leon_zwyrodnialec 14.02.05, 16:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej9910 Krolewiec do Europy 14.02.05, 17:20 Bardzo pomyslna wiadomosc, Putin wie jak tworzyc pomosty. Zieniajac status tego obszaru, doprowadzi do jego blyskawicznego rozwoju. A Niemiecki kapital tylko na to czeka. A i Polska odniesie niemale korzysci. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Krolewiec do Europy 14.02.05, 17:28 bajeczki... zajmuje sie Kaliningradem od kilkunastu lat i bywam tam regularnie... poza ogolna degrengolada infrastruktury, przez te lata nic sie tam nie zmienilo. Dostosowanie norm prawnych Kaliningradu do norm UE bedzie trudne, chociaz mozliwe. Rosja wlasciwa nie pali sie jednak do tego, a niemiecki kapital wcale nie "czeka", aby tam tylko wejsc... nie ma specjalnie do czego... jezeli cos tam sie zmieni, to bedzie to raczej dlugi, powolny proces... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Krolewiec do Europy 14.02.05, 18:56 j-k napisał: > zajmuje sie Kaliningradem od kilkunastu lat i bywam tam regularnie... > poza ogolna degrengolada infrastruktury, przez te lata nic sie tam nie >zmienilo No to jak ty sie tym Kaliningradem zajmujesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Krolewiec do Europy? 14.02.05, 18:59 tajemnica firmowa... bywam tam co 2 lata. Polska 1994 i 2004 - to dwa rozne kraje Kaliningrad 1994 i 2004 - to wlasciwie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Krolewiec do Europy? 14.02.05, 19:03 j-k napisał: > Kaliningrad 1994 i 2004 - to wlasciwie to samo. stosujesz dywersje, zeby sie nie rozwijal, czy co?? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Krolewiec do Europy? 14.02.05, 19:11 nawet nie musze... Rosja od kilkunastu lat nie ma pomyslu na Kaliningrad... Najlepiej bylo chyba w pierwszym okresie Jelcyna 1991-95. obszar mial pewna gospodarcza autonomie, handel z Polska i rejonem Baltyku kwitl. Potem matiuszka Rassija autentycznie bojac sie seceji Kaliningradu (wielu Rosjan, tam mieszkajacych,skrycie o tym marzylo) zastosowala rownanie w dol - podwyzszajac taryfy celle do "istinnie" rosyjskich. W Kaliningradzie nie ma praktycznie przemyslu (co bylo, to padlo), Armia zostala zmniejszona, ludzie zwyczajnie nie maja z czego zyc i jedno co aktualnie tam panuje, to wszechogarniajace poczucie beznadziei, porownywalne chyba tylko z Bialorusia. Gdy wjedziesz do rdzennej Rosji, to od razu np. w Smolensku czujesz wiecej optymizmu i ruchu, niz w smetnym Kaliningradie. Zalko. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Krolewiec do Europy? 14.02.05, 19:22 Hmm, jak rozumiem jezdzisz tam z ramienia niemieckiej firmy. Pewnie wiec macie (w firmie) jakies plany "zagospodarowania" Kaliningradu?? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Krolewiec do Europy? 14.02.05, 19:31 1. nie zartuj, jak wszystko w Kaliningradzie idzie to "tak sobie". 2. Rzad niemiecki zadnych planow wobec Kaliningradu nie ma. Sami Rosjanie kilkukrotnie apelowali do Niemcow o wiecej inwestycji w tym rejonie, Niemcy (rzad) wykrecali sie zawsze odpowiedzia, ze nie chca wywolywac "upiorow historii". I chyba slusznie. bye. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Krolewiec do Europy? 14.02.05, 19:42 j-k napisał: > 2. Rzad niemiecki zadnych planow wobec Kaliningradu nie ma. A to ty tam z ramienia rzadu?? No, no... A ja myslalam, ze Ty pracujesz w zwyklej firmie, ktora sie moze nosi z zamierem inwestycji w K. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Krolewiec do Europy? 14.02.05, 19:48 Evcia, blagam, nie zartuj... Oczywiscie, ze jezdze tam dla firmy. Przez kilkanascie lat mam jednak dobry obraz polityki i planow Rosji, Niemiec i Polski wobec tego obszaru. bye. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Krolewiec do Europy? 14.02.05, 20:26 j-k napisał: > Przez kilkanascie lat mam jednak dobry obraz polityki i planow > Rosji, Niemiec i Polski wobec tego obszaru. OOO!!A to Polska tez ma tam plany? Pewnie Zagloba znow bedzie Inflanty sprzedawal. Odpowiedz Link Zgłoś
jeremi.wisniowiecki Niderlandy 14.02.05, 20:28 Evo, Niderlandy. Inflanty to by mogl bo byly wtedy nasze:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
uhura1 Jeszcze parę lat i podzielimy się Królewcem z Litw 14.02.05, 20:31 inami. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Jeszcze parę lat i podzielimy się Królewcem? 14.02.05, 20:34 byla taka idea Chruszczowa... z .r 1956 Krolewiec dla Polski, Szczecin (do Odry) dla Niemiec, DUZE Pieniadze za to od Niemiec dla Rosji... ale radzilbym nie otwierac tej puszki pandory... bye. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Niderlandy 14.02.05, 20:44 jeremi.wisniowiecki napisał: > Evo, Niderlandy. Inflanty to by mogl bo byly wtedy nasze:)))) Inflanty byly wtedy zajete przez Szwedow ( wczasie Potopu). Niderlandy to nie Zagloba lecz Sobiepan Zamoyski. Odpowiedz Link Zgłoś
jeremi.wisniowiecki Re: Niderlandy 14.02.05, 21:38 Wlasciwie to wlasnie Zagloba w imieniu Sobiepana,a Inflanty byly w reka szwedzkich jak wiekszosc rzyplitej ale nominalnie byly nasze Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Krolewiec do wolnej Europy z wolnej stopy... 14.02.05, 20:32 bibcia... nie prowokuj - nie mam ochoty zajmowac sie Twoimi niedopieszczonymi Sunnitami w Iraku. Czy Polska ma plany w Kaliningradzie? - jak najbardziej. Np. Odbudowanie dawnej niemieckiej autostrady z Elblaga do Krolewca... ale... dlugo to w sfrerze planow jeszcze pozostanie... No, a teraz lec, dziewcze, na ten Twoj Irak i dopieszczaj Twoich niedopieszczonych sunnitow sama. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Krolewiec do wolnej Europy z wolnej stopy... 14.02.05, 20:37 j-k napisał: > Czy Polska ma plany w Kaliningradzie? - jak najbardziej. > Np. Odbudowanie dawnej niemieckiej autostrady z Elblaga do Krolewca... > ale... dlugo to w sfrerze planow jeszcze pozostanie... Oby nie tak dlugo, jak budowanie autostrad w kraju.. > No, a teraz lec, dziewcze, na ten Twoj Irak i dopieszczaj Twoich > niedopieszczonych sunnitow sama. Zawsze masz tak nieskoordynowane myslenie? Co ma piernik do wiatraka, czyli sunnici do Kaliningradu?? Jak ustaliles, ze oni moi? Albo, ze bardziej moi niz szyici, albo wrecz buddysci??? Na zwoje sa podobno dobre orzechy (duzo wit. B) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Krolewiec do wolnej Europy z wolnej stopy... 14.02.05, 20:39 Sloneczko, czy mam spytac, co jest dobre na niedopieszczenie? bye. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Krolewiec do wolnej Europy z wolnej stopy... 14.02.05, 20:46 j-k napisał: > Sloneczko, czy mam spytac, co jest dobre na niedopieszczenie? Jesli bardzo cierpisz, spytac mozesz. Nie wiem tylko, czy moja recepta bedzie miala do Ciebie zastosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Evciu, ta 14.02.05, 20:57 nowa rosyjska rakieta "Topol" zainstalowana wlasnie w Kalininingradzie, odstrzelila mi post na boczny, lewy, tor. Ale daje slowo rosyjskiego oficera, ze byl on dla Ciebie (naturalnie, nie ten oficer, tylo moj post). Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Evciu, ta 14.02.05, 21:00 j-k napisał: > nowa rosyjska rakieta "Topol" zainstalowana wlasnie w Kalininingradzie, > odstrzelila mi post na boczny, lewy, tor. > > Ale daje slowo rosyjskiego oficera, ze byl on dla Ciebie > (naturalnie, nie ten oficer, tylo moj post). Jak widzisz po mojej natychmiastowej odp.na wlasciwym miejscu, ja takie rzezcy chwytam w locie, nie trzeba wyjasnien. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ... 14.02.05, 20:53 Slonko, jesli juz w zyczliwosci Twojej bezgranicznej, okazujesz mi tyle dobrego serca, to nie zapomnij o rowniez nieobcym Ci pragmatyzmie. I poprosze tylko o takie recepty, ktory bylyby "praktikabel" Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ... 14.02.05, 20:57 j-k napisał: > I poprosze tylko o takie recepty, ktory bylyby "praktikabel" Recepty sa "paktikabel". Nun, es müssen gewisse Voraussetzungen erfüllt werden. Und da habe ich meine Zweifeln. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Korekta 14.02.05, 20:59 eva15 napisała: > Und da habe ich meine Zweifeln. Zweifel, logischerweise Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: ... 14.02.05, 21:02 sei klug, Mensch... na ja... Persönnlich habe zwar keine (Zweifel), aber meine "teuerste", die gerade angekommen ist, beginnt schon welche zu haben... bye - und zwar mit Abendgrüssen ________________________________________________________________________ Die Frauen sind silberne Äpfel, in die wir goldene Eier legen (Goethe) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: ... 14.02.05, 21:08 j-k napisał: > ________________________________________________________________________ > Die Frauen sind silberne Äpfel, in die wir goldene Eier legen (Goethe) Musial byc juz dobrze zramolaly, myslal pewnie, ze jest (zlota) kura. "bo paraliz umyslowy najzacniejsze trafia glowy..." (Boy) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nein... 14.02.05, 21:16 nein, mein Sonnenschein... mialo byc: Die Frauen sind silberne Schalen, in die wir goldene Eier legen... widzisz, zbyt duzo napojow wyskokowych wypitych z tymi rosyjskimi oficerami w Kaliningradzie spowodowalo, ze chcialem Cie poczestowac srebrnym jablkiem i do tego robaczywym... pa. znikam naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nein... 14.02.05, 23:38 j-k: >widzisz, zbyt duzo napojow wyskokowych aha, czyli paraliz umyslowy dotyczy nie tylko Goethego. No ale to podejrzalam "od zawsze". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Czasowniki 14.02.05, 23:39 eva15 napisała: > No ale to podejrzalam "od zawsze". Podejrzalam, czy nie podejrzalam. Chodzi oczywiscie o "podejrzewalam". Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Evcia, das Fraueuenreich sei wilkommen... 14.02.05, 23:44 ich stimme zu.. tylko prosze... spakojna, djewoczka... dobraj noczi. Odpowiedz Link Zgłoś