Dodaj do ulubionych

Jakie żarówki

01.09.04, 15:01
jeżdzę dużo nocą, na "długich" jest wszystko oki, ale jak wiadomo... nie
zawsze można ich używać, i moje pytanie na jaką żarówkę wymienić, aby mieć
lepszą widoczność. bo jak do tej pory jazda powyżej 60 km/h na "krótkich" to
ruletka. a moje prędkości przelotowe 100-120. (wiem że to nie są przepisowe
prędkości) aha jeżdzę na er5
za odpowiedzi lub jej brak z góry dziękuję
tomek
jeżdzę więc jestem
Obserwuj wątek
    • hun660 Re: Jakie żarówki 01.09.04, 16:12
      Kup żarówki Philpsa które dają 50% więcej światła niż zwykłe H4( sa wypełnione
      ksenonem). Sa droższe ale sie opłaca. Pobór mocy ten sam a światło o niebo
      lepsze. Inne rozwiązanie- żarówka H4 90/100W ale musi być duży reflektor bo
      bardzo sie nagrzewa (może pęknąć szkło), no i pobór mocy 2x większy- może nie
      wytrzymać przełącznik świateł. Pozdr.
      PS. ETZ250 wytrzymuje jazdę z 90/100W - nie używałem dobłysku do krótkich. Do
      Tenery założyłem Philipsa.
    • rafalmik1 Re: Jakie żarówki 02.09.04, 19:39
      tylko najpierw sprawdz rodzaj tych żarówek bo w mojej er5 sa o ile sie nie myle
      H7 a nie H4.
      ps daj znac jak swiecą te filipsy bo tez o nich myślałem
      • Gość: Mariusz Re: Jakie żarówki IP: *.krzeszow.sdi.tpnet.pl 02.09.04, 21:28
        co prawda nie mam porowniania Philipsów w moto, ale gdy zmieniłem w samochodzie
        efekt był zaskakujący (na plus).
        Myślę, ze w moto będzie jeszcze lepiej (no chyba ze ktoś założy super żarówki a
        szybka w kasku ciemna)
        sorry że troche obok tematu
    • zygzak21 Re: Jakie żarówki 03.09.04, 09:40
      po 1 to szkielko nie peknie tylko klosz sie moze wypalic i efekt bedzie
      odwrotny<ale to ekstremalne praypadki wiec sie nie przejmuj>po 2 facet co ty
      sie tlumaczysz ile jezdzisz??mozesz jezdzic nawet 200 po centrum w poludnie na
      progach .mi nic do tego,nie tlumacz sie nikomu!co to kogo obchodzi?
      p[ozdrawiam
      • hun660 Re: Jakie żarówki 03.09.04, 11:09
        zygzak21 napisał:

> po 1 to szkielko nie peknie tylko klosz sie moze wypalic i efekt bedzie
        > odwrotny<ale to ekstremalne praypadki wiec sie nie przejmuj?

W reflektorze samochodu nie zdążył sie wypalić, pierwsze pękło szkło.
        • polokokt Re: Jakie żarówki 03.09.04, 13:30
          Witam
          ja mysle ze to zalezy od konstrukcji reflektora i materialow uzytych do jego
          produkcji. Ja znam akurat przypadek z hondy Civic z data produkcji oklo 90 roku
          gdzie taka zarowka stopila deczko lustro i uszkodzila instalacje elektryczna
          (stopila sie kostka wpinna w zarowke i troszke kabelki). Wiec moze sie cos
          uszkodzic, a co to juz loteria.
          Pozrawiam
          • tkrokodyl Re: Jakie żarówki 07.09.04, 23:12
            dzięki za odpowiedzi! na razie mam problemy z kupnem philipsa bo na stacjach
            (gdzie bywam) mają tylko "zwykłe" jak mówią, ale jak tylko się na nie natchnę
            to założe i dam znać co i jak... mam nadzieję że się nic nie stopi (myślę że w
            nocy nie ma szans nieżle nieraz zmarznę, ale jadąc w upalny dzień?) zobaczymy
            tomek
            p.s. a co do tej prędkości to chciałem się pochwalić a co ;) to żarty,
            otrzywiście, ale jadąc nawet 90 km/h na krótkich nic nie widać, po prostu to
            jest niebezpieczne, wiem można napisać że trzeba jeżdzić adekwatnie do warunków
            na drodze... ale wiadomo jak jest jak się wsiada na sprzęta.
            pozdrawiam
            • hun660 Re: Jakie żarówki 08.09.04, 08:45
              Szukaj raczej w sklepach motoryzacyjnych, nie na stacjach. A może coś z prądem
              nie tak, jakaś masa słabo działa, styk zaśniedział i żaróweczka ledwo żarzy?
    • grissley Re: Jakie żarówki 08.09.04, 10:13
      A probowales lekko unies reflektor?
      Nie za duzo, tak, zeby dlugie nie dawaly po konarach drzew, tylko rowno w przod.
      Ja tak zrobilem i mam teraz lepsze oswietlenie drogi niz w seicento (z tym, ze
      w seicento sa dobrze wyregulowane). A samochodziarze z naprzeciwka czesto
      mrugaja myslac, ze jade na dlugich (wiem, to wkurzajace, ale jednak mniej, niz
      gdybym faktycznie jechal na dlugich). Jak tylko wymierzysz optymalna wysokosc
      reflektora (tzn tak, zeby krotkie dobrze oswietlaly, a dlugie jeszcze lepiej, a
      nie po drzewach), to powinno byc ok. Tested ;)
      • tkrokodyl Re: Jakie żarówki 08.09.04, 17:45
        dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
        z prądem wszystko oki (tak myślę -moto ma niecałe dwa lata - chyba nie zdążyło
        by zaśniedzieć...)
        spróbuję trochę podnieść reflektor - dzięki (często ci z przeciwka się
        denerwują?)
        pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie - fajni
        jesteście. do zobaczenia na trasie
        Tomek
    • grissley Re: Jakie żarówki 08.09.04, 18:43
      Na początku walili mi swiatlami non stop. Potem opuscilem troche reflektor i
      juz tylko raz na jakis czas ktos mi mignie, ale nadal sie to zdarza ;)
      A oswietlenie mam wysmienite. Bo tak naprawde glowna roznica miedzy swiatlami
      dlugimi i mijania to wlasnie kat padania, a nie moc (moc swiatla "dlugiego"
      jest tylko o 5W mocniejsza, niz mijania). Jesli wlozysz mocniejsza zarowke, to
      oswietlony obszar tak naprawde bedzie niewiele wiekszy (lub taki sam), jak w
      przypadku "zwyklej" zarowki. Najprawdopodobniej bedzie tak, ze bedzie jasniej
      oswietlalo taki sam (albo nieznacznie wiekszy) kawalek dorgi, jak poprzednio.
      Czyli jesli problemem jest jasnosc - to wymieniac zarowke. Jesli zasieg
      (widocznosc mierzona w metrach) - to unosimy reflektor.
      • grissley Re: Jakie żarówki 08.09.04, 18:44
        O cholerka, to miala byc odpowiedz pod postem krokodyla ;-P
    • dietrich2 Re: Jakie żarówki 09.09.04, 11:01
      osram bilux, też daje 50% światła wiecej. Zauważalna różnica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka