Dodaj do ulubionych

Restytucja

IP: *.acn.pl 09.08.03, 09:05
Dzisiejsza Rzeczpospolita:

Czy Polska stanie przed amerykańskim sądem?

Sprawa mienia żydowskiego otwarta

Amerykański Sąd Apelacyjny uchylił korzystne dla Polski orzeczenie w sprawie majątków żydowskich.

Sąd Apelacyjny USA uchylił decyzję sądu I instancji, który orzekł w zeszłym roku, że zbiorowy pozew Żydów przeciwko RP o zwrot utraconego w drugiej połowie lat 40. mienia nie może być rozstrzygany przed amerykańskim sądem.

Jak powiedział Witold Daniłowicz z kancelarii White & Case, która reprezentuje polski rząd w tym postępowaniu, trwają rozważania, czy zaskarżyć tę decyzję do Sądu Najwyższego USA, czy też bronić swoich racji jeszcze raz w I instancji. Według niego sąd musi ponownie dokonać ustaleń faktycznych, dotyczących polityki USA w zakresie immunitetu suwerennego państwa, chroniącego Polskę w okresie po zakończeniu II wojny światowej, a przed wejściem w życie w 1976 r. amerykańskiej ustawy o tych immunitetach.

Spór prawny o dopuszczalność pozywania innych państw przed amerykański sąd dotyczy właśnie kwestii immunitetu obcego państwa. W czerwcu zeszłego roku nowojorski sąd uznał, że rząd polski ani Ministerstwo Skarbu nie mogą być pozwane przed amerykański sąd, bo w tej sprawie, dotyczącej okresu bezpośrednio powojennego, chroni je "absolutny immunitet państwa obcego". Daniłowicz wyjaśnił, że teraz sąd musi ustalić, czy gdyby pozew był rozpatrywany np. w 1950 r., czyli przed wejściem w życie ustawy o immunitetach, rząd USA uznałby Polskę za suwerenne państwo. Wyraził przekonanie, że nie będzie kłopotu z wykazaniem tego przed sądem.

Z apelacji cieszą się adwokaci reprezentujący amerykańskich Żydów i zapowiadają dalszą akcję nacisków propagandowo- politycznych mających wesprzeć pozew przeciw rządowi RP. W poniedziałek odbędzie się w Nowym Jorku zebranie w sprawie pozwu z udziałem adwokatów, ich klientów i polityków. Mec. Ed Klein zapowiedział, że sprawa restytucji trafi też do Trybunału w Strasburgu.

-------------------------------------------------------------------------

Moja opinia, jesli to kogokolwiek interesuje.

Restytucja - tak. Ale tylko na podstawie indywidualnych pozwów. Z tego, co do mnie dochodzi (głównie prasa z ostatnich lat) wynika, że sądy polskie powinny szczególnie pieczołowicie analizować dokumenty przedstawiane przez spadkobierców. Jakiś procent z nich, zdaje się nie taki znów mały, nosi znamiona fałszerstwa, niektóre testamenty lub świadectwa przepisania praw spadkowych zostały sporządzone już po śmierci osób, które na nich złozyły podpisy. Z publikacji prasowych wynika, że pojawiły się grupy szwindlarzy i lewych prawników działające sprawnie w trójkącie Polska-USA-Izrael i wyspecjalizowane w "odzyskiwaniu" najbardziej atrakcyjnie połozonych nieruchomosci miejskich. Te nieruchomości są potem sprzedawane kilku kolejnym nowym włascicielom; nawet po wykryciu szwindlu, taką nieruchomość trudno odebrać nowemu włascicielowi, który nabył ją (co bywa prawdą) w dobrej wierze. Pozostaje ponadto kwestia rozstrzygniecia spłaty zadłużeń obciażających, jak się zdaje często, pożydowskie nieruchomości, długów hipotecznych zaciagnietych w instytucjach państwowych lub u osób prywatnych. Nie ma powodu, żeby oddając teraz niektóre nieruchomości spadkobiercom przedwojennych włascicieli Państwo Polskie samo spłacało za nich te długi.

Restytucja en bloc wyklucza sens sprawdzania czegokolwiek.

C.
Obserwuj wątek
    • Gość: CCCP Także w GW IP: *.acn.pl 09.08.03, 11:33
      www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1613326.html
      • Gość: CCCP do góry IP: *.acn.pl 10.08.03, 13:37
    • Gość: |v|rowa Re: Restytucja IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 13:49
      W ramach globalnej restytucji, zglaszam propozycje oddania Indianom
      Polnocnoameykanskim ICH ziem + przeproszenie + wyplacacenie karnych odsetek za
      stulecia bezprawnej dzierzawy. Dla balansu proponuje, by rozprawa odbyla sie
      przed sadem... polskim.
      • zwingli Re: Restytucja 10.08.03, 14:06
        Po Żydach przyjdą Niemcy ,a Polacy już mogą rezerwować bilety na Madagaskar.
        • gabrielacasey A co z Malgaszami i lemurami? Azyl w Papui? 10.08.03, 16:30
        • Gość: |v|rowa Re: Restytucja IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 16:54
          zwingli napisała:

> Po Żydach przyjdą Niemcy ,a Polacy już mogą rezerwować bilety na Madagaskar.

Poniewaz CCCP jako zalozyciel dyskucji sie nie kwapi, ja pozwole sobie powitac
          i, mam nadzieje, jednoczesnie POZEGNAC, pierwszego i, jak mam nadzieje,
          JEDYNEGO w niej oszoloma.
          • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 10.08.03, 17:06
            Gość portalu: |v|rowa napisał(a):

> zwingli napisała:
            >
            > > Po Żydach przyjdą Niemcy ,a Polacy już mogą rezerwować bilety na Madagaska
            > r.
            >
            > Poniewaz CCCP jako zalozyciel dyskucji sie nie kwapi, ja pozwole sobie powitac
            > i, mam nadzieje, jednoczesnie POZEGNAC, pierwszego i, jak mam nadzieje,
            > JEDYNEGO w niej oszoloma.

Pracuję nad czymś pilnym (przekład dziwacznie napisanego tekstu, który nalezałoby oddać równie dziwacznie, tyle że z uzyciem polskich kodów dziwaczności, co nie jest wcale takie łatwe), więc dopadam forum tylko w chwilach, kiedy muszę przerwać.

Poglad zwingli, acz radykalny, nie jest taki znów księżycowy. Jeśli strona polska przegra proces w NY, jeśli zostanie nam wystawiony rachunek na 60 miliardów dolarów (oczywiście z odsetkami za opóźnienia, itd), jesli równocześnie Niemcy zaczną swoje indywidualne procedury restytucyjne (a sąd w Strasburgu jest przysłowiowo hojny), to - wziawszy pod uwagę, że dług zagraniczny Polski wynosi w tej chwili gdzieś ok. 60-70 miliardów US$, i że mamy również ogromny dług wewnętrzny - możemy z dnia na dzień jako państwo zbankrutować. Ciekawe, czy ja, jako obywatel C., będę miał wówczas prawo kupić na jakimś przetargu jakąś hutę wystawioną na sprzedaż za symboliczną złotówkę.

Podejrzewam, że nie. Bo w końcu co taki facet jak ja mógłby zrobić z hutą?

C.
      • Gość: Tomek44 Re: Restytucja IP: 213.8.97.* 10.08.03, 14:12

> W ramach globalnej restytucji, zglaszam propozycje oddania Indianom
        > Polnocnoameykanskim ICH ziem + przeproszenie + wyplacacenie karnych odsetek
        za
        > stulecia bezprawnej dzierzawy. Dla balansu proponuje, by rozprawa odbyla sie
        > przed sadem... polskim.

Juz ci to kiedys pisalem, ze czytajac twoje posty mam mieszane uczucia i
        watpliwosci co do twojej elokwencji.
        Myslalem, ze reprezentujesz inny poziom niz AD i spolka.
        • Gość: |v|rowa Re: Restytucja IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 15:01
          Gość portalu: Tomek44 napisał(a):

> Juz ci to kiedys pisalem, ze czytajac twoje posty mam mieszane uczucia i
          > watpliwosci co do twojej elokwencji.
          > Myslalem, ze reprezentujesz inny poziom niz AD i spolka.

I dobrze myslales: "inny". Nie lepszy, nie gorszy - po prostu inny.

Reprezentuje taki poziom, na ktorym nie ma za wielkiego znaczenia czy jestes
          Grekiem, Hindusem, Izraelita, Madziarem, Zimbwabwejczykiem, Pasztunem czy
          Koreanczykiem. Nie ma tez znaczenia czy skore masz blada, sniada czy smolista.
          Nie rozrozniam za bardzo niskich, srednich i wysokich. Nie dyskryminuje
          blondynow ani brunetow, rudowlosi tez u mnie nie maja jakichs psecjalnych praw.

Jednak z nie za bardzo poznanych przeze mnie przyczyn nie toleruje: jelopow,
          cwokow, zlodziei, oszustow, klamcow, no i oczywiscie cyklistow.

Czy mozesz mi pokazac, czemu restytucja majatkow Zydow polskich ma byc cacy, a
          restytucja wlasnosci ziemskiej Indian Polnocnoamerykanskich albo Aborygenow, ma
          takowa nie byc? Bo sprawa sie przedawnila i winni tych zbrodni juz nie zyja?

W czasie tak wielkiej tragedii jak II WS i jej bezposrednie konsekwencje
          wyrzadzono niebotyczna ilosc krzywd. Polacy jako kraj dostali sie na przyklad
          pod 50 lat okupacji krwiozerczego molocha ze wschodu. Kto NAM to
          zrestytuuje???? Kto przywroci zycie i majatki NASZYM 6 milionom obywateli?? Kto
          przywroci NAM kamienice we Lwowie i Wilnie?? Kto przywroci NAM posiadlosci
          ziemskie za Bugiem? Kto przywroci mojej mamie piekny dom jej rodziny w
          Pomiechowku, zniszczony bomba we wrzesniu '39??

Odp. nikt - bylo, minelo, czas zajac sie zyciem, a nie rozdrapywac rany sprzed
          60 lat. Bo rownie dobrze mozna zaczac rozdrapywac rany sprzed 100, 200 i 500
          lat. Albo sprzed 2000, jak to robicie w Izraelu....

A wchodzac w sprawy bardzo szczegolowo - z pierwszej reki wiem, ze o jedna z
          kamienic w Krakowie ubiega sie plenipotentka osoby, ktora jakoby ma przebywac w
          Izraelu, a ktora w obecnej chwili mialaby 96 lat, gdyby... nie zostala zabita
          wraz ze swoja siostra w jednym z "polskich obozow koncentracyjnych", na co
          istnieja odpowiednie dokumenty obozowe. Sedzina prowadzaca sprawe nie zgodzila
          sie na dolaczenie dowodow smierci tej osoby w akta, jako "niezwiazanych ze
          sprawa" (!).

Nadal uwazasz, ze takie sprawy nalezy uznac za zasadne z ZALOZENIA i ze powinny
          byc rozpatrywane przez ludzi, ktorzy nigdy nie znali realiow europejskich,
          holokaust znaja z miernej jakosci (a moze nie?) podrecznikow historycznych, a
          mieszkaja 10000 km od miejsca, o ktore chodzi?

Jesli tak, pal wiecej:

______________________#___________________
          _____________________##___________________
          ____________________###___________________
          __#_________________###________________#__
          ___##______________#####_____________## __
          ____###____________#####___________###____
          _____#####_________#####________#####_____
          ______#######______#####_____#######______
          ________#######____#####___#######________
          ___________#####____###___#####___________
          __#######______###__###__###______#######_
          ______########____##_#_##____########_____
          __________#########_###_#########_________
          _________________###_#_###________________
          _____________#####___#___#####____________
          • Gość: Tomek44 Re: Restytucja IP: 213.8.97.* 10.08.03, 15:15

> Gość portalu: Tomek44 napisał(a):
            >
            > > Juz ci to kiedys pisalem, ze czytajac twoje posty mam mieszane uczucia i
            > > watpliwosci co do twojej elokwencji.
            > > Myslalem, ze reprezentujesz inny poziom niz AD i spolka.
            >
            > I dobrze myslales: "inny". Nie lepszy, nie gorszy - po prostu inny.
            >
            > Reprezentuje taki poziom, na ktorym nie ma za wielkiego znaczenia czy
            jestes
            > Grekiem, Hindusem, Izraelita, Madziarem, Zimbwabwejczykiem, Pasztunem czy
            > Koreanczykiem. Nie ma tez znaczenia czy skore masz blada, sniada czy
            smolista.
            > Nie rozrozniam za bardzo niskich, srednich i wysokich. Nie dyskryminuje
            > blondynow ani brunetow, rudowlosi tez u mnie nie maja jakichs psecjalnych
            praw.
            >
            > Jednak z nie za bardzo poznanych przeze mnie przyczyn nie toleruje: jelopow,
            > cwokow, zlodziei, oszustow, klamcow, no i oczywiscie cyklistow.
            >
            > Czy mozesz mi pokazac, czemu restytucja majatkow Zydow polskich ma byc cacy,
            a
            > restytucja wlasnosci ziemskiej Indian Polnocnoamerykanskich albo Aborygenow,
            ma
            >
            > takowa nie byc? Bo sprawa sie przedawnila i winni tych zbrodni juz nie zyja?
            >
            > W czasie tak wielkiej tragedii jak II WS i jej bezposrednie konsekwencje
            > wyrzadzono niebotyczna ilosc krzywd. Polacy jako kraj dostali sie na
            przyklad
            > pod 50 lat okupacji krwiozerczego molocha ze wschodu. Kto NAM to
            > zrestytuuje???? Kto przywroci zycie i majatki NASZYM 6 milionom obywateli??
            Kto
            >
            > przywroci NAM kamienice we Lwowie i Wilnie?? Kto przywroci NAM posiadlosci
            > ziemskie za Bugiem? Kto przywroci mojej mamie piekny dom jej rodziny w
            > Pomiechowku, zniszczony bomba we wrzesniu '39??
            >
            > Odp. nikt - bylo, minelo, czas zajac sie zyciem, a nie rozdrapywac rany
            sprzed
            > 60 lat. Bo rownie dobrze mozna zaczac rozdrapywac rany sprzed 100, 200 i 500
            > lat. Albo sprzed 2000, jak to robicie w Izraelu....
            >
            > A wchodzac w sprawy bardzo szczegolowo - z pierwszej reki wiem, ze o jedna z
            > kamienic w Krakowie ubiega sie plenipotentka osoby, ktora jakoby ma
            przebywac w
            >
            > Izraelu, a ktora w obecnej chwili mialaby 96 lat, gdyby... nie zostala
            zabita
            > wraz ze swoja siostra w jednym z "polskich obozow koncentracyjnych", na co
            > istnieja odpowiednie dokumenty obozowe. Sedzina prowadzaca sprawe nie
            zgodzila
            > sie na dolaczenie dowodow smierci tej osoby w akta, jako "niezwiazanych ze
            > sprawa" (!).
            >
            > Nadal uwazasz, ze takie sprawy nalezy uznac za zasadne z ZALOZENIA i ze
            powinny
            >
            > byc rozpatrywane przez ludzi, ktorzy nigdy nie znali realiow europejskich,
            > holokaust znaja z miernej jakosci (a moze nie?) podrecznikow historycznych,
            a
            > mieszkaja 10000 km od miejsca, o ktore chodzi?
            >
            > Jesli tak, pal wiecej:
            >
            > ______________________#___________________
            > _____________________##___________________
            > ____________________###___________________
            > __#_________________###________________#__
            > ___##______________#####_____________## __
            > ____###____________#####___________###____
            > _____#####_________#####________#####_____
            > ______#######______#####_____#######______
            > ________#######____#####___#######________
            > ___________#####____###___#####___________
            > __#######______###__###__###______#######_
            > ______########____##_#_##____########_____
            > __________#########_###_#########_________
            > _________________###_#_###________________
            > _____________#####___#___#####____________
            > __________________________________________

Wyjasnilem CCCP co to jest restytucja. Przestepcy sa wszedzie. Czy mozesz
            zapewnic opieke tej garstce staruszkow w Polsce? Gminy moga, ale nia maja z
            czego. Ja osobiscie jestem w to zamieszany. Bezinteresownie. Zal mi tych
            dziadkow, bo oni nie maja Caritasu i parafii.
            Co maja do tego Indianie! Ameryka zapewniam cie, lepiej opiekuje sie nimi,
            anizeli wladze w Polsce Zydami. Wiekszosc z nich stracila cale rodziny w
            czasie holokaustu. Czesto maja ciezka demencje, ale nie maja miejsca dla
            siebie. To nie sa Indianie.
            Rozmawialem niedawno z lekarzem, ktory z ramienia Gminy (nieZyd)opiekuje sie
            tymi dziadkami. Robi to za darmo. Jak dlugo wytrzyma? To ciezka praca.
            Slyszales jak wyglada opieka socjalna w Polsce? Ja to znam z autopsji.
            Nie mam ci wiecej nic do wyjasnienia, bo mnie interesuja Zydzi, a nie Indianie.
            Blizsza koszula cialu.
            • Gość: |v|rowa Re: Restytucja IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 15:36

> Wyjasnilem CCCP co to jest restytucja. Przestepcy sa wszedzie. Czy mozesz
              > zapewnic opieke tej garstce staruszkow w Polsce? Gminy moga, ale nia maja z
              > czego. Ja osobiscie jestem w to zamieszany. Bezinteresownie. Zal mi tych
              > dziadkow, bo oni nie maja Caritasu i parafii.
              > Co maja do tego Indianie! Ameryka zapewniam cie, lepiej opiekuje sie nimi,
              > anizeli wladze w Polsce Zydami. Wiekszosc z nich stracila cale rodziny w
              > czasie holokaustu. Czesto maja ciezka demencje, ale nie maja miejsca dla
              > siebie. To nie sa Indianie.
              > Rozmawialem niedawno z lekarzem, ktory z ramienia Gminy (nieZyd)opiekuje sie
              > tymi dziadkami. Robi to za darmo. Jak dlugo wytrzyma? To ciezka praca.
              > Slyszales jak wyglada opieka socjalna w Polsce? Ja to znam z autopsji.
              > Nie mam ci wiecej nic do wyjasnienia, bo mnie interesuja Zydzi, a nie
              Indianie.
              > Blizsza koszula cialu.

Bardzo prosto - przeznaczcie na pomoc tym ludziom 1/100 tego, co placi
              Izraelowi rocznie USA - beda oplywac w dostatki. Osob wyznania mojzeszowego
              jest w oficjalnie III RP ok. 5000. Oficjalna pomoc roczna USA dla Izraela - 4
              mld dolarow. 1/100 tej kwoty to 40 milionow dolarow. 40 mln. dzielone na 5000 -
              8000 USD na lba, to srednia pensja w Polsce, nie? A moze cos nie tak z moja
              matematyka?

A moze uwazacie, ze pieniadze z USA sie naleza tylko Wam, a im juz nie?
              • Gość: |v|rowa Poza tym... IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 15:39
                ...uciekasz od podstawowego tematu - GDZIE i przez kogo maja byc rozpatrywane
                sprawy SADOWE zwiazane z restytucja?
                • Gość: CCCP Re: Poza tym... IP: *.acn.pl 10.08.03, 15:56

> ...uciekasz od podstawowego tematu - GDZIE i przez kogo maja byc rozpatrywane
                  > sprawy SADOWE zwiazane z restytucja?

A jest jeszcze otwarty temat restytucji nieruchomości z dawnych terenów III Rzeszy. Które Polska otzrzymała niby w zamian za Kresy. Mienie przedwojennych gmin żydowskich w takich miastach jak Wrocław, Gorzów, Szczecin, Słupsk, Olsztyn, Elbląg, jeszcze przed wojną konfiskowane przez ówczesne władze niemieckie. Teraz my mamy to zwracać? Ciekawe dlaczego?

Nie zdziwiłbym się, gdyby zażądano, żeby Polska, jako legalny spadkobierca II RP zwróciła również pieniądze za mienie żydowskie pozostawione na Kresach, w Wilnie, Lwowie, Stanisławowoie, itd.

Poza wszystkim odnoszę wrażenie, że Polska juz raz sprawy odszkodowań załatwila, na podstawie umów bilateralnych. Kilkadziesiąt lat temu. Wypłacono pieniądze (do USA poszło gdzieś ze 40 mil. dolarów) na odszkodowania indywidualne. Ciekawe, jak ta kwestia zostanie rozwiązana.
                  • Gość: Tomek44 Re: Poza tym... IP: 213.8.97.* 10.08.03, 16:10
                    Gość portalu: CCCP napisał(a):

> Gość portalu: |v|rowa napisał(a):
                    >
                    > > ...uciekasz od podstawowego tematu - GDZIE i przez kogo maja byc rozpatryw
                    > ane
                    > > sprawy SADOWE zwiazane z restytucja?
                    >
                    > A jest jeszcze otwarty temat restytucji nieruchomości z dawnych terenów III
                    Rze
                    > szy. Które Polska otzrzymała niby w zamian za Kresy. Mienie przedwojennych
                    gmin
                    > żydowskich w takich miastach jak Wrocław, Gorzów, Szczecin, Słupsk,
                    Olsztyn, E
                    > lbląg, jeszcze przed wojną konfiskowane przez ówczesne władze niemieckie.
                    Teraz
                    > my mamy to zwracać? Ciekawe dlaczego?
                    >
                    > Nie zdziwiłbym się, gdyby zażądano, żeby Polska, jako legalny spadkobierca
                    II R
                    > P zwróciła również pieniądze za mienie żydowskie pozostawione na Kresach, w
                    Wil
                    > nie, Lwowie, Stanisławowoie, itd.
                    >
                    > Poza wszystkim odnoszę wrażenie, że Polska juz raz sprawy odszkodowań
                    załatwila
                    > , na podstawie umów bilateralnych. Kilkadziesiąt lat temu. Wypłacono
                    pieniądze
                    > (do USA poszło gdzieś ze 40 mil. dolarów) na odszkodowania indywidualne.
                    Ciekaw
                    > e, jak ta kwestia zostanie rozwiązana.

Wiele osob nie odzyskalo swojego mienia wlasnie dlatego, ze kiedys nalezalo do
                    Niemcow, ale jest takie (rowniez na terenach poniemieckich), ktore zostalo
                    zajete juz po wojnie przez wladze komunistyczne. Odszkodowania nie braly pod
                    uwage mienia Gmin. Dzisiaj nikt nie domaga sie odszkodowan indywidualnych.
                    Jezeli ktos mial dom i ma na to dokumenty, dlaczego nie moze go dostac? Wladze
                    wielu miast poszukuja wlascicieli, aby przejeli swoje rudery, na ktore
                    magistraty nie maja pieniedzy. Jest wiele domow na Kazimierzu po ktore nikt
                    sie nie zglasza. Czytalem liste wladz miasta, ktore wrecz blaga o pojawienie
                    sie wlascicieli tych ruin.
                    Poza tym naprawde nie widze powodu do tak wielkich dyskusji.
                    Jest prawo i jezeli wszystko okaze sie uczciwe i zgodne z prawda, nie powinno
                    byc problemow.
                    • Gość: CCCP Re: Poza tym... IP: *.acn.pl 10.08.03, 16:27

> Gość portalu: CCCP napisał(a):
                      >
                      > > Gość portalu: |v|rowa napisał(a):
                      > >
                      > > > ...uciekasz od podstawowego tematu - GDZIE i przez kogo maja byc rozp
                      > atryw
                      > > ane
                      > > > sprawy SADOWE zwiazane z restytucja?
                      > >
                      > > A jest jeszcze otwarty temat restytucji nieruchomości z dawnych terenów II
                      > I
                      > Rze
                      > > szy. Które Polska otzrzymała niby w zamian za Kresy. Mienie przedwojennych
                      >
                      > gmin
                      > > żydowskich w takich miastach jak Wrocław, Gorzów, Szczecin, Słupsk,
                      > Olsztyn, E
                      > > lbląg, jeszcze przed wojną konfiskowane przez ówczesne władze niemieckie.
                      > Teraz
                      > > my mamy to zwracać? Ciekawe dlaczego?
                      > >
                      > > Nie zdziwiłbym się, gdyby zażądano, żeby Polska, jako legalny spadkobierca
                      >
                      > II R
                      > > P zwróciła również pieniądze za mienie żydowskie pozostawione na Kresach,
                      > w
                      > Wil
                      > > nie, Lwowie, Stanisławowoie, itd.
                      > >
                      > > Poza wszystkim odnoszę wrażenie, że Polska juz raz sprawy odszkodowań
                      > załatwila
                      > > , na podstawie umów bilateralnych. Kilkadziesiąt lat temu. Wypłacono
                      > pieniądze
                      > > (do USA poszło gdzieś ze 40 mil. dolarów) na odszkodowania indywidualne.
                      > Ciekaw
                      > > e, jak ta kwestia zostanie rozwiązana.
                      >
                      > Wiele osob nie odzyskalo swojego mienia wlasnie dlatego, ze kiedys nalezalo do
                      > Niemcow, ale jest takie (rowniez na terenach poniemieckich), ktore zostalo
                      > zajete juz po wojnie przez wladze komunistyczne. Odszkodowania nie braly pod
                      > uwage mienia Gmin. Dzisiaj nikt nie domaga sie odszkodowan indywidualnych.
                      > Jezeli ktos mial dom i ma na to dokumenty, dlaczego nie moze go dostac? Wladze
                      > wielu miast poszukuja wlascicieli, aby przejeli swoje rudery, na ktore
                      > magistraty nie maja pieniedzy. Jest wiele domow na Kazimierzu po ktore nikt
                      > sie nie zglasza. Czytalem liste wladz miasta, ktore wrecz blaga o pojawienie
                      > sie wlascicieli tych ruin.
                      > Poza tym naprawde nie widze powodu do tak wielkich dyskusji.
                      > Jest prawo i jezeli wszystko okaze sie uczciwe i zgodne z prawda, nie powinno
                      > byc problemow.

I zgoda. Rzecz tylko w tym (jak wskazał |V|rowa), żeby o tym decydowały sądy w Polsce a nie jakieś układy korporacji prawniczych z NY z jednym czy drugim amerykańskim sądem. W Polsce jeszcze Ameryka nie rządzi, i mam nadzieję jeszcze długo nie będzie rządizć. Załatwianie spraw w układzie typu: wy nam wypłacicie 60 miliardów dolarów, bo na tyle wyceniamy nasze majątki, a my potem juz od was nic nie będziemy chcieli, i tak nie załatwia sprawy, bo nie zamyka drogi do dalszych roszczeń podejmowanych przez inne organizacje resytucyjne. Na to już też zwracano uwagę.

Narażę Ci się, Tomek, ale napiszę jasno i otwarcie: pierwszeństwo absolutne w uzyskiwaniu odszkodowań powinny mieć osoby żyjące obecnie w Polsce i posiadające obywatelstwo polskie, niezależnie od wyznania.

Twoja opowieść o kilkuset starych ludziach, którzy nie mają Caritasu jest smutna i wzruszająca. Ale ja mam inny obraz na myśli. Toi kilka milionów bezrobotnych od ponad dziesięciu lat, ludzi nie mających nawet szans na więcej niż głodową rentę inwalidzką czy zasiłek. Smutne to, ale wolałbym dać ich dzieciom jeden obiad dziennie, niż odbudowywać i utrzymywać obiekty, które nie mogą być już niczym innym niż tylko pamiątkami dawnej obecności dziś nieżyjących ludzi.

C.

• Gość: |v|rowa Re: Poza tym... IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 16:42
                        > I zgoda. Rzecz tylko w tym (jak wskazał |V|rowa), żeby o tym decydowały sądy
                        w
                        > Polsce a nie jakieś układy korporacji prawniczych z NY z jednym czy drugim
                        amer
                        > ykańskim sądem. W Polsce jeszcze Ameryka nie rządzi, i mam nadzieję jeszcze
                        dłu
                        > go nie będzie rządizć. Załatwianie spraw w układzie typu: wy nam wypłacicie
                        60
                        > miliardów dolarów, bo na tyle wyceniamy nasze majątki, a my potem juz od was
                        ni
                        > c nie będziemy chcieli, i tak nie załatwia sprawy, bo nie zamyka drogi do
                        dalsz
                        > ych roszczeń podejmowanych przez inne organizacje resytucyjne. Na to już też
                        zw
                        > racano uwagę.
                        >
                        > Narażę Ci się, Tomek, ale napiszę jasno i otwarcie: pierwszeństwo absolutne w
                        u
                        > zyskiwaniu odszkodowań powinny mieć osoby żyjące obecnie w Polsce i
                        posiadające
                        > obywatelstwo polskie, niezależnie od wyznania.
                        >
                        > Twoja opowieść o kilkuset starych ludziach, którzy nie mają Caritasu jest
                        smutn
                        > a i wzruszająca. Ale ja mam inny obraz na myśli. Toi kilka milionów
                        bezrobotnyc
                        > h od ponad dziesięciu lat, ludzi nie mających nawet szans na więcej niż
                        głodową
                        > rentę inwalidzką czy zasiłek. Smutne to, ale wolałbym dać ich dzieciom
                        jeden
                        > obiad dziennie, niż odbudowywać i utrzymywać obiekty, które nie mogą być już
                        ni
                        > czym innym niż tylko pamiątkami dawnej obecności dziś nieżyjących ludzi.
                        >
                        > C.
                        >
                        >

Widze, CCCP, ze akurat w tej sprawie zgadzamy sie w 100%.

Rozumiem, ze dla Tomka "blizsza koszula cialu", to oczywiste.

Problem w tym, ze jak dotychczas nie przedstawil ABSOLUTNIE ZADNEGO argumentu
                        popierajacego swoj punkt widzenia, oprocz biadolenia nad nedza Izraela, losem
                        biednych staruszkow i wyslaniem mnie do psychiatry (dzieki, kilku znam, fajni
                        ludzie - nie ma to jak kolega po fachu, nawet jak specjalnosc inna). Czyli
                        stosuje metody A.D. :). Ciekawe, nieprawdaz?
                      • Gość: Tomek44 Re: Poza tym... IP: *.inter.net.il 10.08.03, 18:49

>
                        > > Gość portalu: CCCP napisał(a):
                        > >
                        > > > Gość portalu: |v|rowa napisał(a):
                        > > >
                        > > > > ...uciekasz od podstawowego tematu - GDZIE i przez kogo maja byc
                        > rozp
                        > > atryw
                        > > > ane
                        > > > > sprawy SADOWE zwiazane z restytucja?
                        > > >
                        > > > A jest jeszcze otwarty temat restytucji nieruchomości z dawnych teren
                        > ów II
                        > > I
                        > > Rze
                        > > > szy. Które Polska otzrzymała niby w zamian za Kresy. Mienie przedwoje
                        > nnych
                        > >
                        > > gmin
                        > > > żydowskich w takich miastach jak Wrocław, Gorzów, Szczecin, Słupsk,
                        > > Olsztyn, E
                        > > > lbląg, jeszcze przed wojną konfiskowane przez ówczesne władze niemiec
                        > kie.
                        > > Teraz
                        > > > my mamy to zwracać? Ciekawe dlaczego?
                        > > >
                        > > > Nie zdziwiłbym się, gdyby zażądano, żeby Polska, jako legalny spadkob
                        > ierca
                        > >
                        > > II R
                        > > > P zwróciła również pieniądze za mienie żydowskie pozostawione na Kres
                        > ach,
                        > > w
                        > > Wil
                        > > > nie, Lwowie, Stanisławowoie, itd.
                        > > >
                        > > > Poza wszystkim odnoszę wrażenie, że Polska juz raz sprawy odszkodowań
                        >
                        > > załatwila
                        > > > , na podstawie umów bilateralnych. Kilkadziesiąt lat temu. Wypłacono
                        > > pieniądze
                        > > > (do USA poszło gdzieś ze 40 mil. dolarów) na odszkodowania indywidual
                        > ne.
                        > > Ciekaw
                        > > > e, jak ta kwestia zostanie rozwiązana.
                        > >
                        > > Wiele osob nie odzyskalo swojego mienia wlasnie dlatego, ze kiedys nalezal
                        > o do
                        > > Niemcow, ale jest takie (rowniez na terenach poniemieckich), ktore zostalo
                        >
                        > > zajete juz po wojnie przez wladze komunistyczne. Odszkodowania nie braly p
                        > od
                        > > uwage mienia Gmin. Dzisiaj nikt nie domaga sie odszkodowan indywidualnych.
                        >
                        > > Jezeli ktos mial dom i ma na to dokumenty, dlaczego nie moze go dostac? Wl
                        > adze
                        > > wielu miast poszukuja wlascicieli, aby przejeli swoje rudery, na ktore
                        > > magistraty nie maja pieniedzy. Jest wiele domow na Kazimierzu po ktore nik
                        > t
                        > > sie nie zglasza. Czytalem liste wladz miasta, ktore wrecz blaga o pojawien
                        > ie
                        > > sie wlascicieli tych ruin.
                        > > Poza tym naprawde nie widze powodu do tak wielkich dyskusji.
                        > > Jest prawo i jezeli wszystko okaze sie uczciwe i zgodne z prawda, nie powi
                        > nno
                        > > byc problemow.
                        >
                        > I zgoda. Rzecz tylko w tym (jak wskazał |V|rowa), żeby o tym decydowały sądy
                        w
                        > Polsce a nie jakieś układy korporacji prawniczych z NY z jednym czy drugim
                        amer
                        > ykańskim sądem. W Polsce jeszcze Ameryka nie rządzi, i mam nadzieję jeszcze
                        dłu
                        > go nie będzie rządizć. Załatwianie spraw w układzie typu: wy nam wypłacicie
                        60
                        > miliardów dolarów, bo na tyle wyceniamy nasze majątki, a my potem juz od was
                        ni
                        > c nie będziemy chcieli, i tak nie załatwia sprawy, bo nie zamyka drogi do
                        dalsz
                        > ych roszczeń podejmowanych przez inne organizacje resytucyjne. Na to już też
                        zw
                        > racano uwagę.
                        >
                        > Narażę Ci się, Tomek, ale napiszę jasno i otwarcie: pierwszeństwo absolutne
                        w u
                        > zyskiwaniu odszkodowań powinny mieć osoby żyjące obecnie w Polsce i
                        posiadające
                        > obywatelstwo polskie, niezależnie od wyznania.
                        >
                        > Twoja opowieść o kilkuset starych ludziach, którzy nie mają Caritasu jest
                        smutn
                        > a i wzruszająca. Ale ja mam inny obraz na myśli. Toi kilka milionów
                        bezrobotnyc
                        > h od ponad dziesięciu lat, ludzi nie mających nawet szans na więcej niż
                        głodową
                        > rentę inwalidzką czy zasiłek. Smutne to, ale wolałbym dać ich dzieciom
                        jeden
                        > obiad dziennie, niż odbudowywać i utrzymywać obiekty, które nie mogą być już
                        ni
                        > czym innym niż tylko pamiątkami dawnej obecności dziś nieżyjących ludzi.
                        >
                        > C.
                        >
                        >
                        Latwiej pomoc malej grupce staruszkow niz milionom bezrobotnych. Zgadzam sie,
                        ze to rowniez jest wazne, ale dla mnie Ci staruszkowie maja ogromne znaczenie
                        moralne i to chyba potrafisz zrozumiec. Sama sprawa restytucji budzi wiele
                        emocji. Sa tacy co widza w tym dobry interes. Pietnuje to, ale nie mam na to
                        wplywu. Zwlaszcza potepiam tych Zydow, ktorzy probuja robic na tym jakies
                        interesy. Wszedzie, we wszystkich nacjach sa rozne typy. Dlaczego Zydzi
                        mieliby byc wolni od tych przywar? Sa jednak stroze prawa i sady, ktorzy maja
                        za zadanie pilnowac porzadku i prawa. U nas sa tak samo jak w kazdym kraju
                        wiezienia, w ktorych siedza Zydzi mordercy, zlodzieje i prostytutki. Cos w tym
                        dziwnego?
                        Restytucja sama w sobie to temat wazny i potrzebny. Mam nadzieje, ze zostanie
                        przeprowadzona do konca i uczciwie.
              • Gość: Tomek44 Re: Restytucja IP: 213.8.97.* 10.08.03, 15:48

>
                > > Wyjasnilem CCCP co to jest restytucja. Przestepcy sa wszedzie. Czy mozesz
                > > zapewnic opieke tej garstce staruszkow w Polsce? Gminy moga, ale nia maja
                > z
                > > czego. Ja osobiscie jestem w to zamieszany. Bezinteresownie. Zal mi tych
                > > dziadkow, bo oni nie maja Caritasu i parafii.
                > > Co maja do tego Indianie! Ameryka zapewniam cie, lepiej opiekuje sie nimi,
                >
                > > anizeli wladze w Polsce Zydami. Wiekszosc z nich stracila cale rodziny w
                > > czasie holokaustu. Czesto maja ciezka demencje, ale nie maja miejsca dla
                > > siebie. To nie sa Indianie.
                > > Rozmawialem niedawno z lekarzem, ktory z ramienia Gminy (nieZyd)opiekuje s
                > ie
                > > tymi dziadkami. Robi to za darmo. Jak dlugo wytrzyma? To ciezka praca.
                > > Slyszales jak wyglada opieka socjalna w Polsce? Ja to znam z autopsji.
                > > Nie mam ci wiecej nic do wyjasnienia, bo mnie interesuja Zydzi, a nie
                > Indianie.
                > > Blizsza koszula cialu.
                >
                > Bardzo prosto - przeznaczcie na pomoc tym ludziom 1/100 tego, co placi
                > Izraelowi rocznie USA - beda oplywac w dostatki. Osob wyznania mojzeszowego
                > jest w oficjalnie III RP ok. 5000. Oficjalna pomoc roczna USA dla Izraela -
                4
                > mld dolarow. 1/100 tej kwoty to 40 milionow dolarow. 40 mln. dzielone na
                5000 -
                >
                > 8000 USD na lba, to srednia pensja w Polsce, nie? A moze cos nie tak z moja
                > matematyka?
                >
                > A moze uwazacie, ze pieniadze z USA sie naleza tylko Wam, a im juz nie?

Skad masz takie dane? Jestes lepiej poinformowany niz nasz minister skarbu.
                Mysle, ze powinienes udac sie pilnie do psychiatry. Cierpisz na jakas obsesje.
                Dlaczego Polonia nie ratuje gospodarki polskiej?
                Dlaczego nie zaplacisz skladek na opieke spoleczna lub parafie? Jezeli jeszcze
                raz przeczytasz co napisales, to sam przyznasz, ze palnales glupstwo, jezeli
                nie, to mysle, ze nie mamy o czym rozmawiac, bo tylko marnujemy swoj czas.
                Jeszcze jedna stigma o bogactwie Zydow i Izraela. Poczytaj jakie mamy problemy.
                Jestesmy pracowici, ale mamy wieksze wydatki niz inny kraj, w ktorym nie
                wydaje sie tyle na bezpieczenstwo i ratowanie tysiecy inwalidow po aktach
                terrorystcznych.
                Mysle, ze nie do konca zastanawiasz sie nad swoimi postami.
                • Gość: |v|rowa Re: Restytucja IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 16:18

> Skad masz takie dane?

A KTORA z tych liczb ci sie nie podoba?

Ze jest 5000 tys Zydow w Polsce?
                  nfty.org/resources/studytheme/statistics.html
                  Czy, ze Izrael otrzymuje 4 mld rocznej zapomogi z USA?
                  www.csmonitor.com/2002/1209/p16s01-wmgn.html
                  PS. Nie daj sie zwiesc 3 mld wymienionymi w poczatkowej czesci artykulu - dodaj
                  sobie "koszta dodatkowe" wymienione pozniej.

Z czego sama IDF OFICJALNIE 1.8 mld.
                  www.mof.gov.il/budget98_e/rev_activ.htm

PS. Nie wiem czy zauwazyles, ale ja NIE twiedze, ze ta pomoc NIE MA SENSU.
                  Podaje tylko liczby.

>Jestes lepiej poinformowany niz nasz minister skarbu.

To go zwolnijcie, bo to ma niskie kwalifikacje. Chyba, ze chodzi Ci o
                  zanizenie, przeze mnie kwoty- no coz, ja na pewno wszystkiego nie wiem. :)
                  Swoja droga, z czystej ciekawosci, mozesz mi powiedziec jaka jest oficjala
                  wersja, ktora WY znacie?

> Mysle, ze powinienes udac sie pilnie do psychiatry. Cierpisz na jakas obsesje.

Jakaż to?

> Dlaczego Polonia nie ratuje gospodarki polskiej?

Wrecz przeciwnie, wiele organizacji polonijnych lozy na RP. Ale zeby wyciagnac
                  40000 milionowy kraj z biedy (finansowej i UMYSLOWEJ) spowodowanych 50-letnia
                  okupacja komunistycnzej dyktatury, jeszcze wiele wody musi uplynac.

> Dlaczego nie zaplacisz skladek na opieke spoleczna lub parafie?

Poki mieszkalem w Polsce, placilem jedna i druga. Teraz czesc moich podatkow
                  plynie do Was. Mam nadzieje, ze dobrze je traktujecie. :)

Jezeli jeszcze
                  > raz przeczytasz co napisales, to sam przyznasz, ze palnales glupstwo,

Przeczytalem, nie przyznaje.

jezeli
                  > nie, to mysle, ze nie mamy o czym rozmawiac, bo tylko marnujemy swoj czas.

Skoro tak uwazasz...

> Jeszcze jedna stigma o bogactwie Zydow i Izraela. Poczytaj jakie mamy
                  problemy.

Gdzie napisalem choc slowo o bogactwie? Wrecz przeciwnie, wcale nie chcialbym
                  byc w Waszej skorze (serio).

> Jestesmy pracowici, ale mamy wieksze wydatki niz inny kraj, w ktorym nie
                  > wydaje sie tyle na bezpieczenstwo i ratowanie tysiecy inwalidow po aktach
                  > terrorystcznych.

Ciekawe skad te wydatki? Niewlasciwa lokalizacja geopolityczna? Skads to
                  znam.... A co powiesz o ratowaniu MILIONOW obywateli po aktach 6-cio, a potem
                  50-letniej grabiezy?

> Mysle, ze nie do konca zastanawiasz sie nad swoimi postami.

Myslisz - a to juz wiele. :)
                  • Gość: |v|rowa drobna korekta IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 16:20

>
                    > > Skad masz takie dane?
                    >
                    > A KTORA z tych liczb ci sie nie podoba?
                    >
                    > Ze jest 5000 tys Zydow w Polsce?

:)
                    5000, bez tys.
                    • Gość: |v|rowa Another drobna korekta IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 16:27

no i oczywiscie Polska to kraj 40-milionowy i przepraszam za wszystkie
                      literowki (tu akurat Tomek ma racje - jestem okropny pod tym wzgledem -
                      pospiech, pospiech, pospiech) :)

Nie zmienia to jednak mojej opinii.

• gabrielacasey Nie, Tomku. Odwracasz kota ogonem. 10.08.03, 16:42
                  On powiedzial cos wrecz przeciwnego: by Izrael pomoca amerykanska ze swymi
                  starcami w Polsce (ale i w Rosji - tam to dopiero nedza!) sie dzieli. To
                  dokladnie tak, jekby zarzadal od Polski wspierania polonii tam, gdzie jest to
                  konieczne. I wyobraz sobie, ze panstwo polskie i polskie organizacje spoleczne
                  to robia, min. na Bialorusi czy Litwie. I o to samo jest proszone i panstwo
                  Izrael. To wasze panstwo, Tomku, sami zescie jego chcieli. I nie jest istotne,
                  kiedy zescie do niego przybyli: to nie emigracja do Izraela, to
                  raczej...repatriacja.
      • gabrielacasey I Aborygenom Australii. Przed sadem w Budapeszcie. 10.08.03, 16:29
    • Gość: Tomek44 Re: Restytucja IP: 213.8.97.* 10.08.03, 14:09
      Restytucja,to nie oddawanie mienia prywatnym wlascicielom. To jest oddanie
      mienia Gminom Zydowskim, bardzo dzisiaj biednym( mam prawie codzienny kontakt
      z tymi sprawami). Gminy moga to sprzedac lub nie. Poniewaz nie maja innych
      mozliwosci, to jest jedyna okazja, wspomagac z tych pieniedzy swoich czlonkow.
      N.p. sa Gminy, ktore z tych pieniedzy zorganizowaly opieke dla samotnych
      starcow, dozywianie, lekarzy it.p pomoc socjalna. Opieke nad cmentarzami i
      zabytkami.Restytucja to odzyskanie dawnych wlasnosci Gmin, a nie prywatnych
      kamienic. Sa to byle szkoly zydowskie, szpitale, synagogi. mykwy i t.p. Czesto
      w tych miejscach stoja inne domy lub pusty plac. Chodzi o to aby wladze, ktore
      w zerowym stopniu zajmuja sie samotnymi Zydami,daly miejsce zastepcze lub
      odszkodowanie za miejsce. Ludnosc katolicka otrzymuje pomoc z parafii. Jest
      Caritas i inne organizacje. Zydzi maja swoje Gminy - dzisiaj bardzo biedne z
      przewaga starych samotnych ludzi.
      • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 10.08.03, 14:32

> Restytucja,to nie oddawanie mienia prywatnym wlascicielom. To jest oddanie
        > mienia Gminom Zydowskim, bardzo dzisiaj biednym( mam prawie codzienny kontakt
        > z tymi sprawami). Gminy moga to sprzedac lub nie. Poniewaz nie maja innych
        > mozliwosci, to jest jedyna okazja, wspomagac z tych pieniedzy swoich czlonkow.
        > N.p. sa Gminy, ktore z tych pieniedzy zorganizowaly opieke dla samotnych
        > starcow, dozywianie, lekarzy it.p pomoc socjalna. Opieke nad cmentarzami i
        > zabytkami.Restytucja to odzyskanie dawnych wlasnosci Gmin, a nie prywatnych
        > kamienic. Sa to byle szkoly zydowskie, szpitale, synagogi. mykwy i t.p. Czesto
        > w tych miejscach stoja inne domy lub pusty plac. Chodzi o to aby wladze, ktore
        > w zerowym stopniu zajmuja sie samotnymi Zydami,daly miejsce zastepcze lub
        > odszkodowanie za miejsce. Ludnosc katolicka otrzymuje pomoc z parafii. Jest
        > Caritas i inne organizacje. Zydzi maja swoje Gminy - dzisiaj bardzo biedne z
        > przewaga starych samotnych ludzi.

Czy to jest pewne, że tak jest?

Bo odnoszę wrażenie, że ta sprawa w Nowym Jorku przeciwko Państwu Polskiemu jest z powództwa prywatnych osób. Odnoszę też wrażenie, że specjalna agencja restytucyjna chce wynegocjować z Rządem RP odszkodowanie za calość pozostawionego w Polsce mienia tzw. po-żydowskiego, i potem sama wypłacać odszkodowania.

Mnie się takie rozwiązanie nie podoba. Też czytałem rozdziały z Finkelsteina. Myślę, ze załatwianie indywidualnych roszczeń przed sądami polskimi jest najuczciwszym wyjściem.

• Gość: dana33 Re: Restytucja IP: *.adsl.actcom.co.il 10.08.03, 14:43

>
          > > Restytucja,to nie oddawanie mienia prywatnym
          wlascicielom. To jest oddanie
          >
          > > mienia Gminom Zydowskim, bardzo dzisiaj biednym( mam
          prawie codzienny kont
          > akt
          > > z tymi sprawami). Gminy moga to sprzedac lub nie.
          Poniewaz nie maja innych
          >
          > > mozliwosci, to jest jedyna okazja, wspomagac z tych
          pieniedzy swoich czlon
          > kow.
          > > N.p. sa Gminy, ktore z tych pieniedzy zorganizowaly
          opieke dla samotnych
          > > starcow, dozywianie, lekarzy it.p pomoc socjalna.
          Opieke nad cmentarzami i
          >
          > > zabytkami.Restytucja to odzyskanie dawnych wlasnosci
          Gmin, a nie prywatnyc
          > h
          > > kamienic. Sa to byle szkoly zydowskie, szpitale,
          synagogi. mykwy i t.p. Cz
          > esto
          > > w tych miejscach stoja inne domy lub pusty plac.
          Chodzi o to aby wladze, k
          > tore
          > > w zerowym stopniu zajmuja sie samotnymi Zydami,daly
          miejsce zastepcze lub
          > > odszkodowanie za miejsce. Ludnosc katolicka otrzymuje
          pomoc z parafii. Jes
          > t
          > > Caritas i inne organizacje. Zydzi maja swoje Gminy -
          dzisiaj bardzo biedne
          > z
          > > przewaga starych samotnych ludzi.
          >
          >
          > Czy to jest pewne, że tak jest?
          >
          > Bo odnoszę wrażenie, że ta sprawa w Nowym Jorku
          przeciwko Państwu Polskiemu jes
          > t z powództwa prywatnych osób. Odnoszę też wrażenie, że
          specjalna agencja resty
          > tucyjna chce wynegocjować z Rządem RP odszkodowanie za
          calość pozostawionego w
          > Polsce mienia tzw. po-żydowskiego, i potem sama
          wypłacać odszkodowania.
          >
          > Mnie się takie rozwiązanie nie podoba. Też czytałem
          rozdziały z Finkelsteina. M
          > yślę, ze załatwianie indywidualnych roszczeń przed
          sądami polskimi jest najuczc
          > iwszym wyjściem.
          >
          nie wiem, jak to jest z mieniem po zydowskim. ale z tego
          co wiem, to odszkodowania, jakie placily niemcy zydom,
          polski rzad przejal w imieniu wszystkich polskich zydow,
          ktorzy indiwidualnie nie dostali ani grosza.
        • Gość: Tomek44 Re: Restytucja IP: 213.8.97.* 10.08.03, 14:46

>
          > > Restytucja,to nie oddawanie mienia prywatnym wlascicielom. To jest oddanie
          >
          > > mienia Gminom Zydowskim, bardzo dzisiaj biednym( mam prawie codzienny kont
          > akt
          > > z tymi sprawami). Gminy moga to sprzedac lub nie. Poniewaz nie maja innych
          >
          > > mozliwosci, to jest jedyna okazja, wspomagac z tych pieniedzy swoich czlon
          > kow.
          > > N.p. sa Gminy, ktore z tych pieniedzy zorganizowaly opieke dla samotnych
          > > starcow, dozywianie, lekarzy it.p pomoc socjalna. Opieke nad cmentarzami i
          >
          > > zabytkami.Restytucja to odzyskanie dawnych wlasnosci Gmin, a nie prywatnyc
          > h
          > > kamienic. Sa to byle szkoly zydowskie, szpitale, synagogi. mykwy i t.p. Cz
          > esto
          > > w tych miejscach stoja inne domy lub pusty plac. Chodzi o to aby wladze, k
          > tore
          > > w zerowym stopniu zajmuja sie samotnymi Zydami,daly miejsce zastepcze lub
          > > odszkodowanie za miejsce. Ludnosc katolicka otrzymuje pomoc z parafii. Jes
          > t
          > > Caritas i inne organizacje. Zydzi maja swoje Gminy - dzisiaj bardzo biedne
          > z
          > > przewaga starych samotnych ludzi.
          >
          >
          > Czy to jest pewne, że tak jest?
          >
          > Bo odnoszę wrażenie, że ta sprawa w Nowym Jorku przeciwko Państwu Polskiemu
          jes
          > t z powództwa prywatnych osób. Odnoszę też wrażenie, że specjalna agencja
          resty
          > tucyjna chce wynegocjować z Rządem RP odszkodowanie za calość pozostawionego
          w
          > Polsce mienia tzw. po-żydowskiego, i potem sama wypłacać odszkodowania.
          >
          > Mnie się takie rozwiązanie nie podoba. Też czytałem rozdziały z
          Finkelsteina. M
          > yślę, ze załatwianie indywidualnych roszczeń przed sądami polskimi jest
          najuczc
          > iwszym wyjściem.
          >
          >
          Sa to dwie rozne sprawy. Prywatne mienie, na ktore prawowici spadkobiercy maja
          dokumenty i mienie Gmin. Co do prywatnego mienia, to czesto, sa rozne
          nieuczciwosci. Nie zawsze od strony Zydow. Ja musialem zrezygnowac z mienia po
          najblizszych, pomimo placonych podatkow i dokumentow, oraz wpisu w ksiegach
          wieczystch, poniewaz adwokat stwierdzil po jakims czasie, ze zostaly wydarte
          kartki z ksiegi i nie chcial miec do czynienia z jak to okreslil mafia.
          Powiedzial tylko, ze zycie jest mu milsze niz pieniadze. Nie zawsze wiec
          szwindle robia Zydzi, czesciej kiedy mienie prywatne jest atrakcyjne wchodzi w
          droge grupa przestepcza.
          Mnie tez zycie jest mile, ale zastanawiam sie, gdzie jest polskie prawo. Tez
          skorumpowane?
          Wiec odpowiedz sobie, gdzie lepiej, aby toczyly sie rozprawy.
          Wielu odzyskalo swoje mienie, ale wielu, zwlaszcza w Warszawie nawet marzyc o
          tym nie moze, bo reke na ich majatkach trzymaja przestepcy od nieruchomosci.
          • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 10.08.03, 15:05

>
            > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a):
            > >
            > > > Restytucja,to nie oddawanie mienia prywatnym wlascicielom. To jest od
            > danie
            > >
            > > > mienia Gminom Zydowskim, bardzo dzisiaj biednym( mam prawie codzienny
            > kont
            > > akt
            > > > z tymi sprawami). Gminy moga to sprzedac lub nie. Poniewaz nie maja i
            > nnych
            > >
            > > > mozliwosci, to jest jedyna okazja, wspomagac z tych pieniedzy swoich
            > czlon
            > > kow.
            > > > N.p. sa Gminy, ktore z tych pieniedzy zorganizowaly opieke dla samotn
            > ych
            > > > starcow, dozywianie, lekarzy it.p pomoc socjalna. Opieke nad cmentarz
            > ami i
            > >
            > > > zabytkami.Restytucja to odzyskanie dawnych wlasnosci Gmin, a nie pryw
            > atnyc
            > > h
            > > > kamienic. Sa to byle szkoly zydowskie, szpitale, synagogi. mykwy i t.
            > p. Cz
            > > esto
            > > > w tych miejscach stoja inne domy lub pusty plac. Chodzi o to aby wlad
            > ze, k
            > > tore
            > > > w zerowym stopniu zajmuja sie samotnymi Zydami,daly miejsce zastepcze
            > lub
            > > > odszkodowanie za miejsce. Ludnosc katolicka otrzymuje pomoc z parafii
            > . Jes
            > > t
            > > > Caritas i inne organizacje. Zydzi maja swoje Gminy - dzisiaj bardzo b
            > iedne
            > > z
            > > > przewaga starych samotnych ludzi.
            > >
            > >
            > > Czy to jest pewne, że tak jest?
            > >
            > > Bo odnoszę wrażenie, że ta sprawa w Nowym Jorku przeciwko Państwu Polskiem
            > u
            > jes
            > > t z powództwa prywatnych osób. Odnoszę też wrażenie, że specjalna agencja
            > resty
            > > tucyjna chce wynegocjować z Rządem RP odszkodowanie za calość pozostawione
            > go
            > w
            > > Polsce mienia tzw. po-żydowskiego, i potem sama wypłacać odszkodowania.
            > >
            > > Mnie się takie rozwiązanie nie podoba. Też czytałem rozdziały z
            > Finkelsteina. M
            > > yślę, ze załatwianie indywidualnych roszczeń przed sądami polskimi jest
            > najuczc
            > > iwszym wyjściem.
            > >
            > >
            > Sa to dwie rozne sprawy. Prywatne mienie, na ktore prawowici spadkobiercy maja
            > dokumenty i mienie Gmin. Co do prywatnego mienia, to czesto, sa rozne
            > nieuczciwosci. Nie zawsze od strony Zydow. Ja musialem zrezygnowac z mienia po
            > najblizszych, pomimo placonych podatkow i dokumentow, oraz wpisu w ksiegach
            > wieczystch, poniewaz adwokat stwierdzil po jakims czasie, ze zostaly wydarte
            > kartki z ksiegi i nie chcial miec do czynienia z jak to okreslil mafia.
            > Powiedzial tylko, ze zycie jest mu milsze niz pieniadze. Nie zawsze wiec
            > szwindle robia Zydzi, czesciej kiedy mienie prywatne jest atrakcyjne wchodzi w
            > droge grupa przestepcza.
            > Mnie tez zycie jest mile, ale zastanawiam sie, gdzie jest polskie prawo. Tez
            > skorumpowane?
            > Wiec odpowiedz sobie, gdzie lepiej, aby toczyly sie rozprawy.
            > Wielu odzyskalo swoje mienie, ale wielu, zwlaszcza w Warszawie nawet marzyc o
            > tym nie moze, bo reke na ich majatkach trzymaja przestepcy od nieruchomosci.

I zgoda. Pojawili się superspecjalisci od robienia lewych spraw spadkowych. Opłacają sądy, ośrodki dokumentacyjne, notariaty (w Polsce, USA, Izraelu, gdzie trzeba i ile trzeba; sporo tu o tym pisano). Stąd potrzebna jest nalezyta ostrożność, szczelne i przejrzyste procedury. Ostatnio, bodaj w Poznaniu, sprawa o mienie gminy, która przed wojną zadłużyła się w Radzie Miasta, a teraz otrzymała ponownie nieruchomości, bez wyrówania bilansu.

Sądy w Polsce? Tak jak reszta instytucji naszego zycia społecznego są skorumpowane. To jest w tej chwili najtrudniejszy problem. Ale wygląda na to, ze wreszcie cos się zaczyna z tym fantem robić.
            • Gość: Tomek44 Re: Restytucja IP: 213.8.97.* 10.08.03, 15:17

>
              > >
              > > > Gość portalu: Tomek44 napisał(a):
              > > >
              > > > > Restytucja,to nie oddawanie mienia prywatnym wlascicielom. To je
              > st od
              > > danie
              > > >
              > > > > mienia Gminom Zydowskim, bardzo dzisiaj biednym( mam prawie codz
              > ienny
              > > kont
              > > > akt
              > > > > z tymi sprawami). Gminy moga to sprzedac lub nie. Poniewaz nie m
              > aja i
              > > nnych
              > > >
              > > > > mozliwosci, to jest jedyna okazja, wspomagac z tych pieniedzy sw
              > oich
              > > czlon
              > > > kow.
              > > > > N.p. sa Gminy, ktore z tych pieniedzy zorganizowaly opieke dla s
              > amotn
              > > ych
              > > > > starcow, dozywianie, lekarzy it.p pomoc socjalna. Opieke nad cme
              > ntarz
              > > ami i
              > > >
              > > > > zabytkami.Restytucja to odzyskanie dawnych wlasnosci Gmin, a nie
              > pryw
              > > atnyc
              > > > h
              > > > > kamienic. Sa to byle szkoly zydowskie, szpitale, synagogi. mykwy
              > i t.
              > > p. Cz
              > > > esto
              > > > > w tych miejscach stoja inne domy lub pusty plac. Chodzi o to aby
              > wlad
              > > ze, k
              > > > tore
              > > > > w zerowym stopniu zajmuja sie samotnymi Zydami,daly miejsce zast
              > epcze
              > > lub
              > > > > odszkodowanie za miejsce. Ludnosc katolicka otrzymuje pomoc z pa
              > rafii
              > > . Jes
              > > > t
              > > > > Caritas i inne organizacje. Zydzi maja swoje Gminy - dzisiaj bar
              > dzo b
              > > iedne
              > > > z
              > > > > przewaga starych samotnych ludzi.
              > > >
              > > >
              > > > Czy to jest pewne, że tak jest?
              > > >
              > > > Bo odnoszę wrażenie, że ta sprawa w Nowym Jorku przeciwko Państwu Pol
              > skiem
              > > u
              > > jes
              > > > t z powództwa prywatnych osób. Odnoszę też wrażenie, że specjalna age
              > ncja
              > > resty
              > > > tucyjna chce wynegocjować z Rządem RP odszkodowanie za calość pozosta
              > wione
              > > go
              > > w
              > > > Polsce mienia tzw. po-żydowskiego, i potem sama wypłacać odszkodowani
              > a.
              > > >
              > > > Mnie się takie rozwiązanie nie podoba. Też czytałem rozdziały z
              > > Finkelsteina. M
              > > > yślę, ze załatwianie indywidualnych roszczeń przed sądami polskimi je
              > st
              > > najuczc
              > > > iwszym wyjściem.
              > > >
              > > >
              > > Sa to dwie rozne sprawy. Prywatne mienie, na ktore prawowici spadkobiercy
              > maja
              > > dokumenty i mienie Gmin. Co do prywatnego mienia, to czesto, sa rozne
              > > nieuczciwosci. Nie zawsze od strony Zydow. Ja musialem zrezygnowac z mieni
              > a po
              > > najblizszych, pomimo placonych podatkow i dokumentow, oraz wpisu w ksiegac
              > h
              > > wieczystch, poniewaz adwokat stwierdzil po jakims czasie, ze zostaly wydar
              > te
              > > kartki z ksiegi i nie chcial miec do czynienia z jak to okreslil mafia.
              > > Powiedzial tylko, ze zycie jest mu milsze niz pieniadze. Nie zawsze wiec
              > > szwindle robia Zydzi, czesciej kiedy mienie prywatne jest atrakcyjne wchod
              > zi w
              > > droge grupa przestepcza.
              > > Mnie tez zycie jest mile, ale zastanawiam sie, gdzie jest polskie prawo. T
              > ez
              > > skorumpowane?
              > > Wiec odpowiedz sobie, gdzie lepiej, aby toczyly sie rozprawy.
              > > Wielu odzyskalo swoje mienie, ale wielu, zwlaszcza w Warszawie nawet marzy
              > c o
              > > tym nie moze, bo reke na ich majatkach trzymaja przestepcy od nieruchomosc
              > i.
              >
              > I zgoda. Pojawili się superspecjalisci od robienia lewych spraw spadkowych.
              Opł
              > acają sądy, ośrodki dokumentacyjne, notariaty (w Polsce, USA, Izraelu, gdzie
              tr
              > zeba i ile trzeba; sporo tu o tym pisano). Stąd potrzebna jest nalezyta
              ostrożn
              > ość, szczelne i przejrzyste procedury. Ostatnio, bodaj w Poznaniu, sprawa o
              mie
              > nie gminy, która przed wojną zadłużyła się w Radzie Miasta, a teraz
              otrzymała p
              > onownie nieruchomości, bez wyrówania bilansu.
              >
              > Sądy w Polsce? Tak jak reszta instytucji naszego zycia społecznego są
              skorumpow
              > ane. To jest w tej chwili najtrudniejszy problem. Ale wygląda na to, ze
              wreszci
              > e cos się zaczyna z tym fantem robić.

W tym zakresie, mamy to samo zdanie. Zgadzam sie z toba.
            • Gość: |v|rowa Re: Restytucja IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 15:20
              > I zgoda. Pojawili się superspecjalisci od robienia lewych spraw spadkowych.
              Opł
              > acają sądy, ośrodki dokumentacyjne, notariaty (w Polsce, USA, Izraelu, gdzie
              tr
              > zeba i ile trzeba; sporo tu o tym pisano). Stąd potrzebna jest nalezyta
              ostrożn
              > ość, szczelne i przejrzyste procedury. Ostatnio, bodaj w Poznaniu, sprawa o
              mie
              > nie gminy, która przed wojną zadłużyła się w Radzie Miasta, a teraz otrzymała
              p
              > onownie nieruchomości, bez wyrówania bilansu.
              >
              > Sądy w Polsce? Tak jak reszta instytucji naszego zycia społecznego są
              skorumpow
              > ane. To jest w tej chwili najtrudniejszy problem. Ale wygląda na to, ze
              wreszci
              > e cos się zaczyna z tym fantem robić.

Pelna zgoda, dlatego uwazam, ze takie sprawy nalezy rozpatrywac INDYWIDULANIE,
              przed sadem polskim, albo jeszce lepiej z udzialem znawcow zagranicznych prawa
              miedzynarodowego, akredytowanych, np. przez ONZ. I to niezaleznie od tego czy
              jest to sprawa prywatna czy gminy. Tak na marginesie - a moze tak wystapic o
              rozpatrywanie w WATYKANIE spraw o zwrot majatkow polskich parafii na Ukrainie i
              Litwie? Rownie zasadne nieprawdaz?
          • gabrielacasey Tomku, nieruchomosci warszawskie to szczegolna 10.08.03, 16:57
            sprawa. I nie zawsze tu chodzi o mafie (b. blisko wierchuszki rzadowej - p.
            Jola Kwasniewska tez sie w ten biznes bawola), ale b. czesto o tzw. Ustawe
            Warszawska, ktora stawia w bardzo niekorzystnej sytuacji np. mienie gmin
            zydowskich. I nie o przesladowanie Zydow tu chodzi, bo na mocy tej samej Ustawy
            zobaczyla guzik z petelka nawet tak sztandarowo CHRZESCIJANSKA organizacja, jak
            polska YMCA, tracac bydynek bodajze przy Konopnickiej, kolo hotelu Sheraton,
            osrodek sportow wodnych nad Wisla na Saskiej Kepie, oraz pare kamienic na Nowym
            Swiecie i Krakowskim Przedmiesciu - jako czlowiek twej nacji musisz zdawac
            sobie sprawe z ceny samego GRUNTU w tychze miejscach. I jesli Zydzi chca
            walczyc z Ustawa Warszawska poprzez sady w Nowym Jorku, to polska YMCA powinna
            natychmiast domagac sie zwrotu swej wlasnosci przed sadem w ...Chicago
            (logiczne: HQ YMCA USA, sponsora polskiej YMCA w okresie miedzywojennym).
            I jak ci sie to podoba, Tomku? A moze sprawiedliwosc tylko dla Zydow? Znow z
            racji...holocaustu? A moze tylko wam naleza sie specjalne przywleje z jakiegos
            tam tytulu? Pytanie jednak o TEN TYTUL do uprzywilejowania.
    • Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 10.08.03, 17:32

> Dzisiejsza Rzeczpospolita:
      >
      > Czy Polska stanie przed amerykańskim sądem?
      >
      > Sprawa mienia żydowskiego otwarta
      >
      > Amerykański Sąd Apelacyjny uchylił korzystne dla Polski orzeczenie w sprawie
      ma
      > jątków żydowskich.
      >
      > Sąd Apelacyjny USA uchylił decyzję sądu I instancji, który orzekł w zeszłym
      rok
      > u, że zbiorowy pozew Żydów przeciwko RP o zwrot utraconego w drugiej połowie
      la
      > t 40. mienia nie może być rozstrzygany przed amerykańskim sądem.
      >
      > Jak powiedział Witold Daniłowicz z kancelarii White & Case, która
      reprezentuje
      > polski rząd w tym postępowaniu, trwają rozważania, czy zaskarżyć tę decyzję
      do
      > Sądu Najwyższego USA, czy też bronić swoich racji jeszcze raz w I instancji.
      We
      > dług niego sąd musi ponownie dokonać ustaleń faktycznych, dotyczących
      polityki
      > USA w zakresie immunitetu suwerennego państwa, chroniącego Polskę w okresie
      po
      > zakończeniu II wojny światowej, a przed wejściem w życie w 1976 r.
      amerykańskie
      > j ustawy o tych immunitetach.
      >
      > Spór prawny o dopuszczalność pozywania innych państw przed amerykański sąd
      doty
      > czy właśnie kwestii immunitetu obcego państwa. W czerwcu zeszłego roku
      nowojors
      > ki sąd uznał, że rząd polski ani Ministerstwo Skarbu nie mogą być pozwane
      przed
      > amerykański sąd, bo w tej sprawie, dotyczącej okresu bezpośrednio
      powojennego,
      > chroni je "absolutny immunitet państwa obcego". Daniłowicz wyjaśnił, że
      teraz
      > sąd musi ustalić, czy gdyby pozew był rozpatrywany np. w 1950 r., czyli
      przed w
      > ejściem w życie ustawy o immunitetach, rząd USA uznałby Polskę za suwerenne
      pań
      > stwo. Wyraził przekonanie, że nie będzie kłopotu z wykazaniem tego przed
      sądem.
      >
      > Z apelacji cieszą się adwokaci reprezentujący amerykańskich Żydów i
      zapowiadają
      > dalszą akcję nacisków propagandowo- politycznych mających wesprzeć pozew
      przec
      > iw rządowi RP. W poniedziałek odbędzie się w Nowym Jorku zebranie w sprawie
      poz
      > wu z udziałem adwokatów, ich klientów i polityków. Mec. Ed Klein
      zapowiedział,
      > że sprawa restytucji trafi też do Trybunału w Strasburgu.
      >
      > -------------------------------------------------------------------------
      >
      > Moja opinia, jesli to kogokolwiek interesuje.
      >
      > Restytucja - tak. Ale tylko na podstawie indywidualnych pozwów. Z tego, co
      do m
      > nie dochodzi (głównie prasa z ostatnich lat) wynika, że sądy polskie powinny
      sz
      > czególnie pieczołowicie analizować dokumenty przedstawiane przez
      spadkobierców.
      > Jakiś procent z nich, zdaje się nie taki znów mały, nosi znamiona
      fałszerstwa,
      > niektóre testamenty lub świadectwa przepisania praw spadkowych zostały
      sporząd
      > zone już po śmierci osób, które na nich złozyły podpisy. Z publikacji
      prasowych
      > wynika, że pojawiły się grupy szwindlarzy i lewych prawników działające
      sprawn
      > ie w trójkącie Polska-USA-Izrael i wyspecjalizowane w "odzyskiwaniu"
      najbardzie
      > j atrakcyjnie połozonych nieruchomosci miejskich. Te nieruchomości są potem
      spr
      > zedawane kilku kolejnym nowym włascicielom; nawet po wykryciu szwindlu, taką
      ni
      > eruchomość trudno odebrać nowemu włascicielowi, który nabył ją (co bywa
      prawdą)
      > w dobrej wierze. Pozostaje ponadto kwestia rozstrzygniecia spłaty zadłużeń
      obc
      > iażających, jak się zdaje często, pożydowskie nieruchomości, długów
      hipoteczny
      > ch zaciagnietych w instytucjach państwowych lub u osób prywatnych. Nie ma
      powod
      > u, żeby oddając teraz niektóre nieruchomości spadkobiercom przedwojennych
      własc
      > icieli Państwo Polskie samo spłacało za nich te długi.
      >
      > Restytucja en bloc wyklucza sens sprawdzania czegokolwiek.
      >
      > C.

>> Uwazam ze procesy o restutucje 'mienia zydowskiego' powinny sie odbywac w
      Israelu, gdzie tylko zydzi moga spodziewac sie sprawiedliwosci. W Ameryce,
      gdzie Polska jest dostawca miesa armatniego i jest niejako
      dopelnieniem 'usprawiedliwiania' sie polityki miedzynarodowej Busha, niosacemu
      wyzwolenie narodom Swiata, moga nastapic naciski ze strony tych, ktorzy
      przerabiaja polskie mieso armatnie, i 'The Holocaust Industry' moze w ten
      sposob ucierpiec!

>> Zydzi powinni odzyskac od Polski absolutnie wszystko co utracili i przekac
      wladze i ekonomie Polski az do czasu, kiedy te $ miliardy 'bydlo goim'
      wypracuje. Jezeli to 'bydlo goim' nie nauczylo sie rozumu dotad w historii, to
      nie ma racji istnienia, poza praca dla prawdziwych 'ludzi'(Adama).

• Gość: CCCP Do AD IP: *.acn.pl 10.08.03, 17:59
        Czlowieku, że Ty się musisz wszędzie wtranzolić z tym swoim he,he i tymi paroma swoimi groszami.

Zrozum, rozmawiamy tutaj o rzeczach, które nas niepokoją, to chyba ewidentne. Staramy się to robic bez wyzwisk, bez ponizania nikogo. Może uważamy, że tak własnie powinna wygladać rozmowa nawet wtedy, kiedy rozmawia się o trudnych reczach.

Już Ci raz pisałem, że nikt Ci bron Panie Boże nie odmawia prawa do wyrażania opinii. Wchodź do każdego interesujacego Cię wątku. Ale rób to z głową, wyrażaj jakieś przemyslane opinie, a zamiast wchodzić z kilkoma ogranymi do niemozliwości i obraźliwie sformułowanymi skrótami.

Masz coś konkretnego do powiedzenia re: restytucja? Jeśli tak, to wal. Ale jeśli ma to być dla Ciebie tylko jeszcze jedna okazja do przylania komuś, to prosiłbym Cię o chwilę refleksji nad przysłowiem:

"Mowa jest srebrem, milczenie złotem".

C.
        • Gość: A.D. He,he... IP: *.mco.bellsouth.net 10.08.03, 21:45

> Czlowieku, że Ty się musisz wszędzie wtranzolić z tym swoim he,he i tymi
          paroma
          > swoimi groszami.
          >
          > Zrozum, rozmawiamy tutaj o rzeczach, które nas niepokoją, to chyba
          ewidentne. S
          > taramy się to robic bez wyzwisk, bez ponizania nikogo. Może uważamy, że tak
          wła
          > snie powinna wygladać rozmowa nawet wtedy, kiedy rozmawia się o trudnych
          reczac
          > h.
          >
          > Już Ci raz pisałem, że nikt Ci bron Panie Boże nie odmawia prawa do
          wyrażania o
          > pinii. Wchodź do każdego interesujacego Cię wątku. Ale rób to z głową,
          wyrażaj
          > jakieś przemyslane opinie, a zamiast wchodzić z kilkoma ogranymi do
          niemozliwoś
          > ci i obraźliwie sformułowanymi skrótami.
          >
          > Masz coś konkretnego do powiedzenia re: restytucja? Jeśli tak, to wal. Ale
          jeśl
          > i ma to być dla Ciebie tylko jeszcze jedna okazja do przylania komuś, to
          prosił
          > bym Cię o chwilę refleksji nad przysłowiem:
          >
          > "Mowa jest srebrem, milczenie złotem".
          >
          > C.

>>>Obuchow sie zazwyczaj ani ze srebra, ani ze zlota nie produkuje ostatnio.
          Byle takie male zlote i srebrne mloteczki i kowadelka przed okresem, zanim to
          sie rozpoczeto...myc, ale nie teraz. To bylo uzywane przez eleganckie i
          dbajace o higiene panie do zabijania wszy, ktorymi byly oblezione... Nie wiem
          jak sobie radzili panowie w owym czasie.... Obecnie, w Polsce szczegolnie,
          wszy sie szanuje i uzala nad ich wszawym losem, no i robi sie wszystko, aby
          naprawic te 'krzywdy', ktore im sie trafily tylko dlatego ze wszy byle
          wszami...

>>Tyle o restytucji.

>> Nie wiem dlaczego znowuz przeczytales moj post? Mogles sie przeciez z tym
          nie wydawac...
    • wtracalski Re: Restytucja 10.08.03, 20:09
      Pozwolę sobie dołożyć swoje trzy grosze.
      Tomek ma rację twierdząc, że restytucja to zwrot mienia publicznego należącego
      do gmin i nie zajmuje się ona w ogóle mieniem prywatnym.
      CCCP i |v|rova (choć niepotrzebnie się wściekł) mają rację ,że problemy
      restytucji powinny być rozstrzygane w sądach polskich. O ile mi wiadomomo,
      zarządy polskich gmin żydowskich, chcąc otrzymac zwracane gminne dobra w swoje
      własne ręce, również tego żadają i sprzeciwiają sie aktywnie zapędom żydowstwa
      amerykańskiego, które ma odmienne zupelnie interesy.
      Niestety, polskie władze miejskie i państwowe opózniaja jak tylko mogą z
      przyczyn "zrozumiałych" zwrot żydowskiego mienia, zapraszając tym samym silne
      w porównaniu z miejscowym żydostwo amerykanskie do ingerencji w "polskie"
      wydawałoby się sprawy.
      A sprawy te są czasem bardzo skomplikowane. Wyobrazcie sobie dawny gminny
      szpital żydowski, w którym obecnie mieści sie przytułek dla bezdomnych dzieci.
      Albo starą mykwę w której obecnie jest dzielnicowa przychodnia. Albo dawną
      szkołę żydowską, z której trzeba teraz wyeksmitować 100 lokatorów. Nie proste
      sprawy dla sądu. Te kwestie narodziły się całkiem niedawno a chciałoby się
      powiedzieć - tak juz się stało i nic się nie odstanie (przepraszam za
      dygresję, ale może zgodzimy się na takie właśnie podejście w konflikcie
      izraelsko arabskim?).
      Nie licytując się z przytoczonymi liczbami |v|rovy, nawiasem mowiąc -
      dokładnymi, opieka społeczna nad polskimi Zydami jest pod odpowiedzialnoscią
      polskich władz i miejscowych żydowskich gmin. Władze nic nie dają, bo nie
      mają, a bez restytucji gminy nic nie dają, bo też nic nie mają.
      Zydostwo świata (szczególnie Lauder)pomaga funduszami, które z trudem
      wystarczają na zakup macy i koszernego mięsa na święta, na nikłe wsparcie dla
      bardzo ubogich, i trochę na żydowska oświatę i kulturę (Warszawa).
      Drogi |v|rova, Izrael nie ma dość pieniędzy dla swojej własnej biedoty! -
      przyjedź, zobaczysz.
      Co do mienia prywatnego, tu znowu jestem po stronie Tomka. Problemy podobne,
      lecz o wiele liczniejsze. Wydaje mi się, że każdy wywłaszczony prawowity
      właściciel powinien odzyskać swój majątek. Oczywiście, że gdy chodzi o duże
      pieniądze pojawią się natychmiast różnej maści przestępcy. I Zydzi i Polacy.
      Na każdego oszusta żydowskiego przypada dwóch, trzech, czy więcej polskich
      adwokatów i macherów, którzy z nim współdziałają. Nie mówiąc o warszawskiej
      czy łódzkiej mafii, której lepiej nie denerwowac...
      • Gość: |v|rowa Re: Restytucja IP: *.tc3.rnktel.net 10.08.03, 21:09
        Dziekuje, takie przedstawienie sprawy mi odpowiada. Nareszcie jakies argumenty
        zamiast biadolen Tomka i wysylania mnie do psychiatry. :)

Cala sprawa, a zwlaszcza jej "lokalozacja czasowa", jest zreszta czescia
        znacznie powazniejszego i bardziej rozleglego problemu finansowego Izraela, o
        czym zreszta obydwaj z Tomkiem wspominacie. Ale o tym moze juz innym razem...
        • Gość: Tomek44 do |v|rowa IP: *.inter.net.il 11.08.03, 05:52

> Dziekuje, takie przedstawienie sprawy mi odpowiada. Nareszcie jakies
          argumenty
          > zamiast biadolen Tomka i wysylania mnie do psychiatry. :)
          >
          > Cala sprawa, a zwlaszcza jej "lokalozacja czasowa", jest zreszta czescia
          > znacznie powazniejszego i bardziej rozleglego problemu finansowego Izraela,
          o
          > czym zreszta obydwaj z Tomkiem wspominacie. Ale o tym moze juz innym razem...

Z tym psychiatra troche przesadzilem, ale odnioslem wrazenie, ze cierpisz jak
          inni na obsesje ( ku memu zaskoczeniu).
          A tak nawiase mowiac ja nie biadole. Staram sie jedynie wyjasnic pewne sprawy,
          ktore dotykaja mnie osobiscie.
          Gdybys choc jeden raz przyjechal na jakies swieto do jednej z gmin zydowskich,
          poza Warszawa, bo tam jest jeszcze troche mlodych i zobaczyl biednych,
          trzesocych sie staruszkow, samotnych, bez rodziny, zrozumialbys co mam na
          mysli. Po takim swiecie wracam naprawde bardzo smutny.
          Pociszajace jest to, ze znajduja sie Judymowie, ktorzy opiekuja sie nimi
          bezinteresownie. Nie tylko, ze nie dostaja, ale tez daja. Nie pieniadze. Daja
          im siebie.

• Gość: |v|rowa Re: do |v|rowa IP: *.tc3.rnktel.net 11.08.03, 13:13

> Z tym psychiatra troche przesadzilem, ale odnioslem wrazenie, ze cierpisz jak
            > inni na obsesje ( ku memu zaskoczeniu).

Tylko dlatego, ze podalem prawdziwe liczby, nawet nie odnoszac sie do ich
            slusznosci?

> A tak nawiase mowiac ja nie biadole. Staram sie jedynie wyjasnic pewne
            sprawy,
            > ktore dotykaja mnie osobiscie.
            > Gdybys choc jeden raz przyjechal na jakies swieto do jednej z gmin
            zydowskich,
            > poza Warszawa, bo tam jest jeszcze troche mlodych i zobaczyl biednych,
            > trzesocych sie staruszkow, samotnych, bez rodziny, zrozumialbys co mam na
            > mysli. Po takim swiecie wracam naprawde bardzo smutny.

Bylem w zeszlym roku Synagodze Postepowej na krakowskim Kazimierzu tuz przed
            modlitwa szabasowa. Widzialem, jak malo bylo tam mlodych twarzy - ostatnia Bar
            Mitzvah byla tam 7 lat temu.

Ale gdybys posiedzial przez chwile w przychodni rejonowej gdziekolwiek w
            Polsce, zobaczylbys znacznie gorszy obraz. Niestety, za biede, rowniez Zydow
            polskich, podziekujecie serdecznie paktowi Ribbentrop-Molotov i Jalcie. Z
            dobrze zapowiadajacego sie mlodego panstwa, po tych 60 latach gnojenia kwiatu
            naszej szlachty, burzuazji i inteligencji, a gloryfikacji spolegliwych
            prostakow, usluznych zlodziei i poslusznych wladzy zbrodniarzy - Polacy sa
            posmiewiskiem swiata. Rowniez dlatego, ze sa po prostu biedni. I czescia tej
            biedy dzielimy sie z mieszkajacymi wraz z nami Zydami polskimi. I dlatego tak
            duza zawisc i opory budzi fakt, ze ludzie ci mieliby byc traktowani inaczej
            przez panstwo polskie niz np. podstarzali Cyganie, Bialorusini, czy Kaszubi.
            Rzeczywiscie istnienie bogatszych gmin zydowskich moze i zmieniloby nieco te
            sytuacje. Ale to co dostana gminy, niejednokroc zostanie zabrane np. zlobkowi,
            przychodni zdrowia czy szkole, o czym wspomninal wtracalski. Probowales kiedys
            nalac z proznego, Salomonie?

Dlatego, dla mnie i dla wielu innych Polakow, jedynym sposobem, jest udzielenie
            tym ludziom pomocy finansowej przez panstwo Izrael lub zydowska diaspore, tak
            jak Polacy, panstwo polskie lub polskie parafie pomagaja na przyklad Polakom w
            Kazachstanie (wiesz, jaka TAM jest bieda?).
            www.pah.ngo.pl/7656.html
            Jezeli panstwo Izrael jest biedne, ma swoje problemy i nie moze pomoc tym
            ludziom, a bogata diaspora amerykanska lub francuska ma tych ludzi w powazaniu
            to NIESTETY pozostaje przyjecie do wiadomosci, ze w Polsce dziela oni los
            MILIONOW biednych emerytow, ofiar niedawnej przeszlosci. I juz napisalem, komu
            za to pozostaje Wam dziekowac.

> Pociszajace jest to, ze znajduja sie Judymowie, ktorzy opiekuja sie nimi
            > bezinteresownie. Nie tylko, ze nie dostaja, ale tez daja. Nie pieniadze. Daja
            > im siebie.
            >

Slusznie, dzialalnosc charytatywna na calym swiecie wymaga pochwaly. Z wlasnego
            doswiadczenia wiem, ze wiekszosc lekarzy polskich to "Judymowie" - probowales
            kiedys pracowac za 300 USD miesiecznie? Ja w Polsce przezywalem jedynie
            dlatego, gdyz mialem 3 prace, w tym jedna nie zwiazana z medycyna. Moj brat
            anestezjolog ma do 20(!) dyzurow w miesiacu. Moj kuzyn internista w tym
            tygodniu potracil czlowieka samochodem, gdyz zasypial za kierownica po 5
            dyzurach POD RZAD. Wybacz, Tomku, nie jestes mnie w stanie zaskoczyc opisami
            polskiej biedy i poswiecen polskich lekarzy.
            • Gość: Tomek44 Re: do |v|rowa IP: 213.8.97.* 11.08.03, 13:38

>
              > > Z tym psychiatra troche przesadzilem, ale odnioslem wrazenie, ze cierpisz
              > jak
              > > inni na obsesje ( ku memu zaskoczeniu).
              >
              > Tylko dlatego, ze podalem prawdziwe liczby, nawet nie odnoszac sie do ich
              > slusznosci?
              >
              > > A tak nawiase mowiac ja nie biadole. Staram sie jedynie wyjasnic pewne
              > sprawy,
              > > ktore dotykaja mnie osobiscie.
              > > Gdybys choc jeden raz przyjechal na jakies swieto do jednej z gmin
              > zydowskich,
              > > poza Warszawa, bo tam jest jeszcze troche mlodych i zobaczyl biednych,
              > > trzesocych sie staruszkow, samotnych, bez rodziny, zrozumialbys co mam na
              > > mysli. Po takim swiecie wracam naprawde bardzo smutny.
              >
              > Bylem w zeszlym roku Synagodze Postepowej na krakowskim Kazimierzu tuz przed
              > modlitwa szabasowa. Widzialem, jak malo bylo tam mlodych twarzy - ostatnia
              Bar
              > Mitzvah byla tam 7 lat temu.
              >
              > Ale gdybys posiedzial przez chwile w przychodni rejonowej gdziekolwiek w
              > Polsce, zobaczylbys znacznie gorszy obraz. Niestety, za biede, rowniez Zydow
              > polskich, podziekujecie serdecznie paktowi Ribbentrop-Molotov i Jalcie. Z
              > dobrze zapowiadajacego sie mlodego panstwa, po tych 60 latach gnojenia
              kwiatu
              > naszej szlachty, burzuazji i inteligencji, a gloryfikacji spolegliwych
              > prostakow, usluznych zlodziei i poslusznych wladzy zbrodniarzy - Polacy sa
              > posmiewiskiem swiata. Rowniez dlatego, ze sa po prostu biedni. I czescia tej
              > biedy dzielimy sie z mieszkajacymi wraz z nami Zydami polskimi. I dlatego
              tak
              > duza zawisc i opory budzi fakt, ze ludzie ci mieliby byc traktowani inaczej
              > przez panstwo polskie niz np. podstarzali Cyganie, Bialorusini, czy Kaszubi.
              > Rzeczywiscie istnienie bogatszych gmin zydowskich moze i zmieniloby nieco te
              > sytuacje. Ale to co dostana gminy, niejednokroc zostanie zabrane np.
              zlobkowi,
              > przychodni zdrowia czy szkole, o czym wspomninal wtracalski. Probowales
              kiedys
              > nalac z proznego, Salomonie?
              >
              > Dlatego, dla mnie i dla wielu innych Polakow, jedynym sposobem, jest
              udzielenie
              >
              > tym ludziom pomocy finansowej przez panstwo Izrael lub zydowska diaspore,
              tak
              > jak Polacy, panstwo polskie lub polskie parafie pomagaja na przyklad Polakom
              w
              > Kazachstanie (wiesz, jaka TAM jest bieda?).
              > www.pah.ngo.pl/7656.htmla
              > Jezeli panstwo Izrael jest biedne, ma swoje problemy i nie moze pomoc tym
              > ludziom, a bogata diaspora amerykanska lub francuska ma tych ludzi w
              powazaniu
              > to NIESTETY pozostaje przyjecie do wiadomosci, ze w Polsce dziela oni los
              > MILIONOW biednych emerytow, ofiar niedawnej przeszlosci. I juz napisalem,
              komu
              > za to pozostaje Wam dziekowac.
              >
              > > Pociszajace jest to, ze znajduja sie Judymowie, ktorzy opiekuja sie nimi
              > > bezinteresownie. Nie tylko, ze nie dostaja, ale tez daja. Nie pieniadze. D
              > aja
              > > im siebie.
              > >
              >
              > Slusznie, dzialalnosc charytatywna na calym swiecie wymaga pochwaly. Z
              wlasnego
              >
              > doswiadczenia wiem, ze wiekszosc lekarzy polskich to "Judymowie" -
              probowales
              > kiedys pracowac za 300 USD miesiecznie? Ja w Polsce przezywalem jedynie
              > dlatego, gdyz mialem 3 prace, w tym jedna nie zwiazana z medycyna. Moj brat
              > anestezjolog ma do 20(!) dyzurow w miesiacu. Moj kuzyn internista w tym
              > tygodniu potracil czlowieka samochodem, gdyz zasypial za kierownica po 5
              > dyzurach POD RZAD. Wybacz, Tomku, nie jestes mnie w stanie zaskoczyc opisami
              > polskiej biedy i poswiecen polskich lekarzy.
              Cale swoje mlode zycie przepracowalem w polskich szpitalach. O zawodzie
              lekarza i zarobkach nie musisz mi pisac.
              Co do zydowskich staruszkow, to problemem ich jest to, ze wiekszosc stracila
              cale rodziny w holokauscie. Zamordowano im dzieci i wszystkich najblizszych.
              Sa samotni i zlamani, a czesto chorzy psychicznie po cierpieniach jakie
              przeszli.Pokaz mi jak wiele jest takich samotnych Polakow. Nie mam na mysli
              pijaczkow i degeneratow, ale takich co sa samotni nie z wyboru lub opuszczeni
              przez dzieci, ktorych nie potrafili wychowac.
              Taki samotny Zyd nie pojdzie do kosciola, a samotnemu katolikowi parafia
              pomoze. Co do Cyganow, to niedawno bylo bardzo mile spotkanie ze srodowiskiem
              zydowskim. Oni nie sa tacy biedni i opuszczeni jak Zydzi. Maja rodziny, a to
              juz jest duzo. Co to znaczy nie miec nikogo moge ci opisac na podstawie
              wlasnych doswiadczen.
              Polskie przychodnie tez znam i nie zaskoczysz mnie. Wprawdzie bardziej z tej
              drugiej strony lady, ale wiem o czym mowisz. Nie mozna tego porownac.
              • Gość: Tomek44 Re: do |v|rowa IP: 213.8.97.* 11.08.03, 14:07
                Zapomnialem jeszcze cos dodac. Izraelscy lekarze zarabiaja tez nie najlepiej,
                a wyobraz sobie ich prace, kiedy to kilka razy w tygodniu masz wybuchy i setki
                rannych, ktorych trzeba natychmiast operowac. Wiesz jak czesto lekarze u nas
                pracuja kilka dni nie wychodzac ze szpitala? Wiesz co to wojna? Izrael jest
                maly i ma niewiele szpitali,ale potrzeby w zwiazku z intyfada sie
                zwielokrotnily. Bylem w tym roku w Polsce i rozmawialem z moimi kolegami. Oni
                nas podziwiaja za wytrzymalosc. Nasi lekarze bogaczami sa takimi samymi jak
                lekarze w Polsce.
                Roznica polega na tym, ze my jestesmy tak doswiadczeni w ratowaniu czlowieka,
                ze nasza organizacja ratowania ludzkiego zycia doprowadzona jest do perfekcji.
                Mozna porownac (choc to dosc skrajne porownanie) dzialania w Rosji po aktach
                terrorystycznych, a w Izraelu.
                Na dzwiek syreny, nawet w najwiekszy korek, znajduje sie miejsce dla
                dziesiatek karetek. Wszyscy zjezdzaja i zatrzymuja samochody, a kto ma
                mozliwosc ewakuowac rannych spieszy na miejsce ataku.
                Personel medyczny nie dostaje za to dodatkowych pieniedzy.
      • Gość: J.K. RESTYTUCJA i finanse na nia. Do: - T. W i M. IP: 192.120.171.* 10.08.03, 21:23
        Znacie moje sympatie dla Izraela
        nie musze nic wiecej tlumaczyc.

Ale, my, Polacy, mielismy 50 lat "socrealizmu"?
        tak , czy nie?

Moj kraj ,Polska, jest niezasobny, mowiac oglednie.
        Jezeli nie chcecie zrazic sobie Polakow na calym Swiecie
        ( a chyba jest na co uwazac, jak jestesmy juz w NATO i w Iraku)
        To wykazcie i Wy wole kompromisu.

Jakies 10 % tego, co zostawiliscie w Polsce, to jest maximum tego,
        co Polska politycznie i ekonomicznie moze Wam wyplacic.

Mam nadzieje, ze warto spokojnie rozmawiac.

• Gość: Tomek44 do wtracalskiego IP: *.inter.net.il 11.08.03, 10:47
        wtracalski napisał:

> Pozwolę sobie dołożyć swoje trzy grosze.
        > Tomek ma rację twierdząc, że restytucja to zwrot mienia publicznego
        należącego
        > do gmin i nie zajmuje się ona w ogóle mieniem prywatnym.
        > CCCP i |v|rova (choć niepotrzebnie się wściekł) mają rację ,że problemy
        > restytucji powinny być rozstrzygane w sądach polskich. O ile mi wiadomomo,
        > zarządy polskich gmin żydowskich, chcąc otrzymac zwracane gminne dobra w
        swoje
        > własne ręce, również tego żadają i sprzeciwiają sie aktywnie zapędom
        żydowstwa
        > amerykańskiego, które ma odmienne zupelnie interesy.
        > Niestety, polskie władze miejskie i państwowe opózniaja jak tylko mogą z
        > przyczyn "zrozumiałych" zwrot żydowskiego mienia, zapraszając tym samym
        silne
        > w porównaniu z miejscowym żydostwo amerykanskie do ingerencji w "polskie"
        > wydawałoby się sprawy.
        > A sprawy te są czasem bardzo skomplikowane. Wyobrazcie sobie dawny gminny
        > szpital żydowski, w którym obecnie mieści sie przytułek dla bezdomnych
        dzieci.
        > Albo starą mykwę w której obecnie jest dzielnicowa przychodnia. Albo dawną
        > szkołę żydowską, z której trzeba teraz wyeksmitować 100 lokatorów. Nie
        proste
        > sprawy dla sądu. Te kwestie narodziły się całkiem niedawno a chciałoby się
        > powiedzieć - tak juz się stało i nic się nie odstanie (przepraszam za
        > dygresję, ale może zgodzimy się na takie właśnie podejście w konflikcie
        > izraelsko arabskim?).
        > Nie licytując się z przytoczonymi liczbami |v|rovy, nawiasem mowiąc -
        > dokładnymi, opieka społeczna nad polskimi Zydami jest pod odpowiedzialnoscią
        > polskich władz i miejscowych żydowskich gmin. Władze nic nie dają, bo nie
        > mają, a bez restytucji gminy nic nie dają, bo też nic nie mają.
        > Zydostwo świata (szczególnie Lauder)pomaga funduszami, które z trudem
        > wystarczają na zakup macy i koszernego mięsa na święta, na nikłe wsparcie
        dla
        > bardzo ubogich, i trochę na żydowska oświatę i kulturę (Warszawa).
        > Drogi |v|rova, Izrael nie ma dość pieniędzy dla swojej własnej biedoty! -
        > przyjedź, zobaczysz.
        > Co do mienia prywatnego, tu znowu jestem po stronie Tomka. Problemy podobne,
        > lecz o wiele liczniejsze. Wydaje mi się, że każdy wywłaszczony prawowity
        > właściciel powinien odzyskać swój majątek. Oczywiście, że gdy chodzi o duże
        > pieniądze pojawią się natychmiast różnej maści przestępcy. I Zydzi i Polacy.
        > Na każdego oszusta żydowskiego przypada dwóch, trzech, czy więcej polskich
        > adwokatów i macherów, którzy z nim współdziałają. Nie mówiąc o warszawskiej
        > czy łódzkiej mafii, której lepiej nie denerwowac...

Wyjasniles to w sposob bardziej jasny i zrozumialy.
        To jest dokladnie to co chcialem na ten temat napisac.
        Pozdrowienia
        T44
    • Gość: Polani Re: Restytucja IP: US1NA* / 172.18.14.* 12.08.03, 06:57
      zostawic te sprawe ukardzone majtki polskich zydow dla sadu korupcijnych
      polskich ? czy panowie zartuja ?
      to jest podobno zlodziejow dac pylnowac wlasnosci !
      Polski najlepszey geszeft z naszego holocaustu
      1/3 Niemiec zadrama nasze grunty majatki cmentarzy palacy zaklady
      i wszytko zmarnowali tym cudym polnische wirtschaft
      • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 12.08.03, 07:06
        Gość portalu: Polani napisał(a):

> zostawic te sprawe ukardzone majtki polskich zydow dla sadu korupcijnych
        > polskich ? czy panowie zartuja ?

Tak, my żartujemy. A Pan szanowny właśnie na przepustce z domu wariatów?
        • fredzio54 Re: Restytucja 12.08.03, 07:28

> Gość portalu: Polani napisał(a):
          >
          > > zostawic te sprawe ukardzone majtki polskich zydow dla sadu korupcijnych
          > > polskich ? czy panowie zartuja ?
          >
          >
          > Tak, my żartujemy. A Pan szanowny właśnie na przepustce z domu wariatów?
          Niemcy mordowali a polacy wykozystali a teraz wystepuja jako niewinni
          "na zlodzieja glowy pali sie czapka"
          • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 12.08.03, 08:26
            fredzio54 napisał:

>
            > > Gość portalu: Polani napisał(a):
            > >
            > > > zostawic te sprawe ukardzone majtki polskich zydow dla sadu korupcijn
            > ych
            > > > polskich ? czy panowie zartuja ?
            > >
            > >
            > > Tak, my żartujemy. A Pan szanowny właśnie na przepustce z domu wariatów?
            > Niemcy mordowali a polacy wykozystali a teraz wystepuja jako niewinni
            > "na zlodzieja glowy pali sie czapka"

A ty, pajacu, czego tutaj? Drugi na przepustce?
            • Gość: Polani Re: Restytucja IP: US1NA* / 172.18.14.* 12.08.03, 08:46

> fredzio54 napisał:
              >
              > >
              > > > Gość portalu: Polani napisał(a):
              > > >
              > > > > zostawic te sprawe ukardzone majtki polskich zydow dla sadu koru
              > pcijn
              > > ych
              > > > > polskich ? czy panowie zartuja ?
              > > >
              > > >
              > > > Tak, my żartujemy. A Pan szanowny właśnie na przepustce z domu wariat
              > ów?
              > > Niemcy mordowali a polacy wykozystali a teraz wystepuja jako niewinni
              > > "na zlodzieja glowy pali sie czapka"
              >
              >
              > A ty, pajacu, czego tutaj? Drugi na przepustce?
              F54 mowi prawde z calej sytuacij tylko polacy wykozystali
              • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 12.08.03, 08:48
                Gość portalu: Polani napisał(a):

>
                > > fredzio54 napisał:
                > >
                > > > Gość portalu: CCCP napisał(a):
                > > >
                > > > > Gość portalu: Polani napisał(a):
                > > > >
                > > > > > zostawic te sprawe ukardzone majtki polskich zydow dla sadu
                > koru
                > > pcijn
                > > > ych
                > > > > > polskich ? czy panowie zartuja ?
                > > > >
                > > > >
                > > > > Tak, my żartujemy. A Pan szanowny właśnie na przepustce z domu w
                > ariat
                > > ów?
                > > > Niemcy mordowali a polacy wykozystali a teraz wystepuja jako niewinni
                > > > "na zlodzieja glowy pali sie czapka"
                > >
                > >
                > > A ty, pajacu, czego tutaj? Drugi na przepustce?
                > F54 mowi prawde z calej sytuacij tylko polacy wykozystali

Z powrotem do szpitala ! Pajatzu!
    • Gość: jarek Re: Restytucja IP: 62.101.126.* 12.08.03, 09:08
      Nie wydaje mi sie ,ze jest tak trudno ustalic, czy dana kamienica miala Zydowskiego wlasciciela ,czy tez nie, co do dlugow, to jak sie kupuje za dlugi nieruchomosc to sie ja kupuje aby z niej korzystac, kto korzystal placil dlugi.

Sprawa jest , ze tak samo jak bankami szwarcarskimi, kradzione dobrze tuczy, tak samo jak z Turkami ,ktorzy nie chca uznac ludobojstwa na Ormianach ( boja sie tez spraw sadowych) itd.

W Miastach polskich, gdzie czasami 30 % mieszkancow byl religi zydowskiej nawet domy im odebrane i dane przez Niemcow osadnikom Niemieckim , po ich wypedzniu uwaza sie te domy jako poniemieckie, chyba tu cos sie przesadza albo komus jest to na reke, mojej rodzinie Panstwo Polskie bylo gotowe oddac Fabryke, ale nie Mlyn, bo Fabryka nie mial zadnej wartosci ( tylko wydatki z bonifikacja terenu) a mlym z maszynami ,ktore kupil wujek mojej matki w 1936 w Angli jeszcze pracuje, czyli jest duzo warty. Jak zwykle jak chce sie konia uderzyc, to kij sie znajdzie.

Moze mi wytlumaczycie, czemu tych problemow nie ma w Rumuni. Innych krajow nie znam.
      • Gość: polani Re: Restytucja IP: US1NA* / 172.18.14.* 12.08.03, 09:53
        Gość portalu: jarek napisał(a):

> Nie wydaje mi sie ,ze jest tak trudno ustalic, czy dana kamienica miala
        Zydowsk
        > iego wlasciciela ,czy tez nie, co do dlugow, to jak sie kupuje za dlugi
        nieruch
        > omosc to sie ja kupuje aby z niej korzystac, kto korzystal placil dlugi.
        >
        > Sprawa jest , ze tak samo jak bankami szwarcarskimi, kradzione dobrze tuczy,
        ta
        > k samo jak z Turkami ,ktorzy nie chca uznac ludobojstwa na Ormianach ( boja
        sie
        > tez spraw sadowych) itd.
        >
        > W Miastach polskich, gdzie czasami 30 % mieszkancow byl religi zydowskiej
        nawet
        > domy im odebrane i dane przez Niemcow osadnikom Niemieckim , po ich
        wypedzniu
        > uwaza sie te domy jako poniemieckie, chyba tu cos sie przesadza albo komus
        jest
        > to na reke, mojej rodzinie Panstwo Polskie bylo gotowe oddac Fabryke, ale
        nie
        > Mlyn, bo Fabryka nie mial zadnej wartosci ( tylko wydatki z bonifikacja
        terenu)
        > a mlym z maszynami ,ktore kupil wujek mojej matki w 1936 w Angli jeszcze
        pracu
        > je, czyli jest duzo warty. Jak zwykle jak chce sie konia uderzyc, to kij sie
        zn
        > ajdzie.
        >
        > Moze mi wytlumaczycie, czemu tych problemow nie ma w Rumuni. Innych krajow
        nie
        > znam.
        dalejszczy dowod ze polacy zlamali swoje prawo konstytucjine
        Prawo wlasnosci mysle jaks kare na 100 Miliradow $ nauczy tych kombinatow prawa
        czlowieka i obywatela polskiego
        • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 12.08.03, 10:13
          Gość portalu: polani napisał(a):

> Gość portalu: jarek napisał(a):
          >
          > > Nie wydaje mi sie ,ze jest tak trudno ustalic, czy dana kamienica miala
          > Zydowsk
          > > iego wlasciciela ,czy tez nie, co do dlugow, to jak sie kupuje za dlugi
          > nieruch
          > > omosc to sie ja kupuje aby z niej korzystac, kto korzystal placil dlugi.
          > >
          > > Sprawa jest , ze tak samo jak bankami szwarcarskimi, kradzione dobrze tucz
          > y,
          > ta
          > > k samo jak z Turkami ,ktorzy nie chca uznac ludobojstwa na Ormianach ( boj
          > a
          > sie
          > > tez spraw sadowych) itd.
          > >
          > > W Miastach polskich, gdzie czasami 30 % mieszkancow byl religi zydowskiej
          > nawet
          > > domy im odebrane i dane przez Niemcow osadnikom Niemieckim , po ich
          > wypedzniu
          > > uwaza sie te domy jako poniemieckie, chyba tu cos sie przesadza albo komus
          >
          > jest
          > > to na reke, mojej rodzinie Panstwo Polskie bylo gotowe oddac Fabryke, ale
          >
          > nie
          > > Mlyn, bo Fabryka nie mial zadnej wartosci ( tylko wydatki z bonifikacja
          > terenu)
          > > a mlym z maszynami ,ktore kupil wujek mojej matki w 1936 w Angli jeszcze
          > pracu
          > > je, czyli jest duzo warty. Jak zwykle jak chce sie konia uderzyc, to kij s
          > ie
          > zn
          > > ajdzie.
          > >
          > > Moze mi wytlumaczycie, czemu tych problemow nie ma w Rumuni. Innych krajow
          >
          > nie
          > > znam.
          > dalejszczy dowod ze polacy zlamali swoje prawo konstytucjine
          > Prawo wlasnosci mysle jaks kare na 100 Miliradow $ nauczy tych kombinatow prawa
          >
          > czlowieka i obywatela polskiego

Ty jesteś obywatel polski? Bo ja myślałem, że kretyn.
        • Gość: jarek Re: Restytucja IP: 62.101.126.* 12.08.03, 10:21
          Dziekuje za komplement, czyzby posiadlosc obywatelstwa polskiego bylo rownoznaczne z byciem kretynem?
          • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 12.08.03, 10:30
            Gość portalu: jarek napisał(a):

> Dziekuje za komplement, czyzby posiadlosc obywatelstwa polskiego bylo rownoznac
            > zne z byciem kretynem?

Komplement nie do ciebie. A uwaga chybiona. Przeczytaj jeszcze raz.

I postaraj się o lepszą posiadłość języka polskiego, bo jak na razie schodzisz na manowce. (I tak masz niezłą, ale zawsze mozna lepiej).
            • Gość: jarek Re: Restytucja IP: 62.101.126.* 12.08.03, 11:01
              Czego z mojego komentarza nie rozumiesz, albo tez zaczynasz uzywac znany Bnademowski sposob, jak sie nie ma argumentow do dyskusji, to sie ataka forme.

Princip jest , alb sie ma zamiar zwrocic to co sie uzywalo przez 60 lat, albo tez tego zamiaru sie nie ma. A co z wlasnoscio,ktora zostala zburzona aby dac miejsce na budowe wyczynow kommunismu, moze tego problemu w Polsce nie ma , W Bucaresti ten problem jest.

Rumeni przyjeli bardzo prosta zasade, poprzedni wlasciciel kupuje dana wlasnosc niemobilna majac na nia papiery, co wyklucza posiadlosc tych dokumentow w innych rekach, Panstwo sobie umywa rece i przypadkowi kombinatorzy beda mieli do czynienia na ich wlasny rachunek i ryzyko z sadami i adwokatami.

Moze w Polsce jest wszytko duzo trudniej , albo tez jest duzo szakalow ,ktory juz licza z duzymi zyskami handlujac tymi nieruchomosciami.

Bardzo czesto wklady na tym forum , przypominaja mi jednego Mediolanskiego (Aagerkarl, Wucher, Usuraio - ten co pozycza pieniadze z wysokim czynszem) Lichwiarza (nie Zyda), ktory wynajal slawnego kaznodzieja , aby on w swoich kazaniach potepial Lichwe, raz zapytany przez swojego znajomego czemu to zrobil , odpowiedzial , przeciez ten kaznodzieja pracuje dla mnie potepiajac moich konkuretow, to bylo w XIII wieku, czyzby historia sie powtarzala.

Tez kariera Haidera opierala sie na tym rachunku, on kupil wielki majatek w poludniowej Austri, majatek wywlaszczony przez Niemcow( Austryjakow) w roku 1938, i mial wszystki interes byc nieprzyjacielem Zydow i przyjacielem Arabow.
            • wtracalski Re: Restytucja 12.08.03, 11:04

> Gość portalu: jarek napisał(a):
              >
              > > Dziekuje za komplement, czyzby posiadlosc obywatelstwa polskiego bylo rown
              > oznac
              > > zne z byciem kretynem?
              >
              > Komplement nie do ciebie. A uwaga chybiona. Przeczytaj jeszcze raz.
              >
              > I postaraj się o lepszą posiadłość języka polskiego, bo jak na razie
              schodzisz
              > na manowce. (I tak masz niezłą, ale zawsze mozna lepiej).

CCCP, powiedz, coś cię dzisiaj ugryzło?
              • Gość: polani Re: Restytucja IP: US1NA* / 172.18.14.* 12.08.03, 11:22
                wtracalski napisał:

>
                > > Gość portalu: jarek napisał(a):
                > >
                > > > Dziekuje za komplement, czyzby posiadlosc obywatelstwa polskiego bylo
                > rown
                > > oznac
                > > > zne z byciem kretynem?
                > >
                > > Komplement nie do ciebie. A uwaga chybiona. Przeczytaj jeszcze raz.
                > >
                > > I postaraj się o lepszą posiadłość języka polskiego, bo jak na razie
                > schodzisz
                > > na manowce. (I tak masz niezłą, ale zawsze mozna lepiej).
                >
                > CCCP, powiedz, coś cię dzisiaj ugryzło?
                Zydowskie majatki typowe Polskie
                pierw kradna zydowskie majatki potem odbierja obywatelstwo polskie
                ale narod cwaniarow co narobil kapital z holokostu.
                Al rosz a ganaw polski boer a kowa
                • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 12.08.03, 11:44
                  Gość portalu: polani napisał(a):

> wtracalski napisał:
                  >
                  > >
                  > > > Gość portalu: jarek napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Dziekuje za komplement, czyzby posiadlosc obywatelstwa polskiego
                  > bylo
                  > > rown
                  > > > oznac
                  > > > > zne z byciem kretynem?
                  > > >
                  > > > Komplement nie do ciebie. A uwaga chybiona. Przeczytaj jeszcze raz.
                  > > >
                  > > > I postaraj się o lepszą posiadłość języka polskiego, bo jak na razie
                  > > schodzisz
                  > > > na manowce. (I tak masz niezłą, ale zawsze mozna lepiej).
                  > >
                  > > CCCP, powiedz, coś cię dzisiaj ugryzło?
                  > Zydowskie majatki typowe Polskie
                  > pierw kradna zydowskie majatki potem odbierja obywatelstwo polskie
                  > ale narod cwaniarow co narobil kapital z holokostu.
                  > Al rosz a ganaw polski boer a kowa

Ale skorzystałem na Holokauście ! Ale mam kapitał z twojego majątku, ale się nachapałem!

Myślisz o obywatelstwie polskim? To pomyśl najpierw, co możesz dla Polski zrobić.

A jak nie wiesz, to wracaj lepiej do swoich betów, kretynie.
                  • Gość: jarek Re: Restytucja IP: 62.101.126.* 13.08.03, 08:07
                    A co ty zrobiles dla Polski i moze tez masz korzysci z pozydowskiego majatku, jezeli ten majatek, jak moge cie zrozumiec, daje tobie tylko klopoty, to czemu go nie chcesz oddac.
              • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 12.08.03, 11:38
                wtracalski napisał:

>
                > > Gość portalu: jarek napisał(a):
                > >
                > > > Dziekuje za komplement, czyzby posiadlosc obywatelstwa polskiego bylo
                > rown
                > > oznac
                > > > zne z byciem kretynem?
                > >
                > > Komplement nie do ciebie. A uwaga chybiona. Przeczytaj jeszcze raz.
                > >
                > > I postaraj się o lepszą posiadłość języka polskiego, bo jak na razie
                > schodzisz
                > > na manowce. (I tak masz niezłą, ale zawsze mozna lepiej).
                >
                > CCCP, powiedz, coś cię dzisiaj ugryzło?

A ugryzło, zebyś wiedział. To wieczne robienie z nas zlodziei. Mnie nikt o to nawet nie zapyta, co moja rodzina zostawiła za wschodnią granicą.

Inny typek jeden z drugimn nawet nie zapyta, co po sześćdziesięciu latach zostało jeszcze z dawnej mykwy, poza paroma scianami nosnymi i działką, na której stoi. Nowe uzbrojenie terenu, wewnętrzne przebudowy, często wręcz rekonstrukcja od fundamentów po zniszczeniach wojennych, modernizacja, to wszystko do czorta kosztowało, nieraz w sumie kilkanaście razy więcej niż pierwotna ksiegowa cena budynku. I co - teraz zwrot, bo komuś, kto w to przez kilkadziesiąt lat nie włozył ani grosza, nagle się przypomniało, że to jego? I ten ktoś mówi (jak ci faceci w NY), że go raczej nie interesuje, ze w tych budynkach mieszczą się dziś obiekty użytecznosci publicznej. Ja bym, Wtrącalski, w takich wypadkach obiektu nie oddawał, oddawał bym raczej jakąś inną działkę, w innym miejscu. Albo tylko część dzisiejszej wartości księgowej. To jest problem nie tylko z mieniem pozydowskim. To samo z mieniem pokościelnym, czy prywatnym, kiedyś bezprawnie skomunalizowanym lub upaństwowionym. To element transformacji ustrojowej, ta restytucja, kto wie, czy nie najtrudniejszy. Odarcie Państwa Polskiego ze wszystkich posiadanych aktywów jest dobre, ale na krótką metę.

Ciekawe, czy zgłosiliby się dzisiaj jacykolwiek kandydaci, gdyby ludzie uszanowali tragedię wpisaną w losy tych budynków i pozostawili je samym sobie. Na zrujnowanie (Nie wiem, czy wiesz, ale był plan budowy Warszawy zupełnie od poczatku, gdzieś w widłach Bugu i Wisły, i pozostawienia zrujnowanego miasta jako swego rodzaju pomnika wojny.)

A Szanownego Jarka bym zapytał wprost, czy ten jego sławetny młyn to tak naprawdę dokładnie ten sam obiekt, który kiedyś (słusznie czy nie słusznie - nie oceniam) zabrano. Bo podejrzewam, że zupełnie nie.

To mi przypomina czeski dowcip. Taki facet pokazuje siekierę sąsiadowi i mówi: Teraz za komuny niczego porządnie nie potrafią zrobić. Popatrz tylko, tę siekierę kupił mój dziadek, jeszcze przed I wojną światową, ojciec przed II wojną wymienił stylisko, ja zaraz po wojnie tylko żeleźce - i patrz, ciagle jak nowa.
                • Gość: Tomek44 do CCCP IP: 213.8.97.* 12.08.03, 12:05

> wtracalski napisał:
                  >
                  > >
                  > > >
                  > bylo
                  > > rown
                  > > > oznac
                  > > >
                  > > >
                  > > schodzisz
                  > >
                  >
                  > A ugryzło, zebyś wiedział. To wieczne robienie z nas zlodziei. Mnie nikt o
                  to n
                  > awet nie zapyta, co moja rodzina zostawiła za wschodnią granicą.
                  >
                  > Inny typek jeden z drugimn nawet nie zapyta, co po sześćdziesięciu latach
                  zosta
                  > ło jeszcze z dawnej mykwy, poza paroma scianami nosnymi i działką, na której
                  st
                  > oi. Nowe uzbrojenie terenu, wewnętrzne przebudowy, często wręcz
                  rekonstrukcja o
                  > d fundamentów po zniszczeniach wojennych, modernizacja, to wszystko do
                  czorta k
                  > osztowało, nieraz w sumie kilkanaście razy więcej niż pierwotna ksiegowa
                  cena b
                  > udynku. I co - teraz zwrot, bo komuś, kto w to przez kilkadziesiąt lat nie
                  włoz
                  > ył ani grosza, nagle się przypomniało, że to jego? I ten ktoś mówi (jak ci
                  face
                  > ci w NY), że go raczej nie interesuje, ze w tych budynkach mieszczą się dziś
                  ob
                  > iekty użytecznosci publicznej. Ja bym, Wtrącalski, w takich wypadkach
                  obiektu n
                  > ie oddawał, oddawał bym raczej jakąś inną działkę, w innym miejscu. Albo
                  tylko
                  > część dzisiejszej wartości księgowej. To jest problem nie tylko z mieniem
                  pozyd
                  > owskim. To samo z mieniem pokościelnym, czy prywatnym, kiedyś bezprawnie
                  skomun
                  > alizowanym lub upaństwowionym. To element transformacji ustrojowej, ta
                  restytuc
                  > ja, kto wie, czy nie najtrudniejszy. Odarcie Państwa Polskiego ze wszystkich
                  po
                  > siadanych aktywów jest dobre, ale na krótką metę.
                  >
                  > Ciekawe, czy zgłosiliby się dzisiaj jacykolwiek kandydaci, gdyby ludzie
                  uszanow
                  > ali tragedię wpisaną w losy tych budynków i pozostawili je samym sobie. Na
                  zruj
                  > nowanie (Nie wiem, czy wiesz, ale był plan budowy Warszawy zupełnie od
                  poczatku
                  > , gdzieś w widłach Bugu i Wisły, i pozostawienia zrujnowanego miasta jako
                  swego
                  > rodzaju pomnika wojny.)
                  >
                  > A Szanownego Jarka bym zapytał wprost, czy ten jego sławetny młyn to tak
                  napraw
                  > dę dokładnie ten sam obiekt, który kiedyś (słusznie czy nie słusznie - nie
                  ocen
                  > iam) zabrano. Bo podejrzewam, że zupełnie nie.
                  >
                  > To mi przypomina czeski dowcip. Taki facet pokazuje siekierę sąsiadowi i
                  mówi:
                  > Teraz za komuny niczego porządnie nie potrafią zrobić. Popatrz tylko, tę
                  siekie
                  > rę kupił mój dziadek, jeszcze przed I wojną światową, ojciec przed II wojną
                  wym
                  > ienił stylisko, ja zaraz po wojnie tylko żeleźce - i patrz, ciagle jak nowa.

Nie wiem dlaczego sie tak zloscisz. Ja mam podobne zdanie do twojego. Uwazam,
                  ze powinno sie zwrocic czesc, lub inny obiekt, zamiast oddawac nowy
                  wyremntowany, ale jest tez tak, ze wladze zwracaja ruine i sa bardzo
                  zadowolone, ze znalazl sie wlasciciel. Tak jest z wieloma budynkami na Slasku
                  i Kazimierzu. To sa budynki nieremontowane od zakonczenia wojny. Sa takie,
                  ktore w ostatnim czasie sie poprostu zawalily, bo za dlugo trwal proces o
                  odzyskanie. N.p. jeden z budynow w Katowicach. Byl, bo juz go nie ma. Dobrze,
                  ze nie bylo w nim w tym czasie mieszkancow.
                  Co do wschodnich posiadlosci, tez masz racje. Wszyscy maja racje i to trzeba
                  teraz jakos rozwiazac.
                  Ja tez stracilem i nie malo. Szkoda czegos na co rodzice pracowali ciezko i
                  dorobili sie jakiegos majatku, w ktorym widzisz obcych ludzi. Smutne. Na
                  dodatek ci co tam mieszkaja, w tym domu, wybudowanym przez twojego ojca, pluja
                  na Zydow.
                  A co powiesz o przypadku, kiedy ludzie wracali z obozow do swojego domu
                  (przyklad z mojej rodziny), a tam juz mieszkal ktos inny i grozil,zbiciem
                  powracajacej rodziny, zreszta po jakims czasie ze skutkiem.
                  Rany krwawia i trzeba teraz wymyslec lekarstwo jak je zagoic.
                  To trudne i ja osobiscie nie wiem jak to rozwiazac.
                  • Gość: CCCP Re: do CCCP IP: *.acn.pl 12.08.03, 12:13

Szkoda czegos na co rodzice pracowali ciezko i
                    > dorobili sie jakiegos majatku, w ktorym widzisz obcych ludzi. Smutne. Na
                    > dodatek ci co tam mieszkaja, w tym domu, wybudowanym przez twojego ojca, pluja
                    > na Zydow.
                    > A co powiesz o przypadku, kiedy ludzie wracali z obozow do swojego domu
                    > (przyklad z mojej rodziny), a tam juz mieszkal ktos inny i grozil,zbiciem
                    > powracajacej rodziny, zreszta po jakims czasie ze skutkiem.
                    > Rany krwawia i trzeba teraz wymyslec lekarstwo jak je zagoic.
                    > To trudne i ja osobiscie nie wiem jak to rozwiazac.

Mój ojciec jak pojechał do Wilna, żeby ostatni raz popatrzeć na mieszkanie, w którym zalożył rodzinę i w które sporo włozył, miał krótką rozmowę z lokatorem - Rosjaninem. Tu nigdy żadni Polacy nie mieszkali. I tyle.

• Gość: Tomek44 Re: do CCCP IP: 213.8.97.* 12.08.03, 12:23

>
                      > Szkoda czegos na co rodzice pracowali ciezko i
                      > > dorobili sie jakiegos majatku, w ktorym widzisz obcych ludzi. Smutne. Na
                      > > dodatek ci co tam mieszkaja, w tym domu, wybudowanym przez twojego ojca, p
                      > luja
                      > > na Zydow.
                      > > A co powiesz o przypadku, kiedy ludzie wracali z obozow do swojego domu
                      > > (przyklad z mojej rodziny), a tam juz mieszkal ktos inny i grozil,zbiciem
                      > > powracajacej rodziny, zreszta po jakims czasie ze skutkiem.
                      > > Rany krwawia i trzeba teraz wymyslec lekarstwo jak je zagoic.
                      > > To trudne i ja osobiscie nie wiem jak to rozwiazac.
                      >
                      > Mój ojciec jak pojechał do Wilna, żeby ostatni raz popatrzeć na mieszkanie,
                      w k
                      > tórym zalożył rodzinę i w które sporo włozył, miał krótką rozmowę z
                      lokatorem -
                      > Rosjaninem. Tu nigdy żadni Polacy nie mieszkali. I tyle.
                      >
                      >
                      No widzisz, mamy podobne doswiadczenia. Restytucja jednak nie dotyczy majatkow
                      prywatnych, ale i tu o dziwo sie z toba zgadzam. Nie koniecznie trzeba oddawac
                      szkole, czy przychodnie. Mozna dac cos wymiennie.
                      Pomyslalem sobie rowniez, ze gdy kiedys (mam nadzieje)dojdzie do zwrotow
                      majatkow wschodnich, bedzie o wiele wieksza przestepczosc w tym zakresie niz w
                      Polsce, przy zwrotach pozydowskich. Komunizm zrobil tam duzo wieksze
                      spustoszenie, mam na mysli nie tylko moralne, ale i w dokumentacji i archiwach.
                • wtracalski Re: Restytucja 12.08.03, 12:31

> wtracalski napisał:
                  >
                  > >
                  > > >
                  > bylo
                  > > rown
                  > > > oznac
                  > > >
                  > > >
                  > > schodzisz
                  > >
                  >
                  > A ugryzło, zebyś wiedział. To wieczne robienie z nas zlodziei. Mnie nikt o
                  to n
                  > awet nie zapyta, co moja rodzina zostawiła za wschodnią granicą.
                  >
                  > Inny typek jeden z drugimn nawet nie zapyta, co po sześćdziesięciu latach
                  zosta
                  > ło jeszcze z dawnej mykwy, poza paroma scianami nosnymi i działką, na której
                  st
                  > oi. Nowe uzbrojenie terenu, wewnętrzne przebudowy, często wręcz
                  rekonstrukcja o
                  > d fundamentów po zniszczeniach wojennych, modernizacja, to wszystko do
                  czorta k
                  > osztowało, nieraz w sumie kilkanaście razy więcej niż pierwotna ksiegowa
                  cena b
                  > udynku. I co - teraz zwrot, bo komuś, kto w to przez kilkadziesiąt lat nie
                  włoz
                  > ył ani grosza, nagle się przypomniało, że to jego? I ten ktoś mówi (jak ci
                  face
                  > ci w NY), że go raczej nie interesuje, ze w tych budynkach mieszczą się dziś
                  ob
                  > iekty użytecznosci publicznej. Ja bym, Wtrącalski, w takich wypadkach
                  obiektu n
                  > ie oddawał, oddawał bym raczej jakąś inną działkę, w innym miejscu. Albo
                  tylko
                  > część dzisiejszej wartości księgowej. To jest problem nie tylko z mieniem
                  pozyd
                  > owskim. To samo z mieniem pokościelnym, czy prywatnym, kiedyś bezprawnie
                  skomun
                  > alizowanym lub upaństwowionym. To element transformacji ustrojowej, ta
                  restytuc
                  > ja, kto wie, czy nie najtrudniejszy. Odarcie Państwa Polskiego ze wszystkich
                  po
                  > siadanych aktywów jest dobre, ale na krótką metę.
                  >
                  > Ciekawe, czy zgłosiliby się dzisiaj jacykolwiek kandydaci, gdyby ludzie
                  uszanow
                  > ali tragedię wpisaną w losy tych budynków i pozostawili je samym sobie. Na
                  zruj
                  > nowanie (Nie wiem, czy wiesz, ale był plan budowy Warszawy zupełnie od
                  poczatku
                  > , gdzieś w widłach Bugu i Wisły, i pozostawienia zrujnowanego miasta jako
                  swego
                  > rodzaju pomnika wojny.)
                  >
                  > A Szanownego Jarka bym zapytał wprost, czy ten jego sławetny młyn to tak
                  napraw
                  > dę dokładnie ten sam obiekt, który kiedyś (słusznie czy nie słusznie - nie
                  ocen
                  > iam) zabrano. Bo podejrzewam, że zupełnie nie.
                  >
                  > To mi przypomina czeski dowcip. Taki facet pokazuje siekierę sąsiadowi i
                  mówi:
                  > Teraz za komuny niczego porządnie nie potrafią zrobić. Popatrz tylko, tę
                  siekie
                  > rę kupił mój dziadek, jeszcze przed I wojną światową, ojciec przed II wojną
                  wym
                  > ienił stylisko, ja zaraz po wojnie tylko żeleźce - i patrz, ciagle jak nowa.

W sumie, nie powiem, ze nie masz racji, lecz:
                  ------------------------------------------
                  [Nie wiem, czy wiesz, ale był plan budowy Warszawy zupełnie od poczatku,
                  gdzieś w widłach Bugu i Wisły, i pozostawienia zrujnowanego miasta jako swego
                  rodzaju pomnika wojny]
                  - Wiem, ale to nie ma wiele do rzeczy.
                  [To mi przypomina czeski dowcip. Taki facet pokazuje siekierę sąsiadowi i
                  mówi:
                  Teraz za komuny niczego porządnie nie potrafią zrobić. Popatrz tylko, tę
                  siekierę kupił mój dziadek, jeszcze przed I wojną światową, ojciec przed II
                  wojną wymienił stylisko, ja zaraz po wojnie tylko żeleźce - i patrz, ciagle
                  jak nowa.]
                  - Osobiscie, prawie wszystkie posiadlosci pozydowskie widze tylko w stanie
                  ruder. Kto jest za to odpowiedzialny - obecni wlasciciele/uzytkownicy, czy
                  prawowici wlasciciele?
                  [Odarcie Państwa Polskiego ze wszystkich posiadanych aktywów...]
                  - To calkiem niemala przesada. Nie orientuje sie w mieniu pokoscielnym, lecz
                  moge cie zapewnic, ze prywatne mienie pozydowskie, prawie w calosci pozostanie
                  w rekach obecnych "wlascicieli". Przyczyna nie wymaga tlumaczenia.
                  (Zwiedzlem niedawno malownicze miasteczko na Bieszczadach. W zrujnowanej
                  pieknej synagodze katolicka - tez zrujnowana - instytucja charytatywna, domy
                  na uliczkach pelne elementow symboli zydowskich - menory, gwiazdy Dawida,
                  slady po mezuzach - kto sie o to bedzie upominal, jaki procent Polski w takich
                  domach dzis zyje???)
                  Restytucja i zwrot mienia prywatnego to problem trudny i czesto bez mozliwosci
                  sprawiedliwego rozwiazania.
                  W stusunkach izraelsko-palestynskich rowniez...
                  Ale to,jak wiem, gryzie cie "odwrotnie"
                  • Gość: CCCP Re: Restytucja IP: *.acn.pl 12.08.03, 12:39
                    wtracalski napisał:

> Restytucja i zwrot mienia prywatnego to problem trudny i czesto bez mozliwosci
                    > sprawiedliwego rozwiazania.
                    > W stusunkach izraelsko-palestynskich rowniez...
                    > Ale to,jak wiem, gryzie cie "odwrotnie"

Stare miasto w Warszawie. W Lublinie. Sandomierzu. Kazimierz n/Wisłą. Ruiny?

Ostatniego zdania nie pojąłem. Jestem trochę zmęczony. Wychodze na parę godzin się przewietrzyć.
                • Gość: jarek Re: Restytucja IP: 62.101.126.* 13.08.03, 08:28
                  Ten szanowny Mlyn jest dokladnie na tym samym miejscu, przez 60 kommuny nic w nim nie zrobiono dobrego, byl wybudowany w 1935 roku i teraz tylko gorzej wyglada, zajmuje do jedna spolka rolnicza ( prywatna, ale jak sie dowiedzialem, miejscowi notabili maja w tej spolce interessy, czesc jest wynajeta jako magazyn ... Moze ten mlyn 1 1948 roku mial jakos wartosc ksiegowa i interessowod tej wartosci nas pozbawiono przez 60 lat, a jedyno co zrobiono to wymieniono silniki eletryczne, stare byly trzy fazy -220 v i byl transformator., moze ja mam teraz za to zaplacic. Rodzina mojego ojca nie byli Zydami tylko Cieszyniakami, a mlyn upanstwowiono na podstawie uchwaly PRL.

Problem jest ,albo sie nie chce czegos zrobic a, to sie szuka rozne przeszkody albo sie chce, zalezy od panstwa i ludzi ktorzy w tym panstwie mieszkaja.

Moze przejezdzajac granice w Cieszynie nie zapytales sie trzemu przecietnie na Czechach zyje sie lepiej, choc w 1992 roku bylo lepiej w Polsce, moze sie tez zapytajes dlaczego Rumunia jak zaczela te problemy powaznie traktowac nagle zaczela sie rozwijac i mam nadzieje, ze za 10 lat bedzie Panstwem, w ktorym sie zyje dobrze. Nie mowie o Wegrach, bo tam powoli nie widac roznicy miedzy Austria a nimi. Jak dlugo w Polsce bedzie sie mialo na mysli przewaznie male prywatne interessy, bedzie ona dziwnym krajem, nie tylko dla nas Zydow, ale tez dla Polakow.
                  kazdy ma prawo sam sobie zupe uwazyc, ale niech potem nie chce jesc zupy sasiada.

Moze mi wytlumaczysz, co jest w Rumunskim sposobie zlego.

1. Kupujesz dom na ktory masz papiery albo jestes pewny ,ze jest twoj.
                  2. Przez 20 lat nie mozesz go sprzedac - 20 letnie prawo uzycia
                  3. Przed uplywem 20 roku oglaszasz publicznie nabycie praw legalnych do tej wlasnosci, w razie braku innych pretendentow mozesz z nia robic co ci sie podoba
                  4. jezeli sie znajdzie ktos inny z innymi dokumentami, jest jega sprawa wytoczyc ci proces, jezeli twoje byly falszywe on wygra, jezeli jego sa falszywe on przegra i zaplaci wszystkie koszty sadowe.
                  • fredzio54 Re: Restytucja 13.08.03, 08:34
                    Niech Polska mi oda moj honor parade wojskowa na czerwony dywan formacja 6
                    blondynek i 6 szatynekm, z krzywde i przesladania na podworku wropclawskim i w
                    szkole przed wyjazdem do Izraela, moja kamienica oczkodowania z strzelanie
                    polska municje w 73 rocku i zamrnowana kamienica

• Gość: P Re:Do Tomka IP: *.client.attbi.com 12.08.03, 12:05
      Tomek dlaczego nie pomyslisz o tym ile staruszkow zyje teraz bez dachu nad
      glowa przez okupacje zydowska i to zydzi im to wszystko niszcza. Czy nie
      uwazasz ze to co zydzi wyprawiaja to przechodzi ludzkie pojecie .
      (Oczywiscie nie mowie o wszystkich)
      • Gość: Tomek44 Re:Do Tomka IP: 213.8.97.* 12.08.03, 12:09
        Gość portalu: P napisał(a):

> Tomek dlaczego nie pomyslisz o tym ile staruszkow zyje teraz bez dachu nad
        > glowa przez okupacje zydowska i to zydzi im to wszystko niszcza. Czy nie
        > uwazasz ze to co zydzi wyprawiaja to przechodzi ludzkie pojecie .
        > (Oczywiscie nie mowie o wszystkich)

Pozwolisz, ze cie zignoruje.
      • fredzio54 Re:Do Tomka 12.08.03, 13:40

> Tomek dlaczego nie pomyslisz o tym ile staruszkow zyje teraz bez dachu nad
        > glowa przez okupacje zydowska i to zydzi im to wszystko niszcza. Czy nie
        > uwazasz ze to co zydzi wyprawiaja to przechodzi ludzkie pojecie .
        > (Oczywiscie nie mowie o wszystkich)
        Odaj mi moja kamienice na pacy ja chce ja wyruwanac buldozerem Szarona
        i wam polaczkow pokazac ja sie buduje po zydowsku (Mury Jerozolima 2000 lat
        solidna zydowska robota)
    • Gość: P Re: Restytucja IP: *.client.attbi.com 12.08.03, 12:15

> Dzisiejsza Rzeczpospolita:
      >
      > Czy Polska stanie przed amerykańskim sądem?
      >
      > Sprawa mienia żydowskiego otwarta
      >
      > Amerykański Sąd Apelacyjny uchylił korzystne dla Polski orzeczenie w sprawie
      ma
      > jątków żydowskich.
      >
      > Sąd Apelacyjny USA uchylił decyzję sądu I instancji, który orzekł w zeszłym
      rok
      > u, że zbiorowy pozew Żydów przeciwko RP o zwrot utraconego w drugiej połowie
      la
      > t 40. mienia nie może być rozstrzygany przed amerykańskim sądem.
      >
      > Jak powiedział Witold Daniłowicz z kancelarii White & Case, która
      reprezentuje
      > polski rząd w tym postępowaniu, trwają rozważania, czy zaskarżyć tę decyzję
      do
      > Sądu Najwyższego USA, czy też bronić swoich racji jeszcze raz w I instancji.
      We
      > dług niego sąd musi ponownie dokonać ustaleń faktycznych, dotyczących
      polityki
      > USA w zakresie immunitetu suwerennego państwa, chroniącego Polskę w okresie
      po
      > zakończeniu II wojny światowej, a przed wejściem w życie w 1976 r.
      amerykańskie
      > j ustawy o tych immunitetach.
      >
      > Spór prawny o dopuszczalność pozywania innych państw przed amerykański sąd
      doty
      > czy właśnie kwestii immunitetu obcego państwa. W czerwcu zeszłego roku
      nowojors
      > ki sąd uznał, że rząd polski ani Ministerstwo Skarbu nie mogą być pozwane
      przed
      > amerykański sąd, bo w tej sprawie, dotyczącej okresu bezpośrednio
      powojennego,
      > chroni je "absolutny immunitet państwa obcego". Daniłowicz wyjaśnił, że
      teraz
      > sąd musi ustalić, czy gdyby pozew był rozpatrywany np. w 1950 r., czyli
      przed w
      > ejściem w życie ustawy o immunitetach, rząd USA uznałby Polskę za suwerenne
      pań
      > stwo. Wyraził przekonanie, że nie będzie kłopotu z wykazaniem tego przed
      sądem.
      >
      > Z apelacji cieszą się adwokaci reprezentujący amerykańskich Żydów i
      zapowiadają
      > dalszą akcję nacisków propagandowo- politycznych mających wesprzeć pozew
      przec
      > iw rządowi RP. W poniedziałek odbędzie się w Nowym Jorku zebranie w sprawie
      poz
      > wu z udziałem adwokatów, ich klientów i polityków. Mec. Ed Klein
      zapowiedział,
      > że sprawa restytucji trafi też do Trybunału w Strasburgu.
      >
      > -------------------------------------------------------------------------
      >
      > Moja opinia, jesli to kogokolwiek interesuje.
      >
      > Restytucja - tak. Ale tylko na podstawie indywidualnych pozwów. Z tego, co
      do m
      > nie dochodzi (głównie prasa z ostatnich lat) wynika, że sądy polskie powinny
      sz
      > czególnie pieczołowicie analizować dokumenty przedstawiane przez
      spadkobierców.
      > Jakiś procent z nich, zdaje się nie taki znów mały, nosi znamiona
      fałszerstwa,
      > niektóre testamenty lub świadectwa przepisania praw spadkowych zostały
      sporząd
      > zone już po śmierci osób, które na nich złozyły podpisy. Z publikacji
      prasowych
      > wynika, że pojawiły się grupy szwindlarzy i lewych prawników działające
      sprawn
      > ie w trójkącie Polska-USA-Izrael i wyspecjalizowane w "odzyskiwaniu"
      najbardzie
      > j atrakcyjnie połozonych nieruchomosci miejskich. Te nieruchomości są potem
      spr
      > zedawane kilku kolejnym nowym włascicielom; nawet po wykryciu szwindlu, taką
      ni
      > eruchomość trudno odebrać nowemu włascicielowi, który nabył ją (co bywa
      prawdą)
      > w dobrej wierze. Pozostaje ponadto kwestia rozstrzygniecia spłaty zadłużeń
      obc
      > iażających, jak się zdaje często, pożydowskie nieruchomości, długów
      hipoteczny
      > ch zaciagnietych w instytucjach państwowych lub u osób prywatnych. Nie ma
      powod
      > u, żeby oddając teraz niektóre nieruchomości spadkobiercom przedwojennych
      własc
      > icieli Państwo Polskie samo spłacało za nich te długi.
      >
      > Restytucja en bloc wyklucza sens sprawdzania czegokolwiek.
      >
      > C.
      Wiem ze Polska w latach 60-tych wyplacila odszkodowanie Stanom Zjednoczonym
      odszkodowanie i to zamyka prawo ubiegania sie obywateli USA do jakichkolwiek
      roszczen w stosunku do Polski .(Odpowiedz Rzadu polskiego na pozew )
      Moim zdaniem pozew zydzi moga skladac do rzadu USA o wyplacenie im tch
      pieniedzy
      • wtracalski Re: Restytucja 12.08.03, 12:38

> Wiem ze Polska w latach 60-tych wyplacila odszkodowanie Stanom
        Zjednoczonym

Niesamowite, Polska byla wyplacalna?
        • fredzio54 Re: Restytucja 12.08.03, 13:43
          wtracalski napisał:

> Gość portalu: P napisał(a):
          >
          > > Wiem ze Polska w latach 60-tych wyplacila odszkodowanie Stanom
          > Zjednoczonym
          >
          > Niesamowite, Polska byla wyplacalna?
          Napewno Gomulka i polavy wszytko wychlali tak samo jak zarobili 1500$ z kazde
          wypedzonego zydy z Polski ale to byl interes cala pakt warszawski sie nauczyl
          to piekna sztuka Zydow sprzedawac z dobre $
    • werw Re: Restytucja 12.08.03, 21:14
      Ciekawy wątek: aż dziw bierze, wszyscy się ze soba zgadzają.
      Jakie Twoim zdaniem są cele czy też dążenia żydowstwa amerykańskiego, w
      kontekście tego co napisałeś powyżej? Nie muszę dodawać, ze pytam poważnie.

Pozwól też że spytam, czy Zydzi w Ameryce obciążeni są kompleksem bezczynności
      w czasie Holocaustu? Czy dla nich jest to problemem? - próbuję znaleźć
      wytłumaczenie pewnych zachowań wśród tamtejszej diaspory.
      • werw Do Wtrącalskiego 12.08.03, 21:20
        werw napisała:

> Ciekawy wątek: aż dziw bierze, wszyscy się ze soba zgadzają.
        > Jakie Twoim zdaniem są cele czy też dążenia żydowstwa amerykańskiego, w
        > kontekście tego co napisałeś powyżej? Nie muszę dodawać, ze pytam poważnie.
        >
        > Pozwól też że spytam, czy Zydzi w Ameryce obciążeni są kompleksem
        bezczynności
        > w czasie Holocaustu? Czy dla nich jest to problemem? - próbuję znaleźć
        > wytłumaczenie pewnych zachowań wśród tamtejszej diaspory.

Powyższe skierowane jest do Wtrącalskiego.
        • wtracalski Re: Do Wtrącalskiego 13.08.03, 09:39
          werw napisała:

> werw napisała:
          >
          > > Ciekawy wątek: aż dziw bierze, wszyscy się ze soba zgadzają.
          > > Jakie Twoim zdaniem są cele czy też dążenia żydowstwa amerykańskiego, w
          > > kontekście tego co napisałeś powyżej? Nie muszę dodawać, ze pytam poważnie
          > .
          > >
          > > Pozwól też że spytam, czy Zydzi w Ameryce obciążeni są kompleksem
          > bezczynności
          > > w czasie Holocaustu? Czy dla nich jest to problemem? - próbuję znaleźć
          > > wytłumaczenie pewnych zachowań wśród tamtejszej diaspory.
          >
          >
          > Powyższe skierowane jest do Wtrącalskiego.

Chetnie przedstawilbym tu moj punkt widzenia w tych sprawach, gdyby nie kilka
          forumowych postaci, ktore nie przegapia zadnej okazji, by z Zydow zrobic
          salate. Zasugeruje tylko kierunek - honory i stanowiska. Mysle, ze bedziemy
          mieli okazje porozmawiac na te tematy w bardziej sprzyjajacych okolicznosciach.
          Pozdrowienia,
          Wtr.
      • fredzio54 Re: Restytucja 13.08.03, 06:15
        werw napisała:

> Ciekawy wątek: aż dziw bierze, wszyscy się ze soba zgadzają.
        > Jakie Twoim zdaniem są cele czy też dążenia żydowstwa amerykańskiego, w
        > kontekście tego co napisałeś powyżej? Nie muszę dodawać, ze pytam poważnie.
        >
        > Pozwól też że spytam, czy Zydzi w Ameryce obciążeni są kompleksem
        bezczynności
        > w czasie Holocaustu? Czy dla nich jest to problemem? - próbuję znaleźć
        > wytłumaczenie pewnych zachowań wśród tamtejszej diaspory.
        Ja nie jestem w Ameryce
        wy polacy macie kompleks jako zlodzieje co uzywaja ukardzione wlasnosc
        fakt jest ze wy odbieraliscie nam pierw obywatlestwo potem nasz majatek
        podaliscie prawo w sejmie ze tylko obywateli polskie moga apelowac do majtka.
        Ale Narod cwaniarow lepszy niz KOSANOSTRA Mafia Sicilianska
        • werw Re: Restytucja 13.08.03, 19:54
          To nie ma najmniejszego znaczenia Fredziu gdzie kto jest. Szpitale
          psychiatryczne są wszędzie podobne.
          • fredzio54 Re: Restytucja 14.08.03, 05:59
            werw napisała:

> To nie ma najmniejszego znaczenia Fredziu gdzie kto jest. Szpitale
            > psychiatryczne są wszędzie podobne.
            Moja Droga
            Kompleks polakow polega jak mowi sie prawda to chca kazdego to szpitala
            posylac ! a sami nie sa wyloczoni od spadka PRLowie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka