Dodaj do ulubionych

Kamienne Schodki

IP: *.system.net.pl 12.02.02, 15:10
mieszkam od pewnego czasu na Starowce i jedno mnie nurtuje:
schodzac i wchodzac codziennie Kamiennymi Schodkami przypomina mi sie legenda,
ktora podaje, ze Napoleon stojac kiedys na ich szczycie niewybrednie
skomentowal czystosc owczesnej Wisly, widocznej w dole. Czytalam tez, ze kiedys
schody te sluzyly mieszkancom do chodzenia z wiadrami po wode do rzeki. Moje
pytanie: czy rzeczywiscie kiedys prowadzily one az do Wisly (dzis nawet jej nie
widac, bo zaslaniaja domy)?
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: Kamienne Schodki IP: *.zigzag.pl 12.02.02, 18:39
      Na pocz.xix wieku KS nalezaly do najbardziej brudnych i zaniedbanych ulic
      Warszawy,co naocznie stwierdzil Napoleon i skwitowal nieparlamentarnym okresle-
      niem.Z tego co wiem,to KS prowadza od ul.Bugaj do ul.Krzywe Kolo.
      • Gość: MarekLef Re: Kamienne Schodki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.02.02, 09:36
        Gość portalu: michal napisał(a):

> Na pocz.xix wieku KS nalezaly do najbardziej brudnych i zaniedbanych ulic
        > Warszawy,co naocznie stwierdzil Napoleon i skwitowal nieparlamentarnym okresle-
        > niem.
        Uliczka Kamienne Schodki to wąskie, strome przejście z ul. Krzywe Koło przy północno-wschodnim narożu Starego Rynku do ul. Brzozowej i dalej - ze znacznym przesunięciem osi ku północy - do ul. Bugaj.
        Uliczka wiodła przez furtę w murach obronnych, zwaną w w. XVI Rybacką, Wiślaną, przebudowaną 1560 na bramę dla pieszych, zwaną Białą, Rybaków, rozebraną w połowie XIX wieku. Pierwsza wzmianka o uliczce 1527 jako "gradum descendendo ad Vislam", 1649 jako "na schodach versus Vistulam inter muros civiles". W w. XVIII nazywana też Przechodnią, Ciasną, Pieszą. Pierzeje uliczki stanowią boczne elewacje kamienic Rynek St. Miasta nr 26, hip. 57, ul. Krzywe Koło nr 2, hip.181 / 182 i ul. Brzozowa nr 29, hip. 180.
        Zabudowa zniszczona 1944, odbudowana 1952-62.
        Franciszek Sobieszczański w swoim dziele o Warszawie wspomina pobyt cesarza Napoleona I w grudniu 1806 roku, który odwiedził Rynek i chciał poznać dojście do rzeki, którą widział z Zamku. "..Nie zraził się przykrym przejściem i szedł ku Wiśle tym brudnym ustroniem, o którym sprawiedliwe acz niepochlebne wyrzekł zdanie"
        zapraszam nw stronę www.zapiecek.com
        Marek

• tomasz.urzykowski Re: Kamienne Schodki 18.02.02, 18:08
      Kamienne Schodki dochodziły kiedyś do istniejącej tu do poł. XIX w. furty w murach obronnych,
      zwanej w XVI w. Rybacką, Wiślaną, a potem Białą. Rzeczywiście, była to droga, którą mieszkańcy
      Starej Warszawy chodzili nad Wisłę po wodę. Nazwa ulicy kilkakrotnie się zmieniała: w XVII w.
      brzmiała: Na Schodkach, w XVIII w. - Schodki, a od końca XVIII w. - Kamienne Schodki. Były też inne
      nazwy: Przechodnia, Ciasna, Piesza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka