Dodaj do ulubionych

'Talmud', oceńcie sami...

21.07.05, 09:17
www.thewatcherfiles.com/talmud_tidbits.html
Tym razem nie będę używał wulgaryzmów opisujących moją reackję na zawarte tam
okropności, ponieważ grozi to kasacją, tak jak wczoraj, tego postu. Zapiski
tych rabbinów przekraczają wszelkie granice ( w szczególności Sanhedrin
54b,55b, Kethuboth 11b)
Mam tylko ogólne pytanie: czy można zaliczyć tych typków do gatunku "homo
sapiens"?
Obserwuj wątek
    • dana33 [...] 21.07.05, 09:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • krystian71 Re: 'Talmud', oceńcie sami... 21.07.05, 09:34
        a co z tym Talmudem, czy to jakies klamstwo?
        Nie moge sobie wyobrazic, by to bylo mozliwe,by Zydzi przez prawie 2000 lat
        studiowali pilnie takie bezecenstwa.Przeciez to moze skrzywic psychike calego
        narodu.
        • voloderos Re: 'Talmud', oceńcie sami... 21.07.05, 09:52
          no i skrzywiło i wypaczyło
      • voloderos [...] 21.07.05, 09:54
    • marouder Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 12:25
      narodzie judeo-chrzescijanski, toc od czasu jazd z mirmilkiem nt. jego
      odpowiedzi na post wojo11111 z fraza "Zydzi do gazu, islamisci na
      Madagaskar>POPIERAM", nie bylo dnia bez jazd, osobistych, niezartobliwych
      wycieczek miedy wami. Jak sie na to patrzy z boku, to tylko z poczatku uwaza sie
      takie zachowanie za smieszne. ja np. nie znam talmudu, nie znam w ogole swietych
      pism w sposob, ktory by mnie zadowalal. Wiem, ze temat zostal wniesiony na forum
      w innym niz edukacyjno-dyskusyjny celu, ale mialem nadzieje, ze wypowie sie tez
      ktos, kto ten temat zna i wyjasni sprawy z nim zwiazane, a tu albo o
      przeczeniach i ich brakach, albo o tym gdzie kto kogo ma i jakie sato miejsca. W
      cytowanych przez volodeorosa miejscach w talmudzie, tez jest w skrocie o tym
      wlasnie, gdzie kto kogo ma.

voloderos napisała:

> www.thewatcherfiles.com/talmud_tidbits.html
      > Tym razem nie będę używał wulgaryzmów opisujących moją reackję na zawarte tam
      > okropności, ponieważ grozi to kasacją, tak jak wczoraj, tego postu. Zapiski
      > tych rabbinów przekraczają wszelkie granice ( w szczególności Sanhedrin
      > 54b,55b, Kethuboth 11b)
      > Mam tylko ogólne pytanie: czy można zaliczyć tych typków do gatunku "homo
      > sapiens"?
      • dana33 [...] 21.07.05, 13:17
        • krystian71 Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 13:34
          Zapiski
          tych rabbinów przekraczają wszelkie granice ( w szczególności Sanhedrin
          54b,55b, Kethuboth 11b)
          Mam tylko ogólne pytanie: czy można zaliczyć tych typków do gatunku "homo
          sapiens"?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26735038
        • krystian71 Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 13:37
          to te zdania sa jednak prawdziwe? Nie uwierze.Tobie przynajmniej nie.
        • schlagbaum Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 13:41
          dana33 napisała:

> cytuje tu wyrwane zdania z talmudu.
          >

To jak sprawa wyglada, bo teraz wzbudzilas moja ciekawosc ?

Sa to prawdziwe zdania z Talmudu lecz "wyrwane z kontekstu" czy sa one
          nieprawdziwe.
          Jest jeszcze mozliwosc, ze tego nie wiesz.
          Wiec jak ?
          • dana33 Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 13:46
            zapytalam sie kiedys kogos, kto studiuje talmud. po jednym z waszych watkow
            cytujacych zdania z talmudu. powiedzial mi dokladnie to, co napisalam
            marudzinskiemu: nie mozna cytowac zdania z talmudu bez wszystkich komentarzy i
            objasnien do tego zdania.

czy te cytowane zdania sa prawdziwe nie wiem. nie studiowalam talmudu.
            ale zdania jakie byly kiedys tutaj cytowane, kiedy jakis kretyn napisal, ze w
            talmud mowi, ze trzeba zabijac kazdego goja, ktory je przy stole zyda.....
            taaaak, nic, tylko swiat slyszy o tysiacach mordow na gojach, ktorzy jedza przy
            stole zyda.
            przynajmniej jeden zyd nie zabil goja ktory jadl przy stole zyda, bo aki wciaz
            zywy i powodzi mu sie niezle.
        • kropka Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 13:53
          dana33 napisała:

> talmud, to nie tylko jakies tam zdanie. do kazdego zdania sa setki komentarzy
          > i objasnien. ci ktorzy naprawde znaja talmud, studiuja go latami, LATAMI. i
          > tez nie zawsze wszystko znaja.

• z_daleka Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 13:57
            Kropko, wyjedz ty moze na dluuugie wczasy, albo jak nie mozesz, to wyzynaj co chcesz i jak chcesz, w
            zdluz i w szerz, ale blagam...nie komentuj.
        • voloderos Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 13:55
          po pierwsze jestem nowicjuszem na tym forum, po drugie wiem już, że lubisz jeść
          dużo wapna, bo zamiast komórek wyrosły ci pustaki, a po trzecie, tu przyznaję
          ci rację, są tam zazwyczaj komentarze i objaśnienia, niemniej jednak treść
          pozostaje treścią i przekazuje o wiele więcej niż jakiekolwiek interpretacje
        • marouder Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 13:57
          Mnie, jak juz nie raz mowilem, swiat po prostu ciekawi. Mam nadzieje, ze jako
          chlop noszacy na karku 5 tzw. krzyzyk nie wydam ci sie z tego powodu smieszny. Z
          latwoscia przyznaje sie do zainteresowan i do braku wiedzy, jesli ten mi
          doskwiera, co niektorzy biora za naiwnosc, inni za glupote nie przystajaca do
          lat i biografii..cel publikacji watku jest dla mnie nadto jasny, wiec go
          komentowac nie bede, moze poza zdaniem w kierunku voloderosa, ze zdan ojcow
          kosciola przeciwko zydom nie odwazylbym sie na FS cytowac, bo by mi kropka
          natychmiast zdjela watek za przyczyna szerzenia tresci rasistowskich und so
          weite:) Moje zdanie, jako zupelnego alika jest takie, ze jesli nawet
          wzmiankowane przez voloderosa elementy w talmudzie wystepuja, to trzeba je
          analizowac w kontekscie historycznym, kulturowym, religijnym i politycznym.
          Zydzi jako grupa etniczna i zwiazek religijny rozproszyli by sie i zostali
          wchlonieci przez wrogie otoczenie, gdyby nie postawili wyraznej negatywnie
          wartosciujacej otoczenie granicy. Cytowane tu zdania nie tyle swiadcza o
          praktykowanej przez ogol moralnosci, co o usilnym staraniu elit, by ogol
          zachowal wlasna odrebnosc posrod sasiadow nastawionych wrogo, ktorzy nieraz
          dopuszcali sie aktow terroru wobec zydow.
          Mechanizm jednoczesnie kompensacyjny i antyintegracyjny..takie jest moje zdanie,
          laika, ktory nie chce, by walkowano historie sprzed dwu tysiacleci, tak jakby
          przez owe tysiaclecia nic poza talmudem sie w historii zydow i ich sasiadow nie
          wydarzylo, a talmud nadal spelnial swoje funkcje spoleczne w tym samym stopniu
          co kiedys. Ciekwym tylko, czy tym tekstem narobie sobie na forum wrogow, czy tez
          zostane zrozumieny wlasciwie?

dana33 napisała:

> temat talmudu, marudzinski, byl dyskutowany tu na forum miesiacami. to nie
          > pierwszy raz, jak ta antysemicka holota cytuje tu wyrwane zdania z talmudu.
          > ja tez nie czytalam i nie znam. ale rozmawialam na ten temat. talmud, to nie
          > tylko jakies tam zdanie. do kazdego zdania sa setki komentarzy i objasnien. ci
          > ktorzy naprawde znaja talmud, studiuja go latami, LATAMI. i tez nie zawsze
          > wszystko znaja. to bylo objasniane, tlumaczone tutaj na forum setki razy. od
          > czasu do czasu znow jakis kretyn, w niewymownej wprost checi dokopac zydom,
          > cytuje takie czy inne zdanie, prowokacyjnie. i czeka co bedzie. natychmiast
          > zwala sie zgraja kretynow, ktorzy go nie tylko popieraja, ale cytuja dodatkowe
          > zdania. czasem wychodzi z tego klotnia, czasem nie. watek pada. za pare
          > miesiecy zabawa sie powtarza. nawet reagowac nie warto na ta glupote.
          > zareagowalam nie na ten watek, tylko na reakcje kropki. ktora bardzo wygodnie
          > napisala, ze to watek na "konkretny temat", usprawiedliwiajac w ten sposob
          > skreslenie mojej odpowiedzi na agresywne pytanie volcostam (zdaje sie ze to
          > wqrwielski pod nowym nikiem), czy te typki, zanczy sie zydzi, moga byc
          > zaliczani do gatunku homo sapiens. to wg kropki bylo tematycznie. moja
          > odpowiedz, ze4 volcostam zalicza sie do homo ledwo sapiens byla juz nie
          > tematyczna. git, komentarzy nie trzeba wiecej.
          • voloderos Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 14:04
            grunt to się nie bać, a celem jest właśnie powiększenie wiedzy, a to że do
            gojów mają taki a nie inny stosunek jest potwierdzane nawet na tym forum,
            chociażby przez fredzia, kropekukukumunia, danę666, arapa1, samsone'a itd.
            • marouder Stanowczo protestuje przeciwko zaliczaniu gabrychy 21.07.05, 14:13
              w poczt zydow tego forum!!Gabrycha je swojskego, naszego chowu nierogacizna,
              podobno o korzeniach szlachekych, tyle ze spod W-wy:)) Pieczatkuje sie (na calym
              ciele) herbem O'goncheek, co pozwolilo jej sie swego czasu zblizyc do
              irlandzkiego pochodzenia sierzanta z druzyny wartowniczej przy ambasadzie UK w
              W-wie!!

voloderos napisała:

> grunt to się nie bać, a celem jest właśnie powiększenie wiedzy, a to że do
              > gojów mają taki a nie inny stosunek jest potwierdzane nawet na tym forum,
              > chociażby przez fredzia, kropekukukumunia, danę666, arapa1, samsone'a itd.
              • mmkkll Re: Stanowczo protestuje przeciwko zaliczaniu gab 21.07.05, 14:16
                Ten tekst był uroczy :).
          • mmkkll OK. Spróbuję pomóc. 21.07.05, 14:15
            Z prosto napisanych i przystępnych pozycji na ww. temat można wymienić
            "Żydowskie dzieje i religię" I.Shahaka. Pozycja w tonie dość krytycznym, a i
            autor nie był, lekko mówiąc, lubiany przez środowiska żydowskie i zapracował na
            miano "nienawidzącego siebie" Żyda:
            Czytać można tu:
            www.geocities.com/israel_shahak/book1.htm
            Jeśli chcesz wersji polskiej, to też ożesz otrzymać(skrzynka), ale nie będę tego
            publikował na forum, bo zaraz wytną.
            Ze względu na krytyczny ton ww. książki podaję też polemiki, tak dla pełnego
            oglądu sprawy i aby zachować odpowiednią dozę obiektywizmu:
            www.wernercohn.com/Shahak.html
            andrew.mathis.net/shahak.html
            Jest też inny tekst na temat, prezentujący spojrzenie judaistyczne:
            www.adl.org/presrele/asus_12/the_talmud.pdf
            Póki co, tyle.
            • marouder Re: OK. Spróbuję pomóc.dzieki mmkk:)nt 21.07.05, 14:17
              mmkkll napisał:

> Z prosto napisanych i przystępnych pozycji na ww. temat można wymienić
              > "Żydowskie dzieje i religię" I.Shahaka. Pozycja w tonie dość krytycznym, a i
              > autor nie był, lekko mówiąc, lubiany przez środowiska żydowskie i zapracował na
              > miano "nienawidzącego siebie" Żyda:
              > Czytać można tu:
              > www.geocities.com/israel_shahak/book1.htm
              > Jeśli chcesz wersji polskiej, to też ożesz otrzymać(skrzynka), ale nie będę teg
              > o
              > publikował na forum, bo zaraz wytną.
              > Ze względu na krytyczny ton ww. książki podaję też polemiki, tak dla pełnego
              > oglądu sprawy i aby zachować odpowiednią dozę obiektywizmu:
              > www.wernercohn.com/Shahak.html
              > andrew.mathis.net/shahak.html
              > Jest też inny tekst na temat, prezentujący spojrzenie judaistyczne:
              > www.adl.org/presrele/asus_12/the_talmud.pdf
              > Póki co, tyle.
              • dana33 znow do kropki 21.07.05, 18:39
                czy moge wiedziec, dlaczego wycielas moj post z godziny 13:17?
                • marouder Kropka, zechciej sie na jakis czas powstrzymac, bo 21.07.05, 18:45
                  jak widze troche osleplas. Co bylo takiego w poscie danki, stanowiacym odpowiedz
                  na moj post, ze go wycielas? Ja co prawda nie zapisuje sobie tego forum, ale na
                  pamiec nie narzekam. Zechciej wiec mnie oswiecic w tym wzgledzie, bo to moze ja,
                  nie ty jestem slepy i przeoczylem jakis inwektywy, sianie nienawisci rasowej,
                  etnicznej i nietolerancji religijnej..

dana33 napisała:

> czy moge wiedziec, dlaczego wycielas moj post z godziny 13:17?
                  • krystian71 Re: Kropka, zechciej sie na jakis czas powstrzyma 21.07.05, 18:51
                    taaa, rzeczywiscie kropka troche przesadza.Ja tez pamietam,co tam dana
                    napisala, bo w odpowiedzi umiescilem dla niej dokladny cytat z wypowiedzi
                    voloderosa.
                    Volo zadaje pytanie,czy autorow tych tekstow mozna nazwac homo sapiens.
                    Dana jak zwykle manipuluje ( albo tekstu nie rozumie ) bo zali sie,ze to
                    pytanie volo do WSZYSTKICH zydow stawia.
                    Od , drobniutki przekret, nie wart uwagi kropki.
          • dana33 Re: Toscie, jak zwykle sobie pogadali........ 21.07.05, 18:44
            nu, ja zrozumialam, marudzinski, nawet jak to co napisales jest dosc prostym
            objasnieniem. ale, ani ty ani ja nie jestesmy religijni, wiec zglebiac tych
            nauk nie bedziemy.
    • fredzio54 Re: 'Talmud', oceńcie sami... 21.07.05, 19:22
      אני עובד על פולנים עבודה עברית!!!
      • voloderos Re: 'Talmud', oceńcie sami... 21.07.05, 19:28
        tak tak wiemy, że się zgadzasz bakaro
      • dana33 do fredzia 21.07.05, 19:31
        תמשיך ככך
        :))))
    • i-love-2-bike Re: 'Talmud', oceńcie sami... 21.07.05, 19:56
      dobra lektura od razu widac skad ci nasi forumowi biora natchnienie do pisania:))
    • olewin Re: 'Talmud', oceńcie sami... 22.07.05, 00:21
      od dawna wiadomo że nie tylko arabscy "uczeni" w piśmie ale i rabini piorą
      umysły bezmózgich nazi-syjonistów ..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka