Dodaj do ulubionych

do schagbauma

29.04.05, 19:46
zobacz co robia nasze 8-smio letnie gowniarze w szkole i jak tu nie dzwonic po
policje:)))
az reka swedzi,ale niestety bic dzieci nie wolno,tylko grzecznie tlumaczyc,ze
igla od mamusi strzykawki nie wolno kloc innych dzieci w szkole.
www.cnn.com/2005/EDUCATION/04/29/needle.stick.ap/index.html
Obserwuj wątek
    • schlagbaum Re: do schagbauma 29.04.05, 20:44
      i-love-2-bike napisała:

> zobacz co robia nasze 8-smio letnie gowniarze w szkole i jak tu nie dzwonic po
      > policje:)))
      > az reka swedzi,ale niestety bic dzieci nie wolno,tylko grzecznie tlumaczyc,ze
      > igla od mamusi strzykawki nie wolno kloc innych dzieci w szkole.
      > www.cnn.com/2005/EDUCATION/04/29/needle.stick.ap/index.html

Powiedz mi czy Ty uwazasz, ze policja jest ta instytucja, ktora jest
      przygotowana i przystosowana do rozwiazywania problemow wychowawczych ?
      Zupelnie mozliwe, ze tak mysla donaldy, bo jest to zgodne z ich tradycyjna
      zasada "najpierw strzelac , potem pytac "
      Na tym sie wychowali.
      Dla mnie jest to system chory i nie do przyjecia.
      Nie trzeba tez wiele udowadniac, ze jest on zupelnie nieskuteczny.
      Wystarczy spojrzec na statystyki przestepczosci i ilosc ludzi zamknietych w
      wiezieniach.
      Oczywiscie, ze jest najprosciej przerzucic odpowiedzialnosc na kogos innego ale
      jest to jednoczesnie swiadectwo nieudolnosci i braku koncepcji na rozwiazywanie
      problemow.Bankructwa systemu w tej wylegarni dewiantow.
      W
      • stary-wyjadacz schagbauma bredzenie o statystykach 29.04.05, 22:15
        szlakbaum, czy tobie cos dolega?
        Faktem jest, ze w wiezieniach i aresztach trzymamy kupe ludzi i zapewniam cie,
        ze nie siedza za niewinnosc.
        Natomiast statystyki przestepczosci w USA wygladaja lepiej niz w Europie.

Morderstwa na 100 tys. ludnosci
        USA - 4
        Polska - 5
        Estonia - 10
        Lotwa - 10
        Niemcy - 1
        Kolumbie - 63
        RPA - 51

Assaults (pobicia?) na 100 tys. ludnosci
        USA - 770
        W. Brytania - 750
        Nowa Zelandia - 760
        Kanada - 725
        Australia - 715
        Finlandia - 535
        RPA - 1251

Kradzieze na 100 tys. ludnosci
        USA - 723
        Polska - 944
        Australia - 2213
        Finlandia - 1687
        Dania - 1849
        Szwajcaria - 825
        • schlagbaum Re: schagbauma bredzenie o statystykach 30.04.05, 01:22
          stary-wyjadacz napisał:

> szlakbaum, czy tobie cos dolega?
          > Faktem jest, ze w wiezieniach i aresztach trzymamy kupe ludzi i zapewniam cie,
          > ze nie siedza za niewinnosc.

To naprawde ciekawy punkt widzenia i logika godna mistrza.

W wiezieniach usa siedzi pietnastokrotnie wiecej ludzi niz w Europie i nie
          siedza za niewinnosc ale przestepstw jest mniej niz w Europie.

Moze to tylko oznaczac, ze w Europie przestepcow sie nie wsadza albo ( i ta
          mozliwosc uwazam za bardziej prawdopodobna ) czegos znow nie zrozumiales

Twoje statystyki w formie jaka podales sa nic nie mowiace stad podejrzewam, ze
          nie rozumiesz co wklejasz.

Nie chce cie przemeczac szczegolami, ktorych i tak nie zrozumiesz wiec
          uzupelnie tylko kilka przez ciebie podanych liczb tak, by mogly one miec sens a
          ty popytaj wsrod znajomych o co chodzi.
          Ja sie juz tlumaczyc nie podejmuje i przyznaje bez bicia, ze modelowanie betonu
          nie jest najwiekszym z moich talentow.

Niech znajomi traktuja to tylko jako przyklad.
          Prawdziwosci danych nie gwarantuje a rzetelnych nie chce mi sie juz dzisiaj
          szukac

> Morderstwa na 100 tys. ludnosci / TYDZIEN
          > USA - 4

Morderstwa na 100 tys. ludnosci / ROK
          > Polska - 5
          >> Assaults (pobicia?) na 100 tys. ludnosci / DOBE
          > USA - 770

Assaults (pobicia?) na 100 tys. ludnosci / MIESIAC
          > W. Brytania - 750
          >

Daj wiecej takich wesolych statystyk jak cos znowu znajdziesz.
      • i-love-2-bike Re: do schagbauma 30.04.05, 02:43
        schlagbaum napisał:

> i-love-2-bike napisała:
        >
        > > zobacz co robia nasze 8-smio letnie gowniarze w szkole i jak tu nie dzwon
        > ic po
        > > policje:)))
        > > az reka swedzi,ale niestety bic dzieci nie wolno,tylko grzecznie tlumaczy
        > c,ze
        > > igla od mamusi strzykawki nie wolno kloc innych dzieci w szkole.
        > > www.cnn.com/2005/EDUCATION/04/29/needle.stick.ap/index.html
        >
        >
        > Powiedz mi czy Ty uwazasz, ze policja jest ta instytucja, ktora jest
        > przygotowana i przystosowana do rozwiazywania problemow wychowawczych ?
        > Zupelnie mozliwe, ze tak mysla donaldy, bo jest to zgodne z ich tradycyjna
        > zasada "najpierw strzelac , potem pytac "
        > Na tym sie wychowali.
        > Dla mnie jest to system chory i nie do przyjecia.
        > Nie trzeba tez wiele udowadniac, ze jest on zupelnie nieskuteczny.
        > Wystarczy spojrzec na statystyki przestepczosci i ilosc ludzi zamknietych w
        > wiezieniach.
        > Oczywiscie, ze jest najprosciej przerzucic odpowiedzialnosc na kogos innego ale
        >
        > jest to jednoczesnie swiadectwo nieudolnosci i braku koncepcji na rozwiazywanie
        >
        > problemow.Bankructwa systemu w tej wylegarni dewiantow.
        > W
        >
        >

schalgniechcie nie trafia,ale musimy pewne rzeczy ustalic. po pierwsze ja
        wychowuje tylko swoje dzieci a nie cudze i chcac nie chcac musze sie dostosowac
        do prawa panstwa w jakim mieszkam,czy mi sie czy nie.dzieci powinny byc
        wychowywane przez rodzicow,ale poniewaz spoleczenstwo jest chore (nie tylko USA)
        a wiec rodzice czniaja dzieci,szkola moze tylko odpowiednie srodki stosowac,aby
        poskromic takiego czy innego wykolejenca, dzieci sa coraz bardziej agresywne
        (wiele czynnikow na to wplywa) a wiec ja schlagbaumie mam male pole do
        manewru,gdy zajdzie potrzeba. jesli chodzi o bezpieczenstwo moich dzieci w
        szkole to zawsze mowie szkole,ze to ich obowiazek a jak oni to beda robic, to
        mnie akurat nie obchodzi,byleby dzieciaki mialy zagwarantowana wzgledna swobode
        i jako takie bezpieczenstwo. swiat niestety sie bardzo zmienil,ludzie sami sa
        mentalnie chorzy i do tego maja potomstwo,a kto ma sie nimi zajac nie wiem.
        jesli mamy zdrowy twor to i produkty beda zdrowe,ale jak cos szwankuje to mozemy
        jedynie to czy tamto polatac,ale to wszystko sa polsrodki. jesli zas chodzi o
        zamykanie przestepcow i ich ilosc, to nie mozesz porownac europy do ameryki,gdyz
        ta zawsze byla bardziej etnicznie roznorodna i miala znacznie wiecej ludnosci i
        problemow niz wy.
        • schlagbaum Re: do schagbauma 30.04.05, 08:51
          i-love-2-bike napisała:

> schalgniechcie nie trafia,ale musimy pewne rzeczy ustalic. po pierwsze ja
          > wychowuje tylko swoje dzieci a nie cudze i chcac nie chcac musze sie
          dostosowac
          > do prawa panstwa w jakim mieszkam,czy mi sie czy nie.dzieci powinny byc
          > wychowywane przez rodzicow,ale poniewaz spoleczenstwo jest chore (nie tylko
          USA
          > )
          > a wiec rodzice czniaja dzieci,szkola moze tylko odpowiednie srodki
          stosowac,ab
          > y
          > poskromic takiego czy innego wykolejenca, dzieci sa coraz bardziej agresywne
          > (wiele czynnikow na to wplywa) a wiec ja schlagbaumie mam male pole do
          > manewru,gdy zajdzie potrzeba. jesli chodzi o bezpieczenstwo moich dzieci w
          > szkole to zawsze mowie szkole,ze to ich obowiazek a jak oni to beda robic, to
          > mnie akurat nie obchodzi,byleby dzieciaki mialy zagwarantowana wzgledna
          swobode
          > i jako takie bezpieczenstwo. swiat niestety sie bardzo zmienil,ludzie sami sa
          > mentalnie chorzy i do tego maja potomstwo,a kto ma sie nimi zajac nie wiem.
          > jesli mamy zdrowy twor to i produkty beda zdrowe,ale jak cos szwankuje to
          mozem
          > y
          > jedynie to czy tamto polatac,ale to wszystko sa polsrodki. jesli zas chodzi o
          > zamykanie przestepcow i ich ilosc, to nie mozesz porownac europy do
          ameryki,gdy
          > z
          > ta zawsze byla bardziej etnicznie roznorodna i miala znacznie wiecej ludnosci
          i
          > problemow niz wy.

Prawdziwa historia z zycia wzieta i nie podkolorowana.

Do konstruktora pewnej maszyny zadzwonil jej uzytkownik z reklamacja.
          Zerwal sie lancuch napedzany silnikiem elektrycznym.
          Konstruktor polecil zalozyc grubszy, mocniejszy lancuch.
          Po jakims czasie sytuacja sie powtorzyla.
          Konstruktor polecil zalozyc jeszcze grubszy i mocniejszy lancuch.
          Nie trwalo dlugo i lancuch sie znowu zerwal.
          Konstruktor wybral tym razem naprawde solidny, mocny lancuch.

Po pewnym czasie znowu telefon, ze tym razem spalil sie silnik napedzajacy ten
          lancuch.
          Konstruktor stwierdzil, ze z tym problemem on nie ma nic wspolnego.
          Silnik to sprawa elektrykow.
          Przyczyny nie szukal ale odpowiedzialnosci sie pozbyl.

To sytuacja zupelnie taka sama jak ta o ktorej rozmawiamy.
          Brak checi do siegniecia przyczyn i przerzucanie odpowiedzialnosci.
          Ja przeciez nie krytykuje ani Ciebie ani nawet bezzebnego podjadacza.
          Krytykuje ten system.

Obejrzelem sobie kilka takich Waszych szkolek kiedy chcialem poslac dziecko "na
          nauki"
          Widzialem szkoly gdzie nauczyciele bali sie uczniow .
          Widzialem szkoly gdzie w jadlodajni mozna bylo otrzymac tylko plastykowe
          widelce a nozy nawet takich nie.
          Widzialem szkoly, w ktorych jeden nauczyciel prowadzil jednoczesnie zajecia w
          dwu odleglych od siebie szkolach a poloczonych jedynie przez internet.
          Jednoczesnie w tej samej szkole roilo sie od uzbrojonych w paly szeryfow.

Powie ktos oszczedzaja na nauczycielach , by zapewnic bezpieczenstwo.
          Ja powiem - wybieraja grubszy lancuch.
          Problemow nie rozwiazuja.

Wlasciwie mogloby mi to byc obojetne ale niestety widze, ze powoli ale ciagle
          ten chory system zaczyna zarazac i Europe a tego sobie ani moim dzieciom nie
          zycze.
          • i-love-2-bike Re: do schagbauma 30.04.05, 16:27
            schlagbaum napisał:

>
            > Obejrzelem sobie kilka takich Waszych szkolek kiedy chcialem poslac dziecko "na
            >
            > nauki"
            > Widzialem szkoly gdzie nauczyciele bali sie uczniow .
            > Widzialem szkoly gdzie w jadlodajni mozna bylo otrzymac tylko plastykowe
            > widelce a nozy nawet takich nie.
            > Widzialem szkoly, w ktorych jeden nauczyciel prowadzil jednoczesnie zajecia w
            > dwu odleglych od siebie szkolach a poloczonych jedynie przez internet.
            > Jednoczesnie w tej samej szkole roilo sie od uzbrojonych w paly szeryfow.
            >
            > Powie ktos oszczedzaja na nauczycielach , by zapewnic bezpieczenstwo.
            > Ja powiem - wybieraja grubszy lancuch.
            > Problemow nie rozwiazuja.
            >
            > Wlasciwie mogloby mi to byc obojetne ale niestety widze, ze powoli ale ciagle
            > ten chory system zaczyna zarazac i Europe a tego sobie ani moim dzieciom nie
            > zycze.
            >
            >
            > pare spraw poruszyles,ale najwazniejsze jest to,ze europa nie musi kopiowac
            USA,chyba,ze chce to robic dobrowolnie,wiec nie musisz sie wzdrygac przed sama
            mysla o imitowaniu ameryki. szkolnictwo amerykanskie jest bardzo slabe
            (wiekszosc szkol publicznych) i jak wspomnialam masz takie a nie inne pole do
            manewru,aby kryc wlasne dziecko. nalezy z tym walczyc i ja to robie,ale
            wiekszosc rodzicow niezbyt dobrze rozumie o co chodzi i raczej jest politycznie
            poprawna a nie walczaca o to co sensowne. taki kraj i tyle. z drugiej strony
            szkolnictwo europejskie tez podupada,bo swiat sie zmienia. ja nie jestem z tych
            co generalizuja wszystko i widza czarno-biale kolory,bo jak sam wiesz nie ma
            idealnego kraju, a w wielu wypadkach problemy w roznych miejscach na swiecie sa
            podobne.
            >
            >
            >
    • ale-jajaja Re: do schagbauma 29.04.05, 21:27
      "Don't poke" Szlag - on się bardzo zna na prawie - nie trzeba go pouczać !
      • schlagbaum Re: do schagbauma 29.04.05, 21:37
        ale-jajaja napisał:

> "Don't poke" Szlag - on się bardzo zna na prawie - nie trzeba go pouczać !

Czy jestes zupelnie pewny, ze my tu rozmawiamy o "prawie" ?
        • ale-jajaja Re: do schagbauma 29.04.05, 21:40
          Ty wiesz lepiej - pozwól, że nie zabiorę głosu w tej sprawie.
          • schlagbaum Re: do schagbauma 29.04.05, 21:43
            ale-jajaja napisał:

> Ty wiesz lepiej - pozwól, że nie zabiorę głosu w tej sprawie.

Dlaczego ?

Wolisz sie bawic swoim nikiem ?

Jezeli sie zgadzamy, ze wcale o prawie nie rozmawiamy to chetnie przeczytam co
            o tym sadzisz.
            • ale-jajaja Re: do schagbauma 29.04.05, 21:46
              Robisz teraz wycieczkę do mojego nika - już zrezygnowałeś z obrabiania
              'samoistnych' innych ników na dzisiaj ? Prawda w oczy kole - Szlag ?
              • schlagbaum Re: do schagbauma 29.04.05, 21:50
                ale-jajaja napisał:

> Robisz teraz wycieczkę do mojego nika - już zrezygnowałeś z obrabiania
                > 'samoistnych' innych ników na dzisiaj ? Prawda w oczy kole - Szlag ?

Chyba cos Ci sie kielbasi ale nic nie szkodzi.
                Nie masz ochoty dodac nic na temat do sie odmeldowuje.
                • ale-jajaja Re: do schagbauma 29.04.05, 21:52
                  Tak trzymać. Bye
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka