wojtusz Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 15:57 Miałem ochotę zobaczyć to w naszej telewizji - i przez połowę czasu "transmisji" musiałem wysłuchiwać gadających głów. Tłumacz był chyba z łapanki (nie mam żalu do niezdarnego tłumaczenia komend wojskowych, bo do tego potrzebna jest znajomość specjalistyczna). Putin jednak mówił spokojnie i wyraźnie a "tłumacz" połykał całe zdania. Oglądanie uroczystości dokończyłem oglądając BBC. Pozdrawiam olewających abonamet RTV Odpowiedz Link Zgłoś
mimi336 Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 16:08 Putin nadal posluguje sie metodami jakich nauczono go na szkoleniu w KGB. To jak potraktowano Polske na dziesiejszych obchodach to kolejne jawne lekcewazenie i wyrazanie pogardy wobec naszego narodu. Najbardziej boli mnie nasza bezsilnosc i fakt, ze wiekszosc Europejczykow nie ma pojecia jaka role odegrala Polska podczas II WW i co sie z nia stalo po "triumfalnym" 8 maja! Klamstwo powtorzone 100 razy staje sie prawda! Francja najbardziej zasluzona w walce z Niemcami! Odpowiedz Link Zgłoś
trolling4food Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 16:26 g13r0 napisał: > najwiecej pomogła Francja. Przecież to po prostu kpina. Polaków nikt nie > wymienia. Cóż, to Francja, Wielka Brytania, USA i ZSRR otrzymały strefy okupacyjne w pokonanych Niemczech. O Polsce wtedy też nie pomyślano... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_rewers Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 16:31 Mam tylko nadzieję, że ten zakłamany sowiecki aparatczyk tow. Putin nigdy, na niczyje-ani obecnego, ani przyszłych prezydentów, nie przekroczy granicy mojej Ojczyzny. Nie życzę sobie tego, i chyba nie tylko ja jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 17:19 To nie Rosja potrzebuje Polski, a Polska Rosji. A zachod jak zwykle popieprzy, popieprzy i bedzie robil interesy z Rosja, a nam zostanie jak zwykle prawo moralne w nas samych... i nikt sie nami nie przejmie...! Odpowiedz Link Zgłoś
poznan70 Lepiej dla Polski uczcić pamięć 17 września 09.05.05, 16:41 Co to za zwycięstwo ZSRR po 60 latach? Czyż dzisiejsza Rosja z Putinem zapomniała kto z kim wywołał II wojnę światową i dokonał między innymy IV Rozbioru Polski ? ZSRR pogwałcił wszelkie układy z Polską, które miały obowiązywać do 1945 roku i w bestialski sposób wdarł się na tereny Rzeczypospolitej. Było to najsilniejsze uderzenie w plecy od wschodu, gdy z drugiej strony trwały już walki z Hitlerem. Za taką serdeczną przyjaźn niemiecko-radziecką, mającą na celu zagrabienie Polski oraz krajów nadbałtyckich naród radziecki zapłacił dużo, do fakt ale z drugiej strony pytam się dlaczego zadał się z Hitlerem i utworzył przeciwko tym krajom koalicję. Czy teraz wypada świętować 60-lecie zwycięstwa, gdy agresorem II wojny światowej był z Niemcami zachłanny ZSRR ? Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 16:50 Putin wymienil! Cyt: ... i inne kraje koalicji antyfaszystowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Francja??? 09.05.05, 17:01 Nie rozumie dlaczego Putin wspomnial Francje, ktora miala nikly wklad w wygranie tej wojny a nie wymienil Polski jako jednego z wazniejszych czlonkow koalicji antyfaszystowskiej. A Kwasniewski oczywisci nic nie zrobi bo sie boi Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Re: Francja??? 09.05.05, 17:23 Polski wklad w zwyciestwo byl ogromny, ale rozdzielony na wiele frontow... Dlaczego sami pozbawilismy sie ogromnych dokonan I i II Armii WP tylko dlatego , ze przyszly ze wschodu? Zolnierzy nie bardzo interesowala polityka , a mozliwosc wyjscia z ZSRR i walka z Niemcami... Odpowiedz Link Zgłoś
budinho Re: Francja??? 09.05.05, 17:29 Nie przesadzajmy tak w niewielki udział Francji. Też się żabojady przyczyniły do zwycięstwa. Oddziały Francuskie walczyły nie tylko po ofensywie w Normandii, ale także wcześniej w Afryce Północnej. Każde państwo walczące w koalicji antyfaszystowskiej, wniosło swój ogromny wkład w wygranie wojny. Nie można mówić że któreś państwo dokonało mniej, lub więcej. Armia Czerwona, bez państw zachodu, nie wygrała by odrazu tak szybko wojny. Niemniej oburzyłem się brakiem Polski w gronie państw koalicji antyfaszystowskiej. Dla mnie to poprostu prowokacja... Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Francja??? 09.05.05, 18:11 Liczebnie nasze nasze sily zbojne byly liczebniejsze niz Francuskie. Wiekszosc ludzie jednak o tym zapomina lub tez nie chce pamietac. To kolejny przepadek kiedy wladzcy Kremla doza do umniejszenia roli Polski w Drugiej Wojnie Swiatowej (jednym z poprzednich byl oczywiscie zakaz uczestniczenia Polakow w defiladzie zwyciestwa w Londynie). Odpowiedz Link Zgłoś
plafar Pomogli tez niemieccy antyfaszysci 09.05.05, 17:51 To jest dopiero kpina!!!, wloscy i niemieccy antyfaszysci pomogli zniszczyc hitleryzm.... Odpowiedz Link Zgłoś
zwisamulacha1 Re: Pomogli tez niemieccy antyfaszysci 09.05.05, 18:22 Wojne wygrali ruscy i Niemcy - Ci z NRD. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandersson Wszyscy pomogli, którzy przeciw Niemcom od 33-1945 09.05.05, 18:52 Widzicie, Hitler szanował np. Marszałka Piłsudzkiego i na pogrzebie znalazły się najwyższe władze faszystowskich Niemiec. We wszystkim jest kwestia szacunku.... Nie potrafimy dbać o swój wizerunek. Francja dyktuje nam co mamy robić z bydłem a sama nie przestrzega najmniejszych zasad weterynaryjnych (Rosja tak samo...). Wykluczają nas proceduralnie, ekonomicznie, energetycznie, militarnie.... Nasi czołowi politycy podkładają się pod te procesy idealnie bo albo dogadują się za kulisami w celu sprzedaży tego lub tamtego skrawka skarbu państwa obcej sile albo szukają bezpośredniej konfrontacji z Rosją. I tu jest właśnie błąd.... w jednym i drugim nie widać interesu NARODOWEGO POLSKI!!!! A wyraźnie, należy złożyć oswiadczenie np. Prezydent Kwaśniewski w stylu .... Polska z niezadowoleniem przyjęła brak wzmianki w przemówieniu Prezydentu Putina o Polsce i Polakach biorących udział w pokonaniu Niemiec hitlerowskich. Niemniej rozumiemy , iż taka jest obecnie interpretacja historii przez Prezydenta narodu rosyjskiego. Naród Polski żywi braterskie i przyjacielskie uczycia dla narodu rosyjskiego i innych narodów słowiańskich. Jednakże takiej interpretacji historii, jaka miała miejsce w dniu dzisiejszym, mówimy stanowcze NIE.... Co do dalszych losów Polski, to politycy powinni się zastanowić co zrobić aby uczynić z Polski przynajmniej średnią siłę w skali światowej. Co do wypowiedzi na temat sąsiadów to muszą to być zrównoważone wypowiedzi.... Nie rzucajmy słów na wiatr, za słowami musi stać siła faktów, siła ekonomiczna, siła militarna - wtedy słuchają!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dsp4 Re: Wszyscy pomogli, którzy przeciw Niemcom od 33 09.05.05, 19:59 Pomyśł gościu naprawdę o Ukrainie. To nie Unia ale to jednak rynek. Może warto stanąć z tym krajem razem przeciwko dominacji? Odpowiedz Link Zgłoś
prophets_of_doom Re: Wszyscy pomogli, którzy przeciw Niemcom od 33 09.05.05, 21:21 alexandersson napisała: > Niemcy mieli lepsze czołgi.... Niemniej dzięki pomocy USA i aliantów ZSRR > potrafił rozkręcić fabryki tak, że w miejsce 10 zniszczonych T34 powstawało 15 > innych.... Tak właśnie było, Pantera była niszczona przez 8-9ty czołg T-34. > Tylko T34 było znacznie więcej i tyle... > Ale dla zwolenników militarii może i ma to jakieś znaczenie. Dla mnie każda > wojna jest złem. A II wojna światowa szczególnie była dla Polski zabójcza.... > Zabili nam całą inteligencję (Rosjanie i Niemcy wspólnie), zniszczyli przemysł. > > A po wojnie zostaliśmy upokorzeni ale nie zniszczeni... Dziś też nas upokorzono > > ale nie szukajmy odwetu. Walczmy o siebie. Walczmy o siebie - pełna zgoda. I walczmy też o prawdę bo okaże się że to Polska rozpoczęła II wojnę i musi zaplacić odszkodowania pokrzywdzonym Niemcom, ludzie gineli w polskich obozach zagłady , a największy wkład w zwycięstwo ma Francja i niemieccy antyfaszyści. Smutne jest to że na pominięcie Polski nikt na świecie nie zareagował a jeszcze smutniejsze że prezydent Polski uważa że "nie należy komentować w jakiś nadzwyczajny sposób i doszukiwać się podtekstów" Nie szukajmy odwetu oczywiście ,ale trzeba umieć zademonstrować prawdę , a nie mówić na pustym cmentarzu do trzech dziennikarzy. Trzeba mieć klasę Tego polskiej polityce brakuje w tym przypadku nawet bardziej niż silnej armii i rozkwitu gospodarczego Odpowiedz Link Zgłoś
alexandersson Gdybym rządził w 1939 roku 09.05.05, 19:08 Gdybym rządził Polską w 1939 roku to zawarłbym sojusz z Niemcami przeciwko Rosji. Po pokonaniu Rosji lub zatrzymaniu się na linii Moskwy (ok. 1940roku) - wypowiedziałbym sojusz Niemcom i zjednoczył sie z siłami koalicji antyfaszystowskiej. Po 60 latach nikt nie miałby do mnie pretensji. Polska byłaby potęgą europejską a dziś opchody zakończenia wojny byłyby świętowane w Polsce. Tak wynika z nauki historii. Wiem, że Marszałek , gdyby żył tak by postąpił... Niestety wszyscy wielcy DUCHEM wodzowie Polski już zmarli.... Nie potrafimy się uczyć historii i nie potrafimy wzbić się ponad urazy aby coś osiągnąć wreszcie. Mamy zdolną młodzież i na tych, na których opsotawił Papież JA TEŻ POSTAWIĘ przy najbliższych wyborach. Wierzę, że są ludzie, którzy są w stanie przekonać sąsiadów Poski. iż jest taki kraj, jest taki NARÓD. Odpowiedz Link Zgłoś
dsp4 Re: Gdybym rządził w 1939 roku 09.05.05, 20:02 A ja jednak z Rosją przeciwko Niemcom. Niestety 1000 lat historii uczy ze Rosji nie da sie pokonac. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandersson Czołgi niemieckie były lepsze 09.05.05, 19:29 Niemcy mieli lepsze czołgi.... Niemniej dzięki pomocy USA i aliantów ZSRR potrafił rozkręcić fabryki tak, że w miejsce 10 zniszczonych T34 powstawało 15 innych.... Tak właśnie było, Pantera była niszczona przez 8-9ty czołg T-34. Tylko T34 było znacznie więcej i tyle... Ale dla zwolenników militarii może i ma to jakieś znaczenie. Dla mnie każda wojna jest złem. A II wojna światowa szczególnie była dla Polski zabójcza.... Zabili nam całą inteligencję (Rosjanie i Niemcy wspólnie), zniszczyli przemysł. A po wojnie zostaliśmy upokorzeni ale nie zniszczeni... Dziś też nas upokorzono ale nie szukajmy odwetu. Walczmy o siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dsp4 Re: Czołgi niemieckie były lepsze 09.05.05, 20:05 G................. Prawda. Czołgi niemieckie były dobre. Ale w Rosji cuda się dzieją - czołgi niemieckie nie działają a sila Napoleona - rozprasza sie. Może spróbować bombę jądrową - mądrala!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alexandersson A dlaczego nie zaproponować Ukrainie UNII??? 09.05.05, 20:03 A przecież możemy wyciągnąć łapę do Ukrainy i zawrzeć z nimi swego rodzaju UNIĘ:) Otwórzmy się na WSCHÓD....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dsp4 Re: A dlaczego nie zaproponować Ukrainie UNII??? 09.05.05, 20:08 Strzelises w 10. Ale nie mysl ze Niemcy czy Francuzi są glupi. Ukraina - to Azja. Nie ma demokracji. Zle się sprawuje. I w ogole - obiecalismy Turcji - poczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dsp4 Re: A dlaczego nie zaproponować Ukrainie UNII??? 09.05.05, 20:10 Bo Polska i Ukraina - to glos, to sila. Po co zawracac gitarę? Po co ruszać dobry uklad? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 18:44 Putin oznajmił, że "współczesna Rosja opiera swoją politykę na ideałach wolności i demokracji, na prawie każdego narodu do swobodnego wyboru drogi rozwoju". Zakłamany fagas a jak to sie ma do Czeczeni Odpowiedz Link Zgłoś
wasylzly Niestety, Polski nie wymienil ani Bush, ani Putin 09.05.05, 18:54 byl taki kraj w Europie, kraj, ktory cos znaczyl na swiecie przez setki i tysiaclecia, kraj wybitnych inzynierow, naukowcow, noblistow. Ten kraj uratowal cala Europe przed zaglada, wraz z wielkim sojusznikiem ZSRR, jako 4 armia wyzwolencza dobily bestie hitlerowska w Berlinie. W ten sposob przycznil sie do rozwoju calej cywilizacji europejskiej. W 45 lat pozniej kraj ten obalil jako pierwszy totalitarny sytem Europy i przyczynil sie do cywilizacyjnych przemian i wzrost dobrobytu i pokoju w Europie i na swiecie. Ten kraj i ludzie byli zawsze czyms wyjatkowym, zdolnym do wielkich zadan i czynow. To sa swiatle historii karty i wyzytowki tego narodu, ktory w Europie i na swiecie powinien sie zasluzenie cieszyc szacunkiem i powazaniem. Ale tak nie jest, Prezydent RP stoi w Moskwie w 8 rzedzie za Prezydentem Ukrainy, chociaz zasluzenie powinien stac obo Prezydentow Rosji i USA, zachodzi wiec logiczne pytanie, jakie sily ageturalne dopuscily do takiego popnizenia i upokozenia tego swiatlego narodu? Odpowiedz jest krotka: To my sami, z ta polityczna pseudelita, szczegolnie ci z kresowiackim pochodzeniem, zagubienii w martylogicznym idiotyzmie, sprzed 80 lat, zadamy na wielkiej arenie miedzynarodowej, nie wspolpracy, pomocy, pracy dla obywateli, NIE, ale my wpieprzylismy sie w katynsko-molotowska-ribbentrowska sprawe, ktora im bardziej chcemy na krzykiem wyjasnic, tym bardziej inni pokazuja nam znak kozakiewicza. I to nie tylko Rosja czy Niemcy, ktorzy caluja sie jakby sie nigdy wczesniej nie masakrowali, ale cala elita swiatowa. omija Polske, jak kraj zadzumionych. Kiedy my sie zastanowimy nad tym co robimy? Czy Polska Kresowiakow, ktora walczy o Litwe, Ukraine ma zamiar zniszcyc wiekowa rdzennie-polska kulture? Odpowiedz Link Zgłoś
kossar Formuowe szczekacze 09.05.05, 19:11 Tak szczekajcie na Moskwę.Szczekajcie na Paryż,Berlin,Londyn a nawet Pernambuco. Do szczekania jesteście przywykli.Możecie mieć znowu żal do Putina a potem jeszcze do innych ale JAK SZANUJEMY - TAK MAMY. Krzewienie świadomości historycznej Polaków wygląda tak,że wczoraj w czasie największej oglądalności lecieli "Lokatorzy" a biograficzny bardzo dobry film o Hitlerze zaczął się o 23.30 i trwał do 2.00 w nocy.Dla kogo się pytam on był? Przez kilkanaście ostatnich lat wmawiano w młode pokolenie,że przeszłość nie jest ważna a liczy się tylko przyszłość oraz styl.No to mamy. Mnie Rosja nie interesuje.Mnie boli to,że 1.09 w moim mieście pójdę na kwarete żołnierzy września 1939 i będę tam palił znicze SAM JAK PALANT!!!! Ile czytacie książek historycznych?Jak one są dostępne? Wiele by mówić ale do dyskusji historycznych trzeba mieć wiedzę a takiej nasze społeczeństwo w większości nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 20:09 Dobrze, ze nas nie wymienil bo uznanie w oczach kogos takiego byloby dla nas obelga. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelgkar nagle znaczenia nabralo co mowi Putin. A ja... 09.05.05, 20:10 tawariszczi mam w dupie co mowi Putin. Nie zauwazyl Polski? No i kij mu w oko kacapowi za piec kopiejek. Dzisiaj nagle wielikaja Rosija okazuje sie glowna sila, ktora rozgromila III Rzesze. Ciekawe za czyje pieniadze doprawdy? Szkoda, ze nie pokazuja kronik jak gubili gowna uciekajac w czerwcu 1941 roku. Co by bylo gdyby nie te sniegi, nie ten mroz, co? Chyba jedynie gawno! Odpowiedz Link Zgłoś
adamx79 Putin ma racje.....:-) 09.05.05, 20:26 Mówiąc,o milionach rosjan zabitych podczas II wojny, miał rację. Tylko zapomniał powiedzieć,że jest spadkobiercą tego systemu i aparatu terroru,który pociągał za spust...Co, jak co, przypomina mi Zgredka z Harry Pottera...Może to jakaś rodzina? Trzeba go mierć w d***e i sie nie przejmować...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Hołd tym, którzy zostali zamordowani przez swoich 09.05.05, 20:47 Ani Putin ani inni weterani nie chcą pamiętać o mordowaniu swoich ludzi którzy wydostali się z niemieckiej niewoli lub zostali oskarżenie i siedzieli w obozach. Generałowie rosyjscy też swoje odsiedzieli zanim ich nie wezwano i kazano walczyć. Kilka milionów Rosjan tak zginęło. Nie pamiętanie o tym jest dowodem na to czym jest dziś Rosja. cała ta impreza byłą bzdurą i nie przejdzie do historii. Odpowiedz Link Zgłoś
yoggiimaster Historia 09.05.05, 20:57 Nie bardzo rozumiem zaskoczenia o jakim czytam wsrod wielu polskich partii politycznych jak i kombatanckich. Przeciez Putin Polski nie wzmienil z prostych przyczyn; wedlug Rosji/ZSRR II WS rozpoczela sie w czerwcu 1941, a nie we wrzesniu 1939, a Polski w 1941 juz na zadnych mapach nie bylo, takze nie moze byc o niej mowy. A stalo sie tak w efekcie paktu Ribbentrop-Molotow, ktorego Rosja broni dzisiaj jako akt prawomocny. Odpowiedz Link Zgłoś
ryback tylko NIEMCY I POLSKA 09.05.05, 21:01 walczyly na wszystkjich fronatach ,wschodni ,zachodni,afryka i partyzantka i co nam z tego ?? smiech na sali wloscy antyfaszysci zdobywali monte cassino ? kwachu 3 rzadek !!! buahaha a chirac obok putinusa ! to dobre oni tak duzo zrobili, a wogole to po co on tam polecial do naszego okupanta od 09.1939 r,zdaje sie ze to ruski ze swoim sojusznikiem zaczeli te wojaczke Odpowiedz Link Zgłoś
franekxy KŁAMLIWA PROPAGANDA BOLSZEWICKA - CIĄG DALSZY 09.05.05, 21:44 ...w wykonaniu towarzysza Putina wiernego syna Bolszewickiej Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandersson A co Kaczyński ma do tego? 09.05.05, 21:51 Uważam, że wtrynd w stylu Kaczyński będzie tym lub tamtym.... nie jest na miejscu... Kwaśniewski podsumowując wizytę w Moskwie - uznał ją za udaną:) Jejku- to dopiero jest żałosne. Kaczyńskiemu życzę jak najlepiej - jednemu i drugiemu, ale jaj im brakuje niestety do rządzenia . W ogóle chciałbym inny garnitur do rządzenia - szukam go. Ci obecni politycy są solidarnie odpowiedzialni za takie upokorzenie Polski, jakiego Kwaśniewski dziś doświadczył i nie był w stanie NAZWAĆ GO PO IMIENIU !!!!Wstyd Panie Prezydencie !!!! Nie głosowałem na Kwaśniewskiego i nie zagłosuje na żadnego innego- jeżeli nie przedstawi takich mechanizmów rządzenia , które będą niosły za sobą odpowiedzialność za słowa i czyny, a nade wszystko za Polskę i Polaków. Mam serdecznie dość tej mizerii u władzy, która kuma się z ruskimi , kradnie na potęgę i jeszcze twierdzi , że jest dobrze. Nie jest dobrze !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gru645 Putin jednoczy Polaków ! Dziekujemy ! 09.05.05, 22:41 Nawet lewica, tradycyjnie przychylna sowietom i postsowietom zaczyna widziec z kim mamy aktualnie do czynienia. Pan Oleksy jak widziałem w TV, już przejrzał, Giertych kontynuator idei Dmowskiego współpracy z Rosja - równiez.Jak tak dalej pójdzie to lobby prorosyjskie bedzie sie opierac tylko na płatnych zdrajcach. Czy tego chce Pan Putin ? Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx Re: Putin: Hołd tym, którzy stawili czoła nazizmo 09.05.05, 22:42 1.Rosja przypomina dzisiaj starego bezzebnego lwa, ktory jeszcze resztkami sil probuje ryczec. Butnosc i pycha Putina w wypaczaniu prawd historycznych lamie wszelkie konwencje przyzwoitosci, nawet tej politycznej.A wszystko to po to aby, zamydlic oczy weteranom krasnej armi. Coz, jesli nie ma sie nic lepszego do zaofiarowania swoim obywatelom. 2.Uhonorowanie Slepowrona jest kolejnym policzkiem oddanym Polsce. 3.Do prowadzenia polityki wobec Rosji dzisiaj potrzeba nam Pilsudskiego. Wystep prezydenta Kwasniewskiego byl cienki. Bardziej podobal mi sie Kozakiewicz na olimpiadzie w Moskwie.To wlasnie Kozakiewicza dzis dedykuje Putinowi. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandersson Ależ to nie lew bezzębny .... to Tygrys Europy:) 09.05.05, 22:58 Kto próbuje nazywać Rosję lwem bezzębnym myli się i to bardzo.... Nie nazywajmy tego kraju bezkresnego lwem bezzębnym... Obecnie jest to Tygrys Europy.... Rozwijają się najszybciej , dzięki wysokim cenom ropy i innych produktów oraz trzymaniu ludzi w ryzach prą do przodu. Mają też podatek liniowy - co naszym politykom w głowach się nie mieści.... Budżet mają zapięty jak trzeba a bezrobocie dużo mniejsze niż u nas... Mają lepszą piłkę nożną, hokej, ryby..... i dużo większy POTENCJAŁ WE WSZYSTKIM. My may ostrogi na bosych stopach, nędznych polityków, nadmiar bezrobocia i życie państwa na kredyt:( Mamy przechlapane i bez reform ekonomicznych w dziedzinie makroekonomii i odpowiedzialności za PAŃSTWO - jesteśmy lwem bez głowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Putin ma rację - Rosja pokonała Rzeszę 09.05.05, 23:06 Akurat w tym względzie Putin ma całkowita rację: to Rosja pokonała Niemcy w tytanicznych bitwach na Wschodzie Europy. Ponad 75% strat niemieckich miało miejsce na wschodnim froncie. Gdy w maju 1944 r alianci otworzyli front zachodni, było juz praktycznie po wszystkim, kregosłup hitlerowskich Niemiec był przetrącony. A zachodnia pomoc w sprzęcie i żywności nie przekraczała 10% zaopatrzenia sowieckiego. Co było przedtem i potem - to juz zupełnie inna historia. Krwawy komunistyczny terror. Odpowiedz Link Zgłoś