Dodaj do ulubionych

Tulejowanie cylindra

30.12.03, 22:24
Potrzebuje informacji jak to jest z tulejowaniem aluminoiwych cylindrow w 2-
suwie. Czy istnieje mozliwosc dorobienia tulei do 2-suwa (dochodzą kanały).
Prosiłbym o podanie adresów lub jakiegos kontaktu do firm ktore sie tym
zajmują i ewentualnych cen. Z gory WIEILKIE DZIEKI.
Obserwuj wątek
    • mtcross Re: Tulejowanie cylindra 04.01.04, 00:59
      Nie wierze ze nikt nic nie wiem na ten temat !!! Ludzie ja naprawde potrzebuje
      pomocy :-/. doszły mnie słuchy ze mozna zakupic juz gotowe tuleje i po prostu
      wstawia sie je na miejsce starej. Moze wiecie gdzie mozna dostac cus takiego.
      Prosze mowcie wszystko co wiecie.
    • szymon.dziawer Re: Tulejowanie cylindra 05.01.04, 10:33
      A dlaczego uparłeś się na tulejowanie? 300 razy łatwiej jest dostać nowy,
      większy tłok i zrobić szlif cylindra. Poza tym tulejowanie cylindra dwusuwa
      będzie kosztować więcej niż nowy cylinder. Co to za motocykl? Jeżeli to zabytek
      i nie można dostać nowych części, to może szukaj jakiegoś cylindra na
      motobazarze. Poza tym, jaki aluminiowy cylinder? Gładź cylindryczna też jest z
      aluminium? Nie podajesz żadnych konkretów i masz nadzieję na szybką odpowiedx w
      ciagu godziny.
      Pozdro
      Szymon
    • hun_xtz660 Re: Tulejowanie cylindra 05.01.04, 12:27
      Jak cylinder (może być aluminiowy) ma tuleję to ją szlifujesz na następny
      wymiar, dajesz tłok z pierścieniami na wymiar szlifu i problem z głowy.
      Proponuję wykonać to w dobrym warsztacie - wystarczy zawieźć sam cylinder, tłok
      z pierścieniami dobiorą majstrowie, wg tego jak jest zużyty cylinder. Jak
      mieszkasz w okolicy Warszawy lub w niej bywasz polecam warsztat na ul.
      Krakowiaków - sam robiłem tam szlify do ETZ 250. Jeżeli cylinder jest wydarty
      ponad wymiary naprawcze to lepiej kupić nominał i tłok i wymienić samodzielnie.
      Pozdrawiam.
      • mtcross Re: Tulejowanie cylindra 05.01.04, 20:54
        Sorry ze nie podalem konkretów ale pisalem ten watek pod wplywem emocji.
        Sytuacja wyglada nastepujaco. Jakis bardzo "porzadny" mechanik robil remont
        silnika. Nie wiem w jaki sposob on to robil pozniewaz motocykl wtedy nie byl
        moj. Cylinder po 500km wyglada jeszcze gorzej niz przed remontem. Cylinder
        jest aluminiowy a tuleje ma zeliwną. Szlif niestety został juz zrobiony, ktos
        madry wydarł go od razu na 4 nadwymiar :( a tłoki sa wlasnie do 4 i koniec.
        Teraz nie wiem co robic nowego cylindra mi sie nie bardzo oplaca kupowac gdzy
        to wydatek rzedu 2 tys.(zestaw z tłokiem) a zbieram teraz kase na 2 motocykl.
        Slyszalem ze są gotowe tuleje ktore daje sie do mechaniora i on jakos to
        wklada :P Aha moje moto to Yamaha TZR 125:( (niestety ze wzgledu na wiek)
        • hun_xtz660 Re: Tulejowanie cylindra 06.01.04, 09:05
          Co do wymiany tulei w cylindrze - porady udzieli Ci jakiś autoryzowany serwis
          Yamahy, zrobić możesz gdziekolwiek. Możliwość zakupu używanego cylindra raczej
          jest nierealna.
    • wiewi Re: Tulejowanie cylindra 10.01.04, 01:31
      Witam. Jak chcesz to moge ci podać namiar na gościa, który ci zrobi tuleje
      lepszą niz fabryczna. Sam u niego robiem do RGV 250 dwa cylindry i jest ok.
      Wysylasz mu cylinder z tlokiem a on ci dorabia tuleje i wszystko spasuje.Mozesz
      u niego takze kupic tlok.Jak jestes zainteresowany to masz numer tel. 0-58 683-
      72-99 MDJ MOTOR.Polecam.
      • mtcross Re: Tulejowanie cylindra 10.01.04, 13:16
        Dzieki wielkie za pomoc. Zaraz zadzwonie i wszystkiego sie dowiem. Czlowieku
        uratowales mi zycie :D Mam u Ciebie dług wdzięcznosci :)
        • wiewi Re: Tulejowanie cylindra 10.01.04, 14:13
          Nie ma problemu.Jak zadzwonisz do niego to pozdrów go od Łukasza z Wawy od
          Suzuki RGV 250 (Mariusza gł. mechanika w MDJ MOTOR).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka