Dodaj do ulubionych

W. Brytania: Tajny obóz dla pracowników z Polski

06.11.05, 22:28
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • vickers1 no to powinni nasi zacząć palić auta :) 06.11.05, 22:34
      • lub_czasopismo Przeżyłem taki pożar baraków pracując w Niemczech 06.11.05, 22:41
        To było przed 10 laty. Około 100 Polaków, w tym ja, fracowaliśmy na farmie przy
        zbiorze warzyw. Około 2 w nocy obudziło mnie błyskające światło i szum. Łaźnia i
        kuchnia stały w płomieniach. Z niektórych baraków nei dało się wyjść, bo takie
        było gorąco, że już prawie płonęły drzwi do nich. Szybko wezwano straż pożarną
        ale... nim przyjechali było już po wszystkim, bo...

Wśród 100 Polaków 9 było zawodowymi strażakami, a jeszcze z 15 działało w Polsce
        w straży ochotniczej. Zanim się niemiecka straż doczłapała, pożar nasi ugasili
        wiadrami i wężem do podlewania grządek. Trzeba przyznać że jeden z nich świetnie
        kierował akcją. Gdyby nie to, mogły być ofiary....
        • cep_kapicowy Re: Przeżyłem taki pożar baraków pracując w Niemc 06.11.05, 23:46
          • marianna_777 Tajny oboz dla Polakow w Anglii a nauka jezyka 07.11.05, 01:17
            angielskiego z perskim okiem, a oni narzekaja
        • opelek44 Re: Przeżyłem taki pożar baraków pracując w Niemc 07.11.05, 09:55
          CO CHCIAŁEŚ PRZEZ TO POWIEDZIEĆ??????-Przecież byłeś niewolnikiem ,co prawda -
          NA WŁASNE ŻYCZENIE ,A CO To OBCHODZI TAMTYCH BOGACZY , JACYŚ TAM POLACY!-TO
          LUDZIE DLA NICH 3- CIEJ KATEGORII, COŚ TAK JAK NIGERYJCZYCY.---WNIOSEK Z TEGO
          ŻE TRZEBA W BIEDZIE- ALE PRACOWAC U SIEBIE W KRAJU A NIE PONIŻAĆ SIE I DORABIAĆ
          KAPITALISTÓW-OBCOKRAJOWCÓW.
          • ubu_roy Re: Przeżyłem taki pożar baraków pracując w Niemc 07.11.05, 11:46
            A w kraju nie jestes niewolnikiem ? Puknij sie w glowe czlowieku. Pieniadz nie
            ma twarzy ani narodowosci. Najpierw zapracuj sam na siebie chlopczyku a potem
            pisz na ten temat.
            • skun2 Re: Przeżyłem taki pożar baraków pracując w Niemc 07.11.05, 14:55
              Ja jestem dumny z polskich niewolników, bo jestem Polakiem.
          • ukropp CAPS-LOCK ci sie zacial.... chyba :) 07.11.05, 12:19
            • tymon99 Wyjaśniam: 08.11.05, 11:06
              CapsLock to taki guzik ze strzałką, nad shiftem. Nie używamy go na forum, bo to
              bardzo nieładnie.
          • kkss2 Re: Przeżyłem taki pożar baraków pracując w Niemc 07.11.05, 16:21
            wole u anglika albo u iranczyka niz u kaczora byc okradanym
        • shedows1969 Re: lub_czasopismo napisał: 07.11.05, 16:36
          Ty jesteś jakiś nawiedzony i co ty z tą bawarską a może skoczyłbyś do Tworek bo
          psychiatra potrzebny ci jest bardzo
      • alkud no to powinni nasi zacząć palić auta :) <-- HEHE 06.11.05, 22:45
        dobrze powiedziane :o)

Francja foto-story IV
        religiapokoju.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?609008
        • davidmors Re: Wasi to powinni zacząć modlitwy w Synagogach 07.11.05, 09:50
          I przepraszać Pana Boga za swoje niecne skłonności.
          • krzysztof3 Post ni pricziom 07.11.05, 13:10
            A poza tym, Davidku, przeciętny Polak do kościółka a nie synagi - coś Ci się
            starszy bracie w wierze pochrzaniło.
    • gogorz76 Re: W. Brytania: Tajny obóz dla pracowników z Pol 06.11.05, 22:41
      Zydzi sa zbyt madrzy, inteligentni i wyksztalceni zeby dac sie wposcic w takie
      maliny, polaczku.
      • w-wus [...] 07.11.05, 08:37
        • gogorz76 Re: W. Brytania: Tajny obóz dla pracowników z Pol 07.11.05, 09:10
          Przykro mi ze musze cie rozczarowac, ale tak sie sklada ze jestem Polakiem z
          krwi i kosci od niepamietnych pokolen. Moja rodzina caly czas moze poszcycic
          sie herbem.
    • heraldek Niech spia w toaletach te polskie "zlote raczki".. 06.11.05, 23:20
      ...a w polskie firmy apeluja do rzadu o wpuszczenie
      do Polski Ukraincow, bo brakuje rak do pracy...
      • bambuko Re: Niech spia w toaletach te polskie "zlote racz 07.11.05, 15:19
        heraldek napisał:

> ...a w polskie firmy apeluja do rzadu o wpuszczenie
        > do Polski Ukraincow, bo brakuje rak do pracy...

Nie tyle rąk brakuje, co po prostu najwidoczniej nie stać ich na zatrudnianie
        pracowników. Jak zaproponują ludziom więcej, to i ręce się znajdą.
        W końcu mamy wolny rynek.
    • dziadekksiadz Re: W. Brytania: Tajny obóz dla pracowników z Pol 06.11.05, 23:21
      Zyd pisze sie z duzej litery bo to narodowosc.
      A poza tym panie, jak mniemam czystej krwi Polaku
      co chciales pan przez to powiedziec?
      Ze zaden Zyd nie pracowal na tej farmie i nie mieszkal w tych uwlaczajacaych
      warunkach? To tylko potwierdza niewygodna prawde o tym narodzie - ze mimo calych
      tych przesladowan radzi sobie lepiej od nas Polakow.
      Z tego co zauwazylem to mania antysemityzmu sa opetani z reguly przegrancy zyciowi
      i ofiary losu co szukaja usprawiedliwienia dla swoich porazek wszedzie indziej
      tylko nie na swoim podworku.
      Ja jestem Polakiem i nie mam kompleksow, radze sobie dobrze i tyle mnie Zydzi
      obchodza co Eskimosi.
      Wezcie sie do roboty fajtlapy i przestancie sie uzalac.
      • ali57 [...] 06.11.05, 23:43
      • kurtho Zyd pisze sie z duzej litery 07.11.05, 10:58
        dziadekksiadz napisał:
        Z tego co zauwazylem to mania antysemityzmu sa opetani z reguly przegrancy zyci
        > owi i ofiary losu co szukaja usprawiedliwienia dla swoich porazek wszedzie
        indziej tylko nie na swoim podworku.

Za chwile sie Kolego dowiesz, ze nie tylko jestes Zydem, ale i ze dupe lizesz
        Zydom, Niemcom... itd. Zdrajca tez jestes, a do tego polglowkiem. Czytam to
        forum od dawien dawna i wiem juz mniej wiecej czego sie tutaj mozna
        spodziewac :-)
        a jak sie jeszcze "polak katolik1" obodzi, - to juz sam uznasz ze dzisiejszy
        dzien nie nalezy do najprzyjemniejszych :-/ ale to zdaje sie jeszcze nie jego
        zmiana :-)
        pozdrowienia i milego dnia mimo wszystko zycze!
    • wojtek2784 biedny, nieświadomy milioner irański ? 07.11.05, 00:03
      Milioner ma tylko świadomość ,że jest milionerem i prowadzi działalność w Unii
      Eurpejskiej, która jest bardzo życzliwa dla innych obywateli Unii, szczególnie
      dla tych trzymanych w klatce przez milionera spoza Unii.
      • davidmors Re: Istotne jest jak byli wynagradzani . 07.11.05, 09:53
        Jeśli wynagrodzenie rekompensowało trudne warunki zakwaterowania, to sprawa
        wygląda inaczej.
        Jednak w Gazecie Wyborczej istotnych informacji nie znajdziecie.
        Filtr redakcyjny Gazety Wyborczej nie przepuszcza prawdy.
        • wali7 Re: Istotne jest jak byli wynagradzani . 07.11.05, 10:45
          podaj link zatem do gazety bez tego "filtru", albo zamilknij i przestań się ośmieszać bezsensowną paplaniną
          • ciagciulaciag Brudne arabskie rece precz od polskich ekspertow! 07.11.05, 18:58
    • o90 i po co sie tak wydurniac ???? 07.11.05, 09:57
      robic z siebie niewolnika ? spac byle gdzie w ciasnocie. Nasi to jednak lubia
      przeginac pale.
      a wystarczy :
      1. z najblizszej biblioteki publicznej - ksiazka do anglika
      2. codziennie 8 godzin rycia
      3. stopem do UK lub tanim fruwaniem
      4. mieszkanko ( pokoj,kuchnia,lazienka, po remoncie super komfort ) 130£ na
      2os/tydzien. jedzenie kolo 20£/tydzien. internet 30£/miesiac. zarobki 1300
      £/miesiac + 230£/tydzien + napiwki
      5. jasno prosto tanio. przepis na sukces

no ale mozna tez wywalac otwarte drzwi i robic z siebie ofiare i niewolnika.
      co kto lubi. bohaterowie z obozow tez sa potrzebni

ps. serdeczne pozdrowienia dla polskiej lewicy. wlasnie dzieki wam wyjechalem,
      nigdy wam tego nie zapomne. macie moj glos w kazdych wyborach.
      • tomek854 Re: i po co sie tak wydurniac ???? 07.11.05, 10:37
        Tak tak, tylko...

1. żeby dostać pracę, trzeba mieć konto w banku, a żeby mieć konto w banku trzeba mieć pracę - czyli bez uprzejmości kogoś, kto na początku pomoże ci i pozwoli wpłacać twoją wypłatę na swoje konto (i cię nie oszuka) jest ciężko
        2. Nie każdy stopem pojedzie, a tanie fruwanie też jednak parę złotych kosztuje
        3. Mieszkanko to i owszem, ale nie zapominaj że na wstępie trzeba zapłacić kaucję - na przykład 500 funtów. To jest 3000 złotych - nie kazdy tyle ma.
        4. Po stawce minimalnej, 40 h tygodniowo, to wychodzi około 200 funtów na tydzień. Czyli 800 na miesiąc. nie wiem skąd wziąłeś 1300 + 4*230 + napiwki, bo to bez napiwków daje ponad 2500, czyli jakies 700 tygodniowo. żeby tak zarabiać musiałbyś dostawać jakieś 18 funtów za godzine pracując podstawowe 40 h...
        • o90 Re: i po co sie tak wydurniac ???? 07.11.05, 10:57
          ad.1 nie wiem jak u Ciebie ale ja takich klopotow nie mialem. konto mam. prace
          zmieniam co jakis czas. komplikacji zero. a chyba ktorys z bankow UK jest juz w
          Polsce. moze to pomoze. a wyplata czekiem ? tez taka mialem realizacja w banku
          bez konta.
          ad.2 no wybacz ale flybe, easyjet,ryan, lingus,jet2 czy to tam jeszcze fruwa to
          juz jest zabawa za grosze. wazne jedynie aby kupic wczesniej, sporo wczesniej.
          ad.3. fakt kaucje sa paktykowane. ale mozna sie dogadac do 1 wyplaty ktorej z
          radosci po prostu sie nie przepija. ja na swoje obecne mieszkanko polowalem 5
          miesiecy. i sie udalo. naturalna ewolucja . przeprowadzki na lepsze. ale start
          z kanalu to jest jednak przegiecie. znam zawodnikow ktorzy 8 miesiecy spali na
          polu namiotowym. takze da sie. nie trzeba sie zamykac w koncentration lager.
          4. opisalem wydatki i dochody 2 osob. i wszystko jasne. choc oczywiscie
          zaczynalismy do 3,4. i tez sie utrzymywalismy. nie wiem jak to robilismy ale
          dalo sie. i glodny ani brudny nie chodzilem.

1.drobna uwaga - WIECEJ OPTYMIZMU
          2.drobniejsza uwaga - jezeli w drodze z pracy spotykam 20 osob z ktorych 8 to
          nasi. to znaczy ze sie oplaca czy ze sie nie opalca.
          3. pierwsza prace znalazlem przez neta - jechalem na gotowe. nikomu nikt nie
          broni powtorzyc tego numeru.

• tomek854 Re: i po co sie tak wydurniac ???? 07.11.05, 17:24
            Ależ optymizmu mi nie brakuje - w końcu dopiero co wróciłem stamtąd, kończę edukację i wybywam znowu.

Tylko do Ciebie - więcej realizmu!

Oczywiście zdarzyć się może - ja znam dziewczynę, która z układania palet stała się asystentką prezesa o pensji 600 Ł na tydzień. Ale jednak nie zawsze tak jest.

Ty jak zmieniasz prace a konto już masz to faktycznie nie masz problemu. Gorzej jest jak wcześniej przyjechałeś, i wszyscy mówią Ci, że bez konta nie ma pracy, a banki ci mówią, że bez pracy nie ma konta - ja tak miałem, i tylko dzięki uprzejmości kolegi który udostępnił mi konto mogłem rozpocząć pracę.

Anglicy czy Szkoci faktycznie są mili - ja np. dostałem konsolę "bo u mnie sie wala na strychu a ty nie masz na czym muzyki słuchać - zawsze to coś". Ale też często bez kaucji ciężko jest wynająć mieszkanie.

Po za tym do takich obozów pracy to jeżdżą ludzie którzy naprawdę mają ciężko - a dla nich nawet te 200 złotych na tanie latanie to jest wielka kasa.
            • o90 Re: i po co sie tak wydurniac ???? 08.11.05, 09:17
              nie mam aspiracji do wielkich zarobkow czy stanowisk - wole to co mam i swiety
              spokoj.

nie daje sie przekonac

uwazam ze wyjazd do pracy to banalnie prosta rzecz.
              jedyny i konieczny warunek to znajomosc jezyka. nic wiecej.
              czyli klania sie tylko i wylacznie samozaparcie.
              • tomek854 Re: i po co sie tak wydurniac ???? 08.11.05, 12:53
                Oczywiscie, jest prosto i kazdemu polecam. Ale nie jest tak super rozowo - czasem trzeba sie nachodzic i nakombinowac. Ale jak slusznie zauwazasz odrobina samozaparcia i podstawy angielskiego wystarcza. Oczywiscie jak sie ma tam znajomych - jest latwiej.

Pozdrawiam
        • pogromca_mrowek Re: i po co sie tak wydurniac ???? 07.11.05, 11:04
          tomek854 napisał:

> Tak tak, tylko...
          >
          > 1. żeby dostać pracę, trzeba mieć konto w banku, a żeby mieć konto w banku trze
          > ba mieć pracę - czyli bez uprzejmości kogoś, kto na początku pomoże ci i pozwol
          > i wpłacać twoją wypłatę na swoje konto (i cię nie oszuka) jest ciężko

Początki są trudne, wiadomo

> 2. Nie każdy stopem pojedzie, a tanie fruwanie też jednak parę złotych kosztuje

Bez przesady - bilet do Londynu w dwie (!) strony np na wylot na poczatku grudnia kosztuje ok 180zł. Mozesz sprawdzic www.ryanair.com

> 4. Po stawce minimalnej, 40 h tygodniowo, to wychodzi około 200 funtów na tydz
          > ień. Czyli 800 na miesiąc. nie wiem skąd wziąłeś 1300 + 4*230 + napiwki, bo to
          > bez napiwków daje ponad 2500, czyli jakies 700 tygodniowo. żeby tak zarabiać mu
          > siałbyś dostawać jakieś 18 funtów za godzine pracując podstawowe 40 h...

Fakt, ale może wiecej pracuje niz te 40 hektarów? Albo ma super prace?
          Albo nie umie liczyć ;-)
          • bebert007 wezmę niewolnika... 07.11.05, 11:15
            najlepiej z terenów mędzy Odrą a Bugiem, rasa biała, wiek 18-30 lat, zdrowy
            materiał genetyczny, kobiety

dziękuję państwu...
            • elizariusz jednak to Iranczyk a nie Angol 07.11.05, 12:19
              stworzył ten tajny obóz.

Czy inni Iranczycy tez tworzą tajne obozy np
              innych nacji?
              • brytnej Radio Erewań? 07.11.05, 12:41
                - Panie ministrze, podobno w Polsce są tajne więzienia dla terrorystów z Al-Kaidy...
                - Tak, to prawda. Co prawda nie w Polsce, tylko w Szkocji, nie więzienia, tylko
                obozy, nie a Al-Kaidy, tylko z Polski i nie terrorystów tylko robotników.
                • elizariusz słowa słowa słowa..... 07.11.05, 12:49
                  Jedna fotka jest warta tyle co tysiąc słow.
                  Jeden film tyle co gruba księga.

Nie ma ich.
                  Czyli problem jest wydumany;-))))
                  • ar.co Re: słowa słowa słowa..... 07.11.05, 13:02
                    "Jedna fotka jest warta tyle co tysiąc słow.
                    Jeden film tyle co gruba księga."
                    Owszem, dla kogoś, kto jeszcze nie wyszedł poza kulturę obrazkową. Niektórzy
                    jednak potrafią czytać.
                    • elizariusz Re: słowa słowa słowa..... 07.11.05, 13:58
                      ar.co napisała:

> "Jedna fotka jest warta tyle co tysiąc słow.
                      > Jeden film tyle co gruba księga."

Owszem, dla kogoś, kto jeszcze nie wyszedł poza kulturę obrazkową. Niektórzy
                      jednak potrafią czytać.

Lecz nie oni sa adresatami takich newsów;-)))

• rychu501 Re: do tomka 854 07.11.05, 15:01
          Moj syn szukał 1,5 tygodnia pracy, ale nie płacił zadnej kaucji za kwatere, po
          prostu 40funtów tygodniowo,w tym Anglik był tak uprzejmy,że przyniósł mu kompa
          poieważ było gniazo do internetu w tej samej cenie,jego kolega długo nie mógł
          znaleźć pracy dopiero przez jakąś agencję znalazł co kosztowało go 50funtów, z
          kontem to jest racja długo nie miał, a realizacja czeku sporo go kosztowła, w
          tej chwili juz ma konto, zmienili też kwaterę gdyż bardzo daleko musieli
          dojeżdżac do pracy.zaznaczam,że język zna dobrze
      • rychu501 Re: i po co sie tak wydurniac ???? 07.11.05, 14:47
        o90 naoisał
        robic z siebie niewolnika ? spac byle gdzie w ciasnocie. Nasi to jednak lubia
        przeginac pale.
        a wystarczy :
        1. z najblizszej biblioteki publicznej - ksiazka do anglika
        2. codziennie 8 godzin rycia
        3. stopem do UK lub tanim fruwaniem
        4. mieszkanko ( pokoj,kuchnia,lazienka, po remoncie super komfort ) 130£ na
        2os/tydzien. jedzenie kolo 20£/tydzien. internet 30£/miesiac. zarobki 1300
        £/miesiac + 230£/tydzien + napiwki
        5. jasno prosto tanio. przepis na sukces

no ale mozna tez wywalac otwarte drzwi i robic z siebie ofiare i niewolnika.
        co kto lubi. bohaterowie z obozow tez sa potrzebni

ps. serdeczne pozdrowienia dla polskiej lewicy. wlasnie dzieki wam wyjechalem,
        nigdy wam tego nie zapomne. macie moj glos w kazdych wyborach.

LEWICY?????
        jesteś młody (chyba) dlaczego nikt nie mógł wyjechać w latach 70-80 do pracy w
        GB lub gdzie indziej na ZACHÓD? wówczas jeździli do pracy do IRAKU,LIBII
        działscze partyjni lub ich członkowie, tylko dlatego,że jesteśmy w UNII mozesz
        pracować legalnie w GB, zresztą mój SYN też tam jest i pracuje legalnie, dzięki
        SOLIDARNOŚCI (i Gorbaczowowi) mozesz teraz tam pracować jak tysiące innych
        POLAKÓW,CZECHÓW,WĘGRÓW,LITWINÓW,a nawet UKRAIŃCÓW.
        Pozdrawiam
        Ps. niektórzy jadą bez jakiejkolwiek zmajomości języka, dlatego są tak
        traktowni, prawdopodobnie.
    • jurwal Jak go ukarać 07.11.05, 13:38
      Powinien zostać zlinczowany !
      Jeśli się tego nie zrobi on się nie przejmie żadną karą bo są to kary mało
      dotkliwe.
      • skun2 Re: Jak go ukarać 07.11.05, 14:59
        Zaprosić do Polski i dać mu medal na gali z prof. Balcerowiczem.
    • kaisy7 Tajny obóz dla polskich robotników w Szkocji 07.11.05, 16:54
      Tak się kończy zasuwanie u wszelakiej maści kolorowych. I wiem coś o tym, bo
      pracowałem u czarnucha. Nigdy więcej.
    • ciagciulaciag W morde Najafiana , tego patafiana! 07.11.05, 18:47

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka