Dodaj do ulubionych

Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brzegu

08.03.05, 09:29
Przygotowany zostal raport w sprawie nielegalnych osiedli zydowskich
na Zachodnim Brzegu. Nielegalnych w swietle izraelskiego prawa.
Kilka szczegolow raportu zdradzila dzisiaj wojskowa stacja radiowa
Gallei Cahal w codziennej aducyji jednego z najlepszych dziennikarzy
izraelskich Razi'ego Barkai.
Nieogloszony jeszcze oficjalnie raport mowic ma o zenujacej praktyce
przymykania oczu przez wszystkie dotychczasowe rzady (lewicowe i prawicowe)
na tworzenie najpierw malych potem rozrastajacych sie osiedli.
Mowi sie, ze raport bedzie skandaliczny i wrecz zenujacy dla wszystkich
przedstawicieli wladzy dzisiejszej i w przeszlosci.
W 105 takich osiedlach, jak podaje raport mieszka blizej nieokreslona ilosc
ludzi. Ocenia sie ja od 500 do 2000.
Tworzenie takiego osiedla zaczc sie moze od zwyklej anteny telefonii
komorkowej. Jesli stawia si etaka antene trzeba oczywiscie doprowadzic
prad. Potem trzeba zatrudnic stroza a on potrzebuje wode. Buduje sie
wiec wodociag i kanalizacje. Gdy teren jest uzbrojony wprowadza sie wielka
przyczepe campingowa lub tymczasowy barak. Najpierw dla stroza, potem dla jego
rodziny. Nastepnie sprowadza sie wiecej barakow, osadza sie je na stalych
fundamentach itp. W koncu zada sie sprowadzenia zolnierzy dla ochrony
"osadnikow".
Obserwuj wątek
    • mirmilek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 10:31
      I jak temu zlu zaradzic?
      I co zrobic z "legalnymi w swietle izraelskiego prawa" osiedlami, ktore sa takim
      samym zlem?
      • mamzerek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 14:56
        mirmilek napisał:

> I jak temu zlu zaradzic?
        wypchaj sie!
        Wszystkie sa legalne. Izraelski sad najwyzszy z kretynem barakiem na czele
        jest nielegalny. przynajmniej z jednego prostego powodu ze wydaje sprzeczne
        postanowienia! Zydzi maja swiete (podkreslam SWIETE) prawo budowac osiedla
        gdzie i kiedy chca w Izraelu!

> I co zrobic z "legalnymi w swietle izraelskiego prawa" osiedlami, ktore sa
        takim samym zlem?
        Jeszcze raz sie wypchaj!
        Zlem jest polityka arabska popierana przez caly hipokryzyjny swiat. Politytka
        nawolujaca do czystki etnicznej w gazie i na zachodnim brzegu jordanu. Szczyt
        hypokryzji wymagac zeby panstwo palestynskie nie zawieralo ani jednego Zyda a
        jednoczesnie wymagac zeby Arabowie mieszkali sobie na rowni z Zydami w Izraelu!

• manny_ramirez Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 14:58
          Szczyt
          hypokryzji wymagac zeby panstwo palestynskie nie zawieralo ani jednego Zyda a
          jednoczesnie wymagac zeby Arabowie mieszkali sobie na rowni z Zydami w
          Izraelu===
          sedno sprawy i myslec ze tak chwalebna organizacja jak ONZ ktora mirmil tak
          bardzo kocha popiera taki rasizm:((((

czesc, jak zycie?
          • i-love-2-ski Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 18:29
            manny_ramirez napisał:

> Szczyt
            > hypokryzji wymagac zeby panstwo palestynskie nie zawieralo ani jednego Zyda a
            > jednoczesnie wymagac zeby Arabowie mieszkali sobie na rowni z Zydami w
            > Izraelu===
            > sedno sprawy i myslec ze tak chwalebna organizacja jak ONZ ktora mirmil tak
            > bardzo kocha popiera taki rasizm:((((
            >
            > czesc, jak zycie?

manius ty rzadko sie odzywasz,ale jak juz to strzelasz swietnie. rasizm,ha,ha
            ales ty wesoly dzisiaj.
            • manny_ramirez oj rachelko 08.03.05, 18:32
              zakaz osiedlania sie komus z powodu jaegor asy to chyba rasizm no nie
              a szczytem zarazem oczekiwac ze ten kraj nei tylko sie zgodzi na ten zakaz ale
              jeszcze pozwoli w zamian osiedlic Ci sie na jego ziemi

jezeli autonomia chce wywalic zydow z gazy i zachodniego brzegu to niech
              przyjmie arabow z izraela na ich miejsce
              • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 18:33
                manny_ramirez napisał:

> zakaz osiedlania sie komus z powodu jaegor asy to chyba rasizm no nie
                > a szczytem zarazem oczekiwac ze ten kraj nei tylko sie zgodzi na ten zakaz ale
                > jeszcze pozwoli w zamian osiedlic Ci sie na jego ziemi
                >
                > jezeli autonomia chce wywalic zydow z gazy i zachodniego brzegu to niech
                > przyjmie arabow z izraela na ich miejsce

nie no podziwiam twoja odwage w stosunku do uzywania slowa rasizm ,na tym
                terenie, to naprawde przezabawne.
                • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 18:35
                  no ok, niech Ci bedzie w koncu to wszystko Semici
                  no to niech Ci bedzie ksenofobia w krancowym studium , lepiej?
                  • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 18:38
                    manny_ramirez napisał:

> no ok, niech Ci bedzie w koncu to wszystko Semici
                    > no to niech Ci bedzie ksenofobia w krancowym studium , lepiej?

nie,nie manius nie krepuj sie ty takie ladne historie wijesz, nadawaj dalej o
                    rasizmie arabow,dobroci zydow i brzydkim ONZ. fajnie sie to czyta.
                    • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 18:44
                      w tym sie nie pogodzimy wiec nie bede nadawal
                      oboje wiemy gdzie stoimy
                    • krystian71 Re: oj rachelko 08.03.05, 18:47
                      wlasnie, tak apropos ONZ , ktorego rezolucja Israel utworzono.
                      Czy ktos jeszcze pamieta jakie byly warunki i co tam napisano o ludziach i
                      narodach , ktorzy te ziemie zamieszkiwali.
                      Bo mi sie wydaje,ze oni od stuleci we wlasnych domach mieszkali i tylko te
                      kawalki ziemi i chalup utrzymac pragna.
                      Israelczycy legalnie wg prawa israela czy nie wpychaja sie natomiast na
                      ziemie ,ktore maja byc wg nich i tych ich niekooooonczacych sie negocjacji
                      ziemiami innego panstwa.
                      To tak jakby ktos mniej wiecej tobie pod oknem woz drzymaly postawil , a potem
                      zarzadal dla niego ochrony Mossadu i prawa "drogi wolnej"do Israela.
                      • manny_ramirez oj krystian 08.03.05, 18:49
                        nibys taki inteligetny a czasami...
                        juz tej rezolucji ONZ dyskutowal nie bede bo smieszne
                        ale Twoim sposobem
                        powiedz mi kto w Gush Katif mieszkal zanim tam sie osadnicy pojawili i jak ta
                        ziemia wygladala?
                        • krystian71 Re: oj krystian 08.03.05, 18:59
                          a skad ja mam wiedziec co to jest bush kalif, wez sie zmiluj , czy wam sie
                          wydaje,ze israel to pepek swiata?
                          Jesli masz na mysli jakis ugor, to u mnie pareset metrow od okna tez taki jest.
                          A sproboj tam namiot rozbic, to cie moim 5-cio miesiecznym pudlem poszczuje.
                          • manny_ramirez Re: oj krystian 08.03.05, 19:00
                            oki krystian , przyznaje usmialem sie wiec dam Ci juz z tym pokoj:))
                    • negevmc Re: oj rachelko 08.03.05, 18:53
                      i-love-2-ski napisał:

> nie,nie manius nie krepuj sie ty takie ladne historie wijesz, nadawaj dalej o
                      > rasizmie arabow,dobroci zydow i brzydkim ONZ. fajnie sie to czyta.

Rachelka oprocz podkpiwania z mannego nic nie mowisz. Nie warto ? znudzona
                      tematem ?

Oto mozliwe opcje:
                      1. Zydzi nie maja zadnego prawa do Izraela -> koniec dyskusji.

2. Zydzi maja prawo do Izraela.

A) trzeba wspolnie mieszkac. Wspolnie to znaczy Arabowie w Izraelu,
                      Zydzi w Palestynie - po trosze, jak komu pasuje.

AA) Arabowie absoultnie nie chca Zydow w swoim przyszlym panstwie.
                      ale wielu Arabow mieszka w Izraelu (i bardzo dobrze sie ma)
                      AB) Zydzi zgadzaja sie na obecnosc Arabow w izraelu ale
                      chcieliby zapewnienia ochrony osiedli w swietych miejscach juaizmu
                      (np Hebronie) - Arabowie na to nie ida.

B) nie trzeba wspolnie mieszkac; Zydzi w Izraelu, Arabowie w Palestynie
                      Wszyscy Zydzi do Izraela, Wszyscy arabowie do Palestyny

3. Arabowie nie maja prawa do Palestyny. Wszyscy do Jordanii - > koniec dyskusji

Widzisz jeszcze jakies mozliwosci ? czy to po prostu zabawnie brzmi ?

• manny_ramirez dzieki negev 08.03.05, 18:56
                        ladnie napisales
                        mi sie podoba opcja 3 i wiem ze tu sie nie zgadzasz, no ale mozna sie roznic
                        nie?:))
                        • aaki ulubiona przez ciebie opcja nr 3 ma ... 08.03.05, 19:09
                          ....coraz mniejsze szanse na realizację
                          I'm so sorry ;-)
                      • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 19:05
                        negev,ja mowie do manka w ten sposob bo jego percepcja rasizmu,czy
                        sprawiedliwosci jest zgola dziecinna. znasz moje podejscie do sprawy Izraela bo
                        niejednokrotnie to tutaj podkreslala. uwazam,ze jak kazda nacje macie prawo do
                        swego panstwa,ale musicie szanowac innych,respektowac prawo miedzynarodowe,ktore
                        kazdy inne panstwa swiata maja nakazane czynic i nie stac na stanowisku,ze
                        jestescie lepsi od drugich. jestem zdecydowana przeciwniczka rzadow szarona,gdyz
                        wiele ludzi juz przede mna stwierdzilo prosty fakt kim on byl w przeszlosci,
                        wiec trudno o szacunek dla kogos jego kalibru.a co mieszkania zydow razem z
                        palestynczykami to na jakiej ty zasadzie to widzisz? mala enklawa zydow z
                        pilnujacymi ich zolniezami posrod palestynczykow,to trudno nawet taki scenariusz
                        zaakceptowac. wy macie arabow,gdyz odziedziczyliscie ich z dobrodziejstwem
                        inwentarza,ale tez nie maja oni w pelni praw na rowni z waszymi obywatelami.
                        jak ja to widze,2 odrebne suwerenne panstwa pod warunkiem,ze nie bedziecie do
                        nich przyjezdzac w nocy i sprawdzac co pod materacem trzymaja. wtedy sie chyba
                        troche uspokoi.
                        • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 19:14
                          bo jego percepcja rasizmu,czy
                          sprawiedliwosci jest zgola dziecinna==bylbym wdzieczny za wyjasnienie
                          • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 19:16
                            manny_ramirez napisał:

> bo jego percepcja rasizmu,czy
                            > sprawiedliwosci jest zgola dziecinna==bylbym wdzieczny za wyjasnienie

pewne rzeczy powinno sie rozumiec samemu manius,gdyz tlumaczenie tego zabraloby
                            20 lat,a na to nikt nie ma czasu.
                            • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 19:18
                              och, mi sie wydaje rachelko ze to nie ma nic wspolnego z zadna ma dzecinnoscia
                              lub je brakiem czy czymkolwiek innym tylko po prostu z Twej ogolnej antypatii
                              ku mnie
                              I ja to moge zrozumiec tylko dlaczego nie nazwiesz rzeczy po prostu po imieniu
                              zamiast robic uniki co???????????
                              • krystian71 Re: oj rachelko 08.03.05, 19:23
                                manny , poczytaj sobie twoj pierwszy wpis o ONZ-cie i rasizmie.Jesli ciebie nie
                                rozsmieszy tym razem , to znak,ze nie masz poczucia humoru :(((
                                • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 19:26
                                  oczywiscie ze rozsmieszy bo mial byc smieszny no ale co z tego?
                        • negevmc Re: oj rachelko 08.03.05, 19:19
                          i-love-2-ski napisał:

> uwazam,ze jak kazda nacje macie prawo do
                          > swego panstwa,ale musicie szanowac innych,respektowac prawo
                          > miedzynarodowe,ktore kazdy inne panstwa swiata maja nakazane czynic i nie
                          > stac na stanowisku,ze jestescie lepsi od drugich.

Nie wiem skad wzielas poglad, ze czujemy sie lepsi.
                          Z tym respektowaniem prawa masz racje. Dotychczas tylko my musielismy je
                          respektowac bo my mamy panstwo. Palestynczycy go nie mieli wiec nic nie musieli
                          i nie robili tego. To jest jeden z najwikeszych moich argumentow za powstaniech
                          panstwa palestynskiego. Wlasny kraj ot nie tylko prawa to takze obowiazki.

> jestem zdecydowana przeciwniczka rzadow szarona
                          Wiem ale te osiedla to nie tylko Szaron to wszystkie dotychczasowe rzady.
                          Ale jesli o nim juz mowa trzymam za niego kciuki - jaki jest taki jest ale
                          jest jedyny dzisiaj. Nikt inny tego nie zrobi - albo nie chca albo nie umieja

> a co mieszkania zydow razem z
                          > palestynczykami to na jakiej ty zasadzie to widzisz?

Ja mieszkam z Palestynczykami. Codziennie woze zone do nich do pracy, o 4 rano
                          budzi mnie mulla z meczetu oddalonego o nie wiecej nie 1 km od domu, co tydzien
                          robie zakupy u nich, polowa lekarzy w mojej kasie chorych jest Palestynczykami,
                          mechanik samochodowy, koledzy z country club'u. Normalnie. Jak niby mam to
                          widziec inaczej ?

> mala enklawa zydow z pilnujacymi ich zolniezami posrod palestynczykow,to
                          > trudno nawet taki scenarius zaakceptowac.

Dlaczego mala ?? i dlaczego jesli juz trzeba pilnowac to ma to byc IDF ?
                          Jesli jest panstwo to jest policja i jest wojsko - oni dbaja o porzadek.

• manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 19:25
                            Wiec jak Ty to widzisz, Czy Ci w Gush Katif maja prawo tam zyc i powinni byc
                            tam zaakceptowani przez panstwo palestynskie??
                            • negevmc Re: oj rachelko 08.03.05, 19:32
                              manny_ramirez napisał:

> Wiec jak Ty to widzisz, Czy Ci w Gush Katif maja prawo tam zyc i powinni byc
                              > tam zaakceptowani przez panstwo palestynskie??

Jesli mialo by dojsc do rozmow w tej sprawie oczywiscie !!
                              Dlaczego nie ??
                              Plan Szarona jest JEDNOSTRONNYM wyjsciem z Gazy czy sie to Palestynczykom
                              podoba czy nie. Zreszta juz kilka razy mowilem , ze Szaron to chytry lis.
                              Wie, ze oni wiedza, ze po wyjsciu i odcieciu sie, po wybudowaniu muru niewiele
                              beda mieli do powiedzenia. To jest najlepszy bluff jaki widzialem w zyciu - oni
                              maja sie przestraszyc, ze my ich zostawimy na lodzie - i jak najszybciej zaczac
                              powaznie rozmawiac.

• i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 19:35
                            negevmc napisał:

> i-love-2-ski napisał:
                            >
                            > > uwazam,ze jak kazda nacje macie prawo do
                            > > swego panstwa,ale musicie szanowac innych,respektowac prawo
                            > > miedzynarodowe,ktore kazdy inne panstwa swiata maja nakazane czynic i nie
                            >
                            > > stac na stanowisku,ze jestescie lepsi od drugich.
                            >
                            > Nie wiem skad wzielas poglad, ze czujemy sie lepsi.
                            > Z tym respektowaniem prawa masz racje. Dotychczas tylko my musielismy je
                            > respektowac bo my mamy panstwo. Palestynczycy go nie mieli wiec nic nie musieli
                            > i nie robili tego. To jest jeden z najwikeszych moich argumentow za powstaniech
                            >
                            > panstwa palestynskiego. Wlasny kraj ot nie tylko prawa to takze obowiazki.

do tej pory to raczej wy traktowaliscie wiele miedzynarodowych praw jako
                            niewygodne co niejednokrotnie podkreslali wasi liderzy, chociazby sprawa waszego
                            arsenalu nuklearnego swiadczy o tym. wszelkie akcje zabijania domniemanych
                            terrorystow i wszystkich naokolo jest bezprawiem,jak rowniez zbiorowa
                            odpowiedzialnosc jaka stosujecie do wszystkich palestynczykow.
                            >
                            >
                            > > jestem zdecydowana przeciwniczka rzadow szarona
                            > Wiem ale te osiedla to nie tylko Szaron to wszystkie dotychczasowe rzady.
                            > Ale jesli o nim juz mowa trzymam za niego kciuki - jaki jest taki jest ale
                            > jest jedyny dzisiaj. Nikt inny tego nie zrobi - albo nie chca albo nie umieja
                            >

byc moze nie ma nikogo,ale ten osobnik to niezbyt dobry reprezentant waszego
                            narodu,gdyz nawet wasza wlasna armia go wyalila z wlasnych szeegow wiadomo za co.

> > a co mieszkania zydow razem z
                            > > palestynczykami to na jakiej ty zasadzie to widzisz?
                            >
                            > Ja mieszkam z Palestynczykami. Codziennie woze zone do nich do pracy, o 4 rano
                            > budzi mnie mulla z meczetu oddalonego o nie wiecej nie 1 km od domu, co tydzien
                            >
                            > robie zakupy u nich, polowa lekarzy w mojej kasie chorych jest Palestynczykami,
                            >
                            > mechanik samochodowy, koledzy z country club'u. Normalnie. Jak niby mam to
                            > widziec inaczej ?
                            >
                            > > mala enklawa zydow z pilnujacymi ich zolniezami posrod palestynczykow,to
                            > > trudno nawet taki scenarius zaakceptowac.

byc moze ty jestes wyjatkiem,a jesli nie to czemu macie problemy z
                            palestynczykami a oni z wami?
                            >
                            > Dlaczego mala ?? i dlaczego jesli juz trzeba pilnowac to ma to byc IDF ?
                            > Jesli jest panstwo to jest policja i jest wojsko - oni dbaja o porzadek.
                            >
                            >
                            tak ale nie na cudzym terenie, dlatego opcja 2 panstw niezaleznych i nie
                            przemieszanych etnicznie wydaje sie byc lepsza. jak rany sie zaczna goic to
                            mozna myslec o jakims crossing over,ale zanim to nastapi to dzieli was morze
                            nienawisci i morze krwi, a to zabiera czas aby sie zagoilo.
                            • negevmc Re: oj rachelko 08.03.05, 19:57
                              i-love-2-ski napisał:

> do tej pory to raczej wy traktowaliscie wiele miedzynarodowych praw jako
                              > niewygodne co niejednokrotnie podkreslali wasi liderzy

Nie wiem co masz na mysli mowiac o "niewygodzie" prawa podkreslanej przez
                              naszych liderow ale faktem jest ze prawa miedzynarodowego rzeczywiscie zdarzalo
                              sie nam nie przestrzegac bo nie ma panstwa wobec ktorego mialo byc byc ono
                              stosowane. Jordaina do, ktorej nalezal West Bank i Egipt ktorego byla Gaza juz
                              dawno nie maja do Izraela pretensji ani terytorialnych ani zadnych innych.
                              Po zalatwieniu wzglednego pokoju z Egiptem w 1976 na polnocnej granicy w 1982 i
                              2000 z Jordania w 1994 wszelkie proby stworzenia panstwa spelzly na niczym
                              i nie obwiniaj za to tylko Zydow.

> sprawa arsenalu nuklearnego swiadczy o tym.
                              O czym ? Izrael nie jest sygnotariuszem zadnych ukladow rozbrojeniowych.

> wszelkie akcje zabijania domniemanych terrorystow i wszystkich naokolo jest
                              > bezprawiem
                              Byloby gdyby to byli rzeczywiscie domniemani, ktorymi sa tylko w Twoim pojeciu
                              a nie w pojeciu prawa miedzynarodowego, o ktorym lamaniu ma ich zabijanie
                              swiadczyc.

> jak rowniez zbiorowa odpowiedzialnosc jaka stosujecie do
                              > wszystkich palestynczykow.

Gdybysmy rzeczywiscie stosowali zbiorowa odpowiedzialnosc nie bylo by dzis
                              problemu z Palestynczykami. Bylby moze z kims lub czyms innym ale nie z nimi.

> byc moze ty jestes wyjatkiem,a jesli nie to czemu macie problemy z
                              > palestynczykami a oni z wami?

Nie jestem wyjatkiem. Jest wiele calkiem duzych miast, w korch Zydzi mieszkaja
                              obok Palestynczykow Hajfa, Nazaret, Tel-Aviv-Jaffo, Lod, Akko itd.

> tak ale nie na cudzym terenie, dlatego opcja 2 panstw niezaleznych i nie
                              > przemieszanych etnicznie wydaje sie byc lepsza. jak rany sie zaczna goic to
                              > mozna myslec o jakims crossing over,ale zanim to nastapi to dzieli was morze
                              > nienawisci i morze krwi, a to zabiera czas aby sie zagoilo.

W ten oto sposob wracamy to tak krytykowanej przez wszystkich
                              "sprawiedliwych" opcji barucha_goldsteina !!!! Dwa niezalezne panstwa
                              jednolite etniczne. A juz Rachelko myslalem, to tylko Zydzi moga wpasc na tak
                              szalony pomysl.
                              • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 20:16
                                no do barucha to mi jeszcze daleko,ja tylko wymieniam mozliwe opcje, a nie
                                strzelam z broni:)))
                                a co do wybiorczosci waszego respektowania praw miedzynarodowych to chyba nie
                                trzeba nic wiecej dodac,tak samo jak o waszych akcjach i metodach walki na
                                terenach palestynskich. jasne,ze nie mozecie usunac sila wszystkich bo wtedy
                                swiat bylby przeciwko wam,ale ile tam ludzi zginelo,szczegolnie za rzadow
                                szarona to wiadomo. jak to zagoic tylko radykalnie-2 niezalezne panstwa,gdzie
                                kazde bedzie jednakowo niezalezne od drugiego,ja innej opcji nie widze.
                                • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 20:19
                                  te panstwa nigdy nie beda od siebie niezalezne , ani politycznie and
                                  gospodarczo jest to niemozliwe. W tym swietle wymog aby wszyscy Zydzi wyniesli
                                  sie z panstwa palestynskiego podczas gdy oczekuje sie ze Arabowie w Izraelu
                                  zostana to jest strzelanie sobie w noge.
                                  • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 20:21
                                    manny_ramirez napisał:

> te panstwa nigdy nie beda od siebie niezalezne , ani politycznie and
                                    > gospodarczo jest to niemozliwe. W tym swietle wymog aby wszyscy Zydzi wyniesli
                                    > sie z panstwa palestynskiego podczas gdy oczekuje sie ze Arabowie w Izraelu
                                    > zostana to jest strzelanie sobie w noge.

no bez przesady jak stworzono panstwo izrael to tez kazano sie tubylcom wynosic
                                    i musieli to zrobic.
                                    • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 20:22
                                      kazano sie tubylcom wynosic
                                      i musieli to zrobic== Naprawde? cos mi sie wydaje ze sie jednak mylisz
                                      • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 20:27
                                        manny_ramirez napisał:

> kazano sie tubylcom wynosic
                                        > i musieli to zrobic== Naprawde? cos mi sie wydaje ze sie jednak mylisz

a co pomogli im posylajac wozy z osiolokami,czy dynamitowo przyspieszyli ich
                                        wysiedlenie? no moze mamy jeszcze jedna opcje arabom kazano sie wynosic i oni
                                        sie chetnie na to zgodzili pakujac czemodany i idac na pustynie,bo tam lepiej
                                        niz w domu.
                                        • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 20:29
                                          kazano sie wynosic==naprawde? przekonaj mnie, podaj zrodla, i jezeli tak to co
                                          robia ci Arabowie ktorzy zostali w Izraelu, dlaczego tam sa jezeli kazano im
                                          sie wynosic? Oswietl mnie prosze
                                          • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 20:35
                                            manny_ramirez napisał:

> kazano sie wynosic==naprawde? przekonaj mnie, podaj zrodla, i jezeli tak to co
                                            > robia ci Arabowie ktorzy zostali w Izraelu, dlaczego tam sa jezeli kazano im
                                            > sie wynosic? Oswietl mnie prosze
                                            manny ja nie zarowka osram,ta daje swiatlo,ja tylko pisze:))
                                            • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 20:37
                                              no mam na dzieje ze nie pod ta zarowka i ze nie ma ona
                                              czasami "accidents"???:))))
                                              • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 20:39
                                                manny_ramirez napisał:

> no mam na dzieje ze nie pod ta zarowka i ze nie ma ona
                                                > czasami "accidents"???:))))

osram i accidents,czy ty nie mylisz terminow manius? mam ci podac kto ja
                                                produkuje,moze postanie pod nia pomoze ci w ustaleniu historycznych prawd?
                                                • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 20:43
                                                  to byl zart, masz dzieci, myslalem ze pojmiesz
                                                  • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 20:44
                                                    manny_ramirez napisał:

> to byl zart, masz dzieci, myslalem ze pojmiesz

no moje dzieci by sprobowaly to zrobic,to by dostaly po glowie,sa juz duze. a ja
                                                    zart pojelam,tylko ty sie nie ucieszyles jak zwykle manius. poluzuj a bedziesz
                                                    ok. nu spadam.
                                          • krystian71 Re: oj rachelko 08.03.05, 20:35
                                            Nie rob z siebie glupa, rezolucja ONZ potwierdzala ich prawa do
                                            zamieszkania.Tylko pod zasiegiem jurysdykcji Israela.
                                            Ci , co teraz tym pionkiem graja , jak nev , tylko udowadniaja,ze z nimi zadne
                                            uklady , zadne ustalenia nie sa mozliwe.To tylko zydzi i trzeba to zrozumiec.
                                            I czegoz wymagac tu od jeszcze glupszego fredzia , czy meerkata?
                                            • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 20:38
                                              wiesz krystian powiem ci cos, czytam neva od dawna, jesli ty takie wnioski z
                                              tego wyciagasz co on pisze to tylko chyba z jakis chorobliwych uprzedzen:((
                                              • krystian71 Re: oj rachelko 08.03.05, 21:01
                                                sam sie puknij w glowe i przeanalizuj co sie pisze , co sie glosi i co kazdy
                                                wie.
                                                Zydzi wierza w koniecznosc jakiejs propagandowej prawdy i jeszcze dziesiatki
                                                lat przemina zanim do nich dojdzie ,ze ten czas prawdy propagandowej , ze ten
                                                ICH czas juz DAWNO przeminal.
                                                Ty manius jestes daleko, ich klamstwo cie nie ubodlo.Ich klamstwo cie nie
                                                nauczylo , ze nigdy nie nalezy im ufac , a zawsze przeswietlic ich slowa i
                                                probowac zrozumiec , jaki w tym maja interes.
                                                Bo bez tego interesu sie nie obejdzie.To nie sa normalni ludzie , z normalnymi
                                                reakcjami milosci , wspolczucia , humanitaryzmu.
                                                Poczytaj meerkata, fredzia, jarka,
                                                Jaka wszeczobecna nienawisc jest ich animatorem.Jestem przerazony, ze wogole
                                                tacy ludzie istnieja.
                                                • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 21:50
                                                  Krystian
                                                  1. Sam teraz stosujesz odpowiedzialnosc zbiorowa spowodu kilku glupkow takich
                                                  jak Singer i Weiss, wiec nie krytykuj Izreala za takie dzialanie wobec
                                                  Palystynczykow
                                                  2. Posadzajac negeva kompromitujesz sie w moich oczach cho moze cie to malo
                                                  obchodzic
                                      • krystian71 Re: oj rachelko 08.03.05, 20:30
                                        no i co qrde kazano , czy nie kazano?
                                        A w tym nowym palestynskim kazano sie osiedlac , czy nie.
                                        W tym biednym ogryzku .Jak to ten RASISTOWSLI ONZ wymyslil?
                                        Ale Manny , prosze o konkrety.O powolanie sie na rezolucje z 47roku
                        • dana33 Re: oj rachelko 08.03.05, 19:35
                          nu rachelko, to jak juz tak ladnie napisalas: "co mieszkania zydow razem z
                          palestynczykami to na jakiej ty zasadzie to widzisz? mala enklawa zydow z
                          pilnujacymi ich zolniezami posrod palestynczykow,to trudno nawet taki scenariusz
                          zaakceptowac", to moze wytlumacz dlaczego zolnierze maja pilnowac taka mala
                          enklawe zydow wsrod arabow, a nikt nie musi pilnowac mniejszej lub wiekszej
                          ilosci arabow wsrod zydow??? bo enklaw dla arabow u nas nie ma. wiec logicznie
                          idac za toba, tzn. ze zydom grozi niebezpieczenstwo ze strony arabow, natomiast
                          arabom nie grozi niebezpieczenstwo ze strony zydow, nie?
                          nu, a o czym my tu mowimy caly czas??? wlasnie o tym.
                          juz tu powiedzial mamzerek lub ktos inny, ze jesli zydzi beda mogli tak
                          bezpiecznie mieszkac wsrod arabow jak arabowie wsrod zydow, dopiero wtedy
                          bedzie pokoj.
                          • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 19:51
                            dana33 napisała:

> nu rachelko, to jak juz tak ladnie napisalas: "co mieszkania zydow razem z
                            > palestynczykami to na jakiej ty zasadzie to widzisz? mala enklawa zydow z
                            > pilnujacymi ich zolniezami posrod palestynczykow,to trudno nawet taki scenarius
                            > z
                            > zaakceptowac", to moze wytlumacz dlaczego zolnierze maja pilnowac taka mala
                            > enklawe zydow wsrod arabow, a nikt nie musi pilnowac mniejszej lub wiekszej
                            > ilosci arabow wsrod zydow??? bo enklaw dla arabow u nas nie ma. wiec logicznie
                            > idac za toba, tzn. ze zydom grozi niebezpieczenstwo ze strony arabow, natomiast
                            >
                            > arabom nie grozi niebezpieczenstwo ze strony zydow, nie?
                            > nu, a o czym my tu mowimy caly czas??? wlasnie o tym.
                            > juz tu powiedzial mamzerek lub ktos inny, ze jesli zydzi beda mogli tak
                            > bezpiecznie mieszkac wsrod arabow jak arabowie wsrod zydow, dopiero wtedy
                            > bedzie pokoj.

smiem twierdzic,ze status przecietnego zyda w waszym bogatym panstwie,ktore
                            macie,jest lepszy od przecietnego statusu palestynczyka, na ziemiach niczyich.
                            prownujmy jablko do jablka. jak cos jest juz zorganizowane ze strukturami to nie
                            mozna tego porownac do ruin.
                            • dana33 Re: oj rachelko 08.03.05, 20:44
                              nu, nie odwracaj kota ogonem, nie mowimy o statusie, nie mowimy o bogactwie,
                              mowimy o bezpieczenstwie. oprocz tego, te ziemie sobie od ponad 10 lat pod
                              wladza autonomii. wiec odpowiadaj na zadane pytanie.
                              • i-love-2-ski Re: oj rachelko 08.03.05, 20:46
                                dana33 napisała:

> nu, nie odwracaj kota ogonem, nie mowimy o statusie, nie mowimy o bogactwie,
                                > mowimy o bezpieczenstwie. oprocz tego, te ziemie sobie od ponad 10 lat pod
                                > wladza autonomii. wiec odpowiadaj na zadane pytanie.

jak dotad to ty tego kota zameczasz przez zaciskanie. jak wiesz wszystko jest ze
                                soba powiazane. widzialas kiedys bogatych wiezniow,ja nie? a jeszcze jak na
                                dzien kobiet nie bedziesz bawic sie w sierzantke lodzie,to bedzie juz pelnia
                                szczescia.
                                • dana33 Re: oj rachelko 08.03.05, 22:16
                                  nu, rachelcia, tys do tego wszystkiego jeszcze glupia. gadasz, krzyczysz, a jak
                                  przychodzi tachles do odpowiedzi, to juz cie nie ma. zoll zejn, to i tak byla
                                  tylko proba zobaczyc, czy wiesz co mowisz. no i pokazalas, ze nie masz pojecia.
                                  jak reszta z twojego obozu, wlacznie z krystiankiem. szkoda kazdej minuty na
                                  was, moze negev w koncu to pojmie.
                                  • i-love-2-ski Re: oj rachelko 09.03.05, 03:29
                                    dana33 napisała:

> nu, rachelcia, tys do tego wszystkiego jeszcze glupia. gadasz, krzyczysz, a jak
                                    >
                                    > przychodzi tachles do odpowiedzi, to juz cie nie ma. zoll zejn, to i tak byla
                                    > tylko proba zobaczyc, czy wiesz co mowisz. no i pokazalas, ze nie masz pojecia.
                                    >
                                    > jak reszta z twojego obozu, wlacznie z krystiankiem. szkoda kazdej minuty na
                                    > was, moze negev w koncu to pojmie.

dziekuje danus tys jak zawsze kulturalnie oswiecona,ale ja mam inne zajecia na
                                    glowie niz prozne gadki szmatki z sierzantka. jak szkoda ci czasu na nas do
                                    poprostu do nas nie pisz,nie ma nic prostrzego.
                          • rattler Re: oj rachelko 09.03.05, 17:28
                            Nie na skradzionej ziemi i nie w takich warunkach - Pokoj jest mozliwy tylko
                            tam gdzie OBIE STRONY uderza sie w piersi i jedna pozwoli drugiej zyc w
                            godnosci. Dana, jak Arabowie sie maja zyjac wsrod Zydow wszyscy wiemy , nie
                            musisz podkrecac.

Alkoholik czy narkoman zaczynajacy rehabilitacje w AA musi zaczac od przyznania
                            sie do nalogu, jesli chce zeby jego wysilki skonczyly sie sukcesem, bez tego
                            nie ma co zaczynac.

narazie

------------------------------------------------
                            jesli zydzi beda mogli tak bezpiecznie mieszkac wsrod arabow jak arabowie wsrod
                            zydow, dopiero wtedy bedzie pokoj.

You can trust the Israelis, can't you?

By Amira Hass

For the Husan-Nahalin bloc near Bethlehem, the future looks bleak. The
                            separation fence will cut them off from Bethlehem and the "green lung" it
                            provides.

Two weeks ago, Omar Awad called in his eldest son Fuad, 15, for a man-to-man
                            talk. "I explained to him: `We don't have land, we don't have a country, the
                            land is gone, the country is gone. And I don't want to see you sitting in jail
                            someday for something that isn't going to come back.' For whom would he sit in
                            jail? For the people with all the millions? `All I want from you is to study,'
                            I told him. `Learn well. There is a good school here in the village. Do your
                            matriculation exams, so that I can send you abroad to study.'"

Fuad is named for Omar's brother, who was 14 when he was shot to death in front
                            of Omar's eyes by the Border Police, in their village, Nahalin, which lies to
                            the west of Bethlehem. That same day, Israeli soldiers killed five residents of
                            the village. Ever since, the name Nahalin has sent a tremor of shock through
                            the hearts of Palestinians.

Last year, the name of the village was linked to the separation fence.
                            According to the Defense Ministry plan, the fence will separate Bethlehem and
                            its satellite towns (Beit Jala, Beit Sahour and the adjoining refugee camps)
                            from all of their land reserves (in and around the Gush Etzion settlement
                            bloc). The preliminary plan called for the fence to encircle, as if in two huge
                            nooses, the three villages of Batir, Husan and Nahalin.

The foreign diplomatic corps and representatives of the contributing countries
                            in Jerusalem could hardly believe that this was the Israeli plan - an
                            excessively blatant imprisonment, even in the opinion of those who understand
                            Israel's security needs.

So, in the latest version of the Defense Ministry plans, which were recently
                            made public and appear on the ministry's Web site, the noose around the three
                            villages has been withdrawn. But the separation fence will cut them off from
                            Bethlehem and the "green lung" it provides.

"Everything we know about the fence comes from (television newsman) Haim
                            Yavin," said Awad last week at his home in Nahalin. Not exactly: some people
                            check the Defense Ministry's Web site. One is Osama, a friend of Awad's and a
                            Fatah activist in the village. This is how they learned about the revised route
                            of the fence.

The ever-expanding settlement of Betar dominates Nahalin from the northwest.
                            Awad, 35, a contractor who claims to have built many homes in many settlements,
                            says that he built one of the houses in Betar on land that had belonged to his
                            family. "When I was a boy, I planted trees here. Now I plant houses here for
                            Jews," he said, in an air of submission.

Unsubmissively, he relates that he cannot build on the parcel of land that
                            still remains in his family's possession, as it lies in Area C - under full
                            Israeli control. "My father has land here that goes back for aeons; some
                            Interior Ministry person came, maybe a new immigrant from Russia, maybe not
                            even Jewish, I'm more Jewish than he is, and said that I am not permitted to
                            build on it."

"There's nothing you can do about the fence," concludes Awad, sounding
                            acquiescent. "Look, for 40 years the settlers lived in Gaza, Israeli soldiers
                            lost their lives for them, and all of a sudden the new man of peace, Ariel
                            Sharon, arrives and within a minute orders them to leave. Sharon decided, and
                            the entire Yesha Council (which represents the settlers of Judea, Samaria and
                            Gaza) can't hold him back. If Sharon decided on a fence - and on us, the
                            Palestinians, whom you rule through the army and not through laws - who can
                            hold him back? Even if we fight the fence, the struggle will eventually become
                            a losing battle. I don't expect anything from Abu Mazen; everything is decided
                            by the Knesset. Abu Mazen is smart, because he understands the situation. He
                            understands he has no power."

A rumor is making its way through the village, says Awad, that the villages
                            west of Bethlehem will be "annexed to Israel" and their residents will receive
                            citizenship. A rumor in this spirit even appeared on the Net somewhere, which
                            people took to mean that it was actual fact. Some folks are even pleased with
                            the news. Awad is amused: "Israel doesn't want the Israeli Arabs, so how is it
                            going to want us as citizens?"

Nahalin residents are wondering what sort of arrangements will be implemented
                            by the Israel Defense Forces to govern passage between the two sides of the
                            fence. Will they share the same fate as other Palestinians, caught between the
                            fence to their east and the Green Line to their west, who have had to outfit
                            themselves with special ID documents that prove they reside in the area, to
                            enable them to enter and exit the area in which they live?

The IDF and the Civil Administration told Haaretz that this would not be the
                            case: "The Gush Etzion region," read the answer furnished by the Civil
                            Administration spokesman, "including the Nahalin-Husan bloc that lies within
                            it, will be defined as a unique area, and not a seam zone. Therefore, the
                            residents will be permitted to enter the area through the control points and
                            gates that will be erected, after a security inspection only, without need for
                            special .or permits from the Civil Administration."

According to the IDF Spokesman, this refers to both residents of the villages
                            and residents of other areas of the West Bank. When the fence is completed, the
                            Civil Administration reported, "the village of Walaja, north of Bethlehem, will
                            be linked by an underground passage to Bethlehem, similar to the link that was
                            made between Qalqilyah and Habala (in Habala, there is an intersection that the
                            IDF from time to time closes with a steel gate - A.H.). The Husan-Nahalin bloc
                            will be linked to Bethlehem through an underground passage and a control point
                            near the village of El-Khadr."

But removal of the noose around their village and assurances that they will not
                            suffer the same fate as residents of the "seam zone" offer little relief to
                            Nahalin residents. On the basis of reports from other areas of the West Bank,
                            they know that the fence that runs west of Bethlehem will cut them off from
                            their environs, from the provincial city, from other cities in the West Bank,
                            from their lands. It is a process that will not pass them by. The fence will
                            also speed up Israel's annexation of the land reserves of Bethlehem. They do
                            not yet know exactly how it will happen - when, by whom, who will be hurt more,
                            who less.

The past four years have given Nahalin residents a good idea of what it means
                            to be cut off: There was a long spell when the IDF blocked access to the
                            village with an excavated canal, with a locked gate, with boulders. Even
                            garbage trucks couldn't reach the village, and trash piled up at the sides of
                            the roads, in unregulated dumping sites. They even received fines for doing so.
                            They can no longer reach sealed-off Bethlehem in their own cars. Residents park
                            their cars at the blockaded road at the exit from Husan, cross the busy Tunnels
                            Road on foot, and get into the taxis awaiting them on the ot
                            • rattler Re: oj rachelko 09.03.05, 17:33
                              They can no longer reach sealed-off Bethlehem in their own cars. Residents
                              park their cars at the blockaded road at the exit from Husan, cross the busy
                              Tunnels Road on foot, and get into the taxis awaiting them on the other side of
                              the road, at the El-Khadr blockade. This is how they go to work, to family, to
                              medical clinics.

There were times when they were not permitted to enter Bethlehem. Periods when
                              Bethlehem residents were not permitted to come to them. They are certain that
                              the fence will institutionalize the detachment even more.

Creeping disconnection

Administrators of the Talitha Kumi School, on the outskirts of Beit Jala, feel
                              that construction of the fence will aggravate existing trends. The severing
                              from eastern Jerusalem, the disconnection from other villages and regions of
                              the West Bank, the weakening of connections with the Palestinian community at
                              large - all will be accelerated. Some 830 boys and girls study at this German
                              Evangelical Lutheran institution, 70 percent of them Christian, 30 percent of
                              them Muslim - boys and girls together. Muslim and Christian religious classes
                              are held together. The student body comes from the entire Bethlehem and
                              northern Jerusalem region, from cities, villages and refugee camps. There is
                              also a dormitory for boys; this was the purpose of the institution when it was
                              built in Jerusalem by German nuns in the mid-19th century: a dormitory and
                              school for orphaned Palestinian girls.

In the mid-1990s, the dormitory stopped accepting girls from Gaza. Due to the
                              Israeli closure policy, they were not always permitted to go to Gaza for
                              visits, or could not always return to school and the dormitory after a visit to
                              Gaza. In the past four years, girls from Hebron and Ramallah have encountered
                              difficulties when leaving for or returning from a visit on days without
                              classes, Fridays and Sundays. The checkpoints and cordons around Palestinian
                              cities caused them to spend entire days in transit. By the time they reached
                              their homes they would have to turn around to return. It was therefore decided
                              that once a month, the dormitory would be closed from Thursday afternoon till
                              Monday morning to create a balance between the time required for a round trip
                              and the actual time spent with family. Pupils from Jerusalem, from nearby
                              neighborhoods like Beit Safafa, still attend the school. When the fence is
                              built - presumably at the foot of the hill on which the school sits - one
                              assumes they will not be able to study in a school that is a mere half-
                              kilometer from their homes. Even more doubtful are the pupils from Walaja and
                              Husan, two villages that are between one and four kilometers away, who will
                              probably not be able to continue studying at Talitha Kumi.

Nevertheless, representatives of the defense establishment have met with the
                              school principal, Dr. Georg Duerr, and assured him that a "humanitarian tunnel"
                              would be built between the area west of the fence and the area to its east. But
                              based on experience, Duerr doubts whether the promised humanitarian
                              arrangements will in fact permit free access to pupils. As an institution that
                              aims to promote peace between peoples, Talitha Kumi has hosted - and continues
                              to host - meetings between Israelis and Palestinians. The fence, says
                              Duerr, "will prevent us from continuing to hold these meetings. Already,
                              Israeli Hebrew teachers, whom we had hoped to hire, are not authorized to work
                              here, because the institution is located in Area A. The sidewalk in front of
                              the school and the entrance to the school are Area C."

As a German institution, Talitha Kumi may find the channels of diplomacy
                              available to ensure its continued activity as an educational institution.
                              However, Duerr is cognizant of the limitations of every possible struggle. As a
                              case in point, he mentions Rehm Handel, the school's music teacher, who lives
                              in Bethlehem. A song she wrote for Christmas was aired on Israeli television.

Even so, when he submitted a request on her behalf two weeks ago, for a permit
                              to go to Jerusalem (which is just around the corner) to buy a piano for the
                              school, the Israeli authorities said no.

• krystian71 Re: oj rachelko 08.03.05, 19:06
                        neg, ja tych twoich A,AA, AA' nie lapie.
                        Nie znam moze szczegolow, ale wg mnie TAK sprawa wyglada.
                        Kiedy rezolucja ONZ (experymentalmnie,bo po raz pierwszy w dziejach w ten
                        sposob)tworzono Panstwo Israel-te ziemie JUZ byly zamieszkale.I to mialo byc
                        uszanowane, bo to nie Arabowie do Israela wchodzili , tylko Zydzi na ziemie
                        przez Arabow zamieszkale.Nikt wowczas o zadnych niedobrowolnych przesiedleniach
                        nie wspominal.
                        Czyli, inaczej mowiac, Zydzi nie powinni osiedlac sie na ziemiach na ktorych
                        panstwo Palestynskie mialo czy ma , he,he powstac.Tym bardziej ,ze zadaja
                        ochrony, drog,murow i zasiekow z drutu kolczastego rabiac to terytorium w
                        kawalki.
                        • negevmc Re: oj rachelko 08.03.05, 20:08
                          krystian71 napisała:

> Nie znam moze szczegolow, ale wg mnie TAK sprawa wyglada.
                          ....
                          > Czyli, inaczej mowiac, Zydzi nie powinni osiedlac sie na ziemiach na ktorych
                          > panstwo Palestynskie mialo czy ma , he,he powstac.

Nie wiem jak rozumiec 'he he' ale jak wiesz jak je czuje blues'a.
                          A szczegolow nie trzeba zanc, tym bardziej gdy sie ma tak lekcewazacy stosunek
                          do wspolforumowiczow jak zareprezentowalsc kilka postow wczesniej.

W sprawie zasadniczej masz racje mialy powstac dwa panstwa : arabskie i
                          zydowskie. Zydzi plan zaakceptowali, Arabowie nie. Wybuchla wojna i to Arabowie
                          przy wsparciu Anglikow byli agresorami. Wojna trwa dotad. Wiekszosc bitew:
                          w 1948, 1956, 1973, 82 wygrali Zydzi ale wojna wciaz trwa.
                          Daj mi z historii przyklad zwycieskiego panstwa, ktore by byo tak ugodowe jak
                          Izrael.

Tym bardziej ,ze zadaja
                          > ochrony, drog,murow i zasiekow z drutu kolczastego rabiac to terytorium w
                          > kawalki.
                          • krystian71 Re: oj rachelko 08.03.05, 20:22
                            dobra nec , chociaz juz to ze sto razy pisalem
                            1/to he,he,he jest moim autorskim odniesieniem do tego co WY rozmowami
                            pokojpwymi nazywacie.
                            Koniec.Kropka.
                            2/O jaki lekcewazacy stosunek ci chodzi?Procze o link.
                            3/
                            > W sprawie zasadniczej masz racje mialy powstac dwa panstwa : arabskie i
                            > zydowskie. Zydzi plan zaakceptowali, Arabowie nie. Wybuchla wojna i to
                            Arabowie
                            >
                            > przy wsparciu Anglikow byli agresorami. Wojna trwa dotad. Wiekszosc bitew:
                            > w 1948, 1956, 1973, 82 wygrali Zydzi ale wojna wciaz trwa.

no moj drogi , wez sobie i uswiadom taka sytuacje.Jakas dupna organizacja (sami
                            ja tak okreslacie)nagle oznajmia , ze na terenie waszego osiedlenia ma powstac
                            NOWE panstwo.Ty sie nie zgadzasz na to.Rozpoczynasz wojne.Oczywiscie TY i tylko
                            TY jestes temu winien.

4/
                            > Daj mi z historii przyklad zwycieskiego panstwa, ktore by byo tak ugodowe jak
                            > Izrael

to nie chodzi o ugodowosc, rzecz jest w bezsilnosci.
                            W ten sposob panstwa nie powstaja.To bylby rzeczywiscie jedyny taki przypadek.
                            A to wszystko w tym , ze sie na jakas organizacje powolujecie
                            • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 20:25
                              zapominasz krystian o jednym
                              te terytoria nalezaly do Uk i rzad tego kraju w duzym stopniu zadycydowal o
                              powstaniu izreala a potem zanim wyjasnic sytuacje to sie wypial

jak chcesz koniecznie winnego to prosze
                              • krystian71 Re: oj rachelko 08.03.05, 20:46
                                manius,ty wiesz jak panstwa w historii powstawaly.
                                NIGDY w ten sposob, ale to jest moze ewenement , wiec z zyczliwa ciekawoscia
                                sledze historie ich bytu.Niestety , bez satysfakcji.Mowiac brutalnie -nie maja
                                szans.Poki ich lobby w Ameryce-ok.Pozniej Amerykanie przehandluja ich za pare
                                bardziej wydajnych szybow.I wtedy dopiero bedzie tragedia.Oni sobie wogole
                                sprawy z tego nie zdaja
                                • manny_ramirez Re: oj rachelko 08.03.05, 20:48
                                  mylisz sie, no ale masz prawo:))
                              • rattler Re: oj rachelko 09.03.05, 18:11
                                Cwanie , manius , nie powiem - Jednym kamykiem dwa wrobelki , problem w tym ze
                                te terytoria nie nalezaly do UK a byly jego kolonia. Stawiajac znak rownosci
                                miedzy kolonia i wlasnoscia , niechcaco (?) legitymujesz postanie Izraela.

Zacznijmy od tego, ze zanim cos dasz, musisz coc miec co nalezy do ciebie. Nie
                                mozesz cos dawac jesli nie nalezy do ciebie - Niestety stalo sie i trzeba z tym
                                zyc, w miare moznosci bez upodlenia tych, ktorzy tam zyli zanim powstal Izrael

Szkoda, ze tacy jak Negev to mniejszosc w waszym kraju.

narazie

--------------------------------------------------------

zapominasz krystian o jednym te terytoria nalezaly do Uk i rzad tego kraju w
                                duzym stopniu zadycydowal o powstaniu izreala a potem zanim wyjasnic sytuacje
                                to sie wypial

jak chcesz koniecznie winnego to prosze
                                • manny_ramirez Re: oj rachelko 09.03.05, 18:14
                                  myslenie anachroniczne
                                  wtedy wedle wszelkiego prawa i w tym miedzynarodowego kolonia to byla wlasnosc

a chcaco, chcaco
                                  • mirmilek Re: oj rachelko 09.03.05, 19:25
                                    manius, po pierwsze to nie byla zadna kolonia tylko terytorium mandatowe. czy ty
                                    nawet nie czytasz tych syjonistycznych linkow, ktore tu nam serwujesz???

po drugie i po raz kolejny: a nawet jesli by to byla kolonia to co z tego? czy
                                    to dawaloby kolonialiscie jakiekolwiek prawo do decydowania o przyszlosci
                                    palestyny??? nie, manius. prawo do decydowania o swojej ziemi maja ludzie, do
                                    ktorych ziemia ta nalezy. nie zadni kolonizatorzy, org miedzynarodowe, rzady z
                                    ammanu, kairu czy honolulu.

znow mi sie przypomina scenka o darowaniu przez zamoyskiego niderlandow krolowi
                                    szwedzkiemu...
                                    • manny_ramirez Re: oj rachelko 09.03.05, 19:33
                                      1. vsio ravno tak naprawde mirmil i sematyka tu nie gra zadnej roli
                                      2. anachronizm to glupota, zakaldanie ze ludzie w PRZESZLOSCI dziali wedle
                                      moralnosci dzisiejszej to glupota, nie rozumienie ze konteksty przeszlych
                                      decyzji i zdarzen trzeba rozumiec poprzez czasy w ktorej one wziely miejsce ja
                                      a nie poprzez swoje wlasne to idiotyzm
                                      • mirmilek Re: oj rachelko 09.03.05, 20:18
                                        hehehehe twoim zdaniem 60 lat temu byla "inna moralnosc" :)))))))) nie byla, nie
                                        byla. o dziwo po I wojnie to USA bronilo prawa do samostanowienia... a
                                        sprzeciwily sie francja i anglia, ktore juz sobie bliski wschod wczesniej
                                        podzielily miedzy siebie. to nie sa az tak odlegle czasy, manius, zebys pisal,
                                        ze to byly odlegle czasy i nie starajmy sie zrozumiec itp

mozesz mnie przekonywac, ze 500 lat temu to byly takie czasy, ze byla "inna
                                        moralnosc". ale nie 60 lat temu. oj, nie. swietnie wiedzieli syjonisci, co robia.

ale z przyjemnoscia widze jednak, ze piszesz o powstawniu izraela i osadnictwie
                                        zydowskim jako o faktach, ktorych nie nalezy oceniac wg "obecnej moralnosci", bo
                                        rozumiem, ze stoja z nia w sprzecznosci. bravo! manius, teraz moze wytlumacz
                                        nam, z jakich powodow popierasz izrael, skoro przyznajesz, ze jest to zlo?
                                        • manny_ramirez mirmilku odpisze ci dluzej jak zajde do domu 09.03.05, 20:28
                                          bo jzu musze leciec zaraz i nie ma czasu na kazania
                                          ale musze Ci powiedziec ze Goebbels chyba w grobie zaluje ze nie mial Cie jako
                                          pomocnika w propagandzie na chwale III Rzeszy bo przeinaczasz i rozmywasz
                                          REWELACYJNIE
                                          • mirmilek Re: mirmilku odpisze ci dluzej jak zajde do domu 09.03.05, 20:57
                                            manius, raczyles napisac:

--
                                            2. anachronizm to glupota, zakaldanie ze ludzie w PRZESZLOSCI dziali wedle
                                            moralnosci dzisiejszej to glupota, nie rozumienie ze konteksty przeszlych
                                            decyzji i zdarzen trzeba rozumiec poprzez czasy w ktorej one wziely miejsce ja
                                            a nie poprzez swoje wlasne to idiotyzm
                                            • rattler Re: mirmilku odpisze ci dluzej jak zajde do domu 09.03.05, 22:21
                                              Wcale mu sie nie wyrwalo, to jest jego natura - Zio-naziol czyt. Khazar, bedzie
                                              'przyjacielem' kazdego (well, udawal) kto ma duuuza pale, dowody na to masz ich
                                              stosunek do nazistow w latach ' 30-tych, kiedy mieli nadzieje, ze ci moga im
                                              cos 'odpalic', sek w tym, ze jest to krotkowzroczna polityka, ktora nawet ci do
                                              ktorych jest adresowana, po czasie traktuja z odraza.

narazie

a tak ogolnie to wiesz, co mysle? mysle, ze w momencie nieuwagi ci sie wyrwalo i
                                              teraz trzeba ratowac, co sie da. tylko zastanawiam sie, z jakiego wiec powodu
                                              popierasz syjonistow. bo wg ciebie to sojusznicy usa?
                                              • mirmilek I MUST DISAGREE!!! 10.03.05, 13:36
                                                O! I must disagree, jak powiedziala lekarka, kiedy poszedlem w londynie z
                                                siostra do poradni po srodki antykoncepcyjne i podczas jakichs tam badan moja
                                                siostra powiedziala, ze chce srodki antykonceptycyje, bo to najlepszy sposob,
                                                zeby nie zajsc w ciaze, a na to obecna przy tym pielegniarka rzekla: najlepszym
                                                sposobem jest nierobienie tego wogole! :D

tak wiec nie sadze, aby maniek byl sam w sobie syjonista. dowodzi tego
                                                komentowany tu post, gdzie manius daje do zrozumienia, ze wg dzisiejszej
                                                morlanosci, itd. tego by rasowy syjonista nie powiedzial. moim zdaniem znow mamy
                                                do czynienia z osoba, ktora dla jakichs innych celow popiera syjonistow.
                                                poniewaz nie sa to ludzie oryginalni, prawdopodobnie chodzi o obsesje
                                                wyimaginowanego konfliktu cywilizacji i wyimaginowane zagrozenie naszego swiata
                                                przez swiat islamu tudziez o wyimaginowane zagrozenie chrzescijanstwa przez
                                                islam. mozliwe, ze manius popiera izrael z tych trzech powodow jednoczesnie,
                                                choc biorac pod uwage religijne nutki jego postow, ja stawialbym na imaginacje nr 3.
                                                • manny_ramirez hi, hi mirmilus 10.03.05, 14:16
                                                  dzieki za psychoanalize mych pogladow,
                                                  nie tylko propagandzista ale i psycholog
                                                  mirmilus chyba daleko zajdziesz, mam tylko nadzieje ze nie tam gdzie ja mieszkam
                                                  • mirmilek Re: hi, hi mirmilus 11.03.05, 00:19
                                                    maniek, co ma psychoanaliza (??????) do analizy twoich forumowych pogladow?
                                                    psychoanaliza byc moze by bylo zastanawiania sie czy te twoje "hihihi" i
                                                    "mirmilus" nie sa jakies takie... kobiece. Ale ty bys mi wtedy rzekl, zeby sobie
                                                    glowy nie zaprzatac sematynka...

he, maniek. wiem, ze wpadles jak sliwka w kompot z ta twoja "dzisiejsza
                                                    moralnoscia", ale nie widze powodu, zebys pod moimi postami podwieszal
                                                    wypowiedzi w stylu rachelki, za ktore sam ja krytykujesz. bo to taka hipokryzja,
                                                    maniek.

jesli nie jestes w stanie odpowiedziec rzeczowo na pytanie o dzisiejsza i nie
                                                    dzisiejsza moralnosc, to moze wogole sobie odpusc?
                                                  • i-love-2-ski Re: hi, hi mirmilus 11.03.05, 03:44
                                                    mirmilek napisał:

> maniek, co ma psychoanaliza (??????) do analizy twoich forumowych pogladow?
                                                    > psychoanaliza byc moze by bylo zastanawiania sie czy te twoje "hihihi" i
                                                    > "mirmilus" nie sa jakies takie... kobiece. Ale ty bys mi wtedy rzekl, zeby sobi
                                                    > e
                                                    > glowy nie zaprzatac sematynka...
                                                    >
                                                    > he, maniek. wiem, ze wpadles jak sliwka w kompot z ta twoja "dzisiejsza
                                                    > moralnoscia", ale nie widze powodu, zebys pod moimi postami podwieszal
                                                    > wypowiedzi w stylu rachelki, za ktore sam ja krytykujesz. bo to taka hipokryzja
                                                    > ,
                                                    > maniek.
                                                    >
                                                    > jesli nie jestes w stanie odpowiedziec rzeczowo na pytanie o dzisiejsza i nie
                                                    > dzisiejsza moralnosc, to moze wogole sobie odpusc?
                                                    >
                                                    >
                                                    skuzemla a jakie to sa wypowiedzi w stylu rachelki,ze spytam,czy ja mam tu jakis specjalny przydomek?
                                                  • mirmilek Re: hi, hi mirmilus 11.03.05, 09:39
                                                    maniek przeciez tu wyzej sie burzy, ze wypowiedzi rachelki nie na temat i tylko
                                                    zlosliwosci, etc. pomijajac kwestie, czy to prawda czy nie (niech sobie maniek
                                                    wierzy, w co chce), brzydko jest samemu robic cos, co sie innym wypomina. ot, co.
                                            • manny_ramirez mirmilus 09.03.05, 22:42
                                              uwazasz, ze wg dzisiejszej moralnosci (ocenianie wg ktorej tych faktow jest dla
                                              ciebie glupota), sa to fakty naganne (bo inaczej jaki ma sens wogole pisac o
                                              istnieniu roznych moralnosci - to na wypadek, jak bys teraz chcial twierdzic
                                              rzecz przeciwna, zdawszy sobie sprawe, ze lekko wpadles)

co do pkt 1 to sie nie zgodzimy. nie zgadzam sie na twierdzenie, ze 60 lat temu
                                              ludzie kierowali sie innymi zasadami moralnymi.

co do pkt 2 sie zgodzimy i chetnie bym sobie poczytal, jak oceniasz fakt
                                              powstania izraela w swietle tej "moralnosci dzisiejszej", na ktora sie
                                              powolujesz.

a tak ogolnie to wiesz, co mysle? mysle, ze w momencie nieuwagi ci sie wyrwalo i
                                              teraz trzeba ratowac, co sie da. tylko zastanawiam sie, z jakiego wiec powodu
                                              popierasz syjonistow. bo wg ciebie to sojusznicy usa? bo wg ciebie to sojusznicy
                                              w wojnie z islamem? bo wg ciebie sciagaja na siebie to, co inaczej by spadlo na
                                              nas? he he he ciekawi mnie to, serio.

manius, czy ty zdajesz sobie sprawe, ze juz zaden forumowy syjonista nie uwierzy
                                              w szczerosc twojego poparcia? :D dla nich licza sie tylko ludzie z serca
                                              popierajacy syjonizm.

bywaj, do jutra.

==
                                              idz z tym i zapukaj do trumny Goebbelsa, posmiertnie i tak napewno zalatwi Ci
                                              prace
                                              • mirmilek Re: mirmilus 11.03.05, 00:22
                                                > ==
                                                > idz z tym i zapukaj do trumny Goebbelsa, posmiertnie i tak napewno zalatwi Ci
                                                > prace

a tak cos na temat? jak z tymi dzisiejszymi normami moralnymi sprawa wyglada?

dlaczego, kiedy zrobilo sie kolo manka goraco, nagle skonczyla sie "rzeczowa
                                                dyskusja"?????
                                  • rattler Re: oj rachelko 10.03.05, 15:51

Myslenie normalne, jesli nie myslisz kategoriami Talmudu (Talmud ci wszystko
                                    wybaczy, no nie ?)

Jesli kolonie byly ich wlasnoscia to dlaczego kolonisci zwrocili je narodom,
                                    ktore podbili ?

Tak pomyslalem, dlatego wstawilem ten znak zapytania w nawiasie :)

narazie

myslenie anachroniczne wtedy wedle wszelkiego prawa i w tym miedzynarodowego
                                    kolonia to byla wlasnosc

a chcaco, chcaco
                                    • manny_ramirez Re: oj rachelko 10.03.05, 17:31
                                      blad we wnioskowaniu rattler na samym poczatku, pomyliles religie vot i vsio
                                      • rattler Re: oj rachelko 10.03.05, 18:25
                                        Nie wazne, Nanny, pod jakim wyznaniem sie deklarujesz, mnie wystarczy obserwacja
                                        pod jaka figurka sie klaniasz, vot co :)

narazie

blad we wnioskowaniu rattler na samym poczatku, pomyliles religie vot i vsio

• manny_ramirez Re: oj rachelko 10.03.05, 18:32
                                          znowu zly wniosek
                                          nie klaniam sie pod zadna
                                          chyba cie ten bald eagle kiedys w rozum trzepnal:)))
                                          • rattler Re: oj rachelko 10.03.05, 18:56
                                            Juz ci powiedzialem, Nanny, deklaracje mnie nie interesujom, ja jestem z tych
                                            ktore macajom towar przed transakcjom :)

narazie

znowu zly wniosek nie klaniam sie pod zadna

• manny_ramirez Re: oj rachelko 10.03.05, 19:01
                                              rattler, takie cos to unik, sam przeciez bez przerwy deklarujesz
                      • mirmilek Re: oj rachelko 08.03.05, 20:35
                        Piszac o opcji nr 2 zapomniales dodac, ze choc syjonisci maja prawo do izraela,
                        to prawo to jest niesprawiedliwoscia i krzydwa palestynczykow.

dlatego tez rozny status maja palestynczycy zyjacy w izraelu i zydzi zyjacy z
                        osiedlach w palestynie.

ci pierwsi to okupowani, mieszkaja tam od wiekow, bez ich zgody zostali
                        mieszkancami obcego, narzuconego im panstwa. nic nikomu nie zawinili.

ci drudzy to okupanci, przybyli do palestyny zupelnie niedawno, sila zalozyli
                        swoje osiedla. nie sa ofiarami. przy tym dodac nalezy ze osadnicy to nie
                        nieswiadome niewiniatka tylko wyznawcy najbardziej jadowitego syjonizmu.

dlatego porownywanie sytuacji tych dwoch grup ludzi jest samo w sobie
                        falszowaniem rzeczywistosci. okupant cudzej ziemi i okupowany na wlasnej ziemi
                        nie maja takich samych praw do tej ziemi.

pierwsze, co musi zrobic okupant, to skonczyc okupacje i wrocic do siebie.
                        nastepnie, jesli chce, moze poprosic o prawo zamieszkania na ziemi, ktora
                        wrocila do swoich wlascicieli. osobiscie, biorac pod uwage krzywdy wyrzadzone
                        przez syjonistow palestynczykom, na takie pozwolenie bym nie liczyl.

zwrocmy tez uwage, ze sa zydzi, od ktorych palestynczycy nie zadaja opuszczenia
                        palestyny. chodzi o tych, ktorzy, wlasnie za zgoda palestynczykow, mieszkali tam
                        juz na dlugo przed powstaniem izraela.
          • rattler Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 09.03.05, 00:24
            Durniu ! Oni tam mieszkali od pokolen - Wieki, zanim wyscie sie pokazali !!!

Ty zyjesz tam z laski jakiegos angielskiego lorda , ktoremu wydawalo sie ze
            swiat nalezy do 'korony' a oni, lordowie, nie maja nic innego do roboty, jak
            dzielic i rzadzic strefy wplywow - Sedno sprawy, my friend, jak bys na to nie
            spojrzal, jestes tam intruzem i zawsze nim bedziesz - Pytanie jak dlugo ???

Judaizm jest przykladem rasizmu ...

narazie

-----------------------------------------------------------

Szczyt hypokryzji wymagac zeby panstwo palestynskie nie zawieralo ani jednego
            Zyda a jednoczesnie wymagac zeby Arabowie mieszkali sobie na rowni z Zydami w
            Izrael , sedno sprawy i myslec ze tak chwalebna organizacja jak ONZ ktora
            mirmil tak bardzo kocha popiera taki rasizm:((((

Szczyt hypokryzji wymagac zeby panstwo palestynskie nie zawieralo ani jednego
            Zyda a jednoczesnie wymagac zeby Arabowie mieszkali sobie na rowni z Zydami w
            Izraelu
        • negevmc Prawo 08.03.05, 17:18
          mamzerek napisał:

> Wszystkie sa legalne. Izraelski sad najwyzszy z kretynem barakiem na czele
          > jest nielegalny. przynajmniej z jednego prostego powodu ze wydaje sprzeczne
          > postanowienia! Zydzi maja swiete (podkreslam SWIETE) prawo budowac osiedla
          > gdzie i kiedy chca w Izraelu!

Zostawiajac swietosci na boku (bo co dla jednych jest swiete dla drugich byc
          wcale nie musi) to jednak czy sprzeczne czy nie to jest prawo.
          Jest tu jednak pewien hak. Istnieje np w wojsku prawo do odmowienia wykonania
          rozkazu jesli jest on "u podstaw" czy tez "z gruntu" niezgodny z prawem
          (bilti huki baalil). Zolnierz wlasciwie nie to, ze ma prawo go odmowic ale
          wrecz obowiazek. Problem w tym, ze o tym czy rozkaz jest taki czy nie znow
          decyduje ten "nielegalny" sad.

> Szczyt hypokryzji wymagac zeby panstwo palestynskie nie zawieralo ani jednego
          > Zyda a jednoczesnie wymagac zeby Arabowie mieszkali sobie na rowni z Zydami w
          > Izraelu!
          Uzyje tu pewnej analogii. Bardzo duzo jezdze autem (jak na warunki w IL)
          Rocznie wychodzi jakies 70 tys km. Jezdnia to istne pole bitwy. Pamietam jak
          ojciec mi zawsze powtarzal, ze mam jezdzic tak jakby wszyscy kierowcy chcieli
          mnie zabic. Policja kilka razy takze przypomniala mi co to jest prawo.
          Kwestia tego, ze mimo spokojnego charakteru czasem na drodze mnie szlag trafia
          i mam cholerna ochote pokazac jednemu z drugim z kim zadzieraja.
          Widzisz, wtedy powtarzam sobie: nie badz sprawiedliwy, badz madry.
          Bede troche patetyczny ale jak wiesz, czasem lubie: otoz Izrael jest na takiej
          drodze, kretej i wyboistej, w dodatku niezle zatloczonej, ma szybki i
          nowoczesny samochod, wszyscy wokolo jezdza tak jakby chcieli go zabic i czasem
          rzeczywiscie trafia szlag ze zlosci ale .. wtedy myslisz sobie, ze aby dojechac
          do celu trzeba myc madrym a nie sprawiedliwym.
        • borrek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 17:47
          mamzerek napisał:

Zydzi maja swiete (podkreslam SWIETE) prawo budowac osiedla
          > gdzie i kiedy chca w Izraelu!

Czy moglbys okreslic granice Izraela?
          • mamzerek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 18:25
            borrek napisał:

> mamzerek napisał:
            >
            > Zydzi maja swiete (podkreslam SWIETE) prawo budowac osiedla
            > > gdzie i kiedy chca w Izraelu!
            >
            > Czy moglbys okreslic granice Izraela?

Granice Izraela sa chyba scisle okreslone.
            Ktora czesc swojego panstwa Izrael przekaze Arabom zeby tam urzadzac juden-frei
            panstwo palestynskie nie wiem. W kazdym razie jezeli te nowe panstwo
            palestynskie nie bedzie zawieralo Zydow (a bedzie istnialo na historycznej
            ziemi izraelskiej z ruinami starozytnych synagog i grobami prorokow) to panstwo
            zydowskie powinno przesiedlic tam wszystkich Arabow dotychczas mieszkajacych w
            Izraelu.
            What's good for the goose is good for the gander
            • borrek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 19:19
              > > mamzerek napisał:
              > >
              > > Zydzi maja swiete (podkreslam SWIETE) prawo budowac osiedla
              > > > gdzie i kiedy chca w Izraelu!
              > Granice Izraela sa chyba scisle okreslone.

Czy West Bank lezy w granicach Izraela czy nie?

www.fmep.org/images/maps/map9907_1.jpg
              • krystian71 Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 19:26
                a co to qrwa za mapa jest?Piorun strzelil w placek?
                • borrek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 19:35
                  krystian71 napisała:

> a co to qrwa za mapa jest?Piorun strzelil w placek?
                  Nie no, nie piorun.
                  Nie wiem tylko, czy to juz Izrael czy jeszcze Palestyna.
                  Czekam na odpowiedz.

• mamzerek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 09.03.05, 14:53
                borrek napisał:

> Czy West Bank lezy w granicach Izraela czy nie?
                >
                Naodwrot! Caly Izrael lezy na zachodnim brzegu Jordanu.
                Jezeli chodzi Ci o Judee i Samarie, to tak. Zostaly wyzwolone/odzyskane w 1967
                roku. Wlacznie ze starym miastem Jerozolimy i sciana zachodnia swiatyni krola
                Heroda.
                • borrek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 09.03.05, 17:52
                  mamzerek napisał:

> borrek napisał:
                  >
                  > > Czy West Bank lezy w granicach Izraela czy nie?
                  > >
                  > Naodwrot! Caly Izrael lezy na zachodnim brzegu Jordanu.
                  > Jezeli chodzi Ci o Judee i Samarie, to tak. Zostaly wyzwolone/odzyskane w 1967
                  >
                  > roku. Wlacznie ze starym miastem Jerozolimy i sciana zachodnia swiatyni krola
                  > Heroda.

Jeszcze raz.
                  Caly Izrael lezy na zachodnim brzegu Jordanu.Zgadza sie.
                  Caly Westbank lezy na zachodnim brzegu Jordanu.Takze samo.
                  I znow to samo pytanie:
                  Czy Westbank lezy w granicach Izraela czy nie?

• mamzerek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 09.03.05, 18:09
                    borrek napisał:

> mamzerek napisał:
                    >
                    > > borrek napisał:
                    > >
                    > > > Czy West Bank lezy w granicach Izraela czy nie?
                    > > >
                    > > Naodwrot! Caly Izrael lezy na zachodnim brzegu Jordanu.
                    > > Jezeli chodzi Ci o Judee i Samarie, to tak. Zostaly wyzwolone/odzyskane w
                    > 1967
                    > >
                    > > roku. Wlacznie ze starym miastem Jerozolimy i sciana zachodnia swiatyni k
                    > rola
                    > > Heroda.
                    >
                    > Jeszcze raz.
                    > Caly Izrael lezy na zachodnim brzegu Jordanu.Zgadza sie.
                    > Caly Westbank lezy na zachodnim brzegu Jordanu.Takze samo.
                    > I znow to samo pytanie:
                    > Czy Westbank lezy w granicach Izraela czy nie?
                    >

nie rozumiem co masz na mysli pod slowem Westbank! Zazwyczaj chodzi o Judee i
                    Samarie a ja juz powiedzialem ze Judea i Samaria leza w granicach Izraela.
                    Tel Awiw tez lezy na zachodnim brzegu Jordanu i tez lezy w granicach Izraela.

oto link do mapy Izraela:
                    www.science.co.il/Israel-map-Carta.asp
                    wschodnia granica lezy na wschod od granicy sprzed 1967 roku - jezeli o to Ci
                    chodzi.
                    Nie moge juz chyba jasniej !
    • samsone Moze raczej nielegalny pobyt Arabow w Israelu. 08.03.05, 12:44
      Bo moze w koncu nam ktos pokarze to zaproszenie, ktore do Arabow wyslano i ich
      do Israela zaproszono....moze to same zaproszenie oni sobie sami wystawili.
      Caly Israel wolny od Arabow, Nam pokazal Liban jak Arabow mozna sie pozbyc, nie
      mowiac juz o Iraku...
      • zbik Re: Moze raczej nielegalny pobyt Arabow w Israelu 08.03.05, 20:12
        samsone napisał:

> Bo moze w koncu nam ktos pokarze to zaproszenie, ktore do Arabow wyslano i ich
        >
        > do Israela zaproszono....moze to same zaproszenie oni sobie sami wystawili.
        > Caly Israel wolny od Arabow, Nam pokazal Liban jak Arabow mozna sie pozbyc, nie
        >
        > mowiac juz o Iraku...

Jestem za , dosc pierd..lenia bzdur o "nielegalnych osiedlach" ,
        to ziemia panstwowa lub kupiona prywatnie a balestyny tam nigdy nie bylo.
    • fredzio54 Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 17:12
      nielegalnie arabstwo w erec israel
    • i-love-2-ski Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 18:55
      i powiedz negev,kto za to odpowiada,jesli juz zostalo pogwalcone prawo
      miedzynarodowe i wasze, a na dodatek co z tymi ludzmi tam zyjacymi zrobic i kto
      ma placic za to przesiedlenie? ciekawe,ze od lat opinia swiatowa potepiala te
      nielegalne osiedla,ale wasze rzady byly slepe i gluche propagujac te polityke
      prowadzaca jak widac do nikad.
      • negevmc Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 19:06
        i-love-2-ski napisał:

> i powiedz negev,kto za to odpowiada,jesli juz zostalo pogwalcone prawo
        > miedzynarodowe i wasze, a na dodatek co z tymi ludzmi tam zyjacymi zrobic i
        kto
        > ma placic za to przesiedlenie?

Raport nie jest oficjalny jeszcze to byly "przecieki" choc wszyscy o nim mowia.
        Mysle, ze Szaron poczeka do maja z decyzja - zobaczymy jak pojdzie wyjscie z
        Gazy.
        Ja wiem co zrobic z tymi osiedlami co zrobi Izrael nie mam pojecia.
        Place 43% podatku dochodowego, VAT 17%, cla na niektore towary sa zabojcze
        np. na smochody ponad 100%, o papierosach nie wspomne - to wszystko sa dochody
        panstwa. Ja jednak zgadzam sie na dodatkowy podatek jesli zajdzie taka potrzeba
        na odszkodowania dla tych ludzi - problem w tym, ze nie da sie wiary, religii i
        patriotyzmu (jakkolwiek bedzie on pojmowany) zamienic na odszkodowania.
        • i-love-2-ski Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 19:10
          negevmc napisał:

> i-love-2-ski napisał:
          >
          > > i powiedz negev,kto za to odpowiada,jesli juz zostalo pogwalcone prawo
          > > miedzynarodowe i wasze, a na dodatek co z tymi ludzmi tam zyjacymi zrobic
          > i
          > kto
          > > ma placic za to przesiedlenie?
          >
          > Raport nie jest oficjalny jeszcze to byly "przecieki" choc wszyscy o nim mowia.
          > Mysle, ze Szaron poczeka do maja z decyzja - zobaczymy jak pojdzie wyjscie z
          > Gazy.
          > Ja wiem co zrobic z tymi osiedlami co zrobi Izrael nie mam pojecia.
          > Place 43% podatku dochodowego, VAT 17%, cla na niektore towary sa zabojcze
          > np. na smochody ponad 100%, o papierosach nie wspomne - to wszystko sa dochody
          > panstwa. Ja jednak zgadzam sie na dodatkowy podatek jesli zajdzie taka potrzeba
          >
          > na odszkodowania dla tych ludzi - problem w tym, ze nie da sie wiary, religii i
          >
          > patriotyzmu (jakkolwiek bedzie on pojmowany) zamienic na odszkodowania.

no wlasnie a z drugiej strony jesli na tych ziemiach poprzednio mieszkali
          inni,to gdzie oni zostali przepedzeni,kto im za to zaplacil i czy ich uczucia
          byly brane pod uwage? tu nie ma zwyciezcow, sami poszkodowani,kupe zycia
          ludzkiego zamrnowanego,rozsiana nienawisc na pokolenia i wszystko dzieki takiej
          a nie innej wizji liderow panstwa. wcale bym sie nie zdziwila,gdyby wasi
          settlers mieli zal do rzadu o takie a nie inne traktowanie ludzi jak towarow.
        • fredzio54 Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 19:19
          Negev Kolego ja placa tak samo
          ale araby nie placa podatki szmugluja papierosy haszisz kradna samochody i
          morduja Ludzi naokolo i mieszkaja w domach nie legalnie wybudowane
          Oni sa tutaj nielegalni mozemy od palkow sie nauczyc Operacja wisla albo
          operacja odziskana ziemie
          • negevmc Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 08.03.05, 19:26
            fredzio54 napisał:

> Negev Kolego ja placa tak samo
            > ale araby nie placa podatki szmugluja...

Fredzio, to ze ktos jest lajdakiem nie upowaznia mnie do bycia takim.
            Taka jest moja moralnosc i tak zyje. Przyjme jednak z pokora kazda inna decyzje
            legalnego rzadu choc zachowam sobie prawo do wyrazenia glosno swojego zdania.
            • zbik Dosc z lewackim zydowskim belkotem 08.03.05, 20:25
              negevmc napisał:

> fredzio54 napisał:
              >
              > > Negev Kolego ja placa tak samo
              > > ale araby nie placa podatki szmugluja...
              >
              > Fredzio, to ze ktos jest lajdakiem nie upowaznia mnie do bycia takim.
              > Taka jest moja moralnosc i tak zyje. Przyjme jednak z pokora kazda inna decyzje
              >
              > legalnego rzadu choc zachowam sobie prawo do wyrazenia glosno swojego zdania.

Bzdura , jestes potencjalnym samobojca pozbawionym instynktow
              samozachowawczych.
              Bedziesz do konca "posluszny" tak jak zydzi w gettach w czasie wojny ,
              bo wszystkie lewackie rzady (np baraka ) pozbawily was zdrowego rozsadku
              sammobrony przed arabskim bestialstwem .
              Oni wam mowia otwarcie , ze was zalatwia
              a tacy jak ty nie chca tego widziec . (i jeszcze oglupiaja innych w
              prasie i tv )
              Kabluj na swoich (pisz o rzekomo nielegalnych osiedlach )
              bij sie w piersi , blagaj innych w tym arabkow o zrozumienie a
              skonczysz z arabskim noxem w plecach ( z blaganiem w oczach ).
              Skonczycie bez ojczyzny waszej bo takim jak ty ona sie nie nalezy
              • i-love-2-ski Re: Dosc z lewackim zydowskim belkotem 08.03.05, 20:29
                zbiku jesli nie masz nic wiecej niz ten belkot do dodania na tym wpisie to
                zjezdzaj z niego. kazdy ma prawo do wlasnych opinii,nawet ty ale nie musisz przy
                tym konsko rzec,bo to nie stajnia.
              • lechu1 Re: Dosc z lewackim zydowskim belkotem 08.03.05, 21:52
                zbik napisał:

> negevmc napisał:
                >
                > > fredzio54 napisał:
                > >
                > > > Negev Kolego ja placa tak samo
                > > > ale araby nie placa podatki szmugluja...
                > >
                > > Fredzio, to ze ktos jest lajdakiem nie upowaznia mnie do bycia takim.
                > > Taka jest moja moralnosc i tak zyje. Przyjme jednak z pokora kazda inna d
                > ecyzje
                > >
                > > legalnego rzadu choc zachowam sobie prawo do wyrazenia glosno swojego zda
                > nia.
                >
                > Bzdura , jestes potencjalnym samobojca pozbawionym instynktow
                > samozachowawczych.
                > Bedziesz do konca "posluszny" tak jak zydzi w gettach w czasie wojny ,
                > bo wszystkie lewackie rzady (np baraka ) pozbawily was zdrowego rozsadk
                > u
                > sammobrony przed arabskim bestialstwem .
                > Oni wam mowia otwarcie , ze was zalatwia
                > a tacy jak ty nie chca tego widziec . (i jeszcze oglupiaja innych w
                > prasie i tv )
                > Kabluj na swoich (pisz o rzekomo nielegalnych osiedlach )
                > bij sie w piersi , blagaj innych w tym arabkow o zrozumienie a
                > skonczysz z arabskim noxem w plecach ( z blaganiem w oczach ).
                > Skonczycie bez ojczyzny waszej bo takim jak ty ona sie nie nalez
                > y
                www.frontpagemag.com/media/slideshowimages/slide1.html
              • negevmc Szaronowo-lewacki belkot 11.03.05, 00:04
                zbik napisał:

> Bzdura , jestes potencjalnym samobojca pozbawionym instynktow
                > samozachowawczych.
                > Bedziesz do konca "posluszny" tak jak zydzi w gettach w czasie
                wojny ,
                > bo wszystkie lewackie rzady (np baraka ) pozbawily was zdrowego
                rozsadk
                > u
                > sammobrony przed arabskim bestialstwem .
                > Oni wam mowia otwarcie , ze was zalatwia
                > a tacy jak ty nie chca tego widziec . (i jeszcze oglupiaja innych w
                > prasie i tv )
                > Kabluj na swoich (pisz o rzekomo nielegalnych osiedlach )
                > bij sie w piersi , blagaj innych w tym arabkow o zrozumienie a
                > skonczysz z arabskim noxem w plecach ( z blaganiem w oczach ).
                > Skonczycie bez ojczyzny waszej bo takim jak ty ona sie nie
                nalez
                > y

Rozumiem, ze nie mieszkasz w Izraelu. Nikt z Izraelczykow by tak nie napisal.
                Czy mi sie ten kraj nalezy czy nie, nie Tobie decydowac.
                Oczywiscie Twoja opinie i prawo do jej wyrazania na tym forum honoruje w pelni.
                Nielegalne W OCZACH IZRAELSKIEGO PRAWA osiedla w niczym krajowi nie sluza a
                Twoje wnioski co do braku mojej lojalnosci wobec Zydow i Izraela sa bardzo
                naciagane i nieuzasadnione. Prawdopodobnie wyciagasz je na podstawie tego tylko
                postu a jest on jednym z ponad 500 wpisanych przez mnie na tym forum.
                Pocztaj inne.

Ale to tylko na marginesie bo nie o tym chcialem mowic.
                Raport, o ktorym pisze jest jak najbardziej oficjalny. Jego wykonanie zlecil
                Szaron - "krwiozerczy pogromca" Arabow. Czlowiek , ktory cale zycie poswiecil
                Izraelowi, zolnierz i prawicowy polityk. W niedziele rzad ma raport zatwierdzic
                i przedsiewziac srodki w nim zalecane.

• abe_ltd Drogi NegevieMC 08.03.05, 21:23
      Obiektywizm przychodzi bardzo trudno w przypadkach kiedy jest sie osobiscie
      zaangazowana strona i kiedy stronniczosc jest narzucona przez instynkt
      samozachowawczy, jak to bywa w sytuacjach konfliktow wewnetrznych zaoranych
      krwawym terroryzmem. Dlatego tez chcialabym tylko powiedziec, ze podziwiam Twoj
      obiektywizm i zdolnosc patrzenia na Wasze problemy bez emocjonalnego patosu.
      Czapka z glowy dla Negeva naszego!
      To co robia ci 'osadnicy' to bezprawie takie samo jak bezprawie dzikiego
      zachodu kiedy 'zdobywano' ziemie Indian ogniem, mordem i podstepem. Wtedy tez
      Indianie nie byli 'narodem' w pelnym tego slowa znaczeniu, i nie mieli
      panstwowosci, ale mieli poczucie przywiazania do ich ziemi, ktora im brutalnie
      wydarto.
      To co robia ci osadnicy to to samo co robili voortrekkers (osadnicy
      holenderscy) w Poludniowej Afryce, kiedy brali ziemie traktujac ja jak terra
      nulla w zupelnym disregard dla zamieszkujacych ja plemion afrykanskich. Dla
      nich ci ludzie nie byli ludzmi godnymi pertraktacji.
      To samo robia ci osadnicy.
      Ale cieszy to, ze sa tacy jak Ty bo dzieki takim jak Ty, my stojacy na poboczu
      obserwatorzy nie mamy prawa jednoznacznie i bezwarunkowo potepic Izraela jako
      calosci. Musimy krytykowac 'osadnikow', nie Izraelczykow, nie mozemy
      generalizowac, nie mozemy przenosic win 'osadnikow' na cala zydowska populacje
      Waszego kraju.
      Dzieki rozmowom z Toba czy Dana, zdalam sobie sprawe, ze nie jestem ani
      antysemitka, ani nawet anty-syjonistka, i jak przyjdzie co do czego to bede
      bronic tej postawy tj krytykowac przejawy wrogosci etniczno-religijnej wobec
      Zydow czy tez glosy odbierajace Zydom prawo do wlasnej panstwowosci i ich ziemi
      w Izraelu. Ale wiem tez, ze jestem przeciwna 'osadnikom' jak rowniez
      popierajacym ich eksremistom syjonistycznym, ktorzy zmierzaja do
      stworzenia "Greater Israel" i wyparcie Palestynczykow, i ktorzy sa przeciwni
      osobnemu panstwu palestynskiemu, panstwu ktore byloby 'viable', zdolne do
      samodzielnego przetrwania, z ciaglymi miedzynarodowymi granicami. Tacy ludzie
      to wrzod na Izraelu, i wrzod na calej ludzkosci. Ich nalezy zwalczac.
      Czesc Negev, sloneczko ty moje :)
      T
      • borrek Re: Po kawalku. 08.03.05, 21:37
        cagle.slate.msn.com/working/050221/graff.gif
      • manny_ramirez no abe 08.03.05, 21:53
        mozesz miec to gdzies ale podziwiam ten Twoj post
        z takim podejciem mozna przynajmniej rozmawiac, bo jednym jest krytykowac
        konkrety a czyms zupelnie innym wszystko w czambul
        • abe_ltd Re: no staszek 08.03.05, 22:26
          jak ja moge to 'miec gdzies'? Boj sie Boga! Ja sobie bardzo cenie co napisales
          bo naprawde staram sie byc obiektywna, i to cieszy, ze jestem tak odbierana.
          Pozdrowienia
      • dana33 Re: Drogi NegevieMC 08.03.05, 22:30
        abe, kol ha kavod!!!!
        • abe_ltd 'kol ha kavod' - to dobrze czy zle? n/t 08.03.05, 23:12
          • mamzerek doslownie - daje Ci moj caly szacunek 09.03.05, 15:03

sama zadecyduj czy to dobrze czy zle.
            • abe_ltd Cool! :))) n/t 09.03.05, 21:32
      • negevmc Re: Drogi NegevieMC 11.03.05, 01:16
        abe_ltd napisała:

> Obiektywizm przychodzi bardzo trudno w przypadkach kiedy jest sie osobiscie
        > zaangazowana strona i kiedy stronniczosc jest narzucona przez instynkt
        > samozachowawczy.

Z tym instynktem to bywa roznie. Jestem czesto posadzany (takze na tym forum) o
        jego brak.
        Slowa uznania nie naleza sie mi tylko Szaronowi bo to on zlecil wykonie tego
        raportu. Moze na straosc tez stracil instynkt samozachowaczy, ktory byl u
        niego, jak wiem bardzo silny.
        Oskarza sie w nim wszystkie rzady od 1993 roku o przymykanie oczu na lamanie
        prawa. Dla samego Szarona wydaje sie byc ten dokument wrecz zabojczy ale wiem,
        ze ma on jeszcze w rekawie kilka asow i nie raz nas zaskoczy.
        Mysle, ze jego "zwrot" o 180 deg. w polityce bo W ZADNYM RAZIE NIE W POGLADACH
        I ODDANIU KRAJOWI nastapil po smierci Arafata.

> Dzieki rozmowom z Toba czy Dana, zdalam sobie sprawe, ze nie jestem ani
        > antysemitka, ani nawet anty-syjonistka, i jak przyjdzie co do czego to bede
        > bronic tej postawy tj krytykowac przejawy wrogosci etniczno-religijnej wobec
        > Zydow czy tez glosy odbierajace Zydom prawo do wlasnej panstwowosci i ich
        > ziemi.

Syjonizm wbrew prezentowanych w wiekszosci na forum pogladow nie jest ideologia
        ani agresywna ani nacjonalistyczna.
        Prowadzona od 1948 roku wojna nie pozostala jednak bez wplywu na jego
        mieszkancow. Wyzwala ona niezrozumiale i nieakceptowalne dla czesci
        miedzaynarodowej spolecznosci zachowania.
        Nie wiem w jak licznej grupie Zydow izraelskich znajduje sie ze swoimi
        pogladami. Ostatnie badania opinii publicznej wskazuja jednak, ze wcale duzej.
        Za szaronowym planem wyjscia Gazy opowiedzialo sie ostatnio 65% , przeciw 35%
        ze 100 tys !!! respondentow.
        Dobrym miernikiem jest takze popularnosc Szarona w spoleczenstwie. Po
        ogloszeniu raportu (moze to jednak chytrzejszy niz nam sie wydaje lis) jeszcze
        wzrosla chociaz poparcie w jego wlasnej partii spadlo niemalze do zera.

> Ale wiem tez, ze jestem przeciwna 'osadnikom' jak rowniez
        > popierajacym ich eksremistom syjonistycznym, ktorzy zmierzaja do
        > stworzenia "Greater Israel" i wyparcie Palestynczykow, i ktorzy sa przeciwni
        > osobnemu panstwu palestynskiemu..

To Ty ich nazywasz syjonistami i oni siebie. Ja nie.
        Jesli celem syjonizmu jest utrwalenie wiezi miedzy Izraelem a diaspora,
        jesli twierdzi on, ze Izrael jest naturalnym domem dla wszystkich Zydow,
        jesli wreszcie zalezy nam aby oni zamieszkali w nim to trzeba jakos ich
        przekonac do tego. Wojna to marny argument.

> Tacy ludzie to wrzod na Izraelu, i wrzod na calej ludzkosci. Ich nalezy
        > zwalczac.

Nie wiem co rozumiesz pod slowem "zwalczac" mam nadzieje, ze to samo co ja.
        Nie mam najmniejszego zamiaru nikomu odbierac godnosci, honoru i podstawowych
        praw czlowieka ani Arabom ani Osadnikom (mialem okazje widziec jak to sie robi)
        ale prawo jest prawem a Kneset je ustalajacy i rzad je wykonujacy sa
        wybieranie wg najlepszych demokratycznych wzorcow.

Noam Liwnat - brat pani minister oswiaty Limor Liwnat zostal dzis aresztowany
        pod zarzutem szerzenia i nawolywania do nienawisci.

Pozdrawiam.

• lechu1 [...] 08.03.05, 21:53
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • abe_ltd Do krystiana 09.03.05, 03:47
      Krystian,
      Przeczytalam pare Twoich postow. Szczegolnie interesuja mnie te gdzie piszesz w
      takim sensie - zamieszkujesz sobie jakies ziemie a nagle ktos ci tu wchodzi bo
      jakas dupna organizacja ustalila ze on tu sobie moze panstwo zakladac.

Ja bym chciala ustalic co Ty rozumiesz poprzez "zamieszkiwanie" - czy tu mowa
      sprawowaniu suwerennosci na jakimis ziemiami, czy tu mowa o wlasnosci ziemi,
      czy tu mowa o zwyklym rezydowaniu. Nie jestem zlosliwa ale wydaje mi sie, ze
      wszelkie tu nieporozumienia wynikaja z tego, ze kazda ze stron w tej dyskusji
      tutaj odnosi sie do zupelnie innego stanu faktycznego i jakie z niego wynikaja
      prawa. Zamieszkiwanie na zasadzie suwerennosci nie wchodzi w gre bo nie bylo
      panstwa palestynskiego a po '67 wojnie bylo zrzeczenie sie suwerennosci przez
      Jordanie. Wiec objecie suwerennosci na tymi ziemiami przez Izrael w ramach
      decyzji tego 'dupkowatego' ONZ nie bylo naruszeniem niczyjej suwerennosci. Czy
      Ty sie z tym zgadzasz, czy nie?
      Czy byla prywatna wlasnosc ziemi, na ktora weszli Izraelczycy. Nie wiem. Jesli
      te wszystkie ziemie byly przedmiotem wlasnosci prywatnej Palestynczykow tam
      zyjacych, to przyjscie takiego Izraelczyka, wykopanie takiego Palestynczyka z
      jego posiadlosci i przejecie jej przez takiego Izraelczyka, to bylaby kradziez
      czy moze raczej rozboj w bialy dzien. Ale ja nie jestem pewna czy te ziemie
      byly przedmiotem wlasnosci prywatnej. Moje wrazenie bylo, ze ludy palestynskie
      zamieszkujace te tereny mieszkaly w wiekszych osiedlach i uprawialy tylko
      minimalna mniejszosc tej ziemi, majac tylko co do tej minimalnej mniejszosci
      roszczenia wlasnosciowe. Reszta to byla glownie pustynia i niezagospodarowane
      tereny co do ktorych nikt nie roscil konkretnych roszczen wlasnosciowych. Moze
      sie myle. Moze to jedno wielkie klamstwo.
      ALe my musimy te terminologie tutaj ustalic, zeby wiedziec co jest tu komu
      wydarte, co ukradzione itd.
      To bylo tak w kwestii technicznej so to speak.
      • krystian71 Re: Do krystiana 09.03.05, 08:19
        abe, tak szybciutko i na goraco , bo nie mam czasu sie do odpowiedzi
        przygotowac.:)))
        Na pewno haslo pierwszych syjonistow-land without people to people without byla
        wielkim klamstwem.Palestyna nie byla opuszczonym pustynnym krajem, zamieszkalym
        przez koczownikow.
        Byc moze nie byla zagospodarowana , tak jak bysmy sobie wymarzyli, ale to
        dotyczy wielu krajow.Wyobraz sobie taka sama sytuacje wobec wiekszosci naszych
        obecnych arealow po pepegeerowych lezacych odlogiem na zachodnich i pn
        rubiezach.Az strach pomyslec co by sie stalo , gdyby jakas organizacja
        miedzynarodowa swoje plany na ich temat oglosila.
        Z tego co wiem , Zydzi w malej ilosci zawsze w spokoju mieszkali miedzy
        muzulmanami , a pierwsze tereny pod osadnictwo zostaly legalnie tam zakupione.
        Jak legalnie, to zn.od wlascicieli.
        To jeszcze nic nie znaczylo, w tej chwili rowniez w Polsce cudzoziemcy , po
        spelnieniu pewnych warunkow TEZ moga nabywac nieruchomosci.
        Czy to oznacza,ze po zakupieniu jakiegos zwartego obszaru maja prawo oglosic na
        nim powstanie nowego podmiotu prawa miedzynarodowego? Sama wiesz,ze to
        absurd!!!
        Sprawa jest troche bardziej skomplikowana,biorac pod uwage realia i ususy prawa
        muzulmanskiego , ktore u tych ludow mialy zastosowanie-niechec do prywatnej
        wlasnosci TEGO , co wg nich Bog dal wszystkim do wspolnego uzytkowania-
        lak,lasow,ziemi ,wody i bogactw naturalnych.Taki lekki komunizm pierwotny.
        W tym sensie niektorych ksiag wieczystych nalezaloby u Stworcy poszukac.
        O gestosci zaludnienia tego terenu swiadczy zreszta obecnie liczba
        tzw.uchodzcow, nawet jesli przyjac,ze podwoila sie w ostatnich 60 ciu latach
        dzieki demografii to i tak milion czy dwa,to zupelnie przyzwoita europejska
        norma rolniczej ludnosci na tak malym terytorium
        Zreszta.Ja dawno tej rezolucji nie widzialem, pisze z pamieci , ale pewien
        jestem , ze byly tam inne cywilizowane rozwiazania dotyczace praw ludnosci
        osiadlej, dostepu do swietych miejsc , rowniez dla chrzescian etc...
        • abe_ltd Re: Do krystiana 09.03.05, 21:28
          Dzieki za te odpowiedz.
          Co do zakupywanie ziemi prywatnie to chyba nie mozemy nic zarzucic takim
          transakcjom.
          Natomiast od zakupu ziem prywatnie do ustanowienia suwerrennosci panstwowej nad
          danym terytorium to raczej droga daleka, zwazywszy ze Izraelczycy nie twierdza
          ze maja suwerennosc nad tym terytorium na pdostawnie zakupu ziemi przez
          prywatnych obywateli ale raczej na podstawie 'umowy' miedzynarodowej miedzy
          podmiotami prawa, ktore sprawowaly zwierzchnosc nad tymi terytoriami i
          podmiotami, ktore w wyniku ich upowaznienia w ONZ mialy w tej
          dziedzinie 'decision-making powers". To jest dosyc istotne rozroznienie -
          podstawy roszczen Izreala do suwerennosci nad tymi terytoriami. Tu chyba widac
          jasno, ze Twoje porownanie uzycia zakupu ugorow po-pegeerowskich przez
          cudoziemcow w Polsce do ogloszenia powstania ososbnego podmiotu prawa
          miedzynarodowego na tych ugorach jest nieadekwatne bo przeciez nie te zakupy
          ziemi byly podstawa prawna zaistnienia Izraela.

Druga kwestia to kwestia praw zamieszkujacej tam ludnosci. Widze, ze zgadzamy
          sie ze ta ludnosc nie rozwinela panstwowowosci ani ambicji panstwowotworczych
          na tych teranach. Owszem, zamieszkiwala w liczbach wystarczajaco duzych aby nie
          nazwac tego terytorium ziemia niczyja, ale bylo to na zasadzie 'uzytkowania'.
          Zwierzchnosc polityczna sprawowala WB. Oczywiscie, to ze ich
          system 'polityczny' byl prymitywny i oparty na luznych asocjacjach plemiennych
          raczej niz na zorganizowanych instytucjach centralnych, nie znaczy jeszcze ze
          mozna bylo wtargnac na przez nich zamieszkale ziemie i zazadac uzytkowania i
          zamieszkania ich tym samym wypychajac ich samych. Ale przeciez nie tak sie to
          odbylo. CO do prawa uzytkowania i zamieszkania to wiemy, ze odbywalo sie na
          zasadzie prywatnych zakupow ziemi. Jesli twoj sasiad sprzeda swoje wlosci
          Francuzowi, i Francuz zacznie obok Ciebie z tego tytulu mieszkac to jeszcze
          chyba nie mowimy o "skradzionych ziemiach"?
          Kwestia jednak rozgrywa sie w sferze kontroli politycznej i tej suwerennosci.
          Czy te plemiona palestynskie funkcjonowalyby na tych samych plemiennych
          zasadach na tychze ziemiach gdyby suwerennosc na tymi ziemiami przejela w
          calosci Jordania? Pewnie tak. Pewnie by nie mieli ci ludzie zadnych ambicji na
          osobna podmiotowosc w prawie miedzynarodowym i przyjeliby spokojnie polityczne
          instytucje Jordanii. Problem byl jednak nie w ambicjach politycznych tych
          ludow, ale w tym ze te ziemie przejete zostaly przez ZYDOW, a nie ARABOW. Tu
          lezy sendo naglego zrywu narodowosciowego Palestynczykow i ich naglych dozen do
          sprawowania niezaleznej suwerennej kontroli nad tymi ziemiami. Przyznajmy, ze
          byly to uwarunkowania religijne, etniczne, czysta niezdolnosc zaakceptowania
          zycia w kraju, ktory reprezentuje zupelnie inna do ich wlasnej religie,
          mentalnosc i kutlutre. Czy to jednak umniejsza waznosc suwerennosci Izraela nad
          tym terytorium? Ja nie uwazam ze ' wzajemna niedostosowalnosc' dwoch grup
          etnicznych i religijnych na jednym terytorium i pod jednym zwierzchnictwem
          politycznym, podwaza suwerennosc tego Panstwa.
          Uznawszy suwerennosc Izraela, tu dopiero mozemy rozwazac konsekwencje
          tego 'cultural clash' wewnatrz Izraela miedzy Zydami i Palestynczykami. I z
          tego zwarcia raczej niz z jakichkolwiek uwarunkowan prawnych czy politycznych,
          rodzi sie potrzeba zaistnienia dwoch osobnych panstwowosci. I tu sie zgodze, ze
          mimo to ze Palestynczycy nie byli narodem w sensie politycznych w roku 1948 to
          sa juz narodem teraz bo przez te 60 lat konfliktu tozsamosciowego z Zydami,
          wyrobilo sie palestynskie poczucie osbonej przynaleznosci narodowej -
          Palestynczcycy sie wyemancypowali jako narod. I teraz juz jako narod maja
          oczywiscie prawo do samostanowienie i do roszczen wobec terytorium przez nich
          zamieszkiwanego. Oczywscie, na tym etapie musza sie juz liczyc z roszczeniami i
          prawami terytorialnymi zarowno Izraela jak i osciennych panstw arabskich.
          Palestynczycy moga budowac swoja panstwowosc bez naruszania suwerennosci innych
          panstw w regionie. Ja wiec popieram ich prawo do terytorium Gazy i West Bank
          (tzw ziem okupowanych, do ktorych roszczenia IZraela nie wynikaja z 'umowy'
          miedzynarodowej ale ze znacznie mniej silnych prawnie roszczen z tytuly
          zdobyczy wojennych). O te ziemie Palestynczycy miaja prawo sie upominac, i o
          nie negocjowac. A tu juz wchodzi w gre kwestia zdolnosci do kompromisu, czego
          obu stronom zycze.
          • krystian71 Re: Do krystiana 09.03.05, 23:07
            mam wrazenie ,ze odpowiedzialem ci na inne pytanie , niz ode mnie oczekiwalas.
            Na druga czesc postu , bo co do pierwszej to nie ma przeciez zadnej
            watpliwosci,ze w Palestynie nie istnialo zadne panstwo palestynczykow.
            Pisalem o stosunkach wlasnosciowych ,
            Jesli cie moje pegeery nie przekonuja , to moze porownanie do Indian Pn Am
            bedzie lepsze.Ludy te nie stworzyly organizmow panstwowych , w zasadzie nie
            zagospodarowywaly , nie uprawialy ziemi , a przeciez mialy silne
            przekonanie ,ze ona jest ich i o nia walczyly.Czy ktos ich dzis potepia?
            Byli slabsi i zostali wyparci , nie oni pierwsi i nie ostatni.
            Rzad ameryk. prowadzil z nimi rozmowy jak z podmiotem prawa
            miedzynar.,przydzielono im jakies terytorium w niezaklocone wladanie itp.
            --------
            Pytalas czy Palestynczycy zostali rugowaniu ze swej ziemi (prywatnej)i moja
            odpowiedz jest-absolutnie tak.
            Stad sie wziely te miliony uchodzcow na ktorych miejsce przyszly miliony Zydow.
            Chcesz powiedziec,ze najpierw sprzedali swoje ziemie i domy Zydom , a teraz sie
            rozmyslili:))
            Nie pisalem ,ze prywatny zakup ziemi w jakim kolwiek przypadku umozliwia
            starania o uznanie jej suwerennosco.Przeciez to absurd abe i chyboa to jasno
            napisalem,
            ------------

z tym tworzeniem panstw, zdolnoscia do tego, prawna i FAKTYCZNA zdolnoscia do
            utrzymania zwierzchnictwa -to strasznie dlugi temat.Wiec krotko , o samych
            roznicach.
            GB przekazala "jakby"swe zwierzchnictwo Zydom , tez wlasciwie ewenement w
            histeorii swiatowej , bo nie innemu panstwu, ale niech bedzie...
            Ludy Palestyny wiele tych zwierzchnictw widzialy, byla Porta, byla GB.
            Ale to miala byc inna jakosc, to nie mialo byc zwykle jak dotad zwierzchnictwo.
            Anglicy ani Turcy nie osiedlali sie masowo na tych ziemiach nie tworzyli tam
            Brytanii .Zydzi przyszli z innym zamiarem , osiedlenia sie w wielkiej
            przewazajacej masie i utworzenia tam panstwa ZYDOWSKIEGO.
            To jest chyba TA GLOWNA ROZNICA , a nie to co ty piszesz,ze byli to Zydzi a nie
            Arabowie.Palestynczycy znosili zwierzchnictwo WB , znosili Turkow, czemoz nagle
            nie mieliby zaakceptowac swoich kuzynow.?
            Poza tem , gwoli scislosci Palestyna nie byla kolonia brytyjska, byla terenem
            mandatowym-z zalozenia przejsciowym , przygotowujacym MIEJSCOWA ludnosc do
            niepodleglosci.Taki byly ustalenia Ligii Narodow.
            I na ostatku , to nie WB nadala Zydom te ziemie, a swiezo powstala ONZ, to juz
            zupelny ewenement.Bo jak sie tworzy jakies panstwo , wszystkojedno jaka droga,
            przez podboj,oderwanie czesci terytorium ,polaczenie kilku etc to trzeba miec
            SILE do jego utrzymania.ONZ takiej sily nie miala.I zafundowala swiatu 60 lat
            zametu.
            ---------
            reszta, juz chyba jutro:)
            dobrej nocy
        • mamzerek Re: Do krystiana 10.03.05, 15:01
          tak w nawiasie i na marginesie, czy znasz opis Palestyny Marka Twaina (po
          podrozach w 1867)?

miedzy innymi:
          "..... A desolate country whose soil is rich enough, but is given over wholly
          to weeds... a silent mournful expanse.... a desolation.... we never saw a human
          being on the whole route.... hardly a tree or shrub anywhere. Even the olive
          tree and the cactus, those fast friends of a worthless soil, had almost
          deserted the country."

Do tej pory tylko jakies 20% ziemi nadaje sie do agrykultury. Duze obszary na
          poludniu a takze na tzw zachodnim brzegu - szczegolnie w Judeei sa poprostu
          niezamieszkala pustynia!
          • manny_ramirez Re: Do krystiana 10.03.05, 15:05
            Ale jak sie tam Zyd pojawi to bedzie KRADZIEZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:))))(wedle
            krystiana oczywiscie)
            • krystian71 Re: Do krystiana 10.03.05, 17:35
              juz ci pisalem , ze niedaleko od domu mam wygon dla lisow , bazantow a zima
              dzikow.I to jest moj nieuzytak , i zadnemu Mannemu ani bankowi swiatowemu nic
              do niego!!@
              • rattler Re: Do krystiana 10.03.05, 18:11
                Nie badz taki pewny, Kristian, jakis eco-freak zobaczy kaluze po deszczu na
                wygonie, zlozy donos, przyjdzie unijny inspektor i przekwalifikuje twoj wygon
                na moczary - Od pej pory bedzie 'twoj', (bedziesz placil podatki) ale ktos inny
                bedzie decydowal jaki uzytek z niego zrobisz.

Koles w Niemczech kupil dzialke w Bawarii na poczatku lat '80-tych pod domek na
                stare lata - Kiedys inspektor usiadl na trawie zeby odpoczac, zamoczyl dupe,
                przekwalifikowali na moczary i po domku :)

W moim Stanie tez nie lepiej, odkad nasz Bald Eagle zostal objety statusem
                zagrozonego gatunku, rozmnozylo sie to-to jak szpaki. Nie daj Bog zeby ptaszysko
                wybralo drzewo na gniazdo na twojej dzialce - Od tej pory masz przesrane !

narazie

----------------------------------------------------------

www.learnnc.org/index.nsf/b8fd9db251ce4cca85256b8900668dd6/aa41aace45edf7ee85256ee00075d59e/$FILE/Bald%20Eagle.jpg
          • krystian71 Re: Do krystiana 10.03.05, 17:28
            czyli byly i sa ...
            , nie warto walczyc z natura , nawet wzorem towarzysza Miczurina, co chcial
            ogorki na Sybirze hodowac.
    • zbik [...] 09.03.05, 18:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mamzerek Re: Nielegalny pobyt arabskiego elementu naplywo 09.03.05, 18:37
        zbik napisał:

> Skonczycie bez ojczyzny waszej bo takim jak ty ona sie nie nalezy

nie martw sie! jest wystarczajaca liczba nas takich ktorzy sie arabom nie
        klaniaja.
        • zbik Re: Nielegalny pobyt arabskiego elementu naplywo 09.03.05, 18:39
          Z jakich terenow maja sie wycofac Izraelczycy?

Sami Hadawi i Fayez Al Sayeh, dwoch glownych ideologow arabskich w roznych
          oficjalnych, obliczonych na efekt propagandowy, wystapieniach twierdzilo, ze w
          1948 r. Zydzi posiadali na wlasnosc mniej, niz 6% ziemi"palestynskiej". Podczas
          gdy reszte, tj. 94% posiadali Arabowie-"Palestynczycy".
          Wypada zapytac jak bylo naprawde? Komu wierzyc?

Cyfra 6% jest prawie prawdziwa.Wg. oficjalnej statystyki z brytyjskiego
          mandatu, Zydzi posiadali 8,8% calosci ziemi. To, co arabscy propagandzisci
          przemilczeli to fakt, ze to wcale nie Arabowie posiadali reszte ziemi.
          Arabowie, wg.tej samej statystyki (a nie ma innej, bo statystyki jako nauki
          Arabowie wtedy nie uprawiali) posiadali j e d y n i e 3,3% terenow,
          nadajacych sie pod uprawe. Dodatkowe 16,8% ziemi uprawnej (lub pod wypas owiec
          i koz) bylo w posiadaniu potomkow tureckich wielkich posiadaczy ziemskich
          (effendich), ktorzy ziemie te opuscili w wyniku dzialan wojennych w 1948 r.
          Znaczna czesc tych ziem zostala pozniej sprzedana przez ich krewnych
          pozostalych w "Palestynie" i sprzedana legalnie Zydom -za co zostali oblozeni
          nawet "klatwa koraniczna" przez krewkich imamow.
          Pozostale ok.70% ziemi bylo wlasnoscia "mandatu", a wiec korony brytyjskiej.

Nie zapominajmy o tym, ze do Iw.sw. calosc "Palestyny" nalezalo do Turkow
          (imperium otomanskie); pozniej po rozpadzie imperium ziemie te przypadly
          W.Brytanii.

Najbardziej sporna czescia w Izraelu jest Jerozolima, do ktorej Arabowie
          roszcza sobie prawa, gdyz "zawsze w niej mieszkali". Jak bylo na prawde?
          Oto garsc cyfr:

LUDNOSC JEROZOLIMY

Zydzi Muzulmanie Chrzescijanie
          1844 r. 7120 5000 3390
          1896 28.100 8560 8750
          1931 51.220 19.900 9335
          1948 100.000 40.000 25.000
          1967 197.700 55.000 12.650
          1982 297.000 106.000 12.000
          1988 300.000 123.600 14.400

Cyfry mowia same za siebie: Zydzi zawsze byli wiekszoscia w Jerozolimie,
          natomiast Arabowie byli w mniejszosci.

Wypada jeszcze zapoznac sie z cyframi, mowiacymi o "stalym posiadaniu Palestyny
          przez Arabow", czyli wedle ich wlasnych slow - "zawsze".

okres ilosc lat panowania
          Zydzi 1240 pne-70 ne 1310
          Rzymianie 70-634 ne 564
          Arabowie 634-1099 465
          Krzyzowcy 1099-1188 89
          Egipt(mamelucy+
          Dzyngis Chan) 1188-1516 328
          Turcy 1516-1917 401
          Mandat brytyjski1917-1948 31

Tak oto wyglada w swietle cyfr "niezbywalne prawo" Arabow do "Palestyny.
          (J)

• fredzio54 Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 10.03.05, 14:44
      Raby sa nie legalnie w Erec Israel
      nie placa podatki morduja gwalca i kradna
      • mamzerek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 10.03.05, 14:56
        fredzio54 napisał:

> Raby sa nie legalnie w Erec Israel
        > nie placa podatki morduja gwalca i kradna

Ale zato Araby nie pija :-)
        • manny_ramirez do mamzerka 10.03.05, 15:01
          co ty na wszystkich watkach tylko o tym piciu do cholery, czy tylko to ci w
          glowie?????????:)))))))
          • mamzerek Re: do mamzerka 10.03.05, 15:05
            zlituj sie, manny!
            koment fredzia prosil sie o to.
            ale cos w tym co piszesz chyba jest, bo moi koledzy w Polsce tez sie ostatnio
            obrazili ze niby utozsamiam pijanstwo z Polska. Wierz mi ze wcale tego nie
            robie. Nie kazdy Polak to pijak, a tym bardziej nie kazdy pijak to Polak. Czy
            ja mam znowu Zaluckiego zacytowac? Bardzo lubie ten wierszyk :-)

Marian Załucki - "Wyrodny syn"

Porządny ojciec,
            porządna matka,
            a on - czort wie co -
            Zagadka!
            Znają go ludzie od dzieciństwa,
            znają go niemal, odkąd żyje:
            niby nie zrobił nigdy świństwa,
            niby porządny,
            a - nie pije !
            Nieraz robiliśmy mu chryję,
            że młody, zdolny,
            a nie pije...

Bo gdy ktoś - prawda - alkoholik,
            to wiesz, że Polak i katolik!
            A tak - to kto?
            Wnet się wyłania
            ta kwestia zaufania.

Sam go broniłem wobec opinii:
            "Słuchajcie, on trzeźwy -
            nie wie, co czyni!
            A może sekret jakiś fatalny?
            Może cudzoziemiec?
            Może nienormalny?..."

W całej Europie przecież wiedzą,
            od Morza Czarnego
            do La Manche'a,
            że w Polsce dzieci tylko j e d z ą,
            dorosły - z a k a n s z a !

I Ministerstwo Aprowizacji
            (co stwierdzam nie bez pychy)
            maja wkrótce przekształcić...
            W Ministerstwo Zagrychy!

A on - on co?
            On, proszę Gości,
            w oparach tarza się trzeźwości -
            aż mi go żal!
            Bo pojmie wkrótce,
            że spod nieszczęsnej jest gwiazdy...

Wszak u nas wszystko
            załatwia się przy wódce:
            i ślub,
            i awans,
            i prawo jazdy!
            Trudno, panowie abstynenci,
            tu nie pomoże płacz i żal nie -
            bez kieliszka nieważne!
            Tak jak bez pieczęci.
            I jak on chce żyć!
            Nie-le-gal-nie?!

U kobiet też nie ma szansy za grosz:
            bez wódki - nie razbieriosz!

Więc gdym go ujrzał raz z daleka,
            postanowiłem ratować człowieka,
            co w abstynencji się pławi...
            Wyciągam doń
            pomocną dłoń -
            no, może, cholera, postawi?!

On na mój widok rozwiał się jak dym,
            za najbliższą znikł bramą...
            Wyrodne dziecko!
            Wyrodny syn -
            nie lubi taty z mamą!

• manny_ramirez do mamzerka :)))) n/t 10.03.05, 15:07

• fredzio54 Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 10.03.05, 18:53
          ale pija krew :)
          • mamzerek Re: Nielegalne osiedla zydowskie na Zachodnim Brz 10.03.05, 18:56
            fredzio54 napisał:

> ale pija krew :)

nie, efi-baby, krwi nie pija. PRZELEWAJA, ale nie pija. Jest roznica! :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka