wert99 Re: Iran nakazuje Żydom i chrześcijanom noszenie 20.05.06, 13:32 John Howard to premier Australii, ktory był właśnie z wizyta w Kanadzie Odpowiedz Link Zgłoś
nastka.n Re: Iran nakazuje Żydom i chrześcijanom noszenie 20.05.06, 13:47 Nakaz noszenia opasek to irańskie nie dla tolerancji. Jak czuliby się irańscy islamiści, gdyby nakazano im nosić opaski np. w Polsce, we Włoszech, czy na Malcie, czyli w krajach z ogromną przewagą katolików? Odpowiedz Link Zgłoś
haodeshenti zydowska mniejszosc w iranskim parlamencie 20.05.06, 13:53 Czy naprawde tak latwo da sie nami manipulowac? To ogromna sfabrykowana bzdura. Najpierw ta informacja pojawila sie w zydowskim pismie ktore cytowalo "pewna organizacje walczaca o prawa czlowieka" pozniej National Post cytowalo "kandyjskich reptriantow" ktorzy potwierzili ze parlament iranski zatwierdzil takie prawo. Pozniej Australijski premier mowi ze "JESLI TO JEST PRAWDA, a nie zdiwil by sie, to wracamy do czasow nazistowskich". Po pierwsze- jesli polityk nie ma 100% pewnosci ze cos jest prawda, to w takiej sytuacji mowi "No comment".. Po drugie - czyzby kanadyjscy emigranci byli bardziej poinformowani o decyzjach swojego rzadu niz sami Iranczycy? Tak sie sklada ze znam jezyk perski i mam dostep do iranskich wiaodmosci. NIE BYLO W NICH MOWY O TAKIM NOWYM PRAWIE!! Jesli uznamy ze gdyby to prawo weszlo wzycie, to dotkneloby obywateli Iranu, to w pierwsze kolejnosci informuje sie ludzi w swoim kraju NIE W KANADZIE. po trzecie: Przedstawiciel mniejszosci zydowskiej w iranskim parlamencie zaprzeczyl kategorycznie takim doniesieniom!! : news.yahoo.com/s/afp/20060519/wl_mideast_afp/iranrightsreligion_060519200726 Czytajmy dokladnie rozne zrodla zanim podejmiemy decyzje o czyms. PRZEDE WSZYTSKIM JEST TO MOJA PROSBA DO DZIENNIKARZY!!! Jak mozecie spokojnie zasypiac wypisujac takie klamstwa?? Odpowiedz Link Zgłoś
arap1 Re: zydowska mniejszosc w iranskim parlamencie 20.05.06, 14:03 > > po trzecie: > Przedstawiciel mniejszosci zydowskiej w iranskim parlamencie zaprzeczyl > kategorycznie takim doniesieniom!! > Czytajmy dokladnie rozne zrodla zanim podejmiemy decyzje o czyms. > wypisujac takie klamstwa?? > CZy te przedstawiciele maja cos do POWIEDZENIA..???? puknisie Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: zydowska mniejszosc w iranskim parlamencie 20.05.06, 14:20 hehehe! Przeciez kazdy Prawdziwy Polak wie, ze agenci Mosadu maja w Parlamencie Islamskiej Republiki Uranu zdecydowana wiekszosc. Podobnie, jak w polskim kabarecie na Wiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
haodeshenti Re: zydowska mniejszosc w iranskim parlamencie 20.05.06, 15:05 Odpowiadajac na Twoj list - mniejszosc zydowska w iranskim parlamencie moze nie ma wielkiego znaczenia przy podejmowaniu decyzji, ale na pewno moze prasie potwierdzic lub zaprzeczyc fakt o zatwierdzeniu danego prawa, o czym mowi podany przez mnie link. > po trzecie: > Przedstawiciel mniejszosci zydowskiej w iranskim parlamencie zaprzeczyl > kategorycznie takim doniesieniom!! > Czytajmy dokladnie rozne zrodla zanim podejmiemy decyzje o czyms. > wypisujac takie klamstwa?? > CZy te przedstawiciele maja cos do POWIEDZENIA..???? puknisie Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: zydowska mniejszosc w iranskim parlamencie 20.05.06, 14:16 > Czy naprawde tak latwo da sie nami manipulowac? ----------------------------------------- Ja bym to zaliczyl raczej do calego cyklu artykulow pojawiajacych sie na lamach Wyborczej pod wspolnym tytulem "Jaki ten Iran jest be". Jest to przygotowywanie opinii publicznej do ewentualnego ataku na Iran. Nie jest wazne czy informacje sa rzetelne. Wystarczy powielanie poglosek, aby w swiadomosci czytelnikow wyrabiac diaboliczny obraz Iranu. Kiedy USA zaatakuje Iran wszyscy beda uwazac to za uzasadnione. Oczywiscie wtedy rozwiazanie jest proste. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Kolorowe opaski, czy kolorowe podpaski??? :-)))) 20.05.06, 14:08 <>GW jak zwykle "bryluje " w "sprawdzonych informacjach".... :-))))) <>Wybrzydzam i wybrzydzam,i niejeden spyta: <>Czemu to ja jeszcze te Gazete czytam? <>"Gazety Wyborczej" czytac nie przestane z tej przyczyny, <>Ze podnosi mi we krwi, poziom adrenaliny. <>Kiedy wchodze na lamy "michnikowego poletka" <>To jest jakby poker lub "ruska ruletka" <>Za kazdym razem ciekawosc "dech mi zatyka" <>Jak dzis zadrwi z czytelnika KLIKA MICHNIKA? Odpowiedz Link Zgłoś
prosiak25 a gdzie ci wszyscy obroncy islamu?? 20.05.06, 17:24 naturalnie dalej uwazam ze islam to religia pokoju i tolerancji a przepis ten to wina zydow i busha i wszystkich ktorzy nie maja pogladow lewiciwych;)) Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Z cyklu "prosiak nie badz swinia"... :-)))) 20.05.06, 18:19 Odpowiadasz na : prosiak25 napisał: > naturalnie dalej uwazam ze islam to religia pokoju i tolerancji a przepis ten t > o > wina zydow i busha i wszystkich ktorzy nie maja pogladow lewiciwych;)) ************************************************************************* <>prosiak, jaki przepis? <>Czy w Iranie ktos nosi "kolorowe podpaski", thu "kolorowe opaski"? <>Jezeli nie to NIE MA zadnego "przepisu".... :-))))))) <>Wybrzydzam i wybrzydzam,i niejeden spyta: <>Czemu to ja jeszcze te Gazete czytam? <>"Gazety Wyborczej" czytac nie przestane z tej przyczyny, <>Ze podnosi mi we krwi, poziom adrenaliny. <>Kiedy wchodze na lamy "michnikowego poletka" <>To jest jakby poker lub "ruska ruletka" <>Za kazdym razem ciekawosc "dech mi zatyka" <>Jak dzis zadrwi z czytelnika KLIKA MICHNIKA? Odpowiedz Link Zgłoś
antixionc A jaki kolor opasek mają nosić ateiści? 20.05.06, 16:54 A jaki kolor opasek mają nosić ateiści? A może rozprządzenie ich nie dotyczy, bo będą natychmiast wysyłani do obozów zagłady:-/ brrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
aferal.z.partii.demokratycznej Re: Iran nakazuje Żydom i chrześcijanom noszenie 20.05.06, 17:18 oto klerofaszyzm w wydaniu muzułmańskim... idea IV RP ma tu swe źródło..do tego będą zmierzały rządy moherów Odpowiedz Link Zgłoś
mysieuszy Iran zaprzecza ! 20.05.06, 18:24 Iran denies dress code alleged in Canadian daily May 20, IRNA Iran has denied a report in a Canadian daily which says Tehran may force non- Muslims to adopt a particular dress code in public. In a letter to the Canadian daily `National Post', the press attache of the Iranian embassy in Ottawa, Hormoz Qahramani, rejected the article. The daily, in an article published in its Friday edition, said that "a new dress-code reportedly passed in Iran this past week mandates the government to make sure that religious minorities Odpowiedz Link Zgłoś
miszung Gazeta Wyb robi antyislamską prowokację. 20.05.06, 18:34 Dobrze,że to powtórzyłeś, niektórzy tutaj nie maja orientu, i chcą już bombardować Iran.Kilka godzin temu był już link:bartlomiej_p i inni. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Ktoś manipuluje i podżega do wojny 20.05.06, 18:51 Wydaje sie, że mamy tu do czynienia z prowokacyjną, zmanipulowana niby-wiadomością dla sfanatyzowanej sfory, utozsamiającej się z waszygtońską neokonserwą. Sposób w jaki ten "news" został zredagowany i puszczony w obieg budzi odrazę. Zaprzeczenie strony irańskiej: www.irna.ir/en/news/view/line-24/0605206372115739.htm Minimum rzetelności nakazywałoby poinformowanie przez Gazetę Wyborczą - skoro już musi przedrukowywać takie "wiadomości" - że National Post jest gazetą radykalnie neo-konserwatywną i skrajnie pro-izraelską, a przez to ukazujace się tam sensacyjne wiadomości mają przede wszystkim walor propagandowy. Odpowiedz Link Zgłoś
stopzionism świetna decyzja władz iranu 20.05.06, 19:16 skoro chrześcianińska europa przesladuje arabskie dziewczęta i kobiety i zabrania im chodzić w chustach a żydzi bezczelnie paraduja w myckach i z pejsami to nie ma sprawiedliwości. w palestynie żydzi zrobili arabom getto. bardzo dobrze że w pierwszym kroku opaski w następnym deportacja żydów do sovietów a chrześcian do rzymu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.m spokojnie, to tylko k ł a m s t w o 20.05.06, 20:09 Aż mnie zatkało jak przeczytałem atrykuł. Irańczycy są trochę narwani ale nie aż tak... Przejrzałem widomości na serwisach anglojęzycznych i NIC. Podejrzane... Tak jak się spodziewałem ktoś niedawno załączył link wyjaśniający, że to tylko manipulacja. Irańczycy nie są głupi i w tak absurdalnym zrażaniu sobie ludzi nie mają żadnego interesu. Warto wiedzieć, że Izrael też miał wpadkę... query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=950DEFD71739F931A35755C0A96F948260 Odpowiedz Link Zgłoś
adam.61 Re: Iran nakazuje Żydom i chrześcijanom noszenie 20.05.06, 20:58 Panie GB czy nie czas dzialac zgodnie ze prawda " dobry arab to ..... " Odpowiedz Link Zgłoś
oopsy-daisy Totalne brednie 20.05.06, 21:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=42173297 Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: Totalne brednie 20.05.06, 23:53 - wlasnie przeczytalam (dzieki za link):) - absolutnie totalne brednie. Komus udalo sie puscic "kaczke dziennikarska" i wszyscy uwierzyli. Troche pachnie to propaganda szyta baaardzo grubymi nicmi. Persowie jednak nie tacy glupi, aby zrazac sobie caly cywilizowany swiat. Nice try! Ha!Ha!Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
oopsy-daisy Re: Totalne brednie 21.05.06, 00:36 Prosze bardzo. A link mam za antiwar.com/ Warto zagladac. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Mnie tam nie przeszkadza, ale symetrycznie: 21.05.06, 00:09 Czyli: wszystkie muslimy w Europie i USA mają nosić opaski, powiedzmy, zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
mannaznieba4 as bezpańskich wiadomości sporzadził ta notatkę 21.05.06, 01:04 czyli as bw Odpowiedz Link Zgłoś
niewir cancro - czytaj uwazniej 21.05.06, 08:08 cancro napisał: > "... powiedział wczoraj premier Kanady John Howard, który akurat przebywa w > Kanadzie..." > > Szokujące, bo na codzień premier Kanady przebywa w Argentynie! Te słowa wypowiedział PREMIER AUSTRALII. Może warto czasami czytaj uwazniej przed pisaniem głupstw? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do niewira 27.05.06, 00:13 niewir napisał: > cancro napisał: > > > "... powiedział wczoraj premier Kanady John Howard, który akurat przebywa > w > > Kanadzie..." > > > > Szokujące, bo na codzień premier Kanady przebywa w Argentynie! > > Te słowa wypowiedział PREMIER AUSTRALII. Może warto czasami czytaj uwazniej > przed pisaniem głupstw? No, i masz babo placek! Kanadyjczycy odszczekali to co powiedzieli wczesniej. Ttzrba zachowac troche zdrowego rozsadku, "niewirze"! Odpowiedz Link Zgłoś
walbrzych Nie tylko Giertych ma takie zapędy,,, 21.05.06, 08:17 mis22 napisał: > Gdy LPR obejmie wladze to Giertych wprowadzi w Polsce podobne prawa jakie sa w > Iranie. A Wassermann, Dorn, Kaczyńscy, Gosiewski? Ileż w nich nienawiści i żądzy unicestwianie wszystkiego co nie jest "rydzykowe". Ci pokazaliby swoje pazury, gdyby mieli takie takie warunki rządzenia jakie panują w Iranie. Święta Inkwizycja wróciłaby do polskiej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
qavtan Re: Iran nakazuje Żydom i chrześcijanom noszenie 21.05.06, 10:09 dyskryminacja innych wyznań za chwilę możliwa broń atomowa wojna gotowa... niedobrze, niedobrze Odpowiedz Link Zgłoś
haodeshenti Ludzie Niech Kazdy z Nas Napisze Do Gazety Wyborcz 21.05.06, 11:27 Ten artykul jest od wczoraj na czlolowym miejscu na lamach gazety, pomimo tego ze juz w piatek wieczorem przedstawiciel iranskiej mniejszosci w parlamencie iranskim zaprzeczyl wniesieniu takiego prawa, news.yahoo.com/s/afp/20060519/wl_mideast_afp/iranrightsreligion_060519200726 pomimo tego ze od wczoraj wielu ludzi na lamach tego forum mowilo o pojawieniu sie takiego zaprzeczajacego komentarze. Dla dziennikarzy Gazety nie tylko nie ma znaczenia prawda ale nie maja znaczenia glosy czytelnikow, ktorzy o tej prawdzie przypominaja. Dlatego nawoluje wszystkich, ktorzy sa rownie oburzeni jak ja "profesjonalnoscia" Gazety - niech kazdy z nas napisze maila do redaktora naczelnego, do kierownika dzialu odpowiedzialnego za wiadomosci ze swiata co o tym mysli. sekretariat.naczelnych@agora.pl listy@agora.pl swiat@agora.pl Kto im placi za utrzymywanie klamstwa przez kilka dni? Czyzbysmy zyli w czasach w ktorych dziennikarstwo rowna sie fabrykowaniu faktow i pomijaniu innych? Czyzby dla dziennikarzy nie mialy juz znaczenia zrodla na ktorych sie opieraja? Jesli tylko cos wywoluje sensacje nie ma znaczenia czy jestesmy 100% pewni o prawdziwosci tej informacji? Do tego stopnia ze pomijamy najwazniejsze fakty, ktore przeciez zawsze mozna ujawnic gdy burza juz przejdzie? Co dwa artykuly to nie jeden- w jednym ujawnia sie sfabrykowana informacje, ktora "zyje" kilka dni, po czym pisze sie sprostowanie. Ten dzisiejszy artykul pokazal mi ku mojej rozpaczy ze tak wlasnie to dziala i "profesjonalna" gazeta zaczyna przypominac w swych metodach prase brukowa, wywolujac KLAMSTWEM w ludziach nienawisc i rasizm. W jakim kraju my zyjemy? Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Ludzie Niech Kazdy z Nas Napisze Do Gazety Wy 21.05.06, 12:26 Drogi przedmowco, jakkolwiek twoje oburzenie jest sluszne to obawiam sie, ze nasze maile na nic sie zdadza, poniewaz jest to swiadome dzialanie tej gazety. Swiadome liczenie na to, ze wiekszosc czytelnikow nie sprawdzi prawdziwosci tego artykulu, a ewentualnego sprostowania (jezeli sie takowe ukaze), nie doczyta. > W jakim kraju my zyjemy? A no w takim! 8\ Odpowiedz Link Zgłoś
haodeshenti Re: plorg 21.05.06, 12:52 Dzieje sie tak jak sie dzieje, bo wlasnie ludzie nie reaguja, uwazajac ze nasze zdanie nie ma wielkiego znaczenia. Moze zdanie jednego czlowieka rzeczywiscie sie nie liczy, ale zdanie wielu nie moze zostac pominiete. Musimy dac sie wszyscy slyszec, jesli tylko ich serwer bedzie za kazdym takim przypadkiem klamstwa bombardowany setka maili na pewno bedzie to mialo efekt. Ja nie umiem milczec, stac obok gdy ktos klamie mi prosto w oczy. Pozdrawiam serdecznie zyczac nam wszystkich wiary w nasze moralne przekonania i sily potrzebnej do wprowadzania ich w zycie. Nie dajmy sie zwariowac, pozostanmy ludzmi, ktorzy maja podstawy aby miec szacunek sami do siebie. plorg napisał: > Drogi przedmowco, jakkolwiek twoje oburzenie jest sluszne to obawiam sie, ze > nasze maile na nic sie zdadza, poniewaz jest to swiadome dzialanie tej gazety. > Swiadome liczenie na to, ze wiekszosc czytelnikow nie sprawdzi prawdziwosci > tego artykulu, a ewentualnego sprostowania (jezeli sie takowe ukaze), nie > doczyta. > > W jakim kraju my zyjemy? > A no w takim! 8\ Odpowiedz Link Zgłoś
stopzionism syjoniści kierują gazeta w. i agorą nie polskie 21.05.06, 12:51 cele realizuja ale cele międzynarodowego syjonizmu. jatrzenie na bliskim wschodzie , jatrzenie w zatoce perskiej sławienie ludobójsów zydowskich z palestyny i ich ideowych wodzów z międzynarodowych organizacji syjonistycznych z new yorku to jest cel gazety w. i agory. nie zalezy im na poslkich celach i racjach tylko syjonistycznych. gazeta w. powstała w dużej mierze dzieki wielkim pozyczkom jakie udzieliły międzynarodowe organizacje syjonistyczne w tym związane z bankiami z new yorku (city bank i inne) stanowiące finansowe zaplecze syjonizmu światowego. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: syjoniści kierują gazeta 21.05.06, 12:56 Ludzie przejrzyjcie na oczy. Swiat naprawde nie jest taki jak ukazuja go media. Techniki wprowadzania w blad i sterowania opinii publicznej znane sa od wiekow. Odpowiedz Link Zgłoś
miszung Re: syjoniści kierują gazeta w. i agorą nie polsk 21.05.06, 13:32 Taka retoryka nie bardzo mi odpowiada. Z pewnością Gazeta ma swoje polityczne upodobania i antypatie.Ma do tego prawo,pod warunkiem ,że zachowuje granice poprawności moralnej i intelwktualnej. Nie ma za to prawa KŁAMAĆ i podżegać do do nienawiści.A ten artyk€ł właśnie taki jet. Twój język też mi się nie podoba.Termin "międynarodowy syjonizm" zawiera w sobie nie mniej "nienawiści",antysemickiej manii,a z dodatkiem "antypolskość" wskazuje na określony typ literatury "pseudo-historycznej",która Cię inspiruje. Odpowiedz Link Zgłoś
haodeshenti GOTOWY LIST do wyslania do GW 21.05.06, 13:07 Drodzy czytelnicy - dzieje sie tak jak sie dzieje, bo wlasnie ludzie nie reaguja, uwazajac ze nasze zdanie nie ma wielkiego znaczenia. Moze zdanie jednego czlowieka rzeczywiscie sie nie liczy, ale zdanie wielu nie moze zostac pominiete. Musimy dac sie wszyscy slyszec, jesli tylko ich serwer bedzie za kazdym takim przypadkiem klamstwa bombardowany setka maili na pewno bedzie to mialo efekt. Ja nie umiem milczec, stac obok gdy ktos klamie mi prosto w oczy. Pozdrawiam serdecznie zalaczajac gotowy list do wyslania do redakcji GW, zyczac nam wszystkich wiary w nasze moralne przekonania i sily potrzebnej do wprowadzania ich w zycie. Nie dajmy sie zwariowac, pozostanmy ludzmi, ktorzy maja podstawy aby miec szacunek sami do siebie. _____________ sekretariat.naczelnych@agora.pl listy@agora.pl swiat@agora.pl _______________ Szanowana/y Pani/e, Artykul "Iran: Żydzi i chrześcijanie mają nosić opaski" od wczoraj znajduje sie na czlolowym miejscu na lamach gazety, pomimo tego ze juz w piatek wieczorem przedstawiciel iranskiej mniejszosci w parlamencie iranskim zaprzeczyl wniesieniu takiego prawa, news.yahoo.com/s/afp/20060519/wl_mideast_afp/iranrightsreligion_060519200726 pomimo tego ze od wczoraj wielu ludzi na lamach forum GW (znajdujacego sie ponizej artykulu) mowilo o pojawieniu sie takiego zaprzeczajacego komentarza. Czyzby dla dziennikarzy Gazety nie tylko nie miala znaczenia prawda ale rowniez glosy czytelnikow, ktorzy o tej prawdzie przypominaja? DOMAGAM SIE JAK NAJSZYBSZEGO SPROSTOWANIA KTORE, PODOBNIE JAK TEN OBURZAJACY ARTYKUL, PRZEZ DWA DNI BEDZIE WIDOCZNE I CZYTELNE NA LAMACH GAZETY WYBORCZEJ. Czyzbysmy zyli w czasach w ktorych dziennikarstwo rowna sie fabrykowaniu faktow i pomijaniu innych? Czyzby dla dziennikarzy nie mialy juz znaczenia zrodla na ktorych sie opieraja? Jesli tylko cos wywoluje sensacje nie ma znaczenia czy jestesmy 100% pewni o prawdziwosci tej informacji? Do tego stopnia ze pomijamy najwazniejsze fakty, ktore przeciez zawsze mozna ujawnic gdy burza juz przejdzie? Co dwa artykuly to nie jeden- w jednym ujawnia sie sfabrykowana informacje, ktora "zyje" kilka dni, po czym pisze sie sprostowanie. Ten dzisiejszy artykul pokazal mi ku mojej rozpaczy ze tak wlasnie to dziala i "profesjonalna" gazeta zaczyna przypominac w swych metodach prase brukowa. Pozdrawiam zyczac powrotu do profesjonalnosci, jesli ona ma jeszcze jakiekolwiek dla Panstwa znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
miszung Re: G... do wyslania do GW 21.05.06, 13:19 Jeden drobny błąd:powinno być .."przedstawiciele żydowskiej mniejszości". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: List 21.05.06, 13:22 To na nic, podane andresy sa zablokowane i nie da sie wyslac, zadnego maila. Odpowiedz Link Zgłoś
haodeshenti Re: plorg - wyslalam moj list bez problemu 21.05.06, 13:46 Sprobuj jeszcze raz. Ja wyslalam list na wszystkie trzy adresy, bez problemu. I dzieki za Twoja odpowiedz! plorg napisał: > To na nic, podane andresy sa zablokowane i nie da sie wyslac, zadnego maila. Odpowiedz Link Zgłoś
shitonzion Syjonistyczna GW rozpowszechnia klamstwa 21.05.06, 13:19 MoSSadu. Experts say report of badges for Jews in Iran is untrue Chris Wattie, National Post Published: Friday, May 19, 2006 Several experts are casting doubt on reports that Iran had passed a law requiring the country’s Jews and other religious minorities to wear coloured badges identifying them as non-Muslims. The Iranian embassy in Otttawa also denied the Iranian government had passed such a law. A news story and column by Iranian-born analyst Amir Taheri in yesterday’s National Post reported that the Iranian parliament had passed a sweeping new law this week outlining proper dress for Iran’s majority Muslims, including an order for Jews, Christians and Zoroastrians to wear special strips of cloth. According to the reports, Jews were to wear yellow cloth strips, called zonnar, while Christians were to wear red and Zoroastrians blue. The Simon Wiesenthal Centre and Iranian expatriates living in Canada had confirmed that the order had been passed, although it still had to be approved by Iran’s “Supreme Guide” Ali Khamenehi before being put into effect. Hormoz Ghahremani, a spokesman for the Iranian Embassy in Ottawa, said in an e-mail to the Post yesterday that, “We wish to categorically reject the news item. “These kinds of slanderous accusations are part of a smear campaign against Iran by vested interests, which needs to be denounced at every step.” Sam Kermanian, of the U.S.-based Iranian-American Jewish Federation, said in an interview from Los Angeles that he had contacted members of the Jewish community in Iran — including the lone Jewish member of the Iranian parliament — and they denied any such measure was in place. Mr. Kermanian said the subject of “what to do with religious minorities” came up during debates leading up to the passing of the dress code law. “It is possible that some ideas might have been thrown around,” he said. “But to the best of my knowledge the final version of the law does not demand any identifying marks by the religious minority groups.” Ali Reza Nourizadeh, an Iranian commentator on political affairs in London, suggested that the requirements for badges or insignia for religious minorities was part of a “secondary motion” introduced in parliament, addressing the changes specific to the attire of people of various religious backgrounds. Mr. Nourizadeh said that motion was very minor and was far from being passed into law. That account could not be confirmed. Meir Javdanfar, an Israeli expert on Iran and the Middle East who was born and raised in Tehran, said yesterday that he was unable to find any evidence that such a law had been passed. “None of my sources in Iran have heard of this,” he said. “I don’t know where this comes from.” Mr. Javdanfar said that not all clauses of the law had been passed through the parliament and said the requirement that Jews, Christians and Zoroastrians wear special insignia might be part of an older version of the Islamic dress law, which was first written two years ago. “In any case, there is no way that they could have forced Iranian Jews to wear this,” he added. “The Iranian people would never stand for it.” However, Mr. Kermanian added that Jews in Iran still face widespread, systematic discrimination. “For example if they sell food they have to identify themselves and their shops as non-Muslim,” he said. Rabbi Marvin Hier, the dean of the Simon Wiesenthal Centre in Los Angeles, acknowledged that he did not have independent confirmation of the requirement for Jews to wear badges, but said he still believes it was passed. “We know that the national uniform law was passed and that certain colours were selected for Jews and other minorities,” he said. “[But] if the Iranian government is going to pass such a law then they are not likely to be forthcoming about what they are doing.” Stephen Harper, the Prime Minister, said yesterday that Iran is “very capable” of enacting such a law but could not confirm reports that members of religious minorities must wear identifiable markers on their clothing. “Unfortunately we’ve seen enough already from the Iranian regime to suggest that it is very capable of this kind of action,” Mr. Harper said. “It boggles the mind that any regime on the face of the earth would want to do anything that would remind people of Nazi Germany.” National Post, with files from Allan Woods, CanWest News Service www.canada.com/nationalpost/news/story.html?id=6626a0fa-99de-4f1e-aebe-bb91af82abb3 www.rense.com/general71/fab.htm Odpowiedz Link Zgłoś
m1789 Kto i gdzie napisał ten artykuł ? "kłam o Iranie" 21.05.06, 13:37 Artykuł zawiera ewidentne kłamstwa i oszczerstwa co zresztą jest specjalnością Amira Taheriego - człowieka od 1972 do 1978 popierającego szacha Iranu na łamach gazety Kayhan - największej prasowej tuby propogandowej za reżimu Pahlaviego, po rewolucji pisze gdzie się da siejąc okrutne bzdury o Iranie, wychwalając szacha i potępiając wszystko co zaszło po styczniu 1979... Najczęściej zamieszcza artykuły w gazetach popierających agresywną politykę Izraela...m.in. w kanadyjskim angielskojęzycznym "National Post", które prezentuje poglądy amerykańskich neokonserwatystów i libertarian, gazetę przeciwnicy nazywają - "Fascist Post" lub "Zionist Post" Właścielami gazety są członkowie rodziny zmarłego w 2003 roku Israela Harolda "Izzy" Aspera, pan Asper był wpływowym członkiem żydowskiej wspólnoty w Kanadzie, popierał siłowe rozwiązania stosowane przez Izrael, uważał się za syjonistę i swoje sympatię lokował u boku partii Likud a jego bohaterem był Ze'ev (Włodzimierz) Żabotyński założyciel żydowskiej organizacji terrorystycznej Irgun... Taheri napisał nawet książkę o szachu gdzie za wszelką cenę bronił człowieka zainstalowanego przez CIA i będącego posłuszną marionetką, dyktatora nie liczącego się z interesami i wolą własnego narodu a zdyskredytował bohatera narodowego Irańczyków premiera dr Mohameda Mossadeka... Taki to autor dla którego zdrajcy, obcy agenci i tyrani to bohaterowie... Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Oszustwa wybiorczej to normalka... :-))) 21.05.06, 15:51 <>Swego czasu byla zmyslona informacja o "spaleniu parlamentu palestynskiego" i "zombie", o "scieciu nauczycieli w Iraku" na oczach przerazonych uczniow. <>LICZY SIE CEL, NIE PRAWDA ! KLIKA MICHNIKA <>Zebral ich wszystkich w redakcji jednej <>W celu krzewienia "prawdy swietej" <>W rzeczywistosci czyta sie bzdury i "chlamy" <>Wchodzac na GAZETY WYBORCZEJ lamy... <>I oto jeden "redaktor", po lamach "lata' <>Krzyczac "ja jestem rosyjska PERSONA NON GRATA" <>Panie "rosyjska persona non grata" <>Nie rob pan prosze z czytelnika wariata <>Wystarczy wyraz zmienic w relacji dla gawiedzi, <>Zeby calkiem wypaczyc sens czyjejs wypowiedzi. <>I dlatego nikt nie przyzna panu racji <>gdyz "non grata" jest efektem panskiej manipulacji... Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Oszustwa wybiorczej to normalka... :-))) cd... 21.05.06, 15:53 <>Inny "filar" redakcji z KLIKI MICHNIKA <>Degrengolade robi z umyslu czytelnika <>Porownanie "chore" wychodzi od niego: <>Szarona przyrownuje do Pilsudskiego... <>A przeciez nie powstalaby zadna zawierucha, <>Gdyby Szarona przyrownal do Goldsteina Barucha... <>Innym tematem sa , informacje podawane co strone, <>Chochlikowym bledem czesto nie sprawdzone. <>Informacja o "spaleniu" parlamentu,akurat palestynskiego, <>I zaraz informacja o posiedzeniu w gmachu jego... <>Albo o scieciu irackich nauczycieli na oczach studentow, <>Przez licznych w Iraku DEMOKRACJI wrogich elementow. <>Ale przeciez to NIEPRAWDA redaktorze panie, <>"Nic to" , zamiesci sie 'sprostowanie"... Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Oszustwa wybiorczej to normalka... :-))) cd... 21.05.06, 15:54 <>Wybrzydzam i wybrzydzam,i niejeden spyta: <>Czemu to ja jeszcze te Gazete czytam? <>"Gazety Wyborczej" czytac nie przestane z tej przyczyny, <>Ze podnosi mi we krwi, poziom adrenaliny. <>Kiedy wchodze na lamy "michnikowego poletka" <>To jest jakby poker lub "ruska ruletka" <>Za kazdym razem ciekawosc "dech mi zatyka" <>Jak dzis zadrwi z czytelnika KLIKA MICHNIKA? Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Re: Oszustwa wybiorczej to normalka... :-))) c.d 25.05.06, 20:40 <>Inny "redaktor" pisze z Ameryki.... <>A czytelnicy w Polsce wychwytuja 'byki" <>W "tlumaczeniu" rzecz jasna problem sie zamyka, <>I dlatego zarzuty sa od czytelnika: <>Redaktorowi z pod kontroli tekst sie wymyka <>Bo redaktor nie zna tlumaczonego jezyka. <>Redaktor na usprawiedliwienie wszystkim odpowiada: <>"Instrukcje" sa po hebrajsku,a tym swietnie wladam. Odpowiedz Link Zgłoś
nehdat List do AIPAC od Betty McCollum 21.05.06, 14:18 A LETTER TO AIPAC By Betty McCollum The letter below was sent by Representative Betty McCollum, a Democrat from Minnesota, to the executive director of AIPAC. The bill mentioned, H.R. 4681, the Palestinian Anti-Terrorism Act of 2006, would place so many restraints on aid to the Palestinian people, and so many restrictions on the administration's ability to deal with the Palestinians, that even the State Department has opposed it. AIPAC has strongly backed it. The Senate version of the bill, S. 2237, would allow the administration far more flexibility. On April 6, the House International Relations Committee passed H.R. 4681 by a vote of 36 to 2; McCollum was one of the two nays. As of May 11, AIPAC has yet to respond to her demand for an apology. —Michael Massing April 10, 2006 Mr. Howard Kohr Executive Director American Israel Public Affairs Committee 440 First Street, NW; Suite 600 Washington, D.C. 20001 Dear Mr. Kohr: During my nineteen years serving in elected office, including the past five years as a Member of Congress, never has my name and reputation been maligned or smeared as it was last week by a representative of AIPAC. Last Friday, during a call with my chief of staff, an AIPAC representative from Minnesota who has frequently lobbied me on behalf of your organization stated, "on behalf of herself, the Jewish community, AIPAC, and the voters of the Fourth District, Congresswoman McCollum's support for terrorists will not be tolerated." Ironically, this individual, who does not even live in my congressional district, feels free to speak for my constituents. This response may have been the result of extreme emotion or irrational passion, but regardless, it is a hateful attack that is vile and offensive to me and the families I represent. I call on AIPAC to immediately condemn this un-American attack and disavow any attempt to use this type of threat and intimidation to stifle legitimate policy differences. I will not stand to be labeled or threatened in a manner that questions my patriotism or my oath of office. Last week, I did vote against H.R. 4681 during mark-up of the bill in the House International Relations Committee. As a Member of Congress sworn to uphold the Constitution, and ensure the security of the US and represent the values and beliefs of the constituents who I serve, it was my view that H.R. 4681 goes beyond the State Department's current policies toward Hamas and the Palestinian Authority and potentially undermines the US position vis-à-vis the coordinated international pressure on Hamas. The language contained in S. 2237 accurately reflects my position. Keeping diplomatic pressure on Hamas to renounce terrorism, recognize the State of Israel, dismantle terrorist infrastructure, and honor past agreements and treaty obligations, while preventing a humanitarian crisis among the Palestinian people, are all policy goals already strongly supported by myself, the Bush administration, Congress and the American people. But, if the purpose of H.R. 4681 was to send another strong message to Hamas and the Palestinian people, as Congress already has sent with the passage of S. Con. Res. 79, then I disagree with the vehicle for that message. In my opinion, Congress should be articulating clear support for the Secretary of State's present course of action; not creating a new law which likely diminishes the diplomatic tools needed to advance US policy goals with regard to the Palestinian people, potentially cuts US funding to the United Nations, and largely restates current law while creating on-going and burdensome unfunded reporting requirements. As you well know, in Congress we do not shy away from condemning the vile words of despots and dictators who use anti-Semitism as a weapon to incite hatred, fear and violence. AIPAC should not have a lower standard for persons affiliated and representing its organization when they label a Member of Congress who thinks for herself and always puts the interest of our nation and people first a supporter of terrorists. You and your colleagues at AIPAC have the right to disagree with my position on any piece of legislation, but for an AIPAC representative to say that I would ever vote to support Middle East terrorists over the interests of my country will never be tolerated by me or the families I serve. This incident rises to a level in which a formal, written apology is required. Mr. Kohr, I am a supporter of a strong US–Israeli relationship and my voting record speaks for itself. This will not change. But until I receive a formal, written apology from your organization I must inform you that AIPAC representatives are not welcome in my offices or for meetings with my staff. Betty McCollum Member of Congress 4th District, Minnesota Washington, D.C. www.nybooks.com/articles/19063 Odpowiedz Link Zgłoś