Gość: Tomek44 IP: 213.8.97.* 16.07.03, 12:09 Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w najnowszym wydaniu Angory. www.angora.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fredzio54 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 16.07.03, 13:17 bo sa katolicy zacofani koscial rzadzi u nich w sypialni 84 lat panstwowosc i wygladja dalej biedaki Ale maja Zydowskiego boga tego zyda z Nazaretu Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 16.07.03, 13:21 Szamir nie lubi polakow bo mu ojcaw czasie II WS zamordowali i to byli przyjaciela ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
alef_35 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 16.07.03, 13:34 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w najnowszym > wydaniu Angory. > > www.angora.com.pl/ Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Polakiem i "nie widzę wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakowie, na Festiwalu Kultury Żydowskiej. :-) Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.bb.netvision.net.il 16.07.03, 13:38 alef_35 napisał: > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w najnowszym > > wydaniu Angory. > > > > www.angora.com.pl/ > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Polakiem i "nie widzę > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakowie, na Festiwalu Kultury > Żydowskiej. :-) > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i nie tak stam oszolomow.... Odpowiedz Link Zgłoś
pepita Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 16.07.03, 15:52 Gość portalu: dana33 napisał(a): > alef_35 napisał: > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w najnowsz > ym > > > wydaniu Angory. > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Polakiem i "nie widzę > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakowie, na Festiwalu > Kultury > > Żydowskiej. :-) > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i nie tak stam > oszolomow.... widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystaliscie z tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), daliscie sie poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiele ,natomiast zla zostawiliscie do cholery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: 213.8.97.* 16.07.03, 16:12 pepita napisała: > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > alef_35 napisał: > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w naj > nowsz > > ym > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Polakiem i "nie wid > zę > > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakowie, na Festiwal > u > > Kultury > > > Żydowskiej. :-) > > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. > > > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i nie tak stam > > oszolomow.... > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystaliscie z > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), daliscie sie > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiele ,natomiast > zla zostawiliscie do cholery. A wiesz, ze dokladnie to samo mowia o Polakach n.p. w Ameryce? Nie chce ci nawet powtorzyc kawalow jakie tam kraza o Polakach. A skad sie to bierze? Wystarczy wejsc na forum, odpowiedz masz gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 16:26 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > pepita napisała: > > > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > > > alef_35 napisał: > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, > w naj > > nowsz > > > ym > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Polakiem i "ni > e wid > > zę > > > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakowie, na Fes > tiwal > > u > > > Kultury > > > > Żydowskiej. :-) > > > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. > > > > > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i nie tak sta > m > > > oszolomow.... > > > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystaliscie z > > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), daliscie sie > > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiele ,natomia > st > > zla zostawiliscie do cholery. > A wiesz, ze dokladnie to samo mowia o Polakach n.p. w Ameryce? > Nie chce ci nawet powtorzyc kawalow jakie tam kraza o Polakach. > A skad sie to bierze? Wystarczy wejsc na forum, odpowiedz masz gotowa. >> W Stanach zydzi zrobili Polakom dupe, wiec sie utarlo to kolejne zydowskie swinstwo. To zydzi wymyslili te kawaly!!! Jedz do Argentyny i sprawdz jaka opinie maja tam Polscy. Byli tam zanim zazydzila sie Argentyna polskim zydostwem. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: 213.8.97.* 16.07.03, 16:29 Gość portalu: A.D. napisał(a): >> >> W Stanach zydzi zrobili Polakom dupe, wiec sie utarlo to kolejne zydow > skie > swinstwo. To zydzi wymyslili te kawaly!!! Jedz do Argentyny i sprawdz jaka > opinie maja tam Polscy. Byli tam zanim zazydzila sie Argentyna polskim > zydostwem. > > A widzisz, jacy jestesmy genialni? Wiec uwazaj i nie milcz, bo spartolisz nam robote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 16:35 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > >> >> W Stanach zydzi zrobili Polakom dupe, wiec sie utarlo to kole > jne zydow > > skie > > swinstwo. To zydzi wymyslili te kawaly!!! Jedz do Argentyny i sprawdz jaka > > > opinie maja tam Polscy. Byli tam zanim zazydzila sie Argentyna polskim > > zydostwem. > > > > > A widzisz, jacy jestesmy genialni? Wiec uwazaj i nie milcz, bo spartolisz nam > robote. >> Bedac obiektywnym z natury, oczywiscie przyznam tobie racje: zydzi sa istotnie genialni. Szkoda tylko ze najbardziej sa genialni w tym, czym ogol przyzwoitej czesci ludzkosci zazwyczaj pogardza. Odpowiedz Link Zgłoś
pepita Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 16.07.03, 16:33 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > pepita napisała: > > > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > > > alef_35 napisał: > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, > w naj > > nowsz > > > ym > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Polakiem i "ni > e wid > > zę > > > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakowie, na Fes > tiwal > > u > > > Kultury > > > > Żydowskiej. :-) > > > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. > > > > > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i nie tak sta > m > > > oszolomow.... > > > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystaliscie z > > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), daliscie sie > > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiele ,natomia > st > > zla zostawiliscie do cholery. > A wiesz, ze dokladnie to samo mowia o Polakach n.p. w Ameryce? > Nie chce ci nawet powtorzyc kawalow jakie tam kraza o Polakach. > A skad sie to bierze? Wystarczy wejsc na forum, odpowiedz masz gotowa. mnie g..obchodzi co w Hameryce mowia o Polakach(to tez wasza zasluga) pytanie tego watku jest inne i jezeli zabierasz glos to odp. na pytanie > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: 213.8.97.* 16.07.03, 16:39 pepita napisała: > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > pepita napisała: > > > > > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > > > > > alef_35 napisał: > > > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izra > ela, > > w naj > > > nowsz > > > > ym > > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Polakiem > i "ni > > e wid > > > zę > > > > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakowie, n > a Fes > > tiwal > > > u > > > > Kultury > > > > > Żydowskiej. :-) > > > > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. > > > > > > > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i nie ta > k sta > > m > > > > oszolomow.... > > > > > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystaliscie > z > > > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), daliscie > sie > > > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiele ,na > tomia > > st > > > zla zostawiliscie do cholery. > > A wiesz, ze dokladnie to samo mowia o Polakach n.p. w Ameryce? > > Nie chce ci nawet powtorzyc kawalow jakie tam kraza o Polakach. > > A skad sie to bierze? Wystarczy wejsc na forum, odpowiedz masz gotowa. > > mnie g..obchodzi co w Hameryce mowia o Polakach(to tez wasza zasluga) pytanie > tego watku jest inne i jezeli zabierasz glos to odp. na pytanie > > Ha, Ha, Kon by sie usmial. Jestem dumny, ze jestem Zydem. Taki genialny narod!!! Wszedzie mamy wplywy, nawet kawaly o Polakach, to przez nas. Mielem dzisiaj ciezki dzien. Dziekuje ci za poprawienie mojego nastroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 16:41 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > pepita napisała: > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > pepita napisała: > > > > > > > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > > > > > > > alef_35 napisał: > > > > > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem > Izra > > ela, > > > w naj > > > > nowsz > > > > > ym > > > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Pola > kiem > > i "ni > > > e wid > > > > zę > > > > > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakow > ie, n > > a Fes > > > tiwal > > > > u > > > > > Kultury > > > > > > Żydowskiej. :-) > > > > > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. > > > > > > > > > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i n > ie ta > > k sta > > > m > > > > > oszolomow.... > > > > > > > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystal > iscie > > z > > > > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), dal > iscie > > sie > > > > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiel > e ,na > > tomia > > > st > > > > zla zostawiliscie do cholery. > > > A wiesz, ze dokladnie to samo mowia o Polakach n.p. w Ameryce? > > > Nie chce ci nawet powtorzyc kawalow jakie tam kraza o Polakach. > > > A skad sie to bierze? Wystarczy wejsc na forum, odpowiedz masz gotowa > . > > > > mnie g..obchodzi co w Hameryce mowia o Polakach(to tez wasza zasluga) > pytanie > > tego watku jest inne i jezeli zabierasz glos to odp. na pytanie > > > > > Ha, Ha, Kon by sie usmial. > Jestem dumny, ze jestem Zydem. Taki genialny narod!!! Wszedzie mamy wplywy, > nawet kawaly o Polakach, to przez nas. Mielem dzisiaj ciezki dzien. Dziekuje > ci za poprawienie mojego nastroju. >> No to pociesz sie dodatkowo ...Icku, ze i Polacy maja tony kawalow o zydach. Przekaz to Salci, aby tez sie cieszyla.... Good day. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: 213.8.97.* 16.07.03, 16:46 Gość portalu: A.D. napisał(a): >> > > mnie g..obchodzi co w Hameryce mowia o Polakach(to tez wasza zasluga > ) >> > >> No to pociesz sie dodatkowo ...Icku, ze i Polacy maja tony kawalow o > zydach. Przekaz to Salci, aby tez sie cieszyla.... Good day. Wiecej takich jak ty, to i kawaly o Zydach znikna. A moja Salci ma sie dobrze i zapewniam cie, ze nie opowiadamy sobie kawalow o Zydach, mamy ciekawsze zajecia na rozluznienie nastrojow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 16:49 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > >> > > mnie g..obchodzi co w Hameryce mowia o Polakach(to tez wasz > a zasluga > > ) > >> > > >> No to pociesz sie dodatkowo ...Icku, ze i Polacy maja tony kawalo > w o > > zydach. Przekaz to Salci, aby tez sie cieszyla.... Good day. > > Wiecej takich jak ty, to i kawaly o Zydach znikna. A moja Salci ma sie dobrze > i zapewniam cie, ze nie opowiadamy sobie kawalow o Zydach, mamy ciekawsze > zajecia na rozluznienie nastrojow. >> Ja wiem. Pewnie glownie zajmujecie sie obgryzaniem kosteczek po jakims koszernie, bo strzalem w glowke, zamordownym Plaestynskim dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
pepita Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 16.07.03, 16:55 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > pepita napisała: > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > pepita napisała: > > > > > > > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > > > > > > > alef_35 napisał: > > > > > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem > Izra > > ela, > > > w naj > > > > nowsz > > > > > ym > > > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Pola > kiem > > i "ni > > > e wid > > > > zę > > > > > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakow > ie, n > > a Fes > > > tiwal > > > > u > > > > > Kultury > > > > > > Żydowskiej. :-) > > > > > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. > > > > > > > > > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i n > ie ta > > k sta > > > m > > > > > oszolomow.... > > > > > > > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystal > iscie > > z > > > > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), dal > iscie > > sie > > > > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiel > e ,na > > tomia > > > st > > > > zla zostawiliscie do cholery. > > > A wiesz, ze dokladnie to samo mowia o Polakach n.p. w Ameryce? > > > Nie chce ci nawet powtorzyc kawalow jakie tam kraza o Polakach. > > > A skad sie to bierze? Wystarczy wejsc na forum, odpowiedz masz gotowa > . > > > > mnie g..obchodzi co w Hameryce mowia o Polakach(to tez wasza zasluga) > pytanie > > tego watku jest inne i jezeli zabierasz glos to odp. na pytanie > > > > > Ha, Ha, Kon by sie usmial. > Jestem dumny, ze jestem Zydem. Taki genialny narod!!! Wszedzie mamy wplywy, > nawet kawaly o Polakach, to przez nas. Mielem dzisiaj ciezki dzien. Dziekuje > ci za poprawienie mojego nastroju. dumny zyd genialny narod ciezki dzien!!!!!!!!!!!!!!!!! tylko glupi i tepy zyd moze miec ciezki dzien hahaha.... kon by sie usmial rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 16:59 pepita napisała: > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > pepita napisała: > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > pepita napisała: > > > > > > > > > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > > > > > > > > > alef_35 napisał: > > > > > > > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym prem > ierem > > Izra > > > ela, > > > > w naj > > > > > nowsz > > > > > > ym > > > > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > > > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem > Pola > > kiem > > > i "ni > > > > e wid > > > > > zę > > > > > > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w K > rakow > > ie, n > > > a Fes > > > > tiwal > > > > > u > > > > > > Kultury > > > > > > > Żydowskiej. :-) > > > > > > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przej > muj. > > > > > > > > > > > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilk > u i n > > ie ta > > > k sta > > > > m > > > > > > oszolomow.... > > > > > > > > > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korz > ystal > > iscie > > > z > > > > > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili) > , dal > > iscie > > > sie > > > > > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo > wiel > > e ,na > > > tomia > > > > st > > > > > zla zostawiliscie do cholery. > > > > A wiesz, ze dokladnie to samo mowia o Polakach n.p. w Ameryce? > > > > Nie chce ci nawet powtorzyc kawalow jakie tam kraza o Polakach. > > > > A skad sie to bierze? Wystarczy wejsc na forum, odpowiedz masz g > otowa > > . > > > > > > mnie g..obchodzi co w Hameryce mowia o Polakach(to tez wasza zasluga > ) > > pytanie > > > tego watku jest inne i jezeli zabierasz glos to odp. na pytanie > > > > > > > > Ha, Ha, Kon by sie usmial. > > Jestem dumny, ze jestem Zydem. Taki genialny narod!!! Wszedzie mamy wplywy > , > > nawet kawaly o Polakach, to przez nas. Mielem dzisiaj ciezki dzien. Dzieku > je > > ci za poprawienie mojego nastroju. > > dumny zyd genialny narod ciezki dzien!!!!!!!!!!!!!!!!! > tylko glupi i tepy zyd moze miec ciezki dzien hahaha.... kon by sie usmial > rowniez >> Nu, on musial liczyc i liczyc. W pocie czola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 16:39 pepita napisała: > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > pepita napisała: > > > > > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > > > > > alef_35 napisał: > > > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izra > ela, > > w naj > > > nowsz > > > > ym > > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > > Ja myslę, że nie jest dobrze uogolniać. Ja jestem Polakiem > i "ni > > e wid > > > zę > > > > > wszędzie Żydów". Ostatnio widziałem ich sporo w Krakowie, n > a Fes > > tiwal > > > u > > > > Kultury > > > > > Żydowskiej. :-) > > > > > Opiniami kilku forumowych oszołomów się nie przejmuj. > > > > > > > > nu, problem polega na tym, ze jest ich wiecej niz kilku i nie ta > k sta > > m > > > > oszolomow.... > > > > > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystaliscie > z > > > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), daliscie > sie > > > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiele ,na > tomia > > st > > > zla zostawiliscie do cholery. > > A wiesz, ze dokladnie to samo mowia o Polakach n.p. w Ameryce? > > Nie chce ci nawet powtorzyc kawalow jakie tam kraza o Polakach. > > A skad sie to bierze? Wystarczy wejsc na forum, odpowiedz masz gotowa. > > mnie g..obchodzi co w Hameryce mowia o Polakach(to tez wasza zasluga) pytanie > tego watku jest inne i jezeli zabierasz glos to odp. na pytanie >> Moze zainteresuje Ciebie fakt, ze w Ameryce zydzi rozprzestrzenili opinie zr to Polacy zbudowali obozy koncentracyjne dla przerobki zydow i tylko dzieki Polakom ten 'Holokaust' mogl miec miejsce. Tylko ze, jak to z zydami jest zasada, w tym Holokaustu interesie nie odpalili Polakom kilku miliardow $ za ten wieprzowy gesheft.... > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.adsl.actcom.co.il 16.07.03, 22:23 pepita napisała: > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow korzystaliscie z > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was gonili), daliscie sie > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie bylo wiele ,natomiast > zla zostawiliscie do cholery. nu, tu lezy pies pogrzebany, jak to sie ladnie mowi. wy (antysemici) uwazacie, ze my (polscy zydzi) korzystalismy z waszej goscinnosci i tolerancji (ha!), natomiast my uwazamy, ze bylismy we wlasnym kraju i mielismy takie same dobre i zle strony jak "czysci" polacy. i zebys nie miala zludzen, zle zostawilismy dokladnie tyle samo ile narobilismy. wspolnie z wami, czystymi rasowo polakami. jak sie jest w jakims kraju setki lat, to tylko dziwnie myslaca grupa ludzi mysli o innej grupie ludzie, ze "korzystali z naszej goscinnosci". wiesz, wasze zachowanie w 1968 roku naprawde bylo wyrazem goscinnosci. a jeszcze jedno krociutkie zdanko: nie wiem jakby polska wygladala bez zydowskiego wkladu w kulture, nauke i przemysl w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 22:35 Gość portalu: dana33 napisał(a): > pepita napisała: > > > widzimy/rozpoznajemy was poniewaz przez wiele wiekow > korzystaliscie z > > tolerancji i goscinnosci naszego kraju(wszedzie was > gonili), daliscie sie > > poznac z dobrej i zlej strony.Niestety tej dobroci nie > bylo wiele ,natomiast > > zla zostawiliscie do cholery. > > nu, tu lezy pies pogrzebany, jak to sie ladnie mowi. wy > (antysemici) uwazacie, ze my (polscy zydzi) korzystalismy > z waszej goscinnosci i tolerancji (ha!), natomiast my > uwazamy, ze bylismy we wlasnym kraju i mielismy takie > same dobre i zle strony jak "czysci" polacy. > i zebys nie miala zludzen, zle zostawilismy dokladnie > tyle samo ile narobilismy. wspolnie z wami, czystymi > rasowo polakami. jak sie jest w jakims kraju setki lat, > to tylko dziwnie myslaca grupa ludzi mysli o innej grupie > ludzie, ze "korzystali z naszej goscinnosci". wiesz, > wasze zachowanie w 1968 roku naprawde bylo wyrazem > goscinnosci. a jeszcze jedno krociutkie zdanko: nie wiem > jakby polska wygladala bez zydowskiego wkladu w kulture, > nauke i przemysl w polsce. >> Gwoli scislosci pani arcysyjonistko, w 68 roku jedna banda zydow wygonila z Polski druga, ktora w rozgrywkach politycznych przegrala walke o stolek i dostep do koryta. Poza tym bez zydow Polska bylaby we wspanialej kondycji, tak, jak kazdy inny organizm, gdy sie oczysci go z pasozytow! Kultura wowczas bylaby Polska, nauka na doskonalym poziomie, bo i naukowcow bylo wiele, tylko ze wzgledu na zazydzenie musieli emigrowac czy do Francji, czy do Chile, czy tez do wielu innych krajow Swiata i pozostaly po nich pamiatki takie, jak nazwy gor, rzek i inne. No a handel i przemysl istotnie bylby wspanialy, gdyby nie duszony zydostwem wewnarz i na zewnatrz Kraju. Poza tym ludnosc Polska nie bylaby poddana najgorszej demoralizacji, jaka czlowiek moze sobie wyobrazic! Prawda jest nieco wieksza, anizeli twoj koniec nosa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: He,he... IP: *.adsl.actcom.co.il 16.07.03, 22:46 Gość portalu: A.D. napisał(a): > >> Gwoli scislosci pani arcysyjonistko, w 68 roku jedna banda zydow wygon > ila z > Polski druga, ktora w rozgrywkach politycznych przegrala walke o stolek i > dostep do koryta. Poza tym bez zydow Polska bylaby we wspanialej kondycji, > tak, jak kazdy inny organizm, gdy sie oczysci go z pasozytow! Kultura wowczas > bylaby Polska, nauka na doskonalym poziomie, bo i naukowcow bylo wiele, tylko > ze wzgledu na zazydzenie musieli emigrowac czy do Francji, czy do Chile, czy > tez do wielu innych krajow Swiata i pozostaly po nich pamiatki takie, jak > nazwy gor, rzek i inne. No a handel i przemysl istotnie bylby wspanialy, gdyby > nie duszony zydostwem wewnarz i na zewnatrz Kraju. Poza tym ludnosc Polska nie > bylaby poddana najgorszej demoralizacji, jaka czlowiek moze sobie wyobrazic! > Prawda jest nieco wieksza, anizeli twoj koniec nosa.... oj, kretyn ty ad, kretyn.... oh, ad, przy tym twoim wiecznym smiechu zauwazylam w gornym przedostatnim zebie u ciebie dziure, szybko do dentysty bo gnije i dochodzi do twoich komorek mozgowych..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 22:59 Gość portalu: dana33 napisał(a): > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > >> Gwoli scislosci pani arcysyjonistko, w 68 roku jedna > banda zydow wygon > > ila z > > Polski druga, ktora w rozgrywkach politycznych > przegrala walke o stolek i > > dostep do koryta. Poza tym bez zydow Polska bylaby we > wspanialej kondycji, > > tak, jak kazdy inny organizm, gdy sie oczysci go z > pasozytow! Kultura wowczas > > bylaby Polska, nauka na doskonalym poziomie, bo i > naukowcow bylo wiele, tylko > > ze wzgledu na zazydzenie musieli emigrowac czy do > Francji, czy do Chile, czy > > tez do wielu innych krajow Swiata i pozostaly po nich > pamiatki takie, jak > > nazwy gor, rzek i inne. No a handel i przemysl istotnie > bylby wspanialy, gdyby > > nie duszony zydostwem wewnarz i na zewnatrz Kraju. Poza > tym ludnosc Polska nie > > bylaby poddana najgorszej demoralizacji, jaka czlowiek > moze sobie wyobrazic! > > Prawda jest nieco wieksza, anizeli twoj koniec nosa.... > > oj, kretyn ty ad, kretyn.... > oh, ad, przy tym twoim wiecznym smiechu zauwazylam w > gornym przedostatnim zebie u ciebie dziure, szybko do > dentysty bo gnije i dochodzi do twoich komorek mozgowych..... >> Ciekawy argument! Nu, niestety mam takie uzebienie zdrowe ze do konca zycia problemow nie bede mial, jak stwierdzono ostatnio w Polsce... No a moj smiech to tylko pretekst, bo gdy taki syjonista jeden z drugim, jak ty sie natrafi, to latwiej to zgryzc. No i wypluc.... >> Zauwazylem ze 'kretym' jako argument zawsze sie pojawia w twoim syjonistycznym mozdzku ...'szarej, domowej kurki ' zawsze wowczas. gdy twoje plytkie i wyswiechtane 'gadki' i zagranie trafiana kamien... >> Nu, syjonistka jestes arcy, i nie potrafisz cos do rzeczy i z odrobina sensu? Tak nieco jak normalny i choc troche przyzwoity zyd potrafi? Pewnie jest w tobie nawet mniej 'zyda', anizeli w innych, co sie na Izraelitow zgrywaja, prawda? Pewnie do swojego proboszcza kiedys pisalas aby metryke tobie wystawil...zydowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Dlatego... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 15:52 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w najnowszym > wydaniu Angory. > > www.angora.com.pl/ >>> Ze to terrorysci!!! I bezczelnie przytaczaja wywiady z takim skurwesynskim terrorysta i morderca jakim byl zdechly juz Shamir. Dlatego ze zydzi tylko mordercow i terrorystow wybieraja na premierow, etc., etc. Wiec sie to WIDZI!!! Jaskrawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Dlatego... IP: 213.8.97.* 16.07.03, 16:20 Gość portalu: A.D. napisał(a): > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w najnowszym > > wydaniu Angory. > > > > www.angora.com.pl/ > > > >>> Ze to terrorysci!!! I bezczelnie przytaczaja wywiady z takim skurw > esynskim > terrorysta i morderca jakim byl zdechly juz Shamir. Dlatego ze zydzi tylko > mordercow i terrorystow wybieraja na premierow, etc., etc. Wiec sie to > WIDZI!!! Jaskrawo!!! AD, blagam cie, nie przestawaj pisac. Robisz dobra robote. Ciekawy jestem o czym beda opowiadac w towarzystwie na zachod od Polski: o blondynkach , czy o Polakach? Wiecej takich AD, a Polonia bedzie bardziej powazana w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Dlatego... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 16:32 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w najnowsz > ym > > > wydaniu Angory. > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > >>> Ze to terrorysci!!! I bezczelnie przytaczaja wywiady z takim > skurw > > esynskim > > > terrorysta i morderca jakim byl zdechly juz Shamir. Dlatego ze zydzi tylko > > > mordercow i terrorystow wybieraja na premierow, etc., etc. Wiec sie to > > WIDZI!!! Jaskrawo!!! > > AD, blagam cie, nie przestawaj pisac. Robisz dobra robote. Ciekawy jestem o > czym beda opowiadac w towarzystwie na zachod od Polski: o blondynkach , czy o > Polakach? > Wiecej takich AD, a Polonia bedzie bardziej powazana w swiecie. >> Nie rozzydzisz swojej bezczelnosci, aby takiego morderce i terroryste, i zarazem polakozerce, jakim zdechy byl Shamir, przytaczac. "Niech imie jego i pamiec o nim zostana wymazane" - to z twojego Talmudu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Dlatego... IP: 213.8.97.* 16.07.03, 16:41 Gość portalu: A.D. napisał(a): > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, w naj > nowsz > > ym > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > >>> Ze to terrorysci!!! I bezczelnie przytaczaja wywiady z t > akim > > skurw > > > esynskim > > > > > terrorysta i morderca jakim byl zdechly juz Shamir. Dlatego ze zydzi > tylko > > > > > mordercow i terrorystow wybieraja na premierow, etc., etc. Wiec sie t > o > > > WIDZI!!! Jaskrawo!!! > > > > AD, blagam cie, nie przestawaj pisac. Robisz dobra robote. Ciekawy jestem > o > > czym beda opowiadac w towarzystwie na zachod od Polski: o blondynkach , cz > y > o > > Polakach? > > Wiecej takich AD, a Polonia bedzie bardziej powazana w swiecie. > > > >> Nie rozzydzisz swojej bezczelnosci, aby takiego morderce i terroryste, > i > zarazem polakozerce, jakim zdechy byl Shamir, przytaczac. "Niech imie jego i > pamiec o nim zostana wymazane" - to z twojego Talmudu... Bogu niech beda dzieki za stworzenie takiego AD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 16:43 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izraela, > w naj > > nowsz > > > ym > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > > > > >>> Ze to terrorysci!!! I bezczelnie przytaczaja wywiad > y z t > > akim > > > skurw > > > > esynskim > > > > > > > terrorysta i morderca jakim byl zdechly juz Shamir. Dlatego ze z > ydzi > > tylko > > > > > > > mordercow i terrorystow wybieraja na premierow, etc., etc. Wiec > sie t > > o > > > > WIDZI!!! Jaskrawo!!! > > > > > > AD, blagam cie, nie przestawaj pisac. Robisz dobra robote. Ciekawy je > stem > > o > > > czym beda opowiadac w towarzystwie na zachod od Polski: o blondynkach > , cz > > y > > o > > > Polakach? > > > Wiecej takich AD, a Polonia bedzie bardziej powazana w swiecie. > > > > > > >> Nie rozzydzisz swojej bezczelnosci, aby takiego morderce i terror > yste, > > i > > zarazem polakozerce, jakim zdechy byl Shamir, przytaczac. "Niech imie jego > i > > pamiec o nim zostana wymazane" - to z twojego Talmudu... > > Bogu niech beda dzieki za stworzenie takiego AD >> Cholerne zydy!!! Nawet w mojej sypialni maja podsluch.... Odpowiedz Link Zgłoś
wtracalski Re: He,he...he, he...he, he, he !!! 16.07.03, 17:01 Gość portalu: A.D. napisał(a): > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem Izra > ela, > > w naj > > > nowsz > > > > ym > > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > > > > > > > >>> Ze to terrorysci!!! I bezczelnie przytaczaja w > ywiad > > y z t > > > akim > > > > skurw > > > > > esynskim > > > > > > > > > terrorysta i morderca jakim byl zdechly juz Shamir. Dlatego > ze z > > ydzi > > > tylko > > > > > > > > > mordercow i terrorystow wybieraja na premierow, etc., etc. > Wiec > > sie t > > > o > > > > > WIDZI!!! Jaskrawo!!! > > > > > > > > AD, blagam cie, nie przestawaj pisac. Robisz dobra robote. Cieka > wy je > > stem > > > o > > > > czym beda opowiadac w towarzystwie na zachod od Polski: o blondy > nkach > > , cz > > > y > > > o > > > > Polakach? > > > > Wiecej takich AD, a Polonia bedzie bardziej powazana w swiecie. > > > > > > > > > >> Nie rozzydzisz swojej bezczelnosci, aby takiego morderce i t > error > > yste, > > > i > > > zarazem polakozerce, jakim zdechy byl Shamir, przytaczac. "Niech imie > jego > > i > > > pamiec o nim zostana wymazane" - to z twojego Talmudu... > > > > Bogu niech beda dzieki za stworzenie takiego AD > > > >> Cholerne zydy!!! Nawet w mojej sypialni maja podsluch.... Gorzej, mam juz twoj adres !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: He,he...he, he...he, he, he !!! IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 17:07 wtracalski napisał: > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > > > > > > > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > > > > > > > > > > > Polecam rowniez wywiad z Szamirem bylym premierem > Izra > > ela, > > > w naj > > > > nowsz > > > > > ym > > > > > > > wydaniu Angory. > > > > > > > > > > > > > > www.angora.com.pl/ > > > > > > > > > > > > > > > > > > >>> Ze to terrorysci!!! I bezczelnie przytacz > aja w > > ywiad > > > y z t > > > > akim > > > > > skurw > > > > > > esynskim > > > > > > > > > > > terrorysta i morderca jakim byl zdechly juz Shamir. Dl > atego > > ze z > > > ydzi > > > > tylko > > > > > > > > > > > mordercow i terrorystow wybieraja na premierow, etc., > etc. > > Wiec > > > sie t > > > > o > > > > > > WIDZI!!! Jaskrawo!!! > > > > > > > > > > AD, blagam cie, nie przestawaj pisac. Robisz dobra robote. > Cieka > > wy je > > > stem > > > > o > > > > > czym beda opowiadac w towarzystwie na zachod od Polski: o b > londy > > nkach > > > , cz > > > > y > > > > o > > > > > Polakach? > > > > > Wiecej takich AD, a Polonia bedzie bardziej powazana w swie > cie. > > > > > > > > > > > > >> Nie rozzydzisz swojej bezczelnosci, aby takiego morderc > e i t > > error > > > yste, > > > > i > > > > zarazem polakozerce, jakim zdechy byl Shamir, przytaczac. "Niech > imie > > jego > > > i > > > > pamiec o nim zostana wymazane" - to z twojego Talmudu... > > > > > > Bogu niech beda dzieki za stworzenie takiego AD > > > > > > >> Cholerne zydy!!! Nawet w mojej sypialni maja podsluch.... > > Gorzej, mam juz twoj adres !!!!!!! >> No to i ja sie ciesze. Bardzo. Jedeno mam tylko pytanie: Czy arabski sezon na zydow obowiazuje tez i tutaj? Prosze napisz do mnie. Na moj adres oczywiscie, aby nie straszyc innych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefet Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.visp.energis.pl 16.07.03, 18:39 Nie wszędzie. Mnie np. bardzo mierziła obecność pewnego żyda na stanowisku rzecznika hunty Jaruzelskiego. Bardzo mierzili mnie w PRL-owskich rządach PP Różańscy, Bermanowie, Brystygierowie itp. Bardzo natomiast cenię żyda - redaktora naczelnego Gazety Wyborczej. Inny żyd prof Geremek był z kolei bardzo dobrym szefem polskiego MSZ. Troje największycch aferzystów RP, którzy okradli ten biedny kraj na wileset mln. dolarów to żydzi, którym Izrael dał schronienie. Tylu zauważyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.inter.net.il 16.07.03, 18:58 Gość portalu: mefet napisał(a): > Nie wszędzie. Mnie np. bardzo mierziła obecność pewnego żyda na stanowisku > rzecznika hunty Jaruzelskiego. Bardzo mierzili mnie w PRL-owskich rządach PP > Różańscy, Bermanowie, Brystygierowie itp. Bardzo natomiast cenię żyda - > redaktora naczelnego Gazety Wyborczej. Inny żyd prof Geremek był z kolei bardzo > > dobrym szefem polskiego MSZ. Troje największycch aferzystów RP, którzy okradli > ten biedny kraj na wileset mln. dolarów to żydzi, którym Izrael dał > schronienie. Tylu zauważyłem. Jeszcze jeden z paranoja. To tylko potwierdza to co napisalem powyzej. Pisz jak najwiecej, to niezla terapia, a dla nas pozytek. Napisz cos jeszcze o czosnku, wszach, dzieciach na mace i jak to maltretowali UBcy twojego tatusia, a najgorszy byl Zyd, a potem zwolnili cie z pracy, wykastrowali i nawet Viagra ci dzisiaj nie pomaga...i jescze cos dodaj, bo nie mam pomyslow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Przeszlosc Tomka44 IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 19:09 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Gość portalu: mefet napisał(a): > > > Nie wszędzie. Mnie np. bardzo mierziła obecność pewnego żyda na stanowisku > > > rzecznika hunty Jaruzelskiego. Bardzo mierzili mnie w PRL-owskich rządach > PP > > Różańscy, Bermanowie, Brystygierowie itp. Bardzo natomiast cenię żyda - > > redaktora naczelnego Gazety Wyborczej. Inny żyd prof Geremek był z kolei > bardzo > > > > dobrym szefem polskiego MSZ. Troje największycch aferzystów RP, którzy > okradli > > ten biedny kraj na wileset mln. dolarów to żydzi, którym Izrael dał > > schronienie. Tylu zauważyłem. > > Jeszcze jeden z paranoja. To tylko potwierdza to co napisalem powyzej. > Pisz jak najwiecej, to niezla terapia, a dla nas pozytek. Napisz cos jeszcze o > czosnku, wszach, dzieciach na mace i jak to maltretowali UBcy twojego tatusia, > a najgorszy byl Zyd, a potem zwolnili cie z pracy, wykastrowali i nawet Viagra > ci dzisiaj nie pomaga...i jescze cos dodaj, bo nie mam pomyslow. >> Smierdzisz metodami bezpieki. Tych z pozniejszego okresu, kiedy to juz nie mogliscie Polakow mordowac tysiacami, tylko osmieszaliscie i dyskredytowaliscie przeciwnikow. Dwie setki lat syjonizmu za pieniadze Rothschild'ow genetyczne juz maja uwarunkowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Przeszlosc Tomka44 IP: *.inter.net.il 16.07.03, 19:19 Jak mnie rozszyfrowales AD? Brawo!!! Pracowalismy razem. Udalo ci sie zwiac, zanim sie do ciebie dobrali. Pozdrawiam agent T44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Przeszlosc Tomka44 IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 19:28 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Jak mnie rozszyfrowales AD? Brawo!!! > Pracowalismy razem. Udalo ci sie zwiac, zanim sie do ciebie dobrali. > Pozdrawiam > agent T44 >> Musze Ciebie rozczarowac. To nie ja bylem Twoim kolega, wiec rozpoznanie raczej nietrafne, ale metody bezpieki zma bardzo dobrze. Wiesz, to sa metody...zydowskie! No i prawda ze sie udalo zwiac - Tobie! Shlomo Morel, czy tez Pinek byli tatusiami szanownego, czy tez tylko wujkami? >> Ty nawet wiesz jakie okrzyki w mojej sypialni sie slyszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Przeszlosc Tomka44 IP: *.inter.net.il 16.07.03, 19:35 Ty naprawde jestes zdrowo stukniety, ale pisz dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Przeszlosc Tomka44 IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 19:38 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Ty naprawde jestes zdrowo stukniety, ale pisz dalej. >> To jednak trafilem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tarekk@op.pl DO :Tomek 44 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.03, 19:45 Zbrodniarz Shamier powiny dawno siedzieć za jego zbrodnia dla ciebie jest bochater adla więszkosci normalnyh ludzie w tym normalnych żydów jest zbrodniarzem kiedys będzie sądzony nie zgadzam sie z toba w ocenie relacji polakow do żydów nie możesz oceniac polaków na przekładzie kilku osób ktorze pieszą na forum . mogłeś zobaczyć reakcja polaków wczasie festiwal żydowski w Krakowie..uwazam ze teraz większość polakow maja normalny stanowiska do żydów jak i do innych...walcz opkoju chłopie ..jest dobra dla wszystkich ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: DO :Tomek 44 IP: *.inter.net.il 16.07.03, 19:56 Gość portalu: tarekk@op.pl napisał(a): > Zbrodniarz Shamier powiny dawno siedzieć za jego zbrodnia dla ciebie jest > bochater adla więszkosci normalnyh ludzie w tym normalnych żydów jest > zbrodniarzem kiedys będzie sądzony > nie zgadzam sie z toba w ocenie relacji polakow do żydów nie możesz oceniac > polaków na przekładzie kilku osób ktorze pieszą na forum . mogłeś zobaczyć > reakcja polaków wczasie festiwal żydowski w Krakowie..uwazam ze teraz > większość polakow maja normalny stanowiska do żydów jak i do innych...walcz > opkoju chłopie ..jest dobra dla wszystkich ludzie Ja juz nie raz pisalem, o tym, ze kiedy przyjechalem do Polski kilka miesiecy temu, bylem mile rozczarowany. Ludzie ponizej lat 40-tu, maja juz inne spojrzenie na historie, zdrowsze. Mysle, ze moglibysmy o Szaronie podyskutowac po arabsku. Nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baruch zawisc panszczyznianych chlopow trwa.... IP: *.vline.pl 16.07.03, 19:34 A raczej ich potomkow. Bo Zydzi polscy umieli sie dogadac z polskimi krolami : mieli wolnosc,mieli przywileje...polscy chlopi ( narod ) nie mieli. Bo Zydzi byli ciekawi swiata,nauki,chetnie sie uczyli,dzieki temu prezentowali wyzszy poziom w dyskusjach i wygrywali te dyskusje na swoja korzysc. A nikt,takze Polacy,nie chce uchodzic ciagle za glupszego... W walce o byt gospodarczy wykazali sie wieksza przedsiebierczoscia ( i uczciwoscia ),oszczednoscia ,czyli cechami,ktore ogolowi Polakow byly obce,wielu sie dorobilo,a wiec SASIADOW kluje to w oczy... ps. nie pili na ogol wodki,nie chodzili do Kosciola,pozatym byli mniejszoscia za ktora i tak nikt by sie nie ujal w razie czego. ps.2. antysemityzm w Polsce,to wytwor zawisci plebejskiej potomkow panszczyznianych chlopow lub biednej szlachty,goloty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: zawisc panszczyznianych chlopow trwa.... IP: *.inter.net.il 16.07.03, 19:49 Spotkalem kiedys pijanego chlopa. Caly dzien pil, albo siedzial przed knajpa z kolegami. Ziemia marniala, dzieci plakaly, a kobieta tyrala sama na gospodarstwie. Siedzial tak sobie i wspominal, jak to Zydzi mieli dobrze. Mieli gospodarstwo i pieniadze. Byli bogaci. Nie pili, ale rozpijali chlopstwo, bo mieli karczme. Dzieci wysylali do szkol, a oni biedni chlopi byli analfabetami, pijakami i biedakami (przez Zydow). Nienawidzil ich za pracowitosc, madrosc i za to ze nie pili. O kosciele nie wspominal i o krwi dzieciatek tez nie. Dlaczego nie lubil Zydow? Nie bardzo umial to sprecyzowac. Pomyslalem sobie,poniewaz nie przepijali swojego majatku. Ale kiedy zachorowal, to biegl do lekarza zydowskiego, gdy mial klopoty z prawem, to do adwokata Zyda...itd. A na koniec powiedzial pijanym glosem - dobrze, ze ich na mydlo przerobili. Dyskusja z takim typem to mniej wiecej na poziomie dyskusji z AD, dlatego tylko sluchalem i kiwalem glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: zawisc panszczyznianych chlopow trwa.... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 20:17 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Spotkalem kiedys pijanego chlopa. Caly dzien pil, albo siedzial przed knajpa z > kolegami. Ziemia marniala, dzieci plakaly, a kobieta tyrala sama na > gospodarstwie. Siedzial tak sobie i wspominal, jak to Zydzi mieli dobrze. > Mieli gospodarstwo i pieniadze. Byli bogaci. Nie pili, ale rozpijali > chlopstwo, bo mieli karczme. > Dzieci wysylali do szkol, a oni biedni chlopi byli analfabetami, pijakami i > biedakami (przez Zydow). > Nienawidzil ich za pracowitosc, madrosc i za to ze nie pili. > O kosciele nie wspominal i o krwi dzieciatek tez nie. > Dlaczego nie lubil Zydow? Nie bardzo umial to sprecyzowac. > Pomyslalem sobie,poniewaz nie przepijali swojego majatku. > Ale kiedy zachorowal, to biegl do lekarza zydowskiego, gdy mial klopoty z > prawem, to do adwokata Zyda...itd. > A na koniec powiedzial pijanym glosem - dobrze, ze ich na mydlo przerobili. > Dyskusja z takim typem to mniej wiecej na poziomie dyskusji z AD, dlatego > tylko sluchalem i kiwalem glowa. >> Gdybys sie mniej kiwal, to moglbys we wlasnym komentarzu, dosc glupawym jak na zyda - dostrzec znaczenie tej karczmy i innych drog demoralizacji Polakow, w ktorych to celowaliscie doskonale... I ten chlop dobrze to rozumial, choc sformulowac nie potrafil. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: zawisc panszczyznianych chlopow trwa.... IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 16.07.03, 20:49 Wszystkie Pana posty wiona, niestety, strasznym prymitywizmem. Musi Pan duzo trenowac, by osiagnac klase takiego "CCCP"(vel "Kapral") czy chocby tylko "Zbalansowanego" z Australii. Widzi Pan, rzecz w tym, ze jedna z najgorszych naszych przywar jest wlasnie....naduzywanie alkoholu. Wie Pan-takie picie "bohaterskie" -kto kogo. Powie Pan, ze to nieprawda, ale wystarczy siegnac do staropolskich pamietnikow, by sie o tym przekonac. Pan p. Pasek tez by sie pod tym podpisal. Szkoda, ze Pan-nie! Ale to chyba o czyms mowi. Z pewnoscia lubi Pan "przyprawic", tak po staropolsku - jak w wieku XVI czy XVII, w ktorych to wiekach nie udzielano Zydom tak chetnie prawa wyszynku. Ale, wg Pana, za rozpijanie sa odpowiedzialni...Zydzi-karczmarze. Nikt nie zaprzecza, ze Zydzi prowadzili takze karczmy.Podobnie, jak zajmowali sie handlem zbozem, drewnem, skorami itp. wypelniajac luke, ktorej pobozny polsko-slowianski lud nie potrafil wypelnic. Co natomiast uczynili Anglicy i inni. Nie czyniac Zyda odpowiedzialnym za wszystko. Co Pan w swoim strasznym prymitywizmie -czyni. Wie Pan co? Pan jest po prostu idiota. (J) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 21:12 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Wszystkie Pana posty wiona, niestety, strasznym prymitywizmem. Musi Pan duzo > trenowac, by osiagnac klase takiego "CCCP"(vel "Kapral") czy chocby > tylko "Zbalansowanego" z Australii. > Widzi Pan, rzecz w tym, ze jedna z najgorszych naszych przywar jest > wlasnie....naduzywanie alkoholu. Wie Pan-takie picie "bohaterskie" -kto kogo. > Powie Pan, ze to nieprawda, ale wystarczy siegnac do staropolskich pamietnikow, > > by sie o tym przekonac. Pan p. Pasek tez by sie pod tym podpisal. > Szkoda, ze Pan-nie! > Ale to chyba o czyms mowi. > Z pewnoscia lubi Pan "przyprawic", tak po staropolsku - jak w wieku XVI czy > XVII, w ktorych to wiekach nie udzielano Zydom tak chetnie prawa wyszynku. > Ale, wg Pana, za rozpijanie sa odpowiedzialni...Zydzi-karczmarze. > Nikt nie zaprzecza, ze Zydzi prowadzili takze karczmy.Podobnie, jak zajmowali > sie handlem zbozem, drewnem, skorami itp. wypelniajac luke, ktorej pobozny > polsko-slowianski lud nie potrafil wypelnic. > Co natomiast uczynili Anglicy i inni. > Nie czyniac Zyda odpowiedzialnym za wszystko. > Co Pan w swoim strasznym prymitywizmie -czyni. > Wie Pan co? Pan jest po prostu idiota. >> Ten Pan nie tylko nie pije alkoholu, ale i nie upija sie i nie oszalamia syjonistyczna propaganda. A handlem zajmowali sie zydzi, bo Polakow po prostu zydowstwo nie dopuszczalo i kazdy przejaw przedsiebiorczosci Polakow dusila w zarodku. Latwo to bylo i jeszcze jest, bo handel na calym nieomal Swiecie z zydowskich jest szponach. Proponuje nieco nauki, a po nauce jeszcze jej wiecej, choc cos mi mowi ze to w kierunku wieprza te rady rzucam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 cos o pijanstwie IP: *.inter.net.il 16.07.03, 21:27 Gość portalu: A.D. napisał(a): ) Gość portalu: Jerzy napisał(a): ) ) ) Wszystkie Pana posty wiona, niestety, strasznym prymitywizmem. Musi Pan du ) zo ) ) trenowac, by osiagnac klase takiego "CCCP"(vel "Kapral") czy chocby ) ) tylko "Zbalansowanego" z Australii. ) ) Widzi Pan, rzecz w tym, ze jedna z najgorszych naszych przywar jest ) ) wlasnie....naduzywanie alkoholu. Wie Pan-takie picie "bohaterskie" -kto ko ) go. ) ) Powie Pan, ze to nieprawda, ale wystarczy siegnac do staropolskich ) pamietnikow, ) ) ) ) by sie o tym przekonac. Pan p. Pasek tez by sie pod tym podpisal. ) ) Szkoda, ze Pan-nie! ) ) Ale to chyba o czyms mowi. ) ) Z pewnoscia lubi Pan "przyprawic", tak po staropolsku - jak w wieku XVI cz ) y ) ) XVII, w ktorych to wiekach nie udzielano Zydom tak chetnie prawa wyszynku. ) ) Ale, wg Pana, za rozpijanie sa odpowiedzialni...Zydzi-karczmarze. ) ) Nikt nie zaprzecza, ze Zydzi prowadzili takze karczmy.Podobnie, jak ) zajmowali ) ) sie handlem zbozem, drewnem, skorami itp. wypelniajac luke, ktorej pobozny ) ) ) polsko-slowianski lud nie potrafil wypelnic. ) ) Co natomiast uczynili Anglicy i inni. ) ) Nie czyniac Zyda odpowiedzialnym za wszystko. ) ) Co Pan w swoim strasznym prymitywizmie -czyni. ) ) Wie Pan co? Pan jest po prostu idiota. ) ) ) )) Ten Pan nie tylko nie pije alkoholu, ale i nie upija sie i nie oszalam ) ia ) syjonistyczna propaganda. A handlem zajmowali sie zydzi, bo Polakow po prostu ) zydowstwo nie dopuszczalo i kazdy przejaw przedsiebiorczosci Polakow dusila w ) zarodku. Latwo to bylo i jeszcze jest, bo handel na calym nieomal Swiecie z ) zydowskich jest szponach. Proponuje nieco nauki, a po nauce jeszcze jej ) wiecej, choc cos mi mowi ze to w kierunku wieprza te rady rzucam... ) Poczytaj sobie AD Rzeczpospolita, 24 grudnia 1997 Pora na koktajle Gorzalka pojawila sie na polskich stolach w XVI wieku i wytwarzano ja glownie z zyta, czasem z pszenicy i ze sliwek. Nazywala sie brantowka, prostka i okowita, zaleznie od stopnia destylacji. Najmocniejsza byla okowita, okolo 70 procent alkoholu. Najlepsze byly wodki gdanskie, w tym zwlaszcza tzw. zlota gorzalka, ktora doprawiano cienkimi blaszkami zlota. Pito tez francuskie koniaki, a od XVIII wieku takze likiery. Technike destylacji alkoholu wynalezli w VIII wieku Arabowie, ale pierwsze opisy otrzymywania spirytusu z wina pochodza dopiero z XII i XIII wieku. W XV wieku przekonanie o uzdrawiajacej roli alkoholu bylo juz tak powszechne, ze gorzelnictwo zyskalo w Europie range rzemiosla cechowego. "Trucizne uznali glupcy za lekarstwo" - powiedzialby dzis niejeden dzialacz antyalkoholowy. Sprawa nie jest jednak tak jednoznacznie oczywista. Alkohol ulatwia kontakty, osmiela, rozwiazuje ludziom jezyki. Ale nie ma nic za darmo - trunek wymaga umiaru. Jeden z pisarzy okreslil alkohol mianem "trudnego sojusznika egzystencji". Encyklopedia Powszechna jest wobec alkoholu bezwzgledna. Wedlug niej jest on przyczyna samego zla: degradacji psychofizycznej, zaniku uczuc wyzszych, otepienia, impotencji itd. Fakty sa naprawde przerazajace. Liczbe uzaleznionych od alkoholu szacuje sie w Polsce na 800 tysiecy osob. Nadmiernie pije okolo miliona. Po napoje alkoholowe coraz czesciej siega mlodziez - popija co osmy nastolatek w wieku 14-18 lat. Ponadto trzy miliony osob - doroslych i dzieci - cierpi z powodu alkoholizmu najblizszych. Ekonomisci obliczyli, ze z powodu pijanstwa Polakow nasz dochod narodowy jest o 5-6 procent nizszy. Znany Tuwimowi dorozkarz wszystkie te informacje skomentowalby po swojemu: "Mozliwe, ze wodka gubi narody, ale pojedynczemu czlowiekowi jeszcze nigdy nie zaszkodzila". Najwiecej wyrobow spirytusowych - zdaniem rocznika "World drink trends" z 1995 roku - produkuja Stany Zjednoczone, a za nimi w kolejnosci: Rosja, Wielka Brytania, Brazylia, Japonia, Niemcy, Francja i Polska. Dwa nastepne miejsca zajmuja Kanada i Rumunia. W produkcji piwa rowniez przoduja Stany Zjednoczone, dalej sa Chiny, Niemcy, Japonia i Wielka Brytania. Polska zajmuje miejsce dwudzieste. W produkcji wina pierwsze sa Wlochy, potem Francja, Hiszpania, Rosja, USA, Argentyna i Niemcy. Polska jest na tej liscie siedemnasta. Alembik, eksponat w Muzeum Gorzelnictwa w Lancucie (w Europie drugie takie muzeum jest w Finlandii). Alembik sluzyl dawniej - a zapobiegliwym i obecnie - do destylacji alkoholu. Nazwa alembik okreslano tez wodke przepalanke. W spozyciu alkoholu na glowe mieszkanca zajmowalismy w 1994 roku 28 miejsce w swiecie. Najwieksze "spozycie" wspomniany rocznik odnotowal wowczas w Luksemburgu, Francji, Portugalii, Niemczech i na Wegrzech. Prawie nie pije sie alkoholu w Maroku, Tunezji, Malezji, Tajlandii i Turcji. W tej statystyce chodzi o calkowite spozycie alkoholu, a wiec o wyroby spirytusowe, piwo i wino. Nie uwzgledniamy natomiast roznego rodzaju "wynalazkow" typu borygo, woda brzozowa, denaturat etc. Na tej liscie bylibysmy zapewne znacznie wyzej. Jak Polak pije? Wodka leje sie strumieniami na imieninach, chrzcinach, weselach. Swieta bez niej trudno sobie wyobrazic. Opija sie nowe mieszkanie, awans w pracy, narodziny potomka. Kazdy pretekst jest dobry. Gwoli prawdy trzeba jednak powiedziec, ze juz tylko nieliczni mrocza sie od samego rana. Najczesciej sluzy im do tego piwo. "Wypijesz jedno, drugie piwo i pojdziesz, no, moze troche krzywo. A po gorzale wcale" - reklamowala kiedys swojego patrona Polska Partia Przyjaciol Piwa, ktora przyczynila sie do powrotu piwa na restauracyjne salony. Namnozylo sie w kraju mniej lub bardziej eleganckich pubow, w ktorych kultura picia jest juz zupelnie inna niz w dawnych mordowniach. A i piwo jest dzis inne: lepsze, drozsze i na ogol podawane z naleznym mu szacunkiem. Kiedy trzydziesci lat temu poprosilem kioskarza o szklanke do podanej mi butelki piwa, powiedzial oburzony: "Co? Moze jeszcze stoleczek?" Takze wodke pija sie inaczej - no, moze jeszcze nie powszechnie - niz przed laty. Alkohol precyzyjnie odmierza automat, wiec zamawiajac "piecdziesiatke", nie otrzyma sie, jak dawniej, "czterdziestki", albo i mniej. W wykwintniejszych barach rzadko kto prosi o czysta wodke. W modzie sa rozmaite, wieloskladnikowe koktajle, sporzadzane z maestria przez barmanow. Ta zmiana obyczaju, podobnie jak inne dobre i zle rzeczy, przychodzi do nas z Zachodu. Tam czlowiek ze szklaneczka whisky, sam, bez towarzystwa, to zwyczajna rzecz. A w Polsce tak zwane samotne picie budzi co najmniej zdziwienie. Uwaza sie, ze samotnie pija tylko alkoholicy. Pewnie dlatego, ze Polak nadal pozostal zwierzeciem stadnym, i w stadzie mu podobnych szuka dla siebie rozgrzeszenia. Ale moda na drinka, po ktorym juz nie wychyla sie nastepnego, budzi u nas jeszcze opory. Opowiadal mi znajomy, jak to rodak z USA zaprosil go do siebie na kieliszek, ale "choc mial jeszcze wodke w butelce, to drugiego kieliszka juz mi sk...syn nie nalal. No to polecialem do sklepu, postawilem pol litra, a on znow nalal po kieliszku i obie butelki schowal do lodowki. Obie, rozumiesz? Obie! Jezu, co ta Ameryka robi z ludzi!" Obyczaj picia zmienia sie takze na wsi. Coraz wiecej jest takich wesel, gdzie goscie, mimo iz potrafia jeszcze chodzic, pozostawiaja nie dopita wodke na stole. "Cys ty, chlopie, osalol, cy ty ni mos rozumu? Tela wodki na stole, a ty idzies do dumu?" - zapytano by go przed laty. Teraz nie kazdy sie temu dziwi. Polak przestaje byc niewolnikiem wodki i powoli staje sie jej "przelozonym". Zmniejsza sie picie alkoholu, do czego przyczynia sie takze rozwoj motoryzacji, a na wsi, dodatkowo, takze postep w mechanizowaniu rolnictwa. Rolnik mniej obawia sie tego, ze cos moze mu sie stac, bardziej zalezy mu na tym, by nie uszkodzic drogiej maszyny. W miastach mniejsze picie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: cos o pijanstwie czII IP: *.inter.net.il 16.07.03, 21:30 W miastach mniejsze picie mozna czesciowo zawdzieczac rozplenionym w latach dziewiecdziesiatych kieszonkowcom i rozbojnikom. Nietrzezwemu trudniej upilnowac sie w tramwaju, trudniej sie obronic w razie napasci. A pierwsze pytanie, jakie zada mu policjant, bedzie brzmialo: "Czy byl pan trzezwy?" Jesli ograbiony trzezwy nie byl, czesto funkcjonariusz nawet nie spisze protokolu. Zmiany na rynku pracy tez nie pozostaja bez wplywu na spozycie alkoholu. Przy duzym bezrobociu prace sie szanuje, a poniewaz jest ona znacznie lepiej niz kiedys zorganizowana, to i czasu na picie mniej. Prawie calkiem zanikl w wielu zakladach zwyczaj urzadzania przyjec imieninowych. Solenizant otrzymuje w tym dniu urlop i pod zadnym pozorem nie wolno mu sie pojawic w firmie. Ani za duzo, ani za malo Picie w Polsce ma dluga tradycje. Dzis pijemy i duzo, i malo zarazem. Cztery razy wiecej niz przed wojna, ale i cztery razy mniej niz w czasie Krolestwa Kongresowego. Uprawiamy zas rosyjsko- skandynawski model picia, polegajacy na wchlanianiu alkoholi wysokoprocentowych. A istnieja jeszcze dwa modele: srodziemnomorski - picie duzych ilosci wina, oraz srodkowoeuropejski (czeski, niemiecki, belgijski) - wypijanie ogromnych ilosci piwa. Obserwowane u nas zmiany w piciu zmierzaja w kierunku modelu srodkowoeuropejskiego. Spozycie piwa szybko w Polsce rosnie, spada natomiast od kilku lat spozycie wodki, a konsumpcja wina utrzymuje sie od dawna na tym samym, niewysokim poziomie. - Dzisiaj ludzie szukaja okreslonych rodzajow wodek i rzadko kto prosi juz o wodke najtansza - uwaza dyr. Babiarz z lancuckiego Polmosu. Jest to czesciowo efekt snobizmu. Smirnoffa kupuje sie przeciez nie z upodobania do tego akurat gatunku wodki, ale dla slawy tego trunku. Lubil go sam James Bond. Pije sie wiec coraz wiecej dobrych trunkow i coraz czesciej pija sie je z umiarem. Nasila sie rowniez moda na specjalnosci regionalne. Producenci wodek konkuruja jakoscia swoich produktow, wracaja do tradycyjnych nazw, staraja sie o coraz efektowniejsze opakowania. Czasem dodatkiem do butelki wodki jest pozytywka, tak wiec alkohol kupuje sie niejako wraz z "orkiestra". Stare etykiety wodek w lancuckim muzeum Coraz wiecej staran wklada sie w promocje wyrobow alkoholowych, przy ktorej zatrudnia sie wiele slawnych nazwisk. I to sie oplaca. Na przyklad znany krakowski dziennikarz Leszek Mazan twierdzi, ze "krakowska wodka, pita z umiarem, nie szkodzi nawet w najwiekszych ilosciach". Kto nie zechce sprawdzic prawdziwosci takiej blyskotliwej reklamy? Genetyczny wyrok Alkoholikiem moze byc czlowiek, ktory przez cale zycie nie wypil ani grama alkoholu. Tak twierdza specjalisci. Bo choc czesto sie zdarza, ze czlowiek naduzywajacy trunkow z czasem sie od nich uzaleznia, czesc ludzi po prostu juz sie rodzi z zespolem uzaleznienia. Alkoholik przychodzi wiec na swiat niejako z wyrokiem, czyli z choroba alkoholowa, ktora, na szczescie, cechuje sie tym, ze mozna nigdy nie zaznac jej skutkow. Jak? Otoz tylko w jeden sposob: nie pijac w ogole. Niektorzy tworcy dorabiaja do alkoholu cala ideologie. Ich zdaniem, zeby pisac czy malowac, musza pic. Faktem jest, ze wiele wspanialych dziel malarskich i literackich stworzyli artysci w alkoholowym upojeniu. Trunek pobudzal ich wyobraznie, byl bodzcem, bez ktorego nic im sie nie udawalo. I jest kilka przykladow potwierdzajacych uwiad weny po zaprzestaniu picia. Tak bylo m.in. z Malcolmem Lowrym, autorem, ktory bodaj najglebiej przedstawil problem alkoholizmu w swojej ksiazce "Pod wulkanem". Spozywanie alkoholu dostarcza pijacemu roznego rodzaju przezyc, a te sa potem tworzywem dla dziela. Vincent van Gogh, pytany przez brata Theo, dlaczego tak duzo pije, odpowiedzial: "Dzieki pijanstwu poznalem ten goracy zolty ton". W Polsce glebsze studium na temat alkoholizmu - "Mialem tylko jedno zycie" - staral sie przedstawic (pod pseudonimem) Stefan Kisielewski. W pozytywnym oddzialywaniu alkoholu na umysl moze byc, jak to mowia, cos na rzeczy. Przed paroma laty pojawila sie teoria, wedlug ktorej alkohol niszczac mozg czyni go jakby bardziej porowatym, przez co zwieksza jego powierzchnie. To wlasnie dzieki temu pijacy tworcy zdolni sa m.in. do odleglych skojarzen (podobnie jak schizofrenicy). Oczywiscie, dzieje sie tak tylko do pewnego czasu, bo mozgu ciagle jednak ubywa. Uzywajac porownania z serem dojrzewajacym mozna przypomniec, ze ser im jest bardziej dziurawy, tym lepszy. Doprowadzajac to rozumowanie do konca trzeba by stwierdzic, ze najlepszy bylby taki ser, ktory skladalby sie z samych dziur. U alkoholikow przewaznie do tego nie dochodzi. Wiekszosc umiera wczesniej: na zawal, wylew, marskosc watroby, raka, czasami takze na gruzlice. Lud, ktory przewaznie bezblednie nazywa rzeczy po imieniu, pijaka traktuje z wyrozumialoscia, a do alkoholika ma dystans. A juz nie daj Bog, by podjal on leczenie. Wtedy wszyscy wiedza, ze "ma slaby charakter". Wesolucha i madrelka To, jacy jestesmy, wynika tez z dziedzictwa wiekow. W czasach saskich pijanstwo w Polsce bylo powszechne, o czym z niesmakiem pisali zwlaszcza cudzoziemcy. Znacznie wczesniej, o dziwo, na taka refleksje stac tez bylo co madrzejszych rodakow. Na przyklad Mikolaj Rej ma u niektorych polonistow opinie zarloka, opoja i balaguly. Tymczasem nikt tak jak on nie tepil obzarstwa i pijanstwa i nikt ich tak bezwzglednie ani przed nim, ani po nim nie osmieszal: "Bo z pychy przypada zbytek, a z obzarstwa zasie co napiekniejszy klenotek, opilstwo sprosne a ozralstwo. Albowiem, gdy juz sobie tych tortow napieka, nasmaza, albo tez mniejszy stanowie kreplow, alec i pieczenia z cebula po prostu, wierz mi, ze to tez pomocnica do tego; to juz klekaja, a czasem i krzyzem padaja, a po ziemi sie jako bydlo walaja, lejac sobie w gardlo. A bedzie drugi trzykroc z onym gardlem za weglem, a jeszcze sobie dobrze geby nie utrze, a juz wola: Nalej druga. Totez nieborak on dzbanarz leda gdzie we blocie sie powali, tamze i usnie, suknie pomaze, czapke straci, ostrogi mu odbiora, z mieszka wszystko wydlubia, a on nieborak mnima by w lazni byl, a izby go barwierz golil, a ono mu psi gebe liza". Zbigniew Kuchowicz, autor "Obyczajow staropolskich XVII i XVIII wieku", uwaza, ze w Polsce nie pito tak straszliwie, jak to czasami przedstawiaja cudzoziemcy. Poza tym alkohol byl w Polsce skladnikiem pozywienia, pelnil tez role leku. Przeciwdzialal zakazeniom, ktore przy owczesnym stanie medycyny byly bardzo grozne, ulatwial rowniez trawienie ciezkich pokarmow. Byl tez nieodlacznym skladnikiem licznych obrzedow, a "uciechy z bachusem nie tylko tolerowano, ale i zalecano, a nawet gloryfikowano" (Z. Kuchowicz). Role pozywienia pelnilo przede wszystkim piwo, ktore w Polsce spozywano juz od X wieku i nie czym innym tylko piwem 33-letni Boleslaw Chrobry podejmowal 20-letniego cesarza Ottona III na zamku w Gnieznie. Piwo, czyli po prostu cos, co sie pije, wytwarzal w Polsce kto chcial i kto umial. Piwa dzielily sie na ordynaryjne, i te zawieraly dwa, trzy procenty alkoholu, oraz dubeltowe albo dwurazne, te mialy juz szesc, a niekiedy i dziesiec procent. Sprowadzano tez do Polski piwo ze Slaska i z Gdanska, a nawet z Anglii. W Wielkopolsce najwiekszej slawy zazywalo piwo grodziskie, ktorego jesli jakis szlachcic nie mial, "poczytywany byl za mizeraka albo kutwe" (J. Kitowicz). Od XVIII wieku pito takze likiery. Smakoszem rozanego byl np. biskup Ignacy Krasicki. Importowano tez arak i rum. Gorzalka pojawila sie na polskich stolach w XVI wieku. Zaleznie od srodowiska nosila najrozniejsze nazwy: klocia, kucyja, roza solis, madrelka, serwatka, pacierz, siano, wesolucha, gochna, prostuszka, polakieta, sieczka. Gorzalke oficjalnie pijal tylko plebs, panowie pili ja po kryjomu. Na przyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: cos o pijanstwie czII IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 22:16 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): ) W miastach mniejsze picie mozna czesciowo zawdzieczac rozplenionym w latach ) dziewiecdziesiatych kieszonkowcom i rozbojnikom. Nietrzezwemu trudniej ) upilnowac sie w tramwaju, trudniej sie obronic w razie napasci. A pierwsze ) pytanie, jakie zada mu policjant, bedzie brzmialo: "Czy byl pan trzezwy?" ) Jesli ograbiony trzezwy nie byl, czesto funkcjonariusz nawet nie spisze ) protokolu. ) ) Zmiany na rynku pracy tez nie pozostaja bez wplywu na spozycie alkoholu. ) Przy duzym bezrobociu prace sie szanuje, a poniewaz jest ona znacznie lepiej ) niz kiedys zorganizowana, to i czasu na picie mniej. Prawie calkiem zanikl w ) wielu zakladach zwyczaj urzadzania przyjec imieninowych. Solenizant otrzymuje ) w tym dniu urlop i pod zadnym pozorem nie wolno mu sie pojawic w firmie. ) ) ) Ani za duzo, ani za malo ) ) Picie w Polsce ma dluga tradycje. Dzis pijemy i duzo, i malo zarazem. Cztery ) razy wiecej niz przed wojna, ale i cztery razy mniej niz w czasie Krolestwa ) Kongresowego. Uprawiamy zas rosyjsko- skandynawski model picia, polegajacy na ) wchlanianiu alkoholi wysokoprocentowych. A istnieja jeszcze dwa modele: ) srodziemnomorski - picie duzych ilosci wina, oraz srodkowoeuropejski (czeski, ) niemiecki, belgijski) - wypijanie ogromnych ilosci piwa. Obserwowane u nas ) zmiany w piciu zmierzaja w kierunku modelu srodkowoeuropejskiego. Spozycie ) piwa szybko w Polsce rosnie, spada natomiast od kilku lat spozycie wodki, a ) konsumpcja wina utrzymuje sie od dawna na tym samym, niewysokim poziomie. ) ) - Dzisiaj ludzie szukaja okreslonych rodzajow wodek i rzadko kto prosi juz ) o wodke najtansza - uwaza dyr. Babiarz z lancuckiego Polmosu. Jest to ) czesciowo efekt snobizmu. Smirnoffa kupuje sie przeciez nie z upodobania do ) tego akurat gatunku wodki, ale dla slawy tego trunku. Lubil go sam James Bond. ) ) Pije sie wiec coraz wiecej dobrych trunkow i coraz czesciej pija sie je z ) umiarem. Nasila sie rowniez moda na specjalnosci regionalne. Producenci wodek ) konkuruja jakoscia swoich produktow, wracaja do tradycyjnych nazw, staraja sie ) o coraz efektowniejsze opakowania. Czasem dodatkiem do butelki wodki jest ) pozytywka, tak wiec alkohol kupuje sie niejako wraz z "orkiestra". ) ) ) Stare etykiety wodek w lancuckim muzeum ) ) Coraz wiecej staran wklada sie w promocje wyrobow alkoholowych, przy ktorej ) zatrudnia sie wiele slawnych nazwisk. I to sie oplaca. Na przyklad znany ) krakowski dziennikarz Leszek Mazan twierdzi, ze "krakowska wodka, pita z ) umiarem, nie szkodzi nawet w najwiekszych ilosciach". Kto nie zechce sprawdzic ) prawdziwosci takiej blyskotliwej reklamy? ) ) ) Genetyczny wyrok ) ) Alkoholikiem moze byc czlowiek, ktory przez cale zycie nie wypil ani grama ) alkoholu. Tak twierdza specjalisci. Bo choc czesto sie zdarza, ze czlowiek ) naduzywajacy trunkow z czasem sie od nich uzaleznia, czesc ludzi po prostu juz ) sie rodzi z zespolem uzaleznienia. Alkoholik przychodzi wiec na swiat niejako ) z wyrokiem, czyli z choroba alkoholowa, ktora, na szczescie, cechuje sie tym, ) ze mozna nigdy nie zaznac jej skutkow. Jak? Otoz tylko w jeden sposob: nie ) pijac w ogole. ) ) Niektorzy tworcy dorabiaja do alkoholu cala ideologie. Ich zdaniem, zeby ) pisac czy malowac, musza pic. Faktem jest, ze wiele wspanialych dziel ) malarskich i literackich stworzyli artysci w alkoholowym upojeniu. Trunek ) pobudzal ich wyobraznie, byl bodzcem, bez ktorego nic im sie nie udawalo. I ) jest kilka przykladow potwierdzajacych uwiad weny po zaprzestaniu picia. Tak ) bylo m.in. z Malcolmem Lowrym, autorem, ktory bodaj najglebiej przedstawil ) problem alkoholizmu w swojej ksiazce "Pod wulkanem". Spozywanie alkoholu ) dostarcza pijacemu roznego rodzaju przezyc, a te sa potem tworzywem dla ) dziela. Vincent van Gogh, pytany przez brata Theo, dlaczego tak duzo pije, ) odpowiedzial: "Dzieki pijanstwu poznalem ten goracy zolty ton". ) ) W Polsce glebsze studium na temat alkoholizmu - "Mialem tylko jedno zycie" - ) staral sie przedstawic (pod pseudonimem) Stefan Kisielewski. ) ) W pozytywnym oddzialywaniu alkoholu na umysl moze byc, jak to mowia, cos na ) rzeczy. Przed paroma laty pojawila sie teoria, wedlug ktorej alkohol niszczac ) mozg czyni go jakby bardziej porowatym, przez co zwieksza jego powierzchnie. ) To wlasnie dzieki temu pijacy tworcy zdolni sa m.in. do odleglych skojarzen ) (podobnie jak schizofrenicy). Oczywiscie, dzieje sie tak tylko do pewnego ) czasu, bo mozgu ciagle jednak ubywa. Uzywajac porownania z serem dojrzewajacym ) mozna przypomniec, ze ser im jest bardziej dziurawy, tym lepszy. Doprowadzajac ) to rozumowanie do konca trzeba by stwierdzic, ze najlepszy bylby taki ser, ) ktory skladalby sie z samych dziur. U alkoholikow przewaznie do tego nie ) dochodzi. Wiekszosc umiera wczesniej: na zawal, wylew, marskosc watroby, raka, ) czasami takze na gruzlice. ) ) Lud, ktory przewaznie bezblednie nazywa rzeczy po imieniu, pijaka traktuje z ) wyrozumialoscia, a do alkoholika ma dystans. A juz nie daj Bog, by podjal on ) leczenie. Wtedy wszyscy wiedza, ze "ma slaby charakter". ) ) Wesolucha i madrelka ) ) To, jacy jestesmy, wynika tez z dziedzictwa wiekow. W czasach saskich ) pijanstwo w Polsce bylo powszechne, o czym z niesmakiem pisali zwlaszcza ) cudzoziemcy. Znacznie wczesniej, o dziwo, na taka refleksje stac tez bylo co ) madrzejszych rodakow. Na przyklad Mikolaj Rej ma u niektorych polonistow ) opinie zarloka, opoja i balaguly. Tymczasem nikt tak jak on nie tepil ) obzarstwa i pijanstwa i nikt ich tak bezwzglednie ani przed nim, ani po nim ) nie osmieszal: "Bo z pychy przypada zbytek, a z obzarstwa zasie co ) napiekniejszy klenotek, opilstwo sprosne a ozralstwo. ) ) Albowiem, gdy juz sobie tych tortow napieka, nasmaza, albo tez mniejszy ) stanowie kreplow, alec i pieczenia z cebula po prostu, wierz mi, ze to tez ) pomocnica do tego; to juz klekaja, a czasem i krzyzem padaja, a po ziemi sie ) jako bydlo walaja, lejac sobie w gardlo. A bedzie drugi trzykroc z onym ) gardlem za weglem, a jeszcze sobie dobrze geby nie utrze, a juz wola: Nalej ) druga. Totez nieborak on dzbanarz leda gdzie we blocie sie powali, tamze i ) usnie, suknie pomaze, czapke straci, ostrogi mu odbiora, z mieszka wszystko ) wydlubia, a on nieborak mnima by w lazni byl, a izby go barwierz golil, a ono ) mu psi gebe liza". ) ) Zbigniew Kuchowicz, autor "Obyczajow staropolskich XVII i XVIII wieku", ) uwaza, ze w Polsce nie pito tak straszliwie, jak to czasami przedstawiaja ) cudzoziemcy. Poza tym alkohol byl w Polsce skladnikiem pozywienia, pelnil tez ) role leku. Przeciwdzialal zakazeniom, ktore przy owczesnym stanie medycyny ) byly bardzo grozne, ulatwial rowniez trawienie ciezkich pokarmow. Byl tez ) nieodlacznym skladnikiem licznych obrzedow, a "uciechy z bachusem nie tylko ) tolerowano, ale i zalecano, a nawet gloryfikowano" (Z. Kuchowicz). ) ) Role pozywienia pelnilo przede wszystkim piwo, ktore w Polsce spozywano juz ) od X wieku i nie czym innym tylko piwem 33-letni Boleslaw Chrobry podejmowal ) 20-letniego cesarza Ottona III na zamku w Gnieznie. Piwo, czyli po prostu ) cos, co sie pije, wytwarzal w Polsce kto chcial i kto umial. Piwa dzielily ) sie na ordynaryjne, i te zawieraly dwa, trzy procenty alkoholu, oraz dubeltowe ) albo dwurazne, te mialy juz szesc, a niekiedy i dziesiec procent. Sprowadzano ) tez do Polski piwo ze Slaska i z Gdanska, a nawet z Anglii. W Wielkopolsce ) najwiekszej slawy zazywalo piwo grodziskie, ktorego jesli jakis szlachcic nie ) mial, "poczytywany byl za mizeraka albo kutwe" (J. Kitowicz). ) ) Od XVIII wieku pito takze likiery. Smakoszem rozanego byl np. biskup Ignacy ) Kra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: cos o pijanstwie czII IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 16.07.03, 22:27 Oczywiscie, masz Tomku racje. Picie mocnego alkoholu jest cecha charakterystyczna dla narodow zamieszkujacych wysokie szerokosci - im dalej na pln. tym wiecej sie mocnego alkoholu naduzywa. Wiecej -albo tylez samo w przeliczeniu na glowe- pije sie w Szwecji i Finlandii. W starych sagach islandzkich znajdujemy niemalo danych o ciagatach dawnych Norwegow do mocnego piwa, itd. O Rosji nawet nie bede wspominal. Dziwne, w Skandynawii nie udzielano prawa wyszynku Zydom (prawie wogole ich nie bylo) a lud pil na potege. Pili tak strasznie, ze w latach trzydziestych XXw. panstwo chwycilo sie prohibicji. Rozmawialem przed laty z ludzmi, ktorzy pamietali czasy okupacji hitlerowskiej a pozniej - czasy "utrwalania wladzy ludowej"... Zauwazyli oni ciekawa rzecz: ci sami ludzie - "szmalcownicy", ktorzy w okresie hitleryzmu nadawali Zydow Niemcom(lub pobierali od nich okup, tj. od Zydow) czynnie wlaczali sie do struktur "tworzacej sie wladzy ludowej". Czyli wszystko sie pieknie zazebia. Najwidoczniej AD pilnie sluchal opowiesci swego dziadka (lub babci) o tych wspanialych "bohaterskich czasach". I po latach uznal, ze doswiadczenia jego bliskich na niwie wspolpracy z okupantami powinny stac sie czescia tradycji Polakow. Od czego my, oczywiscie, sie odezgnujemy. Jest to tradycja wylacznie AD i jemu podobnych. Ktorzy, na szczescie, stanowia zdecydowana mniejszosc. W koncu, Tomku,to tylko margines: takie tam odpadki z odbytnicy wielkich miast. (J) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Cos o bydlectwie... IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 22:40 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Oczywiscie, masz Tomku racje. > Picie mocnego alkoholu jest cecha charakterystyczna dla narodow zamieszkujacych > > wysokie szerokosci - im dalej na pln. tym wiecej sie mocnego alkoholu naduzywa. > Wiecej -albo tylez samo w przeliczeniu na glowe- pije sie w Szwecji i Finlandii > . > W starych sagach islandzkich znajdujemy niemalo danych o ciagatach dawnych > Norwegow do mocnego piwa, itd. > O Rosji nawet nie bede wspominal. > Dziwne, w Skandynawii nie udzielano prawa wyszynku Zydom (prawie wogole ich nie > > bylo) a lud pil na potege. > Pili tak strasznie, ze w latach trzydziestych XXw. panstwo chwycilo sie > prohibicji. > > Rozmawialem przed laty z ludzmi, ktorzy pamietali czasy okupacji hitlerowskiej > > a pozniej - czasy "utrwalania wladzy ludowej"... > Zauwazyli oni ciekawa rzecz: ci sami ludzie - "szmalcownicy", ktorzy w okresie > hitleryzmu nadawali Zydow Niemcom(lub pobierali od nich okup, tj. od Zydow) > czynnie wlaczali sie do struktur "tworzacej sie wladzy ludowej". > Czyli wszystko sie pieknie zazebia. > > Najwidoczniej AD pilnie sluchal opowiesci swego dziadka (lub babci) o tych > wspanialych "bohaterskich czasach". > I po latach uznal, ze doswiadczenia jego bliskich na niwie wspolpracy z > okupantami powinny stac sie czescia tradycji Polakow. > Od czego my, oczywiscie, sie odezgnujemy. > Jest to tradycja wylacznie AD i jemu podobnych. > Ktorzy, na szczescie, stanowia zdecydowana mniejszosc. > W koncu, Tomku,to tylko margines: takie tam odpadki z odbytnicy wielkich miast. > (J) >> No niezle - 'I po latach uznal, ze doswiadczenia jego bliskich na niwie wspolpracy z > okupantami powinny stac sie czescia tradycji Polakow.' >>> Jeszcze jeden skurwesynski zyd sie przyplatal!!!! Z zawszawiona pamiecia!!! Slyszalem o takich, ze czytujac podobne kalumnie mieli pretensje do Hitlera ze spierdolil robote... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: cos o pijanstwie czIII IP: *.inter.net.il 16.07.03, 23:07 Gorzalka pojawila sie na polskich stolach w XVI wieku. Zaleznie od srodowiska nosila najrozniejsze nazwy: klocia, kucyja, roza solis, madrelka, serwatka, pacierz, siano, wesolucha, gochna, prostuszka, polakieta, sieczka. Gorzalke oficjalnie pijal tylko plebs, panowie pili ja po kryjomu. Na przyklad "ustawnie opijal sie gorzalka" hetman wielki koronny Mikolaj Potocki. Gustowal w gorzalce takze August Mocny. Zanim sie gorzalka u nas pojawila, jej role pelnil miod. Oczywiscie pitny, zawierajacy kilkanascie procent alkoholu. Ale miod na polskich stolach dominowal tylko do XVII wieku. W tym czasie pojawilo sie tez u nas wino, ktore importowali zwlaszcza bogaci mieszczanie z Gdanska. Ale 80 proc. Polakow znalo wino tylko ze slyszenia. I nic dziwnego: butelka wina francuskiego kosztowala tyle, ile 20 litrow piwa albo 6 litrow wodki. Alkohole - jak pisze w swoim dziele Kuchowicz - byly powszechnie falszowane. Glownie polegalo to na rozcienczaniu ich woda. Aby jednak kupujacy nie mogl tego latwo odkryc, mieszano je z roznymi miksturami. Na przyklad do piwa dodawano niekiedy sproszkowane liscie konopi, ziele zwane bagnem; wodke doprawiano pieprzem, zielem tatarskim, bluszczem. Do wina dodawano mleko, jaja, siarke, co zreszta praktykuje sie i dzisiaj. Slodzono je tez kreda, niegaszonym wapnem, dodawano olowiu i arszeniku. W slawnym dzis z dobrego piwa Zywcu pedzono je nawet z perzu. Janek Wrobel, mlynarz spod Lyski, i Mateusz Kalfas z Milowki picie takiego piwa przyplacili zyciem. U Jedrzeja Kitowicza rowniez mozna znalezc takich, ktorzy nie majac juz co pic, czepiali sie lada jakiego plynu i tak "miasto wina smierc polkneli". Przy produkcji alkoholu pracuja dzis glownie maszyny. Holenderskie urzadzenie rozlewnicze w Fabryce Wodek w Lancucie napelnia w ciagu godziny 18 tysiecy butelek. Kto pije, ten lebski Za czasow saskich chlopi i mieszczanie pili okolo trzech litrow wodki rocznie, szlachta, dworscy i mieszkancy bogatych miast wypijali srednio po 20 litrow. Przecietny chlop wypijal okolo 100 litrow piwa w ciagu roku (obecnie przecietne spozycie piwa niewiele przekracza 40 litrow), mieszkancy dworow zas - nawet 700. Chlopi pili wiec znacznie mniej niz inne warstwy spoleczenstwa, na wsi panowal jednak durny zwyczaj picia na czczo oraz mieszania alkoholi, by predzej odniosly "pozadany" skutek. W domach magnatow i bogatej szlachty picie bylo bardziej umiejetne, ale tez i latwiej bylo tu o wartosciowa zakaske. Wyznawano przy tym zasade, ze "czlek nad apetyt jesc nie moze, pic moze". Wiec pil. Bogaty szlachcic wypijal nawet po osiemnascie butelek wina dziennie. Pijanstwem nikt sie w tych czasach nie gorszyl, wszak bylo to "kurowanie sie". Wspomniany Jedrzej Kitowicz pisze, ze "czterech, a czasem dwoch tylko dobrych lykaczow wyproznili beczke 50-garncowa od wieczerzy do poduszki, malo albo nic nie zarwawszy polnocka". Okazja do pijanstwa bylo prawie wszystko. Od swiat i uroczystosci rodzinnych po sejmiki, sejmy (nawet elekcyjne), zalatwianie rozmaitych interesow itd. Wodka kaptowala magnateria szaraczkowa szlachte. Po okrzyku: "Wiwat Ojczyzna" dodawano: "Kto pije, ten lebski, Kto nie pije, ten kiepski". A kto by chcial byc kiepski? Magnaci trzymali "na urzedzie" tegich pijakow, ktorzy rozpijali szlacheckie masy, wyreczajac w tym swoich panow. Przyklad szedl z gory. Upijal sie krol Ludwik Wegierski, Jan Kazimierz tak nieraz przebral miare w piciu, ze trzeba bylo odwolywac audiencje dyplomatyczne. August Mocny temu, kto tego pil, tylko za to dawal niekiedy Order Orla Bialego. "Wielu spomiedzy biskupow oddaje sie pijanstwu. Widzialem sam biskupa krakowskiego podczas ceremonii slubu dworskiego w Grodnie (...) Opuszczajac biesiade chwial sie na nogach, belkotal niezrozumiale wyrazy, a gdy nadeszla chwila czytania modlitwy, szukal dlugo okularow w kieszeni, a znalazlszy w niej pierscien, sadzil, ze to okulary, i wlozyl go na nos pracujac przeszlo kwadrans, aby go nalezycie umiescic" (De Beaujeu). W czasie uczt obowiazywala przynuka, tzn. przymuszanie do picia. Kobiecie, ktora odmawiala wypicia podanego jej kielicha, wlewano jego zawartosc za dekolt, "niechze sie przynajmniej kochane cycunie ochlodza". Waclaw Potocki: "Po wczorajszym bankiecie wynide z pokoju, Az w izbie pelno krwie, szkla, obu koncow gnoju; Temu ksiedza, temu balwierza prowadza..." Mocne glowy Panowal kult mocnej glowy. General Jan Chrzciciel Komarzewski w godzine wypijal kosz szampana i nie upijal sie. Kasztelan Borejko, pijak "pobozny", upijal sie najczesciej w towarzystwie ksiezy lub zakonnikow. Zamykal sie z przyslanymi mu duchownymi osobami na trzy-piec dni i pijatyka trwala kazdego dnia do kompletnego zamroczenia. Dzien zaczynano, oczywiscie, od mszy. Miewal tez zwyczaj siadania w kapliczce na rozstajnych drogach i z rozancem w reku oraz beczulka wina trzymana przez hajdukow czekal na lada jakiego podroznego. Kto sie nawinal - Zyd czy "dziad" - musial z nim pic, dopoki "albo z nog nie spadl, albo poki mu gardlo nie puscilo". "Wypasle potwory z wypuklymi i czerwonymi policzkami, z ogromnymi rubinowymi nosami, na ktorych porastaja sine grzyby od pijanstwa, karki faldziste jak u zwierzat, brzuchy jak beczki wydete, z kuflami w rekach (...) w postawach chwiejacych sie, na wpol pjanych" - taki obraz Sarmaty z czasow saskich zostawil Wincenty Smokowski. Ale za drzwiami byla juz inna epoka. Krol Stanislaw August brzydzil sie pijanstwem, a tacy ludzie jak Kosciuszko, Kollataj, Staszic czy J.U. Niemcewicz mieli juz calkiem inne upodobania. Zaden z nich zapewne nie zaspiewalby z przekonaniem: "Hej, Boze moj, gdyby Morze sie zamienilo w piwo, a my w ryby O! Jakbysmy rozkosznie uzywali sobie, Tam zyli, tam skonczyli i tam legli w grobie". Nie walczyc, lecz oswajac Z nadmiernym piciem walczono chyba od zarania dziejow. Wysmiewany przez Chama pijany Noe zyl przeciez (jesli zyl) bardzo dawno. Pomysly miewano najrozniejsze. Od calkowitego zakazu produkcji i sprzedazy alkoholu, poprzez podwyzszanie jego cen, ograniczanie liczby punktow sprzedazy az po oslawiona u nas godzine trzynasta w latach osiemdziesiatych. Rezultaty tych przedsiewziec byly mierne. Na ogol przyczynialy sie tylko do jednego: wokol alkoholu powstawala kryminalna otoczka, czasem niezwykle grozna (jak w latach dwudziestych w USA), rozkwitalo meliniarstwo, powstawaly niezasluzone fortuny. Malo sensowna jest tez walka z pijanstwem za pomoca cen. W Izraelu wodka jest ponad dwa razy tansza niz w Polsce, a przeciez jej spozycie jest tam wielokrotnie nizsze i pijanego na ulicy nie spotkasz. Zreszta, takze u nas najwiecej wodki pilo sie wowczas, gdy najtrudniej bylo ja kupic, a np. w Krakowie miejscowa izba wytrzezwien miala najwiecej pacjentow akurat w tych dniach, kiedy obowiazywal calkowity zakaz sprzedazy alkoholu. Na pewno do pijanstwa, a zwlaszcza alkoholizmu, nie nalezy podchodzic obojetnie. Nie powinno sie jednak z nimi "walczyc" tak jak dotychczas. Alkohol trzeba uznac za trwaly skladnik kultury ludzkosci, mimo ze z jego uzywaniem wiaze sie tak wiele problemow spolecznych. Czlowiek powinien miec jak najwiekszy wybor roznego rodzaju dobr. Nieprzypadkowo spozycie wodki w Polsce spada dopiero od kilku lat, zmienia sie model picia. Przeciez obecna oferta rynkowa jest o wiele bogatsza niz w poprzednich dekadach. I chodzi nie tylko o dobra rynkowe, takze o kulture i sport. Czlowiek, majacy do wyboru gre w golfa, kosza czy tenisa, byc moze kilka razy nie pojdzie przez to na wodke. Inny moze zechce na trzezwo obejrzec cos w jednym z licznych kanalow telewizji lub wybrac sie na koncert wielkiej gwiazdy piosenki. Perspektywa wyboru skusi na pewno niejednego. Polmosy moga wiecej Spirytus rek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: cos o pijanstwie czIII IP: *.mco.bellsouth.net 17.07.03, 04:44 >> Usmialem sie setnie. Dziekuje. Jeszcze tam czegos nie dokonczyles... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: cos o pijanstwie czIII IP: 213.8.97.* 17.07.03, 11:29 Gość portalu: A.D. napisał(a): > >> Usmialem sie setnie. Dziekuje. Jeszcze tam czegos nie dokonczyles... tekst jest bardzo dlugi i w calosci nie przechodzi, ale ani slowem nie wspominaja o uczestnictwie Zydow w rozpijaniu Polakow. Jezeli cie interesuje, dokoncze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: cos o pijanstwie czIII IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 17.07.03, 11:56 Forumowy kmiotek, AD, setnie sie usmial z... prawdy o kilkusetletniej tradycji pijanstwa w Polsce. Wiadomo, choc smiech to zdrowie w tym jednak przypadku jest proba przykrycia gorzkiej prawdy a mianowicie tej, ze nikt polskiego narodu celowo nie rozpijal. Polacy pija, bo lubia pic i czynia to z wlasnej, nieprzymuszonej woli. Mnie jednak zastanawia cos innego, bardziej powaznego i mogacego miec nawet powazne, miedzynarodowe reperkusje: problem celowego rozpijania Szwedow przez ...Polakow. Takie bowiem odnosze wrazenie przerzucajac codzienna prase szwedzka w ktorej nader czesto zamieszczane sa artykuliki o wyczynach "turystow" polskich w Szwecji, masowo oferujacych poczciwym tubylcom okowite "Polmosu" za dupingowe ceny. Akcja ze strony polskich "turystow" trwa juz lat kilkadziesiat i sa widoczne jej rezultaty: po okowite siegaja nawet nieletnie wyrostki. Nasuwa sie w zwiazku z tym pytanie: W jakim celu poi sie Szwedow polska wodka? Kto steruje cala te akcja i diabolicznym planem rozpicia porzadnego, protestanckiego spoleczenstwa? Dlaczego w tej perfidnej akcji biora przede wszystkim udzial katoliccy Polacy? Nie sa to blahe pytania i znalezienie na nie odpowiedzi staje sie sprawa nader palaca. Kto wie, czy nie lezy za tym wszystkim jakis perfidny plan rozlozenia moralnego narodu szwedzkiego i chec kontrolowania jego finansow. Na poczatek. A pozniej moze nawet calego swiata. Jak w tej starej, nazistowskiej, piosence: "Dzis naleza do nas Niemcy A jutro caly swiat". ktora forumowy idiota, AD, nuci przy porannym , kolejnym "klinie". (J) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: cos o pijanstwie czIII IP: 213.8.97.* 17.07.03, 12:31 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Forumowy kmiotek, AD, setnie sie usmial z... prawdy o kilkusetletniej tradycji > pijanstwa w Polsce. > Wiadomo, choc smiech to zdrowie w tym jednak przypadku jest proba przykrycia > gorzkiej prawdy a mianowicie tej, ze nikt polskiego narodu celowo nie rozpijal. > > Polacy pija, bo lubia pic i czynia to z wlasnej, nieprzymuszonej woli. > > Mnie jednak zastanawia cos innego, bardziej powaznego i mogacego miec nawet > powazne, miedzynarodowe reperkusje: problem celowego rozpijania Szwedow > przez ...Polakow. > Takie bowiem odnosze wrazenie przerzucajac codzienna prase szwedzka w ktorej > nader czesto zamieszczane sa artykuliki o wyczynach "turystow" polskich w > Szwecji, masowo oferujacych poczciwym tubylcom okowite "Polmosu" za dupingowe > ceny. > > Akcja ze strony polskich "turystow" trwa juz lat kilkadziesiat i sa widoczne > jej rezultaty: po okowite siegaja nawet nieletnie wyrostki. > Nasuwa sie w zwiazku z tym pytanie: > W jakim celu poi sie Szwedow polska wodka? > Kto steruje cala te akcja i diabolicznym planem rozpicia porzadnego, > protestanckiego spoleczenstwa? > Dlaczego w tej perfidnej akcji biora przede wszystkim udzial katoliccy Polacy? > > Nie sa to blahe pytania i znalezienie na nie odpowiedzi staje sie sprawa nader > palaca. > Kto wie, czy nie lezy za tym wszystkim jakis perfidny plan rozlozenia moralnego > > narodu szwedzkiego i chec kontrolowania jego finansow. > Na poczatek. A pozniej moze nawet calego swiata. > > Jak w tej starej, nazistowskiej, piosence: > "Dzis naleza do nas Niemcy > A jutro caly swiat". > > ktora forumowy idiota, AD, nuci przy porannym , kolejnym "klinie". > (J) W Izraelu ostatnimi laty pojawila sie dosc duza grupa polskich robotnikow pracujacych na czarno, tzw turystow. Picie alkoholu w tym klimacie jest dosc trudne i nie nalezy do tradycji. Nie pija Arabowie i nie pija Zydzi. Kiedy widze pijanego to wiem, ze albo odbelkocze po polsku, albo po rosyjsku. Przyznam, iz patrze na nich z podziwem, bo trzeba miec duzo zdrowia, aby upijac sie w takim klimacie. Moze to tez celowe dzialanie? Moze chca rozpic Zydow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Przeszlosc Tomka44 IP: *.adsl.actcom.co.il 16.07.03, 22:55 Gość portalu: A.D. napisał(a): > >> Smierdzisz metodami bezpieki. Tych z pozniejszego okresu, kiedy to juz > nie > mogliscie Polakow mordowac tysiacami, tylko osmieszaliscie i > dyskredytowaliscie przeciwnikow. Dwie setki lat syjonizmu za pieniadze > Rothschild'ow genetyczne juz maja uwarunkowanie... nu, uspokoj sie ad, ja jestem rothschild i ja nie dawalam pieniedzy ani tomkowi ani nikomu, zadnemy zydowi i napewno juz nie zadnemu gojowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Przeszlosc Tomka44 IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 23:05 Gość portalu: dana33 napisał(a): > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > >> Smierdzisz metodami bezpieki. Tych z pozniejszego > okresu, kiedy to juz > > nie > > mogliscie Polakow mordowac tysiacami, tylko > osmieszaliscie i > > dyskredytowaliscie przeciwnikow. Dwie setki lat > syjonizmu za pieniadze > > Rothschild'ow genetyczne juz maja uwarunkowanie... > > nu, uspokoj sie ad, ja jestem rothschild i ja nie dawalam > pieniedzy ani tomkowi ani nikomu, zadnemy zydowi i > napewno juz nie zadnemu gojowi. >> Nu, to ja juz jestem uspokojony. Nu, i wiem ze jako Rothchild placilas za te wszystkie pogromy, a pozniej i temu zydowskiemu malarzowi aby ten gesheft 'Holokaustem' zwany dobrze zrobil... >> Czy w Auschwitz wisi tablica dla upamietnienia ciebie jako fundatora tego obiektu wakacyjnego dla zydow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Przeszlosc Tomka44 IP: *.adsl.actcom.co.il 16.07.03, 23:09 Gość portalu: A.D. napisał(a): > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > > > >> Smierdzisz metodami bezpieki. Tych z pozniejszego > > okresu, kiedy to juz > > > nie > > > mogliscie Polakow mordowac tysiacami, tylko > > osmieszaliscie i > > > dyskredytowaliscie przeciwnikow. Dwie setki lat > > syjonizmu za pieniadze > > > Rothschild'ow genetyczne juz maja uwarunkowanie... > > > > nu, uspokoj sie ad, ja jestem rothschild i ja nie dawalam > > pieniedzy ani tomkowi ani nikomu, zadnemy zydowi i > > napewno juz nie zadnemu gojowi. > > >> Nu, to ja juz jestem uspokojony. Nu, i wiem ze jako Rothchild placilas > za > te wszystkie pogromy, a pozniej i temu zydowskiemu malarzowi aby ten > gesheft 'Holokaustem' zwany dobrze zrobil... > > > >> Czy w Auschwitz wisi tablica dla upamietnienia ciebie jako fundatora t > ego > obiektu wakacyjnego dla zydow? nu, kretyn ty, ad, kretyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Przeszlosc Tomka44 IP: *.mco.bellsouth.net 16.07.03, 23:12 Gość portalu: dana33 napisał(a): > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > Gość portalu: dana33 napisał(a): > > > > > Gość portalu: A.D. napisał(a): > > > > > > > >> Smierdzisz metodami bezpieki. Tych z > pozniejszego > > > okresu, kiedy to juz > > > > nie > > > > mogliscie Polakow mordowac tysiacami, tylko > > > osmieszaliscie i > > > > dyskredytowaliscie przeciwnikow. Dwie setki lat > > > syjonizmu za pieniadze > > > > Rothschild'ow genetyczne juz maja uwarunkowanie... > > > > > > nu, uspokoj sie ad, ja jestem rothschild i ja nie dawalam > > > pieniedzy ani tomkowi ani nikomu, zadnemy zydowi i > > > napewno juz nie zadnemu gojowi. > > > > >> Nu, to ja juz jestem uspokojony. Nu, i wiem ze jako > Rothchild placilas > > za > > te wszystkie pogromy, a pozniej i temu zydowskiemu > malarzowi aby ten > > gesheft 'Holokaustem' zwany dobrze zrobil... > > > > > > >> Czy w Auschwitz wisi tablica dla upamietnienia > ciebie jako fundatora t > > ego > > obiektu wakacyjnego dla zydow? > > nu, kretyn ty, ad, kretyn >> Nu, ja wiedzialem ze tylko masz takie argumenty. Nu, i smieje sie dalej. Nu, i przepraszam ze sie kiedys unioslem i ciebie obrazilem, bo to bylo tylko smiechu warte... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefet Paranoje i antysemityzm. IP: *.visp.energis.pl 16.07.03, 22:35 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Gość portalu: mefet napisał(a): > > > Nie wszędzie. Mnie np. bardzo mierziła obecność pewnego żyda na stanowisku > > > rzecznika hunty Jaruzelskiego. Bardzo mierzili mnie w PRL-owskich rządach > PP > > Różańscy, Bermanowie, Brystygierowie itp. Bardzo natomiast cenię żyda - > > redaktora naczelnego Gazety Wyborczej. Inny żyd prof Geremek był z kolei > bardzo > > > > dobrym szefem polskiego MSZ. Troje największycch aferzystów RP, którzy > okradli > > ten biedny kraj na wileset mln. dolarów to żydzi, którym Izrael dał > > schronienie. Tylu zauważyłem. > > Jeszcze jeden z paranoja. To tylko potwierdza to co napisalem powyzej. > Pisz jak najwiecej, to niezla terapia, a dla nas pozytek. Napisz cos jeszcze o > czosnku, wszach, dzieciach na mace i jak to maltretowali UBcy twojego tatusia, > a najgorszy byl Zyd, a potem zwolnili cie z pracy, wykastrowali i nawet Viagra > ci dzisiaj nie pomaga...i jescze cos dodaj, bo nie mam pomyslow. Nie bardzo rozumiem co w mojej wypowiedzi jest paranoją. Wyliczyłem ci tylko żydów ze świecznika naszego zycia politycznego i wyraziłem w stosunku do nich pewne opinie. To paranoja czy antysemityzm. Co cię ubodło. Acha ci aferzyści ? Bagsik, Gąsiorowski i szef Colloseum ukradli Polsce coś koło miliarda dolarów. Wszyscy trzej uciekli do Izraela. Izrael odmówił ich ekstradycji. Na koniec trchę paranoi. Zaczynam się zastanawiać czy kawałków o czosnku, macy i wszach nie wypisujecie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Paranoje i antysemityzm. IP: *.inter.net.il 16.07.03, 23:27 Co do pochodzenia Bagsika i Gasiorowskiego, to mozesz nie wierzyc, ale oni Zydami nie sa. A pozostali o ktorych piszesz, to juz przeszlosc, ktora karmia sie jeszcze tobie podobni. Wiesz ilu jest wspolczesnych przestepcow, ludzi zamieszanych w korupcje i bandziorow w obecnych wladzach w Polsce? Kim byl zamordowany minister Debski? Zydem? Co jakis czas wybucha nowa afera. Cofnij sie do krola Cwieczka. Moze tam tez znajdziesz jakis przestepcow zydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Paranoje i antypolonizm IP: *.dsl.sntc01.pacbell.net 17.07.03, 02:49 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Co do pochodzenia Bagsika i Gasiorowskiego, to mozesz nie wierzyc, ale oni > Zydami nie sa. > A pozostali o ktorych piszesz, to juz przeszlosc, ktora karmia sie jeszcze > tobie podobni. Wiesz ilu jest wspolczesnych przestepcow, ludzi zamieszanych w > korupcje i bandziorow w obecnych wladzach w Polsce? Kim byl zamordowany > minister Debski? Zydem? Co jakis czas wybucha nowa afera. Cofnij sie do krola > Cwieczka. Moze tam tez znajdziesz jakis przestepcow zydowskich. Wiesz Tomku, ty musiales w mlodosci pracowac w pralni, z tak wypranym muzdzkiem nic innego splodzic nie sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. he,he... IP: *.mco.bellsouth.net 17.07.03, 04:34 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Co do pochodzenia Bagsika i Gasiorowskiego, to mozesz nie wierzyc, ale oni > Zydami nie sa. > A pozostali o ktorych piszesz, to juz przeszlosc, ktora karmia sie jeszcze > tobie podobni. Wiesz ilu jest wspolczesnych przestepcow, ludzi zamieszanych w > korupcje i bandziorow w obecnych wladzach w Polsce? Kim byl zamordowany > minister Debski? Zydem? Co jakis czas wybucha nowa afera. Cofnij sie do krola > Cwieczka. Moze tam tez znajdziesz jakis przestepcow zydowskich. >> Co jak co, ale juz rzadow nie powinienes sie czepiac. Chocby dlatego ze kazdy kolejny rzad izraelski, to banda faszystow i przede wszystkim mordercow z zamilowania!!! Juz nie mowie o parszywych nieboszczykach jak ben Gurion, Begin, czy Shamir, ktorzy powinni wisiec za zycia, ale o dzisiejszym premierze, ktory jest ludobojca i morderca z premedytacja. Czy do rzadu waszego moze kiedykolwiek wejsc przyzwoity Zyd? Kto by go wybral? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Rany co za debil! IP: *.*.*.* 17.07.03, 11:06 Gość portalu: A.D. napisał(a): >ktorzy powinni wisiec za zycia Jakby się dało wisiec po śmierci. Nich będzie antysemitą alle niech on będzie LOGICZNY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oozie Re: Paranoje i antysemityzm. IP: *.*.*.* 17.07.03, 11:08 Gość portalu: mefet napisał(a): > Wszyscy trzej uciekli do Izraela. Izrael odmówił ich ekstradycji. Bo nie ma umowy o ekstradycji pomiędzy Polską a Izraelem matołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirmil widzisz juz na czym polega paranoja IP: *.man.polbox.pl 17.07.03, 11:34 ze obok normalnych zydow widzisz tez zydow przestepcow... wywazone stanowisko prezentuje tomek, ktory najwyrazniej uwaza, ze tej drugiej kategorii nie ma. a ty jestes antysemita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: widzisz juz na czym polega paranoja IP: 213.8.97.* 17.07.03, 11:54 Gość portalu: mirmil napisał(a): > ze obok normalnych zydow widzisz tez zydow przestepcow... > > wywazone stanowisko prezentuje tomek, ktory najwyrazniej > uwaza, ze tej drugiej kategorii nie ma. > > a ty jestes antysemita. Nigdy nie napisalem, ze nie ma Zydow przestepcow. Sa tak samo wsrod nas jak i polscy przestepcy wsrod Polakow. Ja tylko uwazam, ze jezeli juz kopac w historii, to obu stron. Jezeli pisze sie o mordercach Zydach, to napisz o mordercach polskich z tego okresu. W Jad Waszem mozna miedzy innymi posluchac wspomnien partyzantow zydowskich, ktory ukrywali sie przed partyzantami z AK i innymi bojowkami polskimi, a jak juz ktorys wpadl w ich rece, to zywy nie wyszedl. Sluchalem tych wspomnien i nie wierzylem wlasnym uszom. A to co zrobili endecy z moja rodzina moge sam opowiedziec. Moja rodzina, to nie zadni wielcy komunisci, to ciezko pracujacy wiesniacy, nikomu nie wadzacy.Nie pili i ich dzieci konczyly studia, za pieniadze,na ktore harowali w pocie czola. Nawet biedni Zydzi dbali o edukacje swoich dzieci. Nie lezeli pijani po rowach. Nie wloczyli sie pijani po wsi i nie brali udzialu w miejscowych bojkach. Mieli wlasne ciche zycie, przerywane modlitwa w szabat. Uciekli przed Niemcami, a zgineli z rak swoich sasiadow.Po wojnie jedna z moich bliskich powrocila do domu, ktory zajal juz jej sasiad i musiala uciekac, bo gonilo ja kilka osob (kobiety rowniez) z widlami i kamieniami. Ona cudem przezyla oboz, a potem udalo jej sie uciec od swoich. Nikt z tych mordercow nie zostal ukarany. Dopili swojego zywota spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: widzisz juz na czym polega paranoja IP: *.bb.netvision.net.il 17.07.03, 12:00 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): nu, tomeczku kochanie, to zdanko "Dopili swojego zywota spokojnie" po prostu swietne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Pytanko... IP: *.mco.bellsouth.net 17.07.03, 15:56 Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > Gość portalu: mirmil napisał(a): > > > ze obok normalnych zydow widzisz tez zydow przestepcow... > > > > wywazone stanowisko prezentuje tomek, ktory najwyrazniej > > uwaza, ze tej drugiej kategorii nie ma. > > > > a ty jestes antysemita. > > Nigdy nie napisalem, ze nie ma Zydow przestepcow. Sa tak samo wsrod nas jak i > polscy przestepcy wsrod Polakow. > Ja tylko uwazam, ze jezeli juz kopac w historii, to obu stron. > Jezeli pisze sie o mordercach Zydach, to napisz o mordercach polskich z tego > okresu. W Jad Waszem mozna miedzy innymi posluchac wspomnien partyzantow > zydowskich, ktory ukrywali sie przed partyzantami z AK i innymi bojowkami > polskimi, a jak juz ktorys wpadl w ich rece, to zywy nie wyszedl. Sluchalem > tych wspomnien i nie wierzylem wlasnym uszom. A to co zrobili endecy z moja > rodzina moge sam opowiedziec. Moja rodzina, to nie zadni wielcy komunisci, to > ciezko pracujacy wiesniacy, nikomu nie wadzacy.Nie pili i ich dzieci konczyly > studia, za pieniadze,na ktore harowali w pocie czola. Nawet biedni Zydzi dbali > o edukacje swoich dzieci. Nie lezeli pijani po rowach. Nie wloczyli sie pijani > po wsi i nie brali udzialu w miejscowych bojkach. Mieli wlasne ciche zycie, > przerywane modlitwa w szabat. > Uciekli przed Niemcami, a zgineli z rak swoich sasiadow.Po wojnie jedna z > moich bliskich powrocila do domu, ktory zajal juz jej sasiad i musiala > uciekac, bo gonilo ja kilka osob (kobiety rowniez) z widlami i kamieniami. Ona > cudem przezyla oboz, a potem udalo jej sie uciec od swoich. > Nikt z tych mordercow nie zostal ukarany. Dopili swojego zywota spokojnie. >> Dla zrozumienia twoich zali, moglbym sie zapytac z jakich okolic Polski, czy obecnie innego kraju, pochodzi twoja rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Pytanko... IP: 213.8.97.* 18.07.03, 09:44 Gość portalu: A.D. napisał(a): > Gość portalu: Tomek44 napisał(a): > > > Gość portalu: mirmil napisał(a): > > > > > ze obok normalnych zydow widzisz tez zydow przestepcow... > > > > > > wywazone stanowisko prezentuje tomek, ktory najwyrazniej > > > uwaza, ze tej drugiej kategorii nie ma. > > > > > > a ty jestes antysemita. > > > > Nigdy nie napisalem, ze nie ma Zydow przestepcow. Sa tak samo wsrod nas ja > k > i > > polscy przestepcy wsrod Polakow. > > Ja tylko uwazam, ze jezeli juz kopac w historii, to obu stron. > > Jezeli pisze sie o mordercach Zydach, to napisz o mordercach polskich z te > go > > okresu. W Jad Waszem mozna miedzy innymi posluchac wspomnien partyzantow > > zydowskich, ktory ukrywali sie przed partyzantami z AK i innymi bojowkami > > polskimi, a jak juz ktorys wpadl w ich rece, to zywy nie wyszedl. Sluchale > m > > tych wspomnien i nie wierzylem wlasnym uszom. A to co zrobili endecy z moj > a > > rodzina moge sam opowiedziec. Moja rodzina, to nie zadni wielcy komunisci, > > to > > ciezko pracujacy wiesniacy, nikomu nie wadzacy.Nie pili i ich dzieci > konczyly > > studia, za pieniadze,na ktore harowali w pocie czola. Nawet biedni Zydzi > dbali > > o edukacje swoich dzieci. Nie lezeli pijani po rowach. Nie wloczyli sie > pijani > > po wsi i nie brali udzialu w miejscowych bojkach. Mieli wlasne ciche zycie > , > > przerywane modlitwa w szabat. > > Uciekli przed Niemcami, a zgineli z rak swoich sasiadow.Po wojnie jedna z > > moich bliskich powrocila do domu, ktory zajal juz jej sasiad i musiala > > uciekac, bo gonilo ja kilka osob (kobiety rowniez) z widlami i kamieniami. > > Ona > > cudem przezyla oboz, a potem udalo jej sie uciec od swoich. > > Nikt z tych mordercow nie zostal ukarany. Dopili swojego zywota spokojnie. > > > >> Dla zrozumienia twoich zali, moglbym sie zapytac z jakich okolic Polsk > i, > czy obecnie innego kraju, pochodzi twoja rodzina? Moja rodzina pochodzila, (bo wszyscy zostali wymordowani)z okregu Rzeszowskiego. Nikt nie zostal zywy. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 18.07.03, 07:04 Podaj mi link z Szamirem on tak kocha polakow jak ja niemcow ! Polacy maja kompleksy ze ostatnie 55 lat zmarnowali swoj karj a dzisaj jak zawsze szukaja ofiary ale te duraki zapomnieli ze w polsce niema zydow i Izrael jest potega ! porownac Polske do Izraela to polska jest Low tech kraj ciemny zacofany rzadzi tam Koscial Korupcja i Mafia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek44 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: 213.8.97.* 18.07.03, 09:46 fredzio54 napisał: > Podaj mi link z Szamirem on tak kocha polakow jak ja niemcow ! > Polacy maja kompleksy ze ostatnie 55 lat zmarnowali swoj karj a dzisaj jak > zawsze szukaja ofiary ale te duraki zapomnieli ze w polsce niema zydow > i Izrael jest potega ! > porownac Polske do Izraela to polska jest Low tech kraj ciemny zacofany > rzadzi tam Koscial Korupcja i Mafia To jest ta sama gazeta, w ktorej jest zamieszczony obrazek. Nie wiem dlaczego w wersji internetowej wywiadu nie zamiescili. Jest tylko w wersji papierowej. Byc moze zamieszcza z opoznieniem. Pozdrowienia Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 18.07.03, 16:18 Dlatego, ze sa strasznie inteligentni - podobnie, jak forumowy " bicz na Zydy", kmiotek AD. Oto, co napisal, skondensowanie w swietnym stylu polskich intelektualistow, w jednej z odpowiedzi: " W nawiasie Polacy nie szukaja winnych poprostu pragna aby tacy jak ty sie od nich odp----.Miej na tyle ambicji i nie wchodz na polskojezyczny czat skoro tak tego kraju i tych ludzi nienawidzisz . W tym wlasnie momencie gdy pisze, na 1-szej i 2-giej str. "Forum", "dyskutowano" powaznie na takie oto tematy: - "Pytania do gosci z izraela" - "zydzi i nauka" - "dlaczego Dana33 tak nienawidzi PLO?" - "Jak dostac obywatelstwo Izraela?" - "W imieniu wszystkich Zydow-przepraszam". - "Izrael deportuje Irlandczyka..." - " Sensacja-F%¤ nauczyl sie mowic" - " Zydy na plac! Apel robimy". - " Zydzi, macie przesrane". - "UB-zydowskie zbrodnie przeciw Polakom". - "Zydowscy zolnierze Hitlera". - "Syjonizm i Trzecia Rzesza". - " Sojusz Zydow i nazistow". - " Czolem czesc. Makabi Brzesc." - "Bushe lokajami Harrimanow, a ci Rothchildow". Nawet nie chce mi sie cytowac tytulow watkow poprzednich stron.... Ciagle to samo... Ciagle te same kanalie, mowiace po polsku. Ale, ale: "...jesli nie szukaja", to dlaczego tyle watkow? Czy to Zydzi zalozyli sami powyzsze watki? A moze warto by jakis temat rdzennie polski poruszyc, np.: " Narodowe Sily Zbrojne we wspolpracy z nazistami". " Polacy - najwierniejsi bolszewicy Lenina i Stalina". " Brak instynktu politycznego u Polakow". " Polska - posmiewisko Europy". " Dlaczego Polacy mordowali Ukraincow?" " Bialorusini- nawoz polskich "kresowych ksiazat"". " Kopernik - wybitny niemiecki astronom". " Przyklad polskiej glupoty (mysli politycznej) - Prusy Ksiazece". " Popiel - wybitny polski maz stanu". " Awans spoleczny - chlopi na urzedach UB". " Biznes Polaka - denuncjacja Zydow podczas okupacji". " Za Niemca , panie, to byl porzadek - wypowiedzi polskich chlopow o latach 1939 - 1945". " Bohaterska postawa niemieckich Kaszubow w wojnie przeciw slowiansko - zydowskim podludziom" Mozna takich tytulow zapproponowac wiecej - chyba nie starczy polek w polskich bibliotekach. Zamiast tego, opowiem pare historyjek, opowiadanych w Szwecji o...Polakach, niestety. Zilustruja one dobitnie, co sasiedzi o nas mysla. "Rosjanin, Niemiec i Polak wedrowali pospolu przez zaczarowany las. Rosjanin byl slepy, Niemiec gluchy a Polak sparalizowany i siedzacy na wozku inwalidzkim. Po dluzszej wedrowce dotarli do zaczarowanej groty, przed ktora widnial napis: Wejdz i wyraz swe zyczenie a spelni sie ono nizwlocznie. Rosjanin wszedl i po chwili wybiega, wolajac: "Ja widze". potem wszedl Niemiec. Wybiega i krzyczy: " Ja slysze". Potem Polak wtacza sie do groty. Nie ma go przez dluzsza chwile. Wreszcie wytacza sie i wola: "Patrzcie: mam nowe, k..., kola przy wozku". Druga: "-Jaka jest roznica pomiedzy rozjechanym krolikiem a Polakiem? - Nie ma sladow hamowania przed Polakiem". I trzecia: " - Co trzeba zrobic, zeby Polak caly czas pracowal? - Napisz "obroc" na dwoch stronach kawalka papieru". Chyba czas zakonczyc. Do widzenia. (J) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.client.attbi.com 18.07.03, 12:34 fredzio54 napisał: > Podaj mi link z Szamirem on tak kocha polakow jak ja niemcow ! > Polacy maja kompleksy ze ostatnie 55 lat zmarnowali swoj karj a dzisaj jak > zawsze szukaja ofiary ale te duraki zapomnieli ze w polsce niema zydow > i Izrael jest potega ! > porownac Polske do Izraela to polska jest Low tech kraj ciemny zacofany > rzadzi tam Koscial Korupcja i Mafia Synku bylem w Izraelu odwiedzam rowniez Polske faktycznie roznica jest szalona Np w Polsce nie spotkalem tak niechlujnych ludzi i tyle brudasow co w Izraelu.Kto rzadzi Izraelem ? SSharon to jest ta twoja duma? Czy wiesz ze w NY najwiekszym skupisku Zydow jes trzy razy wiecej szczurow niz mieszkancow .W nawiasie Polacy nie szukaja winnych poprostu pragna aby tacy jak ty sie od nich odp----.Miej na tyle ambicji i nie wchodz na polskojezyczny czat skoro tak tego kraju i tych ludzi nienawidzisz . Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 18.07.03, 12:52 Gość portalu: P napisał(a): > fredzio54 napisał: > > > Podaj mi link z Szamirem on tak kocha polakow jak ja niemcow ! > > Polacy maja kompleksy ze ostatnie 55 lat zmarnowali swoj karj a dzisaj jak > > > zawsze szukaja ofiary ale te duraki zapomnieli ze w polsce niema zydow > > i Izrael jest potega ! > > porownac Polske do Izraela to polska jest Low tech kraj ciemny zacofany > > rzadzi tam Koscial Korupcja i Mafia > > Synku bylem w Izraelu odwiedzam rowniez Polske faktycznie roznica jest > szalona Np w Polsce nie spotkalem tak niechlujnych ludzi i tyle brudasow co w > Izraelu.Kto rzadzi Izraelem ? SSharon to jest ta twoja duma? > Czy wiesz ze w NY najwiekszym skupisku Zydow jes trzy razy wiecej szczurow > niz mieszkancow .W nawiasie Polacy nie szukaja winnych poprostu pragna aby > tacy jak ty sie od nich odp----.Miej na tyle ambicji i nie wchodz na > polskojezyczny czat skoro tak tego kraju i tych ludzi nienawidzisz . Dziadku NJ jest taki brudny jak gaza araftcka specialnie 42 st Harlem Bronx TFU Napewno odiedziles w Izraelu Arabske Dzielnicy to fat ze brudne sa Co chcesz od arabow od tych Dzikusow ! Miedzynami Polska jest brudna i smierdzi i apolace smierdza bi nie kmpioja sie jak Izraelczycy, wcale nie rozumie macje Wisla i Odre pelno wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.D. Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? IP: *.mco.bellsouth.net 18.07.03, 13:38 fredzio54 napisał: > Gość portalu: P napisał(a): > > > fredzio54 napisał: > > > > > Podaj mi link z Szamirem on tak kocha polakow jak ja niemcow ! > > > Polacy maja kompleksy ze ostatnie 55 lat zmarnowali swoj karj a dzisa > j jak > > > > > zawsze szukaja ofiary ale te duraki zapomnieli ze w polsce niema zydo > w > > > i Izrael jest potega ! > > > porownac Polske do Izraela to polska jest Low tech kraj ciemny zacofa > ny > > > rzadzi tam Koscial Korupcja i Mafia > > > > Synku bylem w Izraelu odwiedzam rowniez Polske faktycznie roznica jest > > szalona Np w Polsce nie spotkalem tak niechlujnych ludzi i tyle brudasow c > o w > > Izraelu.Kto rzadzi Izraelem ? SSharon to jest ta twoja duma? > > Czy wiesz ze w NY najwiekszym skupisku Zydow jes trzy razy wiecej szczurow > > niz mieszkancow .W nawiasie Polacy nie szukaja winnych poprostu pragna aby > > tacy jak ty sie od nich odp----.Miej na tyle ambicji i nie wchodz na > > polskojezyczny czat skoro tak tego kraju i tych ludzi nienawidzisz . > Dziadku NJ jest taki brudny jak gaza araftcka specialnie 42 st Harlem > Bronx TFU > Napewno odiedziles w Izraelu Arabske Dzielnicy to fat ze brudne sa Co chcesz od > > arabow od tych Dzikusow ! > Miedzynami Polska jest brudna i smierdzi i apolace smierdza bi nie kmpioja sie > jak Izraelczycy, wcale nie rozumie macje Wisla i Odre pelno wody. >>>>Tizdayen tembel > Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Dlaczego Polacy wszedzie widza Zydow? 18.07.03, 15:02 Gość portalu: A.D. napisał(a): > fredzio54 napisał: > > > Gość portalu: P napisał(a): > > > > > fredzio54 napisał: > > > > > > > Podaj mi link z Szamirem on tak kocha polakow jak ja niemcow ! > > > > Polacy maja kompleksy ze ostatnie 55 lat zmarnowali swoj karj a > dzisa > > j jak > > > > > > > zawsze szukaja ofiary ale te duraki zapomnieli ze w polsce niema > zydo > > w > > > > i Izrael jest potega ! > > > > porownac Polske do Izraela to polska jest Low tech kraj ciemny z > acofa > > ny > > > > rzadzi tam Koscial Korupcja i Mafia > > > > > > Synku bylem w Izraelu odwiedzam rowniez Polske faktycznie roznica j > est > > > szalona Np w Polsce nie spotkalem tak niechlujnych ludzi i tyle bruda > sow c > > o w > > > Izraelu.Kto rzadzi Izraelem ? SSharon to jest ta twoja duma? > > > Czy wiesz ze w NY najwiekszym skupisku Zydow jes trzy razy wiecej szc > zurow > > > niz mieszkancow .W nawiasie Polacy nie szukaja winnych poprostu pragn > a aby > > > tacy jak ty sie od nich odp----.Miej na tyle ambicji i nie wchodz na > > > polskojezyczny czat skoro tak tego kraju i tych ludzi nienawidzisz . > > Dziadku NJ jest taki brudny jak gaza araftcka specialnie 42 st Harlem > > Bronx TFU > > Napewno odiedziles w Izraelu Arabske Dzielnicy to fat ze brudne sa Co chce > sz > od > > > > arabow od tych Dzikusow ! > > Miedzynami Polska jest brudna i smierdzi i apolace smierdza bi nie kmpioja > > sie > > jak Izraelczycy, wcale nie rozumie macje Wisla i Odre pelno wody. > > > > >>>>Tizdayen tembel Achmed Dziadzio nauczylesc sie po hebrajsku zycze ci to samo ale nie gwalc i bij kobiet Odpowiedz Link Zgłoś