sugarcubes To jest właśnie kwintesencja ekologii 18.03.10, 10:34 Wymuszanie przez lewackich cwaniaczków haraczu na frajerach. Facio powinien trafić na plakaty Greenpeace'u - tak idealnie oddaje sedno tej i reszty szajbaekologicznych organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmo z bagien czarne owce trafiają się wszędzie IP: *.chello.pl 18.03.10, 10:39 w żadnym ze środowisk nie uniknie się czarnych owiec. Zdecydowana większość ludzi zajmujących się ekologią nie ma na celu interesu finansowego. Monitoring inwestycji pod względem oddziaływania na środowisko jest potrzebny, bo inaczej będzie tak jak w Chinach, gdzie nie ma ruchu ekologicznego, a środowisko przez ostatnie lata mocno ucierpiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf eś Re: To jest właśnie kwintesencja ekologii IP: 62.148.87.* 19.03.10, 09:30 autor artykułu podszedł do sprawy bardzo nieprofesjonalnie żeby nie powiedzieć "po łebkach". Sztuka jaką jest dziennikarstwo wymaga obiektywizmu i zaangażowania czego tutaj całkowicie zabrakło. Ludzie, jeśli chcemy wymagać od dzinnikarzy aby liczyli sie ze swoimi słowami bądźmy odpowiedzialni i za swoje bo obrażanie innych w sieci to chyba domena dzieciaków, czy nie???. A tak na marginesie jestem ciekaw czy ktoś piszacy o szajboekologicznych organizacjach kiedykolwiek i czymkolwiek wspomógł potrzebujących - w sensie wrażliwości społecznej oczywista; ( i nie chodzi mi tu o wrzucenie 10 zeta na WOŚP raz do roku). Pozdrawiam wiosennie wszystkich "czarno-białych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: next rónowaga w przyrodzie być musi:) IP: *.acn.waw.pl 18.03.10, 10:35 skoro z jednej strony są wandale, którzy bezmyślnie dewastują wszystko wokoło to dla równowagi niech będzie wariat, który broni każdego źdźbła. z drugiej strony skoro tylu urzędasów i kombinatorów wokoło bierze przy okazji takich inwestycji lewą kasę, to dlaczego akurat na cwanego ornitologa narzekać bardziej niż na innych. no i gdzie tu rola dziennikarzy, którzy raz chronią ekologów a raz uznają ich za ekoterrorystów? czy żaden dziennikarz nie wziął paru zł za napisanie bzdur dla ekologa/dewelopera/urzędnika* ? * niepotrzebne skreślić Odpowiedz Link Zgłoś
wari Ekoharacz przy budowie mostu Północnego 18.03.10, 10:35 Wielki szacunek dla dr Nowickiego. Za porównywalny nakład pracy w innych dziedzinach biorą kilka razy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.tvgawex.pl 19.03.10, 08:17 W pełni popieram pana dr Nowickiego. Znam go i bardzo szanuję, robi kawał dobrej roboty. Honorarium które otrzymał jest bardzo skromne w porównaniu z nakładem wykonanej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aarft Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.cht-bng-013.adsl.virginmedia.net 18.03.10, 10:39 zadna afera. zaplacili specjaliscie za profesjonalna robote... ale niech sprawdzaja. jakis nie grzeczny Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Ekoharacz przy budowie mostu Północnego 18.03.10, 12:27 Specjaliście za profesjonalną robotę? Nie rozśmieszaj mnie. Specjaliści to siedzą nad projektem i potem nad decyzją o środowiskowych uwarunkowaniach inwestycji. Tak - są ludzie od ochrony środowiska, którzy konsultują projekt i nadzorują inwestycję. W przypadku MP też są. Ten, o którym tutaj mowa, skoro jest "ideowcem", nie powinien brać kasy za wskazanie lokalizacji budek dla ptaków. Może nie jestem specjalistą od ptaków, ale wydaje mi się mocno wątpliwe, żeby montowanie budek dla ptaków miało jakikolwiek związek z budową mostu i jego wpływem na środowisko. To nie są drzewa, które się nasadza w zamian za las wycięty pod drogę. Za kilka lat budki się rozpadną i ciekawe gdzie wtedy będzie ten ekooszołom. O jaskółkach, które mogłyby zagnieździć się w pryzmach nadwiślańskich nie wspominając. Jeśli ekooszołomowi zależałoby na czymś więcej niż na kasie, to brałby udział w konsultacjach społecznych i zgłosił swoje zastrzeżenia. Inwestor i wykonawca zastosowaliby się do nich za swoje pieniądze, gdyby te były zasadne. No, ale wtedy ekoterrorysta nie zarobiłby tych 30k. Odpowiedz Link Zgłoś
jan-w Ekoharacz przy budowie mostu Północnego 18.03.10, 10:41 Kolejny po aferach "przyjaznego miasta" i ursynowskiego segmentu przykład zakłamania i pazerności ekoterrorystów. Wydawałoby się że wszyscy a w szczególności władze powinni wiedzieć z kim mają do czynienia. Tymczasem Zielone Mazowsze otrzymuje dotacje z naszych podatków przyznane przez władze Warszawy. Dlaczego naszego podatki trafiają do rąk cwaniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza Się chłopina nie obłowił zbytnio. IP: *.chello.pl 18.03.10, 10:41 Się chłopina nie obłowił zbytnio. Ciekawe ile przez jedną kadencję ukręca taki radny czy inny urzędnik z partyjnego nadania albo dziennikarzyna piszący na zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikaz01 Ekolog to to najlepszy biznes !!! 18.03.10, 10:41 Zawsze powtarzałem że bycie ekologiem - darcie mordy przy każdej budowie, inwestycji to najlepszy biznes. Później taki gostek zainkasuje odpowiednią kwotę i ptaszkom żyje się lepiej :) Moim zdaniem szczytem, jest protestowanie nawet przeciwko "czystej" energii jaką jest energia z elektrowni wiatrowych... To w końcu skąd mamy czerpać energię w XXI w.??? Rower i dynamo ?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza Ta a ja myślałem że polityk IP: *.chello.pl 18.03.10, 10:45 Ta a ja myślałem że polityk albo raczej byznesmen przebrany za polityka :) ekolodzy to płoteczki w polityce są kokosy tylko jak na złość nikt nie chce o tym pisać w gW. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikaz01 Re: Ta a ja myślałem że polityk 18.03.10, 10:54 Pewnie tak... ale zawsze kadencja się kiedyś skończy... A ekologiem można być do us.ranej śmierci :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisza Kadencja może i tak ale układziki nie! IP: *.chello.pl 18.03.10, 11:04 Kadencja może i tak ale układziki nie! Zresztą ja te same gęby widzę cały czas pod nowymi tylko szyldami. Odpowiedz Link Zgłoś
awatar_sm Co z tom aferom w TVP, ukradli 80 tys. i co? 18.03.10, 10:41 chciałbym wiedzieć czy już siedzom, bo mnie to by starczyło na papierosy a nie mam co palić a te złodzieje miały i mnie szlag trafia. I taki jeden co wystempuje w telewizorze, to mi siatke z bułkami zabrał w przejściu a może podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptasiek ze wszystkich przyrodników, ornitolodzy IP: *.centertel.pl 18.03.10, 10:41 są najbardziej stuknięci, ciekawe z czego to wynika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: 83.238.11.* 18.03.10, 10:46 A gdzie jest CBA ? i Prokuratura ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 23:32 do prokuratury może zgłosić każdy, ty też Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_moher Ekoharacz przy budowie mostu Północnego 18.03.10, 10:46 Jak czytam dwa ostatnie akapity tekstu to nie mogę pojąć o co chodzi redaktorowi Osowskiemu? facet przeprowadził zdaję się kompetenty nadzór nad inwestycją jeśli chodzi o ochronę siedlisk ptaków (większość gatunków ptaków w naszym kraju jest chroniona prawnie panie redaktorze). przypominam, że nierzadko wyborcza lamentuje nad barbarzyńsko wyciętymi drzewami w Warszawie. czy to źle, że Nowicki nadzorował wycinkę? czy to źle, że powiedział ignorantom jaka budka do czego i gdzie ma wisieć? jaka jest analogia pomiędzy wzięciem dwóch baniek za "odczepienie się" od budowy w centrum miasta a 30tys za dopilnowanie koniecznych prac przez kompetentnego człowieka? to, że wykonanie tych prac wymógł wcześniej w sądzie Nowicki świadczy o tym, że miał rację w sporze z urzędnikami. A spór ten dotyczył nie jego widzimisię a przepisów obowiązujących w tym kraju. pisząc o ekoharaczu pan redaktor dyskwalifikuje się i dziwi mnie, że prof Nowicki poświęcił mu aż tyle czasu. Ja nie poświęcę na czytanie głupot pana redaktora już ani minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.acn.waw.pl 18.03.10, 10:47 Po zapoznaniu się z artykułem i wywiadem z dr Nowickim, popieram tego drugiego i uważam że jest on wręcz bohaterem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big bird Re: Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 10:57 "rozpoznanie ewentualnych kolizji budowy z gniazdami jaskółek brzegówek w skarpie wykopu". - Mówiąc obrazowo: chodziło o to, żeby w czasie prac te ptaszki nie wchodziły do dziurek w pryzmach ziemi i piachu - opisuje pani rzecznik." Czyli zdaniem pani rzecznik ochrona jaskółek - sympatycznych i pożytecznych ptaszków jest czymś złym? Na takich to bejsbola trzeba bo ręki szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Proaves Re: Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 11:01 Witam, tak się składa, że znam dr-a Nowickiego osobiście i wiem, w jakich warunkach żyje. Jestem przekonany, że bardzo niewielka część tej kwoty (jeśli jakakolwiek) poszła na jego własne konto. Środki te przeznaczane są m.in. na pokrywanie kosztów przy wnoszeniu spraw przeciwko błędom urzędników lub inwestorów, gdy zagrożona jest przyroda. Szkoda, że autor artykułu nie podał dokładnej liczby spraw wygranych i przegranych przez dr-a Nowickiemu, któremu zawsze przyświeca przede wszystkim dobro ptaków. Mamy w Polsce takich urzędników, jakich mamy i większość przegrywanych przez nich spraw wynika głównie z faktu, że na etapie planowania nikt sobie nie zawraca głowy uwagami ornitologów, a gdy sprawa w sądzie staje się ostatnią możliwością interwencji, wtedy wszyscy krzyczą o ekoterrorystach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.chello.pl 18.03.10, 10:56 www.miiz.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=31 Nazwiska tego człowieczka na stronie Instytutu Zoologii PAN nie ma.Czyżby ta szacowna instytucja podziękowała cwaniaczkowi za współpracę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.10, 10:58 Ten facet to zwykła dziwka. Im mniej takich sprzedajnych ideowców, tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123_U haracz IP: *.cgsa.com.pl 18.03.10, 11:00 Chyba najwyższy czas, żeby wypłacić haracz komuś kompetentnemu za odstrzelenie gościa. Milion ludzi spędza godziny w korkach, bo jeden cwaniak chce zarobić. To nie jest demokracja, to durnowładztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
newyorker77 Ekoharacz przy budowie mostu Północnego 18.03.10, 11:03 po oczkach widac, ze facet ma nierowno pod sufitem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neospasmin Jest bardzo oki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 11:03 Wniosek jest taki by organizacje/ludzie skladajacy zastezenia do inwestycji, wykonywaly wskazane przez siebie poprawki na wlasny koszt? Pro publico bono? To przeciez brednia: boo to inwestor ma interes w zmianie a nie np.ekolodzy. A moze powinno byc i tak by to ekolodzy/ornitolodzy na wlasny koszt te 350 budek powiesili czy liny na pomaranczowo pomalowali? Nauczka z tego doswiadczenia to absolutna transparentnosc sytuacji. I tego inwestor mostu dochowal. Gorzej z ornitologiem. m@B neospasmin.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Skandal podobny jak to do tego z Arkadią... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 11:06 To jest jednak momentami naprawdę dziki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jóxef z józefowa Re: Skandal podobny jak to do tego z Arkadią... IP: *.acn.waw.pl 18.03.10, 11:41 Gość portalu: gh67 napisał(a): > To jest jednak momentami naprawdę dziki kraj. bo żyją w nim dzicy ludzie, jak Ty. gdzie mianowicie widzisz podobieństwo między arkadią a mostem północnym w temacie tzw ekoharaczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.chello.pl 18.03.10, 11:06 Dobrze że taki jest i ma czas się kłócić. Gdyby firmy zrobiły to same może można by wystawić więcej budek i może zrobić coś jeszcze ale kto by się sam z siebie przejmował ochroną przyrody? Dobrze ze troska o ochronę zaczyna przynosić zyski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.man.poznan.pl 18.03.10, 11:08 A warto wspomnieć o archeologach, wymuszających w MPZP zapisy o koneczności nadzoru archeologicznego przy jakimkolwiek ryciu w ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr54 Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.jkns.pl 18.03.10, 11:09 oglądnijcie na co idą przykładowe nasze pieniądze. Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AREK.Z Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 11:09 Super sprawa. Teraz wszyscy eko-cwaniacy ruszą do sądów z pozwami , by blokując inwestycje coś na tym zarobić. Dobry przykład idzie z góry (przepraszam z Warszawy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KLM Ekoharacz przy budowie mostu Północnego IP: *.chello.pl 18.03.10, 11:14 czy nie ma jakiegoś prawnego bata na takich ekobandytow? Odpowiedz Link Zgłoś
naiwny_cynik Ekoharacz przy budowie mostu Północnego 18.03.10, 11:15 Akurat z przytoczonych w artykule przykładów rysuje mi się obraz bardzo pożytecznego człowieka, który doprowadził do wielu korzystnych rozwiązań jeśli chodzi o ochronę ptaków. A to, że urzędy, zamiast na odpowiednio wczesnym etapie porozumieć się i znaleźć rozwiązanie kompromisowe idą na konfrontację, którą z powodu swojej nieudolności przegrywają, co opóźnia wiele ważnych inwestycji, to wina tych urzędów, a nie tego człowieka. No i czy tezą artykułu jest, że ten pan "dał się kupić" za 30.000 złotych? Dla mnie to w ogóle niewiarygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Miło że ktoś czyta ze zrozumieniem IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.10, 16:06 Nie bardzo widzę, jaka miała być teza artykułu. Że poprawnego wykonania budowy pod kątem ochrony ptaków mieli pilnować pan Henio od dźwiga i jego pies, który w każdej dziurce znajdzie ptaszka? W dolinie Wisły udało się zachować korzystne warunki dla ptactwa i warto dopłacić, by ich niepotrzebnie nie zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nik.1 Ekoharacz przy budowie mostu Północnego 18.03.10, 11:16 Na Madagaskar tych eko oszołomów! Patrzą tylko jak tu się przy okazji nachapać i tyle. A ptaszki to tylko przykrywka. Na balkonie niech sobie wiesza te budki to mu rano pośpiewają. A ludzie chcą do pracy dojechać w miarę sprawnie a nie mogą bo taki ekspert ciągle się wpieprza i wszystko opóźnia. Odpowiedz Link Zgłoś