuje” czy nie jest to analogia do dzisiejszych czasow, bo przeciez wiemy za czyje pieniadze, na czyje zyczenie, czyimi rekoma i dlaczego zrobiono przewrot w Rosji w roku 1917 by stworzyc radzieckie panstwo, po to by do dzis miec pretekst jak to sie mowi w Polsce i za oceanem do walki z komunizmem ktory stworzono na wlasne zyczenie.
      Co stworzono na Ukrainie? Tja, tja i wszyscy wyrazaja z nia bezwarunkowa solidornosc, smutne co nie?

Powtorzylam to dlatego poniewaz nie widze zadnej refleksji na tym forum.
      • boomerang Re: Niemcy powinny utrzymywać muzeum KL Auszwic 05.12.25, 20:59
        Wciąż upierasz się przy tym kanadyjskim Karle zaklochanym w Putinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka