01.01.06, 22:31
Witam!
czy zmieniacie opony parami, czy pojedyńczo? Tzn jak zużyta przednia, a tylna
ok to wymieniacie tylko przód, czy tył również żeby był komplet.
Czy jeśli dwie różne opony to wpływa to znaczącą na trakcje motocykla?
Mam właśnie taki dylemat, czy zmienić przód ( a kase przeznaczyć na regulacje
itp.) czy zmienić również tył (i wtedy jeść ryż z jogurtem 3x dziennie przez 2
miechy bo regulacje też trza zrobić)
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: opony 02.01.06, 11:00
      czarli26 napisał:
      > czy zmieniacie opony parami, czy pojedyńczo?

Opony POWINNO wymieniać się parami. Oczywiście koszt jest znacznie większy, ale
      każdy, kto wymienił komplet powie Ci, że nie żałował tej decyzji.

> Czy jeśli dwie różne opony to wpływa to znaczącą na trakcje motocykla?

Jest tozdecydowanie odczuwalne.

> (i wtedy jeść ryż z jogurtem 3x dziennie przez 2
      > miechy ...)

Nie jestem specem od dietetyki, ale nie powinno Ci to zaszkodzić ;)))
      Szymon
      • Gość: czarli26 Re: opony IP: *.piotrkow.sdi.tpnet.pl 02.01.06, 13:32
        Dzięki.Dzwonie zamówić opony i do Lidera po jogurty!
        • Gość: brembo Re: opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 20:05
          ja napisze ze szymka słowa co do wymiany parami to maja zastosowanie z
          samochodzie. a nie w motocyklu. ja zawsze zdzierzam minimum 2 opony przednie i w
          czasie gdy schodzi mi jedna tylnia. nawet nie zmienie tego fuckt ze przednia
          opona czesto ma wybierac wode z drogi dla tylniej. zmien tylką zużyta opone co
          ma 2mm lub mniej bieżnika.
          • Gość: NYorker Re: opony IP: *.dyn.optonline.net 02.01.06, 20:32
            a ja napisze, ze slowa szymka odnosza sie do motocykli drogowych. w dual
            sportach praktykuje sie czasami zakladanie roznych opon na przod i tyl, bo
            przod to tam, gdzie na piachu zaczynaja sie problemy z trakcja. tuz przed
            sprzedaza motocykla, nalozylem kiedys na przod metzeler karoo (z tylu metzeler
            sahara 3). celowo wybralem inny model tej samej firmy, bo zdawalo mi sie, ze
            opony beda zbudowane z podobnej mieszanki komponentow. zrobilem na tym zestawie
            ledwie 350km i nie mialem szansy intensywnie przetestowac na winklach, ani w
            deszczu. ale droga hamowania byla podobna, a na szutrze front trzymal duzo
            lepiej. zakrety na luznej nawierzchni mozna bylo brac z szybkoscia wieksza o
            20%.
          • Gość: Darek Re: opony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:11
            >>>>>zawsze zdzierzam minimum 2 opony przednie <<<<<
            To brzmi interesująco . Ja też chcę zdzierać tyle opon :).W związku z tym
            poproszę namiary na te winkle ,bo to były winkle ? (może to gdzieś blisko
            mnie). Apeluję o podzielenie się wiedzą w tym temacie . Pozdrówka :)
            • Gość: brembo Re: opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:40
              sorry, mialo byc zdzieram. zawsze schodzą mi dwie przednie w czasie gdy jedna z
              tyłu. moze ma to jakiś związek z tym ze zawsze gdy zmienie calu zestaw napedowy.
              to po 12 000km wymieniam przednią zebatke na nową..? :)
              • Gość: NYorker Re: opony IP: 70.19.14.* 03.01.06, 16:43
                to jakies science fiction, czy kolejna prowokacja?
                przeniesienie napedu sie sypie co 12 tys? zebatki co 12 tys? ta honda to jakas
                radziecka byla?
                • Gość: brembo Re: opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 17:23
                  e! e! naped przy użyciu porządnego zestawu, czyli xv-rind RK lub x-ring DID w
                  zestawie z zębatkami sunstar przejeżdza 28 000km gdy przy 12 do 15 000km wywale
                  przednia zębatke i dam nową.

uwaga: podane dane nie dotyczą dr.800 i łańcuchów IRIS czy VAZ :)
          • Gość: Gałas Re: opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 09:02
            Dwie opony przednie na jeden tył???
            U mnie jest na odwrotnie dwa razy tył na jeden przód Drag Star 1.1(taki zestaw
            tak na ok. 15000km)
            A może to przejezyczenie Brembo???
            • Gość: siekiera77 Re: opony IP: 193.110.99.* 04.01.06, 10:03
              brębo sie nalykal sadzy co mu kura przepisala...
              • Gość: brembo Re: opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 10:30
                klawke tylko zasadziłem:) jak radziła kokoko:)
            • Gość: brembo Re: opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 10:27
              nie jest OK. przód co 12 000km, tył co 25 000km.
      • Gość: Potas Re: opony IP: 195.128.228.* 06.01.06, 15:02
        Helooooł? Szymek i to Ty piszesz takie rzeczy? A jak ktoś ( nie wiem kto)
        jeździ tylko na tylnym kółku, a przednie wcale nie ma kontaktu z podłożem to po
        co wymieniać parami? A jak ktos na kazdych swiatłach dla wzbudzenia sensacji
        pali gumę i starczam mu ona na powiedzmy 800 km, to też parami?
        • Gość: Kolega_PL Re: opony IP: *.piotrkow.net.pl 06.01.06, 21:00
          1.kupiłem komplet za 880 zł nówek nie śmiganych Pirelli diablo strada do mojej
          CBR 600 i już zakładam. Nie mogę doczekać się pierwszych testów.
          Pozdrawiam
          2. jak jeżdzisz na jednym kapciu ( Potas) to nie zakładaj wogóle przedniej gumy,
          no bo i po co, dla ozdoby?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka