Gość: mak IP: *.proxy.aol.com 24.12.04, 08:43 chlam "made in China", sprzedawany w USA przez Wal-Mart dla milionow amerykanskiej biedoty,aniolki i diabolki z taniego plastiku czyli totalne bezguscie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zyt Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.damovo.com 24.12.04, 08:45 I to jest straszne.... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antylewak WIĘCEJ KOMUNIZMU W KOMUNIŹMIE !!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:55 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swerd przynajmniej mają pracę, a u nas co ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 11:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.12.04, 11:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 24.12.04, 11:34 Czyli 180 zł miesięcznie i 16 godzin dziennie. Czyli 90 zł miesięcznie i 8 godzin dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.04, 12:01 O co chodzi? Ja pracowalem w Polsce za 30$ na miesiac, a z wielu wypowiedzi na tym forum dowiaduje sie, ze od tego czasu wszystko sie pogorszylo [?] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Istotnie, ja, J.K. IP: *.arcor-ip.net 24.12.04, 12:24 Pracowalem Polsce za 30 $ na miesiac. Bylo to w latach 70 tych - za Gierka. Nastepnym razem, jak sie podpisujesz moimi inicjalami, to znajdz sobie serwer arcoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DwaKulczykiWJednym Re: Istotnie, ja, J.K. IP: *.jjs.pl 24.12.04, 12:27 czyżbyś miał te inicjały na wyłączność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Istotnie IP: *.arcor-ip.net 24.12.04, 12:31 Nie. Ale pod tymi wlasnymi inicjalami, jako jeden z nielicznych, podpisuje sie tu od dawna. Kultura forumowa wymaga uszanowania tych dwoch liter i dwoch kropek. Nie byloby mojej uwagi - gdyby bylo np. JK - bez kropek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zla_ska Re: Istotnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 12:36 Jestes smieszny. Myslisz ze teraz wszyscy beda szukali na wszystkich postach na forach wyborczej czy ktos juz nie uzywa takich liter? Skoro podpisujesz sie w taki sposob, musisz sie liczyc z tym, ze ktos ma takie same inicjaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.arcor-ip.net 24.12.04, 12:48 alez wiem, ze jestem smieszny. a mimo to prosze o nieuzywanie sygnaturki J.K. pisuje tu pod na od dawna i czesto. nietrudno wymyslec inna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.dip.t-dialin.net 24.12.04, 12:44 Gość portalu: J.K. napisał(a): Nie byloby mojej uwagi - gdyby bylo np. JK - bez kropek. jestes zabawny :-))) wesolych swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.arcor-ip.net 24.12.04, 12:50 uslyszalem juz , ze jestem smieszny. Od Ciebie, ze jestem zabawny. To mile z Waszej strony. Tym niemniej nadal prosze o nieuzywanie sygnaturki J.K. - nietrudno wymyslec inna. Wesolych Swiat, rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bombka z choinki Re: Istotnie IP: *.jjs.pl 24.12.04, 12:53 Widzę tylko jedną radę: zaloguj się i będzie Twoja, niepowtarzalna! Inaczej nigdy nie będziesz pewny dnia ani godziny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.sympatico.ca 24.12.04, 17:47 Wesolych Swiat Jan Kowalski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OHIP Re: Istotnie IP: *.client.comcast.net 24.12.04, 18:42 Czyzby to slawetny "Boliglowa" z Kanady (sympatico.ca)? Juz kilkakrotnie radzilem mu wizyte u psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K. Re: Istotnie IP: *.altec.pl 25.12.04, 22:54 ja pierszy sie tak wpisałem - 4 lata temu; tylko,że od tego czasu rzadko używam neta. Ale byłem pierwszy i inicjały są moje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asfalt Re: Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 18:47 Przeciez jest projekt, ze bezrobotni pobierajacy zasilki z opieki spolecznej maja obowiazkowo odpracowac ok.30-35 godz. miesiecznie za 200zl.W przeciwnym razie traca ubezpieczenie,staz bezrobotnego i zasilek opieki spolecznej. Dobre, prawda????????????Zamiast dac prace to rzad udaje, ze wina zgnilej gospodarki jest spowodowana wylacznie roszczeniowa postawa bezrobotnych!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Critto w Chinach koszty zycia tez sa nizsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 16:32 jesli ktos zarabia $90, a na zycie wydaje, dajmy na to, $45 to czemu nie ... Nie zapominaj, ze w Chinach wszystko (takze zywnosc) jest bardzo, bardzo tanie ... Rowniez na rynek lokalny. Dlaczego? To proste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt To jedź tam i szukaj pracy, po pracy będziesz mógł IP: *.provider.pl 25.12.04, 02:10 poszaleć za 45 dolców, pewnie świetnych rozrywek tam nie brakuje. No, czemu cię tam jeszcze nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiem Re: w Chinach koszty zycia tez sa nizsze ? IP: *.sympatico.ca 25.12.04, 03:31 Owszem są niższe, jednakże w miastach przeciętna płaca wynosi ok 100-150 dolarów. Wiem to z pierwszej ręki od znajomych Chińczyków. Czyżbt Polska zbliżała się powoli do Chin? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: Chcesz pracę za $60/miesiąc? IP: *.241.119-80.rev.gaoland.net 26.12.04, 15:11 Tylko ze chleb w Chinach kosztuje 5 centow.Po drugie lepsza praca nawet byle jaka niz zycie w POLSKICH KANALACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Pęczak u nas jest Pierwszy i wypasiony mercedes IP: *.jjs.pl 24.12.04, 12:35 > przynajmniej mają pracę, a u nas co ??? uwaga na Słowację! Najnowsza informacja: w rejonie Żyliny i Martina zaczyna brakować rąk do pracy (liczne inwestycje w produkcję). Rozważa się uruchomienie dowozu pracowników z ogarniętego bezrobociem polskiego Podbeskidzia - nawet z Bielska. Kilka lat temu był tam Mecziar i wydawało się, że Polska jest oazą dobrobytu. Pomyślmy o tym przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rocznik80 To ciężka praca i ciężkie życie IP: *.daminet.pl 25.12.04, 03:41 Ale Chińczycy pracują na lepsze życie swoich dzieci i lepszę przyszłość. Należy im się wielki szacunek.Stworzyli cywilizację która przetrwała tysiące lat, wiele upokorzeń, a teraz znów dumnie sięga po należną pozycję w świecie, prezentując własne wartości i model społeczeństwa. Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudus Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.cpe.vic-2.comcen.com.au 24.12.04, 08:47 no ipieknie. wesolych swiat. P.s a jointy i tak powinno sie zalegalizowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle [...] IP: *.176.168.185.Dial1.Phoenix1.Level3.net 24.12.04, 08:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:13 pogieło Cię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Ale tobie ten Zyd Swiat Bozegonarodzenia IP: *.fastres.net 24.12.04, 10:40 nie zepsuje, bi ty z tymi swietami nic wspolnego nie masz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jezus tez Zyd Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.telia.com 24.12.04, 23:10 Zastanow sie co ty pleciesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cinammon Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.icpnet.pl 24.12.04, 09:11 Myślę, że w cywilizjacji utarło się, że kraje przeludnione takie jak Chiny są gorsze, ale to NIEPRAWDA!!! Nie można w ten sposób traktować ludzi (gorzej niż zwierzęta) i zyskiwać pieniądze kosztem ich zdrowia, życia. to niehumanitarne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.176.168.185.Dial1.Phoenix1.Level3.net 24.12.04, 09:15 To nie nowosc.O czym ty mowisz(piszesz czlowieku?To sie nazywa wyzysk czlowieka przez czlowieka.I to wlasnie rozni kapitalizm od socyjalizmu w ktorym jest na odwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.butch.mm.com.pl 24.12.04, 09:58 A ci najbardziej oburzeni zaraz pójdą do marketu i kupią "se" coś "made in china" albo dla zmyły "made in PRC" bo dlaczego mają przepłacać . I jeszcze zadziwią się biedaki , że polskie jest niekonkurencyjne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trxio Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.12.04, 09:59 中华人民共和国万岁! Dla tych co nie widzą chińskich znaków, albo widzą a nie rozumieją, tłumaczenie na język małolatów - CHINA RULEZ! Zanim zaczniesz na mnie bluzgać, sprawdź skąd pochodzą elementy składające sie na Twój komputer. A na koniec - Wesołych Świąt! Merry Christmas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.butch.mm.com.pl 24.12.04, 10:03 Zamiast się oburzać lepiej NIE kupować chińskich wyrobów także znanych marek np. RESERVE czy TOP SECRET Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisio Re:"nie kupuj od chińczyków" IP: *.pl 24.12.04, 17:07 łatwo powiedzieć, potrzebuje kupić nową myszke do mojego komputera, masz może jakieś dojście do nie-chińskich myszek? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luc Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 24.12.04, 18:32 gratuluje ilorazu inteligencji. Jesli myslisz, ze bojkot chinskich towarow pomoze chinskim pracownikom to jestes w wielkim bledzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madam X "Made in USA"- czy takie coś istnieje? IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 24.12.04, 10:15 Przepraszam, ale czy ktoś widział kiedyś jakiś przedmiot z napisem "Made in USA" ? Bo ja nigdy nie widziałam... ale myślę że to jest chłam, gorszy od chińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek I napewno Twoj Windows w Korei Polnocnej IP: *.fastres.net 24.12.04, 10:43 wytwarzany jest.....czyzby idiotow przed swietami z ich domow wypuscili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Litwin Re: I napewno Twoj Windows w Korei Polnocnej IP: *.vrm.lt 24.12.04, 12:13 Pracujesz legalnym, kupiles go? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazlu Rude Litwinie, Litwinie IP: *.jjs.pl 24.12.04, 12:30 Jak możesz domniemywać, że ten nieszczęśnik używa Windows? Ja bym się obraził. Korzystam z linuksa, który jest darmowy i lepszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Wlasnie mam licencje i tez Linux legalnie SUSE.8.1 IP: *.fastres.net 24.12.04, 14:32 Z PODRECZNIKAQMI KUPILEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Linux darmowy ,tylko teoretycznie...... IP: *.fastres.net 24.12.04, 14:34 tak samo socjalizm darmowy byl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Re: Linux darmowy ,tylko teoretycznie...... IP: *.icpnet.pl 25.12.04, 10:35 To jest ściema microsoftu. Dla przykładu Linux z bazą danych MySQL i PHPem nigdy nie będzie kosztował 25.000 złotych - koszt MS SQL Server i ASP. Wolę komunizm w wydaniu Linusa Thorvaldsa. A ty nie daj się nabierać na FUDy Microsoftu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A::: Re: "Made in USA"- czy takie coś istnieje? IP: 83.233.227.* 24.12.04, 16:59 Przepraszam, ale czy ktoś widział kiedyś jakiś przedmiot z napisem "Made in USA > " > ? Bo ja nigdy nie widziałam... ale myślę że to jest chłam, gorszy od > chińskiego... Biedaku nie widzisz Made in USA bo cię nigdy na to nie bądzie stać wywieź gnuj z obory bo śmiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glob Re: "Made in USA"- Tylko bron produkuja dla glupk IP: *.dyn.iinet.net.au 25.12.04, 04:49 Mnie stac, a tez nic nie moge kupic Made in USA. Tak w zasadzie to produkuja tylko bron dla glupkow, bo sami pozniej ta bron moga unieszkodliwic swoja tajna bronia HAARP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maestro Bylas ostatnio na filmie? Jakiej byl produkcji? IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 24.12.04, 20:07 Gospodarka globalna jest w stanie zmian globalnych i specjalizacji, ktorymi rzadzi ekonomiczna regula "opportunity cost." W uproszczeniu: w danym kraju ten przemysl bedzie sie rozwijal, z ktorego zyski sa proporcjonalnie wieksze niz ze wszystkich mozliwych alternatyw. Alternatywy przenosza sie do innych krajow. Nastepuje wiec ciagla roszada: produkcja samochodow przechodzi z Detroit do Korei i Japonii, przedmioty uzytku codziennego to Chiny, elektronika to Tajwan, ubiory to Malezja i Filipiny, tanie uslugi komputerowe ("outsourcing") to Indie. O Amerykanow sie nie boj. Zatrzymuja sobie najbardziej lukratywne branze tworcze czyli software, rozrywke oraz uslugi finansowe. Zyski z Microsoft, Hollywoodu i bankow, zgodnie z regula "opportunity cost" przewyzszaja zyski z wszelkich mozliwych innych alternatyw. W tym kontekscie ciekawym krajem jest Polska, ktora oprocz bombek choinkowych zupelnie nic nie potrafi wyprodukowac co byloby chciane przez reszte swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maestro Mialo byc: Gospodarka swiatowa... IP: *.lsanca1.dsl-verizon.net 24.12.04, 20:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujaszek joe Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.local.net / *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 10:16 dobry artykuł. koniec swiata, przecież wszystko jest już z chin. swiat powinien sie jakos bronic przed konkurencją niewolników, rówznież w ich interesie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sam przeciez sam decydujesz na co wydajesz pieniadze IP: *.245.81.adsl.skynet.be 24.12.04, 10:34 Budowalem bardzo duza fabryke w Polsce 10 lat temu dla koncernu miedzynarodowego. Odszedlem od tej firmy kilka lat temu. Za kilka miesiecy zamkna fabryke w Polsce, bo im sie nie oplaca juz. Powstaly inne fabryki w ramach tego koncernu... w Chinach. Bo tam sie warto. Przestanmy pilowac na temat chinczyzny. Jezeli JA nie chce kupic chinskich rzeczy, bo wiem, ze sporo artykulow wyprodukowano w bardzo ciezkich warunkach dla pracownikow (ciezko to proste wiezienia) - to moja sprawa. A staram sie zawsze pilnowac, abym kupil rzeczy od polskiego producenta, lub innego. Tylko, nie od chinskiego. Bo komuny nie lubilem, nie lubie, a lubic nie bede. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek I napewno w Belgi masz ogromny wybor IP: *.fastres.net 24.12.04, 10:45 polskich towarow.....sklepy sa nimi zawalone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sam Re: I napewno w Belgi masz ogromny wybor IP: *.245.81.adsl.skynet.be 24.12.04, 19:22 Pewnie jest tu ogromny wybor : i polskich i chinskich i jeszcze innych. Ale ja decyduje co kupuje, gdziekolwiek jestem. Od momentu kiedy sie dowiedzialem, ze Nike produkuje buty w chinskich wiezieniach, to podziekowalem. W Stanach nie wstydza sie, ze prawie wszystkie towary w sklepach sa "Made in China". Mnie to bardzo zdziwilo. A propos : "CE" na wszystkich wyrobach, ktore mozna znalezc w sklepach w Europie znaczy "Chinese Export", a nie "Communauté Européenne" lub cos w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyl Re ONI NIE SA NIEWOLNIKAMI!!! NIE MUSZA PRACOWAC IP: 83.144.122.* 24.12.04, 10:48 Najnormalniejszy kapitalizm jak ktos chce zarobic 60 dolcow to pracuje po 16 godzin na dobe.Tylko ze te 60 dolarow na chinskiej wsi warte jest bardzo bardzo duzo,bo miska ryzu kosztuje 2 centy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek A jednak robornicy przez brakiem warunkow IP: *.fastres.net 24.12.04, 10:53 do pracy sie bronia, wlasciciele beda musieli place podniesc i warunki poprawic, nikt na robotnbikow wojsko nie posle. Cytat: Chińscy cierpliwi robotnicy mają dość. W Delcie wybuchają dzikie strajki, robotnicy psują maszyny, wracają na wieś. Po raz pierwszy fabrykanci narzekają na brak rąk do pracy. Gdyby pracownicy wywalczyli dla siebie choć trochę godności i więcej chleba, byłby to prawdziwy cud bożonarodzeniowy. Tak dla porownania: Kilo zeliwa( w wylewie) we Wloszech kosztuje 2,82 Euro, Chinska armatura kosztuje 0.96 Euro za kilo, dostawa port wloski, moze ktos sie przejedzie do odlewni kolo Bresci i zobaczy w jakich "doskonalych" warunkach tam rumumscy pracownicy pracuje...cos tam Wloskich Zwiazkow Zawodowych nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1 jeden z najlepszych komentarzy jakie IP: *.client.comcast.net 24.12.04, 10:59 ostanio przeczytalem. krotko i na temat. cala prawda w 3 zdaniach.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Litwin Chinczycy sa mjniej niebezpieczni niz muzulmanie IP: *.vrm.lt 24.12.04, 12:21 Powiedzmy, u nas chinski towar jakoscia nie ustepuje polskiemu, to niech sobie handluja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sam Re: Chinczycy sa mjniej niebezpieczni niz muzulma IP: *.245.81.adsl.skynet.be 24.12.04, 19:24 Twoj "tytul" jest ciekawszy niz to co w "tresci" napisales. Myslalem, ze potwierdzisz moja teze, ze kiedys bedziemy sie bardzo cieszyc, ze Chinczycy beda musieli nam pomoc podczas III. Wojny Swiatowej : Islam vs. reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tra Chiny to wielki obóz pracy... IP: *.acn.waw.pl 24.12.04, 12:27 Zlagrowane społeczeństwo, a dzieje się to za przyzwoleniem "cywilizowanego" świata. W podobny sposób tolerowana jest Rosja i to co sie tam z ludzmi wyprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja A GDYBY OGLOSIC BOJKOT CHINSKICH TOWAROW? KTO ZA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 13:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Ale ma pracę IP: 5.1.* / *.kuleuven.ac.be 24.12.04, 13:23 "Pracownica chińskiej fabryki bombek pod Pekinem". Przynajmniej ma pracę, nie jak miliony bezrobotnych w kapitalistycznej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Ale ma pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 21:47 Właśnie. A za Stalina, to dopiero były czasy! Na siłę ludzi na Syberię do pracy wywozili, a nie to co teraz, bezrobocie jakieś kapitalistyczne. Stalinie wróć, zabierz nas wszystkich na Sybir do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Najgorsze jest to, że ewentualny bojkot chińskich 24.12.04, 13:24 towarów w pierwszym rzędzie pozbawi środków do życia ową niewolnicza biedotę, która je wytwarza... Odpowiedz Link Zgłoś
zoitberg Re: Najgorsze jest to, że ewentualny bojkot chińs 24.12.04, 13:46 mozna im placic 60$ bo sa w stanie z tego w chinach jakos wyzyc. w europie taka placa jest nie do pomyslenia - ale glownie z powodu poziomu cen w sklepach. jednak przy tak postepujacej globalizacji taki stan nie moze trwac wiecznie, bo ekonomia to system naczyn polaczonych, rowniez w wersji globalnej. predzej czy pozniej (w skali dziesiatek lat oczywiscie) poziom cen sie w koncu wyrowna, bo poki co ich niski poziom wynika z lat komunizmu w chinach. to zreszta ironia losu - ze ten wlasnie chinski komunizm tak doskonale sluzy kapitalizmowi, marks by sie usmial, ale byc moze jest tak, ze nikomu nie jest teraz na reke zeby ten chinski komunizm upadl. taka symbioza - swiatli, wielcy obroncy demokracji i praw czlowieka, ludzie ktorzy wywalczyli sobie wolnosc (jak np. my polacy) korzystaja skwapliwie z pracy ludzi ktorzy sa de facto niewolnikami. czy cos sie w tym wzgledzie zmienilo od stuleci? nie, w uznajacej niewolnikow za podstawe starozytnosci, w feudalizmie, kapitalizmie XIX wieku czy komunizmie bylo przeciez dokladnie tak samo, tylko roznie sie nazywalo. wyglada na to, ze niewolnicy dalej sa i system ma sie swietnie, tylko na tyle daleko, zeby nie rzucac sie nam w nasze europejskie (lub amerykanskie) demokratyczne, wrazliwe na ludzka krzywde oczy. Przewidzial to juz Orwell w Roku 1984, tylko wkladajac to w usta Emmanuela Goldsteina.... ech, historycy beda ciekawe rzeczy pisali o naszych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek I niestety to my bedziemy nasze ceny bardziej IP: *.fastres.net 24.12.04, 14:31 w ich kierunku dostosowac i zaczac tez pracowac. pracownik nowoczesnej odlewni ,ktora nam za jedna trzecia wloskiej ceny bezposrednio, bez posrednikow gotowe armatury dostarcza, praujacy przy piecu zarabia miesiecznie za 210 godziny/ miesiac pracy, okolo 520 dollarow i za to moze bardzo dostatnie zyc, ile zarabia pracownik w Polskiej odlewni i czy on moze, za swoja pensje bez klopotow zyc. Kilo dobrego ryzu kosztuje w Chinach ( Bejing) okolo 9 centow$, ile kosztuje w Polsce 2 kila ziemniakow ( bo to temu odpowiada). Moze u nich place dwukrotnie wzrosna w nastepne 5 lat ale u nas beda musieli o 20 sie zmiejszyc, ich wydajnosc jest okolo 40 % od Niemieckiej wyzsza... Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut To zwiewaj do "syjonistycznego raju" - wnosząc 24.12.04, 19:11 z twoich postów, nie rozumiem, co jeszcze robisz w Europie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo20 Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.gwardii.osi.pl 24.12.04, 15:45 Szokujące... rozesłalem wszystkim znajomym, tak do świątecznej refleksji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rocznik80 Praca w Chinach IP: *.daminet.pl 25.12.04, 03:45 Wielu się śmieje "zwiewaj do Chin" a nie wiedzą, że już teraz co roku do Chin przyjeżdżają dziesiątki tysięcy specjalistów z Zachodu, którzy chcą tam pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robas Hehe, napisane przy uzyciu chinskiego komputera IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 24.12.04, 16:47 a na pewno na klawiaturze i z myszka "made in China". Plyta i procesor z Chin badz Malezji (warunki pracy takie jak w Chinach), karta dzwiekowa i wideo tez z Chin badz Tajwanu, obudowa kompa na pewno tez z tamtych krajow. Glosniki - jesli sa, prawie na pewno pochodza z Chin. A monitor? Tak samo. Dobrze czy zle? Nie wiem, ale kazdy chce kupic taniej. A wymyslajac innym, pamietajmy, ze sami robimy podobnie, chociaz moze czasami nieswiadomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Bojkotować wszystkich i wszystko IP: 83.233.227.* 24.12.04, 16:56 Polskie wyroby też bojkotować najlepiej wyjść na ulice z Lepperem i ogłosić totalny bojkot wtedy napewno będzie w Polsce dobrze bo nikt nic nie będzie miał i o to chodzi w tej super komunistycznej Polsc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luc Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 24.12.04, 18:36 chlam made in China?moze chcesz powiedziec, ze 90% twojej odziezy to chlam? Ze najlepsi koszykarze na swicei graja w chlamowych butach. Je..ij sie w glowe zanim cos napiszesz. To, ze Chiny sa tansze nie oznacza w zadnym wypadku ze produkuja gorsze wyroby.Specjalizuja sie w nienajnowszych technologiach, co wystarcza np. produkowac odziez i buty, bo do tych wyrobow wcale nie trzeba kosmicznych wynalazkow NASA. Pojedz do Chin- wejdz do fabryki powiedzmy baterii lazienkowych to zobaczysz kartony z etykietami po polsku. A ty taka kupisz w sklepie i nawet nie bedziesz wiedzial,ze to z Chin. Polinteligencie. Produkcja przenosi sie na wschod, na daleki wschod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Eskimos ŚWIETA U ESKIMOSÓW czyli WIA(g)RA NA BIRGUNACH!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.04, 19:21 Ciekawe, że w trosce o zbawienie żaden z papieży, obecny też, nie wpadł ewangelizacji Eskimosów! Czy przypadkiem nie jest to brak wiary, że dupa excelencjom nie zmarznie? A może tak w XXI wiku strzelić dogmacik: "Wiara na biegunach"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korwin Re: Boże Narodzenie "Made in China" IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.12.04, 20:55 Zamiast pieprzyć od rzeczy i bez sensu, po prostu nie kupujcie chińskich towarów. Ale najpierw wywalcie na smietnik wasze komputery, bo zasadniczo są chińskie. A poza tym, jeśli na jakiś temat zabiera się głos, to trzebe coś wiedzieć, a wy popierzone nieuki nic nie wiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Jezu, jaka ona durna.......... IP: *.visp.energis.pl 24.12.04, 21:31 Pewnie znow ten debil to skasuje ale napisze, bo: 1. chińczycy to nie buddyści, więc życząc najlepiej buddystom nie życzymy najlepiej chińczykom... 2. Polacy też zapie..ją w pocie czoła, ale Chińczycy w odróżnieniu od Polaków coś przynajmniej z tego mają. Co z tego, że zarabiają 60 USD, skoro na godne życie wydają 40, a 20 im zostaje... Polacy w większości zarabiają po 300 USD, a same rachunki pochłaniają im ponad połowę. Z reszty nie starcza na jedzenie do 1-ego i dzieci chodzą głodne do szkoły... 3. Polacy zamiast ruszyć dupsko wolą poszczekiwać na innych pisząc takie artykuły (zazdrosć wobec rodzącego się na naszych oczach chińskiego bogactwa???) albo wolą protestować i niech ktoś im daje pieniądze za to że są... 4. Za 15 lat Chiny bedą ziemią mlekiem i miodem płynącą, a Polacy dalej będą poszczekiwać w artykułach o poziomie zbliżonym do kundelkowego bruku i na wyżynach etyki zaciskać pasa... Odpowiedz Link Zgłoś
global_government Zgadzam sie z toba w 100%. Co do bledow wielu osob 24.12.04, 21:47 Chinczycy maja tzw. roztrojenie jazni: Chinczycy sa: w zyciu publicznym konfucjanistami w zyciu prywatnym taoistami a umieraja po buddyjsku Dlatego iz konfucjanizm i taoizm nie mowia wiele o tym co jest po smierci dlatego pojawia sie miejsce dla buddyzmu jako tego ktory nadaje zyciu sens. A co do idiotow piszacych ze Chiny i Tajwan to to samo! Otoz dochod na leb na Tajwanie wynosi 23.000 $ Dla porownania Niemcy to ok. 26.000$ A co do porownywania Malezji z Chinami... Koszt pracy w Malezji to okolo 2 $/h Koszt pracy w Chinach to okolo 0.8 $/h Koszt pracy w Polsce to okolo 2.5 $/h Wiec jesli nie macie o niczym pojecia to nie pieprzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gratulacje w chinach 60 dolarow to bardzo dobra placa IP: *.client.comcast.net 24.12.04, 21:54 i im placa na czas. 60 dolarow w chinach to 1000 w polsce. polacy maja zwiazki ,"odpowiedznie warunki" i 20% bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
global_government Wiele osob nie ma tu o niczym pojecia!!!!!!!!! 24.12.04, 21:56 Chinczycy maja tzw. roztrojenie jazni: Chinczycy sa: w zyciu publicznym konfucjanistami w zyciu prywatnym taoistami a umieraja po buddyjsku Dlatego iz konfucjanizm i taoizm nie mowia wiele o tym co jest po smierci dlatego pojawia sie miejsce dla buddyzmu jako tego ktory nadaje zyciu sens. A co do idiotow piszacych ze Chiny i Tajwan to to samo! Otoz dochod na leb na Tajwanie wynosi 23.000 $ Dla porownania Niemcy to ok. 26.000$ A co do porownywania Malezji z Chinami... Koszt pracy w Malezji to okolo 2 $/h Koszt pracy w Chinach to okolo 0.8 $/h Koszt pracy w Polsce to okolo 2.5 $/h Wiec jesli nie macie o niczym pojecia to nie pieprzcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: w chinach 60 dolarow to bardzo dobra placa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 23:07 to jedz do chin Odpowiedz Link Zgłoś