16.02.09, 23:19
Dwie uwagi do numeru:
1. Pani Janino - nie lubią Pani w redakcji czy co ? Niech Pani zażąda i to stanowczo zmiany zdjęcia. Obecne pasuje do działu "Porady Dr. Janiny". Do Donington Park nijak.
2. Zaskoczenie potężne wywołał artykuł z działu "Tuning" strona 56. Zawartość dotknęła, o ile nie przekroczyła, granicy strefy "Wiejski tuning". Z szacunkiem do zapału wykonawcy ale rzemiosło nie nadążyło. A podanie "autora" siedzenia z imienia i nazwiska to już jawna złośliwość. Zamieszczenie tego pojazdu w tym dziale jednoznacznie wskazuje na to, czego istnieniu zaprzeczają włodarze kraju - KRYZYS. Tym razem kryzys w Redakcji SM.
Pozdrawiam
P.
Obserwuj wątek
    • Gość: Potas Re: SM 3/2009 IP: *.stacje.agora.pl 17.02.09, 11:04
      1.Biorąc pod uwagę, że Pani Janina współpracuje na niwie pisania o
      motocyklach już ze swoimi wnukami, raczej nie używa kombinezonu i
      kasku motocyklowego. jest po prostu starsza panią z ogromną
      wyścigową wiedzą i nie bardzo rozumiem czego tu sie czepiać?
      2. A no własnie. Dla mnie ten motocykl jest w całości przemyślany.
      Oczywiście, że mozna pokazywać tylko tuning w wykonaniu Małego (jak
      ruletka na wystawie motocykli) ale niekiedy chodzi też o pokazanie
      chłopakom, że nie mając wiele pieniędzy, ani tez wyjatkowego sprzętu
      do przeróbki, mozna z niczego zrobić coś. I prezentacja tego
      motocykla była głęboko przemyślana, a w dodatku on mi się podoba.
      Mimo lekko podeszłego wieku pamietam jeszcze jaka frajdę sprawia
      tak a zabawa, chociaż oczywiście nie jest profesjonalizm. No i co z
      tego?
      Na pocieszenie - w następnym numerze będzie już coś zrobionego
      przez zawodowca.
      • pitergrin Re: SM 3/2009 17.02.09, 12:05
        1. Po Twej odpowiedzi wnioskuję, że Pani Janina zaakceptowała swoją ikonkę. OK.
        Przestaję się czepiać, opinię zachowam dla siebie.
        2. W dziale "Giełda" podobnych jest mnóstwo. Znaczy, że zjawisko powszechne. Czy
        więc próbujący mają czerpać wzorce z dolnych czy raczej z górnych półek ? Co SM
        powinien prezentować ? Ja uważam, że jak najlepszych.
        • Gość: Potas Re: SM 3/2009 IP: *.stacje.agora.pl 17.02.09, 13:47
          A wg. Ciebie to procentowo jak się przedstawia? Ile pokazujemy
          motocykli recznie wyklepanych ze starej WSK i MZ a ile zrobionych
          przez zawodowców? Czy poza tą jedną sztuką widziałeś kiedyś w SM w
          dziele "custom" inne tego typu konstrukcje?
          Bede sie jednak upierał, że akurat ten sprzęt ma w sobie coś i nie
          każdy stary pocięty rumpel trafia do muzeum MZ u niemców.
          • pitergrin Re: SM 3/2009 17.02.09, 16:42
            Potas,
            proszę, nie prowokuj do dalszej oceny moto. W temacie mojej uwagi, czyli że
            wolałbym aby prezentować wysoką półkę tuningu i customingu, nie mam nic do dodania.
            Pozdrawiam i życzę najlepszego.
            P.
            • Gość: farrokh Re: SM 3/2009 IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.02.09, 11:34
              A mnie podoba się inny "kwiatek" .
              W dziale o DL-u : " suzuki wiele lat zwlekało z wprowadzeniem na rynek dwucylindrowego podróżnego enduro . Dopiero gdy motocykliści zwiedzili cały świat na BMW GS, HondachTransalpach i Africa Twin, Yamahach Super Tenere, Kawasaki KLE i Cagivach Elephant ..."

Gdy owe towarzystwo zwiedzało świat na w.w. sprzętach , to Suzuki swoim DRem BIGiem ten świat już dawno objechało . Przewyższając całe to towarzystwo możliwosciami jazdy w terenie ...
              I chciałbym zobaczyć tego odważnego , co świat objechał na Elephancie...

I jeszcze o przednim zawieszeniu że nie jest to :
              "zbyt wyrafinowana konstrukcja ma wyłącznie regulację wstępnego napięcia twardości sprężyn " i "Dużo lepiej wygląda sytuacja z tyłu" gdzie autor rozpisuje sie że regulacja jest .... dokładnie taka sama . Dlaczego "Dużo lepiej wygląda sytuacja z tyłu" ??!! .
              Poza tym , co to jest "napięcie twardości sprężyn" ?
              Napięcie sprężyn , może być . Ale żeby zmienić twardość należałoby zmienić liczbę zwoji , grubość pręta z którego zrobiona jest sprężyna lub zrobić sprężynę z innego materiału . Poprzez dokręcenie i wstępne napięcie sprężyny zmienie się "punkt zadziałenia" sprężyny nie jej twardość ...
              Przez takie skróty myślowe , dochodzi do niezrozumienia istoty działania rzeczy .
              Zresztą może należałoby przypomnieć cykl artykułów pana Kwiatkowskiego , pięknie wyjaśniał i obalał wszelkie mity.
              pozdrawiam .
              • Gość: farrokh Re: SM 3/2009 IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.02.09, 11:37
                Sorry teraz doczytałem że można regulować siłę tłumienia przy odbiciu . W tej sprawie zwracam honor ...
    • Gość: Zorro Re: SM 3/2009 IP: *.agora.pl 24.02.09, 17:25
      Piter, coś strasznie spięty jesteś :). Proponuję więcej dystansu,
      taka wydumka na bazie MZ to kapitalna sprawa, odmiana, a nie tylko
      moto zrobione za grube tysiące $. Według mnie niezły pomysł i fajne
      wykonanie. Autor i wykonawca motocykla może się cieszyć - jego
      projekt wzbudza emocje i to skrajnie różne :).
      • Gość: baba_zanetti Re: SM 3/2009 IP: *.subscribers.sferia.net 24.02.09, 20:25
        teraz mogę sie wypowiedzieć bo zakupiłem SM, mi sie tam przeróbka podoba. Coś
        dla odmiany, pokazuje że właściwie każdy kto chce może sobie stworzyć customa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka