jk2007 19.10.08, 18:32 www.lenta.ru/news/2008/10/18/gazprom/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polski_francuz Pisz dalej 19.10.08, 18:40 o Gazpromie i Alasce i tylko cie popre. Oczy Rosji skierowane na Alaske - to mi sie podoba:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Liube odzyskanie Alaski przepowiedział 20.10.08, 22:41 Jak śpiewa rosyjski zespół Liube Ameryka powinna przestać walić/strugać durnia i powinna oddać wreszcie Alaskę, zwaną czule Aliasoczką. Poniżej ta piosenka z niezręcznie przetłumaczonym tytułem, ale reszta jest jako tako OK. www.youtube.com/watch?v=HUi7XQsdUXE&feature=related P.S. Liube się rąbnął, to nie Katrzyna Wlk. lecz Aleksander II sprzedał Alaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Liube odzyskanie Alaski przepowiedział 20.10.08, 23:29 eva15 napisała: > Jak śpiewa rosyjski zespół Liube Ameryka powinna przestać > walić/strugać durnia i powinna oddać wreszcie Alaskę .... . ========================================================= Jak to oddać? Niech odkupią. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Liube odzyskanie Alaski przepowiedział 21.10.08, 00:00 No fakt, może się zdarzyć, że od zadłużonych USA odkupią. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Liube odzyskanie Alaski przepowiedział 21.10.08, 08:08 eva15 napisała: > No fakt, może się zdarzyć, że od zadłużonych USA odkupią. ========================================================== Ja na miejscu Putina sprzedałbym Syberię. Ty wiesz ile można wyciągnąć za te pustkowia? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Liube odzyskanie Alaski przepowiedział 21.10.08, 14:57 Był taki jeden, co chciał sprzedać. Teraz tam przebywa, w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: Liube odzyskanie Alaski przepowiedział 21.10.08, 00:00 wojciech.2345 napisał: > eva15 napisała: > > Jak śpiewa rosyjski zespół Liube Ameryka powinna przestać > > walić/strugać durnia i powinna oddać wreszcie Alaskę .... . > ========================================================= > Jak to oddać? Niech odkupią. jak tak dalej pojdzie...kto wie moze odkupia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nareszcie wiadomo ... 21.10.08, 09:26 Jakie sa zrodla wiedzy politycznej Efci ! Drugorzedni szansonisci moskalscy. Z Pugaczowej i Filki Kirkorowa tez czerpiesz ? Oczami duszy widze ten obraz: Wieczor gdzies w Rajchu. Efcia dziarsko wystukuje aluminiowa laseczka z AOK "Kombat, kombat, batiania kombat"... Poki sasiad z dolu nie wrzasnie "Ruhe im Puff!" Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Borrka obłatany w niemieckich świadczeniach socjal 21.10.08, 14:55 A co to ta "aluminiowa laseczka z AOK"? Co ty tam wyłudziłeś z niemieckiej Kasy Chorych dla warstw niższych i emerytów/rencistów? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Szkoda... 19.10.08, 18:46 Ze Miller nie wspomnial, iz kapitalizacja gazpromu spadla niemal dziesieciokrotnie lol ! Ale fajno, radzieccy specjalisci beda pindosom teraz pomagac. To koniec USA. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 a dla Polski beda sprzedawac gaz z Azji 19.10.08, 18:54 drozej oczewiscie Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: a dla Polski beda sprzedawac gaz z Azji 19.10.08, 19:36 jk2007 napisał: > drozej oczewiscie ===================================== W efekcie taniej oczywiście. Chwilowa podwyżka wynika z algorytmu. Potem musicie oddać te dieńgi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: Szkoda?+... 19.10.08, 19:03 Wujku Boria,czy wy musicie zawsze p...c,jak nie po waszej mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 promocja na akcje Gazpromu 19.10.08, 19:14 www.gazprom.ru/articles/article25856.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 zapomniałem dodać 19.10.08, 19:16 Z wykresu wygląda, że warunki promocji mogą być niebawem znacznie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 malutkie info 19.10.08, 19:52 Rosyjskie media podają, że Gazprom jest wśród kilku koncernów paliwowych, którym rząd Władimira Putina obiecał pomoc państwa w refinansowaniu długów. Łącznie mają one otrzymać z państwowych rezerw 9 mld dolarów, z czego Gazprom - 1 mld USD. Według stanu z 31 grudnia 2007 roku zadłużenie grupy Gazpromu wynosiło w sumie 1,5 bln rubli (ok. 62 mld dolarów). 34 proc. tej kwoty stanowiły pożyczki krótkoterminowe. www.wprost.pl/ar/141950/Gazprom-nie-boi-sie-kryzysu-finansowego/ Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To istotnie ciekawa informacja. 19.10.08, 19:56 A ja po chwackiej wypowiedzi prasowej Millera, myslalem, ze odkupia Alaske od USA. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: To istotnie ciekawa informacja. 19.10.08, 20:11 borrka napisał: > A ja po chwackiej wypowiedzi prasowej Millera, myslalem, ze odkupia Alaske od USA. ======================================= Boso, ale w ostrogach. Putin podtrzymuje płynność finansową firmy, ale firma ma ambitne plany. Ot fantazja wielkorusa. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 [...] 20.10.08, 02:24 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Moze zima bedzie lekka, Hubercik. 20.10.08, 09:55 Bo Gazprom to juz bankrut. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 [...] 20.10.08, 10:58 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: To istotnie ciekawa informacja. 20.10.08, 14:17 Byl wegiel,teraz pozstaly puste dziory i pozamykane kopalnie.Moze dzuzo brunatnego zostalo.Udusicie sie go palac jezeli nawet wam EU pozwoli na takie zanieczyszczenie srodowiska. PS. W Kanadzie jeszcze jest troche gazu i duzo energii wodnej (elektrownie).A tak na wszelki wypadek to mam gore drzewa na zime co go tu nie brakuje.Z tego lasu co rosnie na mojej dzialce mam na 10 lat palenia a z tego obok na 200 lat.PS.Mam zreszta Heat Pump w domu i ogrzanie domu 350 m2 kosztuje mnie $50 na miesiac. Ile wy tam placicie za ten Ruski gaz? Dostaliscie znizke jak Ukraina, czy jako bogaty kraj placicie "ceny swiatowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: To istotnie ciekawa informacja. 20.10.08, 14:28 hubert100 napisał: > Ile wy tam placicie za ten Ruski > gaz? Dostaliscie znizke jak Ukraina, czy jako bogaty kraj > placicie "ceny swiatowe"? ============================================= Na 99,99% płacimy ceny światowe. Są one liczone wg średnich cen ropy za jakiś okres. Teraz powinniśmy płacić więcej, ale w następnym okresie rozliczeniowym możemy płacić mniej mimo, że ceny światowe będą znacznie wyższe. Taka jest umowa z Moskalami. Co do innych paliw. Polska ma pieniądze i swobodnie może kupić wszystko na rynku światowym. Problemem może być jedynie gaz na dłuższy okres. Na krótki dystans mamy własny. Co do węgla. Mamy nieruszone złoża. Czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: To istotnie ciekawa informacja. 20.10.08, 15:01 "Pokorne ciele dwie krowy ssie".Trzeba bylo nie fikac to Rus by dal znizke. Moja stara poszla tu na aucje co odbyla sie w hotelu. Jakis bogaty Hindus sprzedawal dywany recznie robione.Niektore byly takie ze zabralo 5 lat pracy aby go zrobic.Aukcje malo nie odwolali bo zjawila sie tylko moja zona i ruska para (meszczyzna i kobieta).Rusy kupili dywanow za $50000.Moja stara myslala ze nic nie kupi bo z tymi Rusami nie miala szans.Powiedziala Rosjance ze interesuje ja tylko jeden dywan.Oczywiscie powiedziala ze urodzila sie w Polsce.Rosjanka okazala sie OK.Powiedziala poniewaz jestes a Polski to my nie bedziemy obstawiac tego dywanu co ci sie podoba, kup go. Kupila za $1000. Rusy by dali co najmniej $1500. Nie wiem jak w Rosji i w Polsce ale tu z Rojanami mozna sie dogadac bez problemu. Nawet czuja sympatie do Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: To istotnie ciekawa informacja. 20.10.08, 17:43 Rus sprzeda Polsce i tak ropę, gaz po cenach światowych. Kiedyś jak się zaczęli wygłupiać z ropą, to kupiliśmy niewiele drożej ropę chyba od Arabów i daliśmy im do MYŚLENIA. Łaski nie robią. Co do prostych Rosjan, to jest jak piszesz. Mili sympatyczni ludzie. Jednak jak jest ich 3, to ma się wrażenie, że pojawia się czwraty i jest to diabeł. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: To istotnie ciekawa informacja. 20.10.08, 19:20 Było to Kuwejcie chyba dwa lata temu, dokąd na zamówienie Lotosu popłynęło kilka tankowców. Jak można przypuszczać miał ten zabieg znaczenie czysto strategiczno-PR'owskie. Chodziło o to, żeby pokazać Rosji, że nie jest w kwestii ropy świętą krową i zademonstrować, jakimi mechanizmami dyscyplinowania Kremla dysponujemy. Od tej pory Rosjanie są już w rozmowach z nami znacznie bardziej uprzejmi. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: To istotnie ciekawa informacja. 20.10.08, 19:51 niestety kalesony czas pracuje dla nich a nie dla Polski. Ropy i gazu coraz mniej. A te chwilowe dupniecie spowoduje to ze zmniejsza poszukiwania i inwestycje na swiecie.Nastepna fala cen bedzie $200 za barylke. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: To istotnie ciekawa informacja. 20.10.08, 20:03 Zaklinanie rzeczywistości swoimi fantazjami to twoja domena, więc tutaj się z tobą nie spieram, ponieważ jestem z góry na przegranej pozycji. Tak samo, dokładnie tak samo powtarzano jak mantrę w nieprzyjemnych, kryzysowych latach 70'. Ropa miała być rzekomo "na wyczerpaniu". I wówczas przyszły piękne lata 80' i 90'. I nagle doszło do cudownego rozmnożenia zasobów ropy na całym świecie. Niestety - od dnia 11 Września 2001 ropa ponownie znajduje się na wyczerpaniu. Wiesz, oszczędź sobie już tych swoich zabawnych pikojlowych gadek, które na tym forum już chyba na nikim nie robią wrażenia. Nie robią już nawet wrażenia na niezbyt rozgarniętych maklerach giełdowych, wśród których lansowane miały doprowadzić do paniki giełdowej. I rzeczywiście - doprowadziły ale każda bzdura, nawet największa, musi mieć swój kres. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: To istotnie ciekawa informacja. 21.10.08, 01:58 Pracowalem przez 20 lat przy ropie naftowej w Kanadzie i wiem jak to wyglada.Wy myslicie ze ropa sama sie produkuje caly czas i wystarczy jej na zawsze. Jak wierzycie w te powiekszenie sie zasobow o 100% ktore Arabi wymyslili to wasza sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: To istotnie ciekawa informacja. 20.10.08, 19:46 Diabel wszedzie jest i nie spi.Metalnosc rosyjska bardzo podobna do polskiej.Jednego co mozna im zazdroscic to ze nie daja sie latwo oszukac i maja mniej zdrajcow.Zawsze na jednego "Jeltsyna" znajdzie sie jeden "Putin". Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To, kacapczik... 20.10.08, 23:50 Jest ostatnio bardzo modne wsrod ruskich agentow. Ze Polacy sa podobni do moskali. Po tym poznalbym cie na 1000 arszynow, podoficerze bezpieczenstwa. lol Odpowiedz Link Zgłoś
hubert100 Re: To, kacapczik... 21.10.08, 02:00 A ty frajerze to bedziesz sracze czyscil jak nie Rusom to Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Juz od dwoch Rosjan diabel sie pojawia 21.10.08, 08:50 I ten diabel sie nazywa Rosja, matuszka Rosija, idea Rosji... PF Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Juz od dwoch Rosjan diabel sie pojawia 21.10.08, 13:00 Taki kolektywny Rasskolnikow :o) Ja zawsze twierdziłem, że Dostojewski zamknął, zogniskował w tej postaci charakter narodowy Rosjanina. Tę specyficzną, grymaśną histerię, obrazę na cały świat który rzekomo jest winien wszystkich nieszczęść Rosji. Histerię, która kończy się ślepą, spazmatyczną i porywczą zbrodnią. Rosjanie to naród niepojęty, zupełnie nielogiczny ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 To pojemność mózgu winna, nie Rosjanie 21.10.08, 14:59 no ale to do głowy nie przyjdzie, bo i jak? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: To pojemność mózgu winna, nie Rosjanie 21.10.08, 15:05 Trinkfestigkeit, wa:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: To pojemność mózgu winna, nie Rosjanie 21.10.08, 15:47 Obejrzales video z Liube, ktore podrzucilam u gory? Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Da 21.10.08, 15:55 laznia, wodka, harmonia, losos... Trudno na takich gnevatsja:) PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Da 21.10.08, 16:13 polski_francuz napisał: > laznia, wodka, harmonia, losos... garmonia > Trudno na takich gnevatsja:) Pewnie, że trudno, cały czas to mówię. Odpowiedz Link Zgłoś
1234-5aa Re: Da 21.10.08, 18:04 To Gazprom jeszcze nie splajtował? To pewnie tylko kwestia czasu bo koszty gigantyczne, niskie ceny ropy i gazu a kryzys finansowy potrwa zapewne kilka lat! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Da i niet :) 21.10.08, 18:35 polski_francuz napisał: Trudno na takich gnevatsja:) Tu uwaga - tak po starej znajomosci - bez zlosliwosci... gdyz russkij jazyk jest mi w cenie :) gniewac sie : - to: zlit`sa sierdit`sa ale to nie oddaje dokladnie istoty rzeczy. nie ma rosyjskiego odpowiednika polskiego okreslenia - gniewac sie... wot raznica :) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Da i niet :) 21.10.08, 20:53 Pieknego jezyka rosyjskiego juz prawie nie uzywam. ostatni raz to bylo kilka lat temu, jak wysluchiwalem Rosjan, nieznajacych angielskiego, na konferencji. A moj zwrot "gniewatsia" mial charakter wyrazenia sympatii i niec wiecej. Tym niemniej Rosjanom i Polakom nie po drodze. Nie moga sie kompromisowo porozumiec i, jak w malzenstwie, ktos musi rzadzic. Cat Mackiewicz napisal, ze Polska to mezczyzna a Rosja kobieta. A ze Polska byla slaba, to Rosja poszukala innego mezczyzny - Niemca. Chyba to dosc sluszne. I chcialoby sie, by Polska swa "meskosc" odnalazla. PF Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Da i niet :) 21.10.08, 21:05 polski_francuz napisał: > Pieknego jezyka rosyjskiego juz prawie nie uzywam. ostatni raz to bylo kilka lat temu, jak wysluchiwalem Rosjan, nieznajacych angielskiego, na konferencji. A moj zwrot "gniewatsia" mial charakter wyrazenia sympatii i niec wiecej. - viem oczywiscie i dlatego, zanaczylem wyraznie, ze moja uwaga nie byla zlosliwa. a istotnie to piekny jezyk... > > Tym niemniej Rosjanom i Polakom juz nie po drodze. Nie moga sie kompromisowo porozumiec i - jak w malzenstwie, ktos musi rzadzic. - fakt , nie moga sie porozumiec... ale to juz nie malzenstwo... wystarczy pakt o nieagresji :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Da i niet :) 21.10.08, 21:15 polski_francuz napisał: > Cat Mackiewicz napisal, ze Polska to mezczyzna a Rosja kobieta. ===================================================== Coś w tym jest. Rosjanie nie mają tzw. twardej filozofii. Francja miał Kartezjusza, Anglia Bacona, Niemcy Kanta,... . Oni mają jedynie literaturę piękną z filozoficznymi wstawkami. Nie liczy się realizm, liczą się uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Da i niet :) 21.10.08, 21:23 Doswiadczylem juz tego braku logiki tego wieczora, bo gralem w tenisa z Rosjaninem. Analiza byla ulatwiona. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Da i niet :) 21.10.08, 21:34 polski_francuz napisał: > Doswiadczylem juz tego braku logiki tego wieczora, bo gralem w tenisa z Rosjaninem. > > Analiza byla ulatwiona. ========================================================= Jakbyś grał w szachy, to graj kombinacyjnie i komplikuj warianty. Oni się wtedy gubią. PS. Tak Agnieszka Brustman załatwiła w pewnym meczu rosyjską arcymistrzynię. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Da i niet :) 21.10.08, 21:43 Moja taktyka byla grac pilki slabe, na ktorych nie mozna sie oprzec by silnie uderzyc. Dobrze serwowac i grac tzw "angles" tzn pilki bardzo na lewo albo bardzo na prawo. I jak juz poleci za pilka albo popracuje by uderzyc pojsc do siatki i skonczyc wymiane. I to byla dobra taktyka, bo jak nas wygonili z kortu rezultat by 4:3 dla mnie. A wspomniany brak logiki, to bylo to ze nie chcial sie napic ze mna. Mialby czas bys jeszcze grac a nie mial go by sie napic po meczu. No i co takiemu zrobisz? PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Da i niet :) 21.10.08, 22:07 Widziałeś to? www.wprost.pl/ar/142011/Instytut-badan-nad-Rosja-powstanie-w-Szwecji/ Nato zerwało kontakty z Rosją. Rosja chyba liczyła, że Gruzja łatwo się jej upiecze. UE powściągliwa, ale swoje robi. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Da i niet :) 21.10.08, 22:24 No coz, jak zwykle chodzi o lidera. A ten natowski bardzo oslabiony. I Niemcy (Francja troche mniej obecnie) nie graja jego gry ale swoja. A EU to Niemcy i Francja glownie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Carl Bildt wzorem nowego, europejskiego demokraty 22.10.08, 00:14 "Leijonborg przyznał, że w projekt powołania takiego instytutu silnie zaangażował się szwedzki MSZ i szef dyplomacji Carl Bildt, który jest nieprzychylnie oceniany przez Moskwę po jego wypowiedziach w sprawie Gruzji." ________ Carl Bildt to nowo-Szwed idealny, który wyrokiem sądu musiał zaprzestać udzielania swego ministerialnego forum internetowego internautom szczującym do unicestwienia Muzułmanów/Arabó. Bildt nie miał czasu i atłasu, by zauważyć, do czego jeg strona internetowa służy. Tak jest zapędzony ten demokrata... Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Carl Bildt wzorem nowego, europejskiego demok 22.10.08, 06:30 Ale to dobrze, że taka instytucja powstaje. Kremlowi trzeba patrzeć na ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Da i niet :) 21.10.08, 23:15 Znowu Rasskolnikow! :D Po prostu uraziłeś jego dumę. Zauważyłem, że Rosjanie traktują rzeczywistość kompleksowo, "całościowo". Nie oddzielają meczu od pomeczowego kielonka. Zarówno mecz jak i kielonek stanowią rodzaj jakiejś emanacji gry (?) albo procesu, który ukrywa się w tle ... Nie wiem, czy właściwie to ująłem, bo materia ta jest dosyć nieforemna i mało precyzyjnie określona. Innymi słowy - z naszego punktu widzenia - dorabiają jakąś ideologię do czegoś, czego nie ma. Albo robią z igieł widły. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
bo1ko Re: Da i niet :) 22.10.08, 01:31 Rosjanin nie chcial pic alkoholu z Polakiem - jak dobrze, ze tutejsi forumowicze sa istnymi znafcami psychologii ludzkiej, aby wytlumaczyc nam prawdziwe powody zajscia. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Da i niet :) 22.10.08, 06:49 Idziesz dobrym tropem z tą kompleksowością, jak to Ty mówisz całościowo. W poście do PFa wspomniałem o polskiej szachistce Agnieszce Brustman. Historia pasuje do tego co piszesz. A było to tak. Brustman grała z Rosjanką mecz w eliminacjach do mistrzostw świata. Polka była fenomenem jeśli chodzi o tzw. grę szybką. Bilans z poprzednich partii z Rosjanką był dla niej zdecydowanie ujemny. O ile mnie pamięć nie myli, to nie wygrała z Rosjanką nigdy przedtem. Trener znając szachy rosyjskie powiedział Agnieszce by grała wielowariantowo i niejasno. I tak zagrała, i gładko wygrała. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1ko Re: Da i niet :) 22.10.08, 00:57 wojciech.2345 napisał: > Jakbyś grał w szachy, to graj kombinacyjnie i komplikuj warianty. > Oni się wtedy gubią. A to Rosjanie sa odmienni nawet neurologicznie, ze kolektywnie ich mozgi funkcjonuja przewidywalnie inaczej niz w Polsce? - a moze to zasady matematyki w kolektywie rosyjskim sa inne. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Da i niet :) 22.10.08, 07:04 bo1ko napisał: > A to Rosjanie sa odmienni nawet neurologicznie, ze kolektywnie ich mozgi funkcjonuja przewidywalnie inaczej niz w Polsce? - a moze to zasady matematyki w kolektywie rosyjskim sa inne. ======================================================= Typowe dla gry Rosjan są eleganckie proste strategie. Często są to perełki jeśli chodzi o szachowe rzemiosło. Całkiem inaczej grał Korcznoj (nb. też Rosjanin). Chodzi właśnie o ten styl gry - kombinatoryczny. PS. Pamiętam jak Korcznoj po ucieczce z sowieckiego raju grał o mistrzostwo świata i wsadzono mu syna do więzienia. Ot taki sposób perswazji. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Da i niet :) 21.10.08, 23:51 wojciech.2345 napisał: > polski_francuz napisał: > > Cat Mackiewicz napisal, ze Polska to mezczyzna a Rosja kobieta. > ===================================================== > Coś w tym jest. Rosjanie nie mają tzw. twardej filozofii. Francja > miał Kartezjusza, Anglia Bacona, Niemcy Kanta,... . Oni mają > jedynie literaturę piękną z filozoficznymi wstawkami. > > Nie liczy się realizm, liczą się uczucia. a Polska CO miała, poczciwcze? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Da i niet :) 22.10.08, 07:06 eva15 napisała: > a Polska CO miała, poczciwcze? ============================================================ Jak to co miała? Polska miała swoich intelektualistów albo w Magadanie albo we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak ... 21.10.08, 22:14 > Cat Mackiewicz napisal, ze Polska to mezczyzna a Rosja kobieta. A >ze Polska bylaslaba, to Rosja poszukala innego mezczyzny - Niemca. > Chyba to dosc sluszne. Ba, bardzo słusznie, wszak to miód na dusze sarmackie. Ale - na jakiej podstawie Cat-Mackiewicz te mądrości wysnuł? Chyba na obserwacji bycia silnym w gębie, bo innych dowodów polskiej męskiej krzepy od 400 lat wobec Rosji nie było. Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak rozpoznawczy? >I chcialoby sie, by Polska swa "meskosc" odnalazla. Oj, chciałoby się, chciało. Chciejstwo to kolejny znak rozpoznawczy "męskiej" Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 21.10.08, 22:20 No przecież my mówimy o Polsce Ojczyzna, a Rosjanie o Rosji Matuszka, Ojciec to chłop, a matka to kobieta. Zgadza się? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 21.10.08, 23:36 wojciech.2345 napisał: > No przecież my mówimy o Polsce Ojczyzna, a Rosjanie o Rosji > Matuszka, Ojciec to chłop, a matka to kobieta. W Polsce mówimy też Macierz (np. Macierz Polska) a Rosjanie używają jak najbardziej słowa ojczyzna - otieczestwo/otczizna > Zgadza się? Jak widzisz nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 22.10.08, 06:27 Uzusy "otczizna" i "macierz" są drugorzędne. Usiłujesz na siłę postawić na swoim. Nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Sarmata maly 21.10.08, 22:27 Ja tez moglbym sie urodzic w rodzinie bankiera szwajcarskiego. Ale ze sie urodzilem gdzie sie urodzilem to gram taka gre jaka mam grac. Sarmaty wlasnie:) Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Sarmata maly, oj mały 21.10.08, 23:08 polski_francuz napisał: > Ja tez moglbym sie urodzic w rodzinie bankiera szwajcarskiego. Znów to chciejstwo.... > Ale ze sie urodzilem gdzie sie urodzilem to gram taka gre jaka mam >grac. Sarmaty wlasnie:) Ale czy to musi wykluczać krytyczne myślenie? Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 21.10.08, 22:50 eva15 napisała: > > Cat Mackiewicz napisal, ze Polska to mezczyzna a Rosja kobieta. A > >ze Polska bylaslaba, to Rosja poszukala innego mezczyzny - Niemca. > > Chyba to dosc sluszne. > > Ba, bardzo słusznie, wszak to miód na dusze sarmackie. Na sarmackie? Przecież Sarmaci (jak i cały "sarmatyzm" zresztą) nie byli Polakami. To mentalna trucizna, która przyszła do nas ze wschodu, z terenów skolonizowanych przez Rzeczpospolitą. Zasiedlonych przez tamtejszą szlachtę, która przyjmowała powierzchownie tożsamość "katolicką i zachodnią", lecz nie pozbyła się swoich wschodnich zwyczajów, swojej wschodniej mentalności. Spójrz Ewo na dzisiejszych rosyjskich oligarchów - wykapani sarmaci rodem z XVII, XVIII wieku ... > Ale - na jakiej podstawie Cat-Mackiewicz te mądrości wysnuł? Chyba > na obserwacji bycia silnym w gębie, bo innych dowodów polskiej > męskiej krzepy od 400 lat wobec Rosji nie było. 1920. 300 tys. wojsk polskich kontra 1 mln wojsk rosyjskich, Ewo. Jak się skończyło - zapewne wiesz. Poza tym - ta sławna "rosyjska dusza", czyli mglistość, kapryśność, nieprzewidywalność, histeryczny emocjonalizm ... Nieumiejętność rozsądnej oceny - również własnej - sytuacji i tak dalej. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 21.10.08, 23:14 johnny-kalesony napisał: > 1920. 300 tys. wojsk polskich kontra 1 mln wojsk rosyjskich, Ewo. >Jak się skończyło - zapewne wiesz. Wiem, Rosjanie pogonili Polaków aż pod Warszawę i tylko cud nad Wisłą Polskę uratował. Takie to były wycięstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k rok 1920 - korekta :) 21.10.08, 23:43 interlokutor napisal : > > > 1920. 300 tys. wojsk polskich kontra 1 mln wojsk rosyjskich, NIE. 600 tys wojsk polskich 700 tys wojsk sovieckich. przy czym Polacy byli ((nieco) lepiej uzbrojeni... A Cud byl okresleniem Ironicznym... wymyslonym przez przesmiewcow - dopiero w roku 1926... chociaz fakt... cudem bylo przejecie sovieckiej radiostacji lacznikowej pod Ciechanowem... Dobraj Noczi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Cuda a fakty 22.10.08, 00:19 Nagim faktem było, że Rosjanie pogonili "zwycięskich" Polaków aż pod ich własną stolicę, którą ci z trudem wielkim wybronili. Albo opowiesz nam, że było inaczej i Polacy pogonili Rosjan pod Moskwę??? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Cuda a fakty 22.10.08, 08:44 Przypomniała mi się rozmowa sprzed wielu lat z człowiekiem, który w czasie wojny był w Rosji i był w komisji poborowej. Opisywał mi zachowanie polskich i rosyjskich rekrutów. Kulawy rekrut Polak udawał zdrowego, a zdrowy rekrut Rosjanin udawał kulawego. To była norma. Oficerowie rosyjscy z komisji poborowej tak się wstydzili swoich gierojów, że rozdzielili komisje poborowe. Osobna była dla Polaków i osobna dla Rosjan. Ach ta pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
parenpadla Re: Cuda a fakty 23.10.08, 13:24 wojciech.2345 napisał: > Przypomniała mi się rozmowa sprzed wielu lat z człowiekiem, który w > czasie wojny był w Rosji i był w komisji poborowej. Opisywał mi > zachowanie polskich i rosyjskich rekrutów. Kulawy rekrut Polak > udawał zdrowego, a zdrowy rekrut Rosjanin udawał kulawego. To była > norma. Oficerowie rosyjscy z komisji poborowej tak się wstydzili > swoich gierojów, że rozdzielili komisje poborowe. Osobna była dla > Polaków i osobna dla Rosjan. > > Ach ta pamięć. O tak, istnie niewyczerpny temat, o tchorzliwych Rosjanach i bogaterskich Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: rok 1920 - korekta :) 22.10.08, 02:15 j-k napisał: > interlokutor napisal : > > > > > 1920. > > 300 tys. wojsk polskich kontra 1 mln wojsk rosyjskich, > > > NIE. > > 600 tys wojsk polskich > 700 tys wojsk sovieckich. > > przy czym Polacy byli ((nieco) lepiej uzbrojeni... > > A Cud byl okresleniem Ironicznym... > wymyslonym przez przesmiewcow - dopiero w roku 1926... > > chociaz fakt... > cudem bylo przejecie sovieckiej radiostacji lacznikowej > pod Ciechanowem... > > Dobraj Noczi :))) > "cudem" a wlasciwie osiagnieciem bylo zlamanie szyfru rosyjskiego przez polskich kryptologow.....kazdy ruch wojsk sowieckich byl znany Odpowiedz Link Zgłoś
j-k przepraszam 21.10.08, 23:45 z powyzszym postem o roku 1920 mialem podpisac sie pod Johnym :) Dobraj Noczi - so wie so :) Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 21.10.08, 23:17 johnny-kalesony napisał: > Na sarmackie? Przecież Sarmaci (jak i cały "sarmatyzm" zresztą) nie > byli Polakami. To mentalna trucizna, która przyszła do nas ze > wschodu, z terenów skolonizowanych przez Rzeczpospolitą. No tak. To jak wyjaśnisz, iż plemiona sarmackie, od których nasza szlachta ("koroniacy") wywodziła swój rodowód a swoje znaki herbowe od ich tamg, zamieszkiwała głównie Małopolskę? Czyżby Małopolskę skolonizowała Rzeczpospolita przesuwając się na wschód? Skąd? Z Niemiec przecież tam też było osadnictwo plemion sarmackich. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 21.10.08, 23:51 Wiesz, ta polska późna mitologia sarmacka, która stała się udziałem szlachty zaściankowej, była naprawdę dosyć mocno naciągana. To nie jest dowód genetyczny. Raczej dowód na rozprzestrzenienie się sarmackiej choroby. Jan Kochanowski na przykład w swoich pismach reagował na tę rozprzestrzeniającą się już wówczas obcą modę w bardzo krytyczny sposób, widząc w niej źródło rychłego rozkładu dobrych obyczajów. A Kochanowski był właśnie dobrym, skromnym szlachcicem małopolskim. Tak naprawdę terenami sarmackim jest - według informacji, które znalazłem - dorzecze Wołgi. Więc coś z tym "rosyjskim" pochodzeniem sarmatyzmu na rzeczy jednak jest. Czy nie dostrzegasz w zachowaniu obecnych, rosyjskich oligarchów tego charakterystycznego sarmackiego rysu, który cechował np. szlachtę Rzeczypospolitej? Pytam jako plebejski mieszczanin rodzinnie ukorzeniony w Wielkopolsce i na Śląsku ... Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 22.10.08, 00:26 Owszem plemiona sarmackie przybyły ze wschodu - ze znacznie dalszych terenów niż okolice Wołgi. To wyłącznie szlachta "koroniacka" odwoływała się do posiadania korzeni sarmackich, a nie szlachta z terenów "Wielkiego Księstwa" (czyli tzw. "wschodu"). Natomiast z tą Wołgą bym nie przesadzał - tam nie istniało osadnictwo Słowian wsch. Rosjanie do tej rzeki (tj. rejonów na których wcześniej istniało osadnictwo sarmackie) dotarli dopiero w 2 połowie XVI w. Z tego powodu dla Rosjan plemiona sarmackie są całkowicie obce i nie odwołują się do tej tradycji. Natomiast nie znam na tyle rosyjskich oligarchów (w ogóle ich osobiście nie znam) by wyciągać jakieś uogólniające wnioski. Z kontaktów z ich biznesmenami (których materialny status chyba nie kwalifikuje jeszcze ich do "oligarchów") wyciągam zupełnie inne wrażenia - wyjątkowo pragmatyczni, pedantyczni, poukładani, przy tym doskonale znający i wiedzący czego chcą. W dodatku nienagannie ubrani - w pewnym sensie to może nawet irytować "sztywnością" (wszystko z ostatniego, topowego katalogu). W kontaktach zawsze trzymają się na dystans - nie ma mowy o "słowiańskiej wylewności" i "rubaszności" - to chyba zaszłość z czasów bolszewickiego kołchozu. Zaskakujące ale o piciu absolutnie nie ma mowy - to u nich już przestało być modne. Dopiero po skończeniu negocjacji jest trochę luzu - ale bez szczególnej przesady (wtedy piją markowy koniak lub dobrego wiskacza - to jest tam modne. Oglądałem w Moskwie sklep gdzie było w sprzedaży jakieś 150 gatunków tego trunku). Do siebie nie zapraszają, jeżeli zapraszają to wyłącznie do dobrej restauracji typu angielskiego klubu - tu zachowują się na luzie ale nadal z pewnym dystansem. W sumie sporo się u nich zmieniło. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 22.10.08, 00:52 w sume szkoda, że tak się uzachodnili.... Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 22.10.08, 07:55 Napisałeś pean na temat rosyjskich biznesmenów i ich stylu bycia. Nie jest to dla mnie zaskoczeniem. Rosja jak i USA charakteryzuje się tym, że ma elity na światowym poziomie. Natomiast w obu tych społeczeństwach jest wypłukana warstwa średnia. Krótko mówiąc nie ma transmisji wartości (jak by je nie pojmować) w dół. Mimo to w USA są mechanizmy ciągnięcia całości (kraju) w górę, a w Rosji tego nie ma. Rosja nigdy chyba nie miała koncepcji cywilizacyjnego rozwoju skierowanej w dół. Np. ciekawym pytniem, które można by zadać Putinowi byłoby zapytanie go o to co zyskał prosty Rosjanin na boomie surowcowym, który się teraz kończy? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 uzupełnienie 22.10.08, 08:05 Popatrz na taki paradoks. Rosja potrafiła dyktować tempo w podboju Kosmosu, ale nie potrafiła wyprodukować dobrego długopisu. Tu jest pies pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Re: uzupełnienie 22.10.08, 13:39 wojciech.2345 napisał: > Popatrz na taki paradoks. Rosja potrafiła dyktować tempo w podboju > Kosmosu, ale nie potrafiła wyprodukować dobrego długopisu. Żaden paradoks. Jeżeli z pomocą tego długopisu sovieci zdołali by zdominować Świat, nie zawracaliby sobie głowę Kosmosem, rozbudowując wyłącznie przemysł galanterii biurowej. > Tu jest pies pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Ameryka ma 22.10.08, 08:08 klase srednia znacznie wieksza niz Rosja. Ale twoje uwagi o "windzie spolecznej" z dolu do gory sa dosc sluszne. Z tym ze te uwagi nie dotycza jedynie Rosji. Bo ta winda sie wszedzie psuje. Statystyki pokazuja w Niemczech, Francji...ze bogaci staja sie bogatsi a biedni coraz biedniejsi. Dlaczego tak jest? Chyba jakosc wychowania w domu jest coraz wazniejsze a rola szkoly przez przyjacie wielu dzieci z innych kultur jest coraz slabsza. Szkola bowiem nie wzbudza juz ambicji a jedynie stara sie integrowac slabo integrowalne. Moze jeszcze roznica jest taka, ze biedni w Europie maja RMI, Hartz IV czyli 400-600 Euro/miesiac i z glodu nie gina. Biedni w Rosji sa o wiele bardziej biedni. PF Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Ameryka ma 22.10.08, 08:34 Trzeba by zobaczyć krzywe Gaussa zarobków dla poszczególnych krajów. Im wyższe maksimum tym ten podział (bogaci - biedni) jest sprawiedliwszy. Chyba to jest właściwe kryterium. A co do sposobu edukowania. Szwedzi umieją sprytnie to robić. Dzieci imigrantów idą "innym" trybem nauczania. Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 W.2345 - Bez peanów 22.10.08, 13:34 wojciech.2345 napisał: > Napisałeś pean na temat rosyjskich biznesmenów i ich stylu bycia. Widocznie nie przeczytałeś początek tej dyskusji. Absolutnie nie miałem zamiaru pisać pean. Po prostu jeżeli ktoś sugeruje, że rosyjscy biznesmeni swoim zachowaniem przypominają sarmatów to sądzę, że jest chyba w błędzie. Z moich kontaktów odniosłem wrażenie, że oni traktują swoją robotę w sposób całkowicie "profesjonalny", są w tym zakresie odpowiednio "wytresowani" i absolutnie w niczym się nie różnią od biznesmenów np. niemieckich lub koreańskich. W tym sensie mamy do czynienia z globalizmem - w jakim byś się miejscu nie znalazł stykasz się z absolutnie jednakowym standardowym sposobem postępowania i uniwersalnymi, przyjętymi w tym środowisku wzorcami i zasadami. Oni, w odróżnieniu od naszych rodzimych "biznesmenów", traktują to czym się zajmują jako pracę, wymagającą odpowiedniego profesjonalnego przygotowania, zachowania i stosownego "opakowania". Natomiast nasi rodzimi "biznesmeni" stale liczą na jakiś szczęśliwy przypadek (z tego powodu funkcjonuje już w obiegu pojęcie "polskiego interesu"), nie wspominając o białych golfowych skarpetkach do ciemnego garnituru lub nieestetycznie wyglądających paznokciach i brudnych butach. To, że ta sytuacja w niczym się nie przekłada na status niższych klas jest niewątpliwe i jest całkowicie zrozumiałe. Z tytułu prowadzonej działalności "rozwijają" się powiązania "poziome", a nie "pionowe". Przy tym zwróć uwagę od ilu lat tworzone są warunki dla funkcjonowania struktur demokratycznych i gospodarki wolnorynkowej na zachodzie (np. w USA) a od ilu w Rosji? Czy masz złudzenie, że jedno pokolenie, wychowane w epoce komuniackiej w kulcie lenina, w przeciągu kilku lat te zaległości nadrobi? W tym zakresie nie mam jakichkolwiek iluzji - minie jeszcze kilka pokoleń zanim stworzą elementarne podstawy mentalne i instytucjonalne. Zwróć również uwagę jak się rozwijała gospodarka Japonii lub Korei - w pierwszym okresie rozwoju oni bezbożnie kradli cudze rozwiązania technologiczne absolutnie nic innowacyjnego nie wnosząc i oferując towary wyjątkowo tandetne. Na podobnej zasadzie rozwijała się gospodarka Chin i prawdopodobnie w tym kierunku również pójdą Rosjanie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1ko Re: Polski mężczyzna gębą mocarny, to jego znak . 22.10.08, 01:44 johnny-kalesony napisał: > Poza tym - ta sławna "rosyjska dusza", czyli mglistość, kapryśność, > nieprzewidywalność, histeryczny emocjonalizm ... Nieumiejętność rozsądnej oceny - również własnej - sytuacji i tak dalej. A to Kaczynscy oraz ich katoprawicowi zwolennicy sa Rosjanami? - Czyzby dlatego Kaczynski grozil dziennikarce? Odpowiedz Link Zgłoś
walter62 Doskonale pasuje 22.10.08, 14:31 bo1ko napisał: > johnny-kalesony napisał: > > > Poza tym - ta sławna "rosyjska dusza", czyli mglistość, kapryśność, > > nieprzewidywalność, histeryczny emocjonalizm ... Nieumiejętność rozsądnej > oceny - również własnej - sytuacji i tak dalej. > > > A to Kaczyńscy oraz ich katoprawicowi zwolennicy są Rosjanami? - > Czyżby dlatego Kaczyński groził dziennikarce? Po prostu j-k postawił idealną diagnozę, z pomocą której będzie można wyłuskać wszystkich kretów. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 J-K jako poliglota 21.10.08, 23:47 J-K jako poliglota wielki tłumaczył ostatnio "grey power" jako "white power" bądź jako "brain power", who knows, co miał na myśli? Jako super-poliglota może teraz pouczać innych. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k moze :) 21.10.08, 23:53 a "woman power" z naciskiem na "woman sheath" z pewnoscia mu w tym pomoze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 daj spokój słownikom 22.10.08, 00:16 to ci z pewnością w niczym nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Daj spokój słowniczkom , hiba ? :) 23.10.08, 14:05 Evciu, niejednemu juz pomoglo, wiec kto wie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
parenpadla Re: Da i niet :) 23.10.08, 13:16 Mowia i w Rosji GNIEVATJSA, GNEVIT(Boga, na przyklad), ale to raczej staromodne slowo. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Da i niet :) 23.10.08, 14:08 Tak istotnie , to slowo, ktore juz wyszlo z obiegu, podobnie jak "oczi" (slawne: cziornyje oczi...) znane juz tylko w literaturze, czy piosenkach. spasiba za zamieczanije :) Odpowiedz Link Zgłoś
parenpadla Re: Da i niet :) 23.10.08, 15:34 Ciekawo, polski jezyk ma bardzo wiele slow ze starogo, tak mowic praslawianskogo jezyka, odnoczasnie sa w nim najwiencej zapozyczen z jezykow obcych, specyalne z niemeckego (esli porownywac z rosjskim, bialoruskim i ukrainskim) Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Juz od dwoch Rosjan diabel sie pojawia 21.10.08, 19:59 Ciekawą rzecz zauważyłeś. Ja patrzyłem na ten problem (Raskolnikowa) uniwersalnie. I nie brałem tego pod uwagę. Dostojewski delikatnie mówiąc nie lubił Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś