yann17 06.06.06, 05:37 Oto mamy doczynienia z kolejnym sukcesem na froncie walki z terrorem, prowadzonej przez USA. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3396554.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Re: Talibowie przejęli kontrolę nad Somalią 06.06.06, 07:14 100-glowa hydra. Jedna czy dwie glowy utniesz - tyle jeszcze zostaje... PF Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: Talibowie przejęli kontrolę nad Somalią 06.06.06, 20:17 polski_francuz napisał: > 100-glowa hydra. > > Jedna czy dwie glowy utniesz - tyle jeszcze zostaje... > > PF ----------------- swoją drogą głowy te odrastają i pewnie długo odrastać będą dzięki wyjątkowo "subtelnej" polityce USA w regionie Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Pax Americana 06.06.06, 21:04 Amerykanie subtelni nie sa, sa za to praktyczni, lubia "have the things done" tzn zalatwiac sprawy, upraszczaja sady by ulatwic akcje... To ich nastawienie potrafilo przeksztalcic Niemcy w demokratyczny kraj. Byc moze, gdyby pokonali Rosje w cieplej wojnie, tez by ja przeksztalcili w demokracje (chociaz to juz mniej pewne). Na pewno nie przeksztalca tej mieszaniny religii, klotni plemiennych, nienawisci od wiekow,...tego okropnego kotla bliskowschodniego w demokracje. Jedyna demokracja na BW jest Izrael i pasuje tez do tego regionu jak piesc do nosa. Pytanie zatem co robic? Odpowiedz sie sama zrobi po 10 000 ofiarze Amerykanskiej. Odmaszerowac w nieslawie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Pax Americana 07.06.06, 16:36 polski_francuz napisał: > Odpowiedz sie sama zrobi po 10 000 ofiarze Amerykanskiej. Odmaszerowac w > nieslawie. > > PF Nie jestem pewien, czy w Nieslawie. 3 lata temu sformuowalem teze, ze "granica bolu" bedzie nie 10. tys (jak Ty zapodajesz) lecz 5 tys zolnierzy amerykanskich, ktorzy zgina. Ta liczba bedzie osiagnieta za ok. 2 lata. Czy do tego czasu Amerykanie osiagna swoje cele polityczne w Iraku, pozostaje kwestia otwarta. Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: Pax Americana 07.06.06, 17:47 j-k napisał .........Ta liczba bedzie osiagnieta za ok. 2 lata. Czy do tego czasu Amerykanie osiagna swoje cele polityczne w Iraku, pozostaje kwestia otwarta. ------------------- czy w tym przypadku zastosowanie znajduje prosta ekstrapolacja ? a jezeli okoliczności zmienią się na gorsze, czego pierwsze symptomy już widać ? Aktywność rebeliantów wzrasta nie tylko w Iraku, ale i po okresie "uśpienia" w Afganistanie, a teraz jeszcze na dodatek polityczna, narazie polityczna, porażka w Somalii. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Pax Americana 07.06.06, 19:09 daj spokoj, o tym rowniez dawno pisalem. Armia i policja iracka juz sa zorganizowane. walka bedzie sie toczyc miedzy Irakijczykami i to oni beda ginac. Amerykanie beda brac udzial tylko w wiekszych akcjach. Walki, nawet, gdy sie nasila, nie spowoduja zwiekszenia ofiar wsrod zolnierzy US Army. Ten cel Amerykanie juz osiagneli. Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: Talibowie przejęli kontrolę nad Somalią 07.06.06, 19:03 yann17 napisał: > Oto mamy doczynienia z kolejnym sukcesem na froncie walki z terrorem, > prowadzonej przez USA. > > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3396554.html a moze sie mylisz? nie wiem czy pamietasz ale to ONZ i europka zabronily dzialac Amerykanom w Somalii, mieli tam byc i patrzec sie no i dac sie zabijac bo w rezultacie paru ich zginelo a Amerykanie wycofali sie z Somalii problem byl tego rodzaju ze Amerykanie chcieli podjac zdecydowane kroki ale ONZ a w szczegolnosci panstwa z EU sprzeciwily sie bo chcialy negocjowac, choc nie bylo z kim tam wtedy negocjowac tak wiec nie obarczalbym wina USA za to co sie dzieje w Somalii zreszta ujalbym to tak cala Afryka to obraz niemocy ONZ i w szczegolnosci EU ktore chce negocjowac i jak widac negocjacje przynosza takie a nie inne skutki Odpowiedz Link Zgłoś
yann17 Re: Talibowie przejęli kontrolę nad Somalią 07.06.06, 19:37 zdaje się, że Amerykanie podczas swej bytności w Somalii też nie wiedzieliby z kim mają właściwie walczyć. Rząd praktycznie nie istniał, kraj opanowany był przez gangi - na prowincji przez milicje islamskie. Ci z którymi starli się w pamiętnej potyczce w Mogadiszu ostatnio okazali się sojusznikami przeciwko milicjom islamskim, które w międzyczasie urosły w siłę i zawładnęły krajem. Chaotyczne działania, ostatnio nawet desperackie nie zastopowały tego co było nieuniknione w tym kraju. Gdyby w owym czasie ONZ i UE wyraziły zgodę na nieskrępowane działania USA w Somalii dzisiaj nie starczyłoby pary na Irak, ponieważ tam zaangażowanie wojskowe musiałoby być znacznie większe ( pomimo to, a może właśnie dlatego, że ten kraj formalnie nie ma żadnej regularnej armii) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Totalna bzdura. 07.06.06, 23:19 Somalia, to kraj pozbawiony wszelkich zasobow i pieniedzy. Graniczy z wrogimi mu - ideologicznie - i na szczescie - Abisynia i Kenia. Do zaprowadzenia porzadku tam, wystarczy 10 tys zolnierzy (+ flota gotowa do ostrzelania Mogadishu w razie potrzeby :) Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Masz całkowitą rację 07.06.06, 20:44 viper39 napisał: > ONZ i europka zabronily dzialac Amerykanom w Somalii Odpowiedzialność jednak ponosi ONZ, której sens istnienia polega na eskalowaniu wojen i terroryzmu na świecie. Skorumpowani biurokraci i politycy z ONZ nie byliby potrzebni, gdyby nie wojny i terroryzm, dlatego ONZ od lat konsekwentnie wspiera kraje socjalistyczne i wspierające terroryzm. Gdyby nie USA i NATO, cały świat rządzony przez ONZ byłby taki jak Somalia Odpowiedz Link Zgłoś
viper39 Re: Masz całkowitą rację 07.06.06, 21:26 dokowski napisał: > viper39 napisał: > > > ONZ i europka zabronily dzialac Amerykanom w Somalii > > Odpowiedzialność jednak ponosi ONZ, której sens istnienia polega na eskalowaniu > wojen i terroryzmu na świecie. Skorumpowani biurokraci i politycy z ONZ nie > byliby potrzebni, gdyby nie wojny i terroryzm, dlatego ONZ od lat konsekwentnie > wspiera kraje socjalistyczne i wspierające terroryzm. Gdyby nie USA i NATO, cały > świat rządzony przez ONZ byłby taki jak Somalia dobrze powiedziane, dodam tylko ze niektore kraje Afrykanskie (np Somalia) znajduja sie w sytuacji w jakiej Europa byla jakies 1100-1500 lat temu, gdzie formowaly sie granice panstwowe i plemiona walczyly z soba o ziemie i wplywy moze wcale nie glupim byloby zostawienie ich w spokoju i niech sie wyrzna sami ustalajac tego z kima ma sie rozmawiac. albo skolonizowac Afryke raz jeszcze. wtedy mozna jakos uregulowac ten kontynent Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Masz całkowitą rację 07.06.06, 21:49 Doku, jestem ciekaw kiedy zaczniesz wierzyć w to co piszesz? Uwazasz, ze nie zaczniesz pokracznie widzieć wszystko? Kiedy się nawrócisz diabełku? Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Spytaj Mazowieckiego, czy on był szczerze... 07.06.06, 22:45 w_ojciech napisał: > Doku, > jestem ciekaw kiedy zaczniesz wierzyć w to co piszesz? ... oburzony, kiedy rzucił pracę w ONZ i wyjechał z Bośni po tym, jak ONZ zamknęło Bośniaków w obozie i pozwoliło Serbom ich wymordować. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Spytaj Mazowieckiego, czy on był szczerze... 07.06.06, 23:03 Doku chyba dosyć długo uzywasz tej sygnaturki. Mylę się? Myślałem, że już przestałeś pisać. Oddałeś pieniądze Xięciu? Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Piszę rzadziej, bo mi to spowszedniało już 07.06.06, 23:33 w_ojciech napisał: > Myślałem, że już przestałeś pisać. pisuję na większej liczbie forów, ale wierny jestem mojej ukochanej GW > Oddałeś pieniądze Xięciu? nie dam się żadnemu xiędzu oskubać Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Piszę rzadziej, bo mi to spowszedniało już 07.06.06, 23:39 dokowski napisał: > pisuję na większej liczbie forów, ale wierny jestem mojej ukochanej GW ============================================== A gdzie będziesz pisał jak Agora padnie? Chyba nie zrobisz sepuku? ============================================== > > Oddałeś pieniądze Xięciu? > nie dam się żadnemu xiędzu oskubać ============================================== Ty chyba jego oskubałeś. Ile tego miałeś oddać? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Piszę rzadziej, bo mi to spowszedniało już 07.06.06, 23:41 I to jest radosna wiadomosc , Wojciechu :) Tak trzymaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Piszę rzadziej, bo mi to spowszedniało już 07.06.06, 23:48 Ależ Jasiu gdybym ja przestał tu zaglądać, to któż by Ciebie czytał i podziwiał? Chyba tego nie wziąłes pod uwagę. Przemyśl to raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Wojciechu, jak kazdy kaznodzieja ... 07.06.06, 23:50 Mam przyjemnosc (nawet) w mowieniu do pustej publiki :) Przemysl to. dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Agora może sobie upaść a GW zawsze będzie... 08.06.06, 00:36 w_ojciech napisał: > A gdzie będziesz pisał jak Agora padnie? ... najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Agora może sobie upaść a GW zawsze będzie... 08.06.06, 00:53 dokowski napisał: > ... najlepsza ================================== Nawet bez x Czajkowskiego i jemu podobnych? Nie wierzę Doku. Adaś to dinozaur i Ty chyba też. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Dziękuję, to miłe 08.06.06, 01:00 w_ojciech napisał: > Adaś to dinozaur i Ty chyba też. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Dziękuję, to miłe 08.06.06, 01:15 dokowski napisał: > w_ojciech napisał: > > > Adaś to dinozaur i Ty chyba też. ============================================= Doku przy Twoich poglądach na sferę obyczjową jak byłeś młody to Ty i Twoi koledzy i koleżanki uwazali, ze jesteś nowoczesny. Niebawem głosząc to samo usłyszysz w ripoście, żeś obleśny. To będzie sygnał, że jesteś dinozaurem. Zapewne myślisz, że piszę nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Wociechu, zupelnie nie masz racji 07.06.06, 22:47 w_ojciech napisał: > jestem ciekaw kiedy zaczniesz wierzyć w to co piszesz? A ja jeszem ciekaw , kiedy przestaniesz wierzyc w to, co piszesz? Dla Twojej kondycji psychicznej bedzie to radosna wiadomosc. Przeciez wiesz doskonale, ze islamuski, to pospolici bandyci. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Wociechu, zupelnie nie masz racji 07.06.06, 22:59 Jasiu zapewnij mnie, że ani Ty ani Twoja żona nie jesteście tymi no jak to się mówi. Już wiem "islamuskami". Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Wociechu, zapewnij mnie, ze 07.06.06, 23:13 Nie bierzsz pieniedzy od Fidela Castro (kwity poprosze :) to dopiero wtedy uwierze Ci, ze nie popierasz islamskiej holoty. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Wociechu, zapewnij mnie, ze 07.06.06, 23:19 Jasiu a ten Fidel Castro to też "islamista"? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nie mam na Imie Jasiu, Wojciechu :) 07.06.06, 23:25 A ten Fidel Castro, to spozniony przechodzien :) KOcha rum i sambe. Islamuskow tez nie znosi :) Per definitione :) alias para definición :) Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Nie mam na Imie Jasiu, Wojciechu :) 07.06.06, 23:29 Jasiu a te "islamuski" to jakieś Ufo-Ludki? Nie mogę znaleźć tego hasła (islamusek) w słowniku: portalwiedzy.onet.pl/polszczyzna.html?qs=islamusek&tr=pol-all&ch=1&x=0&y=0 Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Wojciechu :) 07.06.06, 23:40 haslo : islamuski - wymyka sie wszelkiej definicji .) to taka lokalna holota - wierzaca w falszywego proroka: maczo.meta (tego od szalikowcow :) lubia sie lac i lubia byc lani :) Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Wojciechu :) 07.06.06, 23:44 j-k napisał: > haslo : islamuski - wymyka sie wszelkiej definicji .) > to taka lokalna holota - wierzaca w falszywego proroka: maczo.meta > (tego od szalikowcow :) > > lubia sie lac i lubia byc lani :) ======================================================= Hm, wygląda na to, że "islamuski" = szalikowscy. Nie wiedziałem tego. Mówię to całkiem serio. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Wojciechu :) 07.06.06, 23:48 Nie wiedziales, z nawet od "szalikow" vel islamuskow mozna sie czegos nauczyc... A jednak... tego, jak najlepiej dac sie zamknac :) dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Wojciechu :) 07.06.06, 23:55 j-k napisał: > dobranoc. ====================== Tylko nie śnij o hurysach. Mogą Cię do złego namawiać. Uwazaj. Odpowiedz Link Zgłoś