Gość: knud IP: *.coremedia.com / 192.168.1.* 11.08.03, 18:28 Ale zajebisty kraj, kto nazeka na Polake niech tam jedzie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Murzyn po jednym krwawym wladcy nadejdzie inny. To pewniak ! IP: *.ght.iadfw.net 11.08.03, 18:49 tak bylo jest i (chyba) bedzie w Afryce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nula Re: po jednym krwawym wladcy nadejdzie inny. To p IP: *.cable.mindspring.com 11.08.03, 23:25 Gość portalu: Murzyn napisał(a): > tak bylo jest i (chyba) bedzie w Afryce I jakie to smutne - ale nie potrafie zgodzic sie z Toba bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nula Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.cable.mindspring.com 11.08.03, 18:59 A teraz pojedzie sobie do Paryza i bedzie tam zyl dlugo i szczesliwie. Francja znana jest z tego, ze toleruje i daje schronienie tyranom i mordercom. Ciekawe co sie za tym kryje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 11.08.03, 19:47 Gość portalu: Nula napisał(a): > A teraz pojedzie sobie do Paryza i bedzie tam zyl dlugo i > szczesliwie. Francja znana jest z tego, ze toleruje i daje > schronienie tyranom i mordercom. Ciekawe co sie za tym kryje? Skad wiesz ze do Paryza? Przeczytalas gdzies, czy to tylko twoje uprzedzenia daja o sobie znac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cn Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.canadalife.com 11.08.03, 20:43 Gość portalu: MM napisał(a): > Gość portalu: Nula napisał(a): > > > A teraz pojedzie sobie do Paryza i bedzie tam zyl dlugo i > > szczesliwie. Francja znana jest z tego, ze toleruje i daje > > schronienie tyranom i mordercom. Ciekawe co sie za tym kryje? > > Skad wiesz ze do Paryza? Przeczytalas gdzies, czy to tylko twoje uprzedzenia > daja o sobie znac? to nie uprzedzenia tylko fakty. francja udzielala schronienia tyranom, ale raczej swoich bylych kolonii. ale nie do paryza tylko jakas willa nad morzem srodziemnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 11.08.03, 20:53 Gość portalu: cn napisał(a): > to nie uprzedzenia tylko fakty. francja udzielala schronienia > tyranom, ale raczej swoich bylych kolonii. ale nie do paryza > tylko jakas willa nad morzem srodziemnym. A co to ma do rzeczy z Taylorem. BTW, oni udzielaja schronienia. Waszyngton dostarczal broni i aktywnie wspomagal podobnych tyranow, a ci ktorzy to do niedawna robili teraz nazywani sa bohaterami. A i obecny prezydent maczal palce w probie puczu wojskowego. Oczywiscue, ze to polityka, ale nie uzywajmy roznych standardow a stosunku do Francuzow i administracji waszyngtonskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cn Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.canadalife.com 11.08.03, 21:46 spokojnie, nie uzywam roznych standardow. byla mowa o tym czy dostanie moze azyl we francji? moim zdaniem nie, bo francuzi jesli juz to chronia 'swoich' zbrodniarzy. na razie o rzadzie usa nie rozmawialismy. ale przyznasz, ze rzad usa najczesciej nie daje takim ludziom (tzn. tyranon ktorych wyniosl i utrzymywal przy wladzy) azylu. jesli juz to sie odwraca od nich plecami (chile, gwatemala, indonezja, panama, irak). Gość portalu: MM napisał(a): > Gość portalu: cn napisał(a): > > > > to nie uprzedzenia tylko fakty. francja udzielala schronienia > > tyranom, ale raczej swoich bylych kolonii. ale nie do paryza > > tylko jakas willa nad morzem srodziemnym. > > A co to ma do rzeczy z Taylorem. > > BTW, oni udzielaja schronienia. Waszyngton dostarczal broni i aktywnie > wspomagal podobnych tyranow, a ci ktorzy to do niedawna robili teraz nazywani > sa bohaterami. A i obecny prezydent maczal palce w probie puczu wojskowego. > Oczywiscue, ze to polityka, ale nie uzywajmy roznych standardow a stosunku do > Francuzow i administracji waszyngtonskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.muf138.nycm.n54ny05r18.dsl.att.net 11.08.03, 21:54 Gość portalu: cn napisał(a): > spokojnie, nie uzywam roznych standardow. byla mowa o tym czy > dostanie moze azyl we francji? moim zdaniem nie, bo francuzi > jesli juz to chronia 'swoich' zbrodniarzy. na razie o rzadzie > usa nie rozmawialismy. ale przyznasz, ze rzad usa najczesciej > nie daje takim ludziom (tzn. tyranon ktorych wyniosl i > utrzymywal przy wladzy) azylu. jesli juz to sie odwraca od nich > plecami (chile, gwatemala, indonezja, panama, irak). Odwraca sie plecami albo aresztuje, jesli nagle im przestana pasowac, jak np. w Iraku czy Panamie. Ale jesli nie podskakuja Waszyngtonowi, to maja poparcie bez problemu, a i bron sie tez jakas znajdzie. Wracajac do kwestii, ja wlasnie pytalem sie wczesniej dlaczego byla mowa o Francji? Przeciez artykul nic o Francji nie wspomina - a tu nagle przedmowczyni wyskakuje z Paryzem. Po co to i na co? I kto sie na to daje nabrac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr.ny Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: 216.223.52.* 11.08.03, 22:12 na pewno pojedzie do Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 11.08.03, 22:37 Gość portalu: piotr.ny napisał(a): > na pewno pojedzie do Francji. Nieee, on ma zalatwiony przelot bezposrednio do Crawford. Ciagnie swoj do swego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr.ny Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: 216.223.52.* 11.08.03, 23:02 na pewno pojedzie do Francji. France znane sa z tego ze lubia dyktatorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 11.08.03, 23:54 Gość portalu: piotr.ny napisał(a): > na pewno pojedzie do Francji. France znane sa z tego ze lubia > dyktatorow. > Chyba nie. Chyba jednak Texas. Chociaz Taylor moze faktycznie uznac, ze z przyglupami lepiej sie nie zadawac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nula Do MM IP: *.cable.mindspring.com 11.08.03, 23:21 Dlatego, ze na przyklad taki Bokassa, ktory wymordowal niezliczona ilosc ludzi w swoim kraju (nazywany byl rowniez kanibalem - zgodnie z tym co robil), kotry za jednym zamachem wlasnorecznie rozbil kijem bambusowym glowy 400 chlopcom ufff itd i ktory skazany na kare smierci w swoim kraju uzyskal schronienie wlasnie w Paryzu gdzie mieszkal przez siedem lat w luksusach. Potem wyjechal do swojego kraju na wlasna prosbe z nadzieja, ze winy mu zapomniano. Drugi - w jakim innym cywilizowanym kraju glowa panstwa zaprasza niejakiego Mugabe i traktuje go z honorami? - Francja. Siegnij pamiecia do okresu powojennego - skad zbrodniarze Niemiecy otrzymywali wsparcie i ewentualny przerzut do Argentyny? Byly tez plotki, ze wlasnie Himmler dotad mieszka na Lazurowym Wybrzezu (hej podobno w kazdej plotce jest troche prawdy) Wymien choc jednego zbrodniarza, ktorego traktuje sie z honorami w Stanach Zjednoczonych. Sponsoruje sie ich - tak i owszem - to jest polityka ale sie ich nie ochrania. gdy Saddam byl sponsorowany przez Stany jeszcze jawnym zbrodniarzem NIE BYL, gdy zostal przestal byc partnerem dla USA. Tak samo bylo z Osama i innymi. Wlasnie ostatnio wyczytalam, ze obywatel Stanow Zjednoczonych, ktoremu wlasnie udowodniono zbrodnie wojenne zostanie wkrotce eksmitowany z tego kraju z odebranym obywatelstem. Ciekawe dokad pojedzie? Ja stawiam na Francje. Wiesz dlaczego? Bo wg mnie Francja prowadzi polityke bardzo prosta (myslenie podobne do Twojego Gabrieli C. i innych na tym forum). Wystarczy przy kazdym zdaniu wypowiedzianym przez USA postawic slowo "nie" a w przypadku gdy to slowo juz sie pojawi nalezy go czym predzej skreslic - bez czytania i zastanawiania sie nad konsekwencjami. Jest to pewna taktyka! Gość portalu: MM napisał(a): > Gość portalu: cn napisał(a): > > > spokojnie, nie uzywam roznych standardow. byla mowa o tym czy > > dostanie moze azyl we francji? moim zdaniem nie, bo francuzi > > jesli juz to chronia 'swoich' zbrodniarzy. na razie o rzadzie > > usa nie rozmawialismy. ale przyznasz, ze rzad usa najczesciej > > nie daje takim ludziom (tzn. tyranon ktorych wyniosl i > > utrzymywal przy wladzy) azylu. jesli juz to sie odwraca od nich > > plecami (chile, gwatemala, indonezja, panama, irak). > > Odwraca sie plecami albo aresztuje, jesli nagle im przestana pasowac, jak np. w > > Iraku czy Panamie. Ale jesli nie podskakuja Waszyngtonowi, to maja poparcie bez > > problemu, a i bron sie tez jakas znajdzie. > > Wracajac do kwestii, ja wlasnie pytalem sie wczesniej dlaczego byla mowa o > Francji? Przeciez artykul nic o Francji nie wspomina - a tu nagle przedmowczyni > > wyskakuje z Paryzem. Po co to i na co? I kto sie na to daje nabrac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Do MM IP: *.z64-154-67.customer.algx.net 11.08.03, 23:53 Gość portalu: Nula napisał(a): > Dlatego, ze na przyklad taki Bokassa, ktory wymordowal niezliczona ilosc ludzi > w swoim kraju (nazywany byl rowniez kanibalem - zgodnie z tym co robil), kotry > za jednym zamachem wlasnorecznie rozbil kijem bambusowym glowy 400 chlopcom > ufff itd i ktory skazany na kare smierci w swoim kraju uzyskal schronienie > wlasnie w Paryzu gdzie mieszkal przez siedem lat w luksusach. Potem wyjechal > do swojego kraju na wlasna prosbe z nadzieja, ze winy mu zapomniano. > Drugi - w jakim innym cywilizowanym kraju glowa panstwa zaprasza niejakiego > Mugabe i traktuje go z honorami? - Francja. > Siegnij pamiecia do okresu powojennego - skad zbrodniarze Niemiecy otrzymywali > wsparcie i ewentualny przerzut do Argentyny? Byly tez plotki, ze wlasnie > Himmler dotad mieszka na Lazurowym Wybrzezu (hej podobno w kazdej plotce jest > troche prawdy) > Wymien choc jednego zbrodniarza, ktorego traktuje sie z honorami w Stanach > Zjednoczonych. Uff, duzo tekstu :o) Pamietasz Wernera von Brauna? I paru innych wspolpracownikow? Uwierz mi, oni tez byli traktowani z honorami, ale tego sie specjalnie nie naglasnialo (choc w przypadku samego von Brauna trudno bylo tego uniknac). > Sponsoruje sie ich - tak i owszem - to jest polityka ale sie > ich nie ochrania. gdy Saddam byl sponsorowany przez Stany jeszcze jawnym > zbrodniarzem NIE BYL, gdy zostal przestal byc partnerem dla USA. Czyzby? Saddam mordowal masowo Kurdow juz w 1983 roku (np. w obozie Sardaw, czy tez w obozie Qushtapa w Arbil), a to bylo akurat wtedy, gdy Rumsfeld czule sciskal mu dlon przed obiektywami kamer. Nie wspomne nawet o Sharonie, ktorego w sadzie nawet uznano za winnego dopuszczenia do masakr w Sabra i Szatila. Ten facen tak sie w USA rozbisurmanil, ze mial czelnosc domagac sie uwolnienia Jonathana Pollarda, skazanego za szpiegostwo na rzecz Izraela). Tak samo bylo > z Osama i innymi. > Wlasnie ostatnio wyczytalam, ze obywatel Stanow Zjednoczonych, ktoremu wlasnie > udowodniono zbrodnie wojenne zostanie wkrotce eksmitowany z tego kraju z > odebranym obywatelstem. > Ciekawe dokad pojedzie? Ja stawiam na Francje. Wiesz dlaczego? Bo wg mnie > Francja prowadzi polityke bardzo prosta (myslenie podobne do Twojego Gabrieli > C. i innych na tym forum). Wystarczy przy kazdym zdaniu wypowiedzianym przez > USA postawic slowo "nie" a w przypadku gdy to slowo juz sie pojawi nalezy go > czym predzej skreslic - bez czytania i zastanawiania sie nad konsekwencjami. > Jest to pewna taktyka! Moja droga, jestes naprawde urocza. I gdybys jeszcze zadala sobie troszeczke wysilku poczytac moje opinie, zobaczylabys, ze nie neguje automatycznie USA - miedzy innymi z tego powodu, ze tu mieszkam i jestem obywatelem tego kraju. Sprzeciwiam sie natomiast wielu poczynaniom obecnej administracji, bo kwestionuje ich zasadnosc oraz uwazam, ze nie sa powodowane najlepszym interesem naszego kraju. Miedzy innymi, administracja ta w bardzo krotkim czasie doprowadzila do utraty kompletnej wiarygodnosci przez nasz kraj. ROzpetala bezsensowna wojne pod falszywymi pozorami zamiast kontynuowac walke z rzeczywistym terrorem, ktoremu dano mozliwosc do odrodzenia sie. Itd. itp. Rzeklem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nula Re: Do MM IP: *.cable.mindspring.com 12.08.03, 00:36 Von Braun? Jak mozesz w ogole porownywac naukowca ze zbrodniarzami? von Braun nie ma na sumieniu ani jednego istnienia ludzkiego - choc oczywiscie po lekturze Niemcy Kruczkowskiego mozna sie zastanawiac czy prace nad np bronia sa zbrodnia czy nie? To temat kontrowersyjny ale nigdy w zyciu nie porownywalabym "zaslug" Bokassy i Mugabe z von Braunem. Choc oczywiscie moge nie miec racji. Zyciorysu Rumsfelda nie znam - i wybacz nie bede sie habilitowac -> ale cos mi sie wierzyc nie chce aby Rumsfeld w 1983 roku sciskal sie z Saddamem gdyz w 1988 roku stal na czele korporacji - w ktorej przez przypadek pracowalam. Oczywiscie wiedza moja jest bardzo mala ale cos mi podpowiada, ze Rumsfeld rozpoczal kariere polityczna okolo 1990 roku. Sa tez pogloski, ze Saddam byl agentem CIA - z czym zgodzic sie potrafie i w takim przypadku rzeczywiscie swoich sie chroni - ale to jest to co nazywa sie POLITYKA - i jesli mi nie udowodnisz - rzeczowo - bo na razie slabo wierze w Twoje fakty - nie uwierze, aby USA przyczynilo sie w jakikolwiek sposob to masowych mordow i wspierania masowych mordercow. Francja natomiast tak? Jest to czarne na bialym. prosze podaj jakies fakty, chetnie dowiem sie czegos. Na razie mnie nie przekonales :-) a bardzo chetnie zmienie zdanie i wiecej glupot opowiadac nie bede - jesli takimi sa oczywiscie. Gość portalu: MM napisał(a): > Gość portalu: Nula napisał(a): > > > Dlatego, ze na przyklad taki Bokassa, ktory wymordowal niezliczona ilosc > ludzi > > w swoim kraju (nazywany byl rowniez kanibalem - zgodnie z tym co robil), > kotry > > za jednym zamachem wlasnorecznie rozbil kijem bambusowym glowy 400 chlopco > m > > ufff itd i ktory skazany na kare smierci w swoim kraju uzyskal schronienie > > > wlasnie w Paryzu gdzie mieszkal przez siedem lat w luksusach. Potem wyjech > al > > do swojego kraju na wlasna prosbe z nadzieja, ze winy mu zapomniano. > > Drugi - w jakim innym cywilizowanym kraju glowa panstwa zaprasza niejakieg > o > > Mugabe i traktuje go z honorami? - Francja. > > Siegnij pamiecia do okresu powojennego - skad zbrodniarze Niemiecy > otrzymywali > > wsparcie i ewentualny przerzut do Argentyny? Byly tez plotki, ze wlasnie > > Himmler dotad mieszka na Lazurowym Wybrzezu (hej podobno w kazdej plotce j > est > > troche prawdy) > > Wymien choc jednego zbrodniarza, ktorego traktuje sie z honorami w Stanach > > > Zjednoczonych. > > Uff, duzo tekstu :o) Pamietasz Wernera von Brauna? I paru innych > wspolpracownikow? Uwierz mi, oni tez byli traktowani z honorami, ale tego sie > specjalnie nie naglasnialo (choc w przypadku samego von Brauna trudno bylo tego > > uniknac). > > > Sponsoruje sie ich - tak i owszem - to jest polityka ale sie > > ich nie ochrania. gdy Saddam byl sponsorowany przez Stany jeszcze jawnym > > zbrodniarzem NIE BYL, gdy zostal przestal byc partnerem dla USA. > > Czyzby? Saddam mordowal masowo Kurdow juz w 1983 roku (np. w obozie Sardaw, czy > > tez w obozie Qushtapa w Arbil), a to bylo akurat wtedy, gdy Rumsfeld czule > sciskal mu dlon przed obiektywami kamer. Nie wspomne nawet o Sharonie, ktorego > w sadzie nawet uznano za winnego dopuszczenia do masakr w Sabra i Szatila. Ten > facen tak sie w USA rozbisurmanil, ze mial czelnosc domagac sie uwolnienia > Jonathana Pollarda, skazanego za szpiegostwo na rzecz Izraela). > > Tak samo bylo > > z Osama i innymi. > > Wlasnie ostatnio wyczytalam, ze obywatel Stanow Zjednoczonych, ktoremu > wlasnie > > udowodniono zbrodnie wojenne zostanie wkrotce eksmitowany z tego kraju z > > odebranym obywatelstem. > > Ciekawe dokad pojedzie? Ja stawiam na Francje. Wiesz dlaczego? Bo wg mnie > > Francja prowadzi polityke bardzo prosta (myslenie podobne do Twojego Gabri > eli > > C. i innych na tym forum). Wystarczy przy kazdym zdaniu wypowiedzianym prz > ez > > USA postawic slowo "nie" a w przypadku gdy to slowo juz sie pojawi nalezy > go > > czym predzej skreslic - bez czytania i zastanawiania sie nad konsekwencjam > i. > > Jest to pewna taktyka! > > Moja droga, jestes naprawde urocza. I gdybys jeszcze zadala sobie troszeczke > wysilku poczytac moje opinie, zobaczylabys, ze nie neguje automatycznie USA - > miedzy innymi z tego powodu, ze tu mieszkam i jestem obywatelem tego kraju. > Sprzeciwiam sie natomiast wielu poczynaniom obecnej administracji, bo > kwestionuje ich zasadnosc oraz uwazam, ze nie sa powodowane najlepszym > interesem naszego kraju. Miedzy innymi, administracja ta w bardzo krotkim > czasie doprowadzila do utraty kompletnej wiarygodnosci przez nasz kraj. > ROzpetala bezsensowna wojne pod falszywymi pozorami zamiast kontynuowac walke z > > rzeczywistym terrorem, ktoremu dano mozliwosc do odrodzenia sie. Itd. itp. > Rzeklem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Do MM IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 11:10 Widac, ze jestes wyborca Demokratow. Przez to jestes mniej obiektywny niz gdybys nie byl obywatelem USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmyk Re: do niuty IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.08.03, 00:07 wymieniam zbrodniarzy: pinochet: wstawiony do wladzy dzieki usa. rodzina suharto z indonezji (wymordowanie ponad 30% ludnosci wschodniego timora pod koniec lat 70, powolna eksterminacja mniejszosci etnicznych zreszta trwa nadal). bron przysylana przez usa. pan noriega byl pracownikiem cia (a jego przelozonym ojciec bush) i wszyscy wiedzieli ze w jedna strone wozi kokaine a w druga bron dla kontras w nikaragui. no i wreszcie amerykanie wiedzieli do czego sa uzywane ich helikoptery w iraku kilkanascie lat temu. sadam, ich pupilek w tym czasie, gazowal swoich obywateli kurdow. cofnijmy sie troche jeszcze wstecz do norynbergii, gdzie amerykanie i sowieci (zbrodniarze) sadzili hitlerowcow (zbrodniarzy). cofnijmy sie jeszcze wstecz i zapytajmy sie zalozycieli tego kraju (usa) co zrobili z ludzmi ktorzy nam mieszkali przez tysiace lat. takze niutka, kazdy ma cos na sumienu czy usa, czy francja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do cmyka Re: do niuty IP: *.cable.mindspring.com 12.08.03, 01:05 OK - wyjasnijmy sobie od razu - do jakiej bramki kopiemy. Ja nie kocham USA - i najbardziej mam im za zle ze sprzedali Polske a odbudowali Hamburg:-( Nie kocham ich rowniez za Hieroszime - tragedia, ktora byla zupelnie nikomu nie potrzebna Nie kocham ich za ...itd. Masz oczywiscie racje. Bron jest sprzedawana a poplecznicy wybierani. Choc to bardzo smutne - taka jest wielka polityka. Mozna oczywiscie powiedziec, ze USA ustawiajac "swoich" i sprzedajac bron przyczyniaja sie do masowych mordow. Mozna choc wydaje mi sie to lekko naciagane, dlatego ze sprzedaz broni prowadzi bardzo duzo panstw i trudno obwiniac np Francje, ze z samolotu Mirage ktos zdecyduje sie spuscic bombe. Mozna rowniez oskarzac samego Boga, ze stworzyl kija bambusowego, ktorym Bokassa zdziesiatkowal chlopcow. Troche to naiwne, przepraszam ale nie chce mi sie rozwodzic - bo oczywiscie masz duzo racji ale poniewaz sie na tym nie znam nie moge poprowadzic polemiki. Wroce jednak to tematu i powtorze tylko to co chcialam powiedziec na poczatku. USA nie chroni w swoim kraju i nie przyjmuje W SWOIM KRAJU zadnych masowych mordercow (oprocz tych ktorzy czekaja na wyroki w wiezieniach). Natomiast czyni to Francja -> na dodatek jawnie - i tylko wlasciwie to chcialam powiedziec - a ze jestem kobieta zajelo mi to troche za co wszystkich goraco przepraszam. Gość portalu: cmyk napisał(a): > wymieniam zbrodniarzy: pinochet: wstawiony do wladzy dzieki usa. > rodzina suharto z indonezji (wymordowanie ponad 30% ludnosci > wschodniego timora pod koniec lat 70, powolna eksterminacja > mniejszosci etnicznych zreszta trwa nadal). bron przysylana > przez usa. pan noriega byl pracownikiem cia (a jego przelozonym > ojciec bush) i wszyscy wiedzieli ze w jedna strone wozi kokaine a > w druga bron dla kontras w nikaragui. no i wreszcie amerykanie > wiedzieli do czego sa uzywane ich helikoptery w iraku kilkanascie > lat temu. sadam, ich pupilek w tym czasie, gazowal swoich > obywateli kurdow. cofnijmy sie troche jeszcze wstecz do > norynbergii, gdzie amerykanie i sowieci (zbrodniarze) sadzili > hitlerowcow (zbrodniarzy). cofnijmy sie jeszcze wstecz i > zapytajmy sie zalozycieli tego kraju (usa) co zrobili z ludzmi > ktorzy nam mieszkali przez tysiace lat. takze niutka, kazdy ma > cos na sumienu czy usa, czy francja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmyk Re: e tam IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.08.03, 01:27 i o co my sie klocimy. twoje rozgraniczenie jest techniczne, daja schronienie do 1konca zycia czy nie na swojej ziemi. jesli w tym sa tylko wladze usa sa tylko tyle lepsze od francji, ze nie udzielili schronienia takim ludziom ja chlopcy z haiti lub bokassa, to zaprawde niewielka roznica. jednak to moze to amerykanie zalatwili Idi Aminowi emeryture na polwyspie arabskim. jak to sie stalo, ze jest teraz w arabii saudyjskiej a przed trybunalem w hadze Gość portalu: do cmyka napisał(a): > OK - wyjasnijmy sobie od razu - do jakiej bramki kopiemy. > Ja nie kocham USA - i najbardziej mam im za zle ze sprzedali Polske a > odbudowali Hamburg:-( > Nie kocham ich rowniez za Hieroszime - tragedia, ktora byla zupelnie nikomu > nie potrzebna Nie kocham ich za ...itd. > > Masz oczywiscie racje. Bron jest sprzedawana a poplecznicy wybierani. Choc to > bardzo smutne - taka jest wielka polityka. Mozna oczywiscie powiedziec, ze USA > ustawiajac "swoich" i sprzedajac bron przyczyniaja sie do masowych mordow. > Mozna choc wydaje mi sie to lekko naciagane, dlatego ze sprzedaz broni > prowadzi bardzo duzo panstw i trudno obwiniac np Francje, ze z samolotu Mirage > ktos zdecyduje sie spuscic bombe. Mozna rowniez oskarzac samego Boga, ze > stworzyl kija bambusowego, ktorym Bokassa zdziesiatkowal chlopcow. Troche to > naiwne, przepraszam ale nie chce mi sie rozwodzic - bo oczywiscie masz duzo > racji ale poniewaz sie na tym nie znam nie moge poprowadzic polemiki. > Wroce jednak to tematu i powtorze tylko to co chcialam powiedziec na poczatku. > USA nie chroni w swoim kraju i nie przyjmuje W SWOIM KRAJU zadnych masowych > mordercow (oprocz tych ktorzy czekaja na wyroki w wiezieniach). Natomiast > czyni to Francja -> na dodatek jawnie - i tylko wlasciwie to chcialam > powiedziec - a ze jestem kobieta zajelo mi to troche za co wszystkich goraco > przepraszam. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nula Re: do Cmyka IP: *.cable.mindspring.com 12.08.03, 01:25 sorry - pomylilam sie! Wpisalam autor - do cmyka. Na wszelki wypadek powtorze bo nie ladnie sie pod kogos podszywac. OK - wyjasnijmy sobie od razu - do jakiej bramki kopiemy. Ja nie kocham USA - i najbardziej mam im za zle ze sprzedali Polske a odbudowali Hamburg:-( Nie kocham ich rowniez za Hieroszime - tragedia, ktora byla zupelnie nikomu nie potrzebna Nie kocham ich za ...itd. Masz oczywiscie racje. Bron jest sprzedawana a poplecznicy wybierani. Choc to bardzo smutne - taka jest wielka polityka. Mozna oczywiscie powiedziec, ze USA ustawiajac "swoich" i sprzedajac bron przyczyniaja sie do masowych mordow. Mozna choc wydaje mi sie to lekko naciagane, dlatego ze sprzedaz broni prowadzi bardzo duzo panstw i trudno obwiniac np Francje, ze z samolotu Mirage ktos zdecyduje sie spuscic bombe. Mozna rowniez oskarzac samego Boga, ze stworzyl kija bambusowego, ktorym Bokassa zdziesiatkowal chlopcow. Troche to naiwne, przepraszam ale nie chce mi sie rozwodzic - bo oczywiscie masz duzo racji ale poniewaz sie na tym nie znam nie moge poprowadzic polemiki. Wroce jednak to tematu i powtorze tylko to co chcialam powiedziec na poczatku. USA nie chroni w swoim kraju i nie przyjmuje W SWOIM KRAJU zadnych masowych mordercow (oprocz tych ktorzy czekaja na wyroki w wiezieniach). Natomiast czyni to Francja -> na dodatek jawnie - i tylko wlasciwie to chcialam powiedziec - a ze jestem kobieta zajelo mi to troche za co wszystkich goraco przepraszam. Gość portalu: cmyk napisał(a): > wymieniam zbrodniarzy: pinochet: wstawiony do wladzy dzieki usa. > rodzina suharto z indonezji (wymordowanie ponad 30% ludnosci > wschodniego timora pod koniec lat 70, powolna eksterminacja > mniejszosci etnicznych zreszta trwa nadal). bron przysylana > przez usa. pan noriega byl pracownikiem cia (a jego przelozonym > ojciec bush) i wszyscy wiedzieli ze w jedna strone wozi kokaine a > w druga bron dla kontras w nikaragui. no i wreszcie amerykanie > wiedzieli do czego sa uzywane ich helikoptery w iraku kilkanascie > lat temu. sadam, ich pupilek w tym czasie, gazowal swoich > obywateli kurdow. cofnijmy sie troche jeszcze wstecz do > norynbergii, gdzie amerykanie i sowieci (zbrodniarze) sadzili > hitlerowcow (zbrodniarzy). cofnijmy sie jeszcze wstecz i > zapytajmy sie zalozycieli tego kraju (usa) co zrobili z ludzmi > ktorzy nam mieszkali przez tysiace lat. takze niutka, kazdy ma > cos na sumienu czy usa, czy francja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmyk Re: nie musisz przepraszac IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.08.03, 01:29 >sorry - pomylilam sie! Wpisalam autor - do cmyka. Na wszelki >wypadek powtorze bo nie ladnie sie pod kogos podszywac. ja jestem normalny i nie mozesz sie podszywac po kogos kto nie istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk Re: do niuty IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 11:12 Piszac o Norymberdze pleciesz glupstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmyk Re: Do MM IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.08.03, 00:11 jeszcze jedno, to nie francuzi a amerykanie szmuglowali niemieckich zbrodniarzy wojennych do ameryki poludniowej 50 kilka lat temu. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmyk a z osoba podajaca sie za gabriele c jeszcze sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.08.03, 00:13 rozprawimy osobno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lulek Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.ricetec.com 11.08.03, 21:28 Gość portalu: Nula napisał(a): > A teraz pojedzie sobie do Paryza i bedzie tam zyl dlugo i > szczesliwie. Francja znana jest z tego, ze toleruje i daje > schronienie tyranom i mordercom. Ciekawe co sie za tym kryje? Taylor ma już obiecany azyl w Nigerii, o czym zresztą stoi jak byk w artykule, więc wycieranie sobie gęby Francją jest nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarli Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 11.08.03, 19:43 ciekawe kiedy w ślady Ch.Taylora pójdzie dyktator Watykanu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do czarliego - IVANA Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 11:16 Gość portalu: czarli napisał(a): > ciekawe kiedy w ślady Ch.Taylora pójdzie dyktator Watykanu Ty to masz fiola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomoc dla afryki Afryka dla białych,niech Europejczycy ponownie IP: *.freebsd.lublin.pl 11.08.03, 21:48 skolonizują ten kontynent a małpy niech wracają na drzewa względnie do chat.Od 40 lat,czyli czasu kiedy Europejczycy wycofali się z kontynentu jego większość pogrążyła się w nędzy,anarchii,wojnach,bezprawiu. Od 100.000 lat poza Egiptem nic na nim nie stworzono,poza Wielkim (MAŁYM)Zimbabwe wszystkie budynki historyczne to zabytki zbudowane przez Europejczyków. Oczwiście mowa o czarnej Afryce-jak widać nie się co dziwić że RPA za równości jest 5 razy biedniejsza niż za czasów WIELKIEGO APARTHEIDU.Lepiej by było dla niego wrócić,lepiej dla czarnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmyk Re: Afryka dla białych,niech Europejczycy ponowni IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.08.03, 23:08 oczywiscie panstwo kusz, swiety augustyn, moorowie sa wg ciebie z marsa. no a 400 bezwzglednej okupacji to oczywiscie wielkie dobrodziejstwo ktore uczynili europejczycy zachodni w afryce. jak myslisz dlaczego im dluzej jakims krajem rzadzili brytyjczycy tym bardziej jest on rozwalony? jak np bangladesz z najbogatszej czesci indii zamienil sie pod panowaniem east india company (bryt) w najbiedniejsze kraj na swiecie. ladne dobrodziejstwa bialego czlowieka. to tak jakbys powiedzial ze przynajmniej za hitlera byl w polsce porzadek. Gość portalu: pomoc dla afryki napisał(a): > skolonizują ten kontynent a małpy niech wracają na drzewa > względnie do chat.Od 40 lat,czyli czasu kiedy Europejczycy > wycofali się z kontynentu jego większość pogrążyła się w > nędzy,anarchii,wojnach,bezprawiu. > Od 100.000 lat poza Egiptem nic na nim nie stworzono,poza Wielkim > (MAŁYM)Zimbabwe wszystkie budynki historyczne to zabytki > zbudowane przez Europejczyków. > Oczwiście mowa o czarnej Afryce-jak widać nie się co dziwić że > RPA za równości jest 5 razy biedniejsza niż za czasów WIELKIEGO > APARTHEIDU.Lepiej by było dla niego wrócić,lepiej dla czarnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larsen Re: Afryka dla białych,niech Europejczycy ponowni IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.03, 00:27 Gość portalu: pomoc dla afryki napisał(a): Oj Pomoc Pomoc pleciesz jak potrzaskany dajac upust swoim kompleksom chyba > skolonizują ten kontynent a małpy niech wracają na drzewa > względnie do chat. Europejczycy maja dosc wlasnych klopotow. A moze ty bys sie zglosil na ochotnika na wojne w dzungli, co, a moze bys w ten interes zainwestowal swego syna, co? > Od 40 lat,czyli czasu kiedy Europejczycy > wycofali się z kontynentu jego większość pogrążyła się w > nędzy,anarchii,wojnach,bezprawiu. Wiesz, bardzo latwo jest, wpasc komus do domu, okrasc go, zdemolowac mu ten dom, sklocic wszystkich domownikow, a potem sie podsmiewac - 'wy w ogole nie umiecie sobie radzic'. > Od 100.000 lat poza Egiptem nic na nim nie stworzono,poza Wielkim > (MAŁYM)Zimbabwe wszystkie budynki historyczne to zabytki > zbudowane przez Europejczyków. Ktore ktore? > Oczwiście mowa o czarnej Afryce-jak widać nie się co dziwić że > RPA za równości jest 5 razy biedniejsza niż za czasów WIELKIEGO > APARTHEIDU. Zaraz tam wielkiego, pierwsze slysze zeby upartywac wielkosc w brutalnym chamstwie i ponizaniu ludzi za to ze nie mieli szczescia urodzic sie z biala skora. > Lepiej by było dla niego wrócić,lepiej dla czarnych... A skad ty wiesz co jest lepiej dla czarnych? A poza tym sa kraje ktore daja rade - taka Botswana ma dochod na glowe mieszkanca duzo wyzszy niz nasza kochana Polska :) A Ghana? Tez nie jest zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomoc dla afyki. Jedyne zabytki jakie zostały po cywiliazacjach murzyń IP: *.freebsd.lublin.pl 12.08.03, 13:03 skich to sterta kamieni w "WZ",ruiny w Czadzie,państwie Kusz,itd. To ciekawe że najstarsze zabytki i właściwie historia RPA rozpoczyna się od lądowania Holendrów na przyl.Igielnym w XVIII wieku.Nawet na banknotach z czasów apartheidu widnieje flota holenderska i wizerunek holenderskiego admirała czy innego dowódcy tej floty. Co do Botswany to prawda ale gdyby Polska miała 3,5 miliona ludzi i tyle diamentów co RPA(prawie)to jej dochód narodowy byłby parę razy większy.Inna sprawa że to najstabilniejszy kraj Afryki,czerpiący krociowe zyski choćby z polowań czy safari. Ghana-jeden z głównych producentów kakao,trzciny cukrowej,bananów,także stabilny.Ale to tylko 2 kraje na prawie 50. Tak się składa że to co brytyjskie nie jest wcale najbardziej rozwalone-przykład Australia,Kanada,Nowa Zelandia- białe,Kenia,Egipt,Nigeria,RPA-też nie najbiedniejsze. Może i koloniści zostawili czarnych samym sobie,ale za to zbudowali im koleje,zapoznali z nauką,edukacją,pismem(tam gdzie nie zrobili tego arabowie). To ciekawe też że Liberia kraj uwolnionych murzynów z plantacji jest krajem tak ubezwłasnowolnionym. Z perpektywy czasu ta ucieczka nie za bardzo się im opłaciła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Jedyne zabytki jakie zostały po cywiliazacjac IP: *.telkom-ipnet.co.za 12.08.03, 17:19 Gość portalu: pomoc dla afyki. napisał(a): > To ciekawe że najstarsze zabytki i właściwie historia RPA > rozpoczyna się od lądowania Holendrów na przyl.Igielnym w XVIII > wieku.Nawet na banknotach z czasów apartheidu widnieje flota > holenderska i wizerunek holenderskiego admirała czy innego > dowódcy tej floty. Jesli brac pod uwage historie "bialego" czlowieka to pierwsi byli Portugalczycy. Zostawili po sobie wiele sladow wzdluz wybrzeza, najczesciej w postaci kamiennych krzyzy. Nie mieli jednak stalej bazy tego typu jak pozniej stworzyli Holendrzy w miejscu gdzie obecnie jest Kapsztad ( Cape Town ). Przyladek Igielny zawdziecz swa nazwe tez Portugalczykom. Niedaleko rowniez znajduje sie Mosel Bay gdzie stoi drzewo pocztowe ie. na drzewie podobno wisial but do ktorego portugalscy zeglarze statkow zawijajacych do zatoki wkladali (i zabierali) listy. Dla bardzo ciekawych jest rowniez replika zaglowca, na ktorym doplynal do tych brzegow Bartolomeo Diaz. A wizerunek na banknotach to Jan van Riebeck, mozna powiedziec "ojciec zalozyciel". Nie zmienia to jednak faktu, ze przed nimi byli tubylcy. Jak to dowcipnie powiedzial swego czasu jeden z parlamentarzystow. Gdy Jan van Riebeck ladowal na brzegu moja babcia go witala. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian moze wyslac tam Busha? IP: *.bankofamerica.com 11.08.03, 23:17 ...a konsytucje amendowac, zeby rzadzil nami Schwarzenegger :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmyk Re: moze wyslac tam Busha? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.08.03, 00:15 bron boze, jeden amerykanin (taylor) wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nula Re: moze wyslac tam Busha? IP: *.cable.mindspring.com 12.08.03, 01:08 Gość portalu: cmyk napisał(a): > bron boze, jeden amerykanin (taylor) wystarczy Akurat Taylor to nazwisko bardzo mocno brytyjskie! Drogi Cmyku nie spraw aby nienawisc do USA przeslonilo Ci zdrowy rozsadek:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cmyk taylor jest bylym obywatelem usa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.08.03, 01:16 stad zart, jeden amerykanin wystarczy. nazwisko brytyjskie? pewnie wlasciciel jego przodkow mial takie nazwisko. moj kolega z jamajki ma na nazwisko miller. ja nie czuje nienawisci do usa, jak mozna nienawidzic kawal ziemi, i nadatek tylu ktora zamieszkuje tylu wspanialych ludzi. nie zmienia to faktu ze jestem czesto krytyczny wobec polityki amerykanskiego rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Oto jak wyglądają kraje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.03, 00:23 które "pozbyły się" ingerencji USA w swoje sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: larsen Re: Krwawy prezydent Liberii zrezygnował z władzy IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.03, 00:40 Gość portalu: knud napisał(a): > Ale zajebisty kraj, kto nazeka na Polake niech tam jedzie ;-) A zebys wiedzial ze zajebisty :) Mozna tam jechac i fajnie zyc, pod warunkiem ze sie ma biala skore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przejrzysty Znowu W. Jagielski IP: *.samart.co.th 12.08.03, 05:17 W. Jagielski chyba nigdy sie nie zmieni. Od razu w tytule daje jednoznaczną ocenę Taylora ("krwawy prezydent"). A czy rolą dobrego dzinnikarza nie jest prezentowanie racji dwóch stron i pozostawienie czytelnikom swobody wyrobienia sobie opinii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Znowu W. Jagielski IP: *.ists.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 11:19 Jasne. Wezmy wreszcie w obrone Miloszewicza, Stalin, Hitlera, Saddama, Kom Dzong Ila. Na pohybel oszczercom tych swietlanych postaci Odpowiedz Link Zgłoś