Dodaj do ulubionych

Lagi u bandyty

IP: *.015-2011-6f73641.cust.bredbandsbolaget.se 16.12.06, 20:56
Witam,
Mam pytanie, pprzyszla Zona pozwolila, mam kase, chce kupic bandyte, ale jest
jedno ale, dostal w lagi, podobno niewiele byly zgiete (cos okolo 1cm) ale
prosilbym o zimna porade, na co mam patrzec jak go bede ogladal. Co jest wazne
przy ogledzinach bandyty i co jest wazne gdy ma zgiete lagi?
Dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lysout Re: Lagi u bandyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 10:29
      Podstawowe pytanie, czy motocykl ma dalej zgiete lagi, czy w to 1 cm zgięcie
      musisz uwierzyć na słowo, bo moto jest już "naprawione" Jesli jest już
      naprawione to odpuść sobie zakup zimą. Wielu handlarzy czeka z opchnięciem złomu
      do zimy, kiedy trudno sprawdzić motocykl w ruchu, a jak już kupisz, to twój
      problem. Tak więc uważaj na "zimowe okazje".
      Jesli juz zdecydowałeś się na zakup, to pojedź z kolegą - motocyklistą najlepiej
      - niech się motocyklem przejedzie i przy 60 km puści kierownicę - motocykl musi
      bez kłopotu iść prosto, bez zadnego balansowania (są tez wyjątki od reguły - w
      thunderace miałem krzywą kierownicę - jakieś 3 cm była cofnięta, thunderace ma
      ogromne ciężarki na kierownicy i to wystarczyło, zeby po puszczeniu kierownicy
      zachowywał się niestabilnie i robił wrażenie ze ma krzywe coś więcej niż
      kierownica. Po wymianie kierownicy na prostą wszystko wróciło do normy)
      Wracając do Twojego bandyty, to jesli moto jest już naprawione, to koniecznie
      dowiedz się czy lagi sa nowe czy wyprostowane (skoro były tylko tak lekko zgięte
      - to pewnie były prostowane) obejrzyj lagi tuż pod dolną półką, jesli to
      faktycznie był tylko 1 cm, to lagi nie mają prawa mieć zadnego sladu po zgięciu
      (slad po zgięciu to taka "chropowatość" na odcinku 1 cm i na połowie obwodu
      lagi - zobaczysz to napewno poznasz)
      Jesli lagi były prostowane to zerknij, czy z górnej półki wychodzą końcówki lag,
      czy są "na równo" z półką - to taki knyf, zeby ukryć tę "chropowatość" o której
      mówiłem -> wystarczy podnieść lagi w górę i chropowatość zniknie w dolnej półce.
      Cóż ci więcej powiedzieć - jedynie dramatycznie krzywą ramę wybadasz okiem -
      wiele uszkodzeń jest nie do wykrycia dla oka. Jedynie ratuje cie przejażdżka
      motocyklem, ale kierowca musi być doświadczony (czasem warto zainwestować 100 zł
      dla kolegi za przejażdżkę, niz kupić minę i staracić kilka tysięcy)
      Pozdrawiam
      • Gość: miller Re: Lagi u bandyty IP: *.telia.com 17.12.06, 11:39
        dziekim trocche mnie to "przerazilo" bo sie troszke napalilem.
        • Gość: sly11 Re: Lagi u bandyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 12:41
          > dziekim trocche mnie to "przerazilo" bo sie troszke napalilem.

nie pękaj, tylko jedz na chłodno ocenić sprzęta dokładnie trzymaj sie tego co
          napisał Lysout.
          sprawdz jeszcze czy w półkach w miejscu gdzie jest sruba skręcająca są ślady po
          rozginaniu śrubokrętem (najczęsciej świadczy to o tym że lagi były mocno zgiete
          i koles miał problemy z wysunieciem ich z półek więć musiał je rozginać.

i jeszcze ważna rzecz,sprawdz ogranicznik skrętu musi nie miec sladów obicia,a
          kiera po sreceniu na maksa w prawo i w lewo powinna mieć te same odległości
          powiedzmy do zbiornika lub innego punktu odniesienia.

obejrzyj fegę czy niema śladów prostowania i pokec kołem czy tarcze nie
          zacieraja sie o klocki.Poswięć troche czasu na oglądanie dokładne sprzęta.

jak komus zależy to się będzie starał,kiedys jak kupowaliśmy z kumplem fjr to
          gośc nawet półki popuscił i wysunął lekko lagi że nie były prostowane.

tyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka