Dodaj do ulubionych

czy Polska jest amerykańskim popychadłem?

02.12.03, 19:25
przed chwilą rozmawiałem z niemieckim politologiem, naukowcem. sympatykiem
chadecji (CSU). odniósł sie do naszej polityki wobec iraku, czyli napaśdi na
irak wspólnie z USA. w jego opinii Polska to amerykańskie popychadło, coś jak
dawniej republiki sowieckie takie jak Litwa czy Estonia za czasów ZSRR.
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.fastres.net 02.12.03, 19:28
      Widac ,ze rozmawiales z Otto Bismarkiem...
      • trymand Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 02.12.03, 19:31
        on przynajmniej potrafił dyskutować.niestety chyba miał trochę racji.mieliśmy
        zawsze sługusów raz radzieckich teraz amerykańskich.

Gość portalu: jarek napisał(a):

> Widac ,ze rozmawiales z Otto Bismarkiem...
        • Gość: ale-jaja Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: 5.1.* / 206.47.0.* 02.12.03, 19:37
          Tak, tak najlepiej być niezależnym ... przez chwilę. Pamiętasz ostatnich
          Jagiellonów?
          • Gość: jarek Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.fastres.net 02.12.03, 19:48
            ostatnich Jagiellonow., ale to nie ma nic z wspolczesna Polska wspolnego, tez
            sie innaczej nazywalo, i oni tez byli drugiej reki Polakami.
          • trymand Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 02.12.03, 23:29
            sytuacja kompletnie nie porównywalna. poza tym sojusz to co innego niż
            bezmyslna służalczość. patrz Niemcy i Francja ciągle są sojusznikami USA, ale
            miały odwagę hegemonowi powiedzieć nie, kiedy ten łamał prawo międzynarodowe

Gość portalu: ale-jaja napisał(a):

> Tak, tak najlepiej być niezależnym ... przez chwilę. Pamiętasz ostatnich
            > Jagiellonów?
      • Gość: Czarodziejka Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.bater.net.pl / 80.48.1.* 05.12.03, 13:54
        DO PROSTEGO CZŁOWIEKA
        Gdy znów do murów klajstrem świeżym
        Przylepiać zaczną obwieszcenia,
        Gdy"do ludności","do żołnierzy"
        Na alarm czarny druk uderzy
        I byle drab, i byle szczeniak
        W odwieczne kłamstwo ich uwierzy,
        Że trzeba iść i z atmat walić,
        Mordować, grabić, truć i palić;
        Gdy zaczną na tysiączną modłę
        Ojczyzne szarpać deklinacją
        I łudzić kolorowym godłem,
        I judzić "historyczną racją"
        O piędzi, chwale i rubieży,
        O ojcach, dziadach i sztandarach,
        O bohaterach i ofiarach;
        Gdy wyjdzie Biskup, pastor,rabin
        Pobłogosławić twój karabin,
        Bo mu sam Bóg szepnoł z nieba,
        Że za ojczyznę- bić się trzeba;
        Kiedy rozścierwi sie, rozchami
        wrzask liter z pierwszych stron dzienników,
        A stado dzikich bab- kwiatami
        Obrzucać zacznie "żołnierzyków".-
        -O przyjacielu nie uczony,
        Mój bliżni z tej czy innej ziemi!
        Wiedz,że to bujda ,granda zwykła,
        Gdy ci wołają :"Btoń na ramię",
        Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
        I obrodziła dolarami;
        Że coś im w bankach nie sztymuje,
        Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
        Lub upatrzyły tłuste szuje
        Cło jakieś grubsze na bawełneę.
        Rżnij karabinem w bruk ulicy!
        Twoja jest krew, a ich jest nafta!
        I do stolicy do stolicy
        Zawołaj, broniąc swej krwawicy:
        "Bujać-to my, panowie szlachta"
        Julian Tuwim
    • indris Raczej karykaturą Piemontu 02.12.03, 19:49
      Uzależnienie Polski od USA jest - w przeciwieństwie do republik radzieckich -
      dobrowolne. Dla mnie jest to raczej karykatura polityki hr. Cavoura z XIX
      wieku. Tenże Cavour wysłał wojska swojego państewka włoskiego na wojnę krymską
      Anglii i Francji z Rosją, która z Włochami nie miała kompletnie nic wspólnego.
      A uczynił to po to,żeby pozyskać sobie Napoleona III, na którego pomoc liczył w
      planowanym zjednoczeniu Italii. I dobrze wyliczył: w niedalekiej przyszłości to
      wojska francuskie wyrzuciły Austrię z Włoch.
      Ale, jak słusznie powiedział Marks, historia powtarza się jako farsa. Żadna
      szczególna pomoc USA nie jest Polsce potrzebna. Na wypadek zagrożenia - jest
      NATO, w którym uczestnicżą także USA. A wojny napastniczej na własną rękę chyba
      nikt w Polsce nie planuje.
      • Gość: ss ss IP: *.intertele.pl / *.tyczyn.intertele.pl 02.12.03, 22:52
        ss
      • Gość: jarek Re: Raczej karykaturą Piemontu IP: *.fastres.net 05.12.03, 21:43
        Napisales:Tenże Cavour wysłał wojska swojego państewka włoskiego na wojnę krymską

to nie bylo panstewko, a aby walczyc z Austrio potrzebowal sojusznikow i za to
        tez Napoleonowi II zaplacil oddaniem 1/ 4 swojego terytoriu ( Alta Savoja, Nizza).

Austriacy tez na ta pomylona Krymska Wojne, swoje wojska wyslali.
    • Gość: opel Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.lanet.wroc.pl 02.12.03, 23:23
      niestety chyba tak jest. byliśmy popychadłem ruskich teraz busza. mamy zamiast
      polityków, mężów stanu marionetki w rękach ameryki.ten niemiec niestety ma
      rację. to smutne. ale tak jest
    • ligia3 Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 02.12.03, 23:45
      dokładnie tak jest

trymand napisał:

> przed chwilą rozmawiałem z niemieckim politologiem, naukowcem. sympatykiem
      > chadecji (CSU). odniósł sie do naszej polityki wobec iraku, czyli napaśdi na
      > irak wspólnie z USA. w jego opinii Polska to amerykańskie popychadło, coś jak
      > dawniej republiki sowieckie takie jak Litwa czy Estonia za czasów ZSRR.
    • redek Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 03.12.03, 02:11
      trymand napisał:
      > w jego opinii Polska to amerykańskie popychadło

Gorzej, to kurtyzana ktora jeszcze doplaca aby sprzedawac sie jankeskim pastuchom.

REDEK
      • Gość: wrog komuny Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.lv.lv.cox.net 03.12.03, 02:31
        redek napisał:

> Gorzej, to kurtyzana ktora jeszcze doplaca aby sprzedawac sie jankeskim
        pastuchom.
        >
        > REDEK

---

ty najchetniej dal bys du..y tym z moskwy, ale nie tym teraz tylko tym za
        stalina, scierwo.
        • franas Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 03.12.03, 08:56
          no cóż taką samą trzeba być ku... żeby się wysługiwać jednym czy drugim. ci
          którzy wysługiwali sie Moskwie to vtakie same ścierawa jak ci którzy
          Waszyngtonowi. Jedni drugich warci.......

Gość portalu: wrog komuny napisał(a):

> redek napisał:
          >
          > > Gorzej, to kurtyzana ktora jeszcze doplaca aby sprzedawac sie jankeskim
          > pastuchom.
          > >
          > > REDEK
          >
          > ---
          >
          > ty najchetniej dal bys du..y tym z moskwy, ale nie tym teraz tylko tym za
          > stalina, scierwo.
        • redek Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 03.12.03, 11:27
          Gość portalu: wrog komuny napisał(a):

> ty najchetniej dal bys du..y tym z moskwy, ale nie tym teraz tylko tym za
          > stalina, scierwo.

Przyzwoitość nakazuje okazać Stalinowi dozgonną wdzięczność. Nie dość, że wyzwolił nasz kraj, płacąc ogromną ofiarę krwi, to jeszcze przez długie lata- zupełnie bezinteresownie- pospołu z odrodzonym Ludowym Wojskiem Polskim, stał na straży integralności naszej umiłowanej ojczyzny. Był najlepszym gwarantem nienaruszalności granicy nad Odrą i Nysą Łużycką. Oczywiście, zawsze znajdą się tacy, którym to nie w smak. Jednakże ich skamlań nikt poważnie nie bierze. Najważniejsze, że dzięki wysiłkowi Armii Radzieckiej i politycznej woli Wielkiego Stalina ojczyzna nasza odrodzić się mogła po tragicznych latach rządów faszystowskiej kliki sanacyjnej i równie potwornej okupacji hitlerowskiej.

REDEK
          • Gość: opel Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.lanet.wroc.pl 03.12.03, 12:30
            jestes z Gazety Wyborczej czy co? że tak piszesz?
            • Gość: Sentencius na werandzie skojarzen.. IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 04.12.03, 11:50
              Gość portalu: opel napisał(a):
              jestes z Gazety Wyborczej czy co? że tak piszesz?

Skadkolwiek by nie byl,to jedynym ratunkem dla niego jest przeszczep plata
              czolowego mozgu, usunietego podczas lobotomii....
    • Gość: jastrzab Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.arc.nasa.gov 03.12.03, 02:36
      > chadecji (CSU).

to normalka, ludzie tak mowia aby byc bardziej 'wiarogydni' w oczach rzmowcy. A
      w rzeczywistosci pewnie glosuje na lewice.
      • franas Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 03.12.03, 08:54
        nie sugeruj że jesteś prawicowcem bo nam byś wstyd przynosił. jeżeli masz inną
        opinię to dyskutuj a nie pie...
        poza tym ten Niemiec ma rację. wśród polaków jest wielu amerykańskich
        przydupasów. to fakt i nie ma co się tak obruszać. kiedyś te kundelki popierały
        Moskwę.

Gość portalu: jastrzab napisał(a):

> > przed chwilą rozmawiałem z niemieckim politologiem, naukowcem. sympatykiem
        > > chadecji (CSU).
        >
        > to normalka, ludzie tak mowia aby byc bardziej 'wiarogydni' w oczach rzmowcy.
        A
        > w rzeczywistosci pewnie glosuje na lewice.
        • Gość: michal_pilot Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 03.12.03, 09:49
          > jeżeli masz inną
          > opinię to dyskutuj a nie pie...

dyskusja powinna sie zaczac od tego ze trymad wymyslil najprawdopodobnie
          tego "naukowca" i "sympatyka" chadecji. Niech facet pisze jakie sa jego wlasne
          opinie a nie zaslania sie bajkami o "chadeckich" naukowcach.
          • franas Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 03.12.03, 10:04
            to sprawa drugorzędna czy wymyślił czy nie. ale ja myśle że ty wymyślasz. bo
            się z nim nie zgadasz to wysnuwasz jakieś podejrzane terorie spiskowe dziejów.
            nie raz podobną opinię sam słyszałem bywając często w Niemczech. choć
            oczywiście nie mam pewności co do trymanda. ale w Niemczech uważają nas za
            amerykańskich szpicli w Europie. Staliśmy się pośmiewiskiem. Miałem okazję
            wielokrotnie się o tym przekonać rozmawiająć z sympatykami SPD i chadecji. To
            fakty.

Gość portalu: michal_pilot napisał(a):

> > jeżeli masz inną
            > > opinię to dyskutuj a nie pie...
            >
            > dyskusja powinna sie zaczac od tego ze trymad wymyslil najprawdopodobnie
            > tego "naukowca" i "sympatyka" chadecji. Niech facet pisze jakie sa jego
            wlasne
            > opinie a nie zaslania sie bajkami o "chadeckich" naukowcach.
            • Gość: michal_pilot Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 03.12.03, 10:07
              > amerykańskich szpicli w Europie.

to znakomicie. Lepiej byc szpicalami amerykanskimi niz niemieckimi. Juz dawno
              mnie w Niemczech nie bylo - czas najwyzszy tam jechac i sie z nich posmiac ...
              • Gość: opel Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.lanet.wroc.pl 03.12.03, 10:10
                ja tam wołabym nie być ani niemieckim, ani amerykańskim, ani ruskim szpiclem.
                choć za przyjaźnią i partnerstwem opowiadam się zz każdym z ww. państw. no cóz
                ale jak widać niektórzy mają naturę kundla i kundlenie się dla "przez siebie
                uważanego dobrego pana" uważają za cnote. żałosne ale tak jest
          • johannes4 Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 03.12.03, 10:59
            mało wiesz o Niemcach koleś. większość jest przeciwko USA i jej napaści na
            Irak. A Polacy teraz uchodzą za najgorszych i najbardziej nikczemych zdrajców
            Europy. We Francji też tak się mówi.

> > jeżeli masz inną
            > > opinię to dyskutuj a nie pie...
            >
            > dyskusja powinna sie zaczac od tego ze trymad wymyslil najprawdopodobnie
            > tego "naukowca" i "sympatyka" chadecji. Niech facet pisze jakie sa jego
            wlasne
            > opinie a nie zaslania sie bajkami o "chadeckich" naukowcach.
            • Gość: André Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.telia.com 04.12.03, 12:02
              Tak jest. Niestety. Polacy zdradzili Europe,
              • johannes4 Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 05.12.03, 10:54
                Bo to prawda. W Europie Polacy są uznawani za przydupasów i ślepo posłusznych
                amerykańskich sługusów

Gość portalu: André napisał(a):

> Tak jest. Niestety. Polacy zdradzili Europe,
            • jarek.tulko Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 05.12.03, 08:55
              uogłoniasz. owszem rząd i prezydent poszedł na amerykański żołd i garnuszek.ale
              większość Polaków jest wierna Europie. I sprzeciwia się decyzji tylko rządu i
              prezydenta napaśsdi na Irak. poplecnzikóe nawet najbardziej nikczemych decyzji
              USA zawsze znajdziesz. ale to marginess i w każdym kraju

johannes4 napisał:

> mało wiesz o Niemcach koleś. większość jest przeciwko USA i jej napaści na
              > Irak. A Polacy teraz uchodzą za najgorszych i najbardziej nikczemych zdrajców
              > Europy. We Francji też tak się mówi.
              >
              > Gość portalu: michal_pilot napisał(a):
              >
              > > > jeżeli masz inną
              > > > opinię to dyskutuj a nie pie...
              > >
              > > dyskusja powinna sie zaczac od tego ze trymad wymyslil najprawdopodobnie
              > > tego "naukowca" i "sympatyka" chadecji. Niech facet pisze jakie sa jego
              > wlasne
              > > opinie a nie zaslania sie bajkami o "chadeckich" naukowcach.
              • johannes4 Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 05.12.03, 10:53
                ale w Polsce ten fanatyczny proamerykański margines jest najbardziej głośny,
                najgłośniej szczeka, zobacz na Niemcy. Tam nikt normalny nie popiera USA tak
                ślepo jak tu

jarek.tulko napisał:

> uogłoniasz. owszem rząd i prezydent poszedł na amerykański żołd i
                garnuszek.ale
                >
                > większość Polaków jest wierna Europie. I sprzeciwia się decyzji tylko rządu i
                > prezydenta napaśsdi na Irak. poplecnzikóe nawet najbardziej nikczemych
                decyzji
                > USA zawsze znajdziesz. ale to marginess i w każdym kraju
                >
                >
                > johannes4 napisał:
                >
                > > mało wiesz o Niemcach koleś. większość jest przeciwko USA i jej napaści na
                >
                > > Irak. A Polacy teraz uchodzą za najgorszych i najbardziej nikczemych zdraj
                > ców
                > > Europy. We Francji też tak się mówi.
                > >
                > > Gość portalu: michal_pilot napisał(a):
                > >
                > > > > jeżeli masz inną
                > > > > opinię to dyskutuj a nie pie...
                > > >
                > > > dyskusja powinna sie zaczac od tego ze trymad wymyslil najprawdopodob
                > nie
                > > > tego "naukowca" i "sympatyka" chadecji. Niech facet pisze jakie sa je
                > go
                > > wlasne
                > > > opinie a nie zaslania sie bajkami o "chadeckich" naukowcach.
    • Gość: michal_pilot Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 03.12.03, 08:26

twoj "chadek" (czy on tak naprawde istnieje ?) musi byc bardzo kiepskim
      naukowcem i zerwym politologiem skoro nie potrafi odruznic Estonii za czasow
      ZSRR od obecnej Polski. Nawet jesli oba byly/sa popychadlami to roznica jest
      dosc zasadnicza - Estonia nie miala wyboru a Polska ja ma. Jesli wybrala
      byc "popychadlem" to zrob raban w Polsce i sproboj odwrocic sytuacje - jak
      zaczniesz dzisiaj to moze zobaczysz rezultaty juz wkrotce.
      Tez mi wielki naukowiec - chyba ze to dowcip.
    • longin222 Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 03.12.03, 09:36
      nie jesteś odnosobniony. ja mialem kiedyś podobną okazję. poglądy byly mniej
      więcej te same. ale ja uważam ,ze nie Polacy są amerykańskimi przydupasami. nie
      wszyscy. a ni też nie trzeba być antyamerykański. ale zgadzam sie ztym ,ze
      tylko mali i nikczemni ludzie służa obcemu - obojetnie komu

trymand napisał:

• Gość: doku A co taki szkop może wiedzieć? IP: *.chello.pl 03.12.03, 17:53
      • franas Re: A co taki szkop może wiedzieć? 03.12.03, 18:41
        masz jakieś antyniemieckie fobie? zawsze mysłąłem żen inawidzisz tylko Polaków
        • Gość: michal_pilot Re: A co taki szkop może wiedzieć? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 03.12.03, 18:55
          Polak z antyniemieckimi fobiami - doprawdy bardzo trudne to zrozumienia ...
          skad to sie moglo u licha wziac ?
          • trymand Re: A co taki szkop może wiedzieć? 03.12.03, 19:36
            dlaczego tak nienawidzisz wszystkich i siebie,,, skąd takie coś mogło się wziąć

> Polak z antyniemieckimi fobiami - doprawdy bardzo trudne to zrozumienia ...
            > skad to sie moglo u licha wziac ?
          • Gość: André Pilot IP: *.telia.com 04.12.03, 11:57
            halo pilocie. na forum
            • ZYDY - WYPERDALAC Z FORUM - WONT PARCHY -
            miales tam duzo do powiedzenia o zydach itd. Dalem Ci pytanie czy jestes
            pilotem i ucekles?

Boisz sie odpowiedzic? przeczytaj artykoly z tego forum
        • trymand Re: A co taki szkop może wiedzieć? 03.12.03, 19:37
          doku jak widać nienawidzi Polski i Niemców..dziwny jest ten gość

franas napisał:

> masz jakieś antyniemieckie fobie? zawsze mysłąłem żen inawidzisz tylko Polaków
          • longin222 Re: A co taki szkop może wiedzieć? 04.12.03, 23:08
            to charakterystyczne dla tego forum, są tacy którzy nienawidzą Zydow, ale i
            tacy którzy nienawidzą Polaków.

trymand napisał:

> doku jak widać nienawidzi Polski i Niemców..dziwny jest ten gość
            >
            > franas napisał:
            >
            > > masz jakieś antyniemieckie fobie? zawsze mysłąłem żen inawidzisz tylko Pol
            > aków
        • Gość: doku Skąd ci to przyszło do główki? IP: *.chello.pl 05.12.03, 20:40
          franas napisał:

> masz jakieś antyniemieckie fobie? zawsze mysłąłem żen inawidzisz tylko Polaków

Musiałeś mnie z kimś pomylić, spróbuj znaleźć cytat na to twoje „myślenie”.

Kocham Polaków. Zresztą nie tylko. Kocham też Holendrów (i Flamandów), Szkotów
          Amerykanów, Żydów, Japończyków (przynajmniej tych z filmów Kurosawy).

Nienawidzę tylko Rosjan (też Białorusinów), Niemców i Watykańczyków
    • brennton Trymand, palancie, ja tez rozmawialem z niemieckim 04.12.03, 12:07
      z niemieckimi politologami.
      polski interes narodowy, to nie niemiecki.
      Polska woli (dobrowolna) wspolprace z USA, niz dobrowolne podporzadkowanie
      sie Niemcom.
      Swoje doswiadczenia z wami mamy.
      Nie chodzi zteszta tylko o to.
      TO ROZNORODNOSC powiazan daje Polsce maximum niepodleglosci.

Wiem, ze Ciebie i takich niemieckich palantow, jak Framas, to kuje.
      cale szczescie polityka polska jest ustalana w Warszawie.
      • trymand brenntom amerykański piesek 04.12.03, 12:28
        typowy kundelek polaczek - merda ogonkiem przed USA i bredzi że plski interes
        to realizowanie amerykańskiej polityki zaborczej wobec słabszych buhahah pewnie
        amerykański przydupasku dziadek kurwił sie z ruskimi? amerykańskie przydupasy
        kiesyś lizały niemcom z ręki. a ja polaków szanuję, ale zdrajców i przydupasów
        w żadnym narodzie się nie szanuje

brennton napisał:

> z niemieckimi politologami.
        > polski interes narodowy, to nie niemiecki.
        > Polska woli (dobrowolna) wspolprace z USA, niz dobrowolne podporzadkowanie
        > sie Niemcom.
        > Swoje doswiadczenia z wami mamy.
        > Nie chodzi zteszta tylko o to.
        > TO ROZNORODNOSC powiazan daje Polsce maximum niepodleglosci.
        >
        > Wiem, ze Ciebie i takich niemieckich palantow, jak Framas, to kuje.
        > cale szczescie polityka polska jest ustalana w Warszawie.
        • trymand Re: brenntom amerykański piesek cd 04.12.03, 12:35
          przez takich przydupasów USA jak ty w całej Europie się z Polsaki smieją. nie
          tylko w Niewmczech. pojedż do Francji, Holandii. ja byłem i często tam jestem.
          dzięki takim sprzedajnym polskim polityko, którzy sój kraj sprzedali USA, jak
          kiedyś ruskom, Polacy to istnie pośmiewisko. W całej Europie wiadomo ,ze to
          sługusy USA i ametykański koń trojański w UE. taka jest opinia. a Niemcy mają
          porządnego kanclerza ani amerykańskiego pachoła hahaha

trymand napisał:

> typowy kundelek polaczek - merda ogonkiem przed USA i bredzi że plski interes
          > to realizowanie amerykańskiej polityki zaborczej wobec słabszych buhahah
          pewnie
          >
          > amerykański przydupasku dziadek kurwił sie z ruskimi? amerykańskie przydupasy
          > kiesyś lizały niemcom z ręki. a ja polaków szanuję, ale zdrajców i
          przydupasów
          > w żadnym narodzie się nie szanuje
          >
          > brennton napisał:
          >
          > > z niemieckimi politologami.
          > > polski interes narodowy, to nie niemiecki.
          > > Polska woli (dobrowolna) wspolprace z USA, niz dobrowolne podporzadkowanie
          >
          > > sie Niemcom.
          > > Swoje doswiadczenia z wami mamy.
          > > Nie chodzi zteszta tylko o to.
          > > TO ROZNORODNOSC powiazan daje Polsce maximum niepodleglosci.
          > >
          > > Wiem, ze Ciebie i takich niemieckich palantow, jak Framas, to kuje.
          > > cale szczescie polityka polska jest ustalana w Warszawie.
          • zoll1 Re: brenntom amerykański piesek cd 04.12.03, 12:38
            z żalem - bo ja nie przepadam za niemiaszkami muszę ci trymandzie przyznać
            rację. że helmuty mają lepszych polityków niż my. choć schröder to lewak, ale
            nie dał się buszowi

trymand napisał:

> przez takich przydupasów USA jak ty w całej Europie się z Polsaki smieją. nie
            > tylko w Niewmczech. pojedż do Francji, Holandii. ja byłem i często tam
            jestem.
            > dzięki takim sprzedajnym polskim polityko, którzy sój kraj sprzedali USA, jak
            > kiedyś ruskom, Polacy to istnie pośmiewisko. W całej Europie wiadomo ,ze to
            > sługusy USA i ametykański koń trojański w UE. taka jest opinia. a Niemcy mają
            > porządnego kanclerza ani amerykańskiego pachoła hahaha
            >
            > trymand napisał:
            >
            > > typowy kundelek polaczek - merda ogonkiem przed USA i bredzi że plski inte
            > res
            > > to realizowanie amerykańskiej polityki zaborczej wobec słabszych buhahah
            > pewnie
            > >
            > > amerykański przydupasku dziadek kurwił sie z ruskimi? amerykańskie przydup
            > asy
            > > kiesyś lizały niemcom z ręki. a ja polaków szanuję, ale zdrajców i
            > przydupasów
            > > w żadnym narodzie się nie szanuje
            > >
            > > brennton napisał:
            > >
            > > > z niemieckimi politologami.
            > > > polski interes narodowy, to nie niemiecki.
            > > > Polska woli (dobrowolna) wspolprace z USA, niz dobrowolne podporzadko
            > wanie
            > >
            > > > sie Niemcom.
            > > > Swoje doswiadczenia z wami mamy.
            > > > Nie chodzi zteszta tylko o to.
            > > > TO ROZNORODNOSC powiazan daje Polsce maximum niepodleglosci.
            > > >
            > > > Wiem, ze Ciebie i takich niemieckich palantow, jak Framas, to kuje.
            > > > cale szczescie polityka polska jest ustalana w Warszawie.
          • brennton Trymand, niemiecki kundelku, polityke polska 04.12.03, 14:47
            okreslaja Polacy, w Warszawie.
            mamy niepodlegly kraj.
            Ja sie ciesze,
            a ty mozesz jedynie szczekac,

widzisz, jak przyjemnie?
      • franas Re: Trymand, palancie, ja tez rozmawialem z niemi 04.12.03, 13:59
        ciebie kłuje w oczy, żen ie wszyscy polacy to amerykańskie przydupasy. owszem
        polski interes to niekoniecnzie i nie zawsze niemiecki. podbnie amerykański
        interes to niekoniecnzie polski...chyba proste nie?

brennton napisał:

> z niemieckimi politologami.
        > polski interes narodowy, to nie niemiecki.
        > Polska woli (dobrowolna) wspolprace z USA, niz dobrowolne podporzadkowanie
        > sie Niemcom.
        > Swoje doswiadczenia z wami mamy.
        > Nie chodzi zteszta tylko o to.
        > TO ROZNORODNOSC powiazan daje Polsce maximum niepodleglosci.
        >
        > Wiem, ze Ciebie i takich niemieckich palantow, jak Framas, to kuje.
        > cale szczescie polityka polska jest ustalana w Warszawie.
      • Gość: przecinek Re: Trymand, palancie, ja tez rozmawialem z niemi IP: *.home.cgocable.net 04.12.03, 23:16
        a gdzie sa ustalane ceny?
    • Gość: Sentencius sympatie na rozdrozu ? IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 04.12.03, 12:43
      trymand napisał:
      przed chwilą rozmawiałem z niemieckim politologiem, naukowcem. sympatykiem
      chadecji (CSU). odniósł sie do naszej polityki wobec iraku, czyli napaśdi na
      irak wspólnie z USA. w jego opinii Polska to amerykańskie popychadło...

Na przyszlosc,dla unikniecia lapsusow rozmawiaj z niemieckimi politologami o
      futbolu(pozyteczne)albo o d... naszej swojskiej Marynii(przyjemne).W ten sposob
      laczac przyjemne z pozytecznym unikniesz przykrego wysilku skontrowania
      teutonskiego bufona,ktory doskonale wie,ze jego guru ,szef CSU niejaki Herr
      Stoiber poddal miazdzacej krytyce antyamerykanska postawe rzadzacej aktualnie
      Niemcami koalicji.Innymi slowy,gdyby u wladzy bylo CDU/CSU ,to niemieckie
      dywizje przy boku anglosasow wzielyby udzial w owej "napasci" na Irak.Glaub
      mich.
      P.S.To CDU zwane jest potocznie chadecja,byc moze odnosi sie to rowniez do NSU
      (pierwowzor Zaporozca)ale CSU???
      • Gość: opel Re: sympatie na rozdrozu ? IP: *.lanet.wroc.pl 04.12.03, 12:59
        to mało znasz Stoibera. on na tej amerykańskiej nucie chciał ugrać swój
        kapitał. kreował się na przyjaciela USA-ale ostrożnego. straszył ,że
        antyBuszowa polityka Schroedra będzie dla RFN tragedia, dramatem itp. dywizji
        by nie posłał. nie wiem czy pamiętasz kto w latach 90 tyvch kiedy były rozmowy
        o zjednoczeniu najbardziej psioczył na "okupację" Niemiec przez USA. No własnie
        bawarska CSU, której zawsze marzyły się wielkie Niemcy. a poglądy wśród
        chadekóew nt. iraku są rózne. jedni są za inni przeciw. ale większość niewmców
        bo ponad 80 % ma wyrobioną opinię. uważają USA za najeźdćów na Irak. Stoiber
        chce wygrać wybory i o tym pamięta..możesz mni wierzyć, że pamięta
        • Gość: Sentencius znamy sie! IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 04.12.03, 16:25
          Gość portalu: opel napisał(a):
          to mało znasz Stoibera. on na tej amerykańskiej nucie chciał ugrać swój
          kapitał. kreował się na przyjaciela USA-ale ostrożnego. straszył ,że..

Mam 5 niemieckich kanalow i ogladalem Stoibera w licznych talk-schows i
          przemowieniach,wiec znamy sie troche.
          Aktualnie pod amerykanskia nute przecietny Niemiec z ulicy nawet nie chce
          zamruczec.Amis nie ciesza sie tam- nie od dzisiaj zreszta- zbytnia
          popularnoscia.Stygma zrabanych nalotami niemieckich miast pozostaje dalej
          jatrzaca rana.Przeciez Schroeder wygral wybory zapewniajac na lewo i prawo ,ze
          nawet pol zolnierza niemieckiego nie pojedzie na amerykanskie awantury.Nie
          rozumiem ,jak Stoiber (poza Bawaria) mialby gloszona proamerykanskoscia zwabic
          niemiecki elektorat?Do siedzenia na dwoch stolkach na raz ,nawet taki tuz jak
          zelazny premier Bawarii ma za waska pupe.
          • Gość: opel Re: znamy sie! IP: *.lanet.wroc.pl 04.12.03, 22:57
            nie kwestionuję twojej wiedzy, ja takze trochę się na polityce RFN znam. i ona
            jest spójna. Bylka to tylko szarza Stoibera, który chciał wygrać dla siebie
            trochę elektoratu. słuchałem kiedyś z nim rozmowę w której kryytkował USA za
            próbe hegomonii na świecie
      • trymand Re: sympatie na rozdrozu ? 04.12.03, 13:05
        co ty bredzisz człowiekczku? nie masz pojęcia o czym mówisz! pewnie pijasz
        jabole zamiast sie uczyć i czytać powazne opracowania.lepiej zxjedz sobie
        indyka - bo co innego potrafisz? Niemcy teraz olewają USA. Powoell na kolanach
        przyjechał żebrać o niemeickie pieniądze z UE na Irak. Skalme łachudra o kasę.
        Bo wiadfomo jak po pieniądze to do Niemców! niewiele trzeba było czekać aby
        jankesi przyjeżdżali błagać Niemców i UE o pomoc.A Stoiber to nie głupi facet.

Gość portalu: Sentencius napisał(a):

> trymand napisał:
        > irak wspólnie z USA. w jego opinii Polska to amerykańskie popychadło...
        >
        > Na przyszlosc,dla unikniecia lapsusow rozmawiaj z niemieckimi politologami o
        > futbolu(pozyteczne)albo o d... naszej swojskiej Marynii(przyjemne).W ten
        sposob
        >
        > laczac przyjemne z pozytecznym unikniesz przykrego wysilku skontrowania
        > teutonskiego bufona,ktory doskonale wie,ze jego guru ,szef CSU niejaki Herr
        > Stoiber poddal miazdzacej krytyce antyamerykanska postawe rzadzacej aktualnie
        > Niemcami koalicji.Innymi slowy,gdyby u wladzy bylo CDU/CSU ,to niemieckie
        > dywizje przy boku anglosasow wzielyby udzial w owej "napasci" na Irak.Glaub
        > mich.
        > P.S.To CDU zwane jest potocznie chadecja,byc moze odnosi sie to rowniez do
        NSU
        > (pierwowzor Zaporozca)ale CSU???
        • Gość: Sententius try man,try.... IP: 5.1.* / *.kennisnet.nl 04.12.03, 16:07
          trymand napisał:
          co ty bredzisz człowiekczku? nie masz pojęcia o czym mówisz! pewnie pijasz
          jabole zamiast sie uczyć i czytać powazne opracowania.lepiej zxjedz sobie
          indyka - bo co innego potrafisz? Niemcy teraz olewają USA. Powoell na kolanach
          przyjechał żebrać o niemeickie pieniądze z UE na Irak. Skalme łachudra o kasę.
          Bo wiadfomo jak po pieniądze to do Niemców! niewiele trzeba było czekać aby
          jankesi przyjeżdżali błagać Niemców i UE o pomoc.A Stoiber to nie głupi facet.

robaczku!ja ja sie "uczylem i powazne opracowania czytywalem" to ty jeszcze
          tatusiowi z lewego na prawe skakales.Skoro juz bujasz na poziomie indykowych
          asocjacji to tylko nie mysl -dalibog- o niedzieli,natomiast wszystko inne
          dobrze jest przemyslec.Wierz mi na slowo harcerza.
          Herr Eichel wydrapuje dzisiaj ostatnie eurocenty z dna kasy panstwowej i
          niemieccy emeryci dostaja oczoplasow ogladajac odcinki rent, a ty tu
          bredziakujesz(wyzszy stopien bredni) cos o zebrzacym Powellu.W Iraku siedzi
          1100 holenderskich mariniers,wiec Polacy nie sa jedynym jankeskim popychadlem.W
          czasie ataku na Irak w Kuwejcie stacjonowala niemiecka jednostka obrony
          chemicznej,oczywiscie nie przybyli tam na skinienie wuja Sama tylko znalezli
          sie tam przejazdem....
          Ten Stoiber na pewno glupi nie jest,skoro wie czyjej nogawki sie trzymac...
    • jarek.tulko Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 04.12.03, 13:27
      z tego co się słyszy to chadecy są raczej zwolennikami USA, ale jak mniemam nie
      wszyscy. Niemcom nigdy nie zalezało na silnych Stanach. Poza tym większośc
      Niemców jest przeciwko napaści USA na Irak. Ale nie nazywałbym
      polaków "popychadłem". U nas w końcu nie wszyscy opowiadają się że interwencją
      w Iraku. Porównywanie nas do Litwy z czasów ZSRR to już przesada

trymand napisał:

• Gość: jarek "Polacy" moze maza o czyms przeciwnym.... IP: *.fastres.net 04.12.03, 14:03
      biedni nie maja kim popychywac, niech sobie sprowadza kogos z Israela...
      • Gość: opel wystarczy tych antypolskich prowokacji IP: *.lanet.wroc.pl 04.12.03, 14:09
        kolego z Izraela moze wystarczy tych antypolskich prowokacji? antypolskie hece
        jakie uprawiasz grając "antysemityzmem" to takie same kurestwo jak ci którzy
        Mówią "Żydzo do gazu". Dla mnie ci i ci to rynsztok. nie tylko antysemickie
        prowokacje i ekscesy należy tępić, ale antypolskie takżę
        • Gość: jarek A gdzie byles, jak tego nie zauwarzyles.... IP: *.fastres.net 04.12.03, 14:42
    • Gość: Dawid Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:39
      trymand napisał:

Widzisz, jesteśmy słabym politycznie, ekonomicznie i militarnie krajem i
      jakiekolwiek znaczenie na ogólnoświatowej scenie politycznej możemy osiągnąć
      jedynie dzięki protekcji silniejszych przyjaciół. Pytanie tylko: czy mamy
      działać wspólnie z liberalnymi, antychrześcijańskimi i masońskimi państwami
      takimi jak Niemcy czy Francja czy raczej powinniśmy sie kumać z USA z którym to
      państwem łączą nas przyjazne kontakty właściwie od początku jego istnienia
      czego o Niemczech powiedzieć raczej nie można.
      • indris Problem sojuszników 04.12.03, 14:58
        Nie wydaje mi się, żeby Polska musiała być państwem-klientem wobec kogokolwiek.
        W szczególności nie widzę żadnych powodów do tego, żeby było Polsce potrzebne
        jakieś szczególne poparcie USA. To oczywiście nie znaczy, żeby w każdej sprawie
        spornej między USA a np. Francją automatycznie popierać Francję. Ale i
        odwrotnie !
        W kwestii Iraku należało NIE włączać się do awantury NIE dlatego, że nie
        włączały się Francja i Niemcy. Należało postąpić wg zasady chyba Słonimskiego:
        jeżeli nie wiesz jak się zachować, to na wszelki wypadek zachowaj się
        przyzwoicie.

A gdyby Francja zechciała zaatakować np. Algierię, to TEŻ nie należałoby się
        do takiej awantury przyłączać. Chociaż taki paranoik jak G.W. Bush chyba
        Francji na stanowisku prezydenta nie grozi.
        • Gość: Dawid Re: Problem sojuszników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 15:02
          indris napisał:

> W kwestii Iraku należało NIE włączać się do awantury NIE dlatego, że nie
          > włączały się Francja i Niemcy. Należało postąpić wg zasady chyba
          Słonimskiego:
          > jeżeli nie wiesz jak się zachować, to na wszelki wypadek zachowaj się
          > przyzwoicie.

Widzisz, Polska zachowała się przyzwoicie bo pomogła dać wolność narodowi
          irackiemu. Jeśli nie cenisz wolności powinnaś udac się do Iranu bądz Korei
          Półpnocnej i tam rozkoszować się praktyczną realizacją twoich ideałów.
        • brennton Indris, nasz przyjaciel, David wyjasnil pare kwest 04.12.03, 18:52
          kwestii dotyczacych polskiej polityki zagranicznej.
          O ile jednak z pro-niemieckich kundelkow typu ZLAMASA, czy BIRMBANDA
          wystarczy sie posmiac,
          Tobie warto po raz kolejny przypomniec, ze Polska
          (wlasnie dlatego, ze jest slaba) MUSI
          lawirowac miedzy Niemcami, a Ameryka - tak dlugo jak to mozliwe.
          W celu wlasnie zachowania maximum niezaleznosci.
          Jezeli tego nie rozumiesz, nie rozumiesz zasad ksztaltowania polityki
          miedzynarodowej.

Inna sprawa, ze Amerykanie wmanewrowali nas w STREFE w Iraku,
          ktorej nie chcielismy.
          Ale jak sie powiedzialo "a" (wyslanie GROMU), niekiedy powiedziec trzeba
          "b".
          Polska strefa w Iraku jest w Interesie USA.
          Dla Polskiego interesu narodowego jest to obojetne
          (to znaczy, korysci nam to nie daje, ale i strat politycznych
          tez przez to nie ponosimy.

Posalem juz o tym kilkakrotnie, ze Amerykanie zaplaca nam za to dostawami
          broni po preferencyjnych cenach, czego wiekszosc mlodych forumowiczzow nie wie.
          (rzad RP nie ma interesu tego naglasniac).
    • Gość: lord cox A oto dowod: Pan rzucil slowo, piesek zaszczekal.. IP: 146.145.235.* 04.12.03, 18:31
      Cimoszewicz o polityce obronnej UE: są nadal pewne podejrzenia

(PAP) 04-12-2003, ostatnia aktualizacja 04-12-2003 17:46

4.12.Bruksela (PAP) - Minister spraw zagranicznych Włodzimierz Cimoszewicz
      powiedział w czwartek w Brukseli, że w debacie nad współpracą obronną państw
      Unii Europejskiej doszło do "korzystnych zmian", ale "utrzymują się pewne
      podejrzenia"

"Dzisiaj możemy już mówić o gwarancjach otwartości i dostępności współpracy
      strukturalnej (w ramach UE) czy też o niesprzeczności zobowiązań wynikających z
      klauzuli bezpieczeństwa z zobowiązaniami NATO-wskimi czy z rolą NATO" -
      powiedział tuż przed czwartkową naradą szefów dyplomacji państw NATO i UE w
      Brukseli

"Natomiast ciągle utrzymują się wątpliwości amerykańskie i my w gruncie rzeczy
      podzielamy te wątpliwości, co do tego, czy istnieje rzeczywista potrzeba
      tworzenia jakichkolwiek odrębnych struktur europejskich, chociażby o
      charakterze planistycznym, skoro struktury NATO-wskie (...) są Unii dostępne" -
      dodał

"Naciskanie na to, żeby one powstały, sprawia, że utrzymują się, mimo
      wszystkich pozytywnych deklaracji, pewne podejrzenia co do tego, (...) czy to
      czasem nie doprowadzi jednak do zdublowania NATO i czy w przyszłości nie
      wzmocni autonomicznego charakteru zdolności obronnych Europy" - powiedział
      minister

Jacek Safuta (PAP) ap/ bno/
      • brennton dowod na Twoje manipulacje ? 04.12.03, 18:58
        Oficjalna polska polityka zagraniczny jesz w kwestii utworzenia niezaleznych
        europejskich sil obronnych od dawna identyczna z amerykanska .
        Od poczatku czlonkowstwa Polski w NATO - 1999.

Mowiac wprost: Rzad RP jest za wspolpraca transatlantycka, utrzymaniem NATO
        i przeciw niezaleznym od NATO europesjkim silom obronnym.

Skomlenie anty-amerykanskich forumowych pieskow polityki polskiej nie zmieni,
        poniewaz jst ona uzgodniona z opozycja.
        Wszystkie (glowne) polskie sily polityczne polityke te popieraja.

• Gość: lord cox Re: dowod na Twoje manipulacje ? IP: 146.145.235.* 04.12.03, 19:12
          Problem jest taki, ze USA nie jest w ogole za utworzeniem jakichkolwiek ,
          niezaleznych europejskich sil OBRONNYCH. Wiadomo, ze chodzi o to aby Europa
          byla zdana na laske i nielaske USA. USA i Izrael niedowierzaja Europie, wiedzac
          ze Europa to nie Ameryka Lacinska, i tak latwo kontrolowac sie nie da.
          Polska forsujac ten punkt widzenia, stawia sie poza Europa i nie powinna w
          ogole do niej wchodzic ( gdyby miala jakies poczucie przyzwoitosci).
          Mam nadzieje, ze powstanie Europa dwoch predkosci a Polska zostanie odizolowana
          i nikt nie bedzie chcial z nia wspolpracowac ( poza UK , ktora z Polska laczy
          antyeuropejskosc i zaleznosc od USA. Z tym, za Angole to falszywy i kupiecki (
          przy tym bezwzglendny narod) i na wspolpracy z nimi Polska nigdy dobrze nie
          wyjdzie (Jalta)).
          • Gość: jarek Co do jalty... IP: *.fastres.net 04.12.03, 21:57
            to nie Anglicy Polske i cala Europe Srodkowa sprzedali, ale wlasnie ten chory
            Rooswelt, ktory wierzyl Stalinowi jak pies wierzy panowi.
            Jezeli choc minimalnie interes Polski odpowiada Angielskiemu to nie ma sie
            trzego bac, gorzej z tymi Niemcami i Francuzami, Anglicy prawie nigdy w czasie
            jakiegos konfliktu zmienili oboz, co nie mozna powiedziec o Francuzach i tym
            bardziej o Prusakach.
            • Gość: lord cox Re: Co do jalty... IP: 146.145.235.* 04.12.03, 23:30
              Po sprzymierzeniu sie Anglikow ze Stalinem, polski rzad na uchodztwie
              reportowal totalna zmiane postawy Churchilla wobec Polski. Polska stala sie
              przeszkoda. Nastepne kroki to Linia Curzona, smierc Sikorskiego, Teheran i
              Jalta. Takze Anglicy nie zmienili sojuszu z silniejszym ale zmienili sojusz ze
              slabszym. Ot, kupiecka mentalnosc.
              Anglia i USA graly tu razem.
              • Gość: jarek Re: Co do jalty... IP: *.fastres.net 05.12.03, 21:39
                I takze w mysl tego przymierza, byl pomysl Churchila, aby wyladowac na Balkanach
                i Stalina odciac od Europy Srodkowej, tylko brawi Amerykanie idac na sznurku
                Stalina chcieli na sile wyladowac we Wloszech i opowiadali bajki Anglikom o
                Wloskich partyzantach, ktorych az do jesieni 1944 roku trudno bylo znalezc, tak
                dobrze sie ukrywali przed nazi-faszystami. A pozatym to dlaczego Amerykanie sie
                wycofali z Czech . jak je oni prawie zdobyli, Rosjanie wycofali sie ze
                Wschodniej Austri po smieci Stalina i tylko dlatego , ze zaczely sie zamieszki
                na Wegrzech i uwazali. ze neutralna Austrie pozniej tak ujazmia.
                A pozatym podaj mnie te przyklady z Historri Anglii , kiedy i kogo opuscili jako
                sojusznika.
                • Gość: lord cox Re: Co do jalty... IP: 146.145.235.* 05.12.03, 23:19
                  Na pewno, gdyby to zalezalo tylko od Churchilla, moze historia potoczylaby sie
                  inaczej. Z drugiej strony, Anglia bez zenady poswiecilaby Polske za cene
                  sojuszu z Rosja, gdyby nawet USA nie braly w tym udzialu.
                  Opuszczony sojusznik?. - Polska. Nie tylko opuszczony, ale przez caly okres
                  powojenny, okradziony z zaslug (Enigma, przemilczanie wkladu Polski w II wojne
                  swiatowa np. Monte Cassino (Czytalem pare lat temu brytyjska ksiazke , gdzie
                  klasztor zostal zdobyty przez Kanadyjczykow), odeslanie sprzymierzonych Kozakow
                  do Rosji, po wojnie (oczywiscie wiadomo co sie z nimi stalo) itp itd.)
          • brennton Jezeli mialbys pojecie o polityce, to bys wiedzial 05.12.03, 12:27
            ze w jalcie Polske w receRosji sprzedali Amerykanie w zamian za udzial Rosji
            w wojnie z Japonia.

Anglicy bronili wtedy niepodleglej Polski.

Najpierw czytaj, potem pisz.
            • Gość: lord cox Re: Jezeli mialbys pojecie o polityce, to bys wie IP: 146.145.235.* 05.12.03, 23:09
              Podpis Churchilla widnial na postanowieniach konferencji. Tak czy nie?.
              W najulepszym wypadku Churchill umyl wiec rece, a to = zdrada wobec sojusznika
              jakim byla Polska.
              Jak przeczytasz to pomysl a nie odkladaj na polke.
        • redek Re: dowod na Twoje manipulacje ? 04.12.03, 23:59
          brennton napisał:

> Wszystkie (glowne) polskie sily polityczne polityke te popieraja.

Tez mi autorytety. Chyba dla przyglupa.

REDEK
    • Gość: Macius Co to jest popychadlo???? IP: *.ip-pluggen.com 05.12.03, 00:35
      Nie mieszkam w Polsce od dziecinstwa, i nie wiem co to jest popychadlo... Mozna
      powiedziec ze sie "popycha" dziewczynke w lozku? Czy popycha sie kogos na ulicy?
      • trymand Re: Co to jest popychadlo???? 05.12.03, 07:26
        to "polskę" popychają amerykanie.....

Gość portalu: Macius napisał(a):

> Nie mieszkam w Polsce od dziecinstwa, i nie wiem co to jest popychadlo...
        Mozna
        >
        > powiedziec ze sie "popycha" dziewczynke w lozku? Czy popycha sie kogos na
        ulicy
        > ?
    • nowax Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 05.12.03, 11:26
      ja byłam niedawno na konferencji w Niemczech. tam bardzo mocno krytykowano
      postawę Polski. Padały ich ulubione zwroty pod adresem Polski "V kolumna"
      i "koń trojański" wcale nie jest to mile kiedy trzeba tego wysłuchiwać

trymand napisał:

• zoll1 Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? 05.12.03, 12:16
        a co się dziwisz? w końcu polski rząd postarał się o to aby byly podstawy aby
        nas tak nazywać

nowax napisała:

> ja byłam niedawno na konferencji w Niemczech. tam bardzo mocno krytykowano
        > postawę Polski. Padały ich ulubione zwroty pod adresem Polski "V kolumna"
        > i "koń trojański" wcale nie jest to mile kiedy trzeba tego wysłuchiwać
        >
        > trymand napisał:
        >
        > > przed chwilą rozmawiałem z niemieckim politologiem, naukowcem. sympatykiem
        >
        > > chadecji (CSU). odniósł sie do naszej polityki wobec iraku, czyli napaśdi
        > na
        > > irak wspólnie z USA. w jego opinii Polska to amerykańskie popychadło, coś
        > jak
        > > dawniej republiki sowieckie takie jak Litwa czy Estonia za czasów ZSRR.
        • Gość: opel Re: czy Polska jest amerykańskim popychadłem? IP: *.lanet.wroc.pl 05.12.03, 14:58
          ale to głupie uogólnienie. większośćcjest przeciw agresorom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka