chaladia 14.01.04, 20:09 Czy miewacie jakieś wizje naszego miasta, takie pragnienia, jak by mogło wyglądać, gdyby były na to pieniądze, nie było korupcji, prezydent i rada byli normalni itd. itp..? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chaladia Sen 1. 14.01.04, 20:11 Nic nadzwyczajnego, Ulica Płochocińska od Modlińskiej do mostka nad Kanałem Żerańskim przy Białołęckiej dwupasmowa, po dwa pasy w każdym kierunku. Pod Marywilską zwężająca się do jednego pasa w kierunku północnym, a zjazd z Marywilskiej gładko włączający się do ruchu jako dodatkowy pas. I jakieś oświetlenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 2 14.01.04, 20:19 Linia tramwajowa biegnąca przez środek Tarchomina od pętli tramwajowej Żerań po wale przeciwpowodziowym nad wejściem do Kanału Żerańskiego mostem Baileya (mógłby być pojedyńczy) i dalej Myśliborską, Światowida aż do pętli gdzieś za Winnicą. No i dwupoziomowe skrzyżowanie z Trasą Mostu Północnego i „jej” tramwajem, ze schodami ruchomymi i krytym pasażem handlowym. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 3. 14.01.04, 20:19 Właśnie: Most Północny z Trasą Mostu Północnego, dwupoziomowy, z tramwajem na dolnym poziomie i oczywiście ścieżką rowerową z normalnym na nią wjazdem. Linia tramwajowa biegnąca na Most połączona z końcową stacją Metra. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 4. 14.01.04, 20:19 Linia tramwajowa biegnąca od Annopolu Artyleryjską, Bogoriów, aż do Vikinga, Agromana, Derb, z pętlą gdzieś na gumnach wsi Kąty Węgierskie. Jeszcze taka perwersja mi się marzy jak kryty chodnik od przystanku tramwajowego przy mostku na Głębockiej prowadzący wprost do Carrefoura.... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 5. 14.01.04, 20:19 Banalny. Odnowiona ulica Artyleryjska z przedłużeniem do Głębockiej i dwuramienna „koniczynka” przy wiadukcie tamże. No i wykończona wreszcie stacja benzynowa, bo ileż czasu można budować? Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 6. 14.01.04, 20:19 Przebicie Stalowej pod nasypem kolejowym, przedłużenie linii tramwajowej na Targówek i dalej przez pola b.PGR Bródno do CH Targówek, a może nawet do CH Marki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowicz mam tak samo, jak ty... IP: *.chello.pl 14.01.04, 20:41 A mi się śni likwidacja ogródków działkowych przy ul. Odyńca, poszerzenie Racławickiej i modernizacja Odyńca. W miejscu działek - uporządkowany, zadbany park z alejkami, a od strony Al. Niepodległości niewielki pawilon, który pasowałby do tego przy II Ogrodzie Jordanowskim (tworzyłby domknięcie pierzei Alej). Odpowiedz Link Zgłoś
atob Sen o nowoczesnym stadionie 14.01.04, 20:20 Naprawde jak na stolice to wstyd abysmy takowego nie mieli ... Ale to jeszcze dlugo snem zostanie :( Kazdy z Nas uwaza za wazne dla Warszawy co innego . Jezdzacy na rowerze sciezki rowerowe... Jezdzacy samochodem remonty ulic... A niektorzy stadiony ...wiec zanim napiszecie ze to najmniejsze zmartwienie Warszawy pomyslcie czy o waszych propozycjach nie da sie powiedziec tego samego :) Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 17. Dla Atoba. 14.01.04, 21:06 Przywrócenie Stadionowi X-Lecia jego pierwotnej funkcji i stworzenie pomiędzy ul. Zamoyskiego, Zieleniecką i Al. Poniatowskiego kompleksu sportowego z prawdziwego zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa_ga Re: Sen o nowoczesnym stadionie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.01.04, 15:01 Nie do pomyślenia jest, aby Warszawa do dziś nie miała reprezentacyjnego stadionu. To kompromitacja w skali Europy, do której w maju wejdziemy z obskurnym bazarem i przestępczym handlem podróbami i z lewymi interesami:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Rowery, wszedzie rowery i ryksze. IP: 212.76.52.* 14.01.04, 20:34 Samochody moga byc ale tylko na zlomowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty wiesz kto Re: Rowery, wszedzie rowery i ryksze. IP: *.acn.waw.pl 14.01.04, 20:39 Robert na złomowisko,twój mózg już tam jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Pomylilo ci sie! IP: 212.76.52.* 14.01.04, 20:43 Jestem Robert a nie Robot. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 14. Dla Roberta, KA, Jane, Draco i ... 14.01.04, 21:06 Porządne asfaltowe ścieżki rowerowe wzdłuż wszystkich ulic Warszawy, na których obowiązuje dopuszczalna prędkość pojazdów samochodowych większa, niż 30 km/godz. Gładko wyprofilowane zjazdy w wjazdy na krawężniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert To nie sen!!! IP: 212.76.52.* 15.01.04, 08:05 T O H O L A N D I A ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gACEK Re: To nie sen!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 10:44 To się tam wreszcie wynieś... Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia uWAŻAJ gACEK! 15.01.04, 10:53 Do maja niedaleko. Jeśli tacy jak Robert czy niżej podpisany się wyniosą w większej liczbie, to z takimi cieciami jak Ty RP3 w Unii Europejskiej wkrótce spadnie gdzieś za Rumunię (gdy tylko Rumunię przyjmą do Unii). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gACEK ekstremalni cykliści IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 11:00 nie łudźcie się, Europa bez Was da sobie radę. -E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA Re: ekstremalni cykliści IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.01.04, 14:49 Masz racje, pewnie że da sobie radę, ale Polska z Tobą napewno rozkwitnie jak Bangladesz KA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Dlaczego... IP: 212.76.52.* 16.01.04, 18:54 ...mam sie wyniesc? Czyz nie ciekawiej jest uczestniczyc w przemianach spoleczno-kulturowych? Wczoraj zyles jak sybirak (bez samochodu bo niebylo cie stac ), dzisiaj zyjesz jak Polak (samochod jest po prostu niedlacznym gadzetem) a jutro bedziesz zyc jak Unita(samochod zostawisz na parkingu i do pracy pojedziez autobusem albo na rowerze). Jesli nie chcesz zmian to moze ty bys lepiej wyemigrowal do USA. Tam samochody sa wszedzie (z koniecznosci a nie dla zaspokojenia ambicji). Odpowiedz Link Zgłoś
olecky sen o centrum 14.01.04, 20:57 normalne centrum, bez bezsensownych wielopasmowych arterii tnacych je na odizolowane kwartaly. I bez koniecznosci krycia sie pod ziemia na skrzyzowaniach. Z tramwajem i bez ruchu kolowego na Trakcie Krolewskim. Z zagospodarowanym terenem wokol palacu kultury i na zachod od dworca centralnego. Z placem Bankowym wygladajacym jak plac a nie jak MOP przy autostradzie... aha, i zeby palma zostala tam gdzie stoi ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 8. 14.01.04, 21:06 Druga linia Metra. Ale nie po osi Świętokrzyskiej, bo za blisko Linii Średnicowej i sama budowa zbytnio by zakłóciła system komunikacyjny Warszawy, ale pod Chłodną, Elektoralną, Senatorską i dalej na Pradze po osi Kawęczyńskiej. Zapyta ktoś - jak na tak wąskich uliczkach budować metro? Ano, tak jak w Wiedniu - pociągi nie muszą jeździć obok siebie, mogą jeździć jeden nad drugim. A przy okazji - zamiast męczyć się z tarczą, można by prawie wszystko wykonać w rozpartych rurami ściankach szczelinowych. Tylko od Marszałkowskiej trzeba by „zanurkować” pod obecną linią metra i zejść poniżej skarpy wiślanej Przy okazji, dla połączenia z pierwszą linią metra trzeba by zbudować system chodników ruchomych i spore centrum handlowe pod Placem Bankowym. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 9. 14.01.04, 21:06 Ulica Kijowska przedłużona, choćby jednopasmówką przez tereny kolejowe do Zabranieckiej (potrzebne trzy wiadukty kolejowe, każdy na jedno torowisko) i połączona z wylotem na Radzymińską za OBIm. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 11. 14.01.04, 21:06 Czysta i bezpieczna, regularnie kursująca co kilkanaście minut (w szczycie co kilka minut) linia kolejki dojazdowej do Otwocka. Odnowione przystanki, każdy z czystym i bezpiecznym przejściem podziemnym na obie strony ul. Patriotów, obowiązkowo z zawsze czynnymi kasami, jakimś małym handlem i dużym strzeżonym parkingiem dla samochodów oraz rowerów osób dojeżdżających do stacji. Przystanek „Wiatraczna” pod wiaduktem ul. Wiatracznej nad torami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Sen 11. IP: 212.76.52.* 15.01.04, 08:10 >z > > czystym i bezpiecznym przejściem podziemnym na obie strony ul. Patriotów, Ale zamiast schodow zeby byla pochylnia (moze byc slimakowa) tak aby bylo dostepne dla wszystkich kolowcow (mam na mysli rowerzystow, inwalidow, matek z wozkami dziecinnymi, osoby starsze z torbami-wozkami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ububu Re: Sen 11. IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 15.01.04, 10:16 Piękny sen (11), moim pragnieniem jest, żeby stał się jawą!!!!!! Pozdrawiam }:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA śnie że śnie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.01.04, 14:57 Ty to masz sny, mnie się nic nie sni. Niby tak niewiele a jednak jak daleko jesteśmy od ich realizacji. Wydaje mi sie że żeby w naszym kraju można było podejmować decyzje trzeba być idiotą bo normalne i sensowne decyzje jakoś nie przechodzą. Pozdrawiam i życzę wszystkim tylko i aż NORMALNOŚCI KA Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 13. 14.01.04, 21:06 Bezpieczna i czysta linia kolejowa z Centrum do Dworca Lotniczego Okęcie. A także przedłużenie tej linii do Piaseczna. Pociągi powinny zatrzymywać się na tych samych stacjach, co jeżdżące linią obwodnicową, a także na Włodarzewskiej, Rakowcu, Żwirki i Wigury, Służewcu. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 10. 14.01.04, 21:06 Trasa Tysiąclecia, też choćby jako jednopasmowa ulica, łącząca Lubelską ze Szwedzką przez tunel pod torami Dw. Wschodniego i jednopoziomowe skrzyżowanie z Radzymińską (z normalnym jednopoziomowym przejazdem kolejowym). Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 15. 14.01.04, 21:06 Regularnie kursujące po Wiśle i Kanale Żerańskim statki pasażerskie z muzyką, cateringiem itp. do Pułtuska, Świdrów, Modlina, a może nawet Włocławka. A najbardziej to by mi się podobało odrestaurowanie tego bocznokołowca, który obecnie leży na mieliźnie nad Zalewem przy moście w Wierzbicy w stylu statku - bohatera filmu „Rejs”. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 16. 14.01.04, 21:06 Udrożnienie ul. Powstańców Śląskich przy domu-zawalidrodze... ale to chyba sen całkowicie nierealny. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 12. 14.01.04, 21:06 Przedłużenie linii tramwajowej z pętli Gocławek jednym torowiskiem do przystanka PKP Gocławek tak, by umożliwić przesiadką osób dojeżdżających linią otwocką PKP do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 19. 14.01.04, 21:06 Zabudowanie Portu Żerańskiego, oczywiście nie w takim bezguściu jakie wymyślili ostatnio Włodarze Białołęki i JW. Construction. Tramwaj wodny kursujący z portu do przystanku linii obwodnicowej PKP Wisłostrada... tylko śluza powinna się otwierać i zamykać nieco szybciej. BTW - ta inwestycja powinna zostać połączona z zabudową odnogi portu wchodzącą na teren Faelbetu i obecnego terenu Giełdy Samochodowej. A praktycznie nieużywana bocznica kolejowa mostem nad Kanałem Żerańskim mogłaby zacząć służyć tramwajom. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 18. 14.01.04, 21:06 Zabudowanie Portu Praskiego zgodnie z planem i wyprowadzenie ul. Sokolej na oś ul Kijowskiej estakadą nad Targową. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sen 21. 14.01.04, 21:09 Obwodnica autostradowa. Przez Ursynów tunelem i przez Trasę Toruńską, bo tylko taka może służyć Warszawiakom, połączone Trasą Olszynki Grochowskiej. A ponadto „daleka” obwodnica autostradowa przez Górę Kalwarię i Sochaczew - Ciechanów, o ile będzie powód do tak intensywnego ruchu TIRów na wschód... Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Chaladia, a moze przeprowadz 14.01.04, 22:03 sie do Warszawy, bo tam u Ciebie, za Wisla, to faktycznie kiepsko musi byc. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Sny o Warszawie 15.01.04, 09:27 Ludzie nie rzucający petów, papierków, ulotek pod nogi. Czyste chodniki i skwery. Zero tłumaczeń, że najbliższy śmietnik jest aż 20 metrów stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA Re: Sny o Warszawie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.01.04, 14:59 To naprawdę piękny sen KA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terenia Nie spamuj bez sensu, poświęc czas rodzinie IP: *.crowley.pl 15.01.04, 10:18 Wizje i pragnienia można mieć bez zwiazku z częścią zdania po "gdyby". Męczy cie jakiś zajob na punkcie obecnego prezydenta. Przedtem nie martwiłes sie o korupcje, nienormalnych prezydentow i rade, to i wiesz skad masz brak pieniedzy na sny o komunikacje okolic Michałowa ze stolicą. chaladia napisał: > Czy miewacie jakieś wizje naszego miasta, takie pragnienia, jak by mogło > wyglądać, gdyby były na to pieniądze, nie było korupcji, prezydent i rada > byli normalni itd. itp..? > Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Czy to jest spam, to co piszę na tym Forum? 15.01.04, 10:41 Mnie się wydaje, że nie. A to, że moje opinie (negatywne) o Kaczyńskim są słuszne zostało udowodnione parę dni temu, gdy mieliśmy "zapaść komunikacyjną". Kaczor wyrzucił "winnych", a wiem to z nieoficjalnych kontaktów, że opóźnienie w akcji wynikło z "ustnych" rad jego zauszników (może i jego samego), by czekać do ostatniej chwili z uruchamianiem kosztownej akcji, "bo może samo się roztopi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terenia Tak, to spam, natrętnie i w kólko to samo IP: *.crowley.pl 15.01.04, 11:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KA Re: Tak, to spam, natrętnie i w kólko to samo IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 16.01.04, 15:03 Poprostu opuść ten sen PA KA Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Babo... 16.01.04, 16:42 Gość portalu: Terenia napisał(a): > Przedtem nie martwiłes sie o korupcje, nienormalnych prezydentow i rade, to i wiesz skad masz brak pieniedzy na sny o komunikacje okolic Michałowa ze stolicą Popatrz sobie, Babo, tu: (to jeden przykład, E Pluribus Unum) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=271&w=864667&v=2&s=0 Jak widać, martwiłem się i wtedy, i teraz. I z tego martwienia wyszło tyle, że huczek się podniósł i kwota budżetu na odbudowę wiaduktu została urealniona, robotę wzięło "normalne" przedsiębiorstwo bez koneksji w PO (Mostostal Wa-wa) za coś około 20 milionów. Napisz, proszę, co Ty zrobiłaś dla Warszawy, choćby w ramach tego Forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Sny o Warszawie IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.01.04, 11:11 Chaladia, skromne masz te marzenia. Ograniczają się do komunikacji i można je zrealizować poprzez dalsze betonowanie i asfaltowanie już kompletnie zabetonowanego i wyasfaltowanego miasta. Żeby pędzić jeszcze szybciej i z jeszcze większym hałasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Sny o Warszawie IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.01.04, 11:21 Przepraszam, nie doczytałem dokładnie, masz też kilka normalnych marzeń, zbliżonych do realiów cywilizowanego świata (ścieżki rowerowe, zieleń, itp.). Ale tego wszystkiego nie da się pogodzić, albo miasto "samochodowe", czyli gigantyczny węzeł logistyczny, przecięty autostradami i wielopasmowymi trasami szybkiego ruchu, z towarzyszącym zapleczem w postaci blaszanych warsztatów, stacji benzynowych, garaży, parkingów, magazynów, albo cywilizowane miasto dla ludzi. W Warszawie będzie to pierwsze, czyli "miasto" na wzór amerykański z lat 70. Bo o takim "mieście" marzą warszawiacy. A gdzie marzenia o czystości, bezpieczeństwie, uprzejmych ludziach, czy tego Ci trochę nie brakuje w twoim mieście? Może to nie ma znaczenia gdy przemykasz samochodem z ogrodzonego osiedla do roboty i z powrotem, z ewentualnym przystankiem przy supermarkecie? Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Sny o Warszawie 15.01.04, 12:24 Nie zgodzę się z Tobą. Kolonia na ten przykład ma wzorcowy układ komunikacyjny (obowdnica autostradowa, obwodnica wewnątrzmiejska, liczne ulice koncentrycznie prowadzące do Centrum, a nie przeszkadza to istnieniu tam wspaniałej sieci ścieżek rowerowych, kto wie, czy nie lepszych niż w rzeczonych Niderlandach. Niestety, nie dokończyłem wczoraj wklejania tego postu (mam 35 "snów"), bo się zrobiło cokolwiek późno). Załatwię sprawę dziś wieczorem po powrocie do domu. A że w większości są to marzenia "inwestycyjne" - bo miało to dotyczyć Miasta z infrastrukturą. Na temat ludzi wolę się nie wypowiadać... > Może to nie ma > znaczenia gdy przemykasz samochodem z ogrodzonego osiedla do > roboty i z powrotem, z ewentualnym przystankiem przy supermarkecie? Znaczeni ma - ale cóż na to mogę poradzić. nawet "szeryf" Kaczor dał z tym d... choć wiele zapowiadał. Nietety, mieszkając w strzezonym zamkniętym osiedlu musi się czasami wyjechać na zewnątrz. Wierz mi, wcale nie jest mi miło jeździć obdrapaną i skorodowaną Skodą Felą, ale komfort bezpiecznego parkowania nawet na Walicowie i brak stressu przez 10 godzin, gdy ona tam stoi cenię sobie wyżej niż przyjemność jazdy nowym Golfem albo odrestaurowanym Roverm P6 (moje marzenie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terenia Re:Sny o Warszawie - Jezu, to jeszcze nie koniec?! IP: *.crowley.pl 15.01.04, 12:44 chaladia napisał: > Niestety, nie dokończyłem wczoraj wklejania tego postu (mam 35 "snów"), bo >się zrobiło cokolwiek późno). >Załatwię sprawę dziś wieczorem po powrocie do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Sny o Warszawie IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.01.04, 12:45 > Kolonia na ten przykład ma wzorcowy układ komunikacyjny (obowdnica > autostradowa, obwodnica wewnątrzmiejska, liczne ulice koncentrycznie > prowadzące Kolonia ma przede wszystkim porządne metro (częściowo jeździ po powierzchni). Przeciętnemu mieszkańcowi Kolonii wisi czy tam są te wszystkie obwodnice, bo na codzień z nich nie korzysta i nie wpływają na jakość jego życia. A w samym mieście są normalne ulice, nie autostrady jak w Warszawie. Warszawa już teraz ma chyba największą w Europie powierzchnię asfaltu w porównaniu do całkowitej powierzchni miasta. To w ogóle przestaje być miastem, a staje się jakimś węzłem komunikacyjnym, więc marzenia o poszerzaniu asfaltu i wylewaniu nowego gdzie się tylko da to lepiej odstaw na bok. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Sny o Warszawie 15.01.04, 12:49 Byłem jakiś czas "przeciętnym mieszkańcem Kolonii". Taki osobnik to na ogół mieszka w Hürth albo podobnej okolicy za Autobahnem, w małym miłym osiedlu. Tam się nauczyłem tak mieszkać i dlatego dziś mieszkam w Grabinie. Tak więc ci przeciętni Kolończycy dojeżdżają samochodami do pracy w centrum... Ale tramwaj poziemy jest istotnie w Kolonii świetny i niedrogo im wyszło jego wykonanie... szkoda, że my w Warszawie zawsze wybieramy rozwiązania najdroższe i najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jean-baptiste Nie ma pałacu Stalina... 15.01.04, 13:28 Ulice są równe. Chodniki też. Nie ma blokowisk za żelazna bramą. Podzamcze zamienia się w park, a wisłostrada przestaje istnieć. sldowcy zajmują wspaniałe apartamenty na rakowieckiej i za pieniądze ze spradeaży ich mieszkań fundujemy skwery z łąweczkami, gdzie się da. (Wieteska ma niedaleko mnie 3 mieszkania!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Sny o Warszawie IP: *.atman.pl / *.atman.pl 15.01.04, 13:49 Ale nie oszukujmy się, to jakie jest miasto zależy przede wszystkim od ludzi, którzy je zamieszkują. Przy tak tragicznej "jakości" Polaków, a warszawiaków w szczególności, nie należy oczekiwać jakichś pozytywnych zmian. Tłuszcza dostanie swoją kiełbachę, flaszkę, szerokie pasy asfaltu, wskoczy do "fur" i będzie pędzić z jednego blaszaka-hipermarketu do drugiego, mijając po drodze "apartamentowce", wklejone na resztki trawników pomiędzy lumpenblokowiskami. Najpierw musiały by się pojawić jakieś potrzeby zmian w otoczeniu, a tych potrzeb nie ma i raczej nie będzie. Bo jakie potrzeby mogą mieć mieszkańcy miasta, gdzie supermarket nazywa się "galerią", a weekend spędza albo w owej "galerii", albo z puszką piwa w ręce przed telewizorem? Gdzie jeździ się samochodem po trawniku i demoluje klatkę schodową w swoim domu? Odpowiedz Link Zgłoś