Dodaj do ulubionych

Boże Narodzenie "Made in China"

IP: *.proxy.aol.com 24.12.04, 08:43
chlam "made in China", sprzedawany w USA przez Wal-Mart dla milionow
amerykanskiej biedoty,aniolki i diabolki z taniego plastiku czyli totalne
bezguscie.
Obserwuj wątek
    • Gość: zyt Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.damovo.com 24.12.04, 08:45
      I to jest straszne.... :-(
      • Gość: antylewak WIĘCEJ KOMUNIZMU W KOMUNIŹMIE !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:55
        • Gość: swerd przynajmniej mają pracę, a u nas co ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 11:13
          • Gość: P. Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.12.04, 11:32
            • Gość: P. Re: Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.12.04, 11:34
              Czyli 180 zł miesięcznie i 16 godzin dziennie. Czyli 90 zł miesięcznie i 8
              godzin dziennie.
              • Gość: J.K. Re: Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.04, 12:01
                O co chodzi? Ja pracowalem w Polsce za 30$ na miesiac, a z wielu wypowiedzi na
                tym forum dowiaduje sie, ze od tego czasu wszystko sie pogorszylo [?]
                • Gość: J.K. Istotnie, ja, J.K. IP: *.arcor-ip.net 24.12.04, 12:24
                  Pracowalem Polsce za 30 $ na miesiac.
                  Bylo to w latach 70 tych - za Gierka.

Nastepnym razem, jak sie podpisujesz moimi inicjalami,
                  to znajdz sobie serwer arcoru.
                  • Gość: DwaKulczykiWJednym Re: Istotnie, ja, J.K. IP: *.jjs.pl 24.12.04, 12:27
                    czyżbyś miał te inicjały na wyłączność?
                    • Gość: J.K. Istotnie IP: *.arcor-ip.net 24.12.04, 12:31
                      Nie. Ale pod tymi wlasnymi inicjalami, jako jeden z nielicznych,
                      podpisuje sie tu od dawna.
                      Kultura forumowa wymaga uszanowania tych dwoch liter i dwoch kropek.

Nie byloby mojej uwagi - gdyby bylo np. JK - bez kropek.
                      • Gość: zla_ska Re: Istotnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 12:36
                        Jestes smieszny. Myslisz ze teraz wszyscy beda szukali na wszystkich postach na
                        forach wyborczej czy ktos juz nie uzywa takich liter? Skoro podpisujesz sie w
                        taki sposob, musisz sie liczyc z tym, ze ktos ma takie same inicjaly.
                        • Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.arcor-ip.net 24.12.04, 12:48
                          alez wiem, ze jestem smieszny.

a mimo to prosze o nieuzywanie sygnaturki J.K.
                          pisuje tu pod na od dawna i czesto.

nietrudno wymyslec inna.
                      • Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.04, 12:44
                        Gość portalu: J.K. napisał(a):
                        Nie byloby mojej uwagi - gdyby bylo np. JK - bez kropek.

jestes zabawny :-))) wesolych swiat!
                        • Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.arcor-ip.net 24.12.04, 12:50
                          uslyszalem juz , ze jestem smieszny.
                          Od Ciebie, ze jestem zabawny.

To mile z Waszej strony.

Tym niemniej nadal prosze o nieuzywanie sygnaturki J.K.
                          - nietrudno wymyslec inna.

Wesolych Swiat, rowniez.
                          • Gość: Bombka z choinki Re: Istotnie IP: *.jjs.pl 24.12.04, 12:53
                            Widzę tylko jedną radę: zaloguj się i będzie Twoja, niepowtarzalna! Inaczej
                            nigdy nie będziesz pewny dnia ani godziny!
                          • Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.sympatico.ca 24.12.04, 17:47
                            Wesolych Swiat

Jan Kowalski
                            • Gość: OHIP Re: Istotnie IP: *.client.comcast.net 24.12.04, 18:42
                              Czyzby to slawetny "Boliglowa" z Kanady (sympatico.ca)? Juz kilkakrotnie
                              radzilem mu wizyte u psychiatry.
                          • Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.altec.pl 25.12.04, 22:54
                            ja pierszy sie tak wpisałem - 4 lata temu; tylko,że od tego czasu rzadko używam
                            neta. Ale byłem pierwszy i inicjały są moje!!
                • Gość: asfalt Re: Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 18:47
                  Przeciez jest projekt, ze bezrobotni pobierajacy zasilki z opieki spolecznej
                  maja obowiazkowo odpracowac ok.30-35 godz. miesiecznie za 200zl.W przeciwnym
                  razie traca ubezpieczenie,staz bezrobotnego i zasilek opieki spolecznej.
                  Dobre, prawda????????????Zamiast dac prace to rzad udaje, ze wina zgnilej
                  gospodarki jest spowodowana wylacznie roszczeniowa postawa
                  bezrobotnych!!!!!!!!!!!
            • Gość: Critto w Chinach koszty zycia tez sa nizsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 16:32
              jesli ktos zarabia $90, a na zycie wydaje, dajmy na to, $45 to czemu nie ... Nie
              zapominaj, ze w Chinach wszystko (takze zywnosc) jest bardzo, bardzo tanie ...
              Rowniez na rynek lokalny. Dlaczego? To proste
              • Gość: nikt To jedź tam i szukaj pracy, po pracy będziesz mógł IP: *.provider.pl 25.12.04, 02:10
                poszaleć za 45 dolców, pewnie świetnych rozrywek tam nie brakuje.
                No, czemu cię tam jeszcze nie ma?
              • Gość: Wiem Re: w Chinach koszty zycia tez sa nizsze ? IP: *.sympatico.ca 25.12.04, 03:31
                Owszem są niższe, jednakże w miastach przeciętna płaca wynosi ok 100-150
                dolarów. Wiem to z pierwszej ręki od znajomych Chińczyków.
                Czyżbt Polska zbliżała się powoli do Chin?
            • Gość: jak Re: Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.241.119-80.rev.gaoland.net 26.12.04, 15:11
              Tylko ze chleb w Chinach kosztuje 5 centow.Po drugie lepsza praca nawet byle
              jaka niz zycie w POLSKICH KANALACH.
          • Gość: Andrzej Pęczak u nas jest Pierwszy i wypasiony mercedes IP: *.jjs.pl 24.12.04, 12:35
            > przynajmniej mają pracę, a u nas co ???

uwaga na Słowację! Najnowsza informacja: w rejonie Żyliny i Martina zaczyna
            brakować rąk do pracy (liczne inwestycje w produkcję). Rozważa się uruchomienie
            dowozu pracowników z ogarniętego bezrobociem polskiego Podbeskidzia - nawet z
            Bielska. Kilka lat temu był tam Mecziar i wydawało się, że Polska jest oazą
            dobrobytu. Pomyślmy o tym przed wyborami.
          • Gość: Rocznik80 To ciężka praca i ciężkie życie IP: *.daminet.pl 25.12.04, 03:41
            Ale Chińczycy pracują na lepsze życie swoich dzieci i lepszę przyszłość.
            Należy im się wielki szacunek.Stworzyli cywilizację która przetrwała tysiące
            lat, wiele upokorzeń, a teraz znów dumnie sięga po należną pozycję w świecie,
            prezentując własne wartości i model społeczeństwa.
            Powodzenia !
    • Gość: dudus Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 24.12.04, 08:47
      no ipieknie.
      wesolych swiat.

P.s a jointy i tak powinno sie zalegalizowac
    • Gość: totyle [...] IP: *.176.168.185.Dial1.Phoenix1.Level3.net 24.12.04, 08:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: kolo Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:13
        pogieło Cię?
      • Gość: jarek Ale tobie ten Zyd Swiat Bozegonarodzenia IP: *.fastres.net 24.12.04, 10:40
        nie zepsuje, bi ty z tymi swietami nic wspolnego nie masz....
      • Gość: Jezus tez Zyd Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.telia.com 24.12.04, 23:10
        Zastanow sie co ty pleciesz.
    • Gość: Cinammon Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.icpnet.pl 24.12.04, 09:11
      Myślę, że w cywilizjacji utarło się, że kraje przeludnione takie jak Chiny są
      gorsze, ale to NIEPRAWDA!!! Nie można w ten sposób traktować ludzi (gorzej niż
      zwierzęta) i zyskiwać pieniądze kosztem ich zdrowia, życia. to niehumanitarne...
      • Gość: totyle Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.176.168.185.Dial1.Phoenix1.Level3.net 24.12.04, 09:15
        To nie nowosc.O czym ty mowisz(piszesz czlowieku?To sie nazywa wyzysk czlowieka
        przez czlowieka.I to wlasnie rozni kapitalizm od socyjalizmu w ktorym jest na
        odwrot.
    • Gość: gm Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.butch.mm.com.pl 24.12.04, 09:58
      A ci najbardziej oburzeni zaraz pójdą do marketu i kupią "se" coś "made in
      china" albo dla zmyły "made in PRC" bo dlaczego mają przepłacać . I jeszcze
      zadziwią się biedaki , że polskie jest niekonkurencyjne .
    • Gość: trxio Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.12.04, 09:59
      中华人民共和国万岁!
      Dla tych co nie widzą chińskich znaków, albo widzą a nie rozumieją, tłumaczenie
      na język małolatów - CHINA RULEZ!
      Zanim zaczniesz na mnie bluzgać, sprawdź skąd pochodzą elementy składające sie
      na Twój komputer.
      A na koniec - Wesołych Świąt! Merry Christmas!
    • Gość: gm Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.butch.mm.com.pl 24.12.04, 10:03
      Zamiast się oburzać lepiej NIE kupować chińskich wyrobów także znanych marek
      np. RESERVE czy TOP SECRET
      • Gość: zdzisio Re:"nie kupuj od chińczyków" IP: *.pl 24.12.04, 17:07
        łatwo powiedzieć,
        potrzebuje kupić nową myszke do mojego komputera,

masz może jakieś dojście do nie-chińskich myszek?
        :)
      • Gość: Luc Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 24.12.04, 18:32
        gratuluje ilorazu inteligencji. Jesli myslisz, ze bojkot chinskich towarow
        pomoze chinskim pracownikom to jestes w wielkim bledzie.
    • Gość: Madam X "Made in USA"- czy takie coś istnieje? IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 24.12.04, 10:15
      Przepraszam, ale czy ktoś widział kiedyś jakiś przedmiot z napisem "Made in USA"
      ? Bo ja nigdy nie widziałam... ale myślę że to jest chłam, gorszy od
      chińskiego...
      • Gość: jarek I napewno Twoj Windows w Korei Polnocnej IP: *.fastres.net 24.12.04, 10:43
        wytwarzany jest.....czyzby idiotow przed swietami z ich domow wypuscili.
        • Gość: Litwin Re: I napewno Twoj Windows w Korei Polnocnej IP: *.vrm.lt 24.12.04, 12:13
          Pracujesz legalnym, kupiles go?
          • Gość: Kazlu Rude Litwinie, Litwinie IP: *.jjs.pl 24.12.04, 12:30
            Jak możesz domniemywać, że ten nieszczęśnik używa Windows? Ja bym się obraził.
            Korzystam z linuksa, który jest darmowy i lepszy!
          • Gość: jarek Wlasnie mam licencje i tez Linux legalnie SUSE.8.1 IP: *.fastres.net 24.12.04, 14:32
            Z PODRECZNIKAQMI KUPILEM.
            • Gość: jarek Linux darmowy ,tylko teoretycznie...... IP: *.fastres.net 24.12.04, 14:34
              tak samo socjalizm darmowy byl.
              • Gość: LMB Re: Linux darmowy ,tylko teoretycznie...... IP: *.icpnet.pl 25.12.04, 10:35
                To jest ściema microsoftu. Dla przykładu Linux z bazą danych MySQL i PHPem nigdy
                nie będzie kosztował 25.000 złotych - koszt MS SQL Server i ASP.

Wolę komunizm w wydaniu Linusa Thorvaldsa. A ty nie daj się nabierać na FUDy
                Microsoftu.
      • Gość: A::: Re: "Made in USA"- czy takie coś istnieje? IP: 83.233.227.* 24.12.04, 16:59
        Przepraszam, ale czy ktoś widział kiedyś jakiś przedmiot z napisem "Made in USA
        > "
        > ? Bo ja nigdy nie widziałam... ale myślę że to jest chłam, gorszy od
        > chińskiego...

Biedaku nie widzisz Made in USA bo cię nigdy na to nie bądzie stać wywieź gnuj
        z obory bo śmiedzi.
        • Gość: Glob Re: "Made in USA"- Tylko bron produkuja dla glupk IP: *.dyn.iinet.net.au 25.12.04, 04:49
          Mnie stac, a tez nic nie moge kupic Made in USA. Tak w zasadzie to produkuja
          tylko bron dla glupkow, bo sami pozniej ta bron moga unieszkodliwic swoja tajna
          bronia HAARP.
      • Gość: maestro Bylas ostatnio na filmie? Jakiej byl produkcji? IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 24.12.04, 20:07
        Gospodarka globalna jest w stanie zmian globalnych i specjalizacji, ktorymi
        rzadzi ekonomiczna regula "opportunity cost." W uproszczeniu: w danym kraju ten
        przemysl bedzie sie rozwijal, z ktorego zyski sa proporcjonalnie wieksze niz ze
        wszystkich mozliwych alternatyw. Alternatywy przenosza sie do innych krajow.
        Nastepuje wiec ciagla roszada: produkcja samochodow przechodzi z Detroit do
        Korei i Japonii, przedmioty uzytku codziennego to Chiny, elektronika to Tajwan,
        ubiory to Malezja i Filipiny, tanie uslugi komputerowe ("outsourcing") to
        Indie. O Amerykanow sie nie boj. Zatrzymuja sobie najbardziej lukratywne branze
        tworcze czyli software, rozrywke oraz uslugi finansowe. Zyski z Microsoft,
        Hollywoodu i bankow, zgodnie z regula "opportunity cost" przewyzszaja zyski z
        wszelkich mozliwych innych alternatyw.

W tym kontekscie ciekawym krajem jest Polska, ktora oprocz bombek choinkowych
        zupelnie nic nie potrafi wyprodukowac co byloby chciane przez reszte swiata.
        • Gość: maestro Mialo byc: Gospodarka swiatowa... IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 24.12.04, 20:09
    • Gość: wujaszek joe Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.local.net / *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 10:16
      dobry artykuł. koniec swiata, przecież wszystko jest już z chin.
      swiat powinien sie jakos bronic przed konkurencją niewolników, rówznież w ich
      interesie
      • Gość: Sam przeciez sam decydujesz na co wydajesz pieniadze IP: *.245.81.adsl.skynet.be 24.12.04, 10:34
        Budowalem bardzo duza fabryke w Polsce 10 lat temu dla koncernu miedzynarodowego.
        Odszedlem od tej firmy kilka lat temu.
        Za kilka miesiecy zamkna fabryke w Polsce, bo im sie nie oplaca juz.
        Powstaly inne fabryki w ramach tego koncernu... w Chinach. Bo tam sie warto.

Przestanmy pilowac na temat chinczyzny. Jezeli JA nie chce kupic chinskich
        rzeczy, bo wiem, ze sporo artykulow wyprodukowano w bardzo ciezkich warunkach
        dla pracownikow (ciezko to proste wiezienia) - to moja sprawa. A staram sie
        zawsze pilnowac, abym kupil rzeczy od polskiego producenta, lub innego. Tylko,
        nie od chinskiego. Bo komuny nie lubilem, nie lubie, a lubic nie bede.
        • Gość: jarek I napewno w Belgi masz ogromny wybor IP: *.fastres.net 24.12.04, 10:45
          polskich towarow.....sklepy sa nimi zawalone.
          • Gość: Sam Re: I napewno w Belgi masz ogromny wybor IP: *.245.81.adsl.skynet.be 24.12.04, 19:22
            Pewnie jest tu ogromny wybor : i polskich i chinskich i jeszcze innych.
            Ale ja decyduje co kupuje, gdziekolwiek jestem.
            Od momentu kiedy sie dowiedzialem, ze Nike produkuje buty w chinskich
            wiezieniach, to podziekowalem.
            W Stanach nie wstydza sie, ze prawie wszystkie towary w sklepach sa "Made in
            China". Mnie to bardzo zdziwilo.

A propos : "CE" na wszystkich wyrobach, ktore mozna znalezc w sklepach w Europie
            znaczy "Chinese Export", a nie "Communauté Européenne" lub cos w tym stylu.
    • Gość: tyl Re ONI NIE SA NIEWOLNIKAMI!!! NIE MUSZA PRACOWAC IP: 83.144.122.* 24.12.04, 10:48
      Najnormalniejszy kapitalizm jak ktos chce zarobic 60 dolcow to pracuje po 16
      godzin na dobe.Tylko ze te 60 dolarow na chinskiej wsi warte jest bardzo bardzo
      duzo,bo miska ryzu kosztuje 2 centy
    • Gość: jarek A jednak robornicy przez brakiem warunkow IP: *.fastres.net 24.12.04, 10:53
      do pracy sie bronia, wlasciciele beda musieli place podniesc i warunki poprawic,
      nikt na robotnbikow wojsko nie posle.
      Cytat:
      Chińscy cierpliwi robotnicy mają dość. W Delcie wybuchają dzikie strajki,
      robotnicy psują maszyny, wracają na wieś. Po raz pierwszy fabrykanci narzekają
      na brak rąk do pracy. Gdyby pracownicy wywalczyli dla siebie choć trochę
      godności i więcej chleba, byłby to prawdziwy cud bożonarodzeniowy.

Tak dla porownania:
      Kilo zeliwa( w wylewie) we Wloszech kosztuje 2,82 Euro, Chinska armatura
      kosztuje 0.96 Euro za kilo, dostawa port wloski, moze ktos sie przejedzie do
      odlewni kolo Bresci i zobaczy w jakich "doskonalych" warunkach tam rumumscy
      pracownicy pracuje...cos tam Wloskich Zwiazkow Zawodowych nie widac.
    • Gość: m1 jeden z najlepszych komentarzy jakie IP: *.client.comcast.net 24.12.04, 10:59
      ostanio przeczytalem. krotko i na temat. cala prawda w 3 zdaniach.!!
    • Gość: Litwin Chinczycy sa mjniej niebezpieczni niz muzulmanie IP: *.vrm.lt 24.12.04, 12:21
      Powiedzmy, u nas chinski towar jakoscia nie ustepuje polskiemu, to niech sobie
      handluja.
      • Gość: Sam Re: Chinczycy sa mjniej niebezpieczni niz muzulma IP: *.245.81.adsl.skynet.be 24.12.04, 19:24
        Twoj "tytul" jest ciekawszy niz to co w "tresci" napisales.
        Myslalem, ze potwierdzisz moja teze, ze kiedys bedziemy sie bardzo cieszyc, ze
        Chinczycy beda musieli nam pomoc podczas III. Wojny Swiatowej : Islam vs. reszta.
    • Gość: Tra Chiny to wielki obóz pracy... IP: *.acn.waw.pl 24.12.04, 12:27
      Zlagrowane społeczeństwo, a dzieje się to za przyzwoleniem "cywilizowanego"
      świata. W podobny sposób tolerowana jest Rosja i to co sie tam z ludzmi
      wyprawia.
    • Gość: ja A GDYBY OGLOSIC BOJKOT CHINSKICH TOWAROW? KTO ZA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 13:08
    • Gość: Polak Ale ma pracę IP: 5.1.* / *.kuleuven.ac.be 24.12.04, 13:23
      "Pracownica chińskiej fabryki bombek pod Pekinem".
      Przynajmniej ma pracę, nie jak miliony bezrobotnych w kapitalistycznej Polsce.
      • Gość: Mati Re: Ale ma pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 21:47
        Właśnie. A za Stalina, to dopiero były czasy! Na siłę ludzi na Syberię do pracy
        wywozili, a nie to co teraz, bezrobocie jakieś kapitalistyczne. Stalinie wróć,
        zabierz nas wszystkich na Sybir do pracy!
    • ben_shaprut Najgorsze jest to, że ewentualny bojkot chińskich 24.12.04, 13:24
      towarów w pierwszym rzędzie pozbawi środków do życia ową niewolnicza biedotę,
      która je wytwarza...
      • zoitberg Re: Najgorsze jest to, że ewentualny bojkot chińs 24.12.04, 13:46
        mozna im placic 60$ bo sa w stanie z tego w chinach jakos wyzyc. w europie taka
        placa jest nie do pomyslenia - ale glownie z powodu poziomu cen w sklepach.
        jednak przy tak postepujacej globalizacji taki stan nie moze trwac wiecznie, bo
        ekonomia to system naczyn polaczonych, rowniez w wersji globalnej. predzej czy
        pozniej (w skali dziesiatek lat oczywiscie) poziom cen sie w koncu wyrowna, bo
        poki co ich niski poziom wynika z lat komunizmu w chinach. to zreszta ironia
        losu - ze ten wlasnie chinski komunizm tak doskonale sluzy kapitalizmowi, marks
        by sie usmial, ale byc moze jest tak, ze nikomu nie jest teraz na reke zeby ten
        chinski komunizm upadl. taka symbioza - swiatli, wielcy obroncy demokracji i
        praw czlowieka, ludzie ktorzy wywalczyli sobie wolnosc (jak np. my polacy)
        korzystaja skwapliwie z pracy ludzi ktorzy sa de facto niewolnikami. czy cos
        sie w tym wzgledzie zmienilo od stuleci? nie, w uznajacej niewolnikow za
        podstawe starozytnosci, w feudalizmie, kapitalizmie XIX wieku czy komunizmie
        bylo przeciez dokladnie tak samo, tylko roznie sie nazywalo. wyglada na to, ze
        niewolnicy dalej sa i system ma sie swietnie, tylko na tyle daleko, zeby nie
        rzucac sie nam w nasze europejskie (lub amerykanskie) demokratyczne, wrazliwe
        na ludzka krzywde oczy. Przewidzial to juz Orwell w Roku 1984, tylko wkladajac
        to w usta Emmanuela Goldsteina....

ech, historycy beda ciekawe rzeczy pisali o naszych czasach.
        • Gość: jarek I niestety to my bedziemy nasze ceny bardziej IP: *.fastres.net 24.12.04, 14:31
          w ich kierunku dostosowac i zaczac tez pracowac. pracownik nowoczesnej odlewni
          ,ktora nam za jedna trzecia wloskiej ceny bezposrednio, bez posrednikow gotowe
          armatury dostarcza, praujacy przy piecu zarabia miesiecznie za 210 godziny/
          miesiac pracy, okolo 520 dollarow i za to moze bardzo dostatnie zyc, ile zarabia
          pracownik w Polskiej odlewni i czy on moze, za swoja pensje bez klopotow zyc.
          Kilo dobrego ryzu kosztuje w Chinach ( Bejing) okolo 9 centow$, ile kosztuje w
          Polsce 2 kila ziemniakow ( bo to temu odpowiada).
          Moze u nich place dwukrotnie wzrosna w nastepne 5 lat ale u nas beda musieli o
          20 sie zmiejszyc, ich wydajnosc jest okolo 40 % od Niemieckiej wyzsza...
          • ben_shaprut To zwiewaj do "syjonistycznego raju" - wnosząc 24.12.04, 19:11
            z twoich postów, nie rozumiem, co jeszcze robisz w Europie...
    • Gość: olo20 Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.gwardii.osi.pl 24.12.04, 15:45
      Szokujące... rozesłalem wszystkim znajomym, tak do świątecznej refleksji...
      • Gość: Rocznik80 Praca w Chinach IP: *.daminet.pl 25.12.04, 03:45
        Wielu się śmieje "zwiewaj do Chin" a nie wiedzą, że już teraz co roku do Chin
        przyjeżdżają dziesiątki tysięcy specjalistów z Zachodu, którzy chcą tam pracować...
    • Gość: robas Hehe, napisane przy uzyciu chinskiego komputera IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 24.12.04, 16:47
      a na pewno na klawiaturze i z myszka "made in China". Plyta i procesor z Chin
      badz Malezji (warunki pracy takie jak w Chinach), karta dzwiekowa i wideo tez z
      Chin badz Tajwanu, obudowa kompa na pewno tez z tamtych krajow. Glosniki -
      jesli sa, prawie na pewno pochodza z Chin. A monitor? Tak samo.

Dobrze czy zle? Nie wiem, ale kazdy chce kupic taniej. A wymyslajac innym,
      pamietajmy, ze sami robimy podobnie, chociaz moze czasami nieswiadomie.
      • Gość: Andrzej Bojkotować wszystkich i wszystko IP: 83.233.227.* 24.12.04, 16:56
        Polskie wyroby też bojkotować najlepiej wyjść na ulice z Lepperem i ogłosić
        totalny bojkot wtedy napewno będzie w Polsce dobrze bo nikt nic nie będzie miał
        i o to chodzi w tej super komunistycznej Polsc
    • Gość: Luc Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 24.12.04, 18:36
      chlam made in China?moze chcesz powiedziec, ze 90% twojej odziezy to chlam? Ze
      najlepsi koszykarze na swicei graja w chlamowych butach. Je..ij sie w glowe
      zanim cos napiszesz. To, ze Chiny sa tansze nie oznacza w zadnym wypadku ze
      produkuja gorsze wyroby.Specjalizuja sie w nienajnowszych technologiach, co
      wystarcza np. produkowac odziez i buty, bo do tych wyrobow wcale nie trzeba
      kosmicznych wynalazkow NASA. Pojedz do Chin- wejdz do fabryki powiedzmy baterii
      lazienkowych to zobaczysz kartony z etykietami po polsku. A ty taka kupisz w
      sklepie i nawet nie bedziesz wiedzial,ze to z Chin. Polinteligencie. Produkcja
      przenosi sie na wschod, na daleki wschod.
    • Gość: emigrant Eskimos ŚWIETA U ESKIMOSÓW czyli WIA(g)RA NA BIRGUNACH!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 19:21
      Ciekawe, że w trosce o zbawienie żaden z papieży, obecny też, nie wpadł
      ewangelizacji Eskimosów! Czy przypadkiem nie jest to brak wiary, że dupa
      excelencjom nie zmarznie? A może tak w XXI wiku strzelić dogmacik: "Wiara na
      biegunach"?
    • Gość: korwin Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.12.04, 20:55
      Zamiast pieprzyć od rzeczy i bez sensu, po prostu nie kupujcie chińskich
      towarów. Ale najpierw wywalcie na smietnik wasze komputery, bo zasadniczo są
      chińskie. A poza tym, jeśli na jakiś temat zabiera się głos, to trzebe coś
      wiedzieć, a wy popierzone nieuki nic nie wiecie.
    • Gość: Rybinka Re: Jezu, jaka ona durna.......... IP: *.visp.energis.pl 24.12.04, 21:31
      Pewnie znow ten debil to skasuje ale napisze, bo:

1. chińczycy to nie buddyści, więc życząc najlepiej buddystom nie życzymy
      najlepiej chińczykom...
      2. Polacy też zapie..ją w pocie czoła, ale Chińczycy w odróżnieniu od
      Polaków coś przynajmniej z tego mają. Co z tego, że zarabiają 60 USD, skoro na
      godne życie wydają 40, a 20 im zostaje... Polacy w większości zarabiają po 300
      USD, a same rachunki pochłaniają im ponad połowę. Z reszty nie starcza na
      jedzenie do 1-ego i dzieci chodzą głodne do szkoły...
      3. Polacy zamiast ruszyć dupsko wolą poszczekiwać na innych pisząc takie
      artykuły (zazdrosć wobec rodzącego się na naszych oczach chińskiego
      bogactwa???) albo wolą protestować i niech ktoś im daje pieniądze za to że
      są...
      4. Za 15 lat Chiny bedą ziemią mlekiem i miodem płynącą, a Polacy dalej będą
      poszczekiwać w artykułach o poziomie zbliżonym do kundelkowego bruku i na
      wyżynach etyki zaciskać pasa...

• global_government Zgadzam sie z toba w 100%. Co do bledow wielu osob 24.12.04, 21:47
        Chinczycy maja tzw. roztrojenie jazni:

Chinczycy sa:

w zyciu publicznym konfucjanistami

w zyciu prywatnym taoistami

a umieraja po buddyjsku

Dlatego iz konfucjanizm i taoizm nie mowia wiele o tym co jest po smierci
        dlatego pojawia sie miejsce dla buddyzmu jako tego ktory nadaje zyciu sens.

A co do idiotow piszacych ze Chiny i Tajwan to to samo!
        Otoz dochod na leb na Tajwanie wynosi 23.000 $
        Dla porownania Niemcy to ok. 26.000$

A co do porownywania Malezji z Chinami...
        Koszt pracy w Malezji to okolo 2 $/h
        Koszt pracy w Chinach to okolo 0.8 $/h
        Koszt pracy w Polsce to okolo 2.5 $/h

Wiec jesli nie macie o niczym pojecia to nie pieprzcie...
    • Gość: gratulacje w chinach 60 dolarow to bardzo dobra placa IP: *.client.comcast.net 24.12.04, 21:54
      i im placa na czas. 60 dolarow w chinach to 1000 w polsce. polacy maja zwiazki
      ,"odpowiedznie warunki" i 20% bezrobocia.
      • global_government Wiele osob nie ma tu o niczym pojecia!!!!!!!!! 24.12.04, 21:56
        Chinczycy maja tzw. roztrojenie jazni:

Chinczycy sa:

w zyciu publicznym konfucjanistami

w zyciu prywatnym taoistami

a umieraja po buddyjsku

Dlatego iz konfucjanizm i taoizm nie mowia wiele o tym co jest po smierci
        dlatego pojawia sie miejsce dla buddyzmu jako tego ktory nadaje zyciu sens.

A co do idiotow piszacych ze Chiny i Tajwan to to samo!
        Otoz dochod na leb na Tajwanie wynosi 23.000 $
        Dla porownania Niemcy to ok. 26.000$

A co do porownywania Malezji z Chinami...
        Koszt pracy w Malezji to okolo 2 $/h
        Koszt pracy w Chinach to okolo 0.8 $/h
        Koszt pracy w Polsce to okolo 2.5 $/h

Wiec jesli nie macie o niczym pojecia to nie pieprzcie...
      • Gość: bubu Re: w chinach 60 dolarow to bardzo dobra placa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 23:07
        to jedz do chin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka